Dodaj do ulubionych

Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sierpnia

09.11.09, 19:45
Wygra Łódź nigdzie indziej mieszkańcy nie zaangażowali się tak bardzo w projekt.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lublin ESK 2016 Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.41.4.78.sub.mbb.three.co.uk 09.11.09, 20:11
      POza Lublinem hehe
      • Gość: g osc z poznania Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.icpnet.pl 09.11.09, 20:56
        Z calego serca jestem za Lublinem izycze Viktorii
        • Gość: mieszkaniec LU Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: 89.72.8.* 09.11.09, 22:17
          Lublin dwukrotnie był stolicą Polski i co?
          • Gość: ktoś Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.static.vip-net.pl 10.11.09, 05:27

I chwatit - powiedzieli by Rosjanie. Ale na szczęście to Polacy zdecydują, więc
            Lublin - niestety jest bez szans. Zaangażowanie w Łodzi, Poznaniu czy we
            Wrocławiu przebija nasze zaściankowe inicjatywy.
            W dodatku Akustyk obżerając się cebularzami rozsiewa niezbyt sprzyjający
            kulturalnym kontemplacjom zapach. Czuć tu Palikotem i innymi Zapaśnikami z
            Chełma, więc będzie ciężko. Nie mamy Kulczyka, ani
            Schetyny czy Waldiego z Poznania. Więc kudy nam na pokoje. W antyschambrze
            dobrze jak postoimy. Takie tam zawracanie Bystrzycy.
            Do roboty Chłopy z PO ! Tam Wasze miejsce a nie jakaś tam kulturalna metropolia
            w dodatku Europy. A czym ta Europa do nas przyjedzie? Chyba wozem drabiniastym.
            Kudy, ludziska kudy.....?
            • Gość: TK Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.zone5.bethere.co.uk 11.11.09, 14:22
              > Ale na szczęście to Polacy zdecydują, więc
              > Lublin - niestety jest bez szans.

Nieprawda. ESK zostanie wybrana przez grupe ekspertow (przeczytaj artykul ktory komentujesz, link u gory strony). Na ich decyzje wplywa wiele czynnikow, m.in. potencjal miasta, sytuacja/moment w ktorym dane miasto sie znajduje, rozwojowa strategia kulturalna, itp. Lublin jest jednym z faworytow konkursu, czy Ci sie to podoba czy nie.

T.
    • Gość: g osc z poznania Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.icpnet.pl 09.11.09, 22:39
      internauto [mieszkaniec lublina]jest to walka o 7 mil zlotych plus
      promocja powiedz jakie miasto by nie chcialo kasy probowac nalezy
      szczegolnie biednemu niedocenioniemu Lublinowi
      • Gość: mieszkaniec LU Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: 89.72.8.* 09.11.09, 23:24
        Miałem na myśli prestiż, natomiast kasa to sprawa drugorzędna, widać to na co dzień.
    • Gość: mzl Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: 188.33.79.* 10.11.09, 08:48
      wygra Lublin !!!! Łódź to jeszcze dziura milionowa na mapie Polski...
      • Gość: spaceman Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 11:19
        GW w tej kwestii przeoczyła wczorajszy wybór Lublina na "Lidera Polskiej
        Ekologii"
        http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/konkurs;lider;polskiej;ekologii;rozstrzygniety,23,0,555799.html
        . Cenny tytuł.Ekologią stoimy,naturalnością środowiska,bajkowymi krajobrazami i
        wielką sztuką artystyczną,której nikt nie docenia w większym stopniu:małe teatry
        są niesamowite w swej oryginalności,muzyka naturalna i egzotyczna-odbiegająca od
        schematów kultury POP,świetne festiwale filmowe w Kazimierzu,Janowcu,Zwierzyńcu
        i innych miejscach,UE daje 5,1 mld euro na rozwój Polski wsch.,surowość miejsca
        i niezmodernizowane,schematyczne umysły,bliższy kontakt z naturą ekscytuje tu
        m.in. Holendrów i Hiszpanów,strategia UE w kontekście sąsiedztwa z
        Ukrainą,zabytki klasy światowej i wykopaliska archeologiczne,naukowcy i studenci
        z wielkim potencjałem oraz wiele innych rzeczy.Wszystko to jest tak cenne,jak
        małą świadomość mają mieszkańcy tych wartości.
        • Gość: ilkon szansa dla Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 12:36
          dlaczego lublin zostanie europejska stolica kultury? bo Lublin najbardziej tego
          potrzebuje i posiada ogromna energie. bylem ostatnio w lodzi, tam dla ludzi
          liczy sie tylko kasa. u nas jest mnostwo dzialan wolontaryjnych dla idei.
          poczytajcie sobie w internecie na czym polega idea europejskiej stolicy kultury
          a moze wtedy zobaczycie dlaczego to lublin ma najwiekszze szanse
          • Gość: gość Re: szansa dla Lublina- raczej mrzonki IP: *.nplay.net.pl 10.11.09, 23:39
            Dlaczego Lublin nie zostanie Europ...? Z tych samych powodow, ktore
            wymieniłeś. Tzn. nie spełniamy podstawowych kryteriów w tym
            wymienionych w artykule. Deklaracje władz to za mało. Brakuje nam
            oryginalnych pomysłów (tylko proszę mnie nie wyjeżdżać z tzw.
            jarmarkiem dominikańskim albo czymś równie miernym), nie mamy
            tradycji, nie mamy długofalowych planów ani żadnej sensownej
            koncepcji strategicznej na tzw. kulturę, mamy żenującą bazę (jeden
            teatr!!!, o ile wiem żadnej galerii sztuki!!! itd.), dramatycznie
            niskie jest zaangażowanie mieszkańcow - poza darmowymi imprezami, na
            które oczywiście każdy chętnie przyjdzie, mało kogo tzw. kultura
            interesuje (wiadomo region rolniczy to i zainteresowania bardziej
            przyziemne). Działania wolontaryjne dla idei - o czym ty rozmawiasz.
            Być może sam jesteś w coś zaangażowany i wydaje ci się, że to
            powszechen, otoż mylisz się. Tak więc proponuję porzucić te mrzonki
            i zająć się czyms pożytecznym, np rozwojem gospodarczym miasta. A z
            tej kasy, którą w naszym imieniu lekką rączką wydaja władze, ktoś
            ich mam nadzieję kiedyś rozliczy. Osobiście chcialby żeby to była
            odpowiedzialność karna choć wiem, że to nierealne.
            • tarantula2023 Re: szansa dla Lublina- raczej mrzonki 11.11.09, 00:39
              Cytat jednego z Gości portalu:
              (tylko proszę mnie nie wyjeżdżać z tzw.jarmarkiem dominikańskim albo czymś równie miernym)

Jarmark na terenie Lublina nazywa się Jagielloński.

A swoją drogą mnie się także wierzyć nie chce, że Lublin wygra. Przypomina mi się dialog z serialu Daleko od szosy:
              - Co pan studiuje ?
              - Kulturę i sztukę.
              - Nie rozumiem ..
              - Bo jak się ma przed sobą taką sztukę to trudno zachować kulturę ...
          • Gość: J-k Re: szansa dla Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 17:11
            Szkoda tylko, że urzędnicy tak słabo dbają o odpowiednią reklamę. Przedwczoraj
            słuchałem w Trójce sprawozdania z ogłoszenia konkursu. Ani minister Zdrojewski,
            ani dziennikarz Michał Margański nie wymienił Lublina wśród miast obiegających
            się o tytuł europejskiej stolicy kultury. Szkoda.
    • 30dk Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sierpnia 10.11.09, 14:00
      Lublin zwycięży, aczkolwiek po ciężkiej walce z Gdańskiem i Łodzią.
      • Gość: kaczo & ponuro Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do ... IP: *.natpool21.outside.ucf.edu 10.11.09, 18:03
        A dlaczego nikt na forum nie wymienil Warszawy?
        • Gość: Kris Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do ... IP: 77.255.190.* 10.11.09, 18:24
          bo warszawa chamstwem i dresami stoi.
      • Gość: g osc z poznania Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.icpnet.pl 11.11.09, 00:12
        Dlaczego tak malo optymizmu wsrod Lublinian ktorzy pewien procent
        zlosliwych niedoinformowanych czy leniwych internautow krytykuja
        wszystko lub obsmiewuja SAMI NIC NIE ROBIA 1 ESK 2016 nie poco niema
        szans itd ,2..Lotnisko nie a to zle ze w Lublinie alepiej droga 3
        dni do Rzerszowa a to busami do WAWY tylko nie w Lublinie3.Stadion a
        to po dlaczego taki duzy nie ma drozyny a Bialystok wali na 23 tys
        a Rzeszow modernizuje stadion na ten cel 40 mil
        zarezerwowali ,Poszezanie uli a toni bo to kongresowa i 2 strona ul
        niechce dac terenu odsprzedacitak czesto czytam czlowiek z
        korzeniami lubelskimi mieszkajacy w Poznaniu kochajacy rodzinne
        strony
    • przemek_leniak spoko ludziska 10.11.09, 14:28
      spokoo...
    • Gość: Andre Powinan wygrać Łódź. IP: *.Red-88-11-159.dynamicIP.rima-tde.net 11.11.09, 20:43
      Przykro mi to mówić, ale niestety jestem przekonany, że Łódź zrobi
      większy pożytek z celebracji ESK. Nie przekonują mnie działania władz
      naszego miasta, zaangażowanie mieszkańców tez nie jest takie jak w
      Łodzi. Przede wszystkim tym nie możemy się równać pod względem oferty
      kulturalnej z Łodzią. Po za tym, kpiną jest wydolność organizacyjna
      Lublina. Plac litewski, Podzamcze, stadion, teatr w budowie. Władze
      nie mogą sobie z tym poradzić, co obiecały. Nie wierzę by poradziły
      sobie z tak potężnym festiwalem jak ESK. Po za tym u nas wiecznie
      "nie da się", a wymówek są tysiące. Jakoś nie chcę przeżyć
      kompromitacji mojego miasta. I fakt, nie wierzę w nie. Przez tyle lat
      nie dało mi powodu, by w nie wierzyć.
      • Gość: g osc z wlkp Re: Powinan wygrać Łódź. IP: *.icpnet.pl 11.11.09, 21:42
        Jezeli lublinianie beda wiecej aktywni np w glosowaniu na Lublin
        jestem pewny ze przejdzie do 2 rundy o zaklad w to wierze
        • pelennienawisci Jeżeli poznanianie odsuną grobelnego... 11.11.09, 23:26
          Gość portalu: g osc z wlkp napisał(a):

> Jezeli lublinianie beda wiecej aktywni np w glosowaniu na Lublin
          > jestem pewny ze przejdzie do 2 rundy o zaklad w to wierze

To Poznań może nawet dogonić Lublin. Bo z takim ćwokiem jak Grobelny
          to Poznań nie ma szans na NIC!
          • Gość: waldi piotrowicz Re:Jeżeli Toruń będzie się nadal kompromitował IP: *.chello.pl 01.12.09, 08:05
            torun.gazeta.pl/torun/1,35576,7315674,MON_nie_chce_pieniedzy_i_zlikwiduje_orkiestre.html

Miasto o.Rydzyka straciło jeden z atutów .
            • Gość: folkatka Re:Jeżeli Toruń będzie się nadal kompromitował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 08:41
              Z całym szacunkiem - ale śmiem twierdzić że ta orkiestra nie była zadnym atutem.
              NIjak nie wpływała na całokształt zycia mieszkańców miasta.
              • Gość: waldi piotrowicz Re:Jeżeli Toruń będzie się nadal kompromitował IP: *.chello.pl 01.12.09, 08:50
                Gość portalu: folkatka napisał(a):

> Z całym szacunkiem - ale śmiem twierdzić że ta orkiestra nie była
                zadnym atutem
                > .
                > NIjak nie wpływała na całokształt zycia mieszkańców miasta.

Gdyby nie była atutem to nie byłoby walki o nią,począwszy od
                rydzkowego obecnego marszałka do poprzedniego-postkomucha.

• Gość: patrz realnie Re:Jeżeli Toruń będzie się nadal kompromitował IP: *.chello.pl 06.12.09, 20:55
                  www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1278&NrSection=1&NrArticle=1558
                  08&IdTag=238

Skandal w Toruniu.
    • Gość: g osc Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.icpnet.pl 01.12.09, 22:38
      Gazety Lubelskie powinny przypominac o glosowaniu internautow na
      glosowanie za Lublinem .Dziennik ,Wyborcza ,Kurier do roboty .
      • Gość: Lublin ESK 2016 Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier IP: *.41.245.42.sub.mbb.three.co.uk 04.12.09, 12:43
        Jakie głosowanie nie ma żadnego głosowania niech sie władze Lublina wezmą do
        pracy a nie szopki stawiają.
        • folkatka Re: Europejska Stolica Kultury. Mamy czas do sier 06.12.09, 21:08
          Internetowe głosowania to rzeczywiście bzdety.
          Natomiast wszystkich tu obecnych prosze o wypełnienie poniższej ankiety.

kultura.lublin.eu/wiadomosci,1,4747,Ankieta_%E2%80%93_bardzo_dzi%C4%99kujemy_i_prosimy_o_wi%C4%99cej.html?locale=pl_PL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka