Dodaj do ulubionych

Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego?

08.12.09, 08:31
Chyba najwłaściwszy wydaje się ten pomnik przedstawiający robotnika
ze znakiem zwycięstwa. Kojarzy się ze zrywem, z powszechną
wówczas "viktorią", jest typowa postać-bohater, krzyż w murze i
znak "Solidarności".
Obserwuj wątek
    • rilian Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego 08.12.09, 08:39
      :D
    • Gość: chart Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego IP: 77.223.210.* 08.12.09, 10:04
      A nie można by po prosu postawić kopii tamtej - prostej, ale autentycznej figury
      z krzyżem?
      • Gość: Prześmiewca Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego IP: 87.205.148.* 08.12.09, 11:25
        A może skopiować Koniecznego z Rzeszowa.
    • izraelska Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego? 08.12.09, 12:03
      A co było złego w drewnianym robotniku zrywającym kajdany? Po co go zmieniać?
      • Gość: tentam Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego IP: *.magma-net.pl 20.12.09, 21:21
        rozwala się już...
    • zorbi1 Brawo Rilian, brawo 08.12.09, 12:39
      Wreszcie ktoś odważny. Te projekty to dno, kicz i badziewie. Właściwie
      może ogłosić kolejny nabór projektów?
      • zubelz Re: Brawo Rilian, brawo 08.12.09, 13:47
        zorbi1 napisał:

> Wreszcie ktoś odważny. Te projekty to dno, kicz i badziewie. Właściwie
        > może ogłosić kolejny nabór projektów?
        Czołgający się robotnik przywalony krzyżem na którym siedzą "nasze" władze
    • Gość: rob roy A kto ten pomnik sfinansuje? IP: *.nplay.net.pl 08.12.09, 14:46
      Jestem ciekawy kto ten pomnik sfinansuje? Jeśli związki zawodowe to ok, ich sprawa, ale jeśli pieniądze mają pójść z budżetu miasta to czy na prawdę w Lublinie nie ma ważniejszych "inwestycji"?
    • joannabarska Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego? 08.12.09, 15:34
      Koniecznie krzyz? Bez niego ani rusz?
      • zubelz Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego 08.12.09, 16:43
        joannabarska napisała:

> Koniecznie krzyz? Bez niego ani rusz?
        Krzyż jest symbolem wiary a gdzie wiara tam kasa."Czarni " też przygnietli
        robotnika.Dodał bym jeszcze flagę Solidarności pod buty tych "Panów".
      • Gość: Piotr Choroś Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 17:07
        Nie potrafię pogodzić się z tym, że w ten pomnik jest wmontowany krzyż. Przecież
        to nie nagrobek! Czy wszędzie w tym kraju muszą być znaki chrześcijaństwa. W "S"
        byli także ateiści oraz osoby innych wyznań. Czy pomnik nie może być pomnikiem
        bez krzyża? Poza tym martyrologię i grób przy tej okazji można by odpuścić.
        Wszystkie projekty są słabe.
        • rilian Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego 08.12.09, 17:20
          weź pod uwagę, że w tym miejscu krzyż był od samego początku. magiczny zupełnie BYŁ ten związek między walką przeszłych lat, a krzyżem, kapłanami, kościołem...

pomysł ODNOWY pomnika przechowuje - konserwuje - w jakiś sposób jego ideę pierwotną. dlatego, choć chciałem, nie czepiłem się tego motywu. w tym miejscu jest on uzasadniony.

inna sprawa, że idea ta - lubelski lipiec - zasługuje na inny zupełnie pomnik. solidniejszy, lepszy, znaczący. zauważalny na tle kraju, widoczny zza jego granic. tyle, że takie pomniki realizuje się często spontanicznie i szybko. jednocześnie mądrze, ciągnąc dzięki entuzjazmowi tysięcy ludzi - vide pomnik przy stoczni gdańskiej.

niestety, w moim rodzinnym mieście, nie znajdzie się nikt poważny, kto ideę porządnego i materialnego upamiętnienia przeprowadziłby do końca. jeśli już, to maksimum pomysłów w kręgach dawnych "styropianów" skieruje się w stronę wielkiej litery "V" przy jednym z rond...
          • Gość: rob roy Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego IP: *.nplay.net.pl 08.12.09, 21:13
            "idea ta - lubelski lipiec - zasługuje na inny zupełnie pomnik. solidniejszy, lepszy, znaczący. zauważalny na tle kraju, widoczny zza jego granic." Moim zdaniem to przysłowiowa musztarda po obiedzie. Czas na takie pomniki i nagłaśnianie ich był dawno temu. Dzisiaj, 30 lat po wydarzeniach i przeszło 20 po upadku socjalizmu mało kogo taka inicjatywa już zainteresuje... może tylko część osób, które były w to bardziej zaangażowane?
            Jednak myślę, że zarówno nasze miasto jak i cały kraj ma już dosyć życia przeszłością i należy zająć się budowaniem teraźniejszości i przyszłości...
            • rilian Re: Jak będzie wyglądał pomnik Zrywu Robotniczego 10.12.09, 13:11
              niekoniecznie. niektóre wspomnienia trzeba przetrawić, dostrzec ich znaczenie i
              prawdziwy wyraz. wiele najbardziej znaczących pomników w Polsce powstało w
              kilkadziesiąt lat po upamiętnianym wydarzeniu.
    • Gość: bosman mam tylko jedno pytanie: IP: *.lublin.mm.pl 08.12.09, 22:49
      a cóż wspólnego ma dzisiejszy, pożal się Boże Z.Z. Solidarność z tamtą
      "Solidarnością", poza obcinaniem kuponów oczywiście?
      • Gość: JB Re: mam tylko jedno pytanie: IP: *.lublin.mm.pl 20.12.09, 21:28
        Racja,bosmanie.
      • Gość: bosman w latach 60, gdy Tiereszkowa poleciała w kosmos... IP: *.centertel.pl 22.12.09, 14:24
        podobno herb ZSRR zmieniono na sierp, młot, dwie drabiny i dupę Walentyny.
        Ja proponuję taki pomnik:
        kij, marchewka, cztery "pany"(katabas,bankier,Wałęsa,fabrykant)
        pod ich nogami robol rozdeptany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka