joannabarska 12.01.10, 16:58 Co sie wydarzyło 12 stycznia 1945 roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: as Re: Korkurs blyskawiczny IP: 83.238.139.* 12.01.10, 17:28 Takich pytań w "dobrym towarzystwie" się nie zadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Korkurs blyskawiczny IP: *.lublin.mm.pl 12.01.10, 19:29 as, nie udawaj głupka. 12 stycznia 45. ruszyla ofensywa nad Wisla, moja kolezanka była w Radomiu, wkrotce bylysmy razem. Przezywalam te ofensywe choc do frontu mialam kilkadziesiat km... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Korkurs blyskawiczny 12.01.10, 19:37 On Ci zaraz napisze, że efektem tej ofensywy nie było wyzwolenie tylko okupacja, Prowokatorko ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Korkurs blyskawiczny IP: *.lublin.mm.pl 12.01.10, 19:46 Po nocy hitlerowskiej dla mnie było to wyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Korkurs blyskawiczny 12.01.10, 20:26 Zaiste tak było. Przed bolszewikami uciekał jedynie element burżuazyjno-kułacki, który nie chciał po dobroci oddać zegarków. Pozostali (przy życiu) obywatele witali krasnych chłopców tradyjnie: chlebem, solą i machorką ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Korkurs blyskawiczny IP: *.lublin.mm.pl 12.01.10, 20:36 Glupie zarty, wampirku Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Korkurs blyskawiczny 12.01.10, 20:44 Oj tam głupie... Nie czytałaś "Wspomnień oficera Armii Czerwonej" ani "Życia i niezwykłych przygód żołnierza Iwana Czonkina"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piołun Re: Korkurs blyskawiczny IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.10, 08:48 Barska, ten temat w twoim wydaniu to przyjemne zaskoczenie. Bo dotychczas obracałaś się w magicznym kręgu: 1) jak dokopać KK (ze szczególnym uwzględnieniem radia M) 2) jak dokopać PiS (ze szczególnym uwzględnieniem braci K) 3) jak udowodnić, że PRL było "cacy", a teraz jest wszystko "be" Ja chętnie przypomniałem sobie wydarzenia skorelowane z tą data (acz nie bez pomocy Encyklopedii). No, ale w końcu do konkursu zawsze trzeba podejść w sposób "naukowy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Korkurs blyskawiczny IP: *.lublin.mm.pl 13.01.10, 13:07 Tak ,piołunie,sklasyfikowales moje posty w liczbie ok. 15 tysiecy? Mało czytasz. Oblałbys na egzaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Korkurs blyskawiczny 13.01.10, 13:24 Mało czyta i mało pisze też. Jak dotąd tylko recenzje userów. Nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piołun Re: Korkurs blyskawiczny IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.10, 14:45 Świeżym, barska na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman odpowiem ci piołunie tak: IP: *.centertel.pl 13.01.10, 13:43 1) yebać KK 2) yebać PiS 3) PRL nie było gorsze od obecnego burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: odpowiem ci piołunie tak: 13.01.10, 14:09 Cóż bosmanie, rzeczesz tu prawdy oczywiste. Choć ryzykujesz przeciwko sobie akcję ruchu obrońców wiary i jedynej prawdy. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman doćku..... IP: *.centertel.pl 13.01.10, 14:34 ja ich czniam - i tak znają moje zapatrywania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Bosmanie... IP: *.lublin.mm.pl 13.01.10, 14:29 Bosmanie PRL byla po prostu inna i w owczesnym swiecie wcale nie taka zła, ale tego nie wytlumaczysz sPiSiałym szczeniakom. Dzis porownuje sie zarobki i jak mało to bylo w PRL po czarnym kursie, ale nikt nie zauwazy, ze po czarnym kursie komorne za mieszkanie wynosilo 2-3 dolary. (A przyslowiowe pól litra w Pewexie 60-80 centow!).Przy okazji: staraj sie nie uzywac wulgaryzmow nawet zmieniajac literke... To niczego nie daje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman PRL znam, swoje lata mam.... IP: *.centertel.pl 13.01.10, 14:41 Obiecuję P. Joanno w tekstach do Pani kierowanych powstrzymywać się od używania wyrazów ... hmm dosadnych. Uszanowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piolun Re: Bosmanie... IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.10, 15:10 Ejże, barska. Przyganiał kocioł garnkowi. Napominasz bosmana, a sama używasz inwektywy w rodzaju spipsiałych szczeniaków. Wiem, że ani inwektywa ani odpowiedź nie jest skierowana do mnie, lecz warto zwrócić ci uwagę... Jak to popularnie mówią: "jak wszyscy to wszyscy, babcia też" Rozumiem, że czasem ci gula skoczy, gdy ktoś nazwie cie towarzyszką, czy niereformowalna skamieliną, lecz trzeba starać się powstrzymywać emocje (czego życzę)! Świeżym na forum - powtórzę. Uczę się od starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piolun Re: odpowiem ci piołunie tak: IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.10, 14:50 Co prawda nie spodziewałem się odpowiedzi, gdyż z tezami Barskiej z zasady nie polemizuję, więc też nie wyraziłem swego stosunku do tych kwestii (przynajmniej w tym poście), ale skoro już niepytany odpowiadasz bosman - to czy nie wydaje ci się, że w swoim trzecim punkcie brzydko porównałeś PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman nie twierdzę że PRL...... IP: *.centertel.pl 13.01.10, 15:28 był rajem ale nie był też takim syfem jakim staracie się go przedstawiać. Ja nie dożyję, ale przekonany jestem że za 30-40 lat III i tfu.. IV kacza RP będą uznane za jeden z najgorszych okresów (kto wie czy nie gorszych od PRL)w historii Polski, zwłaszcza pod względem społecznym - oczywiście w odniesieniu do epoki i warunków panujących w krajach ościennych, porównywalnych cywilizacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piołun Re: nie twierdzę że PRL...... IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.10, 17:42 nie twierdzę że PRL...... Autor: Gość: bosman IP: *.centertel.pl 13.01.10, 15:28 był rajem ale nie był też takim syfem jakim staracie się go przedstawiać. Witaj bosman! Zwykle mnie nie dopuszczają tacy jedni do kompa, lecz dziś dostali inne zadania więc się dorwałem. I pozwól, że ci odpowiem. Ty bosman - strasznie uogólniłeś tę sprawę. Więc ja też uogólnię: nie jesteś taki zły za jakiego starasz się przedstawić. Twoja nienawiść do kk mnie nie rusza. Masz taki światopogląd i kwita. Nie musisz nim wokół emanować. Ale skoro to robisz twój problem. Ja potrafię nawet wyobrazić sobie ciebie w komży i z koloratką pod szyją i gdyby nie te różki... kto wie może nawet rzuciłbym ci grosik na tacę. Podobnie z twą niechęcią do PiS-u. Też mnie to nie rusza. Mam swoje poglądy. Ewentualnego powrotu PiS się nie boję. A kwestia PRL-u. Masz rację, nie wszystko było złe, nie wszystko. Tak śpiewa o tym twoja ulubiona Elita (z Niedzielskim Lechem w składzie - miło bywać w tym towarzystwie). Ale z ocenami trzeba czekać. Historia tworzy się teraz. Sądzić będziemy potem. Na koniec kwestia twych niecenzuralnych wyrażeń. Tak, jesteś Mistrzem. Czempion z ciebie w cudzysłowie. Nie dasz pożyć moderatorom. Stoją w blokach startowych doznając nieraz oczopląsu. Jednak jeśli im wolno nazwać pewien rodzaj forumowicza "mendą" (patrz odzywka nomen omen czarta) to wolno i tobie. I ja ci odzywki odpuszczam, choć i w moim kierunku robiłeś "wycieczki". Zauważyłem dziwną forumową modę posyłania sobie jutubowych plików. Więc dla odmiany wrzucę Wrzutę: (w temacie PRL-u zresztą) pilsudczyk.wrzuta.pl/audio/6ayCmlewDQy/jan_kaczmarek_-_nie_wszystko_bylo_zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Piołunie.... IP: *.lublin.mm.pl 13.01.10, 18:41 "Nie wszystko....." znam, jak większość Kaczmarka. Nigdy nie czynię wycieczek osobistych w stosunku do tych którzy nie czynią ich w stosunku do mnie. Sądząc po Twoim poście, poglądy mamy różne, pewnie skrajnie różne ale nie wykluczam dyskusji z Tobą jeśli tylko nie będzie Ci to wadzić, wszakże nie będę nieszczęśliwy gdy ich(tych dyskusji) nie będzie, na pyskówkach z Tobą mi nie zależy, zresztą na razie nie widzę powodu. Z empim różnimy się diametralnie a jednak możemy pogadać. Ukłony. Odpowiedz Link Zgłoś
ibisso Re: Piołunie.... 13.01.10, 18:43 > Nigdy nie czynię wycieczek osobistych w stosunku do tych którzy nie czynią ich > w > stosunku do mnie. He he :))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piołun Re: Piołunie.... IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.10, 19:54 Znam twą miłość do "Elity", lecz wrzuciłem ci tekst aby spuentować kwestię PRL. Też uważam, że nie wszystko było złe. I tu mamy consensus. Co do "wycieczek osobistych" to zawodzi cię pamięć. Więc dla przypomnienia: forum.gazeta.pl/forum/w,62,104128277,104226325,to_dokladnie_tak_samo_jak_uznac_.html Rozumiem, żeś już nie-młodzik toteż tę małą demencję wybaczam. Różnica poglądów pewnie istnieje lecz nie mam zamiaru ich publicznie konfrontować na tym forum zwłaszcza, gdy dotyczą kwestii 1,2,3,- wyszczególnionych w odpowiedzi dla barskiej. Na forum bywam rzadko i głównie po to by poczytać "co tam panie w... Lublinie"? Zatem pozdro, alleluja i do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman autentyczna ciekawostka dla piołuna IP: *.centertel.pl 13.01.10, 14:38 dzień pierwszy: napis na murze: yebać WIDZEW! dzień drugi: poprzedni napis zamazany, dopisane: niech żyje Widzew! dzień trzeci: niech żyje Widzew! - dopisano: niech żyje, będzie co yebać! Per analogiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
ibisso Re: Korkurs blyskawiczny 13.01.10, 18:23 Pamiętamy też, czym przemarsz tych półdzikich chłopów royjskich skończył się dla paru milionów niemieckich kobiet :) Odpowiedz Link Zgłoś
et11 Re: Korkurs blyskawiczny 14.01.10, 08:07 jasne, za to nie pamiętamy czym się kończył przemarsz eleganckich oddziałów Wehrmachtu przez Polskę Odpowiedz Link Zgłoś