przytomny2 25.03.10, 11:34 A co ma wspólnego stan infrastruktury z nazwą? Chociaż byłoby przyzwoiciej gdyby radni przed zmianą nazwy rozpisali ankietę wśród mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olaaff Ulica Chiary Lubich jest, będzie i nic tego nie... 25.03.10, 17:42 Panie radny Siczek przypomnimy sobie Pana arogancję jesienią jak będą wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Ulica Chiary Lubich jest, będzie i nic tego nie... 25.03.10, 18:23 Tu właśnie władza pokazała jak to się liczy z obywatelem i dba o niego. Warto by tym "panom" przypomnieć że nie są przy korycie na wieki. Taki delikatny kop w Dupę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman kop kopem..... IP: *.lublin.mm.pl 25.03.10, 21:11 ale dlaczego delikatny??? A sruuuuuuuu w dupsko, aż gówno zapyta: kto tam? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Arooooooooooon napisał... 26.03.10, 07:15 ...to co zwykle: jak wam się nie podobają katolickie ulice, to won z katolickiej Polski, a Empi chlastnął. Tymczasem ja chciałem napisać, że bardzo podobają mi się katolickie ulice w katolickiej Polsce, ale jeszcze bardziej podobają mi się pomniki Największego Polaka w katolickiej Polsce. Niestety wskutek wirtualnej wycieczki po Krakowie nabawiłem się kompleksów lubelskiego prowincjusza. Tam bowiem znajduje się kilkanaście monumentów papieskich, podczas gdy w Lublinie marni zapaśnicy i pomnik na Czubach chyba tylko :-((( Lista krakowskich pomników: Pałac biskupi Pomnik na dziedzińcu pałacu biskupiego jest dziełem Iole Sensi Croci, jest to dar samego papieża, który przywiózł pomnik do Krakowa w czasie pierwszej pielgrzymki do Polski, w czerwcu 1979 r. Zgodnie z wolą Jana Pawła II stanął on na tle okien prywatnej kaplicy biskupów krakowskich. Został uroczyście odsłonięty w maju 1980 roku, w 60. rocznicę urodzin papieża (niektóre źródła podają jesień tego samego roku). Kościół św. Maksymiliana Kolbego Pomnik przed kościołem św. Maksymiliana Marii Kolbego w Mistrzejowicach. Jest on dziełem Kazimierza Gustawa Zemły. Został odsłonięty w 1991 roku przed kościołem, który w czasie drugiej pielgrzymki do Polski papież osobiście konsekrował. Pomnik jest fundacją dwóch obywateli Macedonii, jego replika stoi od 1994 roku przy Wyższym Seminarium Duchownym w Łomży. Błonia Pomnik-głaz na Błoniach stoi od października 1997 roku w miejscu, w którym stały ołtarze w czasie wszystkich papieskich pielgrzymek. Autorem monumentu jest Stefan Dousa, kamień pochodzi z Doliny Białej Wody w Tatrach. Kościół Dobrego Pasterza Pomnik przy kościele Dobrego Pasterza na Prądniku Czerwonym odsłonięto w październiku 1998 roku. Figura pochodzi z warsztatu podkrakowskiego odlewnika – Stefana Kowalówki (zm. 2000 r.), w latach 1995-2000 produkującego na skalę półprzemysłową m.in. posągi Jana Pawła II, autorem twarzy jest Władysław Dudek, rzeźbiarz krakowski. Park Strzelecki Pomnik w Parku Strzeleckim został ufundowany przez krakowskie bractwo kurkowe na pamiątkę spotkania z Ojcem Świętym w Watykanie. Autorem pomnika jest Czesław Dźwigaj. Został odsłonięty 1 lipca 2000 r. Siedząca figura papieża osadzona jest na kamieniu z czerwonego afrykańskiego marmuru, wieńczącym niewielki kopczyk. Park Jordana Popiersie w Parku Jordana autorstwa Stefana Dousy odsłonięto w listopadzie 2000 roku. Seminarium xx. Zmartwychwstańców Figura Jana Pawła II klęczącego przed Chrystusem znajduje się na terenie seminarium zakonnego księży Zmartwychwstańców na Dębnikach, pomnik ten odsłonięto prawdopodobnie jeszcze przed 2000 rokiem. Tam też znajduje się Kopiec Jana Pawła II. Cmentarz Rakowicki Pomnik na Cmentarzu Rakowickim został odsłonięty kilka dni po śmierci papieża. Przedstawia Jana Pawła II klęczącego z różańcem w ręce. Na cokole widnieją daty papieskich pielgrzymek do Polski. Ustawiono go tak, by wskazywał drogę do kwatery, w której znajduje się rodzinny grobowiec Wojtyłów i Kaczorowskich. (Figura autorstwa Czesława Dźwigaja została odlana już w 2000 roku, jednakże ze względu na dyskusję, jaką wywołał projekt odsłonięcia pomnika żyjącego Papieża na cmentarzu, pomysł odsunięto w czasie). Łagiewniki Pomnik w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach został odsłonięty 27 maja 2006 roku w czasie pielgrzymki do Polski papieża Benedykta XVI. Jest to 4,5 metrowej wysokości figura przedstawiająca papieża wypuszczającego z prawej dłoni gołębia pokoju, w lewej trzymająca pastorał. Jej autorem jest Witold Cęckiewicz. Skałka Pomnik na placu przed klasztorem paulinów na Skałce, odsłonięty 3 listopada 2007, upamiętnia wizytę Jana Pawła II w klasztorze w 1979 roku. Głównym fundatorem jest krakowskie bractwo kurkowe, a autorem Czesław Dźwigaj[1]. Kaplica św. Małgorzaty na Salwatorze Pomnik Jana Pawła II przed kaplicą św. Małgorzaty i św. Judyty na Salwatorze stanął w 2008 roku. Wawel Pomnik przed katedrą wawelską poświęcił 12 października 2008 kardynał Stanisław Dziwisz. Autorem 3-metrowego posągu jest Gustaw Zemła. Projekt wzbudził kontrowersje w środowisku historyków sztuki i konserwatorów, którzy wyrażali wątpliwości wobec idei kolejnego pomnika papieża, miejsca jego ustawienia, projektu Gustawa Zemły i braku konkursu w tej sprawie[2][3]. Opactwo Cystersów w Mogile Pomnik Jana Pawła II przed Opactwem Cystersów w Mogile Kościół Arka Pana Pomnik "Jan Paweł II-Wiatr Nadziei" przed kościołem Arka Pana w Nowej Hucie. Odsłonięty 16 października 2009 r. Dzieło włoskiego rzeźbiarza Carlo Balljana. Inne Oprócz powyższych w Krakowie znajduje się również m.in. drewniany posąg Jana Pawła II w szpitalu dziecięcym na Prokocimiu. W 2005 roku pojawiła się inicjatywa wzniesienia kopca Jana Pawła II w pobliżu Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach, na dawnych osadnikach sodowych zakładów Solvay, na wzór innych krakowskich kopców. Miał on mieć wysokość ok. 50 m i średnicę podstawy 110 m[4]. (spis podaję za Ministrantem z Krakforum, książki Riliana jeszcze nie czytałem) Wszystkim rozsądnym mieszkańcom Lublina, a Arooooooooooonkowi przede wszystkim, proponuję natychmiastowe powołanie Społecznego Komitetu Budowy Pomników JP2. Do roku 2016 jest jeszcze trochę czasu. Jak się sprężycie, to Lublin pobije Kraków i bez wątpienia otrzyma zaszczytny tytuł stolicy. Nie będzie centuś pluł Wam w twarz!!! Howgh!!! Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Arooooooooooon napisał... 26.03.10, 07:18 Aron spamuje tym sloganem. Spam jako taki narusza netykietę. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Arooooooooooon napisał... 26.03.10, 07:31 Coś Ty się zrobił taki poprawny politycznie Empi? Święta się zbliżają, więc tradycyjnie chciałem założyć wątek o świecowaniu uszu, ale po takim tekście będę się bał, że mi go wywalisz ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Arooooooooooon napisał... 26.03.10, 07:32 Więc załóż wątek o zamawianiu kurzajek.:P Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Arooooooooooon napisał... 26.03.10, 07:34 Ale to nie byłoby to samo :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman to może o.... IP: 178.56.55.* 26.03.10, 10:02 świecowaniu kurzajek? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: to może o.... 26.03.10, 10:50 Nie, ale... olśniło mnie po Twoim poście. O świecowaniu tak ogólnie będzie, o! Kto wie, to będzie wiedział, kto nie - niech zgaduje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Ulica Chiary Lubich jest, będzie i nic tego n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.10, 09:04 przytomny2 napisał: > A co ma wspólnego stan infrastruktury z nazwą? Jak mówią mieszkańcy to oni teraz dbają o "infrastrukturę". Więc to ma wspólnego, że taka zmiana wiąże się jednak z dodatkowymi kosztami i utrudnieniami dla mieszkańców (+ "trochę" straconego czasu w urzędach). Może przy takich arbitralnych decyzjach zasadą powinna być automatyczna i gratisowa wymiana dokumentów zainteresowanych ? Nie licząc takich drobiazgów jak np. tabliczki z numerami domów. Bo załatwienia zmian umów np. z MPO, zakładem energetycznym, gazownią, telekomunikacją, wpisy do ksiąg wieczystych, ... itd. grubo już przekracza nie tylko wydolność ale i wyobraźnię "miasta" ? Odpowiedz Link Zgłoś
bolt64 Okupacja watykańska trwa :/ 27.03.10, 20:26 Jak katolicka propaganda sobie zażyczy tak rada miasta uczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Okupacja watykańska trwa :/ 28.03.10, 06:51 jest kraj bez okupacji watykańskiej - możesz tam wyjechać - Łukaszenko czeka. Życiński ci paszportu nie zabrał. Odpowiedz Link Zgłoś
olaaff Ulica Chiary Lubich jest, będzie i nic tego nie... 26.04.10, 12:46 Proponuję składać wnioski o zmianę nazwy ulicy nadal, średnio co miesiąc. Aż do skutku. "Proście....." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: Ulica Chiary Lubich jest, będzie i nic tego n IP: 77.223.210.* 27.04.10, 09:24 Dawno mówiłem, że trzeba było kolegom z PiS-u podsunąć, że Focolari w wielu krajach oderwali się od KK, stając się wspólnotą protestancką. Od razu by im stopień entuzjazmu się zmniejszył :P Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Decyzja zapadla 25.05.10, 07:09 Podobna sytuacja jak z położeniem Kaczorów na Wawelu. Pan Dziwisz zdecydował i już i koniec! Cóż,może sędzia nie będzie z PISu Odpowiedz Link Zgłoś