08.09.26, 13:23
forumakademickie.pl/szesc-grantow-erc-starting-trafi-do-polski/
ERC Starting Grant rozdane. 6 trafiło do Polski, 1 z fizyki, 5 z HSów. W sumie chciałem rozbić na H i S osobno, ale tu mam trochę problemów. No w każdym razie z S na pewno jest prawnik* i socjolog, który zresztą też zajmuje się problemami prawnymi, jeśli dobrze rozumiem.

Ministerstwo umieściło prawo wsród nauk społecznych, ale dla mnie prawo to prawo
Obserwuj wątek
    • sendivigius Re: 5:1 08.09.26, 17:03
      pan.toranaga napisał:

> ERC Starting Grant rozdane. 6 trafiło do Polski, 1 z fizyki, 5 z HSów.

Potencjał na IgNoble całkiem spory.

Ja bym się przyjrzał tej liście w sposób polecany przez JKM do gry w brydża - zwróć uwagę czego tam nie ma choć na logikę powinno być.
      • pan.toranaga Re: 5:1 08.09.26, 17:40
        Ostatniemi czasy IgNoble są całkiem prestiżowe i poważne. Niemniej za mało się znam na elektryce, żeby oceniać czy przekroczenie ograniczeń szumowych da IgNobla, Nobla, czy tylko rozliczenie grantu.
        A tak poważnie, konkurencja jest przecholerna. Bodaj 8% na prawie półmiliardową populację. Jak znam życie, to trochę DEI w tym było, czyli "nowym też coś powinno skapnąć", ale minimalnie. Więc sukces indywidualny każdego z tych wnioskodawców jest ogromny.
    • dobrycy Re: 5:1 08.09.26, 19:59
      No wynika z tego kilka rzeczy:
      - żeby dostać tyle samo grantów ERC co rok temu, trzeba było napisać więcej wniosków, sprawność spadła
      - dyskryminowane są osoby inne niż 2-7 lat po doktoracie i STEM. Wyrażnie widać że granty te służa temu aby w polsce zajmowano się wyłącznie bzdurami i umacniają nasze zacofanie
      - na szczęście doceniono habilitacje - widzisz Sendi - nawet ERC wie, że osobom niesamodzielnym bez habilitacji nie można dać hajsu na rozwijanie sensora.
      - Jest dość mały success rate, gdyby każdego uczonego z Kalisza i Zielonej Góry zmusić do składania grantów (młodego, bo starszym sie od ERC nic nie należy), to byśmy pokazali że hoho
      • sendivigius Re: 5:1 08.09.26, 21:21
        dobrycy napisał:

> No wynika z tego kilka rzeczy:

Wynika jeszcze wiecej. To jest crème de la crème nauki polskiej i europejskiej. Bo już zostali wybrani na wydzialach, potem byl I etap a potem drugi. :

Projekt Friction Zones. Cultural (Re)presentations of Central European Post-Extractive Landscapes Beyond Greening (FRICTZONES)

Sięgnę po sztukę i literaturę z polskiej i czeskiej części Górnośląskiego Zagłębia Węglowego, by pokazać, że krajobrazy poprzemysłowe są przede wszystkim strefami tarcia, w których ścierają się ze sobą diametralnie różne sposoby bycia w świecie i myślenia o nim.

RE-legitimised Deportations to Insecure countries: REdefining the Concept of The deportation regime (REDIRECT)

Punktem wyjścia jest paradoks dotyczący deportacji i suwerenności. Chciałabym przekierować interpretację deportacji z założenia, że umacnia ona suwerenność, na założenie bardziej otwarte, że ta relacja nie musi być tak prosta,

NormasNescio: Normative Ignorance in Complex Societies

To sytuacja, w której dana osoba nie zna norm obowiązujących w otoczeniu, w którym się znalazła. Może to być turysta, który nie wie, ile zwyczajowo daje się napiwku w danym kraju,

Najlepsi z najlepszych. Najlepsze pomysły. Najświatlejsze myśli.

Wolę nie myśleć o tych co odpadli. O tych co nie składali grantu nawet nie wspominam. Dla mnie ten "top" nauki przypomina projekty kółka zainteresowań z przeciętnego liceum. Fakt, po objawieniu tej pani od promocji polskiej marki już nic nikogo nie zdziwi.

youtube.com/shorts/KTuFO_aO5iI?si=1oCEa0CZvp-VTRvm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka