Dodaj do ulubionych

Skradli... kuchnię doskonałą

IP: *.net.pl 11.03.04, 13:02
Drogi panie redaktorze, nie ma takiego pojęcia jak promile alkoholu w
wydychanym powietrzu!!! Można miec promile (dzięsiąte cześci procenta)
alkoholu we krwi, natomist w wydychanym powietrzu znajudują się miligramy
alkoholu na litr takowego. Przy czym należy stosować przelicznik że 0,5
promila alkoholu we krwi to 0,25 miligramów alkoholu w wydychanum powietrzu.
Ciekaw jestem jak pijani byli ci panowie na prawdę :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: haha Re: Skradli... kuchnię doskonałą IP: *.lublin.mm.pl 11.03.04, 13:40
      haha a to sie usmialem z tych "promili w wydychanym powietrzu" hahaha ciekawe
      ile promili w wydychanym powietrzu mial redaktor piszacy ten tekst ? dno
      • mali_bu Re: Skradli... kuchnię doskonałą 11.03.04, 13:59
        Hehe, wy to macie nosa na takie szczegóły.

W języku potocznym mówi się, że ktoś ma ileś promili w wydychanym powierzu.
        Poza tym przy pomocy alkomatu bada się zawartość alkoholu w wydychanym
        powietrzu, a nie we krwi. Aby zbadać ilość promili we krwi trzeba pobrać i
        zbadać krew.

• squi Re: Skradli... kuchnię doskonałą 11.03.04, 14:30
          Też zwracałem na to uwagę kilka dni temu, przy okazji artykułu o pijanej mamusi.
          Stwierdzenie o promilach w wydychanym powietrzu rzeczywiście nie jest poprawne.
          Ostatecznie można przyjąć to za potoczne albo uproszczone (nawet policja tak
          mówi czasem), ważne żeby mieć świadomość, że w wydychanym powietrzu może być X
          mg/dm3 (mg/l) alkoholu. Np. alkometry na komisariatach przeliczają to na
          promile we krwi, a przelicznik wynosi 2,1.
          • Gość: Tomcio Alkohol w wydychanym powietrzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 17:59
            I po co sie podniecacie. Chodzi o to, że zawartość alkoholu w wydychanym
            powietrzu jest proporcjonalna do zawartości alkoholu we krwi. Sprawa jednostek
            miary jest drugorzędna. Dlatego wszytko jedno czy mierzymy zawartość w
            wydychanym powietrzu czy we krwi (dla ułatwienia można jeszcze mierzyć w moczu
            i ciałku szklistym oka).
            • Gość: ja Re: Alkohol w wydychanym powietrzu IP: *.pol.lublin.pl 12.03.04, 10:10
              Co do drugorzednosci jednostek to bym sie nie zgodzil ...
              Ot taki chocby przyklad: ja wole zarabiac 1000 $ a nie 1000 zl - niby mala rzecz
              te jednostki - a jak bardzo ciasza :-)
              No i druga sprawa (choc nie jestem medykiem) - nie wydaje mi sie, ze z ta
              proporcjonalnoscia zawartosci alkoholu w wydychanym powietrzu i w krwi nie jest
              az tak prosto. A dlaczego mi sie tak wydaje, a dlatego, ze w wydychanym
              powietrzu moze alkohol byc - a we krwi nie (przyklad: ostatnio byl przypadek, ze
              gosciu zjadl batona czekoladowego i w powietrzu mu wykryto, a we krwo 0)
              Pozdrawiam
    • Gość: uważny czytelnik Re: Skradli... kuchnię doskonałą IP: *.radio.lublin.pl 12.03.04, 07:41
      Rzeczywiście, na zawartości alkoholu tu i ówdzie znasz się; gorzej z językiem
      polskim - "naprawdę" piszemy łącznie :)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka