Gość: op Re: Sztuka rozmowy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.10, 17:53 Panie Przemku, Alleluja i do przodu. Znowu z transportu PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leniak Re: Sztuka rozmowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 18:42 :-) bardzo mi się tekst spodobał... w sumie to i mi sie przyda takie przypomnienie o tym jak rozmawiać i po co własciwie... musze przyznać że w ogóle jakoś sie tak porobiło że czekam na te sobotnie teksty... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw-leniak niezupełnie to w temacie ale 19.06.10, 19:00 znalazłem własnie w cyfrowej bibliotece UMCS ksiązkę Zalewskiego pt. "Cząstka Krzyża Chrystusowego w kościele św. Stanisława oo. dominikanów" i wstyd przyznać ale dopiero teraz sobie uświadomiłem że patron bazyliki i mojej obecnej parafii jest taki sam... hmm po ślubie zrobiliśmy sesję fotograficzną miedzy innymi w Piotrawinie, to wymagało kilku wizyt w tej miejscowości jak wiadomo zwiazanej z biskupem buntownikiem... tak jakoś się poczułem z patronem ciepło... Zalewski ma nieoceniony wkład w spisywanie historii bliskiego mi skadinnąd Michowa (pisał o nim przy okazji opisywania dziejów lubelskich jezuitów) tak więc i ta jego ksiazka zwróciła moja uwagę... w pobliżu Michowa zaś we wsi rodzinnej mojej Mamy była niegdyś góra św. Heleny co nie tyle ma związek ze Stanisławem co z tematem ksiazki... dziełko niewielkie ale majace urok własciwy niemal żywym opowieściom (jakimi niegdyś bywały ksiażki), wydano je w 1946 roku nakładem oo. Dominikanów... zaczyna sie od słów: Niedawne to dzieje, pól wieku upływa, pamiętają starzy... link do tekstu prowadzi oczywiscie... czyta się z dziwna przyjemnością... ... jak pisałem nie bardzo to w temacie... ale może kogoś zaciekawi pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: niezupełnie to w temacie ale 19.06.10, 20:54 Zaciekawiło. Przeczytam w nocy. Fajnie, ze się historią swoich "śmieci" zajmujesz. Ja ostatnio zacząłem znów namiętnie czytać o Przemyślu. Postanowiłem sobie też, że odnajdę jakoś historie ludzi pochowanych w starej części żydowskiego cmentarza. Trochę już mam - jest pełno prac dotyczącej przemyskiej inteligencji, ich macewy znajduję bez trudu, pstrykam fotki, opisuję ale do kupców, szewców i krawców jeszcze nie dotarłem. Czeka mnie niesamowita przygoda więc. Bardzo to zajmujące. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw-leniak cudna stopka :-D 19.06.10, 22:23 jasne historia jest przeciekawa a kiedy odkrywasz ją sam staje się przygodą... kciuki trzymam... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: cudna stopka :-D 19.06.10, 22:47 A dzięki :-))) Że ciekawa wiem, bo takie studia kiedyś skończyłem, zanim przekwalifikowałem się z finansowej konieczności na podatkowego oszusta. Nie pracuję od prawie trzech lat w renomowanej wyścigowni szczurów, więc znów mam czas na młodzieńcze pasje. Z tego się nie wyrasta, a takie bieganie po archiwach i szukanie żyjących świadków to przygoda jakich mało faktycznie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajnos.agentos Re: Sztuka rozmowy IP: 89.167.6.* 20.06.10, 11:53 Dlaczego gazetka czepia się tylko "komórkowców" z PKP? Czy w PKS oraz w busach takich nie ma? Czy nie mogą poprosić kierowcę, by się zatrzymał, wyjść i pogadać na zewnątrz? Znów robimy jakąś akcję? Znaczy, tak: wrzask i łomot na starym mieście nikomu ma nie przeczkadzać, bo to jest Kultura i Europa, ale rozmowa przez komórkę to jest chamstwo. A ja na to: nie umiesz żyć wśród ludzi - wyprowadź się do lasu i nie wychodź z nory.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leniak Tajnos vulgaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 17:22 dołaczasz tajnosds do grona które absolutnie nic nie rozumi felieton - sprawdź w słowniku co to za dziwo autor tego felietonu nie mieszka w norze ino w klasztorze (taki rodzaj kibucu) ... Tajnos Tajnos Tajnos ars sermi to nie sermi vulgaris vexatio potestas ale tego chyba nie zrozumisz ani chybi nie zrozumisz... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tajnos vulgaris 23.06.10, 07:54 Gość portalu: leniak napisał(a): > dołaczasz tajnosds do grona które absolutnie nic nie rozumi > felieton - sprawdź w słowniku co to za dziwo > autor tego felietonu nie mieszka w norze ino w klasztorze (taki > rodzaj kibucu) Nono - tylko nie Ty bucu! > Tajnos Tajnos Tajnos > ars sermi to nie sermi vulgaris vexatio potestas > ale tego chyba nie zrozumisz > ani chybi nie zrozumisz... A po co?:P Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tajnos vulgaris 23.06.10, 08:07 ...A felieton, to ja wim co to je: to je od francuskiego "feuilleton" (wymawia się "fejtą") - coś w rodzaju kartkowania, płatkowania, listkowania (na przykład, polskie "ciasto francuskie" we Francji nazywa się "pâte feuilletée" - czyli ciasto płatkowane, listkowane). Także powieść w odcinkach, telewizyjny serial itd., łączące realizm z fikcją.:P www.thefreedictionary.com/feuilleton dictionary.reverso.net/French-English/cdentry/roman%20feuilleton/242767 megaslownik.pl/slownik/angielsko_polski/203386,roman-feuilleton Odpowiedz Link Zgłoś