Dodaj do ulubionych

Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wyludnia

23.08.10, 21:22
Nie ma się co dziwić..zero inwestycji, zero ludzi...Drogi brak,
lotniska brak, itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: pioop Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: 213.25.25.* 24.08.10, 08:03
      Ostatni gasi światło, mogę jak coś z tego Mazowsza na ten lubelski skansen
      umysłowy podjechać. Może w tej pustce, tak jak w okolicach Czernobyla, za kilka
      lat będzie całkiem ciekawie? Rzucam nowe hasło: emigrujmy z Lubelszczyzny, im
      dalej tym lepiej. Aha, pociągów też brak. Tylko umysłowe miernoty z okolic
      Lublina, bo większość mądrzejszych już dawno opuściła te skądinąd fajne progi,
      ale progi które nie wyżywią. No chyba że się ma kogoś w "układzie"...
    • Gość: J-k Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 08:43
      Proponuję na wszystkich drogach wyjazdowych z Lubelszczyzny wybudować więcej
      rond a'la Kołbiel. Będzie dużo trudniej stąd wyjechać. Można też "zadbać" o
      mosty tak jak o ten na Sanie na krajowej 19 (od kilku lat obowiązuje na num ruch
      wahadłowy i znaczne ograniczenie prędkości i nie widać aby ktokolwiek chciał go
      wyremontować). Kolej w naszym regionie jest w stanie agonalnym tak, że przyszli
      emigranci z naszego regionu nie mają co na nią liczyć.
      • Gość: folkatka A ja zostaję :PPP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 08:53
        Nie wyobrażam sobie żebym mogła mieszkac gdziekolwiek indziej
        • tajnos.agentos Re: A ja zostaję :PPP 24.08.10, 09:01
          Gość portalu: folkatka napisał(a):

> Nie wyobrażam sobie żebym mogła mieszkac gdziekolwiek indziej

Ja sobie wyobrażam, ale też nie planuję wyjazdu na stałe, gdyż mi się nie chce.
          Poza tym, wyznaję zasadę "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma".:)
        • dociek Nie da się zlikwidować, to się wymusi. 24.08.10, 09:10
          forum.gazeta.pl/forum/w,62,111564558,111564558,Czy_Lublin_stanie_sie_Parczewem_.html

Na ten sam temat. Wg założeń ma być tylko: "lubelska plantacja
          wierzby energetycznej", czyli Gorzelak & spółka postawią na swoim.
        • Gość: J-k Re: A ja zostaję :PPP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 09:20
          Ja też tutaj zostałem. Niestety nie mogę pogodzić się ze sposobem w jaki
          traktowany jest nasz (mój region). Wymienione przeze mnie most na Sanie (a
          konkretnie jego stan) jest tego traktowania szczególnym symbolem. Nie rozumiem
          jak Państwo może budować stadiony piłkarskie dla dyscypliny, która poza aferami
          korupcyjnymi i wyhodowaniu licznej grupy kiboli nie może niczym się pochwalić a
          most na dumnie brzmiącym międzynarodowym szlaku komunikacyjnym Via Carpatia
          bliski jest zawaleniu.
    • zubelz Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wyludnia 24.08.10, 09:22
      Tak źle to chyba nie będzie. Będziemy jak te małpy w ZOO, Ktoś oglądający to
      co pozostało z Lubelszczyzny da banana, cukierka, jabłko lub inny owoc a i
      władza może całkiem nie zapomni. Jest jeszcze Ochojska i Caritas.
      • Gość: maro Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: 195.117.192.* 24.08.10, 09:30
        Lubelskie jest cudne. Mam tu super robotę za prawie 5 tys. zł, dom
        pod miastem, fajny samochód, blisko na ukochane Roztocze i do
        Kazimierza, czyste powietrze, brak korków, sielsko-anielsko. I nie
        czuję się jak małpa w ZOO. a wiele osób, które mnie odwiedza z
        różnych zakątków Polski i świata
        • zubelz Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud 24.08.10, 09:47
          Gość portalu: maro napisał(a):

> Lubelskie jest cudne. Mam tu super robotę za prawie 5 tys. zł, dom
          > pod miastem, fajny samochód,wiele osób, które mnie odwiedza z
          > różnych zakątków Polski i świata
        • tajnos.agentos Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud 24.08.10, 09:54
          Gość portalu: maro napisał(a):

> Mam tu super robotę za prawie 5 tys. zł, dom
          > pod miastem, fajny samochód, blisko na ukochane Roztocze i do
          > Kazimierza, czyste powietrze, brak korków, sielsko-anielsko. I nie
          > czuję się jak małpa w ZOO. a wiele osób, które mnie odwiedza z
          > różnych zakątków Polski i świata
          • Gość: J-k Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 16:03
            I jeszcze jedna bajka; ...za szeroką rzeką, za siedmioma lasami i siedmioma
            wzgórzami na Lubelszczyźnie rano o świcie przed swoją chatkę wychodzi zaspana
            Baba Jaga (bliska kuzynka Wasylisy Pięknolicej). Przeciąga się, przeciera oczy,
            rozgląda się dookoła i wzdycha; pięknie tutaj i spokojnie ale strasznie wszędzie
            daleko...i coraz mniejsze szanse, że ktoś się tutaj zabłąka.
    • zubelz Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wyludnia 24.08.10, 09:28
      Z tym Caritasem to chyba się pośpieszyłem. Ten przerośnięty moloch zeżre się sam.
      • Gość: g osc byly mieszka Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: *.icpnet.pl 24.08.10, 09:59
        To zasluga szczegolne rzadow PO i pozostalych .Te rzady niszcza jak
        choroba raka ten region.Dlaczego ten region nie zrobic bez b.
        niskich podatkow tak aby budowano powtarzam NOWE INWSTYCJE .Pytam
        dlaczego nie zrobiono calego regionu Strefa ekonomiczna ,tylko
        wyssysaja wszystko od podatkow do kapitalu ludzkiego .Te rzady to
        nie rzady Polakow wszystkich tylko WYBRANYCH REGIONOW -uwazajacych
        sie za lepszech? zapominajac o bliznich sasiadach z Lubelszczyzny
        Panstwo 10 wojewodztw aby TYLKO im sie dobrze zylo
        • ramiton Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud 24.08.10, 11:07
          Gość portalu: g osc byly mieszka napisał(a):

> To zasluga szczegolne rzadow PO i pozostalych .Te rzady niszcza jak
          > choroba raka ten region.Dlaczego ten region nie zrobic bez b.
          > niskich podatkow tak aby budowano powtarzam NOWE INWSTYCJE .Pytam
          > dlaczego nie zrobiono calego regionu Strefa ekonomiczna ,tylko
          > wyssysaja wszystko od podatkow do kapitalu ludzkiego .Te rzady to
          > nie rzady Polakow wszystkich tylko WYBRANYCH REGIONOW -uwazajacych
          > sie za lepszech? zapominajac o bliznich sasiadach z Lubelszczyzny
          > Panstwo 10 wojewodztw aby TYLKO im sie dobrze zylo

Coś się tak PO czepił? Tak samo w d...ie miało nas PiS, SLD, AWS i inne kółka wzajemnej adoracji. Dla nich lubelskie leży gdzieś pod Uralem i nie warto sobie nim gitary zawracać.
          • Gość: j2 Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: *.lublin.mm.pl 24.08.10, 11:59
            taka to prawda smutna.
            • Gość: maro Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: 195.117.192.* 24.08.10, 12:30
              Gdyby wszystkie marudy i malkontenci wyjechali z mojej kochanej
              Lubelszczyzny, to świat byłby jeszcze piękniejszy...
            • tajnos.agentos Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud 24.08.10, 14:15
              Daj dobry przykład, załóż tu jakąś firmę i daj ludziom dobrze płatną pracę. To
              wstyd, że tylu oszustów poprzenosiło co się da do Chin i Tajlandii (bo tam się
              pracuje za 2 dolary dziennie i można zatrudniać małoletnie dzieci, płacąc im
              jeszcze mniej), ale dalej występują jako polskie, łącznie z ich wyrobami...:P
              • wampir-wampir Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud 24.08.10, 14:21
                tajnos.agentos napisał:

> Daj dobry przykład, załóż tu jakąś firmę i daj ludziom dobrze
                płatną pracę. To
                > wstyd, że tylu oszustów poprzenosiło co się da do Chin i Tajlandii
                (bo tam się
                > pracuje za 2 dolary dziennie i można zatrudniać małoletnie dzieci,
                płacąc im
                > jeszcze mniej), ale dalej występują jako polskie, łącznie z ich
                wyrobami...:P

Nie tylko jako polskie. Kupiłem synowi markowe conversy na rzepy.
                Made in China naturlich.

Jak komu tu źle, niech się przeprowadzi. Ja się nigdzie nie
                wybieram, bo nawet gdybym chciał, to żona Krakuska mi nie pozwoli.
                Uwielbia lubelską prowincję.
                • tajnos.agentos Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud 24.08.10, 14:36
                  Myślisz, że buty marki Wojas, albo odkurzacze marki Zelmer są produkowane nad
                  Wisłą?;)
              • Gość: j2 Tajnos, bredzisz IP: *.lublin.mm.pl 24.08.10, 15:29
                jeśli uważasz przeniesienie produkcji do Chin bo tam 2 dolary dziennie się
                płaci, to czy uważasz właścicieli firm przenoszących interesy z europy
                zachodniej za oszustów bo w polsce płacą 5 tysięcy zł miesięcznie?
                Co za logika.
                • tajnos.agentos j2, bredzisz jak zwykle 25.08.10, 08:39
                  Syniu, logika nie jest Twoją specjalnością - to widać nie od dziś, a w Polsce
                  "średnia krajowa" (czyli sporo poniżej 5000 PLN miesięcznie) jest powszechnie
                  uważana za całkiem niezły dochód. Oczywiście, są także zarabiający dużo więcej,
                  ale to raczej margines, który winduje statystyki - i w tym cały problem.
                  Stawka rzędu 5 - 6 PLN brutto za godzinę to normalka w tym regionie co sprawia,
                  że dzienny koszt pracy wynosi tu nie mniej, jak 50 PLN (bywa więcej). Na dalekim
                  Wschodzie natomiast, nie przekracza on kilkunastu PLN. Jeśli do tego dodać
                  znacznie mniejsze wymagania dotyczące tak samego zatrudniania, jak na przykład
                  bezpieczeństwa pracy, ochrony środowiska itd. - zysk jest ewidentny i niech
                  geszefciarze nie bredzą o podatkach, bo tu akurat jeśli w ogóle o to chodzi, to
                  dopiero na którymś tam, dalekim miejscu.
    • Gość: j2 Lublin 2030 IP: *.lublin.mm.pl 24.08.10, 10:00
      małe miasto, ok 100 tys ludnosci, z bardzo słabymi lokalnymi uniwersytetami.
      Większość ludności to emeryci, renciści i studenci. Główny pracodawca - rząd.
      Firm prywatnych mało, wszystkie podczepione pod działalność dla urzędów. Reszta
      padła lub uciekła, brak możliwości transportu.
      To nie moje widzimisie ale ocena firmy która zrezygnowała z inwestycji w regionie

Zadłużenie polski w tym momencie będzie pewnie ok 1(2, 5, 10_?) miliona zł na
      osobę. A polacy będą niewolnikami spłacającymi zabawę tuska, kaczora, kwacha i
      innych bandytów co rozgrabiali polskę siedząc przy korycie
      • led47 Re: Lublin 2030 24.08.10, 12:32
        Ale za to czysto i ekologicznie...Miejscowa ludność nigdzie sie nie spieszy,
        spokojnie żyje z emerytur, rent i stypendiów. Porusza sie na piechotę, bo drogi
        dziurawe, samochody i paliwo drogie, kolej dawno padla, na samoloty nikogo nie
        stać , bo i po co gdzieś latać... TV mało kto ogląda, wieczorami w mieszkaniach
        palą się świece, bo prąd drogi. Ogrzewanie oparte na miejscowej produkcji
        drzewnej, słuzba zdrowia na znachorach i lekarzach, wierzących jeszcze w swoja
        misję, handel powoli zmieniajacy sie na wymienny... Jedyne dochody to sprzedaż
        biletów do skansenu bogatym turystom z lewego brzegu Wisly i amatorom surviwalu
        • Gość: j2 Re: Lublin 2030 IP: *.lublin.mm.pl 24.08.10, 15:16
          ogrzewanie tak jak teraz w śródmnieściu: śmiecie, opony, deski z farbą, stare
          okna, węgiel palony w przedwojennych piecach kaflowych z dziurawymi kominami z
          cegły klejonej gliną.

Najdłuższy tor z przeszkodami powstały na bazie ścieżki rowerowej z kostką
          brukową wypchniętą korzeniami i częściowo rozkradzioną na barykady podczas zamieszek

Dobrze rozwinięty system więziennictwa, muzeum na zamku z powrotem przemienione
          w więzienie. Lochy pod lublinem też.

Duża ilość urzędników, policji i konfidentów
          • Gość: ef Re: Lublin 2030 IP: 91.123.172.* 24.08.10, 15:29
            ...a kazdy na balkonie trzyma kilku kur, na trawnikach pasa sie krowy , tu i
            owdzie beztrosko pochrumkuja swinie, miszkancy wiezowców spotykaja sie na
            dachach hodujac golebie, raz do roku organizowane jest swieto : "puszczania
            gołebia do >lepszego< świata" , zalew zamienil sie w bagno , saski zarosl i
            podobno spotkac mozna w nim nawet wilki...
            • Gość: ef Re: Lublin 2030 IP: 91.123.172.* 24.08.10, 15:35
              ... byli wlodarze ci co zyja maja swoje, zaniedbane ale jednak pomniki. Niestety
              niektorzy skonczyli źle, sz. p. prezydent pruszkowski utopil sie w fontannie
              podczas hucznie obchodzonego "Dnia Wody" .Jego nastepca Wasilewski (o ironio!!!)
              zadławil tak lubianym przez siebie cebularzem...
            • folkatka Re: Lublin 2030 24.08.10, 15:38
              Wilki w saskim będą ulubionym celem mysliwskich wypraw z Lepszego Świata. Ich
              zorganizowany odstrzal bedzie jednym z nielicznych źródeł dochodów Lublinian. Na
              Alejach Racławickich powstanie ambonka, wokół której tłoczyc sie bedą młodzi
              chłopcy pragnący, by ich zaangażowano do nagonki.
              Dziewczeta tymczasem beda kusić przyjezdnych myśliwych swoimi wdziękami.
              • Gość: ef Re: Lublin 2030 IP: 91.123.172.* 24.08.10, 15:55
                koscioly swoja konstrukcja znowu przypominac beda romanskie warownie, poniewaz
                beda to jedyne miejsca w miare zasobne dzieki oszczednosciom z lepszych czasów.
                Starzy pobozni wymra, mlodzi zlaicyzowani zwroca sie raczej ku samozwanczym
                ludowym myslicielom, gloszacym nowe idee naprawy. Na tle leniwie plynacej
                rzeczywistosci ostro wybijac sie bedzie popularnosc Mysli Leniaka realizowanej
                przez jego zarliwych wyznawców ... hehe
                • folkatka Re: Lublin 2030 24.08.10, 16:30
                  Na ulicach królowac bedą samochody z początków XXI w., bo w późniejszych czasach
                  nikogo juz nie bedzie stac na kupno nowych aut.
                  Wkrótce staną się one wizytówką naszego miasta - tak jak limuzyny z czasów
                  Batisty na Kubie.
                  Na ulicach bedzie można kupić palikotówkę, szmuglowaną pokątnie z Polmosu.
                  • Gość: maro Re: Lublin 2030 IP: 195.117.192.* 24.08.10, 17:07
                    .. i wtedy takie marudzące pierdoły będą zadowolone...
                  • Gość: ef Re: Lublin 2030 IP: 91.123.172.* 24.08.10, 17:14
                    ... globus zamieniony zostanie w najwiekszy po tej stonie wisly ciuchland,
                    stadion motoru pare razy w roku zalewany woda celem urzadzania tam bitew
                    morskich przez przybyszow z miasta warszawy. Powstana ogromne kompleksy do
                    paintbola przystosowany do paintbolowej turystyki, jednym z nich bedzie
                    niedokonczony teatr w budowie,drugim smierdzace i zaniedbane, wyludnione stare
                    miasto zaminnie uzywane tez jako dekoracja do filmow katastroficzno
                    historycznych ...
            • Gość: j2 Re: Lublin 2030 IP: *.lublin.mm.pl 24.08.10, 22:01
              raczej świnie na smyczach strzeżone przez grupy rodzinne przed napadem głodnych
              watach z blokowisk

ogródki działkowe otoczone wysoką na 3 metry siatką z drutu kolczastego,
              strzeżone przez firmy ochroniarskie w których większość to okaleczeni żołnierze
              co powrócili z wojen z pakistanem, iranem i chinami

na targu na podzamczu można kupic tuzin jajek za uncję złota i kałasznikowa z
              dwoma magazynkami za schabowego.
        • Gość: baton Re: Lublin 2030 IP: *.akashanet.pl 24.08.10, 15:43
          chwilo trwaj!!!!!!!!!!
    • Gość: :[ Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: 195.205.194.* 24.08.10, 22:47
      zasada naczyn połączonych-gdzie przypływa jedno, drugie odpływa/ucieka/ kryje
      się/ s.psz aż sie kurzy...

lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,8290054,Kardynal_Dziwisz_honorowym_obywatelem_Miedzyrzeca.html
    • tow.janwinnicki Zachęcam wszystkich do wyjazdu 25.08.10, 11:32
      Im szybciej tym lepiej. Nie mieszkam w Lublinie już parę lat - przyjeżdżam raz
      na miesiąc spotkać się ze znajomymi (posłucham wtedy jak to ciężko z pracą,
      jak ciężko wziąć kredyt na mieszkanie) i wystarczy :) jedynie upewniam się co
      do słuszności swojej decyzji :) Ale Lublin za to ma super reformatora Krzysia
      Łątkę - może on coś zmieni?
    • Gość: a Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.10, 15:01
      A najgorsze, że cały ten prowincjonalny desant zwala się do
      Warszawy. Już połowa nowych mieszkańców na mojej ulicy, to dawne
      lubelasy. Miasto nam przez was dziczeje.
      • Gość: folkatka Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 15:33
        Jasnie Panie Warsiawiaku, my to Was raczej mozemy ukulturalnic :P
      • Gość: aron busowy baron Re: Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wylud IP: 91.200.94.* 26.08.10, 05:54
        to się ogródźcie drutem kolczastym pod napięciem, w czym problem?

albo sami zarabiajcie więcej, wtedy ceny mieszkań w Warszawie
        wzrosną tak że lubelasów nie będize stać i problem się rozwiąże.

sami jesteście sobie winni gronkowce
    • efad4d Jest nas coraz mniej, Lubelszczyzna się wyludnia 26.08.10, 11:50
      tak jest !
      precz ze scentralizowanym wyzyskiem i łupiezcza ekspoloracja intelektualna
      kresów !!
      Precz z Warszawa !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka