Dodaj do ulubionych

Katyński pomnik przy kościele św. Micha Archanioła

26.10.10, 22:45
Fajnie. Tylko, że to wszystko dzieje się w najbiedniejszej i najbardziej patologicznej parafii Lublina. Dzieciakom i młodzieży z Kośminka i okolic trzeba wpajać szacunek dla:
1) nauki
2) pracy
3) abstynencji od alkoholu i psychotropów.
Jeśli księża od Michała chcą zrobić coś pożytecznego, powinni się skupić na tym właśnie, a nie historyczno-politycznych akcjach w stylu sadzenia drzew katyńskich i budowie pomnika katyńskiego przy kościele. Przestałem dawać na tacę papierowe pieniądze i wróciłem do blaszanych złotówek, odkąd ksiądz proboszcz zaczął budować pomnik.
Historia fajna rzecz, ale dzielnicę zabija bieda, bezrobocie, pijaństwo, hazard i przestępczość.
Obserwuj wątek
    • jefflebovsky Katyński pomnik przy kościele św. Micha Archanioła 27.10.10, 06:22
      W mieście jest już pomnik katyński przy ul. Głębokiej. Poza tym mamy w Lublinie dużo bliższe miejsca męczęństwa Polaków Majdanek, Zamek Lubelski, katownię pod zegarem i sporo innych. O Katyniu wiedzą wszyscy o masakrze na Zamku Lubelskim już tylko nieliczni, a przecież to miejsce kaźni lublinian.
      • Gość: bosman bo teraz jest koniunktura na Katyń... IP: *.centertel.pl 27.10.10, 09:36
        a stąd juz tylko krok do Smoleńska. A i Jaruś ucieszy się...
        • janostrzyca Re: bo teraz jest koniunktura na Katyń... 27.10.10, 09:57
          Też tak mi się wydaje. Co prawda był czas, kiedy Katyń trzeba było odkłamywać po okresie PRL, ale to już aż nazbyt skutecznie zrobiono. Teraz w każdym mieście jest pomnik, plac, ulica katyńska a pamięć o historii lokalnej społeczności żadna. W Lublinie są już co najmniej dwa miejsca poświęcone Katyniowi: pomnik przy Głębokiej i Al. Mieczysława Smorawińskiego, który zginął w Katyniu ale był związany z Lublinem. Był plan nazwania ulicy idącej od Głębokiej do Czwartaków "katyńską", ale jakloś upadł. Teraz będzie trzecie miejsce katyńskie. Co za dużo to niezdrowo...
          • empi Re: bo teraz jest koniunktura na Katyń... 27.10.10, 10:07
            Bohaterów nowej naszej historii wciąż przybywa. Wkrótce na skutek stagnacji inwestycyjnej zabraknie, ulic, obiektów które można by uświetnić czyimś imieniem. W związku z powyższym proponuję nazewnictwo kadencyjne, rotacyjne. Np. dana ulica nosi nazwę jakiegoś bohatera przez pięć lat, potem może zostać przemianowana. Taki system zapewni aktualizację nazw w stosunku do obowiązującego trendu politycznego. Będzie także zgodny z podstawową zasadą demokracji którą jest kadencyjność. Liczę na poparcie, kandydaci na prezydenta m. Lublina i radnych w nadchodzących wyborach którzy się opowiedzą się za takim rozwiązanie mają mój głos.
            pzdr.
            • Gość: j2 Re: bo teraz jest koniunktura na Katyń... IP: *.lublin.mm.pl 27.10.10, 11:18
              uważaj co piszesz, bo idioci mogą to wprowadzić, w końcu to nie władza płaci za zamianę tabliczek, pieczątek, adresów w dowodzie etc.
              • empi Re: bo teraz jest koniunktura na Katyń... 27.10.10, 12:03
                udoskonalam swoją propozycję, proponuję przyznać prawo nadawania nazw w okręgach wyborczych partiom politycznym, komitetom wyborczym które w nich wygrały wybory samorządowe. Oczywiście nadal obowiązuje kadencyjność nawet w w przypadku ponownego wyboru tej samej opcji politycznej.
                W końcu trzeba ten bałagan unormować. Ponoszone koszta zmiany tabliczek, pieczątek wpłyną na ożywienie tego sektora usług co się przełoży na wzrost dochodów klasy średniej w Lublinie.

pzdr.
            • Gość: Medico 'empi'' - do psychiatry marsz... IP: *.nplay.net.pl 27.10.10, 13:04
              'empi'' - do psychiatry marsz...
              Masz 100 % szansy na umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym dożywotnio.
              Tego wymaga twój stan zdrowia.
              • empi Re: 'empi'' - do psychiatry marsz... 27.10.10, 13:07
                jesteś bardzo zacofany wsteczniak :). Nie nadążasz za potrzebami współczesnej polityki polskiej i polskiej demokracji.
                pzdr.
                • Gość: bosman domniemywam, że Twój... IP: *.centertel.pl 27.10.10, 14:02
                  pleonazm empi był zamierzony, "coby" unaocznić "Medico" jego wsteczna wsteczność :-)
    • Gość: j2 Re: Katyński pomnik przy kościele św. Micha Archa IP: *.lublin.mm.pl 27.10.10, 11:16
      hm, sugerujesz że dzielnicę zabił pis, po, sld, psl?
      • janostrzyca Re: Katyński pomnik przy kościele św. Micha Archa 27.10.10, 11:56
        W pewnym sensie tak, z tym że bez SLD i PSL, bo w ostatniej kadencji oni nie mieli swoich radnych w mieście, nie mówiąc już o prezydencie...
        • Gość: belfer Re: Katyński pomnik przy kościele św. Micha Archa IP: *.lublin.mm.pl 27.10.10, 12:30
          A na Majdanku to byli ci od sadzenia drzewek? Zawsze trzeba coś lub kogos posadzic?
          • wampir-wampir A co z pomnikami Empi? 27.10.10, 15:04
            Czy one też będą stać kadencyjnie? Nazwy ulic to nie wszystko przecież ;-)))
            • empi Re: A co z pomnikami Empi? 27.10.10, 15:09
              Pomniki, w historii tak się już zdarzało, najlepiej się do tego nadają. Np. gość na koniu, zmienia się gościa lub jedynie głowę. Napis, żaden problem. Nie narusza to także przestrzeni architektonicznej, czy jakoś tam :)
              Wszelki pomysły mile widziane.
              pzdr.
              • Gość: bosman "słynny" lubelski... IP: *.centertel.pl 27.10.10, 15:16
                kamieniarz (nazwisko mi umknęło) ulubieniec Riliana zapewne w każdej chwili wymieni głowę na głowę - oczywiście wg jego pomysłu.
                • empi Re: "słynny" lubelski... 27.10.10, 15:34
                  Bosmanie, szukajmy oszczędności. Pomnik duży, z daleka głowa nie do rozpoznania. Literki każdy cmentarny kamieniarz przerobi. Teraz sobie myślę, jakim marnotrawstwem było pozbycie się pomnika Wańki w Lublinie. Piłsudski przecież nie zawsze na koniu siedział.
                  pzdr.
                  • Gość: bosman tylko mi nie mów... IP: *.centertel.pl 27.10.10, 15:42
                    że koń na nim też czasem :-)
                    • wampir-wampir Re: tylko mi nie mów... 27.10.10, 16:40
                      To była kobyła, a tenkamieniarz to słynny Witold Marcewicz z Fujarkowic :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka