Dodaj do ulubionych

Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludzi!

14.11.10, 15:40
Pani Sierakowska slusznie skrytykowala Zuka -tylko obiecuje przez 2 lub 4 lata nic ten pan nie ZROBIL dla LUBLINA ,dlatego jak mozna wierzyc takiemu czlowiekowi ktory rozklada miasto na lopatki .Nawet obiecanki premiera na obwodnice czy Droge ekspresowa nie zaklepal tylko ochlapy na 12 km oto praca pana Zuka
Obserwuj wątek
    • marek.tomczak Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludzi! 14.11.10, 15:46
      W końcu przestali sobie wzajemnie lizać tyłki! W końcu ktoś odważył się wytknąć kłamstwa temu łgarzowi! Majątek wydany na billboardy i materiały wyborcze ludzi nie omami, nie tym razem!
      • Gość: Gotti Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.centertel.pl 14.11.10, 15:55

Przez 2 lata i 2 miesiące Pracował Pan żuk jako z-ca Prezydenta ds.Rozwoju miasta (pozyskiwanie środków z UE miał w obowiązkach) - WSTYD a to RANKING GAZETY PRAWNEJ : www.gazetaprawna.pl/serwis/samorzad/ranking_gmin_2010

RANKING wg Wartość dofinansowania z UE na głowę w zł:
        1. Rzeszów – 6 681,03 zł
        2. Kielce – 5 404,73 zł
        3. Olsztyn – 4 993,12 zł
        4. Białystok – 4 322,58 zł
        5. Lublin - 3 935,40 zł (tylko 59 % tego co pozyskał Rzeszów)

WSTYD PANIE ŻUK !!!
        • leonoss Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 14.11.10, 19:54
          Internauta Gotii z dnia 14.11 2010 napisal o madrosci p.Zuka ktory startuje na prezydenta -prosze udowodnic ze sklamal >Sklamal i klamie pan Zuk ktory byc moze nabija kabze kolesiom
        • Gość: Spawka Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 94.230.17.* 14.11.10, 21:05
          A jak spawka opowiada pieroły o Benedykcie 16 w Lublinie i o pietruszce w centrum to jest dobrze????? IZABELA DAJ SPOKÓJ, Zakłady geriatrii też potrzebują klientów
          • misza57 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 15.11.10, 18:19
            Nikt Ci więcej nie obieca niż Pan Żuk. Zabolało że dostał po łapkach za opowiadanie "banialuków" Nareszcie ktoś się odważył powiedzieć prawdę. i GW nie miała wyjścia musząc to drukować to jest dopiero ból.

Lublin miasto z perspektywami
            W Lublinie nie ma pracy. Ceny podstawowych produktów zbliżone są | do warszawskich, a płace dużo niższe. Młodzi ludzie uciekają z naszego miasta. Trzeba to zmienić! Moim priorytetem jako Prezydenta Lublina będzie tworzenie miejsc pracy. W tym celu:
            •nawiąże współpracę z renomowanymi agencjami zajmującymi sic | poszukiwaniem inwestorów,
            • wyznaczę tereny pod inwestycje i doprowadzę do ich uzbrojenia, - przyłącze Lublin do specjalnej strefy ekonomicznej z preferencyjnymi warunkami dla inwestorów,
            Lublin miasto nauki i nowoczesnej Potencjał naukowo - badawczy Lublina może i powinien być lepiej wykorzystywany. Nasze miasto powinno stać sic centrum nowoczesnych technologii. W tym celu będę dążył ścisłej współpracy władz miejskich jaj środowiskiem akademickim. Akademickość Lublina to tez ważny element promocji miasta.
            Infrastruktura komunikacyjna LublinaNowy Lublin będzie miastem dynamicznie rozwijającym się. Do tego potrzebny jest sprawny i nowoczesny system komunikacyjny. W tym celu należy szybko dokończyć budowę małej obwodnicy. Trzeba utworzyć zespól bezpłatnych parkingów w dolinie Czechówki i okolicach Rusałki.
            Jako Prezydent chce zbudować trasę Poniatowskiego - Zana (tunel i wiadukt) oraz przedłużyć ulice Muzyczną do ulicy Krochmalnej. W rejonie ulicy Dworcowej zbuduje węzeł komunikacyjny, gdzie powinien znaleźć się nowoczesny dworzec autobusowy. Zrobię wszystko, żeby Lublin uzyskał szybkie połączenie kolejowe / Warszawą oraz lotnisko w Świdniku.
            Zalew Zemborzycki i Nowoczesny Stadion dla Lublina
            Przekształcę Zalew Zemborzycki i jego otoczenie w Miejskie Centrum Rekreacji. Wody Zalewu będą oczyszczone. Doprowadzę do budowy i tym terenie zespołu basenów oraz oquaparku. W sąsiedztwie Zalewu znajda się trasy biegowe, ściany do wspinaczki oraz ścieżki rowerowe. Będzie to jeden z elementów zintegrowanego systemu lubelskich dróg rowerowych.
            Lublin zasługuje na centrum sportowe z prawdziwego zdarzenia. Wzorem innych miast powinien zostać zbudowany nowoczesny stadion.
            Uroda miasta, kultura i architektura
            O urodzie miasta decydują założenia urbanistyczne, architektura, zabytkowe budowle i ukształtowanie terenu, Uroda miasta to również środowisko artystyczne, koncerty, wystawy i festiwale. Te elementy maja ogromną wartość promocyjną i mogą być magnesem przyciągającym naszych gości. Prestiż miasta zależy od jego urody, więc mecenat nad szeroko rozumianą kulturą będzie dla mnie jednym z najważniejszych zadań, Stare Miasto będzie wizytówką Lublina,
            - Przeprowadzę renowację Teatru Starego, który stanie się lubelskim centrum artystycznym oraz miejscemspotkań środowisk twórczych. • Wzmocnię międzynarodową rangę
            lubelskich festiwali teatralnych, - „Zakotwiczę" na stałe w Lublinie ogólnopolski festiwal muzyczny lub filmowy, który wśród telewidzów będzie ściśle liojarzony z naszym miastem.
            • Będę wspierał wszelkie inicjatywy społeczne, które wzbogacają życie kulturalne lubelskich dzielnic i osiedli.
            Lublin - Metropolia
            Planuję ścisłą współpracę z samorządami sąsiednich gmin a zwłaszcza miasta Świdnik, dążąc do realizacji wspólnych projektów Inwestycyjnych, Przekształcenie Lublina w metropolię to nie tylko spełnienie słusznych aspiracji jego mieszkańców, ale również zwiększenie możliwości pozyskiwania środków na rozwój naszego miasta.
            Miasto sprawnie zarządzane
            Prezydent to przede wszystkim dobry gospodarz i sprawny menadżer, który ma wizję rozwoju miasta. Nowoczesny urząd to wykwalifikowani pracownicy oraz sprawny system zarządzania.
            Lublin miasto znane w świecie Realizowane do tej pory działania promocyjne nie stanowią spójnej całości, a ich natężenie jest zdecydowanie zbyt małe. Aby wypromować Lublin jako miejsce atrakcyjne dla polskich i zagranicznych turystów czy inwestorów, niezbędne jest opracowanie nowoczesnej strategii promocji miasta i jej konsekwentni realizacja.
            Bezpieczne Miasto Zreorganizuję Straż Miejską tak by przede wszystkim dbała o bezpieczeństwo mieszkańców Lublina. Rozwinę nowoczesny system monitoringu, który pozwoli skutecznie eliminować wszelkie łamanie prawa.
            AdamWasilewski
      • Gość: and Oszukiwała przez lata w PZPR, więc się na tym zna. IP: *.lublin.mm.pl 14.11.10, 18:30
        Teraz udaje świętą.
      • Gość: j2 Sierakowska: jakie mamy długi IP: *.lublin.mm.pl 15.11.10, 18:25
        i obiecuje piekielnie ciężką pracę. tak jak komuch kwaśniewski co chlał i się zataczał kompromitując polskę, czy np, towarzysze partyjni sierakowskiej, co za poglądy mordowali studentów i księży?
    • Gość: j2 Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludzi, IP: *.lublin.mm.pl 14.11.10, 15:52
      i zakończyła: rezygnuję. Tak to powinno być, Ale cóż, pzprowskie popłuczyny łatwo nie odejdą
      • Gość: ja Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.centertel.pl 14.11.10, 16:16
        do j2 a ty za kogo dostałeś mieszkanie i uzyskałeś wykształcenie, nie za PZPRu?
        • Gość: poleszuk Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.chello.pl 14.11.10, 17:08
          p.Sierakowska jest za stara;teraz inaczej się myśli niż jeszcze powiedzmy 10 lat temu;p.Żuk też nie ma atutów; pewnie wygra,bo kolesie zadecydowali,że jest mądry,ma sukcesy..no i że jest naszym-lubelskich bogaczy kolesiem; w nastepnych wyborach okaże się,że nic nie zrobił,siedział,gadał,jeździł,brał kasę,kumplom dawał zarobić
          • Gość: aro Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 91.200.94.* 14.11.10, 17:13
            a co towarzyszka Sierakowska może zaoferowac Lublinowi? Pomnik putina na pl. Litewskim?

tylko PiS
          • Gość: ania Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 94.230.17.* 14.11.10, 20:58
            Izabela Sierakowska ma 65 lat!!!!!!
            To tyle co moja babcia niech ona się weźmie za wychowywania prawnuków a nie politykę - stara baba!
        • Gość: j2 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.mm.pl 14.11.10, 18:05
          urodziłem się i wykształciłem za granica. Mieszkania i dom kupiłem za swoje. Mieszkałem w prlu ale nic poza seksem dobrego nie pamiętam
          • Gość: bosman [...] IP: *.centertel.pl 15.11.10, 11:20
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • misza57 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 14.11.10, 16:17
        J2 chciałbyś by tak się stało, ale twoi ulubieńcy są po prostu w tyle
        • Gość: j2 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.mm.pl 14.11.10, 18:06
          nie mam ulubieńców, nie chodzę na wybory bo nie jestem jeszcze zmuszony by wybierać między dżumą a cholerą.
          • Gość: obserwator Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 94.230.17.* 14.11.10, 20:49
            Izo nie ważne jak ważne, że chce coś zrobić! Jak mam możliwości załątwienia z marszałkiem tych pieniędzy to niech to robi a nie tylko opowiada o tym, że drzewo bez jego woli żadne nie zostanie wycięte!
    • qqbek Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 14.11.10, 20:42
      leonoss napisał:

> Pani Sierakowska slusznie skrytykowala Zuka -tylko obiecuje przez 2 lub 4 lata
      > nic ten pan nie ZROBIL dla LUBLINA ,dlatego jak mozna wierzyc takiemu czlo
      > wiekowi ktory rozklada miasto na lopatki .Nawet obiecanki premiera na obwodnice
      > czy Droge ekspresowa nie zaklepal tylko ochlapy na 12 km oto praca pana Zuka

Dodatkowa sprawa to to, czy wybieramy prezydenta Lublina, czy też burmistrza Świdnika lub sołtysa Motycza?
      Ja wolę wybierać prezydenta lublina.
      • Gość: ////// Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.10, 20:59
        Jako że rządził już prezydent z PiS, rządził prezydent z PO, to tym razem dam szansę kandydatce lewicy. Mam gdzieś, czy była w PZPR czy nie. Zobaczymy, co ona zrobi dla miasta. Gorzej już chyba nie może być.
        Pozdrawiam.
        • Gość: babcia Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 94.230.17.* 14.11.10, 21:08
          Popieram tą Panią ona ma już 65 lat i powinna pójść na emeryturę. Lewicy - czyli PRL i zbrodnie jakich się dopuścili mamy popierać w Lublinie- ja mówie NIE
    • Gość: IZAbela Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 94.230.17.* 14.11.10, 21:01
      No nie to jest żart! Sierakowska od zawsze jest posłem z Lubelszczyzny i jak dotąd nic jeszcze nie udało się zrobić, no może poza tym że za PRL miała układy i jak lewica tu rządziła. A Żuka akurat nie popieram ale Bogdankę, stadion i kilka innych rzeczy uratował i jak dotąd z tych ludzi z obecnej ekipy to najbardziej merytoryczny!
    • rembert62 Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludzi! 14.11.10, 21:05
      JAK wyznawczyni socjalizmu i PZPR smie mowic o oszukiwaniu ludzi -to chore
      • Gość: solidarność Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: 94.230.17.* 14.11.10, 21:10
        Zgadzam się z przedmówcą. Poseł na sejm za PRL! KOmunistom mówimy zdecydowane NIE!
    • Gość: j2 Jest jedna szansa dla lublina czy lubelszczyzny IP: *.lublin.mm.pl 14.11.10, 21:12
      1. nic nie zależy od politruków z lublina, każdy liże jaja warszawie i centrali partyjnej i nie ma nic do gadania. Te hieny chca się dobrac do koryta, więc dla swych partyjnych(i służb specjalnych) oficerów prowadzacych robią wszystko, miasto maja w d..e.
      2. pieniądze ma centrala
      3. Nie da się zadłużyc miasta tak bardzo by cos z tego było

WYJŚCIE:

Jedyną szansą dla was jest wypowiedzenie niepodległości i secesja z polski a następnie stworzenie warunków biznesowych dla szybkiego i długiego rozwoju ekonomicznego.
      • Gość: j2 Re: Jest jedna szansa dla lublina c.d. IP: *.lublin.mm.pl 14.11.10, 21:14
        coś mi ucięło

Jednakże to wyjście jest działaniem które narazi działających na natychmiastowe represje, więzienie etc, a to nie ma sensu. Wiec

Lublin nie ma szansy i będzie tu zawsze bida z nędzą
        • Gość: bosman [...] IP: *.centertel.pl 15.11.10, 11:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: j2 bosman IP: *.lublin.mm.pl 15.11.10, 13:14
            ja to czasem myślę, że ty jesteś jednym z moderatorów ale nie wiesz zupełnie co odpowiedzieć na czyjeś posty, więc po prostu wklepujesz nawiasy, że to niby ktoś wyciął ale przecież było genialne. A ty po prostu ani b, ani me. Prymitywny, chamski, lubelski burak
            • Gość: bosman że jesteś prymitywnym, chamskim, burakiem... IP: *.centertel.pl 16.11.10, 13:46
              to wiem. Napływowym.
    • rembert62 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 14.11.10, 21:12
      A co zrobila przez kilka kadencji w sejmie poslanka Sierakowska???Urwalo sie jedno koryto szuka drugiego,dlaczego ci wyznawcy socjalizmu chca nas ciagle uszczesliwiac?
    • Gość: ande Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.eu 14.11.10, 21:19
      kazdy broni swojego , więc pytanie co Pani Sierakowska ipartia zrobiła za Prlu dla Lubelsczyzny odp:-Długi , co zrobiła dotychczas : dla Lubelsczyzny propogande ,głod i nedze ruiny, co Sierakowska zrobiła jako poseł dla Lubelsczyzny Udzielam głosu PANI Sierakowskiej
    • vote_eye Żuk dziecko PRL 14.11.10, 23:47
      Żuk jest żałosny. Ciągle coś plecie o "synergii", "strategii"... słownik mu się zaciął na literze "S" czy co? To była wada PRL'u, miernoty się kształciły a teraz wieśniaki ze Świdnika udają mądrali. DOŚĆ PSEUDO PROFESORKÓW !!!
    • vote_eye Żuk przekroczył budzet kampanii - billbordami !? 14.11.10, 23:54
      Podobno szykują bombę. Ktoś zrobił zdjęcia i policzył wszystkie billboardy Żuka. Na dodatek podali się za firmę i mają na ręku kosztorys z ofertą na te nośniki z MediaPlaner (tylko na ich billboardach wisi Żuk) wyszło, że przekroczył ustawowy budżet. PODOBNO W ŚRODĘ BĘDZIE DYM ?! KOMISARZ WYBORCZY MOŻE GO SKREŚLIĆ Z LISTY !!! Tak się mówi na mieście.
      • Gość: j2 Re: Żuk przekroczył budzet kampanii - billbordami IP: *.lublin.mm.pl 15.11.10, 12:34
        na mieście też się mówi że tusk obniży podatki, zmniejszy ilość biurokracji, zmiejszy inwigilację obywateli przez służby specjalne oraz że b. to k..a i świetnie obciąga
        • zubelz Re: Żuk przekroczył budzet kampanii - billbordami 15.11.10, 18:25
          Gość portalu: j2 napisał(a):

> na mieście też się mówi że tusk obniży podatki, zmniejszy ilość biurokracji, zm
          > iejszy inwigilację obywateli przez służby specjalne oraz że b. to k..a i świetn
          > ie obciąga

Wielu na tym forum już ci radziło.Bierz leki!!! i nie przerywaj kuracji. To ci szkodzi!
          • Gość: j2 Re: Żuk przekroczył budzet kampanii - billbordami IP: *.lublin.mm.pl 15.11.10, 18:44
            no co, moze się tak nie mówi?
            a co do kuracji, to jeśli mi szkodzi to mam ją kontynuować? Źle mi życzysz?
    • misza57 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 15.11.10, 17:39
      Świetne - jeden miał pomroczność jasną a drugi używa skrótów myślowych niezmiernie interesujące. Trudno to nawet komentować
    • misza57 Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludzi! 15.11.10, 18:01
      Nawiązując do poprzedniego posta Sierakowska powiedziała prawdę winnym wypadku już by jej komitet wylądował w sądzie w trybie wyborczym. Ponadto nie mam zamiaru głosować na Żuka bo to głos oddany na Palikota
      • zubelz Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 15.11.10, 18:32
        Oglądam teraz TVP Lublin i widzę że TV Lublin jest własnością PSL. Jak długo jeszcze!
        • Gość: j2 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.mm.pl 15.11.10, 18:46
          tak długo jak jedni bandyci, będą potrzebowali innych bandytów by opróżniać koryto.
          • misza57 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 15.11.10, 22:19
            J2 zlituj się i napisz coś konstruktywnego. Piszesz teksty jak prawdziwy czekista.
            • Gość: j2 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.mm.pl 15.11.10, 23:57
              Ok, napiszę konstruktywnie:), bo niektórzy nie rozumieją. Władze zmarnowały setki milionów złotych i zbudowały sieć lokalnych stacji telewizyjnych i radiowych. Obsada stanowisk odbywa się według politycznego klucza bo te stacje to po prostu marnowanie pieniędzy podatnika a stanowiska sa dobrze płatnie. Poza tym potrzeba dziennikarzy co będą chwalić władzę i nie będą głupich pytań zadawać.
              Dopóki będzie system bolszewicki jak teraz, a żadna z partii nie wygra wszystkiego tylko będzie potrzebować koalicjanta by przepchać swoje ustawy, to w różnych miejscach będą siedziały jakieś typy opłacane z moich, ukradzionych mi pod przymusem, pieniędzy. W poprzednim poście napisałem w skrócie ale może tobie trzeba to wyjaśniać.
              Wcześniej sld potrzebowała kogoś by uwalić psl, więc wypromowano samoobronę. Nagle wszystkie media zaczęły piać o buraku co zatrzymywał pociągi i samochody. W innych czasach do neutralizacji chłopów oraz przepychanie tego czego chciał pan u władzy wystarczał psl za co dostawał datki. Np, stanowiska w telewizji, w bgż, w arimr(1 miliard złotych na penjse)/
              Mafia wymyśliła świetny system by doić ludzi. A ludzie zostaną wydojeni i mogą zdychać
              • empi Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz 16.11.10, 13:52
                Nie żartuj :) to jest konstruktywne? To tylko rozwinięcie zwykłego Twojego narzekanctwa :). Przedstaw jak nasz RP powinna być urządzona.
                pzdr.
                • Gość: j2 no proste IP: *.lublin.mm.pl 16.11.10, 15:52
                  Bardzo chaotycznie:

1. Sejm 30 osób bez senatu
                  2. Władza prezydencka, prezydent i 5 ministerstw
                  3. 90% leni z sejmików, i innego dziadostwa wywalić
                  4. Przywrócic to co zrobiły komuchy z wilczkiem(zacząć od tego) do tej pory jedyny kapitalistyczny rząd
                  5. Niskie podatki
                  6 Więzienie dla większości rządzących przez ostatnie 20 lat
                  7. Wyjscie z unii i podpisanie z nią umów na zasadzie szwajcarii
                  8. 0 deficytu poza wojna do konstytucji
                  9. Poprosić centrum adama smitha żeby napisało trochę ustaw gospodarczych i przejżało obecny syf.
                  10, prywatne szkoły i leczenie
                  11. znieść zus(niestety gwarantując to co zostało podpisane), a od teraz niech ludzie sami zbieraja
                  12. Przywrócić karę śmierci bo tego chce większość

Przywróciłbym powiązanie złotówki ze złotem i srebrem ale wtedy kolesie z city i wall street by mnie kazali natychmiast zabić
                  Uznałbym że pożyczki dla rzadu były dawane w kryminalnym celu i nie płaciłbym. Sprawdziłbym prywatyzacje. I oczywiście trzeba by pogonić chłopców ze słóżb specjalnych od koryta i biznesu
                  • empi Re: no proste 16.11.10, 16:06
                    nie sprecyzowałeś jeszcze poglądu na temat eutanazji
                    pzdr.
                    • Gość: j2 Re: no proste IP: *.lublin.mm.pl 16.11.10, 19:23
                      to łatwe to wydedukowania. Ponieważ jestem przeciwnikiem faszystowskiej unii europejskiej, a ta jak wiadomo ma głębokie korzenie w hitlerowskich niemczech które była za eutanazją, to ja jestem jej przeciwnikiem.
                      • empi Re: no proste 16.11.10, 20:33
                        Widzę sprzeczność w skutkach Twojej teorii a głoszoną przez Ciebie zasadą sprzeciwu wobec eutanazji.
                        pzdr.
    • misza57 Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludzi! 16.11.10, 17:14
      Ech J2 napisałeś i ok przyjąłem do wiadomości. Co do ZUS zapytaj Barak Obamy dlaczego chce wprowadzić obowiązek ubezpieczeń.
      Nie takim "kozakiem" był Piłsudski i nie udało mu się wiele rzeczy.

Dopiszę coś celem uzupełnienia postów wyżej:
      Z artykułu wynika iż Sierakowska na konferencji postawiła tezę na tema przebudowy ulic lubelskich i postawiła w bardzo niekorzystnym świetle Pana Żuka. Wczoraj jak na zamówienie pojawia się sondaż dotyczący rady Miasta (500 respondentów, żart sondażowy), ale skutecznie odwracający uwagę. Gazeta jak zwykle stosuje socjotechnikę niezbyt subtelną. Szkoda, że nie zamówili sondażu prezydenckiego na solidnej podstawie (2 - 2,5tyś respondentów w różnym przedziale wiekowym i zróżnicowanym wykształceniu)
      Pan Wasilewski = Pan Żuk = Pan Palikot i do tego barszczu Pan Wojciechowski/
      • Gość: j2 Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.mm.pl 16.11.10, 19:25
        rozmawiałem z obamą, powiedział że jest komunistą z przekonania, a poza tym ubezpieczenia przymusowe pozwalają sterować społeczeństwem oraz prowadzą do ciągłego zadłużania się państwa, poprzez okradanie przyszłych pokoleń dla "dobra" obecnych. Państwo zadłużone jest państwem łatwym to zdobycia i sterowania.
        • Gość:   Re: Kandydatka Sierakowska: dość oszukiwania ludz IP: *.lublin.enterpol.pl 16.11.10, 21:17
          To jeszcze udaj się uzupełniająco na seans spirytystyczny do tego komucha Bismarcka.
          • Gość: lubelak przycztajcie sobie na wp. ale żenada IP: *.atman.pl 16.11.10, 21:32
            To dzięki niemu Lublin walczy "kulturalnie" w Europie

wp.pl | Wtorek, 16 listopada 2010

Postawił na festiwale i rozwój kulturalny miasta. Dzięki niemu Lublin znalazł się na liście pretendentów do miana Europejskiej Stolicy Kultury. Krzysztof Żuk, wiceprezydent miasta i kandydat na prezydenta Lublina opowiada o swoich pomysłach. W rozmowie z Wirtualną Polską opowiada jednak nie tylko o osiągnięciach kulturalnych, ale także o receptach na poprawę bezpieczeństwa mieszkańców i walkę z bezrobociem.
            Monika Szafrańska, Wirtualna Polska: - "Lublin bliżej ludzi" - jak zamierza Pan wprowadzić wyborcze hasło w codzienne realia miasta i jego mieszkańców

Dr Krzysztof Żuk, wiceprezydent Lublina: - Budując politykę zrównoważonego rozwoju. Inaczej mówiąc: z jednej strony duże inwestycje kształtujące dostępność komunikacyjną Lublina (chodzi tutaj o usprawnieniu ruchu poprzez obwodnicę, drogi wewnątrz miasta i lotnisku), z drugiej strony - inwestycje w dzielnicach.

Ten "Lublin bliżej ludzi" oznacza, że prezydent i organ wykonawczy powinni realizować równolegle inwestycje w tych dwóch obszarach. Zarówno te duże, rozwojowe i jednocześnie usprawniające czy poprawiające jakość życia w dzielnicach. W każdym mieście są spore zaniedbania. Ja staram się utrzymać równowagę poprzez tę zasadę zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do miast.

Rozwój Lublina uzależniony jest od dobrej infrastruktury. Ale póki co codzienną bolączką lublinian są korki w mieście. Co zrobi Pan, żeby usprawnić dojazdy mieszkańcom?

- Żeby rozładować korki, usprawnić układ komunikacyjny, musi być wybudowana obwodnica lubelska. Natomiast oprócz tego mamy kilka propozycji usprawnienia przejazdu wewnątrz miasta zwłaszcza w kierunku północ - południe. Chcę poprawić i wybudować takie trzy odcinki - średnicowe trasy, które będą przenosiły ruch w układzie północ - południe. Dzięki nim będzie można również objechać czy ominąć śródmieście, przemieszczając się w różne obszary czy dzielnice miasta. To jest tzw. trasa zielona, a właściwie jej dokończenie. Dzięki tym zmianom nowa dzielnica Czuby zyska połączenie. Trzeba wybudować estakadę na trasie Sowińskiego, która łączy dzielnice LSM i Czuby z Czechowem. Kolejnymi projektami są również przedłużenie ul. Solidarności przez ul. Bohaterów Monte Casino do ul. Krasińskiej. Mamy zidentyfikowane węzły komunikacyjne, które muszą być natychmiast przebudowane, żeby udrożnić ruch w mieście. To tylko przykładowe inwestycje, a jest ich znacznie więcej.

Cztery lata kadencji wystarczą Panu na zrealizowanie tych obietnic zwłaszcza tej najpoważniejszej - wybudowania lotniska dla Lublina?

Przede wszystkim będę chciał przyciągnąć inwestorówKrzysztof Żuk
            - Jesteśmy już na etapie rozstrzygniętych pierwszych przetargów. Dwie pierwsze firmy przygotowują już tzw. makroniwelację. Właściwie już następuje przygotowanie pod budowę pasa drogowego, ale ten przetarg jest jeszcze nierozstrzygnięty. Tak samo, jak przetarg na terminal. Ale jesteśmy gotowi go ogłosić. Źródłem finansowania tej inwestycji jest Regionalny Program Operacyjny i oczywiście obydwa samorządy: województwo i miasto Lublin, które są akcjonariuszami spółki Port Lotniczy Lublin. Poprzez podwyższanie kapitału już teraz zabezpieczyliśmy około 100 mln zł. W RPO jest kolejne 100 mln zł, więc mamy już 200 mln. A jako spółka chcemy wyemitować obligacje na kwotę do 180 mln - to powinno zabezpieczyć potrzeby związane z budowa portu lotniczego.

Pana zdaniem usprawnienie infrastruktury przyciągnie inwestorów i zmniejszy tym samym bezrobocie w Lublinie?

- Zaraz po rozwiązaniu problemów z układem komunikacyjnym, przede wszystkim będę chciał przyciągnąć inwestorów. W związku z tym uzbrajamy tereny inwestycyjne. W tej chwili mamy rozbudowywaną specjalną strefę ekonomiczną. Wraz z uzbrojeniem terenów dla inwestorów, otwieramy równocześnie te nowe tereny pod inwestycje. Je także będziemy uzbrajali. Mam na to pozyskane środki z funduszy europejskich, bądź z RPO, bądź z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej. Łącznie ponad 50 mln unijnych pieniędzy, które powinny udostępnić, i w strefie, i poza strefą, tereny dla inwestorów. Chodzi nam o to, by praktycznie ułatwić im podejmowanie decyzji. Natomiast to, co jest istotne, to nasze współdziałanie z uczelniami.

Panu - pracownikowi naukowo dydaktycznemu z pewnością bliskie są sprawy studentów. Dlaczego Lublin, jako jeden z największych ośrodków akademickich w Polsce, nie potrafi zagwarantować pracy dla swoich studentów?

- Składają się na to dwie rzeczy. Po pierwsze w Lublinie jest ok. 100 tys. studentów i 20 tys. absolwentów. Żadne miasto dla takiej ilości absolwentów nie jest w stanie zapewnić wysokiej jakości miejsc prac. Mówimy tutaj o pracy, która daję nie tylko satysfakcję finansową, ale przede wszystkim rozwój zawodowy. Część absolwentów, tak czy inaczej, będzie migrowała za lepszymi warunkami pracy do Warszawy, Wrocławia, czy zagranicę. Natomiast chodzi nam o to, by zatrzymać jak największą część, bo ci młodzi absolwenci będą decydować o przyszłym obliczu i dynamicznym rozwoju Lublina.

1 2 3 z 3 następna >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka