izamig 28.12.07, 19:24 Czy ktoś już wsadza sowoją pociechę do chodzika. Ja mojego synka już zaczęłam mały ma ubaw, ale nie wiem czy nie za wcześnie. Śmiać mi się chce jak sobie w nim chodzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_cu Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 19:30 Oj. Nie chodzi, tylko się odpycha. Wisząc. Głowa uciska na kręgosłup, nogi się wykrzywiają- cały układ ciała zupełnie inny niż przy chodzeniu. Chodzk to nic dobrego, uwierz. Szkodliwy gadżet i nic poza tym. Jeśli już naprawdę tak strasznie chcesz go używać to na pewno nie teraz, tylko za kilka miesięcy. I bardzo krótko. Chodzikom mówię stanowcze: NIE. Odpowiedz Link
beetaa Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 19:40 podpisuje sie pod slowami lucy_cu obiema rekami i nogami. chodzikom mowimy NIE!!! poza tymi calymi obciazeniami na uklad kostny w zasadzie nie ucza chodzenia, dzieciaki uczone w chodziku stawiaja nie cale stopki, a tylko palce na ziemi i ciezko im sei tego oduczyc... Odpowiedz Link
musia79 Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 19:41 daruj sobie chodzik, używaj leżaczka, połóż kocyk na podłodze i na nim maluszka, ja wiem,że z chodzikiem wygodniej i łatwiej ale to nie nasza (matek) wygoda powinna być priorytetem, tylko zdrowie dziecka..wiem z autopsji..starszak ma żeberka jak łódeczki :(( efekt chodzika - do dziś nie mogę sobie tego wybaczyć :[ poczytaj jeszcze tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43618&w=71641964&a=71642042 Odpowiedz Link
patrice7 Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 19:56 po 1 po co uzywasz tyle wykrzyknikow? wystarczy znak zapytania po 2 temat chodzika był tu juz poruszany i wszyscy jestesmy zgodni ze chodzikom mowimy zdecydowane NIE! do poczyatania prosze tutaj : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=73174894 Odpowiedz Link
kamsi Re: chodzik!!!!!!!!!! 29.12.07, 18:07 Patrice7 ma rację, temat był już poruszany. I z wykrzyknikami też ma rację. I podobnie jak wtedy oraz podobnie jak dziewczyny, które już tu się wypowiedziały, stwierdzam: nigdy żadnych chodzików. Odpowiedz Link
lilka.k Chodzik to samo zło... 28.12.07, 20:00 i nie zamierzamy tego używać. Widzę, że nie tylko ja mam takie zdanie i bardzo dobrze. Ortopedzi odradzają. Odpowiedz Link
a.hysa Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 20:06 ja uzywam maly uwielbia, oczywiscie na kilka minut go sadzam:) Odpowiedz Link
izamig Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 20:20 Ja też nie sadzam tam dziecka na całe dnie. tylko na parę minut, może trzy razy na dzień Odpowiedz Link
lucy_cu Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 21:13 Iza, pytanie tylko: po co? Tak Ci życie ułatwia te kilka minut? A teraz patrząc z drugiej strony: policz, ile to jest w skali tygodnia. Fundujesz dziecku kilka godzin tygodniowo przebywania w absolutnie niefizjologicznej pozycji. Pięciomiesięczniak powinien turlać się po podłodze, a nie wisieć w chodziku. Zastanów się jeszcze. Odpowiedz Link
anmroz Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 20:40 Używałam przy pierwszym dziecku-córka ma skrzywiony kręgosłup :( Odpowiedz Link
asia19813 Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 20:45 szwagierka chciała kupić Zuzi pod choinkę ale się nie zgodziła, prawie się obraziła, obie z teściową mnie przykonywały że to nic złego, ale ja wiem swoje, mam inne zdanie i ja wychowuję Zuzię i nie zgodziłam się na chodzik. Wiem że to by ułatwiło opiekę nad Zuzią,ale sięni zgodzę. Jak to mówi Paweł Zawitkowski: chodzikom mówimy nie Odpowiedz Link
malenkie7 Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 21:07 Troje rehabilitantow tłumaczyło ze chodziki są be: Zawitkowski (kto ogląda Mamo to ja, ten wie, kto zacz), rehabilitantka w szkole rodzenia, do której chodziła, oraz pani, ktora rehabilituje Piotrusia. Proponuję wyrzucic chodzik, to naprawde szkodliwy gadżet. Odpowiedz Link
effka_81 Re: chodzik!!!!!!!!!! 28.12.07, 21:06 My tez mamy chodzik, niestety nieudant prezent pod choinke od tesciow ale nie zamierzam dawac do niego corci! Jestem przeciwna, zgadzam sie i dziewczynami chodziki aut! Odpowiedz Link
dagi.ww Podpisuję się ręcami i nogami pod tym,co piszecie! 29.12.07, 01:14 Moja kumpela dawała córcię do chodzika i do tej pory dziewczynka 5- letnia ma zdeformowane lekko stopy i chodzi na palcach! Ja jestem strasznie anty, to tylko wygoda dla rodziców. Odpowiedz Link
agasar79 Re: chodzik!!!!!!!!!! 29.12.07, 13:47 Stanowczo nie mam zamiaru używać, z tego powodu co dziewczyny wyżej więcej z tego szkody niż korzyści. A w przyszłości moja córeczka ma być zgrabną laseczką :) Odpowiedz Link
lilka.k agasar79 29.12.07, 14:48 He he...i o to chodzi! Zgrabne dziewczyny muszą być :). No..chłopaki też ;) Odpowiedz Link
asia_zal81 Re: chodzik!!!!!!!!!! 29.12.07, 18:13 Nie zamierzam w ogóle takich "cudów" używać, ze względów przedstawionych powyżej. Odpowiedz Link
malea1 Re: chodzik!!!!!!!!!! 29.12.07, 18:22 Ja też wiele słyszałam o tym jakie są chodziki niezdrowe. Poza tym później dzieci mogą nie chcieć chodzić na czworaka, co jest bardzo ważnym etapem rozwoju niemowlaka. Odpowiedz Link
matizka Re: chodzik!!!!!!!!!! 29.12.07, 20:28 Moja starsza córcia chodzika nie widziała na oczy a i tak nie raczkowała tylko zaczęła chodzić w 9 mcy, ale nam ortopeda kazał ją nauczyć raczkować. Musieliśmy sami chodzić na czterech. I przez miesiąc wszyscy troje raczkowaliśmy, ale potem już odpuściliśmy. to tak trochę off topic:) aga Odpowiedz Link