Dodaj do ulubionych

"Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem d...

18.12.10, 16:29
Moze gospodarczo i ekonomicznie Lublin to zaścianek, ale jesli chodzi o Ojca lubelskiego kościoła- absolutna elita i dobrze, ze choć mądrością i odwagą hierarchy jesteśmy bogaci.....
Księże Biskupie- szacun, jak mawia mlodośc........
Obserwuj wątek
    • bemadal "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem d... 18.12.10, 16:40
      W Kościele Katolickim - nie tylko w Polsce - zbyt dużo jest w hierarchii ludzi niepolskiego pochodzenia. I w tym tkwi całe zło.
      • Gość: MR Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 16:45
        Czyż Chrystus nie był Żydem.
        • tajnos.agentos Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 18.12.10, 16:51
          O to właśnie chodzi. Gdyby Chrystus był polskiego pochodzenia, zła by było dużo mniej.:D
          • yan.nick Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 18.12.10, 18:51
            tajnos.agentos napisał:

> O to właśnie chodzi. Gdyby Chrystus był polskiego pochodzenia, zła by było dużo
            > mniej.:D

Ha, ha, ha. Koń by się uśmiał.
            • 6.smiech Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 19.12.10, 09:47
              > tajnos.agentos napisał:
              >
              > > O to właśnie chodzi. Gdyby Chrystus był polskiego pochodzenia, zła by był
              > o dużo
              > > mniej.:D

To juz jakas pelna paranoia z tym polskim pochodzeniem. Leczcie sie ci co tak myslicie.
      • li_li_ii Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 18.12.10, 17:49
        w kościele katolickim w polsce zbyt wielu jest ludzi polskiego pochodzenia i w tym twki całe zło
        • Gość: gość Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 17:56
          dobre, z tym doszukiwaniem się zła:)
          Zło tkwi w ludziach, a ludziom nie chce się z nim walczyć, ot co. Bo im ze złem wygodniej.
          Do czasu, gdy obraca się przeciwko nim samym. Wtedy wrzeszczą, że kościół nic z tym nie robi, że ratusz nic z tym nie robi, że premier i prezydent udają, że go nie widzą.
          Tak jak w mieszkaniu wypada co jakiś czas zrobić porządek, bo w przeciwnym razie robi się bajzel, tak w duszy (a jak ktoś utrzymuje, że jej nie ma, może wziąć pod uwagę umysł) - co jakiś czas trzeba omieść, odkurzyć, przewietrzyć. I chyba tyle, choć wydaje się zbyt proste, by było prawdziwe...
      • yan.nick Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 18.12.10, 18:50
        bemadal napisała:

> W Kościele Katolickim - nie tylko w Polsce - zbyt dużo jest w hierarchii ludzi
        > niepolskiego pochodzenia. I w tym tkwi całe zło.

Aleś nie miała się do czego przyczepić: Kościół Katolicki to korporacja międzynarodowa, jej założenia jej odpowiadają. A to, że w tym tkwi jakieś zło, organizacja jest niepolska i może tu by szukać zła, Twoim zdaniem? W każdym razie urzędnicy tej organizacji, biskupi na pewno, przysięgają na wierność Watykanowi, nie Polsce.
      • rilian Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 18.12.10, 19:21
        o fak! rzeczywiście! weźmy taką hiszpanię: gdyby w hierarchii byli polacy, jak postulujesz, byłoby o wiele zdrowiej!
      • Gość: drojb Re: Ale wymyśliłeś, bemadal! IP: 178.73.48.* 18.12.10, 20:26
        "W Kościele Katolickim - nie tylko w Polsce - zbyt dużo jest w hierarchii ludzi niepolskiego pochodzenia" - święta prawda, co więcej - przytłaczająca większość jest niepolskiego pochodzenia, łącznie z papieżem, synem bożym i jego matką!
        Pozdrowienia dla twoich zarodeńków! (ale może to ty jesteś zarodkiem, stąd ten mały rozumek?)
      • 111111l Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 19.12.10, 02:45
        bemadal napisała:

> W Kościele Katolickim - nie tylko w Polsce - zbyt dużo jest w hierarchii ludzi
        > niepolskiego pochodzenia. I w tym tkwi całe zło.
        BZDURA NAD BZDURAMI - ILU NIEPOLAKOW JEST W KOSCIELE KATOLICKIM WE FRANCJI ILU W IZRAELU ILU W USA ITD.....
      • Gość: AndrzejK Trafne spostrzezenie, reformatorskie nawet:) IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 11:31
        Gdyby było więcej Polaków w episkopatach np. w Afryce, pewnie by nie było wojen plemiennych, głodu i AIDS, pobudowano by więcej kościołów na terenach zamieszkałych przez Eskimosów bez względu na miejsce zamieszkania gdyż catholicos oznacza powszechny a Polaków jest za mało w tych urzędach, masz całkowita rację. Proponuję od wysłania większej ilosci kapłanów do Afganistanu gdyż tam niewierni narkotyki zażywaja i sprzedaja i to tanio
    • jurber1 "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem d... 18.12.10, 18:06
      Rozumowanie abp. Michalika jest "logiką bandytów" - nie jest grzechem rabować, ale zdradzić winy bandy !
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Pan Życiński też się nie popisał 18.12.10, 20:37
        Jednak szkoda, że Życiński broni swojego o. Wiśniewskiego kosztem Bartosia. Naprawdę zawsze trzeba komuś przyłożyć, żeby udowodnić lojalność wobec instytucji? Niesmaczne.

Po pierwsze. Bartoś odszedł, po tym, gdy próbował reformować Kościół od wewnątrz, ale nie znalazł nikogo z wierchuszki, kto - jak teraz Życiński - broniłby go przed atakami biskupów. Pan Życiński zamiast wyklinać na Bartosia powinien się zastanowić, dlaczego wcześniej sam Bartosia nie bronił, tak jak teraz broni Wiśniewskiego. Może gdyby miał wówczas odwagę poprzeć dominikanina, to zapobiegłby jego odejściu?

Po drugie. Pan Życiński zakłada, że pan Bartoś znajduje się poza Kościołem. Nie wiem, skąd to założenie. Z tego co mi wiadomo, Bartoś wypisał się tylko z zakonu, a nie z Kościoła. No chyba, że pan Życiński za członków Kościoła oraz uprawnionych do jego reformowania uważa tylko ludzi w sutannach. :-/
        • rilian Re: Pan Życiński też się nie popisał 18.12.10, 21:31
          brawo!
        • Gość: los andos Re: Pan Życiński też się nie popisał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 23:34
          O. Tadeusz Bartoś ma status "zbiegłego mnicha", bo de facto nie rozwiązał swoich więzi z zakonem - w sensie prawa kanonicznego; można powiedzieć, że żyje poza wspólnotą. Niestety gazety, w których publikuje swoje teksty często przedstawiają go jako "byłego dominikanina", ale - przynajmniej wedle mojej wiedzy - jego status prawny tak właśnie (nadal) wygląda.
          Bartoś "odchorował" dwie super-demokratyczne kadencje swojego poprzedniego prowincjała, na którym to przykładzie dokonał nadmiernego uogólnienia na temat "władzy w Kościele", problem w tym, że abp. J.Z. jest równie "szczerym demokratą", jak rzeczony ex-prowincjał, zatem u niego T. B. ma przechlapane.
          Ojciec Ludwik jest OK, chociaż czasami nadmiernie emocjonalny retorycznie, ale jestem tego przekonany, że chce dobra Kościoła, co do którego "ludzkiego i instytucjonalnego wymiaru" nie ma nadmiernych złudzeń, co nie oznacza, że jest gotów akceptować każdą "głupotę".
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Pan Życiński też się nie popisał 20.12.10, 09:03
            Gość portalu: los andos napisał(a):

> O. Tadeusz Bartoś ma status "zbiegłego mnicha", bo de facto nie rozwiązał swoic
            > h więzi z zakonem - w sensie prawa kanonicznego; można powiedzieć, że żyje poza
            > wspólnotą. Niestety gazety, w których publikuje swoje teksty często przedstawi
            > ają go jako "byłego dominikanina", ale - przynajmniej wedle mojej wiedzy - jego
            > status prawny tak właśnie (nadal) wygląda.

Z punktu widzenia świeckich nie ma to znaczenia. Dalej wynika z tego, że zdaniem Życińskiego reformować Kościół mają prawo tylko duchowni, i to lojalni duchowni.

> Bartoś "odchorował" dwie super-demokratyczne kadencje swojego poprzedniego prow
            > incjała, na którym to przykładzie dokonał nadmiernego uogólnienia na temat "wła
            > dzy w Kościele", problem w tym, że abp. J.Z. jest równie "szczerym demokratą",
            > jak rzeczony ex-prowincjał, zatem u niego T. B. ma przechlapane.

:-)))) "szczerym demokratą"
            Trafne.
        • pzgr Re: Pan Życiński też się nie popisał 20.12.10, 13:59

Szanowni Państwo, zda się, piszą tutaj rzeczy co najmniej dziwne.
          Jak demokracja? Jakie współdecydowanie? Jaka wolna myśl?
          Kościół Katolicki jest organizacją opartą na licznych zasadach, między innymi na zasadzie nieomylności przywódcy w kwestiach doktryny (jaka wolna myśl?), hierarchicznej strukturze i dożywotnich nominacjach (jaki wpływ na wybór przełożonych?) autokratycznej i feudalnej strukturze zarządzania (jakie współdecydowanie?), posłuszeństwie członków (jaki wpływ na działanie organizacji?). Członkowie organizacji mają prawa do wypowiedzenia posłuszeństwa ale skatalogowane i ograniczone do nielicznych przypadków (zazwyczaj po orzeczeniu winy przez władze kościelne).
          Zauważcie zatem, że jeżeli ktoś chce sam wybierać biskupów, popiera in vitro i docenia uroki antykoncepcji, naśmiewa się z kultu świętych Karolin Kózek, które nie dały Kozakom, przyznaje sobie prawo do buntu wobec autorytetów instytucjonalnych i własnej interpretacji Pisma, to nie jest, w sensie doktrynalnym i w sensie mentalnym katolikiem, a raczej protestantem. Wystarczy, że się z tym pogodzi i przepisze lub wypisze i od razu poczuje poprawę samopoczucia.
          Szczerze mówiąc, mam iście prezesowski absmak kiedy czytam wynurzenia zakonników, którym się w zakonach nagle, po 50 latach, przestało podobać i chcą je zmieniać. Do jasnej Anielki, zapisali się chłopcy do organizacji? Zapisali. Zgłębili doktrynę? Zgłębili. Wiedzieli, co czynią i w czym tkwią? Wiedzieli. Czerpali frukta? Czerpali. A teraz nagle im się źle zrobiło. Jeżeli nie są w stanie wytrzymać w strukturze, droga wolna, można się wypisać. Wyobraźcie sobie, że jesteście menedżerem w Microsofcie. Przyjmujecie do pracy programistę - fana Windows, który po kilku latach próbuje skłonić was do przejścia całego Microsoftu na Linux. Co zrobicie? Ano kopniecie w rzyć i wywalicie z pracy. To takie same sytuacje.
          • Gość: aron Re: Pan Życiński też się nie popisał IP: 91.200.94.* 21.12.10, 07:22
            dokładnie. Ja też tak uważam. Jak się rillianowi nie podoba kult Chrystusa ze Świebodzina to niech sie przepisze na luteranizm albo putinosławie. W czym problem? Zlinczują cię w tym Glogau jako kacerza? Służby specjalne cię zamkną jako szpiega putinowskiego?
    • przemek.leniak Ojciec Ludwik nie jest fair. Nie chodzi o list. 18.12.10, 18:44
      List może napisać kazdy i może w nim napisac co chce.
      żaden to powód do krytyki.
      ...
      ale jest inna sprawa w której antybiskup Życiński i Ludwik Wiśniewski
      są nie tylko nie fair ale powiedzmy wprost w której obaj postąpili po świńsku
      chodzi oczywiście o burdę podczas mszy którą wywołał Wiśniewski
      i o karę jaką nałożył Życiński na ofiarę burdy Wiśniewskiego...
      ...
      antybiskup Życiński znany jest z takich wypowiedzi jak ta że przeraża go katolickie państwo
      pewnie w Watykanie bidul nie był bo by chyba z tego przerazenia umarł...
      moim zdaniem skoro ktoś utracił wiarę lepiej by zrobił odchodząc z koscioła niż w nim jedynie z powdów konformistycznych tkwił
      i wyraźnie tu piję do antybiskupa Życińskiego...
      ...
      wielkim problemem polskiego kościoła sa bowiem nie tylko Rydzyk i złodziejstwo ale również niewierzący kapłani i biskupi...
      ci którzy odeszli są fair
      ci którzy siedzą i głupoty opowiadają już nie.
      • tajnos.agentos Re: Ojciec Ludwik nie jest fair. Nie chodzi o lis 18.12.10, 19:01
        Rozumiem, że burdy w wykonaniu Wiśniewskiego i Życińskiego mamy zdecydowanie potępiać, a burdy w wykonaniu różnych "prawdziwych Polaków patriotów katolików" zdecydowanie pochwalać, albo przynajmniej tolerować bez słowa?
        • Gość: leniak Tajnos ja żadbych burd nie pochwalam ani dominikań IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 20:02
          skich ani innych...
          i mam wrażenie że to jest własnie to co nas różni...
          ...
          ja rozumiem że ty do koscioła nie chadzasz więc może nie rozumiesz czym jest kazanie.
          cytatem spróbuję ci to przybliżyć:
          "Jeśli chodzi o kazanie, to w szerszym ujęciu słowo to oznacza każdą formę przepowiadania kaznodziejskiego, w tym także homilię liturgiczną. Przyznając jednak – zgodnie z nauczaniem Soboru Watykańskiego II – homilii miejsce najwyższe i najbardziej uprzywilejowane wśród wszystkich form kościelnego przepowiadania, za kazanie trzeba uznać jedynie taki rodzaj kaznodziejskiego przemówienia, które nie jest związane z liturgią. W praktyce jednak obu tych pojęć używa się zamiennie. Kazanie zatem, a w szczególności homilia, to stale rozbrzmiewające w Kościele żywe, zbawcze słowo Boże. Wyrasta ono z czytań mszalnych, tekstów liturgicznych i Tradycji, i jako „owoc rozważania”, „ujmujący wykład”, „duchowa strawa”, środek zbawienia ma na celu umocnienie i pogłębienie wiary słuchaczy, podtrzymywanie ich chrześcijańskiego życia5, a przede wszystkim wprowadzenie ich w świat obecności Boga, tak aby rozpoznali zawarty w orędziu tekstów biblijnych dar Boży i jednocześnie zobowiązanie, jakie ten dar na nich nakłada. Kazanie głoszone w Kościele, dla Kościoła i przez Kościół stanowi jego podstawową funkcję, której celem jest budowanie wspólnoty zmierzającej ku zbawieniu i zjednoczeniu z Bogiem. "
          ...
          kazanie to jest jednoczesnie nie wypowiedź na czyjekolwiek zamówienie ale wypowiedź tego kto je wygłasza...
          nie jest to rozmowa ani tym bardziej pyskówka
          ...
          to że ty nie wiesz co to jest kazanie to mnie nie dziwi ale że Ludwik Wiśniewski udaje że nie wie to mnie zwyczajnie oburza...
          ...
          z tym co ktoś mówi można sie niezgadzać, mozna też zaprotestowac nawet tak drastycznie jak to się robi opuszczajac podczas kazania kościół
          ale przerwać komus jego wypowiedź to jest chamstwo
          to jest robienie burdy i pyskówki
          a tak niestety zrobił Wiśniewski
          zacytuję ci fragment z GW:
          "
          Sędziwy duchowny opowiadał wiernym o władzy - jak ułomna jest, gdy nie liczy się z Bogiem. Mówił o komunistach, a potem przeszedł do prezydenta i rządu Donalda Tuska.

O. Wiśniewski nie wytrzymał. - Proszę mówić kazanie religijne, a nie polityczne - głośno upomniał ks. Pietronia.

Ten odparł: - Proszę mi nie przeszkadzać - i uniesionym głosem dokończył kazanie. W kościele rozległy się brawa."

i to chyba nie były brawa dla urażonego (bo miał byc kaznodzieją a wybrano kogoś innego) koncelebransa chuligana...
          ...
          Ludwik Wiśniewski wygłosił w swoim życiu tyle politycznych kazań że w jego ustach stwierdzenie "Proszę mówić kazanie religijne, a nie polityczne" jest wręcz śmieszne
          chyba że chodzi o to że po prostu nie podobało mu się to co usłyszał
          być może jest zwolennikiem "dobijania chord"
          być może stał się komunistą
          być może uważa śp. Lecha Kaczyńskiego za chama i pijaka
          być może coś innego w kazaniu staruszka mu się nie spodobało
          ale w żadnym wypadku nie jest to powód do zachowywania sie jak cham
          kościół z pewnością nie jest miejscem do pyskówek odpowiednim
          ...
          jeszcze jeden cytat ci dam:
          "Potem głos zabrał o. Tomasz Dostatni. Przypomniał dwa cytaty Jana Pawła II. Jeden dotyczący solidarności rozumianej jako wspólnota, której członkowie wspólnie niosą brzemię i nie występują przeciwko sobie. I drugi: że po upadku muru berlińskiego budujemy nowe mury, które trzeba przekraczać - nietolerancji, nienawiści, agresji."
          cóz mam nikłą nadzieję że Dostatni mówił przede wszystkim do Wiśniewskiego
          o tym wspólnym brzemieniu i o tej agresji...
          nikła to co prawda nadzieja ale...
          ...
          • tajnos.agentos Re: Tajnos ja żadbych burd nie pochwalam ani domi 18.12.10, 20:17
            Gość portalu: leniak napisał(a):

> skich ani innych...
            > i mam wrażenie że to jest własnie to co nas różni...
            > ...

Ja to sobie zapamiętam i w odpowiedniej chwili ci przypomnę...:D
            • przemek.leniak sobie zapamietaj 18.12.10, 20:41
              trzeba ćwiczyć mnemotechnikę to usprawnia umysł...
              • tajnos.agentos Ćwiczymy... 18.12.10, 20:52
                ...Tę mnemocośtam namiętnie - to nie ja tu chciałem ganiać z siekierą w pewnej pamiętnej dyskusji...:D
      • mamula66 Pije Kuba do Jakuba 18.12.10, 19:41
        "i wyraźnie tu piję do antybiskupa Życińskiego..."

A ja pije do pzredmowcy. Cale szczescie ze mamy Zycinskiego. Neiszczescie ze mamy Pieronka, Dziwisza i innych. Nieszczescie ze polski Kosciol nie ma autorytetu w rodzaju Prymasa Wyszynskiego. Sczerze im radze lekture Pisma Swietego. I wziecie sobie tej lektury do serca. W szczegolnosci, tego co tam jest napisane o tym co to jest Kosciol i CZYJ on jest...
        • Gość: leniak Sczerze im radze lekture Pisma Swietego IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 20:05
          i wzajemnie...
          co do Zycińskiego nie zgodzę sie całkowicie bo jest on zaprzeczeniem tego kim powinien być biskup...
    • Gość: małga Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem IP: *.xdsl.centertel.pl 18.12.10, 18:48
      Całkowicie się zgadzam, mimo, że od lat nie mieszkam już na Lubelszczyźnie. Ale serce tam zostało .......
    • czargi "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem d... 18.12.10, 19:16
      Arcybiskupie Życiński w Tobie i Twoim zakonniku nadzieja,że w Episkopacie Polski 20% biskupów
      będzie w przyszłości wyznawcami o.Rydzyka a nie tak jak obecnie 80%, bo taka część katolików
      w Polsce popiera tego pseudo duchownego i jego pisowskich wyznawców.Taką dysproporcję
      trzeba zmienić dla dobra kościoła i kraju.
    • rilian "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem d... 18.12.10, 19:25
      a jednak, wiele osób czuje się obrażonych i dotkniętych. oto świeży wpis w księdze lubelskich dominikanów (wciąż dostaję, jako były admin, powiadomienia, aktualny hasło zmienił, ale mnie zostawił, to miłe):

Ze smutkiem piszę w tej księdze. Oto na moich oczach Zakon św. Dominika występuje przeciwko Kościołowi Rzymskiemu i Jezusowi Chrystusowi naszemu Zbawicielowi za przyczyną ojca Ludwika Wiśniewskiego i tych innych członków Zakonu, którzy porzucili Go, wyrzucili z serca swego Wiarę Chrześcijańską i sieją zgorszenie wśród wierzących. Co się dzieje, pytam przełożonych ojca Wiśniewskiego? Jak mogliście dopuścić tego człowieka do wysyłania listów skalujących Kościół Katolicki? Czuję się oplutym przez tego człowieka.

panie bernardzie, czas zażyć lekarstwa i odpocząć! następnie poczytać by dowiedzieć się, jak wielu świętych "szkalowało" kościół. sama plejada i znakomitości. dzięki którym instytucja ta przetrwała.
      • przemek.leniak hmmm ta cóz szkoda że 18.12.10, 20:15
        na stronę dominikanów lubelskich ludzie nie wchodza z innych powodów...
        ale skoro wspomniałes o tej księdze to podajmy do niej Link
        ...
        watpię jednak by dominikanie ją czytali...
        ...
        hmm z całej księgi mnie sie podoba wpis zawierający to zdanie:
        "Tylko uczciwym warto być, bo wtedy jest akceptacja siebie, a jak nie to się stwarza kłamstwo w sobie samym"
        ...
    • trajkotek a po co miał iśc? 18.12.10, 20:14

list w gazecie jest i bez jego chodzenia ... "zufani ludzie" nie śpią:
      "To nie o. Wiśniewski udostępnił mi list. Nie przetrzymywałam go w szufladzie - nie kierowała nami chęć obalenia bożonarodzeniowej choinki. List dostałam dopiero w ubiegłym tygodniu od zaufanej osoby, która również nie konsultowała tego z autorem." / Katarzyna Wiśniewska/
      Moralnie nie ma w tym nic zdrożnego, że czytamy listy nie przeznaczone dla nas bez wiedzy i zgody nadawcy i adresata!
      • zubelz Re: a po co miał iśc? 18.12.10, 20:39
        trajkotek napisał:

>
        > list w gazecie jest i bez jego chodzenia ... "zufani ludzie" nie śpią:
        > "To nie o. Wiśniewski udostępnił mi list. Nie przetrzymywałam go w szufladzie -
        > nie kierowała nami chęć obalenia bożonarodzeniowej choinki. List dostałam dopi
        > ero w ubiegłym tygodniu od zaufanej osoby, która również nie konsultowała tego
        > z autorem." / Katarzyna Wiśniewska/
        > Moralnie nie ma w tym nic zdrożnego, że czytamy listy nie przeznaczon
        > e dla nas
        bez wiedzy i zgody nadawcy i adresata!
        No właśnie!!!. Jeden powinien być napisany dla "motłochu" a drugi dla [b]władzy
      • przemek.leniak cóż zawsze się tacy znajdą 18.12.10, 20:40
        co postanowią zrobić manifest z czegoś co manifestem nie jest.
        w okolicach dominikanów jest ich widac wielu...
        ...
        ale cała ta sprawa pokazuje jeszcze jeden ciezki mankament polskiego kościoła
        nie ma w nim miejsca na krytykę...
        przykładem tego są dobitnym sami Wiśniewski i Życiński
        cóz bowiem usłyszał od tych dwu "reformatorów" ksiądz emeryt
        ano usłyszał "morda w kubeł na pół roku"
        jak to wrózy?
        ano jacy reformatorzy takia i reforma...
    • franciszek18 Ojcze Ludwiku ten list trzeba przybic do drzwi kos 18.12.10, 21:04
      koscioła . Narescie ktos wyznał grzechy koscioła. Ten kosciół przypomina mi kosciół ustaszów. A Ojciec jest dla mnie nadzieja na lepszy kosciół Pozdrawiam i dziekuje za list!
      • przemek.leniak a najlepiej od razu ożenic się z zakonnicą 18.12.10, 21:12
        lepszy kościół?
        znaczy będą się bic w kiślu zamiast kazań?
      • rilian Re: Ojcze Ludwiku ten list trzeba przybic do drzw 18.12.10, 21:39
        dziś pokazałem moim studentom, jak kościół hierarchiczny doszedł w pewnych kwestiach (sztuki, bo na tym się znam ciut), do rozwiązań proponowanych przez lutra po 4,5 wieku.

tak mi się to przypomniało, w kwestii przybijania czegoś do drzwi. ano owszem, przyszedł czas, gdy kościół hierarchiczny pogubił się w czasie, w którym wszyscy się znaleźliśmy. i mówi mu to nie gó...arz, ale starzec. nie pachnący hugo bossem intelektualista z modną fryzurą, ale siwy dziadek, mocarny i żylasty.

leniaku, co sądzisz o wikileaks? czy i w tym jesteś konsekwentny i twierdzisz, że depesz tych nie powinniśmy znać, bo nie są dla nas przeznaczone? czy też jakoś to odkręcasz?
        • alakyr Re: Ojcze Ludwiku ten list trzeba przybic do drzw 18.12.10, 21:47
          Leniak poszedł do domu, dyżur w Episkopacie obejmie ktoś inny, zobaczymy kto.
          • zubelz Re: Ojcze Ludwiku ten list trzeba przybic do drzw 18.12.10, 22:05
            alakyr napisał:

> Leniak poszedł do domu, dyżur w Episkopacie obejmie ktoś inny, zobaczymy kto.
            Teraz ja
            Jak napisałem wcześniej.
            Powinno być dwa listy, i wszyscy byli by zadowoleni. hahaha
          • przemek.leniak Trafiłem do episkopatu? 19.12.10, 11:41
            bez jaj...
        • Gość: aron Re: Ojcze Ludwiku ten list trzeba przybic do drzw IP: 91.200.94.* 19.12.10, 07:29
          to dlaczego nie przeszedłeś jeszcze na luterstwo?
        • przemek.leniak Rilian 19.12.10, 11:40
          ja wikileaks nie czytam - zwyczajnie mało mnie wypociny dyplomatów z USA interesują...
          zwrócę ci uwagę na rzecz dla mnie zupełnie podstawową czyli na komentarz samego autora listu:
          "Autor nie chce komentować listu. – Wysłałem go do adresata. A że wypłynął, to inna sprawa – powiedział nam o. Wiśniewski. – Niech inni komentują."
          nie moge się połapać czy tu cenisz tego Wiśniewskiego czy też się z jego zdaniem nie liczysz
          a może raz tak raz tak jak ci wygodniej?

Tobie zdaje się wsio ryba czy chodzi o msze czy o burdę, o kościół czy o bazar, i jednakowe widzisz szmaciarstwo rozumiem w autorze listu co i w amerykańskich dyplomatach...
          czy nie tak?
          • Gość: j23 Re: Rilian IP: *.xdsl.centertel.pl 19.12.10, 12:08
            3
            1 Przypominaj im, że powinni podporządkować się zwierzchnim władzom, słuchać ich i okazywać gotowość do wszelkiego dobrego czynu: 2 nikogo nie lżyć, unikać sporów, odznaczać się uprzejmością, okazywać każdemu człowiekowi wszelką łagodność.
            9 Unikaj natomiast głupich dociekań, rodowodów, sporów i kłótni o Prawo [Mojżeszowe]! Są bowiem bezużyteczne i puste. 10 Sekciarza po jednym lub po drugim upomnieniu wystrzegaj się, 11 wiedząc, że człowiek taki jest przewrotny i grzeszny, przy czym sam na siebie wydaje wyrok.
            • przemek.leniak List Pawła do Tytusa równiez jest bardzo pouczając 19.12.10, 12:57
              pouczajacy...
              szkoda może że pominałeś ten oto fragment:
              "Niegdyś bowiem i my byliśmy nierozumni, oporni, błądzący, służyliśmy różnym żądzom i rozkoszom, żyjąc w złości i zawiści, godni obrzydzenia, pełni nienawiści jedni ku drugim. Gdy zaś ukazała się dobroć i miłość Zbawiciela, naszego Boga, do ludzi, nie ze względu na sprawiedliwe uczynki, jakie spełniliśmy, lecz z miłosierdzia swego zbawił nas przez obmycie odradzające i odnawiające w Duchu Świętym, którego wylał na nas obficie przez Jezusa Chrystusa, Zbawiciela naszego, abyśmy, usprawiedliwieni Jego łaską, stali się w nadziei dziedzicami życia wiecznego.
              Nauka ta zasługuje na wiarę, i chcę, abyś z całą stanowczością o tym mówił, że ci, którzy wierzą w Boga, mają się starać usilnie o pełnienie dobrych czynów. Jest to dobre i pożyteczne dla ludzi."

Paweł zachęca w całym liście Tytusa przede wszystkim do dawania dobrego przyłkadu
              co zawiera sie w tych oto słowach wprost:
              "we wszystkim dawaj wzór dobrych uczynków własnym postępowaniem w nauczaniu okazuj prawość, powagę, mowę zdrową, wolną od zarzutu, ażeby przeciwnik ustąpił ze wstydem, nie mogąc nic złego o nas powiedzieć."

warto sobie przy okazji uswiadomić kim byłTytus.
              bo zakładam że wiesz kim był Paweł
              "W tym celu zostawiłem cię na Krecie, byś zaległe sprawy należycie załatwił i ustanowił w każdym mieście prezbiterów."
              Tytus był uczniem Pawła, przełożonym nad biskupami okolicznych kościołów lokalnych.
              Paweł poucza Tytusa między innymi o tym jaki powinien być biskup:
              "Jak ci zarządziłem, jeśli ktoś jest nienaganny, mąż jednej żony, mający dzieci wierzące, nie obwiniane o rozpustę lub niekarność. Biskup bowiem winien być, jako włodarz Boży, człowiekiem nienagannym, niezarozumiałym, nieskłonnym do gniewu, nieskorym do pijaństwa i awantur, nie chciwym brudnego zysku, lecz gościnnym, miłującym dobro, rozsądnym, sprawiedliwym, pobożnym, powściągliwym, przestrzegającym niezawodnej wykładni nauki, aby przekazując zdrową naukę, mógł udzielać upomnień i przekonywać opornych."
              cóż jednak gdy biskup nie jest takim człowiekiem?
              "Dla czystych wszystko jest czyste, dla skalanych zaś i niewiernych nie ma nic czystego, lecz duch ich i sumienie są zbrukane. Twierdzą, że znają Boga, uczynkami zaś temu przeczą, będąc ludźmi obrzydliwymi, zbuntowanymi i niezdolnymi do żadnego dobrego czynu."
              ...
              hmm rzecz ciekawa że może ktoś przy okazji tej całej afery sięgnie jednak do biblii
              pzdr.
              • Gość: j23 Re: List Pawła do Tytusa równiez jest bardzo pouc IP: *.xdsl.centertel.pl 19.12.10, 13:12
                brawo leniaku!czytajmy,wyciągajmy wnioski i stosujmy się do Słowa Bożego.
                • tajnos.agentos Re: List Pawła do Tytusa równiez jest bardzo pouc 19.12.10, 13:18
                  Czytajcie, stosujcie się... Tylko nie nadinterpretujcie, nie mieszajcie z polityką, nie traktujcie ludzi jak bandy idiotów, nie narzucajcie im własnych prywatnych wizji świata i nie mieszajcie do tego brudnych pieniąchów.
                  • Gość: j23 Re: List Pawła do Tytusa równiez jest bardzo pouc IP: *.xdsl.centertel.pl 19.12.10, 15:45
                    "Czytajcie, stosujcie się... Tylko nie nadinterpretujcie, nie mieszajcie z polityką, nie traktujcie ludzi jak bandy idiotów, nie narzucajcie im własnych prywatnych wizji świata i nie mieszajcie do tego brudnych pieniąchów"-to co napisałeś jest oczywiste.Tylko niektóre oszołomy rydzykowomaryjne sadzą inaczej.i mnie ich szkoda.
                    • tajnos.agentos Re: List Pawła do Tytusa równiez jest bardzo pouc 19.12.10, 16:22
                      Gość portalu: j23 napisał(a):

> Tylko niektóre oszołomy rydzykowomaryjne sadzą inaczej.i mnie
                      > ich szkoda.

A mnier nie. To beznadziejne przypadki...
    • xelef "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem d... 18.12.10, 22:07
      "A dziad wiedział- nie powiedział"- oto mój Biskup. cyt: "Z tego, co wiem, tekst zaniosły dziennikarzom zgoła inne osoby."- może jaśniej drogi Biskupie- jak wiesz to powiedz a jak nie to po co gdakać. Adresaci listu to - Nuncjusz, Dziwisz, Życiński, Michalik i Nycz. Nuncjusz, Michalik i Nycz- nie wierzę, Dziwisz- mało prawdopodobne, zostaje Życiński i sam zainteresowany o. Ludwik- na kogo stawiacie?? Ja mogę powiedzieć- "Z tego co wiem to albo Wiśniewski, albo Życiński"
      • rilian Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 18.12.10, 22:19
        zbyt wiele wiary w nazwiska, no chyba że znasz ich osobiście i ręczysz za nich.
    • tade-k53 Prawda was wyzwoli! 18.12.10, 22:47
      Posoborowy Kościół boi się prawdy jak diabeł święconej wody!
      Dlatego Bóg dopuszcza działanie na nich oszustwa, tak iż uwierzą kłamstwu, aby byli osądzeni wszyscy, którzy nie uwierzyli prawdzie, ale upodobali sobie nieprawość. 2 Tes.2-9
      Czy wiesz w jakich czasach żyjemy?
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
      • Gość: Przyrodnik. Prawda u Życińskiego? IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 23:29
        Prawda u Życińskiego to g.... prawda. To ksiądz, którego za komuny nazwał bym: "ksiądz patriota"; dla niewtajemniczonych i niedouczonych to ksiądz zaprzedany (wtedy komuchom). Życiński- uważaj , bo gdy za daleko pójdziesz z yzw. "polityką" to może na głos odezwę się np. w Katedrze i zaprotestuję. W tek Katedrze głosił swe piękne kazania NASZ BISKUP-Stefan Wyszyński , późniejszy Prymas. Kazaniażycińskiego to gnioty polityczne pasujące do GW jako artykuły. Politykuj waszmość, politykuj; doczekasz się kiedyś gwizdów , no -nie w kościele ale np. u nas w mojej Uczelni: UMCS. Tylko tu się pokaż, czekam. Niczym złym nie grożę: tylko gwizdami.
      • Gość: folkatka Re: Prawda was wyzwoli! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 13:35
        Witam Tadzia:)))

Odkąd zabanowali Cie na wszystkich forach katolickich rzadko możewmy się spotykać :))
    • minipolak Ten polski KK gnije od srodka 19.12.10, 06:06
      Ojciec Ludwik wie co mowi.
      A reszta udaje ze cesarz wciaz w szatach.
      Pycha, obluda, moralne zlilipucenie.
      Najciekawsze jest jak ksztalca w seminariach.
      Ksenofobia, antysemityzm i nihilizm.
      KK przeksztaca sie w sekciarstwo.
      • krawat.ok i to jest problem ! 19.12.10, 09:01
        minipolak napisał:

> Ojciec Ludwik wie co mowi.
        > A reszta udaje ze cesarz wciaz w szatach.
        > Pycha, obluda, moralne zlilipucenie.
        >Najciekawsze jest jak ksztalca w seminariach.
        > Ksenofobia, antysemityzm i nihilizm.
        > KK przeksztaca sie w sekciarstwo.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

to nasi kumple z boiska !!!

kto z wrażliwych i wartościowych chłopaków
        zrobił bezwzględnych i butnych kapłanów ?
    • antobojar "Głos wołającego na puszczy.."czyżby najarani zioł 19.12.10, 06:07
      ziołami i popijający winko autorzy biblii, już w IV w. naszej ery, kiedy ją pisali, przewidzieli losy listu o. Wiśniewskiego...?
    • seawolf2 [...] 19.12.10, 07:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • rilian Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 19.12.10, 09:38
        jesteś tym rodzajem człowieka, który ktoś słusznie określił szumowiną. nazwij wiśniewskiego "księdzem - patriotą" pod własnym nazwiskiem, gnojku. ależ - to przecież typowe zachowanie znacznej części polskiego "kościoła" i "patriotów".
      • empi Re: "Ojciec Ludwik był fair. Nie poszedł z listem 19.12.10, 10:09
        Nie powielaj tego samego tekstu w wielu miejscach. Naruszasz netykietę i regulamin forum. Wystaraczy własny komentarz, udział w dyskusji poparty np. jakimś linkiem.
        pzdr.
        • Gość: hm... Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... IP: 109.200.82.* 19.12.10, 12:05
          ... z postami? Na jakiej podstawie zostaly usuniete?
          • empi Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... 19.12.10, 12:12
            Wszystkie posty odnoszące się do usuwanego posta trolla piszącego kilka lat na forum to samo w kółko w wielu tematach na raz, jak nie odnoszące się już do niczego posty potomne zostają również usuwane.
            pzdr.
            • Gość: hm... Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... IP: 109.200.82.* 19.12.10, 12:29
              to leniak jest trolem? oficjalnie nadales mu ten status?
              • empi Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... 19.12.10, 13:01
                żaden post leniaka nie został usunięty, Twój z podejrzeniami tak, oraz post trolla jako naczelny :), inne potomne tego posta również.
                > to leniak jest trolem? oficjalnie nadales mu ten status?
                Z leniakiem można się nie zgadzać, można kłócic, nawet trzeba, to jest z pożytkiem dla forum :) lecz wszystkie jego działania i wypowiedzi nie wypełniają definicji trolla :)
                pzdr.
                • tajnos.agentos Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... 19.12.10, 13:05
                  A co się stało z wątkiem pogardy o wujostwie?
                  • empi Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... 19.12.10, 13:16
                    Po wycięciu trolla i potomnych postów spadł w klasyfikacji i jest tu. :0
                    pzdr.
                    • tajnos.agentos Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... 19.12.10, 13:25
                      Aha.:)))
                  • Gość: hm... Re: Empi, czy mozesz wytlumaczyc co sie stalo... IP: 109.200.82.* 19.12.10, 13:17
                    zostalem wujkiem tym? jest nadal

Jesli mozna empi odpowiem Ci na maila (jeszcze pomysle, czy warto ciagnac te sprawe)
    • rejms "Ojciec Ludwik i cenzura 19.12.10, 13:21
      Komentarz już pisałem ale cenzura jak za komuny działa i wykasowała.
      Trochę prawdy i do wycięcia, a podana prawda to taka że nasz ARCY jako TW Filozof broni bratniej duszy o.Ludwika i to że homilie naszego ARCY są zawsze polityczne jednak 'poprawne' i po linii GW.
      Najwyższa pora Naszym ARCY 'uszczęśliwić' jakąś inną Diecezję bo w Lublinie jest tylko pośmiewiskiem.
      • tajnos.agentos Re: "Ojciec Ludwik i cenzura 19.12.10, 13:27
        A Rydzyk jest Żydem i ruskim szpiegiem, bo nadaje z Białorusi.
        • tajnos.agentos Re: "Ojciec Ludwik i cenzura 19.12.10, 13:30
          ...A połowa jego przydupasów to byli ubecy.
    • Gość: gosc a co z Puzewiczem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 19:08
      No dobra twardzielu, a co z Puzewiczem? Powiedz w duchu prawdy dlaczego odwolales rzecznika prasowego? Kobieta? Przekrety? Cisza... w duchu prawdy....
      • Gość: folkatka Re: a co z Puzewiczem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 10:59
        Wokó tej sprawy narosło juz tyle plotek i niejasności, ze jak najszybciej przyczyny zniknięcia ks. Mietka powinny byc poznane.
    • angrusz1 A ja wolę słuchać 19.12.10, 21:55
      co z murów szczytu jasnogórskiego się mówi .
      To jest dla mnie punkt orientacyjny w sprawie wiary .
    • haraap Życiński daje listę zachowań.... 19.12.10, 22:39
      nie dających się pogodzić z chrześcijaństwem?
      Jak rozumiem, zmuszanie do stosunków seksualnych dzieci przez starych capów w ornatach jest w pełni zgodne z myślą chrześcijańską.
    • malgorzata_sztachetka ojcu Ludwikowi gratuluję wewnetrznej przemiany 20.12.10, 11:35
      bardzo się zmienił od czasu gdy nie protestował przeciwko parodii sakramentu małżeństwa jaka miała miejsce z udziałem Palikota i jego nowej laski u lubelskich dominikanów - pod nosem ojca Ludwika i Jego Elokwencji abpa Życińskiego. Ojcu ludwikowi nie przeszkadzało też ,że jego konfrater Tomasz Dostatni rozbijał się po Polsce samochodem penisorękiego ( chce ktoś fotkę wózka ze słowem: "IDEAL" na tablicy rejestracyjnej?) . No ale to przecież nie była żadna polityka, ani robienie chlewu w Kościele, nie?
      • Gość: jki Re: ojcu Ludwikowi gratuluję wewnetrznej przemian IP: *.147.145.179.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.12.10, 13:10
        sztachetka? sztacheta raczej, hahaha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka