madeingermany 21.12.10, 20:11 Lublinie, z całym szacunkiem dziesięć epizodów i Oskar? To co ma powiedzieć Warszawa, Wrocław czy Łódź? Jak się stosuje tego typu porównania to trzeba uważać, żeby zamiast rozgłosu i nie usłyszeć gromkiego śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kklement Lublin wart Oscara 21.12.10, 20:47 Lublin jest niesamowity ! Byłem w nim po raz pierwszy wiosną 2009 r. Przed podróżą nawet nie zajrzałem do sieci, żeby o nim poczytać. Bo co tam na wschód od Wisły może być ciekawego ? Chatki niczym baraki, eternitem kryte. I zapyziałe miasteczka z jednopiętrową zabudową. Tymczasem Lublin powalił mnie na kolana swoją Starówką. Autentyczna, pokryta patyną wieków, przesycona klimatem, wyraźnie starsza od innych, jakie w Polsce widziałem. CUDO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublin wart Oscara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:51 Chatki niczym baraki, eternitem kryte. Najwyraźniej nie orientujesz się w zabytkach. A szkoda. Miło sie czyta pochwały Lublina, ale przykre jest też to, że miałeś takie wyobrażenie o naszej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman folkatko - nie czepiaj się IP: *.centertel.pl 22.12.10, 10:23 nasz gość nie musiał wcześniej interesować się Lubelszczyzną. Przyjechał, zobaczył, zmienił zdanie. I to jest najważniejsze. Kklemencie - zapraszamy ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: folkatko - nie czepiaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 12:45 To prawda. Tak sobie teraz myślę: ile jest jeszcze roboty przed nami! Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: folkatko - nie czepiaj się 23.12.10, 00:55 Na pewno jeszcze nie raz przyjadę. Pozdrawiam z Wrocławia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: folkatko - nie czepiaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 11:31 Kklement akurat jestem w trakcie kursu na przewodnika miejskiego. Jak przyjedziesz następnym razem, ja napewno będe juz po egzaminie. Odezwij sie tu, na forum, oprowadzę Cię gratis Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: folkatko - nie czepiaj się 26.12.10, 14:46 to jak ja przyjadę to też się zgłoszę, oczywiście żadnych tematów na temat wiary itd pozdrawiam serdecznie też z Wrocławia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: folkatko - nie czepiaj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 15:04 Miło mi będzie Cie poznac osobiście. Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Lublin wart Oscara IP: 46.186.12.* 21.12.10, 20:54 słyszałem że na bronowicach będą kręcić nową wersję ucieczki z nowego jorku Odpowiedz Link Zgłoś
li_li_ii Re: Lublin wart Oscara 21.12.10, 21:12 a w 1955, pamiętam, przelatywał nad lublinem sam clark gable podobno nawet wyjrzał przez okno swojego samolotu i zobaczył jakiś zabytek oskar się należy bez dwóch zdań lublinowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman j(ołop)2 i li li li blondynka... IP: *.centertel.pl 22.12.10, 10:27 dobrana para. Oboje pieprzą jak potłuczeni. Blondynko - Clarc Gable zmarł w 1960r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianka Chyba dałeś plamę IP: 46.186.15.* 22.12.10, 14:05 Gość portalu: bosman napisał(a): > dobrana para. Oboje pieprzą jak potłuczeni. > Blondynko - Clarc Gable zmarł w 1960r. Skoro umarł w 1960 r., to pięć lat wcześniej mógł przelatywać nad Lublinem (teoretycznie, bo jak było naprawdę, nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Chyba dałeś plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 14:19 li_li_li ma radoche bo ktos sie przejął jego wypocinami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman fakt - po wysłaniu postu... IP: 178.56.16.* 23.12.10, 11:44 zorientowałem się że ta kretynka nie napisała 1995 tylko 1955. Ale pies ją tracał. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.jot Re: fakt - po wysłaniu postu... 21.01.11, 13:17 i kto tu jest kretynem Odpowiedz Link Zgłoś
rilian aryan couple 22.12.10, 12:53 dopowiadam, że w filmie tym "zagrały" też wnętrza klasztoru oo. dominikanów. www.lublin.dominikanie.pl/2004/20040513_aryan_01.jpg www.lublin.dominikanie.pl/2004/20040513_aryan_03.jpg www.lublin.dominikanie.pl/2004/20040513_aryan_04.jpg www.lublin.dominikanie.pl/2004/20040513_aryan_05.jpg www.lublin.dominikanie.pl/2004/20040513_aryan_06.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Lublin wart Oscara IP: *.181.186.232.static.crowley.pl 22.12.10, 13:36 Nie no fajne miasto, ale ta lista "znanych filmów" to śmiech na sali. Przecież to zwyczajny PRowski tekst. Wyienili tu albo mało znane niskobudżetowe filmy telewizyjne z zachodu, albo stare polskie seriale. Trochę to zabawne, a z tym Oscarem to już najbardziej zabawne:) Trochę pokory Panowie i Panie z UM w Lublinie i agencji Was obsługujących;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Lublin wart Oscara IP: 46.186.12.* 22.12.10, 14:04 Jest jeszcze film the magician of lublin, gdzie lublin wystąpił w tytule:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garaż Re: Lublin wart Oscara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 01:20 > Jest jeszcze film the magician of lublin, gdzie lublin wystąpił w tytule:) Jest jeszcze Yentl, Oskara dostał i parę nominacji. Lublin się pojawia, ale Lublin zagrała Praga. Czeska niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lubelskie Lublin jest przepiękny 22.12.10, 17:30 Lublin to najpiękniejsze miasto w Polsce bez dwóch zdań... kto był to wie, że nie przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
li_li_ii Re: Lublin jest przepiękny 22.12.10, 17:34 są rożne zboczenia miłośc do lublina nie jest wcale najgorszym z nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublin jest przepiękny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 18:10 Oczywiście. Najgorszym zboczeniem jest bycie li_li_ii. Dla Ciebie trzeba stworzyć osobna jednostke chorobową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prew Re: Lublin jest przepiękny IP: *.nplay.net.pl 22.12.10, 22:56 A dlaczego osobną folkatko? Jest już taka bardziej zbiorcza - troll pospolity się nazywa. Zasrańce tego typu żywią się cudza uwagą i łudzą się, że są w stanie wyprowadzić kogokolwiek z uwagi swoim "zjadliwym" komciem. Przerasta ich możliwości intelektualne zrozumienie, że nikogo nie denerwują i nic nie udowadniają poza masochistycznym obnażaniem pustki własnego życia. Taki folklorek :) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Lublin jest przepiękny 23.12.10, 20:23 Masz rację. Tylko że mnie ponosi żeby odszczekiwac sie tym popaprańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonniec Re: Lublin jest przepiękny 23.01.11, 13:13 Jakim znowu popapracńcom, wypraszam sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
izraelska Lublin wart Oscara 23.12.10, 12:22 Czy mi się wydaje czy pominięto "Czarne Chmury"? W serialu Lublin zagrał XVII-wieczna Warszawę. W Lublinie kręcono też "Żywot człowieka rozbrojonego" na podstawie powieści Sergiusza Piaseckiego i w tym przypadku Lubelska starówka udawała przedwojenne Wilno. Odpowiedz Link Zgłoś
hispar Lublin wart Oscara 25.12.10, 12:17 W 1985 r.(chyba) Juraj Herz (reżyser słynnego "Palacza zwłok) kręcił na Majdanku film "Zastihla me noc", w którym jedną z głównych ról grała obecna żona prezydenta Havla. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.leniak na majdanku 12.01.11, 21:30 tak sobie przypominam że był film krecony na majdanku... więźniarki toczyły wówczas takie wały do utwardzania dróg... ... ha poza Havlovą grał tam i Niemczyk a lubelscy aktorzy robili za statystów... pamiętam to ;-) hmm no jedno ujęcie nawet zepsuliśmy wstrętne były z nas bachory... Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Lublin wart Oscara 26.12.10, 00:48 no proszę, a Rzeszów rośnie w imperium! 200km2! rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,8859329,Rzeszow_mysli_o_przejeciu_gminy_Trzebownisko.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman oj sothinku, sothinku IP: *.lublin.mm.pl 26.12.10, 11:16 i co pieprzysz? Czy sztuka polega na tym by Lublin "łykną" np. Świdnik, Wólkę, Jastków i Bełżyce? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: oj sothinku, sothinku 26.12.10, 14:44 przecież to ironia była:) chyba ksiądz Cię za bardzo stresuje. Może odłóż różaniec i idź się wyluzować trochu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: oj sothinku, sothinku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 15:03 Sothink chyba nie sądzisz ze Bosman odmawia różaniec :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman oj sothinku, sothinku - stresuje to mnie ciepła... IP: *.lublin.mm.pl 26.12.10, 18:32 wódka, kapeć w samochodziku a nie jakieś tam bełkoty faceta zwłaszcza w kiecce. A Twoja "ironia" coś strrrrasznie gruba była. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: oj sothinku, sothinku - stresuje to mnie ciep 26.12.10, 20:29 no przecież piszą że Rzeszów 2x większy od Barcelony będzie hehe:D Także nie denerwuj się jak PiSuarowiec typowy tylko wrzuć trochę SLDowskiego luzu:) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: oj sothinku, sothinku - stresuje to mnie ciep IP: *.aster.pl 21.01.11, 10:27 Wiecie, wszyscy tu zgromadzeni, wystawiliście świetną wizytówkę sympatycznemu skądinąd Lublinowi. Nawet forumowe kłótnie o Smoleńsk nie są tak chamskie i bezsensowne Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkowa75 Re: Lublin wart Oscara 21.01.11, 11:27 A jakieś konkrety? Tzn więcej niż 10 epizodów dla każdego z tych miast? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Lublin wart Oscara 21.01.11, 11:38 "Szwedzi w Warszawie" nie byli przypadkiem kręceni w Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
drupal Lublin wart Oscara 21.01.11, 13:11 Pamiętam, jak Woody Allen kręcił w Lublinie swój "Manhattan". Te wieżowce na Górce Czechowskiej nocą są tak piękne, zupełnie jak Nowy Jork jesienią. A pamiętacie, jak bohaterowie serialu "Friends" wyjechali do Londynu? To też był Lublin, okolice Lubartowskiej. No i "Lśnienie" Kubricka. Ta scena z Nicholsonem rozwalającym drzwi siekierą to przecież na zamku w Lublinie. Powinniście tam jakieś muzeum założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
petros64 Lublin wart Oscara 22.01.11, 17:30 Poza innymi, nieznanymi mi epizodami, a nie umieszczonymi w artykule wiem o filmie pt."Wyrok śmierci" w reż. W.Orzechowskiego z udziałem Wojciecha Wysockiego, Leona Niemczyka, Jerzego Bończaka oraz Jerzego Kryszaka. Również i ten film był kręcony w Lublinie, a przynajmniej jego część. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonniec Re: Lublin wart Oscara 23.01.11, 13:14 Filmy o ludożercach kręci się w dżungli. Czy dżungla powinna być dumna, że się w niej kręci filmy o ludożercach? No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maks.cieslak Lublin wart Oscara 24.01.11, 11:26 www.filmweb.pl/film/150+na+godzin%C4%99-1971-3468 "150 na godzinę" z 1971. Samochodowa komedia polska. Cała akcja dzieje się w Lublinie, miasto nie udaje żadnego innego:) Widzimy starówkę, osiedla LSM, bloki przy Głębokiej (Wiercieńskiego?). Główny bohater pracuje w zakładzie fotograficznym przy Kowalskiej. Jakiś czas temu puszczano film na Kino Polska. Odpowiedz Link Zgłoś