Dodaj do ulubionych

Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach B...

27.05.11, 21:06
A wystarczyłoby poważnie podejść do lustracji w Kościele, ujawnić paru TW, choćby już nieżyjących, i wtedy takie deklaracje jak ks. Wierzbickiego byłyby wiarygodne. Bez tego możecie sobie debatowac w nieskończoność na tym KULu, studenci wysłuchają, pokiwają glowami, a potem znowu będa bić brawo Braunowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: profesor prawda boli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 21:15
      Cytuję: "Nie wartości odstraszają, lecz najczęściej buta i pycha ich głosicieli sprawia, że myślący i wrażliwy człowiek nie chce mieć nic wspólnego z ich światem".

Dokładnie tak! Nie wartości chrześcijańskie mnie odstraszają, bo wierzę w ich siłę i prawdę, ale buta i pycha ich pseudogłosiciela Życińskiego sprawia, że z tym post TW"Filozof"-icznym środowiskiem nie chcę mieć nic wspólnego.

• Gość: gość i słusznie, profesorze... IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:19
        skłoń się ku ojcu Tadeuszowi... on jest wartością samą w sobie... dla dupków i głupków.
        • Gość: profesor pamiętaj.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 21:33
          śmieciem jesteś, śmieciem p;o śmierci będziesz, gościu...
          • Gość: gość Re: pamiętaj.... IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:42
            a wiesz, że nie? Moja wartość - przeliczona na wkład w rozwój ludzkości - jest znacznie wyższa niż jakiegoś głupola z zaoranego pola. podpisującego sie "profesurem", he, he:)
            • Gość: mirabelon Re: pamiętaj.... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.11, 21:48
              ość portalu: gość napisał(a):

> a wiesz, że nie? Moja wartość - przeliczona na wkład w rozwój ludzkości - jest
              > znacznie wyższa niż jakiegoś głupola z zaoranego pola. podpisującego sie "profe
              > surem", he, he:)

opatentowałeś sraczkowstrzymywacz dla rozwoju ludzkości?
              • Gość: gość Re: pamiętaj.... IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:49
                nie - mam patent na wyrozumiałość i tolerancję wobec idiotów.
          • Gość: korkociąg Re: pamiętaj.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:21
            Gość portalu: profesor napisał(a):
            > śmieciem jesteś, śmieciem p;o śmierci będziesz, gościu...

Znalazł się "wtajemniczony" - znawca i dysponent wieczności ... :)))))
        • zdecydowana_brunetka Re: i słusznie, profesorze... 28.05.11, 09:00
          Od śmieci wyzywasz? Tiaaa? Chyba już dawno się w żadnym lustrze nie widziałeś, bo wszystkie pękają zanim w nie spojrzysz.
    • Gość: gość Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:23
      mnie zastanawia zwrot "na korytarzach prowadzi się rozmowy";
      czyli co? W gabinetach KUL-u nadal siedza nadęci bubkowie, którzy tworzą donosy na wszystko, co się rusza, a studenci i panie sprzątające dyskutują?
    • lumpp Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach B... 27.05.11, 21:31
      Spotkanie z Baraunem było 11 kwietnia a Wybiórcza dopiero po miesiącu rozdmuchała sprawę. Może jakiś pismak nie dopatrzył a może to celowe zagranie, bo wiadomość o skandalicznej wypowiedzi gruchnęła akurat w chwili gdy w TVP 2 emitowano nowy dokument Brauna "Eugenika...". Co do Baruna, może istotnie użył zbyt mocnych słów, ale merytorycznie miał rację. Toć przecież wszyscy wiedzą o TW Filozofie.
      • Gość: profesor wiedzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 21:36
        Wiedzą, wiedzą, tylko udają, że nie wiedzą :-) Te stada lemingów, żeby nie wyjść na kretynów dalej wierzą, że Koziołek Matołek to jest cud-guru POlski...
        • Gość: korkociąg Re: wiedzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:25
          Gość portalu: profesor napisał(a):

> Te stada lemingów, żeby nie wyjść na kretynów dalej wierzą, że Koziołek Matołek to jest
          > cud-guru POlski...

Bzdura. Przecież "cud-guru Polski" jest sam jej król - ten ze Świebodzina i ten ostatnio ustawiony, 24-metrowy blaszany!
        • Gość: J-k [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:20
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: korkociąg Re: Co wiedzą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:29
            > rel="nofollow">stuff.swir.us/2007/09/22/buty_kaczynskiego.jpg

Sznurowadła i niezapastowane otarcia buta to głupstwo. To i tak niemal cud, że mu kalesony spod nogawek nie wyglądają, co też bywa! :))
      • Gość: Lena K. Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.nplay.net.pl 28.05.11, 08:47
        Na północy teren równin przechodzi gwałtownie w największe góry świata – Himalaje. Najwyższy szczyt himalajski na terenie Indii to Nanga Parbat (8126 m n.p.m.). Himalaje rozciągają się w kierunku zachodnim i przechodzą w dwa inne łańcuchy górskie – Karakorum, drugie pod względem wysokości pasmo górskie na świecie, z najwyższym szczytem kraju K-2 (Czogori. 8611 m n.p.m.) i Hindukusz. Wschodnią granicę państwa stanowią góry Patkaj, Manipur i Naga. Niższe partie gór w Bengalu Zachodnim porasta bujna roślinność, a okolice Dardżyling to jeden z najbardziej znanych na świecie obszarów plantacji herbaty.

• Gość: obywatel12 Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 20:30
        Ta brednia o "Filozofie" nie ma żadnych podstaw, co było sprawdzane od przynajmniej 2007. roku. Tylko zła wola nie chce tego przyjąć do wiadomości.
    • caarrloss Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach B... 27.05.11, 21:43
      Kto zaprzeczy, że Życiński nie współpracował z SB?! Dlaczego był przeciwny lustracji w kościele?! A propos Wierzbickiego, dobrze wiedzieć, że profesor popiera prezydenta niedouka, Hrabiego Bul Komorowskiego.
      • Gość: gość Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:48
        to jak ktos jest przeciwny aborcji, to znaczy, że ma zakład skrobankowy na boku?
        Ty potrafisz udowodnić, że współpracował z SB? A swoich najbliższych już sprawdziłeś, czy oni spoza pługa nie wychylali głowy i jesteś ich pewien?
        • caarrloss Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach 27.05.11, 21:55
          Wystarczyło posłuchać jego kazań, lewactwo sączyło się z każdym słowem. Na KUL-u też się roi od jego "uczniów". To całe towarzystwo tylko odstrasza od kościoła.
          • Gość: gość Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 22:31
            nieprawda, od Kościoła odstraszają wymagania, które trzeba spełnić, by być dobrym katolikiem. Komu się dzisiaj chce żyć według 10 przykazań? Niektórym nawet spamiętać je trudno, niektórym nie chce się ich zrozumieć, a już żyć zgodnie z nimi - to trudniejsze niż zdanie matury z rozszerzonej fizyki... Żyję juz długo, a jakoś nie odstrasza mnie ani Wielgus, ani Rydzyk, ani śp. Jankowski; nie odstrasza mnie ksiądz (pipipipi)- ący parafianki ani zakonnica posiadająca folwark poddanych. Bo nie idę na łatwiznę, bo szanuję swoją własną osobę i nie wymiękam jak szmata wobec przeciwności losu, bo życie bez zasad uważam za płytkie i pozbawione atrakcji. Wyszukiwanie źdźbła w oku innych jest metodą na przetrwanie, ale nie na życie...
            • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:40
              Zasady i uczciwe życie nie muszą być w ogóle powiązane z żadną religią i tym całym burdelem, tym zamieszaniem, jakie one (religie) wytwarzają. Idea bycia przyzwoitym człowiekiem oraz szanowania innych ludzi, wywiedziona z pobudek humanistycznych jest o wiele szlachetniejsza niż mitygowanie się z powodu strachu przed hipotetycznym bóstwem, a wytrwanie w tej idei (humanistycznej) jest o wiele ambitniejsze i trudniejsze niż hamowanie swoich złych odruchów z powodu jakichś przykazań i zagrożonych wiecznym potępieniem.
              • Gość: gość Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 22:53
                ano właśnie, z powyższych - przedstawionych przez ciebie powodów - nie powinno się jeździć po katolicyzmie, bo przecież wynika z płytkich - według ciebie - pobudek i kieruje się lękiem i strachem. Wiara katolicka jest mało ambitną ideą pseudohumanistyczną (a co tam, jedźmy po całości), wyznają ją półidioci, więc ... dlaczego tak wgryza się w złotouste spluwaczki? dlaczego nie można zostawić mnie, spokojnego, zastraszonego wyznawcy wiary w hipotetyczne bóstwo i zając się swoim wartościowym zyciem? Proszę się mną nie przejmować, naprawdę... Dobrze mi jest w mojej głupiutkiej świadomości istnienia w religijnym burdelu...
                • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 23:07
                  A kto cię rusza, człowieku?! Idź spokojnie swoją ścieżką prosto do nieba, tylko nie przymuszaj innych, jak robi to większość twoich współwyznawców, wpierniczając się wszędzie, gdzie tylko się da z tą infantylną religią dla półidiotów. Póki jest ona prywatną sprawą jej wyznawcy, to wszystko jest OK, każdy ma prawo do swej własnej głupoty. Wkurzają mnie natomiast wielkie manifestacje, zawłaszczanie przestrzeni publicznej i zmuszanie ludzi wolnych od religijnych przesądów do podporządkowywania się różnym idiotyzmom wymyślanym w ramach tego zaborczego kultu. Capito?!
                  • Gość: gość Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 23:30
                    błąd w rozumowaniu; kolejny zresztą:)
                    Czy możesz zatrzymać emisję reklam w tv, radio i w prasie? Nie? A czemu z nimi nie walczysz? Przecież to one zarzucają cię bzdurnymi informacjami, wpychając się pomiędzy audycje i filmy. Po raz kolejny pragne zwrócić uwagę na fakt, że mój Chrystus nikomu sie nigdzie nie wpycha - po prostu daleko posunięta ostrożność każe niektórym święcić kamień węgielny, pokazać się w mediach z dostojnikiem kościelnym, wprosić sie na mszę z gumą do żucia w ustach. Człowiek jest wolną istotą ma prawo wyznawać religię i głupie przesądy. I ma prawo czynić to bez bycia obrażanym i wyśmiewanym.
                    No, chyba że potrafisz mnie przekonac, że to Kościół wpie- (pipipi) sie na łamy Gazety z częstotliwością 5 razy w tygodniu:)
                    • Gość: gość no, ładnie... IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 00:16
                      ledwo się człowiek rozkręcił, a ten (ta) poszedł spać. Jutro już takiej weny nie będe mieć:(
                      • Gość: korkociąg Re: no, ładnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:13
                        Gość portalu: gość napisał(a):
                        > ledwo się człowiek rozkręcił, a ten (ta) poszedł spać. Jutro już takiej weny ni
                        > e będe mieć:(

Kto Ci powiedział, że spać? Poszedłem obejrzeć film.
                        Na wenę twoją, niestety, nie mam wpływu, ale nie żądaj ode mnie żebym ślęczał przed monitorem dniami i nocami, jak niektórzy patologiczni forumowcy. Rozkręcaj się, człowieku, szybciej, bo wciąż będziesz się spóźniał i wszystkie pociągi Ci uciekną :))
                    • przemek-leniak możliwość bycia wyśmiewanym i oplutym to nie prawo 28.05.11, 01:34
                      ale przywilej...
                  • Gość: folkatka Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 16:40
                    infantylną religią dla półidiotów

Masz prawo miec swoje poglady (jak każdy zresztą) ale dlaczego obrażasz i mnie, i cała resztę katolików? Zauważam - nie pierwszy raz zresztą - że jesteśmy ulubionym celem dla róznych niedowartościowanych ludzików, budujących swoje ego na poczuciu wyższości nad jakąs grupą ludzi - w tym wypadku katolików. Własciwie to mi Ciebie szkoda, bo nikt normalny tak sienie zachowuje.
                    Bez pozdr.
                    • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 17:10
                      Pochlebiasz sobie sądząc, że moim celem jest obrażenie Ciebie lub tobie podobnych. Po prostu mówię, co myślę, a myślę właśnie, że wiara w siły nadprzyrodzone jest przejawem infantylizmu - niedojrzałości i myślenia życzeniowego, co może ciut zbyt radykalnie określiłem mianem "religii dla półidiotów". Jeśli to kogoś obraża, to jego problem, nie mój. To nie ja wmawiam dorosłym pozornie ludziom, że istnieją jacyś faceci ze skrzydłami albo kopytno-ogoniaste stwory z różkami, że jakiś koleś nakarmił dwiema rybami pięć tysięcy ludzi, zrobił hokus-pokus i zamienił wodę w wino, albo pospacerował sobie po wodzie.
                      Zamiast bulwersować się i obrażać zastanów się może w co tak naprawdę wierzysz i czy - obiektywnie biorąc - nie jest to po prostu śmieszne.
                      • Gość: folkatka Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 19:16
                        Jeśli to kogoś obraża, to jego problem, nie mój.

Proponuje Ci, żebyś narznął kupę na środku Deptaka, albo - najlepiej na schodach przed ratuszem, Jeżeli ktos poczuje sie zniesmaczony, to bedzie to jego problem, nie Twój.

Zamiast bulwersować się i obrażać zastanów się może w co tak naprawdę wierzysz
                        > i czy - obiektywnie biorąc - nie jest to po prostu śmieszne.

Kolejny madrala co wszystkie rozumy pozjadał :))
                        Ja dobrze wiem w co wierzę. Rozczarowany?
                        :PPPP
                        • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 01:00
                          Gość portalu: folkatka napisał(a):
                          > Jeśli to kogoś obraża, to jego problem, nie mój.

> Proponuje Ci, żebyś narznął kupę na środku Deptaka, albo - najlepiej na schoda
                          > ch przed ratuszem, Jeżeli ktos poczuje sie zniesmaczony, to bedzie to jego prob
                          > lem, nie Twój.

Wyborne, wybitnie adekwatne i głęboko intelektualne porównanie. Ale czegóż spodziewać się po osobniku, który uważa, że można mieszkać w brzuchu wieloryba oraz zmieścić na jednej prymitywnej łajbie 10 milionów gatunków zwierząt.

> Kolejny madrala co wszystkie rozumy pozjadał :))
                          > Ja dobrze wiem w co wierzę. Rozczarowany?

Taaa, delegacja radziecka bierze bąka królowej na siebie. Myślisz, że pustą gadką można cokolwiek osiągnąć? Do rzeczy, panienko, do rzeczy!
                      • Gość: obywatel12 Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 20:41
                        żal mi Ciebie....
                        • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 00:51
                          Gość portalu: obywatel12 napisał(a):
                          > żal mi Ciebie....

A tak konkretniej? Nadęcie się niczego nie załatwia.
      • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:30
        caarrloss napisał:

A który twój faworyt był "doukiem", może ten kurdupel, rzekomy doktor prawa, który -będac ministrem sprawiedliwości - nie wiedział jakie kompetencje ma prokurator generalny, oświadczał, ze nie wykona wyroku sądowego i nei przeprosi oraz mówił publicznie "spieprzaj dziadu" i "ta małpa w czerwonym". A może jego xero, które pisze "obiat"?
        Ech, ty ciulu niemyty ...
        • marty_na_a Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach 27.05.11, 22:37
          A ten jeszcze powtarza nieświeże i nieprawdziwe "newsy" z TVN i innego badziewia o tym, że Kaczyński napisał "obiat":) szkoda, że nie pokazali kilku linijek tekstu, wtedy tacy ograniczeni intelektualnie jak Ty, zobaczyliby, że to niewyraźny charakter pisma przyczynił się do tego, że jedna litera zaszła na drugą. I nie pisali by potem takich rewelacji na forum takie umyte ciule jak Ty:)
          pozdrawiam ozięble:) wyluzuj chłopie i się tak nie naparzaj;)
          • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:44
            Wyraz pisaliby pisze się, ćmoku i analfabeto, łącznie!!!
            Znalazł się kompetentny do wypowiadania się w sprawach ortografii. :)))
            • marty_na_a Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach 27.05.11, 22:47
              Chciałam sprawdzić czy masz orient w tych sprawach;)
          • Gość: 67-98 Dziwna dyskusja w szmatławcu Michnika IP: *.nplay.net.pl 28.05.11, 08:48
            Na północy teren równin przechodzi gwałtownie w największe góry świata – Himalaje. Najwyższy szczyt himalajski na terenie Indii to Nanga Parbat (8126 m n.p.m.). Himalaje rozciągają się w kierunku zachodnim i przechodzą w dwa inne łańcuchy górskie – Karakorum, drugie pod względem wysokości pasmo górskie na świecie, z najwyższym szczytem kraju K-2 (Czogori. 8611 m n.p.m.) i Hindukusz. Wschodnią granicę państwa stanowią góry Patkaj, Manipur i Naga. Niższe partie gór w Bengalu Zachodnim porasta bujna roślinność, a okolice Dardżyling to jeden z najbardziej znanych na świecie obszarów plantacji herbaty.

• marty_na_a Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach B... 27.05.11, 22:06
      Jak rzekł prof. Wierzbicki: "KUL zawdzięczał mu (Życińskiemu) głęboki, intelektualny oddech". No tak, lewactwo mogło się bezkarnie panoszyć. Pewnie teraz zachodzą w głowę, jak tu zrobić aby wstawić takiego Arcy, który będzie miał "poprawne" poglądy i będzie dalej pogłębiał ten ożywczy, intelektualny oddech:)
      • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:33
        A co to niby jest to "lewactwo", którym tak szermujecie jak zaklęciem, ty i inni nawiedzeni. Możesz to zdefiniować?
        • marty_na_a Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach 27.05.11, 22:44
          Z grubsza można powiedzieć, że lewak to persona o poglądach lewicowych, przy czym jest to niedojrzała forma tego osobnika - w przeciwieństwie od formy dojrzałej cechuje się ślepym idealizmem, wiarą w możliwość radykalnego zmiany obecnego porządku rzeczy, pragnieniem poruszania bryły z posad i tym podobnych. Nieświadomy korzeni swych poglądów, często lewak krytycznie wyraża się o Marksie czy Engelsie; zarazem notorycznie posługuje się ich żargonem, w argumentacji używa ich aparatu pojęciowego; krótko - partycypuje w marksowskim paradygmacie (tu charakterystyczne pojęcia: "sprawiedliwość społeczna", "pazerny prywaciarz", "ucisk klasy/grupy społecznej" i inne).
          Zwykle, zanim lewak przekształci się w formę dojrzałą, ginie i zmienia poglądy (na ogół dzieje się tak po kilku zastrzykach zdrowego rozsądku). Czasem jednak dochodzi do mutacji w dojrzałego lewicowca. Niestety, jest to proces nieodwracalny. Dojrzały lewicowiec zaczyna fascynować się socjologią, którą uprawia jak scholastykę; historią, w której dopatruje się procesów dziejowych; ekonomią, której nie rozumie. Jego żargon (patrz: nowomowa) jest jednak silnie działającym na niewyrobionego słuchacza środkiem halucynogennym, co lewicowiec często wykorzystuje z morderczą skutecznością (stąd wyjątkowa populacja l. wśród polityków). :)
          • Gość: korkociag Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 23:00
            caarrloss napisał:
            > Wystarczyło posłuchać jego kazań, lewactwo sączyło się z każdym słowem.
            forum.gazeta.pl/forum/s,62,125606448,125608275.html?rep=1
            marty_na_a napisała:
            > Z grubsza można powiedzieć, że lewak to persona o poglądach lewicowych, przy cz
            > ym jest to niedojrzała forma tego osobnika - w przeciwieństwie od formy dojrzał
            > ej cechuje się ślepym idealizmem, wiarą w możliwość radykalnego zmiany obecnego
            > porządku rzeczy, pragnieniem poruszania bryły z posad i tym podobnych. Nieświa
            > domy korzeni swych poglądów, często lewak krytycznie wyraża się o Marksie czy E
            > ngelsie; zarazem notorycznie posługuje się ich żargonem, w argumentacji używa i
            > ch aparatu pojęciowego; krótko - partycypuje w marksowskim paradygmacie (tu cha
            > rakterystyczne pojęcia: "sprawiedliwość społeczna", "pazerny prywaciarz", "ucis
            > k klasy/grupy społecznej" i inne).

No, to rzeczywiście ładny gagatek był z tego Życińskiego. Niby biskup, a tu takie rzeczy .... (jak demaskuje marty_na_a - patrz wyżej!)
            • marty_na_a Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach 27.05.11, 23:06
              A to się ironista znalazł:) wyduś coś z siebie a nie tylko lepisz z cudzych kawałków;)
              • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 23:10
                Poczytaj uważniej ten wątek, to znajdziesz i moje własne "ulepki". Tu zapędziłem Cię w logiczną pułapkę, a wiec była to także twórczość :)))
              • Gość: Lublinensis Ozjasz Szechter działacz komunistyczny ojciec Mich IP: *.nplay.net.pl 28.05.11, 08:52
                Ozjasz Szechter (ur. 1901, zm. 1982) – działacz komunistyczny, później dysydent pochodzenia żydowskiego.

Jego synem ze związku z Heleną Michnik jest Adam Michnik.

W dwudziestoleciu międzywojennym aktywnie działał w ruchu komunistycznym. We Lwowie był członkiem młodzieżowej bojówki komunistycznej. Później jednym z funkcyjnych działaczy nielegalnej Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy.

Po wojnie Szechter był członkiem kierownictwa Komitetu Organizacyjnego Żydów w Polsce. Pracował jako kierownik Wydziału Prasowego Centralnej Rady Związków Zawodowych, a następnie jako zastępca redaktora naczelnego pisma związkowego "Głos Pracy" oraz redaktor w wydawnictwie Książka i Wiedza.

• Gość: obywatel12 Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 22:30
        Jeśli nie odpowiada Ci KUL w postaci reprezentowanej przez abpa Życińskiego czy prof. Wierzbickiego, to idź do właściwej dla Ciebie uczelni, do uczelni założonej przez o. Rydzyka i nie paskudź KULu. Żegnam
    • marty_na_a ciekawy komentarz Ł. Warzechy 27.05.11, 22:10
      lukaszwarzecha.salon24.pl/307217,czy-abp-zycinskiego-mozna-krytykowac
      • Gość: J-k Ciekawy komentarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 12:48
        Łukasz Warzecha jest dziennikarzem Faktu. Jest to tabloid należący do Axel Springer AG, wydawcy Bildu - pierwowzorze Faktu. Na ile ciekawa, a na ile poważna może być opinia dziennikarza tabloidu czyli bulwarówki? Według medioznawców bulwarówki skierowane są do szerokich rzesz mało wykształconej ludności. Informacje w nich zawarte są przepełnione tanią sensacją, erotyzmem. Artykuły są populistyczne i dosadne w formie. Bulwarówki nie są mediami opiniotwórczymi, gdyż nie reprezentują własnego zdania, lecz powielają opinie większości swoich czytelników! Pewnie dlatego komentarz Warzechy wydaje Ci się ciekawy, bo powiela twoje poglądy!
        Pisze Warzecha m.in.: "Uczestnicy nabożeństwa po katastrofie smoleńskiej opowiadają, że wierni wprost wygwizdywali jego (Życińskiego) słowa - światem rządzi przypadek i prawa fizyki". Te gwizdy słychać pewnie było jedynie w głowie Warzechy (i może Ziemkiewicza). Być może Warzecha by ich nie słyszał (tych gwizdów) gdyby przeczytał świetną książkę Życińskiego i Hellera (laureat nagrody Templetona), pt. Pasja Wiedzy. Radzę Ci sięgnij po tą lekturę. Może zmienisz poglądy a powieli je Warzecha?!
    • marty_na_a Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach B... 27.05.11, 22:17
      Wielkie oburzenie zapanowało po wypowiedzi Brauna. Ciekawe dlaczego nikt się nie oburzał jak Sikorski mówił o dorzynaniu watahy czy Komorowski o zamachu w Gruzji (jaki prezydent taki zamach). Na L. Kaczyńskiego i wielu innych prawicowych polityków sączyło się tyle wyzwisk i nikt palcem nie kiwnął. Teraz wielkie oburzenie, słowa nie można powiedzieć na Życińskiego.
    • marty_na_a ironizując... 27.05.11, 22:20
      A tak złośliwie ironizując, to ciekawe czy Arcybiskupa, świeć Panie nad jego duszą, anioły niebieskie wzięły pod swoje skrzydła? Czy też może te upadłe anioły się nim zajęły...?
      • Gość: korkociąg Re: ironizując... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:51
        Ani jedno, ani drugie. Zaprosił go do prywatnego apartamentu I zastępca kierownika nieba pomimo, że był rozczochrany i nieupudrowany. Takie ma tam chody ten Życiński!
        • marty_na_a Re: ironizując... 27.05.11, 22:54
          Uuu, a ja myślałam, że smołę wozi... ;)
          • Gość: gość Re: ironizując... IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 23:02
            a co? lepik ci potrzebny?
        • marty_na_a Re: korkociąg 27.05.11, 23:01
          A wracając do Brauna, widziałeś jego "Eugenikę..."albo dokument ''Towarzysz Generał" ? Polecam, wyciąga ciekawe rzeczy i nie boi się mówić o tym, co dzisiaj jest niewygodne.
          • Gość: gość Re: korkociąg IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 23:13
            wiesz, film to nie życie; ja tez nie boję się mówić o tym co niewygodne, ale przez to mam powazne problemy egzystencjalne.
            I wtedy juz nie ma chętnych do wołania o sprawiedliwość, bo każdy o swój tyłek się trzęsie.
            A od głosiciela niewygodnych prawd najlepiej byc z daleka, jedynie przez telefon lub mailowo utwierdzac go w przekonaniu, żeby walczył dalej.
            Dlaczego? Bo może dla znajomych tez coś przy okazji wywalczy...
            Anonimowych głosicieli "niewygodnych prawd" mamy wielu na forach internetowych. Im bardziej tu wrzeszczą, tym bardziej liżą (pipipi)-py przełożonym i tym, z których mogą coś wyciągnąć:)
            • marty_na_a Re: gość 27.05.11, 23:52
              W wielu przypadkach tak zapewne niestety jest, ale nie można generalizować. Są i ludzie, którzy otwarcie przyznają się do tego co dzisiaj uchodzi za mało popularne. Tylko kurcze nie widać nas:/
              • Gość: Br. p Ozjasz Szechter – działacz komunistyczny IP: *.nplay.net.pl 28.05.11, 08:57
                Ozjasz Szechter (ur. 1901, zm. 1982) – działacz komunistyczny, później dysydent pochodzenia żydowskiego.

W dwudziestoleciu międzywojennym aktywnie działał w ruchu komunistycznym. We Lwowie był członkiem młodzieżowej bojówki komunistycznej. Później jednym z funkcyjnych działaczy nielegalnej Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy.

Po wojnie Szechter był członkiem kierownictwa Komitetu Organizacyjnego Żydów w Polsce. Pracował jako kierownik Wydziału Prasowego Centralnej Rady Związków Zawodowych, a następnie jako zastępca redaktora naczelnego pisma związkowego "Głos Pracy" oraz redaktor w wydawnictwie Książka i Wiedza.

• Gość: korkociąg Re: korkociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 23:15
            Widziałem oba i stwierdzam odpowiedzialnie, że łże jak pies! Typowy chwyt manipulancki to podkładanie pod autentyczne zdjęcia dokumentalne fałszywych objaśnień i kłamliwych albo tendencyjnych komentarzy. Również dobór osób wypowiadających się w jego filmach śmierdzi na odległość. W sumie to matactwo dla półidiotów nie mających wiedzy i rozdziawiających bezkrytycznie gęby w zachwycie.
            • marty_na_a Re: korkociąg 27.05.11, 23:59
              Masz prawo do swego zdania, chociaż myślę, że jesteś w błędzie. Twoim zdaniem Jaruzel to kto??? Dobroczyńca narodu??? Lizało to to tyłek przez całe życie Ruskim, żeby karierę robić. Teraz bierze pewnie full kasy i jeszcze uchodzi za bohatera i zbawcę narodu. Ale daremny trud tłumaczenia, "nasza" wizja telewizja już zrobiła porządek w Twojej głowie.
              • Gość: korkociąg Re: korkociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:24
                marty_na_a napisała:
                > Masz prawo do swego zdania, chociaż myślę, że jesteś w błędzie. Twoim zdaniem J
                > aruzel to kto??? Dobroczyńca narodu??? Lizało to to tyłek przez całe życie Rusk
                > im, żeby karierę robić. Teraz bierze pewnie full kasy i jeszcze uchodzi za boha
                > tera i zbawcę narodu. Ale daremny trud tłumaczenia, "nasza" wizja telewizja już
                > zrobiła porządek w Twojej głowie.

1. Jakie masz argumenty na to, że "jestem w błędzie"? Ja przedstawiłem konkretne zarzuty pod adresem tego, pożalsięboże, "filmowca" Brauna. Manipuluje i mataczy podkłądając pod autentyczne zdjęcia kłamliwe informacje i oszczercze komentarze. Wybiera do wystąpienia w filmie ludzi nastawionych negatywnie lub gotowych łgać dla własnej satysfakcji. Mało?
                2. Jaruzelskiego nie oceniam, bo to ignorancja i głupota podsumowywać jednym zdaniem człowieka o tak skomplikowanym życiorysie, działającego w skomplikowanych okolicznościach. Jeśli tak robisz, to dajesz tylko sama sobie wystawiasz świadectwo.
                3. Nie bądż bezczelna! Telewizja, owszem, robi "porządek w głowach", ale od 20. lat na twoją modłę, prezentując ustawicznie fobię antypeerelowską oraz apologię nowego "ustroju szczęscliwości" i nowej siły przewodniej narodu.
                • marty_na_a Re: korkociąg 29.05.11, 16:13
                  A skąd masz taką pewność, że podawane przez niego informacje są kłamliwe???
                  Co do Jaruzela, proste. Zwyczajnie zgodził się kapować dla Ruskich. Dzięki temu wspinał się po szczeblach kariery i dobrze mu się działo. Piszesz o tym, że działał w skomplikowanych okolicznościach, jasne, ale nie on jeden był w takiej sytuacji. Dla mnie jest to człowiek o słabym charakterze i zupełnie bez honoru. Jasne, można tłumaczyć, że tak lizał tyłek Ruskim dla naszego dobra, to miało być niby to mniejsze zło. Kiedyś na WOS-ie w szkole też nam taki sympatyk prl mówił, że Jaruzel nie miał wyboru, że musiał wprowadzić stan wojenny. Jasne, chodziło przecież o to żeby komuch mogły władzę utrzymać, ot i tyle.
                  Napisałeś, że telewizja prezentuje "fobię antypeerelowską oraz apologię nowego "ustroju szczęśliwości" i nowej siły przewodniej narodu". Obrońca PRL się znalazł, czy kto? I raczej nie sądzę aby prezentowali fobię antypeerelowską, no chyba że po to aby tym sposobem przemycać postkomunę, bo przecież połowa tej bandy na Woronicza, to byli członkowie Mumii Wolności, tęskniący i wołający wciąż: komuno wróć!;)
                  • Gość: korkociąg Re: korkociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 22:25
                    Chyba nie dogadamy się, bo dzieli nas "kanion Kolorado" wieku, wiedzy, doświadczenia i czegoś, co nazywa się niezależnością intelektualną. Póki co mogę najwyżej pokiwać pobłażliwie głową, choć jest pewna nadzieja, że z czasem nabierzesz dystansu do swoich "niepodważalnych przekonań". O ile, oczywiście, nie jesteś całkowicie odporna na wiedzę i nie wytresowana przez neo-doktrynerów.
        • Gość: Drosa Ozjasz Szechter -komuch i ojcie Michnika IP: *.nplay.net.pl 28.05.11, 08:55

Sprawa szpiegostwa na rzecz ZSRR[edytuj]Według publikacji IPN[2] brał udział w operacji szpiegowskiej NKWD przeciw Polsce pod kryptonimem Koń Trojański (w Obszarze C – Zachodnim). Miał być za to aresztowany i skazany w tzw. procesie łuckim w 1934. Adam Michnik twierdzi, że nie jest to prawda i domagał się od IPN sprostowania informacji o działalności szpiegowskiej ojca, a wobec odmowy skierował sprawę do sądu[3]. W rzeczywistości bowiem został skazany nie za szpiegostwo, a za "próbę zmiany przemocą ustroju Państwa Polskiego i zastąpienia go ustrojem komunistycznym oraz oderwania od państwa polskiego południowo-wschodnich województw"[4]. Ponieważ czyn ten był wedle ówczesnego prawa zagrożony wyższą karą niż szpiegostwo, sąd pierwszej instancji powództwo A. Michnika oddalił[5].

• zdecydowana_brunetka Re: ironizując... 28.05.11, 09:02
        Szczerze mówiac, jak do nieba pójdą okołorydzykowi, to ja nie chcę. Albo poproszę do sektora w innej galaktyce.
    • przemek-leniak po pierwsze trzeba się zastanawiać co się mówi 28.05.11, 01:32
      ks. Wierzbicki sugeruje że gdyby na dyskusji po filmie znalał się zwolennik eugeniki (czyli np. etyk będący zwolennikiem aborcji lub socjolog fan eutanazji) to taki ktoś stanąby w obronie Życińskiego...
      moim zdaniem to wyraźna sugestia że Życiński pozostawił po sobie własnie fanów eugeniki
      ...
      cóż powiedzieć?
      ano że trzeba myśleć co się pisze nawet jak się jest etykiem z seminarium...
      ...
      ps. w tle zdjęcia widać lubelskie malowidła Nowosielskiego...
      patrzeć na nie warto bardziej niż czytać karkołomne sugestie
      • zdecydowana_brunetka Re: po pierwsze trzeba się zastanawiać co się mó 28.05.11, 09:05
        Z jednym się zgadzam - ludzie inteligentni nie przychodzą na spotkania z debilami. Także raczej na wiecu z podobnym guru zawsze będą tylko jego zwolennicy i doopolizacze.

A dyskusja o charakterze KUL powinna się odbyć, jak najbardziej. Skoro to idzie w stronę szkółki Rydzyka, niech to będzie finansowane przez babcie z radyja, a nie z podatków.
    • Gość: F. Ch. Fryderyk Chopin wyremontowany IP: *.nplay.net.pl 28.05.11, 08:46

• zdecydowana_brunetka Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach 28.05.11, 09:12
      Jestem za porządnym rozliczeniem sprawy TW, popieram w 100%

Tylko, jeśli ktoś uważa, ze jest to coś, co naprawdę nurtuje rodaków i wywoła jakąś wielką burzę, to się myli. Ludzie już to sobie "rozliczyli", szkoda, że zbiorowo. Jest przekonanie, że "biskupi współpracowali", en gross. Ale to spędza sen z powiek tylko hobbystom.

Teraz bardziej interesujące są inne sprawki ekscelencji, jak choćby Komisja Majątkowa i związane z nią drobne przekręciki...
    • Gość: as Dziękuję księdzu Wierzbickiemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 09:21
      Dziękuję księdzu Wierzbickiemu za ważny i oczekiwany głos.
      Mam nadzieję, że KUL nie zaprzepaści tej szansy.
      • Gość: obywatel12 Re: Dziękuję księdzu Wierzbickiemu IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 20:56
        Wreszcie rozsądna wypowiedź. Dziękuję
    • olias Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach B... 29.05.11, 11:59
      "Język Brauna bardzo przypomina język Jarosława Kaczyńskiego."
      a głłłłłupi czytelnik pewnie myślał że to będzie o Braunie. A to o Kaczyńskim. Zgodnie z tym dowcipem o egzeminie studenta który nauczył się tylko o robakach. I na każde pytanie egzaminatora odpowiadał o robakach.
      p.s. ja też nie nazywam Komorowskiego prezydentem. Nie muszę. On i jego środowisko dali mi takie prawo. Przez chamską, agresywną, rodem z załadu dla obłąkanych wściekliznę jaką wykazywali w stosunku do Prezydenta L. Kaczyńskiego.
      • Gość: korkociąg Re: Czy można jeszcze coś zrobić po oszczerstwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 22:39
        olias napisał:
        > ja też nie nazywam Komorowskiego prezydentem. Nie muszę. On i jego środowi
        > sko dali mi takie prawo. Przez chamską, agresywną, rodem z załadu dla obłąkanyc
        > h wściekliznę jaką wykazywali w stosunku do Prezydenta L. Kaczyńskiego.

I ja, bynajmniej, nie uważam Komorowskiego za orła, niemniej, obiektywnie rzecz biorąc, Lech Kaczyński miał o wiele niższe poparcie społeczne niż Komorowski.
        Smutkiem napawa to, że w naszym kraju prezydentami nie zostają naprawdę godne tego postaci - symbole mądrości i prawości, jak choćby Karol Modzelewski, Tadeusz Mazowiecki czy Wiesław Chrzanowski (masz cały "horyzont" do wyboru - od lewa do prawa), a przeciętniaki z dużym parciem "na szkło" i "do koryta". W tej sytuacji, przykro przyznać, ale najwyższej - jak dotąd - klasy Prezydentem III RP był Aleksander Kwaśniewski, któremu brakowało może "sznytu moralnego", ale prezentował przynajmniej odpowiednią klasę intelektualną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka