Dodaj do ulubionych

Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan aw...

13.11.11, 17:28
Przekazać może gminie żydowskiej?....
Obserwuj wątek
    • Gość: bleee... to nie awaria... to norma... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 17:58
      "Już nawet przygotowano przetarg, w którym fundacja miała wystartować, ale został wstrzymany na polecenie Elżbiety Kołodziej-Wnuk, ówczesnej wiceprezydent Lublina, która stwierdziła, że miasto spróbuje wyremontować kamienicę za pieniądze pozyskane z zewnątrz."

...a może - decydenci ówcześni i właściciele powinni na własny koszt kamienicę przywrócić do stanu używalności... i oddać wykwaterowanym lokatorom... wszak w Lublinie brakuje mieszkań komunalnych... a hoteli dosyć... bleee...
      • Gość: tin Trzeba było oddać lokatorom IP: *.lublin.mm.pl 14.11.11, 01:58
        Najpierw Bryłowski chciał wysiudać lokatorów i usadowić tam Izbę Radców Prawnych (oh, miałby zasługi dla swojego środowiska) - kamienica była jeszcze w niezłym stanie - ale mu się nie udało. Należało wówczas sprzedać mieszkania lokatorom za 1 lub 5% wartości, jak zrobiono z wieloma mieszkaniami komunalnymi w mieście. Potem Pruszkowski wpadł na "genialny" pomysł utworzenia spółki "Kamienice Miasta". Miała ona pozyskiwać pieniądze z zewnątrz i remontować miejskie kamienice. Może dociekliwi dziennikarze spróbowaliby ustalić ile kamienic spółka "KM" wyremontowała, ile pieniędzy pozyskała z zewnątrz, ile "wydoiła" z miasta, no i ile wydała na pensje zatrudnianych tam "krewnych królika".
        • Gość: bleee... Re: Trzeba było oddać lokatorom IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 09:00
          > Może dociekliwi dziennikarze spróbowaliby ustalić ile kamienic spółka "KM" wyremontowała, ile pieniędzy pozyskała z zewnątrz, ile "wydoiła" z miasta, no i ile wydała na pensje zatrudnianych tam "krewnych królika".

...są w Lublinie tacy dziennikarze...?... bleee...
    • antypo-lityk Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan aw... 13.11.11, 18:30
      No też naiwniackie marzenie - miasto powinno wyremontować!? Sprzedać!!! I będzie na podwyżki (a może tylko premie i nagrody) dla zatrudnionej sfory swoich aktywistów partyjnych.
      • Gość: bleee... czy jeszcze piękna?... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 18:46
        ...miasto poprzez spółkę jest właścicielem... odpowiada za mienie miejskie... czyli nasze... jeśli podjęło złą decyzję... to podjęły ją konkretne osoby... jak długo mieszkali tam lokatorzy, kamienica żyła... ale chyba byli za mało ekskluzywni... teraz jest lepiej?... bleee...
    • turysta_z_izraela Moja koleżanka mieszkala całe dzieciństwo 13.11.11, 20:13
      Moja koleżanka z podstawówki (tej obok) mieszkała w tej ruderze całe dzieciństwo i całe liceum.
      Już w latach osiemdziesiątych odpadały deski balkonów.
      "Piękna" kamienica? Czyżby w Lublinie nie było prawdziwych zabytków?
      A z tym przekazaniem gminie żydowskiej to może dobry pomysł - na miejscu rozpadającej się rudery może coś porządniejszego wybuduje? Przecież tam stropy się walą!
      • Gość: dix Re: Moja koleżanka mieszkala całe dzieciństwo IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 20:54
        Lokalni archi-terroryści będą pewnie bronić tej kamienicy jak niepodległości ale ja się boję, że miasto na poważnie będzie chciało przeznaczyć nasze (w tym i moje) podatki, a będzie tego pewnie co najmniej kilka milionów, na remont tej kamienicy. Zamiast na ten przykład wybudować nową drogą lub inny element infrastruktury.
        • Gość: bleee... czemu nie... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 21:21
          ...droga w tym miejscu... dobre...:-)... bleee...
          • Gość: dix Re: czemu nie... IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 21:48
            Jak zwykle nic nie zrozumiałeś bleblaku. Ale nie powiem, bym był tym zdziwiony.
            • Gość: bleee... Re: czemu nie... IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 21:55
              ...nie denerwuj się, pixi... będziesz miał koszmary... bleee...
              • Gość: bosman pacjenci typu pixi... IP: *.dynamic.mm.pl 13.11.11, 22:07
                najchętniej by wszystko zaorali. Zbyt miejsko Lublin dla takich wygląda, nie czują się tu tak dobrze jak w swojej gminie z której ich tu diabli nadali.
                • Gość: dix Re: pacjenci typu pixi... IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 22:13
                  Durnyś bosman jak kubek grogu. Przywrócenie tej kamienicy do stanu nadającego się do użytku to jakieś 10 milionów jak nie więcej. Nie ma takiego głupiego w tym mieście i okolicy, by wywalić takie pieniądze na mrzonki takich fantastów jak ty.
                • turysta_z_izraela Mieszkałeś kiedyś w ruderze? To zamilcz! 14.11.11, 23:14
                  Nie mieszkałeś, to stul cuchnącą alkoholem twarz!
                  Zresztą niedawno nade mną wychwalałeś się z wyższościąn, w ten sposób: "u mnie to porządnie położyli panele".
                  Gdybyś mieszkał na Świętoduskiej całe osiemnaście lat od urodzenia, gdybyś wiedział, co to jest wynosić odchody w wiadrach do śmietnika (przez ulicę i po schodkach na Szewską, bo nie ma bezpośredniego wyjścia z klatki na podwórko, bo schody się zawaliły), gdybyś wiedział, czym pachnie dźwiganie wiader z węglem z komórek, dookoła budynku, to byś się nie odzywał! No cóż, syty nigdy głodnego nie zrozumie.

I właśnie z powodu uznawania ruder za zabytki całe Śródmieście w końcu zamieni się w jedną wielką ruinę. Bo nikomu się nie opłaca szkieletów budynków remontować, budynków które nadają się właściwie jedynie do rozbiórki.
                  Popatrz na tyły górnej Lubartowskiej (Wodopojna) - aż się prosi o porządne budynki mieszkaniowe! Ale nie wolno, no bo... kolebka, święte wartości, ponoć żydowskie.
                  I rudery stoją

A w miejscu rudery na Niecałej powinien powstać porządny budynek w stylu przypominającym budynki mieszkalne na Radziwiłłowskiej, te z pięćdziesiątych lat.
                  • Gość: archeo Re: Mieszkałeś kiedyś w ruderze? To zamilcz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 11:50
                    Kilka lat temu podobny bełkot słyszałem na temat kamienicy przy ulicy Kowalskiej 4. Że nie warto remontować, że pożydowska rudera, że wyburzyć i postawić coś nowego. Teraz kamienica jest wyremontowana. Oficyny, owszem, zostały wyburzone, ale część od ulicy została wyremontowana, fasada zachowana i przetrwa przynajmniej najbliższe kilkadziesiąt lat. Jak widać można pogodzić troskę o historyczną zabudowę z wymogami współczesności.
                    • turysta_z_izraela Jak to dla ciebie bełkot - zamieszkaj na Kowalskej 15.11.11, 14:50
                      Akurat w przypadku Kowalskiej jest całkowicie przeciwny wyburzaniu czegokolwiek, bo to jest ładna spójna ulica.
                      Ale wiem, że dla ciebie to piękna i secesyjna jest również ulica Tylna Górnej Lubartowskiej czyli Wodopojna, jeśli wiesz gdzie to w ogóle jest!
                  • Gość: bleee... Re: Mieszkałeś kiedyś w ruderze? To zamilcz! IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 23:20
                    > A w miejscu rudery na Niecałej powinien powstać porządny budynek w stylu przypo
                    > minającym budynki mieszkalne na Radziwiłłowskiej, te z pięćdziesiątych lat.

...a którego wieku mają być te lata pięćdziesiąte?... bleee...
              • Gość: dix Re: czemu nie... IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 22:09
                Koszmary to ja mam już od dawna, bleblaku. Śni mi się, że otaczają mnie zrujnowane kamienice i bure baraki, których nie można wyburzyć, bo kilkadziesiąt lat temu jakiś znany architekt zrobił fuchę za flaszkę i zakąskę.
                • Gość: bosman a twoja ... IP: *.dynamic.mm.pl 13.11.11, 22:30
                  kurna chata w Ruchodupkach jeszcze stoi?
                  • Gość: dix Re: a twoja ... IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 22:40
                    Stoi bosman, stoi. Ale twoje apartmę na lubartowskiej już się rozpada, bo czynszu nie płacisz od lat i właściciel nie ma na remont. Przestań przynajmniej odlewać się na klatce, bo jeszcze te drewniane schody będą do wymiany.
                    • Gość: bosman dawaj dalej kmiotku... IP: *.dynamic.mm.pl 13.11.11, 22:57
                      dawaj, gdzie się nauczyłeś tylu "mądrych" słów?
                      • Gość: dix Re: dawaj dalej kmiotku... IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 07:44
                        W szkole się nauczyłem bosman. Ale skąd ty o tym możesz wiedzieć, skoro po dwóch klasach podstawówki stwierdziłeś, że nauka nie dla ciebie i wolisz chodzić na mecze Motoru.
                      • Gość: J-k Re: dawaj dalej kmiotku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 10:10
                        @Bosman nie każda dyskusja ma sens. Dixów i innych im podobnych ciągle u nas dostatek. Niekiedy lepiej odpuścić i pocieszyć się aforyzmem; "Czasem więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek." Pozdrawiam.
                        • Gość: dix Re: dawaj dalej kmiotku... IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 10:21
                          O, towarzystwo wzajemnej adoracji zaczyna się zbierać. Brakuje jeszcze tego miłośnika Tuwima, co wierszem zamawia bułki w sklepie.
                  • turysta_z_izraela Kurna chata? 14.11.11, 23:20
                    Z tego, co ostatnio pisałeś, to ty pochodzisz z kurnej chaty, prosto do jakichś bloków cię przeprowadzili za komuny. Nawet ci superporządnie i fachowo panelami wyłożyli twój blok. Ludzi z miasta natomiast lokowano w takich ruderach jak ta na Niecałej.
                    Dobrze, że mieszkańcy kamienic też zaczęli się wku...ać i żądać paneli na swoich "pięknych".
                    Taki los spotkał ostatnio parę kamienic przy "Dolnej" Narutowicza - wg "znawców" architektury typu pani Landecka to przecież "późny" urbanizm.
                    A wg. WC też nie powinno się dorabiać, ani łazienek w tych zabytkach, bo to też w jakiś sposób niszczy "starodawny" charakter kamienic. I dorabiać centralnego ogrzewania, bo przecież te cudowne piece kaflowe. I te urocze, wdzięczne dziury z węglem u dołach fasad... Jakże to zabytkowo wygląda, kiedy pobrudzone po właśnie wrzuconym węglu chodniki... Takie z klimacikiem, he?
                    "U mnie to porządnie położyłi panele na moim bloku".

• Gość: bleee... Re: czemu nie... IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 09:05
                  > Śni mi się, że otaczają mnie zrujnowane kamienice i bure baraki, których nie można wyburzyć, bo kilkadziesiąt lat temu jakiś znany architekt zrobił fuchę za flaszkę i zakąskę.

...mnie się nie śni... ja to widzę... pytanie, czy na pewno jakiś znany architekt robi na tym fuchę... niekoniecznie za flaszkę i zakąskę... bo chyba stawki się zmieniły... wiesz coś o tym?... bleee...
      • Gość: J-k Re: Moja koleżanka mieszkala całe dzieciństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 09:00
        A co to jest szanowny @turysto_z_izraela "prawdziwy zabytek"? Zajrzałem do Słownika Terminologicznego Sztuk Pięknych i nie znalazłem takiego hasła.
        To jest jasne, że jedynym sposobem na uratowanie tej kamienicy jest sprzedanie jej za symboliczna złotówkę jakiemukolwiek inwestorowi (może być i gmina żydowska) pod warunkiem, że wyremontuje on kamienicę zgodnie ze sztuka konserwatorską.
        • turysta_z_izraela Już dobrze jej się mieszka 14.11.11, 23:25
          Już ich przesiedlili do porządnych budynków komunalnych na Felinie.
          A w Smródmieściu nikt niedługo nie będzie mieszkać.
          Może jeszcze zaczniecie zmuszać ludzi do mieszkania w ruderach?
          Kto by chciał mieszkać w budynku bez centralnego, nosić węgiel,a do tego jeszcze ucieka ciepło z pieca przez nieocieplane ściany?
          • Gość: J-k Re: Już dobrze jej się mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 11:37
            Przez wiele lat przy Placu po Farze stała w ruinie dawna Mansjonaria. Na całe szczęście kupił ją bogaty człowiek i odrestaurował. Mam nadzieję, że piękna XIX wieczna kamienica przy ul. Niecałej doprowadzona do ruiny przez urzędników i użytkowników znajdzie cywilizowanego właściciela, który wie, że "zabytek" to nie tylko kłopot, to także wymierna wartość rynkowa i kulturowa. A Prezydent naszego kochanego Lublina powinien w końcu postawić na dywaniku szefa Kamienic Miasta (a przy okazji Lubelskiej Fundacji Odnowy Zabytków) i porządnie wyspowiadać. Bo jak się wydaje jedynym niezaprzeczalnym osiągnięciem tych tworów jest stworzenie "przytuliska dla kuzynów królika".
        • turysta_z_izraela Czasy symbolicznych złotówek odeszły w niepamięć 15.11.11, 20:23
          Odeszły wraz ze Sralcerowiczem i Srazowieckim.
    • mordellus Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan aw... 13.11.11, 22:53
      Jako stary Lublinianin (obecnie w Berlinie) jestem załamany stanem zabytkowej zabudowy w moim rodzinnym mieście. Połowa starówki się wali (gorzej niż za komuny)! Lubartowska i okolice też ruina. Za kilka lat będą to obiekty nie do uratowania! To skandal, tym bardziej, że Lublin nie ma dużo historycznej zabudowy.
      A przecież można wiele zrobić bez wielkich inwestycji. Czyli oddać takie obiekty w ręce artystów i studentów. Z niewielką pomocą finansową miasta, można je doprowadzić do stanu w którym wyżej wspomniani będą tam mogli zamieszkać i dbać o te obiekty. Tak postepują oświeceni politycy. Obawiam się, ze lubelscy decydenci w swoim ograniczeniu umysłowym, raczej doprowadzą do upadku takich obiektów, niż zdecydują się na niekonwencjonalne rozwiązanie (niestety Polska i Lublin, jeszcze bardziej, sa strasznie zacofane mentalnie).
      Aby coś zmienić nie trzeba mieć dużo pieniędzy, a raczej pomysly.
      • fla Re: Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan 13.11.11, 22:57
        Jestem "za".
      • Gość: bleee... Re: Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 23:09
        ...och, co ty opowiadasz... pomysłów u nas bez liku... i z pieniędzmi nie jest najgorzej... tylko spotkać się nie mogą... ze zdrowym rozsądkiem... i każdy chce "na chwałę rodu własnego"... budowle tego nie wytrzymują... banał... bleee...
        • Gość: folkatka Re: Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 23:48
          Szczerze?
          Ja bym nawet chciala żeby to Żydzi przejęli :)
          Przynajmniej by wiedzieli co z tym zrobić.
          • Gość: wesoły diabeł Re: Nikt nie chce pięknej kamienicy. Będzie plan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 09:47
            Żydzi by to pewnie zburzyli lub ocieplili, oni się nie cackają z zabytkami. Oddanie za symboliczną kwotę z wymuszeniem remontu w umowie inaczej obiekt pójdzie do rozbiórki. Jeśli Kamienice Miasta nadal będą sprzedawać tą kamienice to zostaną z niej gruzy.
            • Gość: bleee... zdjęcia... IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 10:25
              lublin.gazeta.pl/lublin/5,48724,10637579,Kamienica_przy_ul__Niecalej_z_1881_r___ZDJECIA_.html
              ...aż prosi się o dołączenie zdjęć sprzed "działań naprawczych" prowadzonych przez Ratusz... może są u Konserwatora... a może w Ośrodku Badań Regionalnych... proszę je pokazać... popatrzymy chętnie... bleee...
              • Gość: bosman spółeczka... IP: *.centertel.pl 14.11.11, 10:56
                Kamienice Miasta to jedna wielka synekura dla kolesiów cyrkusza. Niech ktokolwiek wskaże jaki, choćby najdrobniejszy pożytek miasto, mieszkańcy mają z jej , nazwijmy to - działalności. Może jakiś NIK albo inna Izba Obrachunkowa zajmie się tą przechowalnią?
                • Gość: bleee... Re: spółeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 11:07
                  ...może służby konserwatorskie mają dane, ile kamienic uratowano przed dewastacją... i co ważniejsze... ile wygląda tak, jak ta na Niecałej... bleee...
      • turysta_z_izraela Lubartowska to fatalne konstrukcyjnie rudery 14.11.11, 23:22
        Dlatego nikt ich nawet za trzy grosze nie kupi. I czeka nas takie puste "downtown".
        • Gość: bosman fatalne konstrukcyjnie? IP: *.centertel.pl 15.11.11, 08:36
          Ciekawostka, stoją już (niektóre) po 100 lat. Zaniedbane - owszem, ale fatalne konstrukcyjne?
          • Gość: bleee... a te?... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 11:27
            bryla.gazetadom.pl/bryla/56,85298,10626228,Corten___moda_na_rdzewiejace_budynki.html
            a te?... bleee...
          • turysta_z_izraela [...] 15.11.11, 14:52
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • turysta_z_izraela Mieszkasz w bloku, stary pierdyku? 15.11.11, 20:22
            Mieszkasz w bloku, stary przemądrzały pierdyku? Masz panele? Ciepło w tył? To zamknij się.
            • Gość: bleee... młody i głupi?... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 20:41
              ...ja nie mieszkam w bloku... ale wszystko wskazuje na to, że ty mieszkasz w komunalnym... spróbuj to zmienić... zamiast ględzić głupoty, weź się do roboty... bleee...
              • turysta_z_izraela Zamknij się, bleblaku 15.11.11, 22:25
                Trolu internetowy. Ciekawe pod jakim pseudonimem "piszesz" kiedy trzeba się zalogować.
                Bleee!
                • Gość: bleee... trolu nieinternetowy... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 22:42
                  ..."zażyj bromu"... na uspokojenie... ciekawość - pierwszy stopień do piekła... :-))... ćwicz jogę... i oddech... bleee...
                • Gość: bleee... bleblak... ładne... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 22:43
                  ...a tak w ogóle... czemu wszystkich obrażasz?... bleee...
                  • Gość: bleee... ...i po spółce?... IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 23:06
                    www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111116/LUBLIN/189251331
                    ...bleee...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka