Gość: Prawnik Pomużmy prawu IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 07.06.04, 07:56 Pierdoleni menele. Siedzą u mamusi pod spódnicą, szklanka mleka na śnadanie. Raz w tygodnu na siłownie, w końcu sportowcy. Nie pracują, mamusia z tatusiem utrzymują, wystaja pod blokiem i patrzą kto jest swój a kto nie. Wpierdolić wszystkich do pak. Apeluje do wszyskich którzy mogą by zgłaszli się na świadków. 10 mocnych zeznań i 10 kutasów trafia za kraty. To wszystko co trzeba zrobić. Pomużmy Prawu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek może samorząd studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 18:16 złoży propozycję nie do odrzucenia policji, prokuraturze i wymiarowi sprawiedliwości dając im miesiąc czasu na wyłapanie i skazanie tych bandytów. W przeciwnym razie samorząd sam zorganizuje " grupy samoobrony" ( nie mylić z Leperem) , które same siłą zaprowadzą porządek i wtedy niech policja i prokuratura nie waży się im przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pomużmy prawu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 15:02 Jeżeli podpisujesz się "prawnik", to naucz się poprawnej polszczyzny, zarówno w mowie, jak i w piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEON Re: Bandyci zabili studenta IP: *.lublin.mm.pl 07.06.04, 08:08 MAm jedno pytanie ?? Czemu nikt nie poda ich publicznie nimion i nazwisk ?? Co, to też pewna kara dla nich , ale ciekawe co z tego będzie - znajac to miasto pewnie nic , sprawa ucichnie a kolesie dalej bedą w krzkjach delektować sie tanim winem.... A gdize jest komisariat na LSMie ??? Czyżby pan prezydent miał pilniejsze wydatki , wyjazdy niz bezpieczeństwo mieszkańców ?? Co z tego ze jest około 2-3 grup od dresiarzy szybkiego reagowania - widziałęm ich w akcji ale co oni mogą jak ich jest z 10 na cąły lublin ?? Ich powinno być więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Te menele żyją z funduszu alimentacyjnego, który IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 09:46 wytwarzał poczucie o słuszności nieróbstwa i lenistwa. A policjantów wszystkich zwolnić i zaqtrudnic mowych. Celowo sobie czekali aż menele pójda, żeby nikoko nie złapać i nie mieć roboty papierkowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny czlowek Glemboka Nadbystrzycka Gliniana IP: 212.182.22.* 07.06.04, 10:26 Panowie dresy w tych okolicach to normalna rzecz. Stoją sobie koło Politechniki blisko Groszka a policjant stoi 50 metrów dalej i wlepia mandaty studentom za przejscie ulicy nie po pasach. Tamci zwyczajnie rabują a potem znikają w slamsach za polibudą. No cóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: Glemboka Nadbystrzycka Gliniana IP: *.wbc.lublin.pl / *.wbc.lublin.pl 07.06.04, 14:20 Jeśli chodzi o dresów - masz rację. Często tamtędy przechodzę wracając z karate. Stoją koło groszka i tam często dochodzi do rozbojów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Ilu ich jest IP: 212.182.22.* 07.06.04, 10:35 Obserwując okolice Glinianej(bloki kolo Nadbystrzyckiej) i Głębokiej to tych zboczeńców nie jest dużo. Zawsze łażą ci sami. Nie jest ich trudno namierzyć. Kiedyś obserwowałem jak wybijają szybę w samochodzie a w pobliżu było z 10 osób i śmiali sie i krzyczeli ze uwaga bandyci. policja przyjechała przeszła sie z 20 metrów, spisała co trzeba i pojechała. Myślę że to są ci sami ludzie. Nie może ich być więcej niż no 20 w tej olicy. Polecam filmy z Bronsonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: #:-( życzenie śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 19:06 wolałbym, żeby studenci nie nosili broni, ale żeby sędziowie spacerowali wieczorem po ulicy. Od dawna tłuściochy boją się wyjść z domu wieczorem. Oni oddali miasta bandytom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJU MOZE KOLEJNY MARSZ PRZECIWKO PRZEMOCY? ;) IP: *.umcs.lublin.pl 07.06.04, 10:43 poprzedni jakos chyba nic nie dal! chyba zle osoby ida w tych marszach! a dresiarze kpia sobie z wszystkiego i wszystkich, to sa ludzie bez zasad i bez wartosci. szkoda, ze ktoremus z policjantow przypadkowo nie wypalil pistolet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent UMCS STUDENCI, POKAZCIE WASZ GNIEW!!!!! IP: *.wieniawa.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 10:50 WLASNIE,ZE TRZEBA ZAMANIFESTOWAC NASZ SPRZECIW!!!! ZWRÓCIC UWAGE MEDIÓW (4 WLADZY JABY NIE BYLO)! TYLKO WTEDY MOZNA WYMUSIC UKARANIE WINNYCH, (TAKZE ZANIECHAN POLICJI I WŁADZ MIASTA LUBLINA). ZORGANIZUJCIE SIĘ! SOLIDARYZUJCIE SIE Z OFIARĄ, RESZTA WAS POPRZE I SIE DO WAS PRZYŁĄCZY. ZBYT WIELE ZŁEGO DZIEJE SIE OSTATNIO W TYM MIESCIE. a przeciez to miasto akademickie. DO WAS NASTEPNY KROK. POKAZCIE WASZ GNIEW! NAWET POMRUK DEZAPROBATY Z UST TYSIĘCY MOZE WIELE ZDZIALAC (ZMUSIC PARE OSÓB DO DYMISJI, PONIESIENIA ODPOWIEDZIALNOSCI.....). NAJGORSZE CO MOZECIE ZROBIC TO POZOSTAC BIERNI!!!!! BIERNI NA PRZEMOC MORDERCÓW NI ETYLKO TYCH Z PAŁAMI , ALE I TYCH W AUTACH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Bandyci zabili studenta IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 10:51 Nic tylko strzelać do tych dresiarzy!!! To niereformowalne ścierwo zatruwające normalnym ludziom życie!!! Dwie szare komórki, tępe spojrzenie, masa mięśni....i żadnego pomysłu na życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan bez ziemi Re: Bandyci zabili studenta IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 11:28 jakie tam miesnie? gowno nie miesnie!!! w grupie to kazdy moze byc zajebiscie silny, jak stado owiec... laza tacy stadami jak baranny i nic innego nie robia tylko narzekaja i bija tych, ktorzy akurat ida mniejsza grupa lub pojedynczo. moze by zorganizowac jakas milicje obywatelska, ktorzy reagowaliby naprawde na telefon... chodzi mi o grupke trenujacych jakies sztuki walki... kilkunastu s powodzeniem wystarzy na caly lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: Bandyci zabili studenta IP: *.wbc.lublin.pl / *.wbc.lublin.pl 07.06.04, 14:35 Znający sztuki walki? Kiedyś juz sie lali na Nadbystrzyckiej wracający z treningu z dresiarzami. Ale dresy atakują jak jest ich więcej. Wtedy żadna sztuka nie zagwarantuje Ci że nie wylądujesz w szpitalu. Jedyne wyjście wtedy wpierdolić nawiększemu spierdalać. Bo jak widać udawanie ofiary, tak jak Kazik to śpiewał już nie pomaga. "Tak w miescie z nazwy nieznanym Ide razem z kolegami Zza rogu sie wychyla Brudna wataha z bejsbolami Widzac, ze szykuje sie cos bardzo, bardzo, bardzo niedobrego Wypychamy razno do przodu Kolege najmniejszego Idz przodem Idz przodem Idz przodem Idz przodem stary, niech wiedza, Ze mamy pokojowe zamiary..." Ludzie są gorsi niż zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan bez ziemi Re: Bandyci zabili studenta IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 20:57 rozumiem, rozumiem. chodzilo mi raczej o ludzi znajacy sztuki walki, bez skrupulow jesli chodzi o tepienie bandytow, moga byc uzbrojeni, a sztuka walki nie musi byc karate, moze byc rzut dragiem do celu... policja jak widac nie ma takich atutow. taki ruch kilkunastu (kilkudziesieciu) ludkow napewno cos by dal. to tylko taka moja propozycja... ;) jestem otwarty na krytyke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO A może polcja w Łodzi nie chciała źle strzelając IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 12:01 do dresiarzy. Fakt nie powinni pomylić się z nabojami, ale idea nie była zła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MATRA ZOBACZCIE CO DRESY PISZĄ NA STR KURIERA LUBELSKIEG IP: *.wieniawa.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 12:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: Bandyci zabili studenta IP: *.finnveden.com 07.06.04, 12:29 WSZYSTKIE SZALIKOWCE I BANDYCI TRZESCIE PORTKAMI BO NIEDLUGO POTOP SZWECKI. BEDE DLA WAS BEZWZGLEDNY, JA I MOI LUDZIE WAS ZABIJA!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student www.kurier.lublin.pl - zobaczcie IP: *.wieniawa.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 12:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiZiO Re: Bandyci zabili studenta IP: *.umcs.lublin.pl 07.06.04, 13:49 Może już czas, aby policja wzieła si za tą "złotą lubelską młodzież"??? Co wieczór pełno takich dresowatych typów przesiaduje w bramach i na przystankach i tylko czekają, żeby kogoś skroić. Po 22 to patrol można zobaczyć na Placu Zamkowym i w paru innych "turystycznych" miejscach, a nikt nie interesuje się studentami. Może już czas, aby wszyscy zrozumieli, że Lublin to miasto żyjące dla i z studentów. To my dajemy miejsca pracy w tym mieście. I może o nas też ktoś wreszcie pomyśli??? Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Bandyci zabili studenta 07.06.04, 14:15 W tamtym roku w czerwcu bylismy z teatrem studenckim w Lublinie. Wracalismy nad ranem do domu studenta zaocznego z dyskoteki i w ciagu 15 minut zostalismy 2x napadnieci. Jeden z tych incydentow mial miejsce wlasnie w poblizu tych krzakow, gdy juz dochodzilismy do hotelu. Goscie nie wygladali na dresiarzy, tylko na nacpanych żuli, w skorach i glanach. Na szczescie udalo nam sie uciec, ale przyznaje, ze mieli w sobie cos cholernie zlowieszczego. Co z tego, ze Lublin ładne miasto, skoro takie ludzkie smieci skutecznie zniechęcają do ponownych odwiedzin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA KIM SĄ DRESIARZE... IP: *.wieniawa.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 14:43 Kim są dresiarze? Na to pytanie chyba nie muszę nikomu odpowiadać. Przez wielu uważani są za jedną z najbardziej "upierdliwych" subkultur, jednak czy właściwie ich oceniamy? Na to pytanie właśnie postaram się odpowiedzieć. Na początku przedstawię przykładową biografię dresiarza, od jego najmłodszych lat... Zatem gdy standardowy dres przychodzi na świat (zwykle będąc nie zaplanowany m dzieckiem), otrzymuje tak jakby przedsmak swojego przyszłego życia. Otóż już jako niemowlę doświadcza takich uczuć jak głód, samotność, strach. Jest to z pewnością wina rodziców niezainteresowanych losami swojego dziecka. Jednak nie można zarzucić dresom braku miłości do swoich rodziców. Nawet jeśli matka lub ojciec takiego osobnika są skończonymi pijakami, są bardzo kochani przez swoją pociechę bez względu na to kimkolwiek by byli.(Ominę okres wczesnego dzieciństwa ponieważ nie różni się on zasadniczo od okresu niemowlęcego). W szkole dresiarz poznaje swoich kolegów, którzy w przyszłości będą jego wspólnikami. To właśnie tutaj dresiarz uczy się swojej postawy do innych. Zachowując się nagannie, posiadając opinię najgorszego ucznia w klasie, zdobywa pierwszą, a zarazem najgorszą cechę dresiarstwa, a mianowicie brak szacunku dla innych. W późnym okresie szkolnym dres zachowuje się w sposób znany nam wszystkim - zaczyna orabiać ludzi na ulicach w biały dzień. Podejrzewam , że każdy z nas ma takie doświadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin na eksperymenty genetyczne ich!!!! IP: 212.182.47.* 07.06.04, 15:30 Z takich zwyrodnialców to trzeba w trybie natychmiastowym oczyszczać Polskę.Szczególnie,gdy są świadkowie i niezbite dowody.Co oni dostaną za karę- będą zrzucać winę jeden na drugiego,powstanie mętlik.Ich trzeba na majdanek wywieżć i tak powolutku odkręcać im kurek z gazem żeby czuli jak umierają.Kiedyś ginęli tam niewinni,czas pozbyć sie kilku prawdziwych bestii- zwiarząt i łysymi pałami i trzema paskami.Albo ich na jakies eksperymenty genetyczne wysłać,niech testuja na nich leki-zamiast na zwiarzętach,bo tych szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc na Majdanek! IP: 212.182.47.* 07.06.04, 15:32 Z takich zwyrodnialców to trzeba w trybie natychmiastowym oczyszczać Polskę.Szczególnie,gdy są świadkowie i niezbite dowody.Co oni dostaną za karę- będą zrzucać winę jeden na drugiego,powstanie mętlik.Ich trzeba na majdanek wywieżć i tak powolutku odkręcać im kurek z gazem żeby czuli jak umierają.Kiedyś ginęli tam niewinni,czas pozbyć sie kilku prawdziwych bestii- zwiarząt i łysymi pałami i trzema paskami.Albo ich na jakies eksperymenty genetyczne wysłać,niech testuja na nich leki-zamiast na zwiarzętach,bo tych szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: NIE KUPUJCIE KRADZIONYCH KOMÓREK IP: *.visp.energis.pl 07.06.04, 15:53 Każdy, kto kupuje kradzione komórki jest w jakimś stopniu winny tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: Do czlenia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 16:45 Paju ty zjebie...!!!!!! co wy zrobiliscie ?!! 25 lat mor beton !. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Do czlenia. IP: *.lublin.pl 07.06.04, 16:58 "zjebie" to dość delikatne w tej sytuacji określenie które można stosować w odniesieniu do człowieka, a czasem nawet w zabawnej sytuacji, śmiesznej sytuacji, a ONI NIE SĄ LUDZMI TO ZWIERZETA (właśnie obraziłem moich braci mniejszych, mam nadzieje że mi to wybaczą) PODLUDZIE, BEZMÓZGOWIA!!! ŚMIERĆ ZA ŚMIERĆ A NIE 25 LAT ZA MOJE PODATKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam DO WIĘZIENIA NA UTRZYMANIE ZA MOJE PODATKI?? IP: *.lublin.pl 07.06.04, 17:01 O NIE !!! NIE ZGADZAM SIĘ NA TO !!! ŚMIERĆ ZA ŚMIERĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarotka Re: DO WIĘZIENIA NA UTRZYMANIE ZA MOJE PODATKI?? IP: *.it / 62.233.189.* 07.06.04, 17:13 Uczniowie liceów, STUDENT i bezrobotny- podejrzani o zabójstwo osobnicy.I co, resocjalizować ich? Czy student nie miał świadomości , co się dzieje? Możemy się oburzać, ale tak naprawdę od nas szarych ludzi niewiele zależy. Trzeba by zacząć od podstaw. Wychować rodziców, zmienić regulaminy szkolne tolerujące różne (sami wiecie) zachowania uczniów, dać uprawnienia policji (ale takiej prawdziwiej i odpowiedzialnej), wreszcie dać ludziom pracę.No i dla przykładu na rok- dwa wprowadzić karę śmierci, zaostrzyć kary za wszelkie przestępstwa, więźniów pogonić do roboty, najlepiej ciężkiej i w złych warunkach, a nie pozwalać na strajki bo im warunki nie odpowiadają.Nie zgadzam się na przemoc, w swoim kręgu często o tym mówię, wiem, że wiele osób tak myśli.No i bezsilność... przerażające... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: DO WIĘZIENIA NA UTRZYMANIE ZA MOJE PODATKI?? IP: 150.254.99.* 07.06.04, 17:32 Wszystkim znajomym ofiary, jego rodzinie składam serdeczne współczucia. Wiem, że to nie wróci życia Radka, lecz wydaje mi się, że takich głosów otuchy i solidarności brakuje na ty forum. Wątpie, czy kilka głosów na tym forum może coś zmienić w polskim systemie prawnym. Wśród 90 państw wykonujących karę śmierci jest tylko jedne tzw. cywilizowane - Stany Zjednoczone. Ich lista: kara_smierci.k-raj.com.pl/kss.html Ja mam do tych spraw osobne podejście - średnioradykalne. Kara dożywotniego więzienia z jedyną możliwością przeżycia (jedzenie, ale także wszystkie opłaty, wypłata dla klawiszy, podatki) ZA WŁASNE, ZAROBIONE W WIĘZIENIU PIENIĄDZE, w jakiejś niewspółmiernie niskiej stawce (1zł/1h). Wiem, że praca więźniów jest możliwa - sam widziałem jak takowi odnawiali dworzec kolejowy we Wronkach. Jak ktoś nie chce pracować - niech zdycha z głodu. Krasnal f. Siedlce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MORD IP: *.pl / *.enterpol.pl 07.06.04, 19:27 mój wymiar sprawiedliwości przewiduje za każdy bezpodstawny przejaw agresji kastracje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph potrzeba zmiany kary IP: *.icpnet.pl 07.06.04, 19:31 Moim zdaniem dla takich debili nie powinno być miejsca gdziekolwiek. Powinni zostać skazani, i to na wieczną izolatkę ze zminimalizowaną liczbą bodźców tak by sami zwariowali i sobie odebrali z rozpaczy sami życie. Wyrok śmierci dla takich byłby zbawieniem a tak oni sami by go na sobie wykonali. Ewentualnie eksperymenty medyczne ;) Tak naprawdę takich ludzi powinno się zeslac gdzieś na pewną śmierć, tylko wobec zaludnienia świata nie ma gdzie, a utrzymywanie więzień/izolatek we w miarę odludnionych terenach nas nie stać więc jedyne wyjście to kara śmierci, lecz to nie żadna kara dla takiego człowieka tylko wyrok i tyle. najłatwiej jest mówić by zapobiegać, co i owszem ów pogląd podzielam, tylko powiedzcie ideolodzy, co w takim razie zrobić z tymi co już wyrośli i raczej przegrani w walce o prostowanie ich kręgosłupa moralnego? Przecież zapobieganie da efekty dopiero po kilkunastu latach a może nawet więcej, a coś przez ten czas trzeba wymyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: potrzeba zmiany kary IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 07.06.04, 19:47 Przeciez papa rzymski wnioskował o uchylenie kary śmierci zapomnieliście ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianin Re. A gdzie straz miejska IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 07.06.04, 19:45 Przeciez w Lublinie mieście katolickim 99% to katolicy , a władzie Lublina z namaszczenia ugrupowania Prawo i Rodzina . Należy wykorzystać również straż miejska, do patrolowania w nocy Lublina a nie wożenia tyłków i blokowania samochodów.Pobicia( a raczej dziennikarze powinni pisać zabicia studentów to teraz ) w tym rejonie to regularnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strażak Re: Re. A gdzie straz miejska IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.06.04, 22:06 Straż miejska to KUPA ŚMIECHU !!! Jak kiedyś postawiłem samochód w nie takim miejscu i mnie cieciu parkingowy pod.....olił to się zjawili w 5 minut. Skasowali mnie i jeszcze parę innych osób. STRAŻ MIEJSKA TO DARMOZJADY. Ale cóż jak sama nazwa wskazuje oni nie są od pilnowania pożądku w mieście tylko od zakładania klamr. Przecież to mniej stresujące i niebezpieczne wyżyć się na studencie który źle samochód postawił nic interweniować gdy ludzi na śmierć katują ! Nie wiem po co oni w ogóle są. Niestety drogi Lublinianinie, broń się sam bo ani straż ani policja Ci NIE POMOŻE. Osobiście sam parę razy policję wzywałem, średni czas przyjadu to 15 - 20 minut, najwięcej czekałem 2 GODZINY !!!!! ZGROZA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LSM jeden z morderców to student IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 20:38 Jeden z morderców to student. Pisał właśnie pracę magisterską. Jestem w szoku że sie znalazł wśród tych meneli. Dwaj pozostali się po prostu doigrali. Od dawna wiedziałem że się to stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan bez ziemi Re: jeden z morderców to student IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 21:15 to co ze student... ??? w ogole nie podoba mie sie to generalizowanie. jak ja bym powiedzial ze to blondyn, to by cos z tego wynikalo? chyba nie.. trza w tym miescie porzadek zaprowadzic, policja tego nie zrobi. w Pulawach rzadzi Scorpion - tzw. agencja ochrony... zwykla mafia, a male policjanciki... kompletnie nic nie znacza. porzadek jest na swoj sposob, nie ma takiego chuliganstwa, ale jak scorpiony zabili chlopaka, to sprawa ciagnie sie i ciagnie... nikt nie wierzy w wypadek oprocz wymiaru tzw. sprawiedliwosci... smiac sie czy plakac? juz nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioterek#13 smierc za smierc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 00:03 takich skurwesynow powinni od razu chowac do piachu,bez wyroku,bez dowodow,bez swiadkow i bez adwokatow! sprawiedliwosc w takich przypadkach powinna wymierzac rodzina poszkodowanego, bo sad jak kazda instytucja panstwowa ostatnimi czasy jest cholernie przekupna!!! smierc za smierc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komandoska Re: Bandyci zabili studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 18:07 I jak tu nie wprowadzic kary smierci???????????? Najgorzej jak to dzieci kogos waznego to pewnie ich uniewinnią. Odpowiedz Link Zgłoś