Dodaj do ulubionych

List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w c...

09.03.12, 14:09
Pewnie się czepiam i to nie na temat,ale "karzcie" w tym znaczeniu piszemy przez "rz".Zresztą wydaje mi się,że właściwszą formą jest:"karajcie".Czyżby w szanownej redakcji nie było korekty?
A z treścią się zgadzam...
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 14:24
      W pełni się zgadzam z przytoczonym listem!!
    • Gość: bosman zgadzam się z jednym zastrzeżeniem: IP: *.centertel.pl 09.03.12, 14:43
      jak miasto może prowadzić przyjazną politykę w zakresie parkowania i bus-pasów skoro - "paranoja cy cóś" - KAŻDY REMONT ULICY W CENTRUM kończy się jej zwężeniem, zarchipelagizowaniem, osłupkowaniem itp. Paranoja czy wydawanie kasy na siłę? Narutowicza - kicha, Kunickiego - archipelag, Plac Wolności - bezużyteczne lotnisko, 3 Maja - kicha.
      • qqbek Także się zgadzam. 09.03.12, 15:03
        ...ale 3-maja to spierniczyli inaczej... dodając po prostu sygnalizację.
        Cholera jasna, aż tyle wypadków tam było?
        Żona swego czasu pracowała w Kredyt Banku (róg Krakowskiego i 3-Maja). Nawet o 15-ej z hakiem dało się ją bez problemu odebrać z pracy samochodem i z I Armii WP wyjechać na 3-Maja... po kiego grzyba tam światła było stawiać?
        Jeszcze przy Radziwiłowskiej jestem w stanie te światła przeboleć (może za wyjątkiem kuriozum pt. "światła przy Cichej") i zrozumieć... ale przy I Armii?

No i jeszcze jedna sprawa - światła przy Tysiąclecia/Prusa/3-Maja miały być podobno "zsynchronizowane"... a ile razy dynamiczniej ruszę na zielonym na Rondzie Kuklińskiego (kolejna choroba komunikacyjna Lublina to nadawanie nazwy "Rondo" zwykłym skrzyżowaniom i jednoczesna dezorganizacja ruchu poprzez zamienianie "prawdziwych" rond w skrzyżowania o ruchu kierowanym) czy pod Zamkiem, to trafiam przy 3-Maja/Prusa na czerwone, na którym muszę chwilę jeszcze odstać... i nie, nie przekraczam dozwolonych w tamtym miejscu 70km/h... a i tak stoję, choć miało być "cacy, picuś, glancuś i zielone a >kierowcy nawet nie zauważą nowej sygnalizacji< (cytat w cytacie za Janickim, obecnie zdaje się bezrobotnym)".
        • Gość: bosman z tym skrzyżowaniem Prusa i 3M... IP: *.centertel.pl 09.03.12, 15:17
          to w ogóle jaja. Po "modernizacji" gdy chcę szybko wjechać w 3 Maja w szczycie to zasuwam do Lubomelskiej i myk myk przez Czechowską i Chmielną i już jestem. Nie czekam 2 zmian świateł, zwłaszcza gdy czeka 3, 4 autobusy. Wyjebali kupę kasy, napsuli krwi kierowcom a ch...nia jak była, tak jest :-) A z ta Cichą - "główną arterią śródmieścia" i I AWP to tez jaja. Przecież logiczne jest, że gdy przy Radziwiłłowskiej następuje zmiana świateł, to strumień pojazdów na chwilę zamiera i spoko można wjechać w I AWP i z niej wyjechać, natężenie pojazdów jest raczej średnie. Ale umielec MUSIAŁ przedobrzyć. Jak zawsze. Zastanawiam się czasem czy umielec z cyrkusza, ten co zaklepuje te wszystkie przebudowy jeździ czasem po mieście czy tak sobie eksperymentalnie rzeźbi. Przy okazji - wyjebano w ch... kasy na remont Krochmalnej i Diamentowej. Świateł nie zrobili i ruch w Krochmalną od strony Bystrzycy jak stał tak stoi. korki jak były tak są. Czy zrobią jak na Pagi, że światła będą, za rok?
          • qqbek Re: z tym skrzyżowaniem Prusa i 3M... 09.03.12, 15:25
            Gość portalu: bosman napisał(a):
            > Po "modernizacji" gdy chcę szybko wjechać w 3 Maja w szczycie
            > to zasuwam do Lubomelskiej i myk myk przez Czechowską i Chmielną i już jestem.

Może po 15-ej w szczycie popołudniowym się da, ale nie przed 8-mą, gdy Chmielną blokują ci, którzy nie widzą B36 ustawionego na rogu Chmielnej i Ogrodowej (przy oddziale Gdaki).
            Chmielna od Gdaki po 3-Maja jest nieprzejezdna najczęściej wtedy, bo wieś się do Kliniki Okulistyki zjeżdża i ani darmowy parking przy Czechowskiej, ani płatne przy I Armii WP i za budynkiem katolskiego Wydziału Prawa nie są dla niej tak przekonujące, jak ten nędzny skrawek chodnika i jezdni, biegnące w górę od Ogrodowej po 3-Maja.
            • Gość: bosman jeżdżę właśnie przed 8,00 IP: *.centertel.pl 09.03.12, 15:29
              i nie mam problemów. Gmin to gmin - propos parkingu. Wieś tańczy i śpiewa :-)
              • qqbek Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 09.03.12, 15:37
                Gość portalu: bosman napisał(a):

> i nie mam problemów. Gmin to gmin - propos parkingu. Wieś tańczy i śpiewa :-)

Ja tamtędy i chodzę i jeżdżę i czasami mam dość - podjedziesz kawałek pod górkę i czekasz, czekasz aż "hrabia de Walgodechą von Burack raczy zostawić samochód na chodniku (o parkowaniu równoległym nie słyszeli, oni "przodem" muszom i to na dziesięć razy, bo "panie, od tyłu to tylko te Biedronie i inne takie bezbożniki") albo zawrócić pod Izbą Lekarską lub którymś z wjazdów do Kliniki ("panie, u mnie na wsi to siem paczeć jak się cofa to nie trza, bo raz na godzine po szosie sunsiad traktorem przejedzie") lub też progeniturę/seniorów rodu na awaryjnych wysadza ("bo panie, jak se awaryjne włoncem, to tak jak bym nieśmiertelność w grze miał, wsycko takiemu mrygajoncemu wolno").

O przejściu chodnikiem pod Gdaką też czasami można pomarzyć, jak jakiś pacan 20-letnią "limuzynę" marki Skoda lub Wieśwagen TDI "lekko" w poprzek postawi.
                • Gość: bosman tranie Waść to ująłeś :-) IP: *.centertel.pl 09.03.12, 15:43
                  rzekłbym oburącz :-)
                • Gość: karol Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 09.03.12, 16:07
                  Prymitywizm charakterystyczny dla osób z kompleksami. Jak można kogoś oceniać po marce samochodu, którym jeździ albo skąd pochodzi.
                  Jakby każdy z tych, którzy w ten sposób myśli, chociaż 1 proc. swojej zaciekłości zamienił na 1 proc. życzliwości na drodze, to byłoby i płynniej na drodze i przyjemniej...
                  • qqbek Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 09.03.12, 16:14
                    Gość portalu: karol napisał(a):

> Prymitywizm charakterystyczny dla osób z kompleksami. Jak można kogoś oceniać p
                    > o marce samochodu, którym jeździ albo skąd pochodzi.
                    > Jakby każdy z tych, którzy w ten sposób myśli, chociaż 1 proc. swojej zaciekłoś
                    > ci zamienił na 1 proc. życzliwości na drodze, to byłoby i płynniej na drodze i
                    > przyjemniej...

Problem w tym, że ja naprawdę się staram.
                    Ale czasem muszę się wyżalić.
                    Czasami po prostu mam też dość braku elementarnego poszanowania prawa (jak w wypadku Chmielnej, która wyraźnie oznaczona jest zakazem zatrzymywania się).
                    A sam od wielu lat jeżdżę starutkim BMW E36 (choć mam i drugie, dużo nowsze i mniej "śmieszne" auto) i się tym nie przejmuję, co inni o kierowcach "starych trójek" sądzą - to chyba wystarczający dowód na to, że stereotypy związane z markami mam gdzieś... co najwyżej posłużę się takowym instrumentalnie, do zobrazowania problemu :)

No i nie powiesz mi, że w przynajmniej co trzeciej zagrodzie w tym kraju nie stoi albo Golf, albo "Pasek" TDI. To samochody nie do zarżnięcia (mowa o Golfach do IV i Passatach do B5) i trzeba się naprawdę starać, by w nich coś zepsuć (co innego nowe VW, które psują się tak, jak gdyby to GM a nie VW za produkcje odpowiadał).
                  • Gość: aron Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 IP: *.paradowski.pl 10.03.12, 13:32
                    najpierw ogranicza się parkowanie w centrum a potem się dziwią że ludzie kupują w marketach.
                  • polska_to_dziki_kraj Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 11.03.12, 02:40
                    czy on ocenia kogokolwiek po mace samochodu ? podał tylko przykład
                    masz coś na sumieniu że się tak oburzasz karolku niedołęgo ? czyżbyś miał problemy z parkowaniem np kopertą ?
                    • Gość: aron Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 IP: *.paradowski.pl 11.03.12, 06:43
                      ścigajcie dalej za parkowanie w centrum to jeszcze więcej ludzi będzie kupować w Plazie i marketach.
                • Gość: longina09 Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 06:29
                  Nieśmieszne.
                  • qqbek Re: jeżdżę właśnie przed 8,00 10.03.12, 13:51
                    Gość portalu: longina09 napisał(a):

> Nieśmieszne.

Ano właśnie... stoisz Ty, stoi kilku przed Tobą i za chwilę kilku za Tobą i czekasz, aż Hrabia Dewalgodechą zaparkuje na zakazie (choć w promieniu 250m ma trzy parkingi, z czego jeden bezpłatny). Zdecydowanie nie jest to śmieszne.
    • zozulka4 List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w c... 09.03.12, 14:57
      Mądry i wyważony list. Zgadzam się w 100%
      • Gość: karol Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.vlan367.corcoran.lubman.net.pl 09.03.12, 15:26
        Odkrycie Ameryki. Znajdźcie mi miasto powyżej 300 tys., gdzie nie ma problemów z parkowaniem w centrum.
        • Gość: bosman Jakież to szczęście karolku... IP: *.centertel.pl 09.03.12, 15:31
          że byłeś łaskaw nam to uzmysłowić! Dzięki światły mężu!
          • polska_to_dziki_kraj Karolek to w ogóle 11.03.12, 02:36
            wymiata intelektem same złote myśli w jego wykonaniu

• Gość: qw Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 16:32
        A ja mam jedną uwagę .Czasami trzeba dowieźć dziecko do szkoły bo w lublinie są całe dzielnice bez niej.Szerokie,Willowa.W dodatku z tych miejsc MPK jeździ bardzo słabo .Przy szkole 21 czy 6 jest masakra .Do tego dochodzą prywatne parkingi.Osiedla się odgradzają.Dowożę dziecko pod szkołę 21 od strony Puławskiej.Nie mam gdzie go wysadzić,bo zatoczka jest zastawiona przez miejscowe samochody plus całą rzeszę taksówkarzy.Oczywiście po 8 samochody znikają.Bardzo chętnie zostawiłbym samochód i poszedł dalej piechotą.Parkingi puste ale wszędzie tylko dla mieszkańców.
    • qavtan Wolnego miejsca nie przybędzie 09.03.12, 18:28
      Na ul. Radziszewskiego był problem z parkowaniem, stworzono więc miejsca parkingowe, problem nie zniknął.
      Nie tędy droga, auta osobowe muszą być ostatecznym środkiem transportu.
      • Gość: bosman oczywiście!!! IP: *.lublin.mm.pl 09.03.12, 20:36
        sześciolatka na bagażnik roweru albo do plecaka i wiooooo!
        • tajnos.agentos Bosmanie! 11.03.12, 09:59
          Z zakutymi łbami się nie dyskutuje, z zakutych łbów co najwyżej od czasu do czasu można się pośmiać dla przyjemności.:)
      • Gość: bleee... Re: Wolnego miejsca nie przybędzie IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 07:45
        > auta osobowe muszą być ostatecznym środkiem transportu.

...mówisz o karawanach?... bleee...
    • Gość: o autora listu Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 00:47
      Jasne: przedszkolakowi klucz na szyję i niech sobie wraca ze szkoły do domu wg rejonizacji. Niech nie śmie przedszkolak marzyć, że mamusia zdąży wrócić z pracy z centrum i odebrać go na czas z przedszkola z rejonu.
      A konstytucyjne prawo rodziców do wyboru szkoły, edukacji jest naprawdę nieistotne w obliczu widzimisię autora listu, który nie wiedzieć czemu ubzdurał sobie, że rozwiązaniem na brak miejsc parkingowych jest rejonizacja szkoły.
      Stróżowie- jasne wypełniają swój obowiązek tylko czemu względem rodziców, dzieci, a nie tych pijaczków, którzy pod pomnikiem poety jego czci ubliżają. Widać rodzice, którzy na to miasto płacą podatki bardziej poecie ubliżają parkowaniem aniżeli wstawieni gościowie na nasiadówkach alkoholowych pod pomnikiem.
      • Gość: T. Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.12, 23:52
        Trudno powiedzieć, że rodzic zapisujący dziecko do przedszkola/szkoły w centrum miasta i sam niemieszkający w okolicy nie jest świadomy, że zajmie mu dużo czasu dojazd i z miejscem do parkowania może mieć problem. Narzekanie na to, to trochę marudzenie, że zimą jest zimno.
        Przy okazji: jeszcze nie tak dawno temu na miejscu skwerku z parkingiem była pętla autobusowa. Na Placu Wolności zaś zamiast parkingu rozseparowane jezdnie.

A co do przedszkolaków z kluczem na szyi: w takim wieku, to powinny już w pracy na emerytury zarabiać, a nie po szkołach się włóczyć, ot co! :)
    • longina09 List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w c... 10.03.12, 06:43
      "Po co wozić dzieci ze swojej dzielnicy do odległych szkół?"

Widocznie szkoła na miejscu nie jest dobrym rozwiązaniem. Nic Panu Autorowi do cudzych wyborów.

Takie argumenty może przytaczać tylko ktoś, kto nigdy nie musiał dowozić trójki dzieci do szkoły i nie ma najmniejszego pojęcia, jak ciężko jest jeździć dwa razy dziennie do szkoły i za każdym razem przeżywać stres, że będzie problem z zaparkowaniem i zdążeniem na czas na lekcje. Dziecko z pierwszej klasy trzeba przecież zaprowadzić do szatni i do sali. Współczuję tym rodzicom, wiem, co przeżywają, w odróżnieniu od autora listu.
      I nadal podtrzymuję swoje zdanie: najłatwiej jest wprowadzać zakazy i nie dać nic w zamian. Ludzie niech się męczą, a kasa miejska będzie się zapełniała z mandatów. A przecież wystarczyłaby strefa do zatrzymywania się na 10-15 minut dla pojazdów z identyfikatorami.
      • Gość: bleee... Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 07:55
        ...twoi adwersarze - jako zwolennicy metod północnokoreańskich (wszystko pod kontrolą...) nie rozumieją, co piszesz... a właściwie nie tyle nie rozumieją, co nie przyjmują do wiadomości, że inni mają prawo do życia... być może niedługo wszystko opalikują i po centrum nawet pieszo nie będzie wolno chodzić... i może nie wszyscy mieszkańcy dostaną przepustki... bo parainwestycyjna paranoja i komputerowa poprawność w naszym mieście bierze górę nad zdrowym rozsądkiem, zielenią i ludźmi zwłaszcza... bleee...
        • Gość: Antoni Kłopotek Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.opera-mini.net 10.03.12, 15:10
          Miejmy nadzieję źe przy okazji remontu parku saskíego połowę jego powierzchni przerobią na parkingi dla okolicznych szkół i uniwersytetów a pomnik,staw i fontannę gdzieś przeniosą...
          • Gość: bleee... Re: List. Nie każdy znajdzie miejsce parkingowe w IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.12, 12:11
            ...a ja myślę, że LUW i UM oddadzą na miejsca parkingowe dla mieszkańców - w tym rodziców dowożących dzieci - tereny "zasiedlane" codziennie przez samochody urzędników... a ci ostatni - będą korzystać (obowiązkowo) z MPK lub jednośladów...:)))... zgodnie z zaleceniami pana prezydenta Żuka... prawdopodobnie dobry przykład podziała na innych zmotoryzowanych... a nawet na pewno podziała... bleee...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka