Dodaj do ulubionych

Dostał maila z informacją o spadku. Stracił 30 ...

23.05.12, 13:43
No cóż, jak ktoś chytry i chce zbierać gdzie nie zasiał...
Gdybym tak dostała wszystkie miliony odziedziczone po krewnych na całym świecie to bym chyba była bogatsza od Billa G., Zuckerberga i jeszce paru razem wzietych. Maile tej treści kolekcjonuję w osobnym folderze pt miliony :) Bawi mnie to, że aż tyyyyyyle kasy chcą mi dać a ja nie biorę.
Obserwuj wątek
    • mirrorsun Re: Dostał maila z informacją o spadku. Stracił 3 23.05.12, 16:01
      a prokurator powinien dowalić 1 000 000 pln za próbę odzyskania spadku, bez powiadomienia uks.
      ale bezmózgowy prokurator nie będzie ścigał nikogo nieznajomego, zwłaszcza z afryki. debil ma już winnego. co za piękny kraj...
    • qqbek I tym oto sposobem... 23.05.12, 16:25
      ...jakiś pomysłowy i sprytny oszust z Nigerii zarobił na kolejny złoty łańcuch :)
      Pierwszego maila z takimi "rewelacjami" dostałem chyba kilkanaście lat temu. Nigeryjscy oszuści są genialni, skoro kilkanaście lat temu wymyślona i doszlifowana metoda działa po dziś dzień.
      Mam osobną skrzynkę pocztową "na śmieci" (rejestracje w serwisach, Alledrogo, twarzoksiążka i kilka innych rzeczy na niej "wisi") i jak kilka razy w tygodniu nie dowiem się, że zmarł (najczęściej śmiercią tragiczną, najlepiej w dobrze udokumentowanym wypadku, bo wtedy ma oszust solidną "podkładkę" w postaci artykułów prasowych) mi jakiś daleki krewny/bezpotomny bankier/zwariowany inwestor giełdowy, to zaczynam się zastanawiać, co jest nie tak :)

A co do sankcji za niezgłoszenie spadku - i tak już poniósł "cwaniak" wystarczającą karę za własną głupotę. Jeżeli angażuje gazety, żeby tylko coś odzyskać, to chyba nadal ma nierealistyczne spojrzenie na otaczający go świat :)

Oszustwa "419" to chyba spora pozycja w PKB Nigerii, skoro tyle lat już tam je tolerują :)
      • mirrorsun Re: I tym oto sposobem... 23.05.12, 16:45
        no, genialne, oszukany raz, w nigerii- w polsce podatku płacić nie musi.
        raz.musi
        dwa. przytaczasz słowa tzw. czerczila, który po zakończeniu ww2 odesłał setki tysięcy polskich żołnierzy i pilotów do kraju ojczystego, czyli polski. więzienia już na nich czekały...
        trzy.
        nie chodzi o to, że odebrałeś jakiegoś maila 100 lat temu.
        chodzi o to, że bezmózgowy prokurator oszusta nie znajdzie. już znalazł- jest nim polak. tak łatwiej i szybciej, zwłaszcza, że wykrywalność się zwiększa .
        • gamma_m Re: I tym oto sposobem... 23.05.12, 17:16
          Wypisujesz nieprawdę. Churchill nikogo nie odsyłał do Polski. Każdy Polak w PSZ na Zachodzie mógł podjąć suwerenną decyzję, czy chce wrócić czy pozostać w Imperium Brytyjskim. Mój dziadek był żołnierzem II Korpusu i w 1945 czy 46 przenieśli ich z Włoch do W. Brytanii. Posiedział z rok i postanowił wrócić do kraju. Mówił mi, że 1 na 10 zostawał, głównie kadra oficerska, ze względu na możliwe prześladowania w kraju. Komuna co do zasady nie interesowała się szeregowymi czy podoficerami wracającymi z Zachodu.

A po drugie, czy może powstać obowiązek podatkowy w związku ze spadkiem którego w rzeczywistości nie ma ?
          • mirrorsun Re: I tym oto sposobem... 23.05.12, 19:53
            masz rację, churchill sprzedał polskę, a polakom ( byłym żołnierzom ) dał wolny wybór ( róbta co chceta ). tylko wytłumacz mi dlaczego wielka parada/defilada po zakończeniu wojny w londynie nie została zaszczycona obecnością ani jednego polskiego żołnierza???
            dlaczego Twój dziadek nie wziął w niej udziału ? wiesz ???
            i masz rację jeszcze tylko w jednym. po powrocie polskiego żołnierza z zachodu, nie każdy z nich był na celowniku ubecji, każdy z nich był wrogiem klasowym. po prostu. wrogiem.
            odnośnie podatków w polsce, wypowiadał się nie będę, ale jak mam obowiązek zapłacić podatek za prezenty komunijne mojego dziecka, to, sorry zamilczę, bo o tym normalnie mówić nie mogę.
            • Gość: slap in the face Re: I tym oto sposobem... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.05.12, 01:27
              A co, mial wywolywac trzecia wojne swiatowa na spolke z Rooseveltem, by dogodzic Polakom i podac im na srebrnej tacy wyzwolony kraj najlepiej od Berlina po Moskwe, bo przeciez sie nalezy walecznym tygrysom?
              Na defilade nie zapraszal, bo mial juz dosc skloconych, donoszacych na siebie i wszystkich wkolo, nie chcacych sie podporzadkowac rozkazom, majacych "wlasna wizje prowadzenia wojny" sobiepankow.
              Wracal kto chcial-przymusu nie bylo. Kozakami Donskimi nie byli.
            • Gość: urzad podatkowy Odnosnie podatkow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.05.12, 02:12
              > odnośnie podatków w polsce, wypowiadał się nie będę, ale jak mam obowiązek zapł
              > acić podatek za prezenty komunijne mojego dziecka, to, sorry zamilczę, bo o tym
              > normalnie mówić nie mogę.

A nie przyszlo ci do glowy, by kupowac dziecku normalne jak na 8 latka prezenty za pare zlotych?
              Od pilki czy skakanki podatku chyba jeszcze nie biora? Za ladnie oprawiona Biblie tez chyba nie scigaja spec sluzby (chyba ze ksiadz z ministrantami bedzie cie ganial)?
        • Gość: slap in the face Glupstwa pleciesz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.05.12, 05:41
          forum.gazeta.pl/forum/w,62,136095970,136113515,I_slusznie_.html
        • Gość: bosman mirrorsun - a co ma oszust... IP: *.centertel.pl 24.05.12, 09:15
          do Churchila? Na główkę padło bo stara cie odstawiła od cycka? Pucuj torpedę to ci ulży.
    • politiko1976 Hehehe 23.05.12, 16:32
      że ludzie mogą być tacy naiwni to aż dziw bierze
    • naprawdetrzezwy Oczywiście do pierdla trafi ten z powiatu świdnick 23.05.12, 16:53
      iego?

Za oszukiwanie pana adwokata i potwierdzanie nieprawdy oraz próbę zawłaszczenia cudzych pieniędzy?

(chyba że gość będzie wolał wersję, że jest debilem - ale to powinno skończyć się ubezwłasnowolnieniem)
      • Gość: wawiak to zemsta zza grobu IP: *.31.96.124.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.05.12, 18:05
        maxela od nike
        ze stadionu w warszawie. ;-)
        • Gość: gość toja Re: to zemsta zza grobu IP: *.play-internet.pl 23.05.12, 18:33
          Dlaczego portale i poczta nie filtrują takich wiadomości oszukańczych . Ja też od kilku lat otrzymujee takie maile że np ktoś jest umierający ma kilkia lilonów dolarów i chce mi je podarować na cele charytatywne. Dziwi mnie jednak to że przysylają swoje zdjęcia dokomenty niby , ale na końcu chą pieniądze na niby praewnika by załatwić te dokumenty na moje nazwisko. Podają niby sowje dane ale chyba pseudo i każa wpłacić kilkaset dolarów na westernunion. Takie cwaniaki przewaznie działaja na yacho z nigerii i Wybrzeża Kości Słoniowej. Człowiek uczciwy myśli że to uczciwe bo piszą Dużo o milości i Bogu. Czy na takich oszustów poczta nie powinna działać bardziej radykalnie nie przepuszczać ich filtrem. na gazeta, onet, . Gdzie te oszustwa zgłosić Bo to jest nagminne te niby darowizny, spadki itd.
          • Gość: pt Re: to zemsta zza grobu IP: *.196.80.73.threembb.co.uk 23.05.12, 19:43
            Przepraszam, a na jakiej zasadzie serwis pocztowy mialby filtrowac takie wiadomosci? Nic nie zwolni nigdy czlowieka z obowiazku uzywania szarych komorek. Tez dostaje mase wiadomosci tego typu, ze cos wygralem, ze czeka na mnie spadek, itp. Ale mysle realnie i takie wiadomosci ignoruje...
          • Gość: bosman sam fakt podpierania się przez prawnika... IP: *.centertel.pl 24.05.12, 09:25
            argumentami, jak to ująłeś: o miłości i Bogu, już dla mnie jest podejrzane. "I śmiały się szympansy, i chichotały w głos, naiwnych nigdy mało, naiwnych zawsze dość"
      • Gość: Lucek I slusznie..... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.05.12, 01:40
        Poniewaz wspolczesne wersje "spadkowe" wyraznie podaja w liscie od "adwokata", ze to nie jest krewny, tylko ze nosi takie samo nazwisko i ON (adwokat) jest w stanie udowodnic przed sadem, ze to "ty" jestes jedynym legalnym spadkobierca. Oczywiscie za odpalenie sporej sumy ze "spadku". W przypadku dania pozytywnej odpowiedzi, delikwent sam, dzieki wlasnej glupocie i pazernosci pakuje sie do kryminalu, bo wyraza swiadoma chec uczestnictwa w przekrecie. I tym sposobem maja osla w garsci i na koniec, jak juz przezestaje dobrowolnie placic, szantazuja donosem na policje. Zaloze sie, ze w tym przypadku rowniez tak bylo, tyle ze moron teraz koloryzuje i stroi sie w ciuszki swietoszka.
        • Gość: gość Re: I slusznie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 09:44
          Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz to brzmi logicznie.
    • manran Dostał maila z informacją o spadku. Stracił 30 ... 23.05.12, 18:51
      Ze sie jeszcze ludzie na ten numer nabieraja to sie wierzyc nie chce. No ale glupich polaczkow nie brakuje :-D

pl.wikipedia.org/wiki/Nigeryjski_szwindel
      en.wikipedia.org/wiki/Nigeria_scam
    • euro012 Dostał maila z informacją o spadku. Stracił 30 ... 23.05.12, 20:09
      "Chytry dwa razy traci", jak mówi przysłowie...
    • pluszsz Co za idiota ;) 23.05.12, 20:57
      Brak słów ... no, może poza "chytry dwa razy traci".
    • kochamrydzyka Ludzie placa za wejscie do Nieba tez. 23.05.12, 22:26
      Co wy sie czepiacie faceta ze dal sie naciagnac jakiemus ta oszustowi.
      W Polsce tez pewien facet miliony zebral niby na Stoczne Gdanska i forsa gdzies wyparowala.:))
    • czarnyrowerzysta Dostał maila z informacją o spadku. Stracił 30 ... 23.05.12, 23:02
      A ilu naszych rodaków mieszka w Malezji?Według mnie ten facet nie wiedział nawet, gdzie ten kraj się znajduje.A tu nagle krewny mu się znajduje w egzotycznym kraju, gdzie Polaków jest koło stu osób.
    • leslaw28 idiota 23.05.12, 23:27
      wiekszosc tej korespondencji, przychodzi bez podania imienia i nazwiska adresata, to juz powinno wzbudzic podejrzenia,ale bywa ze mozna nawet dostac list z Afryki Poludniowej,czarni oszusci sa pomyslowi,ale ich angielski przewaznie kiepski.Tylko idiota moze sie na to nabrac.
      • qqlka_qka Re: idiota 23.05.12, 23:39
        Człowiek 32-letni, trzeźwy na umyśle i zdolny do czynności prawnych daje się nabrać na coś takiego?
        Halo?
        To żart?
        Nie?
        Aha, no to pozdrawiam serdecznie. :)

• Gość: Lucek Re: idiota IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.05.12, 02:03
        eslaw28 napisał:

> wiekszosc tej korespondencji, przychodzi bez podania imienia i nazwiska adresat
        > a, to juz powinno wzbudzic podejrzenia,ale bywa ze mozna nawet dostac list z Af
        > ryki Poludniowej,czarni oszusci sa pomyslowi,ale ich angielski przewaznie kieps
        > ki.Tylko idiota moze sie na to nabrac.

Bardzo sie mylisz. Widzialem ostatnio taki list podpisany przez istniejaca w oficjalnym rejestrze kancelarie adwokacka w Walencji (Hiszpania jak bys nie wiedzial), z podanym imieniem i nazwiskiem aktualnie tam zatrudnionego czlowieka, na calkiem niezle podrobionym papierze ze znakami wodnymi, w nienagannym angielskim z malymi, trudnymi do wylapania detalami, przekierowujacymi poczte w odpowiednie rece.
        Coz idiotow nie sadza, nie sieja, a zbierac ich mozna jak nowalijki na wiosne. Taka uroda pazernych a glupich.
    • tam96 Dostał maila z informacją o spadku. Stracił 30 ... 24.05.12, 02:59
      z usa przychodza maile o sledztwie fbi :) to dopiero jest cyrk...
    • Gość: jerzy30 wz - 43 - faszysto i rasisto IP: 195.187.99.* 24.05.12, 08:39
      a skad wiesz ze to byl "czarnuch"
      smieciu i prostaku nie obrazaj ludzi
      • qqbek Re: wz - 43 - faszysto i rasisto 24.05.12, 14:54
        Gość portalu: jerzy30 napisał(a):

> a skad wiesz ze to byl "czarnuch"
        > smieciu i prostaku nie obrazaj ludzi

Gros tych przekrętów to Nigeria i inne kraje Afryki subsaharyjskiej. O ile mi wiadomo, są to kraje zamieszkane w większości, przez autochtonów o cerze białej jak u Eskimosów.
        Jedna sprawa sposób podania informacji, inna sprawa treść, co do której nie można mieć merytorycznych zastrzeżeń.
        Tak więc pazernego pacana wyrolowali śnieżnobiali Eskimosi z Nigerii lub Liberii.
    • szeregowy_agent Nie jest to porównywalne z przekrętami ambasady 24.05.12, 09:05
      Polska ambasada wypłaciła koszty pogrzebu itd. osobie, która wynajęła mieszkanie starszej pani z Londynu. Rodzina została zaproszona przez tę osobę dopiero na uroczystości pogrzebowe. Sprawa bulwersuje, bo przekrętu dokonała była pani sędzia, która dodatkowo opróżniła wszystkie konta zmarłej. Przekręt nigeryjski nijak się ma do tego co potrafią uczciwi szanowani polscy obywatele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka