Dodaj do ulubionych

D.Passent: Cudów nie ma

23.08.12, 22:48
IPN zapowiada, że do końca roku zbada dokumenty dotyczące ewentualnej współpracy generała brygady w stanie spoczynku, Zbigniewa Ścibora-Rylskiego. Po co? Dlaczego? Czy zainteresowany sam o to wystąpił? Wątpię, by 96-letni weteran II wojny światowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, przewodniczący Zarządu Głównego Związku Powstańców Warszawskich, nagle odczuł potrzebę oczyszczenia jego dobrego imienia przez IPN. Tym bardziej, że sprawa nie jest nowa, a media już informują, że w teczce generała nie ma zobowiązania do współpracy, są tylko notatki funkcjonariuszy z rozmów z lat 40. i 50. Dlaczego sprawa wypłynęła ponownie? Może nakazuje tego ustawa o IPN? Może generał w stanie spoczynku zamierza ubiegać się o stanowisko, które przewidziane jest do lustracji? Wszystko to nie wydaje się prawdopodobne.
Dziwnym zbiegiem okoliczności, wiadomość ta ukazuje się wkrótce po tym, jak podczas obchodów 68. rocznicy Powstania na Cmentarzu Powązkowskim, sędziwy generał powiedział kilka gorzkich słów pod adresem wielbicieli Antoniego Macierewicza, którzy buczeli na widok Donalda Tuska i Hanny Gronkiewicz-Waltz, albo na widok generała, albo na widok ich wszystkich. Byłbyż IPN na usługach prawicy, która w ten sposób mści się na generale? Potrzebne są kwity, albo przynajmniej ich sprawdzanie, żeby skompromitować generała, podobnie jak potrzebne były na członków Trybunału Konstytucyjnego, kiedy rozstrzygał losy ustawy lustracyjnej?
Dziwnym zbiegiem okoliczności, wiadomość ta pojawia się jednocześnie z informacją, że prywatny właściciel sprzedał budynek, w którym mieści się siedziba IPN. Potężna to instytucja, której budżet (już lekko przycięty) wynosi 220 mln PLN rocznie, zatrudnia 2200 pracowników, z przeciętną pensją ponad 5 tys PLN (prokuratorzy zarabiają kilkakrotnie więcej). Czy jest możliwe, że teraz, kiedy ważą się losy jego siedziby, Instytut Pamięci Narodowej pragnie przypomnieć, jaki jest ważny i niezbędny?
Byłbyż to wszystko zbieg okoliczności?

A dlaczego nie lustrowac zmarłych od A do Z??? (jb)
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: D.Passent: Cudów nie ma 23.08.12, 22:54
      A moze ciebie joasiu zlustrować?
      • joannabarska Re: D.Passent: Cudów nie ma 24.08.12, 00:43
        Masz,andrzejku,mą starą d - lustroj
        • bazzyll Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 07:13
          Że też mnie, cholera, nikt nie lustruje ani nie żąda nawet oświadczenia czy nie współpracowałem, bo chętnie bym się przyznał. W końcu dwukrotnie przy wyjeździe na zachód rozmawiało ze mną SB i dwukrotnie solennie obiecałem, że gdyby co (agitacja przez obcy wywiad lub przez Polaków na zachodzie itp:), to natychmiast poinformuję. Co prawda nie mam na to "twardych" dowodów, bo nie żądali ode mnie żadnego podpisu, ale może w mojej teczce przechowała się choć jakaś notatczyna służbowa, która potwierdzi moją dziarską gotowość do współpracy!
          No, tylko żeby ktoś chciał mnie zlustrować, bo powoli zaczynam popadać we frustrację, że nikt się mną nie interesuje ... :((((
          • psotnik.kolatek Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 08:05
            Nie załamuj się, przecież zawsze możesz liczyć na Filipowicza lub Sawę. Już zacierają łapki i szukają po necie, co by tu, panie dziejaszku, negatywnego znaleźć. Że w teczce nic nie ma? Jak nie ma dowodów, to znaczy, że je zniszczono. Że Twoim Zachodem, na który wyjeżdżałeś był enerdówek też ich nie przekona, bo przecież tam działało Stasi. Nie martw się, znajdą na forum jedno słowo, które im się nie spodoba i już napiszą o Tobie: ubek!!!
            • bazzyll Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 08:31
              psotnik.kolatek napisał:
              > Nie martw się, znajdą na forum jedno słowo, które im
              > się nie spodoba i już napiszą o Tobie: ubek!!!

Ależ ja właśnie chcę się przyznać do współpracy, tylko nie mam okazji. :(((
              • psotnik.kolatek Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 08:40
                Ech, no... Załóż komitet wyborczy, wystartuj w wyborach na prezydenta grodu, zdobądź 0,09% poparcia (jak niejaki Filipowicz) i masz resztę już załatwioną...
                • bazzyll Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 09:28
                  Mówisz żeby startować? Bazyl na prezydenta!? No, no, pomyślę. Tylko skąd wziąć te 0,09 procent poparcia? To pewnie będzie ze sto głosów? Ja chyba nie mam aż tylu wrogów, którzy chcieliby postawić na mnie krzyżyk. :))
                  • psotnik.kolatek Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 09:46
                    Mieć 100 wrogów? Aleś Ty ambitny! Filipkowi Z Konopi Filipowiczowi wystarczyło 20!
                    • bazzyll Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 10:08
                      psotnik.kolatek napisał:
                      > Mieć 100 wrogów? Aleś Ty ambitny! Filipkowi Z Konopi Filipowiczowi wystarczyło
                      > 20!

Skoro mówisz, że dwudziestu wystarczy, to może jakoś uciułam. Już tu, na forum, paru się znajdzie ... :)
                      • Gość: bleee... Re: Kto mnie zlustruje?! :)) IP: *.ip.netia.com.pl 26.08.12, 18:35
                        ...ja ci pomogę... zagłosuję na ciebie... :-)... bleee...
                        • bazzyll Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 19:28
                          W to akurat nie wątpiłem. Jesteś na krótkiej liście moich wyborców :-))
                          • psotnik.kolatek Re: Kto mnie zlustruje?! :)) 26.08.12, 20:00
                            Ja to mam nosa, a właściwie czułki! To było widać, że coś knujesz ;-)
                          • Gość: bosman a co bazzyllu, wprowadzili... IP: *.centertel.pl 26.08.12, 20:06
                            JOW? O kurde, ale nowina :-)
                            • bazzyll Re: a co bazzyllu, wprowadzili... 26.08.12, 20:13
                              Może i wprowadzili, kurde, ale co to ten JOW? :)
                              • psotnik.kolatek Re: a co bazzyllu, wprowadzili... 26.08.12, 20:19
                                Hmm... kurde! Jednomandatowe Okręgi Wyborcze
                                • bazzyll Re: a co bazzyllu, wprowadzili... 26.08.12, 22:21
                                  Aaaaa, kurde, jednomandatowe. No, to kicha. W Kołtunowie wszystkie mandaty zwiną pisiory. Chyba trzeba będzie zakolegować się z Filipowiczem :(((
                                  • Gość: bosman a po co ci filipowicz? IP: *.centertel.pl 27.08.12, 11:46
                                    zbierasz podpisy (sorry, nie wiem ile trzeba zebrać), rejestrujesz się i już żeś kandydat :-)
                                    • Gość: Bazyl Re: a po co ci filipowicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 14:01
                                      Gość portalu: bosman napisał(a):

> a po co ci filipowicz?

Jak to po co? A jak inaczej (bez Filipowicza) załatwić sobie poparcie pisiorów? Niestety, w Kołtunowie (dawniej Lublin) pisiory mają zdecydowaną przewagę, więc w systemie większościowym zgarną wszystko, co będzie do zgarnięcia. Widać to najlepiej na przykładzie Senatu, do którego zgarnęli wszystkie lubelskie mandaty. :((
                                      • Gość: bosman spoko Bazzyllu :-) IP: *.centertel.pl 27.08.12, 14:43
                                        oni mają większość tylko w tych 40% które głosowały. Te 60% całości na pewno zagłosuje na normalnych. Czas pogonić z Lublina chłopstwo i pisdzielców.
                                        • psotnik.kolatek Re: spoko Bazzyllu :-) 27.08.12, 20:59
                                          Wy tu sobie tere-fere, a tam - parę pięter niżej - Filip z Konopi Filipowicz dzielnie towarzystwo indoktrynuje...
      • rilian Re: D.Passent: Cudów nie ma 24.08.12, 07:22
        siebie już zlustrowałeś? najczęściej najciekawsze są archiwa ludzi prawych i prostych, żądających sprawiedliwości i prawa, po których nigdy nie można by się spodziewać dziadka w UB czy pradziadka - donosiciela Ochrany.
        • andrzej.sawa Re: D.Passent: Cudów nie ma 24.08.12, 19:32
          Ja nie żądam niczyjej lustracji,tylko nie lubię zbędnych żartów na temat IPN i lustracji,a jak pretekstem do tego jest Passent,to po prostu mam wątpliwości.
    • Gość: bleee... Re: D.Passent: Cudów nie ma IP: *.ip.netia.com.pl 24.08.12, 08:45
      ...ocena, którą przedstawiłaś, jest wyjątkowo trafna... ja - powtarzam podobną od lat... niestety, zarówno z twojej, jak i mojej oceny nie wynika nic... bo władze kolejne nie zgodzą się na praktyczne ich wykorzystanie... czyli: zwrot (lub przekazanie...) akt archiwom państwowym (według właściwości...)... zwrot lub (przekazanie...) pionów śledczych (czyli prokuratorów...) do prokuratur (według właściwości...)... podobnie z pionem edukacyjnym... pieniądze przeznaczane na odpowiednie piony powinny zostać przekazane jako dofinansowanie dla instytucji, które przejmą zadania IPN... i które to instytucje podobne zadania - za pół darmo - wykonują od lat... i które zatrudniają - niejednokrotnie - nie tyle pasjonatów polityki, ile fachowców w pożądanych zawodach... :-)... bleee...
      • Gość: J-k Re: D.Passent: Cudów nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 16:18
        A familianci tych "kolejnych władz" mieliby pracować w archiwach na stanowiskach archiwistów, za marne grosze, skoro mogą w "ipeenach" na stanowiskach i pensjach prokuratorskich lub sędziowskich? Do tego chyba łatwiej jest pracować nad dokumentem wystukanym na "Optimie" czy "Łuczniku" niż ślęczeć nad ręcznie pisaną łaciną pełną rożnych abrewiacji, zrostów i kontrakcji.
        • Gość: bleee... Re: D.Passent: Cudów nie ma IP: *.ip.netia.com.pl 24.08.12, 16:26
          ...nie muszą być mediewistami specjaliści od akt najnowszych... w razie potrzeby mogą korzystać z pomocy tychże... podobnie - prokuratorzy... podobnie sądy... akta udostępniane byłyby na ogólnych zasadach: prokuratorom i sądom, osobom prywatnym, naukowcom itp.... są ogólnie dostępne (zasady korzystania...)... i są przede wszystkim - te zasady - merytoryczne, a nie polityczne... archiwa polskie mają dobre tradycje, dobry warsztat, specjalistyczną opiekę nad aktami... bleee...
          • Gość: bleee... są cuda i cudeńka... IP: *.ip.netia.com.pl 24.08.12, 16:55
            ...och!... raz nie na temat:

lehardi.wordpress.com/2012/08/24/z-czego-najczesciej-spadaja-robotniczy/
            ...bleee...
          • Gość: andrzej.filipowicz Powiedzmy to innym... IP: 89.167.0.* 24.08.12, 20:12
            Gość portalu: bleee... napisał(a):
            > ...nie muszą być mediewistami specjaliści od akt najnowszych... w razie potrzeb
            > y mogą korzystać z pomocy tychże... podobnie - prokuratorzy... podobnie sądy...
            > akta udostępniane byłyby na ogólnych zasadach: prokuratorom i sądom, osobom pr
            > ywatnym, naukowcom itp.... są ogólnie dostępne (zasady korzystania...)... i są
            > przede wszystkim - te zasady - merytoryczne, a nie polityczne... archiwa polski
            > e mają dobre tradycje, dobry warsztat, specjalistyczną opiekę nad aktami... ble
            > ee...

Tylko w odróżnieniu od innych "demoludów" nasze zbiory akt posiadają tzw. "Zbiór zastrzeżony"...
            • Gość: bleee... Re: Powiedzmy to innym... IP: *.ip.netia.com.pl 24.08.12, 21:52
              ...chyba nie wiesz, o czym mówisz... co ty rozumiesz przez określenie "zbiór zastrzeżony"... zapoznałeś się już z zasadami korzystania z zasobu archiwów, czy mówisz tak, "jak sobie Jaś wyobraża" - przepraszam za porównanie... :-)... bleee...
              • Gość: andrzej.filipowicz Re: Powiedzmy to innym... IP: 89.167.0.* 24.08.12, 22:05
                > ...chyba nie wiesz, o czym mówisz... co ty rozumiesz przez określenie "zbiór za
                > strzeżony"... zapoznałeś się już z zasadami korzystania z zasobu archiwów, czy
                > mówisz tak, "jak sobie Jaś wyobraża" - przepraszam za porównanie... :-)... blee
                > e...

Jeszcze chwila, a pomyślę, że ktoś się pod Ciebie poszywa, bo niemożliwym jest żeby nagle taki inteligentny człowiek jak Ty okazał się zwykłym ignorantem.
                • Gość: bleee... Re: Powiedzmy to innym... IP: *.ip.netia.com.pl 25.08.12, 13:53
                  "nasze zbiory akt posiadają tzw. "Zbiór zastrzeżony"..." - piszesz to w kontekście zbiorów archiwów państwowych... linka dajesz do tekstu o zbiorze zastrzeżonym IPN... co ma do tego moja inteligencja... utożsamiasz archiwa państwowe z archiwami IPN?... obie te formacje działają w oparciu o inne ustawy, bo mają inne zadania... działają więc archiwa państwowe w oparciu o ustawę archiwalną, a IPN w oparciu o ustawę o IPN... gdyby zadania obu instytucji były tożsame, działałyby w oparciu o te same przepisy... nie sądzisz, że się mylisz?... :-)... bleee...
            • Gość: J-k Re: Powiedzmy to innym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 12:05
              Żaden dokumenty archiwalne same się nie zastrzegają. Zastrzegają je ludzie. Wiadomo nie od dzisiaj, że im więcej tajemnic tym więcej aniołów stróżów i czarownic na które można polować.
              • czarownica.z.tubtina Re: Powiedzmy to innym... 25.08.12, 21:41
                Oooo... żadnych polowań! Ja sobie wypraszam!
    • Gość: andrzej.filipowicz ale bywają... dziwy IP: 89.167.0.* 24.08.12, 20:08
      joannabarska napisała:
      > IPN zapowiada, że do końca roku zbada dokumenty dotyczące ewentualnej współprac
      > y generała brygady w stanie spoczynku, Zbigniewa Ścibora-Rylskiego. Po co? Dla
      > czego? Czy zainteresowany sam o to wystąpił? Wątpię, by 96-letni weteran II wo
      > jny światowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, przewodniczący Zarządu Główne
      > go Związku Powstańców Warszawskich, nagle odczuł potrzebę oczyszczenia jego dob
      > rego imienia przez IPN.

<systemowe ciach>

> Czy jest możliwe, że teraz, kiedy ważą
      > się losy jego siedziby, Instytut Pamięci Narodowej pragnie przypomnieć, jaki j
      > est ważny i niezbędny?
      > Byłbyż to wszystko zbieg okoliczności?
      >
      > A dlaczego nie lustrowac zmarłych od A do Z??? (jb)
      • joannabarska Pieniądze w błoto 26.08.12, 12:01
        -W natłoku ofert pomocy i deklaracji dobrej woli, związanych z lokalowymi kłopotami IPN, umyka ważna informacja: PiS mógł w czasach swoich rządów (2006 r.) łatwo rozwiązać problem siedziby Instytutu, przypomina „Gazeta Wyborcza”. Wystarczyło ją wyłączyć z majątku państwowej wtedy spółki Ruch, która była szykowana do prywatyzacji. Był taki projekt, ale nie znalazł poparcia resortu skarbu, którym kierował Wojciech Jasiński, dziś poseł PiS. Według „GW” IPN nie jest ani biedny (roczny budżet 223 mln zł), ani prześladowany.Zatrudnia 2,2 tys. osób, w tym 135 prokuratorów. Przeciętna płaca to 5,3 tys. zł brutto. Prokuratorzy pionu śledczego i Biura Lustracyjnego dostają więcej – 12,7 tys. zł miesięcznie. Pion śledczy przez 10 lat zdołał zaprowadzić na ławę oskarżonych 35 osób, z czego skazano 12., zaś Biuro Lustracyjne na ponad 7,5 tys. spraw skierowało 87 wniosków o stwierdzenie kłamstwa lustracyjnego i uzyskało 38 wyroków.

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
        • Gość: andrzej.filipowicz POwiedzmy to Czechom, Słowakom, Rumunom i Niemcom IP: 89.167.0.* 26.08.12, 19:31
          joannabarska napisała:

> -W natłoku ofert pomocy i deklaracji dobrej woli, związanych z lokalowymi kłopo
          > tami IPN, umyka ważna informacja: PiS mógł w czasach swoich rządów (2006 r.) ła
          > two rozwiązać problem siedziby Instytutu, przypomina „Gazeta WyborczaR
          > 21;. Wystarczyło ją wyłączyć z majątku państwowej wtedy spółki Ruch, która była
          > szykowana do prywatyzacji. Był taki projekt, ale nie znalazł poparcia resortu
          > skarbu, którym kierował Wojciech Jasiński, dziś poseł PiS. Według „GWR
          > 21; IPN nie jest ani biedny (roczny budżet 223 mln zł), ani prześladowany.Zatru
          > dnia 2,2 tys. osób, w tym 135 prokuratorów. Przeciętna płaca to 5,3 tys. zł bru
          > tto. Prokuratorzy pionu śledczego i Biura Lustracyjnego dostają więcej –
          > 12,7 tys. zł miesięcznie. Pion śledczy przez 10 lat zdołał zaprowadzić na ławę
          > oskarżonych 35 osób, z czego skazano 12., zaś Biuro Lustracyjne na ponad 7,5 ty
          > s. spraw skierowało 87 wniosków o stwierdzenie kłamstwa lustracyjnego i uzyskał
          > o 38 wyroków.

Fantastyczne wyliczenia, w których konkluzji tylko zabrakło, że wystarczyło otworzyć szeroko archiwa komunistycznej bezpieki i nie tworzyć "zbioru zastrzeżonego", a problem by się sam z siebie rozwiązał...

To co zacytowałaś Joanno jest grzechem pierworodnym "lustracji", który popełnił nie kto inny jak red. naczelny Gazety, A. Michnik, który jako jeden z pierwszych - buszując w archiwach bezpieki najlepiej wiedział i wie, kto wróg nasz, a kto przyjaciel...
          • jan.urbaniak1 POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! 26.08.12, 21:57
            Solidaruchy już zadbają o swoich.
            • Gość: bleee... Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! IP: *.ip.netia.com.pl 26.08.12, 22:06
              ...ja Stiopa... a Was kak zowut...?... Awas... bleee...
              • Gość: jb Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! IP: *.dynamic.mm.pl 26.08.12, 23:06
                Oj,nie lubicie SB, wolicie obecne sluzby? Podkreslam,ze SB to nie UB,ale trzeba cos na ten temat wiedziec.
                • Gość: andrzej.filipowicz Oczywiste oczywistości IP: 89.167.0.* 27.08.12, 06:41
                  Gość portalu: jb napisał(a):
                  > Oj,nie lubicie SB, wolicie obecne sluzby? Podkreslam,ze SB to nie UB,ale trzeba
                  > cos na ten temat wiedziec.

Oczywiście, że SB, to nie UB, a ZOMO, to nie UOP, że policji i ABW nie wspomnę.
                  Ci poniżej wybrani są potwierdzeniem, że wszystko oczywiście było, jest i będzie OK, a tylko IPN z przeproszenie "blee" jest beeeee:

w V-ce minister MSW - Adam Rapacki, który rozpoczął "karierę" jako warszawski zomowiec w 1980 roku, generał Kazimierz Szwajcowski, uczestnik pacyfikacji kopalni Wujek w 1981 r. a obecnie zastępca komendanta Komendy Głównej Policji, Andrzej Trela -obecnie II z-ca komendanta KGP- który w 82 r był w ZOMO a pracę w MO rozpoczął z puli wakatów SB, itp. itd...
                  • Gość: aron Re: Oczywiste oczywistości IP: *.paradowski.pl 27.08.12, 07:06
                    a dlaczego przeciwnicy lustracji nie mogą się wyprowadzić na Białoruś, tam lustracji nie ma. Dla tych 100 dolarów miesięcznie wolą się użerać z IPNem.
                    • jan.urbaniak1 Natychmiast beatyfikować Żołnierzy Wyplutych ! 27.08.12, 08:22
                      Dał nam przykład doc. dr hab mgr inż. techn. Dudek jak zwyciężać mamy !
                      Precz z komuną i gołymi cycami Dody !!!
                • andrzej.sawa Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! 27.08.12, 09:24
                  Tak samo jak związek sowiecki,to nie związek radziecki - więcej logiki warto.
                  • jan.urbaniak1 Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! 27.08.12, 09:42
                    POPiS ubogaci tych niewinnych młodzianków z IPN.
                    Precz z komuno !!!
                    • joannabarska Błędy jak na dłoni 27.08.12, 11:42
                      W SB,cokolwiek mowic,było wielu niegłupich ludzi, nie takich,jak "agent Tomek" . A likwidacja organow,ktore zwalczaly przestepstwa gospodarcze, naduzycia, komu byla potrzebna? Skutki widac dzisiaj wyraznie.

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
                      • Gość: aron Re: Błędy jak na dłoni IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 13:49
                        właśnie w SB były głupki, skoro nie potrafili odróżnić Lecha od Jarosława. A potem dziwne że komuna upadła.
                        Pewnie chleli zamiast śledzić Jarosława i jego kota. A teraz płacz że IPN
                        • joannabarska Re: Błędy jak na dłoni 27.08.12, 22:47
                          aronie,i na tym forum znajdą sie glupki..
                      • Gość: andrzej.filipowicz Paradygmaty IP: 89.167.0.* 27.08.12, 14:32
                        joannabarska napisała:
                        > W SB,cokolwiek mowic,było wielu niegłupich ludzi, nie takich,jak "agent Tomek
                        > " . A likwidacja organow,ktore zwalczaly przestepstwa gospodarcze, naduzycia,
                        > komu byla potrzebna? Skutki widac dzisiaj wyraznie.

Pewnie, że tak. Wystarczyło zmienić nazwę organu albo rozwiązać jeden, w jego miejsce powołać inny, a jaś(z przeproszeniem wszystkich Janów) nagle głupi się stał albo i mądry bardziej. Tak jak kiedyś czterech oficerów SB było potrzeba do wzięcia kroju czcionek z maszyny do pisania, tak teraz czterech oficerów ABW do do ustalenia kto posta tego napisał i skąd wysłał - jeżeli oczywiście to ci sami, co po weryfikacji z SB przeszli do UOP, a później ABW...

Nikt i niczego w naszym kraju nie likwidował poza samymi zainteresowanymi - czego najlepszym przykładem była... PZPR.
                      • Gość: bleee... na dłoni to kaktus... :)... IP: *.ip.netia.com.pl 27.08.12, 14:40
                        ...tak... byli mądrzejsi.... przechwalał mi się jeden taki ze służby, jak podczas rewizji u opozycjonisty (bibliofila...) zarekwirował sporo cennych pozycji... nic wspólnego z działalnością opozycyjną nie mających wspólnego... mało nie pękł z dumy... uważam, że był nie tylko swołoczą, ale i idiotą... o takich przestępcach mówisz?... :-)... bleee...

ps.: nawet aparycję miał porównywalną z agentem Tomkiem... bleee...
                        • Gość: andrzej.filipowicz Paczka papierosów... IP: 89.167.0.* 27.08.12, 14:53
                          > ...tak... byli mądrzejsi.... przechwalał mi się jeden taki ze służby, jak podcz
                          > as rewizji u opozycjonisty (bibliofila...) zarekwirował sporo cennych pozycji..
                          > . nic wspólnego z działalnością opozycyjną nie mających wspólnego... mało nie p
                          > ękł z dumy... uważam, że był nie tylko swołoczą, ale i idiotą... o takich przes
                          > tępcach mówisz?... :-)... bleee...
                          >
                          > ps.: nawet aparycję miał porównywalną z agentem Tomkiem... bleee...

Mniemam, że gdyby agent "Tomek" w plany "prywatyzacji" szpitali nie wlazł i na celebrytkę, a zarazem prezes jednej ze spółek córek giełdy papierów czasami bezwartościowych, że nie wspomnę o inwestycjach byłego pierwszego i jego damy w Kazimierskie nieruchomości, to i nadal by agentem specjalnym pewnie był.

Ten w przeciwieństwie do tych od rozpracowywania Amber Gold i OLT Express coś robił, bo ci co zostali nawet syna premiera od kontaktów z oszustem finansowym nie potrafili ochronić...

O papierosach, to może przy innej okazji, bo właśnie wyjechać muszę...
                          • Gość: bleee... Re: Paczka papierosów... IP: *.ip.netia.com.pl 27.08.12, 17:29
                            > Ten w przeciwieństwie do tych od rozpracowywania Amber Gold i OLT Express coś robił,

...mówiło się kiedyś, że w towarzystwie pewnych rzeczy się nie robi... np. nie puszcza się bąków... trudno ocenić zachowanie chwalonego przez ciebie agenta jako... :/... bleee...
                            • Gość: andrzej.filipowicz Re: Paczka papierosów... IP: 89.167.0.* 28.08.12, 06:30
                              > > Ten w przeciwieństwie do tych od rozpracowywania Amber Gold i OLT Express
                              > coś robił,
                              >
                              > ...mówiło się kiedyś, że w towarzystwie pewnych rzeczy się nie robi... np. nie
                              > puszcza się bąków... trudno ocenić zachowanie chwalonego przez ciebie agenta ja
                              > ko... :/... bleee...

Różnice w skuteczności działań podkreśliłem, a nie metody chwaliłem.
                              Z drugiej strony rzecz biorąc bardziej skuteczny był jako singiel z CBA niż cała delegatura ABW z Gdańska...

Do paczki papierosów powrócę jak przed komputer wrócę...
                          • Gość: bleee... Re: Paczka papierosów... IP: *.ip.netia.com.pl 27.08.12, 17:51
                            > Ten w przeciwieństwie do tych od rozpracowywania Amber Gold i OLT Express coś robił,

...mówiło się kiedyś, że w towarzystwie pewnych rzeczy się nie robi... np. nie puszcza się bąków... trudno ocenić zachowanie chwalonego przez ciebie agenta jako... :/... bleee...

ps.: jaka jest różnica między agentem, a prowokatorem?... bleee...
                            • Gość: andrzej.filipowicz Re: Paczka papierosów... IP: 89.167.0.* 28.08.12, 06:20
                              > > Ten w przeciwieństwie do tych od rozpracowywania Amber Gold i OLT Express
                              > coś robił,
                              >
                              > ...mówiło się kiedyś, że w towarzystwie pewnych rzeczy się nie robi... np. nie
                              > puszcza się bąków... trudno ocenić zachowanie chwalonego przez ciebie agenta ja
                              > ko... :/... bleee...
                              >
                              > ps.: jaka jest różnica między agentem, a prowokatorem?... bleee...

Myślę, że żadnej różnicy nie ma, bo w zależności od zadania on skórę niczym kameleon zmienia.
        • jan.urbaniak1 Re: Pieniądze w błoto 01.09.12, 21:31
          joannabarska napisała:

> -W natłoku ofert pomocy i deklaracji dobrej woli, związanych z lokalowymi kłopo
          > tami IPN, umyka ważna informacja: PiS mógł w czasach swoich rządów (2006 r.) ła
          > two rozwiązać problem siedziby Instytutu, przypomina „Gazeta WyborczaR
          > 21;. Wystarczyło ją wyłączyć z majątku państwowej wtedy spółki Ruch, która była
          > szykowana do prywatyzacji. Był taki projekt, ale nie znalazł poparcia resortu
          > skarbu, którym kierował Wojciech Jasiński, dziś poseł PiS. Według „GWR
          > 21; IPN nie jest ani biedny (roczny budżet 223 mln zł), ani prześladowany.Zatru
          > dnia 2,2 tys. osób, w tym 135 prokuratorów. Przeciętna płaca to 5,3 tys. zł bru
          > tto. Prokuratorzy pionu śledczego i Biura Lustracyjnego dostają więcej –
          > 12,7 tys. zł miesięcznie. Pion śledczy przez 10 lat zdołał zaprowadzić na ławę
          > oskarżonych 35 osób, z czego skazano 12., zaś Biuro Lustracyjne na ponad 7,5 ty
          > s. spraw skierowało 87 wniosków o stwierdzenie kłamstwa lustracyjnego i uzyskał
          > o 38 wyroków.
          >
          >
          > "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające
          > ." (JULIAN TUWIM)
          !
      • Gość: bosman filipku... IP: *.centertel.pl 27.08.12, 15:05
        dziwy to w burdelu, a tutaj - zwyczajna polska rzeczywistość, lustracja na zamówienie. Sprzątaczka nagle okazała się sumienna i znów podczas odkurzania "wygrzebała" coś zza szafy.
        • Gość: andrzej.filipowicz Re: "bosmanie"... IP: 89.167.0.* 27.08.12, 16:42
          > dziwy to w burdelu, a tutaj - zwyczajna polska rzeczywistość, lustracja na zamó
          > wienie. Sprzątaczka nagle okazała się sumienna i znów podczas odkurzania "wygrz
          > ebała" coś zza szafy.

Dziwy były w odniesieniu do cudów, bo tak chyba zresztą ateiści nazywają nadprzyrodzone zjawiska i rzeczy. O dziwo!, za zwyczajne uchodzi w pewnych naszych krajowych kręgach to, co gdzie indziej ani cudem ani naturalnością nie jest, a lustracje były powszechne bez jakiegoś specjalnego czy okazjonalnego zamówienia.

Morał z tej opowieści o sprzątaczce jest taki, że powinna mieć co najmniej cztery inne niż swój etaty - premiera, prezydenta i od nich oraz siebie również niezależnych - ministra sprawiedliwości i prokuratura... generalnego.
          • Gość: Bazyl Re: "bosmanie"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 21:27
            Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a):
            > Dziwy były w odniesieniu do cudów, bo tak chyba zresztą ateiści nazywają
            > nadprzyrodzone zjawiska i rzeczy.

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie pojęcia "zjawiska nadprzyrodzone"?
            Z definicji semantycznej wynikałoby, że są to zjawiska sprzeczne z prawami przyrody, tymczasem wszystkie niezrozumiałe "dziwy" i "cudowności" okazują się z czasem zgodne z prawami fizyki oraz innych nauk. Fundacja Edukacyjna Jamesa Randiego ufundowała nawet nagrodę w wysokości 1 mln dolarów dla tego, kto w wiarygodnym eksperymencie naukowym udowodni istnienie dowolnego zjawiska "nadprzyrodzonego". Niestety, jak dotąd nikomu to się nie udało, z czego niezbicie wynika, że taich zjawisk po prostu nie ma, a sam termin jest tylko zwrotem frazeologicznym, za którym nie stoi żaden desygnat.
            • Gość: bleee... Re: "bosmanie"... IP: *.ip.netia.com.pl 27.08.12, 22:28
              ..."zjawiska nadprzyrodzone" w wersji materialistycznej to przecież nic innego, jak zjawiska "nad przyrodzeniem" występujące... czyż nie"... :-)... bleee...
            • Gość: andrzej.filipowicz Re: "Bazyl"... IP: 89.167.0.* 27.08.12, 23:15
              Gość portalu: Bazyl napisał(a):

> Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a):
              > > Dziwy były w odniesieniu do cudów, bo tak chyba zresztą ateiści nazywają
              > > nadprzyrodzone zjawiska i rzeczy.
              >
              > Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie pojęcia "zjawiska nadprzyrodzone"?
              > Z definicji semantycznej wynikałoby, że są to zjawiska sprzeczne z prawami przy
              > rody, tymczasem wszystkie niezrozumiałe "dziwy" i "cudowności" okazują się z cz
              > asem zgodne z prawami fizyki oraz innych nauk. Fundacja Edukacyjna Jamesa Randi
              > ego ufundowała nawet nagrodę w wysokości 1 mln dolarów dla tego, kto w wiarygod
              > nym eksperymencie naukowym udowodni istnienie dowolnego zjawiska "nadprzyrodzon
              > ego". Niestety, jak dotąd nikomu to się nie udało, z czego niezbicie wynika, że
              > taich zjawisk po prostu nie ma, a sam termin jest tylko zwrotem frazeologiczny
              > m, za którym nie stoi żaden desygnat.

Proszę bardzo - zjawisko nadprzyrodzone, to na ten przykład oświadczenie prokuratora generalnego RP, że zacznie porządek nie od siebie, a od innych, a to jego urząd zwykł wszak odsyłać "zgodnie z właściwościami" skargi na prokrastynację, opieszałość i niekompetencję prokuratorów rejonowych i okręgowych czyli do samych zainteresowanych...

Jeżeli chcesz poznać inne zjawiska nadprzyrodzone, to zapytaj ministra finansów jaka siła fizyczna czy też zjawisko przyrodnicze sprawiło, że Amber Gold w latach 2009-2011 ani jednej deklaracji podatkowej nie złożyło choć w tym samym czasie miliony na film "Wałęsa" łożyło?

O desygnaty i frazeologie również w kontekście nadprzyrodzoności najlepiej pytać "Józefa Bąka" vel Michał Tusk, który wtedy gdy depozytariusze Amber Gold doprosić wypłaty swoich lokat się nie mogli, on swoje faktury miał regulowane.

• Gość: Ubogacony Edek Re: Natychmiast beatyfikować Żołnierzy Wyplutych ! IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 11:38
                Mordowali tylko komunistów, ich żony i ich dzieci !
          • Gość: bosman filipku, dziwy to dziwy... IP: *.centertel.pl 28.08.12, 12:03
            cuda to cuda - nie zaskoczyłeś? - trudno.
            Morał z opowieści o sprzątaczce jest taki, że pracuje na niejawnym etacie u kaczki i maciorki, a zastanawiającym jest to, że kwity zza szafy wypadają jej zawsze wtedy gdy jest to ww. pacjentom na rękę. I zawsze te najwłaściwsze. To są dopiero cuda (nie myl z "dziwami", wszak nie jesteś ateistą)
            • Gość: Ubogacony Edek To jakie Polske jak walczyłem ?!!! IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 13:05
              To po co przetrzymałem katownie w Bigoraju ("Pod Napięciem") i obóz koncentartyczny na Hajdowie ?!!! To na darmo byłem uświadamiany politycznie przez kol. Krukównę i Bobę ?!!!
              • Gość: jb O nikt nikt nie pamięta IP: *.dynamic.mm.pl 28.08.12, 15:27
                A gdzie są groby czołowych komunistow polskich,którzy w swym sumieniu dzialali dla dobra Polski i socjalizmu? Prochy nalezy przewiezc do Polski i tu pochowac, lub wybudowac cmentarz w Rosji.
                • Gość: jb Re: O nich nikt nie pamięta IP: *.dynamic.mm.pl 28.08.12, 18:50
                  O nich nikt nie pamięta - poprawiam tytuł (jb)
                • andrzej.sawa Re: O nikt nikt nie pamięta 28.08.12, 20:05
                  A od kiedy komuniści mają sumienie?
            • Gość: andrzej.filipowicz Prostytucja, to prostytucja, "Bosmanie"... IP: 89.167.0.* 28.08.12, 20:00
              > cuda to cuda - nie zaskoczyłeś? - trudno.
              > Morał z opowieści o sprzątaczce jest taki, że pracuje na niejawnym etacie u kac
              > zki i maciorki, a zastanawiającym jest to, że kwity zza szafy wypadają jej
              > zawsze
              wtedy gdy jest to ww. pacjentom na rękę. I zawsze te najwłaściwsz
              > e
              . To są dopiero cuda (nie myl z "dziwami", wszak nie jesteś ateistą)

Cóż tu "zaskakiwać" jak sprawy są jasne jak słońce. Weźmy na ten przykład jedną z kolejnych ogólnopolskich afer finansowych, w których tle syn z innego ojca, reżyser z innej bajki, prezydent miasta z innej partii niz przez ciebie wskazani w cieniu oszusta stoją.

O całej reszcie, a szczególnie "sprzataniu" sugeruję porozmawiać z jakim Czechem albo Niemcem, że o Rumunach nie wspomnę...
              • jan.urbaniak1 Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! 01.09.12, 19:06
                Solidaruch solidaruchowi łba nie urwie ... .
                • joannabarska Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! 01.09.12, 23:12
                  Nepotyzm pierwszej marki!
                  • joannabarska Czytajcie sami Passenta 01.09.12, 23:17
                    passent.blog.polityka.pl/--

• jan.urbaniak1 Re: POPiS nie pozwoli ukrzywdzić IPN ! 02.09.12, 09:40
                      Tylko zaangażowanie księży egzorcystów może uratować naszą piękną płynącą miodem i mlekiem Przenajświętszą przed wyuzdanymi praktykami zbrodniczych dzieweczek i młodzianków z Antify !
        • jan.urbaniak1 Re: filipku... 02.09.12, 11:15

> dziwy to w burdelu, a tutaj - zwyczajna polska rzeczywistość, lustracja na zamó
          > wienie. Sprzątaczka nagle okazała się sumienna i znów podczas odkurzania "wygrz
          > ebała" coś zza szafy.
          Solidaruch nie człowiek to wiadoma rzecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka