Dodaj do ulubionych

Historia tajnego tunelu, czyli 40 lat Teatru w ...

20.10.12, 11:10
Coś mi się wydaje, że teraz za pieniądze unijne też wybudujemy sporo budowli na których utrzymanie później nie będzie nas stać :) Ale, cóż taka natura ludzka, że chce się jak najwięcej i myśli się, że potem jakoś to będzie. Parafrazując, można powiedzieć, że pokutuje myślenie: jak bóg pozwolił pobudować to da i na utrzymanie :) No ale cóż, wydając dużo trzeba też popełnić parę błędów ...
Obserwuj wątek
    • cornelius-ltd Budujcie tak,aby dalo sie przerobic na kosciol 20.10.12, 13:24
      I dlatego musi tam byc takze wieza,najpierw widokowa,a moze pare lat pozniej,jako dzwonnica...
      • Gość: andrzej.filipowicz Święte słowa, święte słowa! IP: 89.167.0.* 21.10.12, 07:39
        cornelius-ltd napisał:

> I dlatego musi tam byc takze wieza,najpierw widokowa,a moze pare lat pozniej,ja
        > ko dzwonnica...

Ilekroć mijam jakiś kościół, to serce rośnie, że może być czysto i niekoniecznie z przepychem.
        Nachodzi mnie zawsze wtedy myśl taka, że szkoda, iż duchowni nie mogą sprawować publicznych urzędów...
        • Gość: bosman masz "słusznego" filipku... IP: *.centertel.pl 22.10.12, 20:05
          same "Gargamele". Ale za to "czyste".
          Za tych rządów "duchownych" wszyscy oprócz ciebie, sawy, ursusa i arona i jeszcze kilku pojebów spierd(........)i by z Polski.
          • Gość: andrzej.filipowicz Do migracji tez trzeba mieć długie spodnie... IP: 89.167.0.* 22.10.12, 22:50
            Gość portalu: bosman napisał(a):
            > same "Gargamele". Ale za to "czyste".
            > Za tych rządów "duchownych" wszyscy oprócz ciebie, sawy, ursusa i arona i jes
            > zcze kilku pojebów spierd(........)i by z Polski.

Tak Ty jak i ci wszyscy, którym zawdzięczamy najwiekszą w historii Polski migrację ekonomiczną plemnikami jeszcze nawet nie byli-ście kiedy misjonarze Kościóła katolickiego przywieźli do naszego kraju cywilizację.

Byłem kiedyś emigrantem więc wiem co powoduje podjęcie decyzji o zmienie kraju pobytu i... powrotu, a Ty, który twierdzisz, że wszyscy by stąd wyjechali odwagi nawet nie masz by pojechać dalej niż do Warszawy...

Nie było nas, a Kościół był - nas już dawno na tym świecie nie będzie, a Kościół będzie nadal trwał, bo tak już jest od ponad 2000 lat.

Wyluzuj "bosmanie", bo do decyzji o pozostawieniu wszystkiego i emigracji trzeba mieć w sobie coś wiecęj niż publiczne ubliżanie, bo to ani mężczyzną ani odważnym wcale nie czyni, a tylko słabość obnaża i poczucie własnej wartości obniża.
            • Gość: bosman pieprzysz.... IP: *.centertel.pl 23.10.12, 11:51
              jak zwykle.
              Z jednym się zgodzę: kk kradł, kradnie i będzie kradł. Jak od 2000 lat. Tobie to pasuje bo doisz z tego, ode mnie wara ci.
              Byleś emigrantem? - szkoda ze wróciłeś ale pewnie musiałeś. Pewnie gó... zdziałałeś i gó... osiągnąłeś - i tu i tam. Wiecznie marudzisz i biadolisz, jak każda oferma.
              PS: nie małpuj cudzych sformułowań prymitywie. Nie stać cie na własne?

1)Jak coś ci nie pasuje - to masz problem.
              2)Możesz nie odpisywać na mojego posta - naprawdę mam w dupie twoje poglądy i
              przemyślenia, co łączy się nierozerwalnie z punktem 1)
              3)...a teraz PiS (Przeproś i Spie...)
        • Gość: Ajatollah M Re: Święte słowa, święte słowa! IP: 173.233.214.* 22.10.12, 21:13
          "Ilekroć mijam jakiś kościół, to serce rośnie, że może być czysto i niekoniecznie z przepychem.
          Nachodzi mnie zawsze wtedy myśl taka, że szkoda, iż duchowni nie mogą sprawować publicznych urzędów..."

Panie Filipowicz, z calego serca zapraszamy do Iranu!!!
          • Gość: andrzej.filipowicz Re: Święte słowa, święte słowa! IP: 89.167.0.* 22.10.12, 22:53
            Gość portalu: Ajatollah M napisał(a):

> "Ilekroć mijam jakiś kościół, to serce rośnie, że może być czysto i niekonieczn
            > ie z przepychem.
            > Nachodzi mnie zawsze wtedy myśl taka, że szkoda, iż duchowni nie mogą sprawować
            > publicznych urzędów..."
            >
            > Panie Filipowicz, z calego serca zapraszamy do Iranu!!!

Proszę ponowić zaproszenie jak Pan tam będziesz - tylko nie w charakterze okupanta...
    • Gość: a co z tunelem Re: Historia tajnego tunelu, czyli 40 lat Teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 14:12
      A co z tunelem pod Saskim Ogrodem? Sprawdziliście?
    • galnospoke Aha! 20.10.12, 14:42
      "Wszyscy natknęli się na ciemny, betonowy tunel. Miał około 60 metrów długości i kończył się gołą ścianą. Strażacy rozstawili lampy i zaczęli rozkuwać ścianę młotem. " - aha, czyli wybudowano 60 metrowy tunel, ktory prowadzil do nikad. Brawo. Pogratulowac rozumku. Spoko, juz mnie nic w GW nie zdziwi.
      • Gość: yogi Re: Aha! IP: *.lublin.mm.pl 20.10.12, 20:46
        Tunel jest tylko nie tam. A zresztą Inspektor Budowlany stwierdził że nie gwarantuje że tunelu nie ma bo fakt że za ścianą był piach nie znaczy że dalej nie ma czegoś więcej. Ale pewnie się kiedyś okaże jak się Racławickie zaczną zapadać.
    • tajnos.agentos Historia tajnego tunelu, czyli 40 lat Teatru w ... 20.10.12, 22:12
      "Żeby postawić teatr trzeba było zlikwidować skwerek, gdzie wypoczywały rodziny z dziećmi."

Żeby postawić teatr, trzeba było zlikwidować skrzyżowanie, które potocznie nazywano "portki" a nie jakiś skwerek, ale wiem że matki - Polki z dziećmi są bardziej medialne...:D
      • Gość: bosman żadnego skwerku tam nie było IP: *.centertel.pl 22.10.12, 20:16
        wielkie boisko - nie boisko (trawiaste), ogrodzone siatką, na którym rozstawiano namioty cyrkowe gdy przyjeżdżał cyrk do Lublina a w pobliżu ul.Uniwersyteckiej basen.
    • qqbek Jedna sprawa to budowa... 21.10.12, 00:14
      ...odmienna zaś utrzymanie ;)
      Może parking dostarczy wpływów ;)
      Zaraz obok urząd w końcu budują.

Pamiętam, jak jeszcze w stanie wojennym z ojcem tamtędy jechałem trajtkiem. I on wtedy stwierdził, że już naście lat budują i pewnie jeszcze drugie tyle będą budować, biorąc pod uwagę kryzys.

Z perspektywy lat ojca swojego uznać mogę za optymistę.
      Narzekających dziś zaś, za pesymistów.

Ja odchamiać się mogę w Filharmonii dość regularnie... ale większość społeczeństwa takiej potrzeby nie czuje. Wiedziały to władze w latach 70-tych, całe zakłady pracy na "odchamianie" wycieczkami wożąc do miast. Tak więc z perspektywy wtedy podjętych decyzji, TwB wcale nie był inwestycją nietrafioną.
      Dziś zaś byt zapewni jej parking... i co do tego jestem akurat przekonany.
      • Gość: andrzej.filipowicz Re: Jedna sprawa to budowa... IP: 89.167.0.* 21.10.12, 08:08
        qqbek napisał:

> ...odmienna zaś utrzymanie ;)
        > Może parking dostarczy wpływów ;)
        > Zaraz obok urząd w końcu budują.
        >
        > Pamiętam, jak jeszcze w stanie wojennym z ojcem tamtędy jechałem trajtkiem. I o
        > n wtedy stwierdził, że już naście lat budują i pewnie jeszcze drugie tyle będą
        > budować, biorąc pod uwagę kryzys.
        >
        > Z perspektywy lat ojca swojego uznać mogę za optymistę.
        > Narzekających dziś zaś, za pesymistów.
        >
        > Ja odchamiać się mogę w Filharmonii dość regularnie... ale większość społeczeńs
        > twa takiej potrzeby nie czuje. Wiedziały to władze w latach 70-tych, całe zakła
        > dy pracy na "odchamianie" wycieczkami wożąc do miast. Tak więc z perspektywy wt
        > edy podjętych decyzji, TwB wcale nie był inwestycją nietrafioną.
        > Dziś zaś byt zapewni jej parking... i co do tego jestem akurat przekonany.

Abstrahując od całej reszty, która zakończy się jak było wcześniej, to napisz jak może zapewnić byt parking.... służbowy, który nomen omen o ile dobrze pamietam z umowy z województwem będzie współwłasnością prywatnej inwestycji, która jeszcze przed oddaniem do użytko swojego obiektu została przejęta przez generalnego wykonawcę za długi?

W najlepszym przypadku dwie równoległe inwestycje do tej pierwszej prywatnej, a rozpoczętej w 2010 roku dadzą zysk temu kto przejmie je jako masę upadłościową...
    • dociek Historia tajnego tunelu, czyli 40 lat Teatru w ... 22.10.12, 17:48
      "Miał być pomnikiem na miarę wielkości Polski Ludowej. Stał się wyrazem nieudolności i fałszu. Po 41 latach Teatr w Budowie zamieni się w Centrum Spotkania Kultur. Czego nie udało się zrobić PRL, dokończy UE..."

Pierdolicie Hipolicie! Ile mieliście lat, jak decyzja ta zapadała?

Więcej... lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,12696612,Historia_tajnego_tunelu__czyli_40_lat_Teatru_w_Budowie.html#ixzz2A2k3L57l
      • Gość: bosman he he he.... IP: *.centertel.pl 22.10.12, 20:21
        w najlepszym wypadku srał pod siebie, ale najprawdopodobniej nie był nawet dobrze ukształtowanym plemnikiem.
        "Uwielbiam" jak zasrańcy, którzy znają komunę z bredni nowych zbowidowców silą się na ironię z niej.
    • Gość: bosman "Historia tajnego tunelu, czyli 40 lat Teatru"... IP: *.centertel.pl 22.10.12, 20:07
      czyli bełkot, bełkot, bełkot - koszmarny sen pijanego pismaka - stek bzdur i przekłamań.
      • Gość: mieszkaniec LU Re: "Historia tajnego tunelu, czyli 40 lat Teatru IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:55
        Nie przeczuwając jak potoczy się historia budowy teatru, w grudniu 1980 roku sfilmowałem fragment budowy od strony Al. Racławickich, ogrodzony drewnianym płotem oklejonym plakatami. Wtedy przypomniał mi się program radiowy trójki w którym Fedorowicz jako Kierownik Cyrku w Budowie wyśmiewał ówczesny system. Nic się nie zmieniło, film (S8mm na taśmie celuloidowej) )chętnie udostępniłbym większemu gronu.
        Ciekawą historię opowiadał mi kierownik budowy linii elektrycznej zasilającej teatr. Rozdzielnia zasilająca była po drugiej stronie ulicy koło budynku KW na dole w parku. Przed zrobieniem wykopu na kabel zdjęli kostkę brukową i ułożyli w stosy. Potem była niedziela, roboty zostawiono na następny tydzień. W tym czasie ktoś doniósł, że koło komitetu leżą przygotowane kamienie do obrzucenia gmachu KW. Zrobiła się afera i kolega kierownik spędził trochę czasu na przesłuchaniach w SB.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka