psotnik.kolatek 13.01.13, 11:07 Właśnie dzisiaj, w ten jeden dzień w roku, gdy gra orkiestra Owsiaka, kościół pw. Maksymiliana Kolbego postanowił zbierać na misje afrykańskie. Tak, jakby nie starczało na to 364,242199 innych dni w roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: Wielka Orkiestra vs misje afrykańskie 13.01.13, 12:21 Czarnych katabasów irytuje, że nie mogą się załapać na cała kasę z datków na cele charytatywne. A już szczególnie to, że taka działalność jest publicznie, oficjalnie, jawnie rozliczana, co tym samym nie pozwala klechom kosić bezczelnie, na lewo maksymalnej kasy z ich zbiórek - bo jeszcze się coś wyda. Choć i tak wiadomo, że pasą kałduny na tych kościelnych "akcjach pomocy". Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Wielka Orkiestra vs misje afrykańskie 13.01.13, 13:02 Niech sobie zbierają, przecież ten dzień nie jest niczyją własnością. Na co chcą, kiedy chcą i jak chcę - byle robili to uczciwie, otwarcie i nie podszywali się pod nikogo. Takie procedery bowiem też niestety się zdarzają.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Skandal :) IP: *.nplay.net.pl 14.01.13, 08:43 Proboszcz zapewne nawet nie próbował skontaktować się ze sztabem orkiestry w celu uzyskania stosownego pozwolenia na zbiórkę na terenie swojej parafii. Ponadto Kościół prowokacyjnie w tym właśnie dniu obchodzi święto Chrztu Pańskiego... Wyjątkowa bezczelność! :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maXX Re: Skandal :) IP: 173.233.209.* 01.02.13, 16:55 "Ponadto Kościół prowokacyjnie w tym właśnie dniu obchodzi święto Chrztu Pańskiego... Wyjątkowa bezczelność! :) " Jak dobrze znasz kalendarz roznych (mniejszych i wiekszych) katolickich swiat, to pewnie wiesz, ze 3/4 dni w roku przypisane maja jakies rzymsko-katolickie swieto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Ogłoś bojkot IP: 89.167.0.* 01.02.13, 18:47 Gość portalu: maXX napisał(a): > "Ponadto Kościół prowokacyjnie w tym właśnie dniu obchodzi święto Chrztu Pański > ego... Wyjątkowa bezczelność! :) " > > Jak dobrze znasz kalendarz roznych (mniejszych i wiekszych) katolickich swiat, > to pewnie wiesz, ze 3/4 dni w roku przypisane maja jakies rzymsko-katolickie sw > ieto! Ogłoś bojkot tych katolickich guseł i zacznij od dnia siódmego czyli niedzieli w Rosji znanej jako zmartwychwstanie. Jaki masz problem zadać kłam tym katolickim 3/4 i zacząć od zaniechania przerwy w pracy w siódmym dniu tygodnia. Pora najwyższa te katolickie mity obalić i przestać świętować niedzielę. Jak dasz przykład, to może premier rządu i minister od komunikacji zamiast latać na niedzielę do domu z Warszawy samolotami wezmą się tego siódmego dnia tygodnia po prostu do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Ogłoś bojkot 01.02.13, 19:35 Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a): > > Ogłoś bojkot tych katolickich guseł i zacznij od dnia siódmego czyli niedzieli > w Rosji znanej jako zmartwychwstanie. > > Jaki masz problem zadać kłam tym katolickim 3/4 i zacząć od zaniechania przerwy > w pracy w siódmym dniu tygodnia. Pora najwyższa te katolickie mity obalić i p > rzestać świętować niedzielę. > > Jak dasz przykład, to może premier rządu i minister od komunikacji zamiast lata > ć na niedzielę do domu z Warszawy samolotami wezmą się tego siódmego dnia tygod > nia po prostu do roboty... Ma pan, panie filipowicz z tym jakiś problem? Dosyc czesto pracuje w niedziele i nie widze w tym nic nadzwyczajnego. A te 3/4 o których pan wspomina...jakieś 3/4 z nich dawno przestał uważac niedzielę za dzień swiety. szczególnie podczas spacerów po galeriach handlowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Nie rozumiem... 14.01.13, 08:57 ...siłą ktoś Ciebie do kościoła zaciągnął? Ja od dawna już w kościele nie byłem, więc takich zgrzytów nie czuję... bo mam czarną mafię w głębokim poważaniu. Jak ktoś, pokornie jak owieczka, co niedziela zasuwa, to chyba pretensje o to, że "pasterz" próbuje ją strzyc, powinien mieć w pierwszej mierze do siebie - nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wielka Orkiestra vs misje afrykańskie IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 09:30 to może było rozmienić w jubilacie 5 zeta i dać 2 zł na misje, 3 na orkiestrę? Albo odwrotnie, w zależności od wewnętrznych przekonań. Trudno, żeby zbierał na orkiestrę, to działka Owsiaka. Proboszcza od Kolbego odbieram jako wyjątkowo inteligentnego i rozsądnego człowieka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman problem w tym, że... IP: *.centertel.pl 14.01.13, 09:58 te pieniądze zebrane "na misje" trafią do czarnych w kieckach na ich utrzymanie a nie na pomoc dla potrzebujących. Czarnym, tym prawdziwym, te misje potrzebne są jak dziwce majtki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: problem w tym, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 13:07 Nie masz racji Bosman. Szczerze Ci napiszę, że Twój antyklerykalizm nie usprawiedliwia Twoich bardzo krzywdzacych osądów, w rodzaju powyższego. Znam sporo osób z różnych kościelnych organizacji charytatywnych, które od lat działaja na rzecz misji. Są to osoby zarówno swieckie, jak i zakonne. W naszym mieście jest ich nawet całkiem sporo. Znam take organizatorów akcji wczorajszej. Nie mam powodów, żeby wątpic w uczciwość ich wszystkich. Sa to - w absolutnej swojej większości - bardzo uczciwe i szlachetne osoby. Nie wiem czy wiesz, a pewnie nie wiesz lub - bardziej - jie chcesz wiedziec - że takie misje to czasem jedyne źródło dostępu do lekarstw czy edukacji, zwłaszcza na terenach od lat objetych wojnami. Tutaj kilka przykładów. www.czadowapara.pl/ www.ojcowiebiali.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman skoro tacy... IP: *.centertel.pl 14.01.13, 13:40 uczciwi, szlachetni, bezinteresowni z wielką potrzebą altruizmu, to dlaczego nie zaspakajają swoich potrzeb ducha na własny rachunek i na dodatek wtedy, gdy Owsiak gra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maXX Re: problem w tym, że... IP: 173.233.209.* 01.02.13, 16:58 "Nie wiem czy wiesz, a pewnie nie wiesz lub - bardziej - jie chcesz wiedziec - że takie misje to czasem jedyne źródło dostępu do lekarstw czy edukacji, zwłaszcza na terenach od lat objetych wojnami." Bajeczki, kolejne koscielne bajeczki, szanowna "folkatko"! P.S. Polecam wyprawe do Afryki, zawsze mozna sprawdzic na miejscu jak "duzo" wnosi tam pomoc roznych misji rzymsko-katolickich... Odpowiedz Link Zgłoś