kalubeccy 24.02.04, 09:30 bardzo proszę o jakąś fachową poradę:niech mi ktoś powie czy lepiej nadżerkę zbadać(pobranie wycinka, histopatolog itp.)i leczyć, czy ją po prostu usunąć?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinosia Re: nadżerka 24.02.04, 19:19 To wszystko zalezy od wielkosci nadzerki i czy powraca po leczeniu farmakologicznym. Duze i nawracajace nadzerki raczej sie usuwa. Male mozna leczyc globulkami i obserwowac. Na wycinki i kolposkopie wysyla sie pacjentke wtedy, gdy np. wyszla zla cytologia (III i wyzej) -pzdr-aga Odpowiedz Link Zgłoś
annuczek Re: nadżerka 24.02.04, 19:40 I są jeszcze nadżerki, które jedynie się obserwuje. O leczeniu musi zadecydować ginekolog (a czasami warto go też "sprawdzić" u drugiego lekarza - szczególnie, jeżeli zaoferuje inwazyjne formy leczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: nadżerka 24.02.04, 20:13 Zależy od nadżerki, moja sama zniknęła po porodzie (ale miałam cc), bez jakiegokolwiek leczenia. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: nadżerka 24.02.04, 21:37 myśle,że jeśli decydujemy sie na zabiegowe usunięcie nadzerki- wypalenie, wymrozenie, leep to oprócz cytologii warto jeszcze wykonac badanie kolposkopowe- w przypadku nad zerki o wygladzie podejrzanym klinicznie lub nieprawidłowej cytologii- bezpieczniej jest pobrać wycinki Odpowiedz Link Zgłoś