wojciechgasior1 24.02.13, 20:39 Bardzo dobrze, uczenia nie jest miejscem na przedwyborcze zagrywki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Balt Re: UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 20:54 Pan Stanisław Michałowski był przez lata związany z Unią Pracy, a nawet kandydował z jej list. Czy - stosując jego logikę - powinien być rektorem UMCS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zx ? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 24.02.13, 20:56 A co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoru-sa22 Re: Agitacja polityczno partyjna IP: *.nplay.net.pl 24.02.13, 21:08 I dobrze, brawo Panie Rektorze , dziś Solidarna Polska, jutro, PIS, potem SLD, Ruch Palikota, i pozostałe partie, no i zamiast uczyć studentów w murach Uczelni będą odbywały się agitacje partyjniackie i polityczne. Kto ma ochotę to w sam raz miejsce na spotkania ( dla tych , którzy chcą ) w zaproponowanych salach konferencyjnych tego , czy innego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziki_truten Re: Agitacja polityczno partyjna 24.02.13, 21:12 Ciekawe kiedy bojówka narodowców stawi się u JM Rektora. To teraz modne .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Tacy ludzie nie powinni być rektorami mali i nieob IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.13, 21:48 On zawsze był platformersem ten cały Michałowski i nietolerancyjny - otwarty jest na jedynie słuszną koncepcję. Tacy ludzie nie powinni być rektorami mali i nieobiektywni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zx Chrzanisz ostro IP: *.dynamic.lte.plus.pl 24.02.13, 21:55 Najlepiej jakby Ziobro został rektorem - otwarty, obiektywny, kosmopolita, żywe zaprzeczenie "jedynie słusznych poglądów", demokrata, bije od niego wielkość..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: Tacy ludzie nie powinni być rektorami mali i IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 14:21 Mali i nieobiektywni a jeszcze złośliwi to byli w poprzedniej kadencji Odpowiedz Link Zgłoś
elpdna Re: Agitacja polityczno partyjna 25.02.13, 10:47 Panie Kochany! Myśli Pan, że to chodziło o 'uchronienie" studentów od polityki? Żarty na bok! Studentami na uczelni, na wszystkich uczelniach w Polsce, nikt sobie głowy nie zawraca. Degrengolada tego środowiska, dzięki usilnej pracy polityków - różnych opcji, poszła tak daleko, że są oni raczej zapatrzeni na tego, kto rządzi obecnie w Polsce, bo jeśli rektor mu podpadnie, to zakręca kurek. A jeśli go lubimy, to odkręcamy. To praktykowało i PiS - vide: Rzeszów i początki długu UMCS, praktykuje i PO Politycy w Polsce to prawdziwa zakała! Bez żadnej wizji państwa i elementarnych podstaw moralności. Proszę popatrzeć np. na ostatnie propozycje Kudryckiej dot. tzw. etyki naukowca - jeśli będą wprowadzone, oznaczać to będzie dorżnięcie resztek - tlących się jeszcze gdzie niegdzie (cud to prawdziwy!) - nauki w Polsce. Ale przecież żurnaliści nie widzą żadnego problemu: to piękna p. minister, Wielka Reformator! itp. brednie. Nauka to cywilizacja - w Polsce zaś nikogo (tj. z tzw. decydentów) nie obchodzi. Patrząc na decyzję rektora UMCS, od strony bieżących interesów uczelni, jest ona racjonalna. Ale nie ma ona nic wspólnego z dobrem studentów, nauki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonss Re: Agitacja polityczno partyjna IP: *.icpnet.pl 25.02.13, 14:02 Zgadzam się całkowicie z intenauty wpisem elpdna -mądry uzasadniony wpis -kto jak kto ale za podwórko UMCS odpowiada rektor koniec kropka -Czy Dorn nie pomyślał o drugiej sali wykladów jest pusta tania sala targów Lubelskich ni komu nie wadzi jest 2.2tys miejsc siedzących a i w poblizu znajdzie sie herbatka z kateringu? Odpowiedz Link Zgłoś
dziki_truten Bardzo dobrze 24.02.13, 21:10 Na uczelni powinno się wymieniać poglądy i merytorycznie spierać, a nie przedstawiać jedynie słuszne racje jakiejś opcji politycznej. Na marginesie Ziobry już bym nie brał na poważnie ..., Dorna nie rozumiem, że dał się - moim zdaniem - wmanipulować organizatorom w te przepychanki. Ma on coś mądrego do powiedzenia, więc mądrze powinien to zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem IP: *.hsd1.tn.comcast.net 24.02.13, 21:42 Bardzo dobrze, nie nalezy mieszac nauki z polityczna propaganda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
laboratory75 Kompromitacja UMCS 24.02.13, 22:06 Tego nie da się inaczej nazwać, jak po prostu kompromitacją UMCS. Nie tylko Rektora tej uczelni, ale samego UMCS. Wstyd Panie Rektorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: Kompromitacja UMCS IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 14:16 Kompromitacją UCZELNI to był Rektor Dąbrowski i Urbanek !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem p... 24.02.13, 22:26 Ciekawe, kiedy wreszcie JM przejrzy na oczy i dotrze do niego, jak daleko na "pole minowe" potrafią go wypuścić studenci... tzw. działacze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek [...] IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.13, 22:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Re: Tacy ludzie nie powinni być rektorami 24.02.13, 23:08 Spamujesz i za każdym razem pod innym nickiem. Naruszasz netykietę. Odpowiedz Link Zgłoś
laboratory75 Etyk-ieta 24.02.13, 23:20 Narusza, może i narusza. Ale jakoś niewielu przeszkadza, że Rektor UMCS naruszył swoją decyzją obyczaje akademickie. A to własnie do nich należy dbałość o swobodę dyskusji i wymianę poglądów. Temat konferencji, dotyczący tzw. "pakietu klimatycznego" to bardzo ważny obecnie temat, a sam pakiet budzi wiele wątpliwości, także wśród przedstawicieli np. nauk przyrodniczych. Uzasadnienie odwołania konferencji tym, że temat referatu miał brzmieć "Nie dla pakietu klimatycznego" to po prostu kompromitacja Rektora i - powtarzam - naruszenie przez niego obyczajów akademickich. Formalnie Rektor miał prawo wydać zakaz, ale na uczelniach, w środowisku naukowym obowiązują jeszcze zasady etyki naukowca, a tych, nawet gdy przepis prawny pozwala to zrobić, łamać nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
graphen Re: Etyk-ieta 25.02.13, 02:50 Laboratory75 napisał "Formalnie Rektor miał prawo wydać zakaz, ale na uczelniach, w środowisku naukowym obowiązują jeszcze zasady etyki naukowca..". Właśnie chodzi o to, żeby zasady etyki naukowca przestrzegały nie tylko władze uczelni, ale i wykładowca oraz słuchacze. Przykład wykładu W. Biniendy na Politechnice powinien nas uczyć, że wykład nie powinien być wiecem politycznym i kpiną z dyskusji naukowej. Mam wątpliwości, czy Ludwik Dorn dołożył starań dogłębnego zbadania problemu globalnego ocieplenia zgodnie z metodologią nauki lub może się pochwalić dorobkiem naukowym w tej dziedzinie, by go zapraszać na Wydział Nauk o Ziemi UMCS. Do przyjęcia byłoby, gdyby jako polityk wygłosił swoje poglądy na Wydziale Politologii. Mam nadzieję tylko, że słuchacze będą zadawali mądre pytania, a nie odśpiewają wykładowcy "Sto lat" jak na PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Etyk-ieta IP: 173.233.218.* 25.02.13, 16:39 "Mam wątpliwości, czy Ludwik Dorn dołożył starań dogłębnego zbadania problemu globalnego ocieplenia zgodnie z metodologią nauki lub może się pochwalić dorobkiem naukowym w tej dziedzinie, by go zapraszać na Wydział Nauk o Ziemi UMCS" A ja watpliwosci zadnych nie mam. Pan Dorn jest w tej dziedzinie pospolitym ignorantem i niczym wiecej jak tzw. "partyjna tuba"! P.S. A uczelnia to nie miejsce na partyjne wiece... Odpowiedz Link Zgłoś
zdybiec UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem p... 24.02.13, 23:34 "Podglądy polityczne"? Czy to taki błąd freudowski autora artykułu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem 25.02.13, 05:49 Przypadkowy lapsus, acz oddający rzeczywistość. Gdy poglądy stają się pozorem, pozostają podglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
politiko1976 Nie dziwię 25.02.13, 06:57 się że były członek Unii Pracy nie życzy sobie innych poglądów jak jedynie słuszne lewicowe Odpowiedz Link Zgłoś
tynjus UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem p... 25.02.13, 06:59 Brawo Panie Rektorze. Gonić dziadostwo z uczelni a jak chcą sie spotykać partyjnie to nich zaproszą publikę do swojej siedziby. Odpowiedz Link Zgłoś
7rybek Antysemityzm w czystej postaci... 25.02.13, 07:14 uniemożliwiając żydowi wykład. Odpowiedz Link Zgłoś
laboratory75 Gdy nie można dyskutować na uniwersytetach... 25.02.13, 09:47 Ciekawe, czy osoby podejmujące takie zakazy zdają sobie sprawę z konsekwencji ich decyzji? Gdy nie można już nawet o takich sprawach, jak np. "pakiet klimatyczny" dyskutować na uniwersytetach, to dyskusja, w sposób naturalny przeniesie się najpierw do sal komercyjnych, a potem na ulice. Graphen, sądząc z nicku, zna III zasadę dynamiki Newtona. Nb. Politechnika nie organizowała wykładu Prof. Biniendy, tylko udostępniła salę. I bardzo dobrze, że udostępniła. Gdzie miałby się ten wykład odbyć, jak nie na uczelni technicznej? Władze Politechniki pokazały, że szanują swobodę dyskusji. Zachowały się neutralnie. Tymczasem to właśnie działanie Rektora Michałowskiego jest tak naprawdę działaniem o podłożu politycznym. Wprowadził cenzurę prewencyjną. I to go kompromituje. Rektor Michałowski po prostu starannie przeczytał "dzieło" minister Kudryckiej pt. "Sumienność i sumienie naukowca", umieszczone na stronach MNiSW, które już doczekało się listu otwartego, protestu, podpisanego przez ponad 500 naukowców. Rektor dostał sygnał "z góry", dostał wytyczne, jakie ma mieć sumienie naukowe, zrozumiał instrukcję i ją zastosował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niuńka Re: Gdy nie można dyskutować na uniwersytetach... IP: 212.182.28.* 25.02.13, 14:55 Proszę czytać ze zrozumieniem. Tu nie chodziło o dyskusję, tylko o potępienie faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryderyk Re: Gdy nie można dyskutować na uniwersytetach... IP: 91.221.145.* 25.02.13, 16:57 Czytaj ze zrozumieniem i nie obrażaj pozostałych uczestników konferencji. Nie lubisz Dorna - masz prawo, ale nie masz prawa obrażać wszystkich uczestników przypisując im jednoznaczne intencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Gdy nie można dyskutować na uniwersytetach... IP: 173.233.218.* 25.02.13, 16:41 Ciekawe, czy osoby podejmujące takie zakazy zdają sobie sprawę z konsekwencji ich decyzji? Gdy nie można już nawet o takich sprawach, jak np. "pakiet klimatyczny" dyskutować na uniwersytetach, to dyskusja, w sposób naturalny przeniesie się najpierw do sal komercyjnych, a potem na ulice -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dyskutowac to mozna z fachowcami, a nie z (pelnymi ignorancji) politykierami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryderyk Re: Gdy nie można dyskutować na uniwersytetach... IP: 91.221.145.* 25.02.13, 16:58 Dlaczego wyzywasz od ignorantów wszystkich, którzy mieli uczestniczyć w konferencji? Jakie masz podstawy, czy prawo poza czekistowskim przyzwoleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem p... 25.02.13, 21:59 Ktoś taką atmosferę stworzył , ktoś takiego rektora wybrał . Kto ? Lemingi . Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem 26.02.13, 06:31 Prawo Kopernika-Greshama Odpowiedz Link Zgłoś
kainel.kemezrp padalce wypierają eskulapy 26.02.13, 08:09 i owszem tak to jest... powiatowa szkoła ma powiatowego rektora Odpowiedz Link Zgłoś
darekdebczak UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem p... 26.02.13, 14:25 A czy przypadkiem nie objaw antysemityzmu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem IP: *.static.vip-net.pl 26.02.13, 17:14 Rektor to przedstawiciel lubelskiego różowego saloniku skupionego wokół GW. Wiedziałem, ze wyznaje zasadę "racja zawsze musi być po naszej stronie". Wiedziałem, ze po cichu, stronniczo , zwalcza poglądy i ludzi o innych poglądach politycznych.Robił to zawsze w jedwabnych rękawiczkach a tu nagle zachowanie rodem z wczesnego PRLu. Myślałem, że knucie po cichu wystarczająco go zadowala a tu nagle wyskoczyły emocje i pan rektor pokazał kim jest naprawdę- partyjnym, lewicowym aparatczykiem. Zapomniał o powinnościach uczelni, których przywilejem i tradycją jest pokazywanie pogladów przeróżnych, nawet bardzo kontrowersyjnych a przywilejem słuchaczy jest prowadzenie z nimi polemik. Wielki wstyd nie tylko dla rektora ale dla Uczelni, którą miałem przyjemność ukończyć. Pan Michałowski nie nadaje się na rektora bo nie ma do tego kwalifikacji moralnych i intelektualnych. Człowiek moralny nie będzie knuł i zamykał ust innym aby pokazywać tylko wyznawane przez siebie poglądy. Intelektualista nigdy nie posunąłby się do tego aby nie dyskutować z osobą o innym poglądzie na rzeczywistość.Człowiek przyzwoity nigdy by nie mataczył aby udawadniać ,że zrobił to dla przejrzystości i dobra uczelni. Dobro Uczelni to swoboda wypowiedzi i azyl dla każdego,którego poglądy są sprzeczne z oczekiwaniami grup władzy i tych malutkich ludzików preferujących swoje poglądy i swoje tak naprawdę partyjniackie interesy. Uczelnię należy uwolnić od braku tolerancji, złych rektorów i spowodować aby była ostoją wolności, azylem dla wszystkich przekonań w myśl zasady co nie jest zabronione i zgodne z prawem to jest dozwolone. Pamiętajcie o tym wybierając w przyszłości mądrych , niepartyjnych, tolerancyjnych i przyzwoitych ludzi na to stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan koch Re: UMCS. Rektor przeciwko konferencji z udziałem IP: *.centertel.pl 26.02.13, 23:26 Tak zdecydowanie :) - wszak teraz na uczelni jest sama polityka, nie ma zarządzania jest politykowanie. Odpowiedz Link Zgłoś