Dodaj do ulubionych

Prędkość - czy to jest normalne?

12.08.26, 10:36
W mieście Łomża dzielni stróże prawa ustawili się z radarem. Na 128 skontrolowanych pojazdów , 109 przekroczyło dozwoloną prędkość w wymiarze mandatowym.

To ja się pytam - wszystkich kierowców dajemy do paki, albo łupimy codziennie mandatami, czy może jednak należałoby podnieść limit prędkości w tym miejscu, skoro nikt go nie przestrzega?

mylomza.pl/artykul/109-przekroczen-predkosci-n1847251
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 10:55
      Oj tam...zaraz limit prędkości podnieść, pałować! Na Polaka cwaniaka nie ma bata. Wyciągać z samochodu, o ile przekroczył prędkość tyle razy pałą przywalić i po sprawie. Kasa i punty nie bolą, czerwone pręgi na plecach już tak ;)
    • trypel Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 11:02
      Nie lupimy codziennie tylko abonament wprowadzamy.
    • tbernard Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 12:01
      Ciekawe co to za miejsce. Zdjęcie niewiele mówi. Przydałyby się współrzędne do mapy i tam można by się przyjrzeć. Bo na razie informacje są tak kiepskiej wartości, że równie dobrze ograniczenie tam obowiązujące można uznać za zbyt restrykcyjne albo złapani kierowcy jako zbyt lekkomyślni a ograniczenie prawidłowe.
    • kreinto Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 13:57
      riki_i napisał:

> To ja się pytam - wszystkich kierowców dajemy do paki, albo łupimy codziennie m
      > andatami, czy może jednak należałoby podnieść limit prędkości w tym miejscu, sk
      > oro nikt go nie przestrzega?
      Łupić aż się nauczą. Tak jak w innych krajach. Jest 30, wszyscy turlają się 30. I tak na być. Jak się nie podoba można przesiąść się na rower, co wszystkim polecam. 👍
    • engine8t Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 19:55
      heheheh u nas by po prostu podwyzszyli dozwolona predkosc do takiej z jaka jechalo 80% aut. Bo nie mow ze 109 kierowcow zle ocenilo odwiedznia predkosc na tym odcinku a jeden urzedas w biurze miejskim pewni ebez praw jazdy to zrobil lepiej?
      • engine8t Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 20:09
        What Is the 85th Percentile Speed Rule?

The 85th percentile speed is the speed at or below which 85% of drivers travel under free-flow conditions. In other words, it represents the speed chosen by the majority of “reasonable and prudent” drivers on a roadway.

i po polskiemu
        Czym jest zasada prędkości w 85. percentylu? Prędkość 85. percentyla to prędkość, z którą 85% kierowców porusza się w warunkach swobodnego przepływu. Innymi słowy, oznacza prędkość wybieraną przez większość "rozsądnych i rozważnych" kierowców na drodze. Metoda ta powstała w połowie XX wieku, kiedy badania inżynierii ruchu wykazały, że: Większość kierowców naturalnie wybiera prędkości odpowiednie do drogi Oznaczone ograniczenia prędkości, które odpowiadają naturalnemu zachowaniu kierowcy, zapewniają bezpieczniejsze warunki Drogi zaprojektowane i oznaczone niezgodnie z zachowaniem mogą zwiększać ryzyko wypadku Podejście 85. percentyla stało się standardem krajowym i nadal jest cytowane przez MUTCD, FHWA oraz stanowe DOT.

The method originated in the mid-20th century, when traffic engineering research showed that:

Most drivers naturally select speeds appropriate for the roadway
        Posted speed limits that match natural driver behavior result in safer conditions
        Roads designed and posted inconsistently with behavior can increase crash risk
        The 85th percentile approach became a national standard and is still referenced by the MUTCD, FHWA, and state DOTs.

A jak to powinno byc w kraju ktory sie okresla jako demokratyczny? Kto decyduje?
        Urzednk w urzedzie czy wiekszsc?
        Prawa powinny byc aby karac wiekszosc dla wygody mniejszosci ?
    • galtomone Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 20:30
      Szczególnie w tych miejscach, gdzie złapano 85 kierowców w regionie przejść dla pieszych. Tam zdecydowanie jest za wolno.

A tak na serio...

Z artykułu nie wynika że chodzi o jedno miejsce i jakie, bo fakt, są takie gdzie limit jest głupi, ale...

Polscy kierowcy w dużej liczbie mają przepisy i ograniczenia generalnie w dupie (chyba, że to ograniczenie mają "pod oknami", to wtedy wszyscy inni to debile).

Tak się składa, że jestem na zadupiu w Małopolsce. Wiocha obok wiochy, spory ruch, ludzie, psy, konie, traktory... I ograniczenie do 50 czy 40 km/h to luźne zalecenia.

Miejscowi wyprzedzają mnie bez pardonu, podwójna ciągła to też tylko, żeby lepiej drogę było widać...
      • engine8t Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 20:48
        galtomone napisała:

Kierowcy maja glupie, nierozsadne i nielogiczne ogranieczneia w D a sie okazuje ze jak sie je dostosuje wlasciwie to naraz sie ludziomnm charaktery zmieniaja. Ciagle masz 15% tych niesubordynowanych i oni placa wszelkie koszty.
        Ja wiedze u siebie ze coraz wiecej pojawia sie tablic na drogach lokalanych "Uwaga zmiana przepisow" i jaka zmiane widc? A taka ze tam gdzie bylo 45mph naraz jest 50mph ( a wiec coraz wiecej drog w miescie ma ograniczenie do 80km/h) . Nie wiem po co to tak bardzo oglaszac ale widac tak jest wlasciwie. :)
        Autia sa bezpieczniejsze, coraz wiecej aut ma zabezpieczenia przed kolizjami i coraz szybciej wszyscy jezdza wiec i przpeisy sie dostsowuje do zasaad jakimi sie kiruja przzy ustaalaaniu ograniczen predkosci.
        A przejscia sa i tam tez nie wolno nikogo przejezdzac no aale coraz wiecej widac w sumie tanich usprawnien.
        Wdluz przejsca jest wtopiny sznurek z pomaranczowymi mocna siwecacymi LED. Jak ktos chce przejsc - nasiska guzik i te sie swieca wiec widac z dalea ze nalezy zwolnic. A zasialane sa chyba z malego panela slonecznego i baterii.
        • galtomone Re: Prędkość - czy to jest normalne? 13.08.26, 07:37
          Z tym, że nie mówimy o drogach w szczerym polu, a o drogach, obok których stoją domy. Jakoś nie sadze by w takich miejscach u was wolno bylo jechac ponad 70 km/h

Np. takich - tu wczoraj po południu wyprzedziło mnie dwóch...

U Was w takich miejscach jest 45 czy 50 mph?
      • trypel Re: Prędkość - czy to jest normalne? 12.08.26, 21:14
        galtomone napisała:

> Szczególnie w tych miejscach, gdzie złapano 85 kierowców w regionie przejść dla
        > pieszych. Tam zdecydowanie jest za wolno.
        >
        > A tak na serio...
        >
        > Z artykułu nie wynika że chodzi o jedno miejsce i jakie, bo fakt, są takie gdzi
        > e limit jest głupi, ale...
        >
        > Polscy kierowcy w dużej liczbie mają przepisy i ograniczenia generalnie w dupie
        > (chyba, że to ograniczenie mają "pod oknami", to wtedy wszyscy inni to debile)
        > .
        >
        > Tak się składa, że jestem na zadupiu w Małopolsce. Wiocha obok wiochy, spory ru
        > ch, ludzie, psy, konie, traktory... I ograniczenie do 50 czy 40 km/h to luźne z
        > alecenia.
        >
        > Miejscowi wyprzedzają mnie bez pardonu, podwójna ciągła to też tylko, żeby lepi
        > ej drogę było widać...

Trzeba widac zlikwidować ograniczenia i zacząć ludzi edukować zeby wolniej jeździli. Pewnie zadziała skuteczniej - tak jak z wodą kranowa
        • galtomone Re: Prędkość - czy to jest normalne? 13.08.26, 07:33
          Mylisz nakaz z zakazem. To podobne, ale to jednak nie to samo.

Ale jedno się zgadza, co zresztą Twoja pomyłka też potwierdza… Edukacji nigdy zbyt wiele.
          • trypel Re: Prędkość - czy to jest normalne? 13.08.26, 07:56
            Nie pomyliłem sie. A semantyka sie nie wykręcaj. Zakaz jazdy po pijaku czy bakaz jazdy na trzeźwo? Po co to? Lepiej edukować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka