empi 14.08.04, 18:36 Wielki Polak, drugi co miał prawo powiedzieć: Litwo, Ojczyzno moja... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Casey Re: Odszedł autor "Zniewolonego umysłu".... IP: *.250.12.237.Dial1.Weehawken1.Level3.net 15.08.04, 15:41 empi napisał: > Wielki Polak, drugi co miał prawo powiedzieć: Litwo, Ojczyzno moja... > pzdr. Powiedzial zas "jestem Polskim Litwinem" w jednym z wywiadow dla TV....... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian swoją drogą dziwne... 15.08.04, 22:08 Swoją drogą dziwne, jak mało westchnień na tym forum za Nim. Dla komuchów zbyt prawicowy, dla nacjonalistów - patriotów zbyyt komunistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: swoją drogą dziwne i przykre... 16.08.04, 06:42 rilian napisał(a): > Swoją drogą dziwne, jak mało westchnień na tym forum za Nim. Dla komuchów zbyt > prawicowy, dla nacjonalistów - patriotów zbyyt komunistyczny. > Patrz Rilian, odchodzą wielcy Patrioci, przemijają wielkie patriotyczne rocznice, nikogo to nie interesuje. Nikt nie chce uzewnętrzniać się ze swoim patriotyzmem? Zaś jak trzeba napluć w swoje gniazdo, ubabrać się w ojczyźnianym gównie chętnych do tego jest wielu i mówią, że czynią to z pobudek patriotycznych. Gdzie dawny rycerski obyczaj gdzie przeciwnika biło się symbolicznie rękawicą a zabijało mieczem dając mu wpierw pola po uprzednim oznajmieniu swego imienia?. Czy byliśmy kiedyś lepszym narodem? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
turawski Takie czasy...tacy ludzie... 16.08.04, 14:02 Dzisiaj liczy się przede wszystkim to co praktyczne, pragmatyczne. Czy poezja przekłada się na "kasę", patriotyzm na miejsce w politycznych rankingach ? Wiecej emocji zauwazyłem wzbudza w Lublinie całkiem inny Miłosz... Cóż koszula blizsza ciału. Kiedyś, pewnie radni wpadną na pomysł nadania jakies ulicy imienia Czesława Miłosza. Wtedy się zacznie... pozdrawiam Turawski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ane.luko Re: swoją drogą dziwne i przykre... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 15:34 Myślę, że to o czym pisze empi bierze się w dużym stopniu z niezrozumiale wrogiego stosunku wielu (zwłaszcza młodych) ludzi do wiary i do wartości chrześcijańskich (ale nie w wydaniu Radia M) oraz do historii i tradycji. Odrzuca się to wszystko, bo rzekomo krępuje wolność a autorytety nie istnieją. Dużo by w ogóle o tym pisać ale to nie na ten wątek. Zaś odejście Miłosza? Aż trdno w to uwierzyć, że ktoś taki w ogóle może odejść. Jeszcze nie tak dawno podpisywał list wraz z innymi Wielkimi Krakowa w obronie marszu wolności... Jeśli się popatrzy na tegoroczną listę Odejść: Niemen, Kaczmarski, Kuroń, a teraz Miłosz, aż strach myśleć, kto następny; aż strach otwierać gazetę, radio, Internet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin do socjalistow z listy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:26 Czesio Milosz napisal byl kiedys: "Zagladali do toreb, zagladali do waliz, nie zajzeli do dupy gdzie mam ich socjalizm". Odpowiedz Link Zgłoś