Dodaj do ulubionych

Dworzec PKP w Lublinie...

08.09.04, 21:06
Popatrzcie jak sie pięknie prezentował kiedyś:

www.staredworce.friko.pl/

A kiedy to było?
Obserwuj wątek
    • folkatka Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 01:13

Nasz dworzec wybudowany został w 1881 roku, a przebudowany na początku lat
      dwudziestych.Pozdrawiam, dawno Cie tu nie było!
      • ciupazka Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 08:04
        Dzięki, ot czasami zajrzę. W końcu tu też mieszkam...
        Telo.Pozdr.
    • ryza_malpa1 Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 09:38
      Żeby przywrócić dawny splendor należałoby wyrzucić ten parking sprzed dworca,
      połozyc nowa nawierzchnię a przystanek autobusowy przenieśc w nieco mniej
      eksponowane miejsce.
      To chyba możliwe do wykonania?

No juz nie wspomne o o kolicach dworc
      • ciupazka Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 10:27
        Pzeglądając te fotografie widać wyraźnie, że Dworzec kolejowy albo
        Stacja kolejowa kiedyś były wizytówką danej miejscowości. Było to Coś i
        dla Kogoś. A dzisiaj?
        • Gość: warszawiak Re: Dworzec PKP w Lublinie... IP: *.chello.pl 09.09.04, 10:31
          > Pzeglądając te fotografie widać wyraźnie, że Dworzec kolejowy albo
          > Stacja kolejowa kiedyś były wizytówką danej miejscowości. Było to Coś i
          > dla Kogoś. A dzisiaj?

A dzisiaj w wielu miejscowościach jest podobnie - za wyjątkiem Lublina ;-P
          • ryza_malpa1 Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 10:33
            Taaaa...zwłaszcza Dworcem Centralnym można się pochwalić...hy hy hy :P
            • Gość: warszawiak Re: Dworzec PKP w Lublinie... IP: *.chello.pl 09.09.04, 23:11
              > Taaaa...zwłaszcza Dworcem Centralnym można się pochwalić...hy hy hy :P

Akurat warszawskie dworce mi się nie podobają.
          • Gość: chochlik Re: Dworzec PKP w Lublinie... IP: *.lublin.mm.pl 09.09.04, 13:15
            Pamiętam dworzec gdy jescze nie było tunelu pod torami i bocznych przybudówek.
            Nie pamietam czy został rozbudowany na dziesięciolecie, czy później.
    • swojadroga Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 16:25
      Ja bym na Waszym miejscu tak nie narzekał na dworzec w Lublinie...Pomijając
      parking i okolice dworca to wszystko jest całkiem nieźle...
      Widział ktoś z Was dworzec np w Katowicach???
      • ryza_malpa1 Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 16:48
        Widział ktoś, koszmar....Nawet Centralny to perła przy katowickim dworcu...
      • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Dworzec PKP w Lublinie... IP: *.pl / *.enterpol.pl 09.09.04, 18:40
        I to jest niestety norma na tym forum - jakie to wszystko w Lublinie jest
        straszne. PRawda jest taka ze co jak co ale Dworzec PKP to mamy jeden z
        najladniejszych w Polsce. Warszawa Centralna, Wschodnia, Katowice, Kielce - to
        dopiero jest syF!
        zeby nie bylo ze tylko Lublin to piekny jest dworzec w Chelmie, ostatnio cos
        robia nawet na dworcu Pulawy Miasto, podobno maja budowac cos w Deblinie...
        • swojadroga Re: Dworzec PKP w Lublinie... 10.09.04, 16:38
          Jeszcze wiele innych miejsc w Lublinie jest godnych pochwały...Mi osobiście
          podobało się jak jest remontowane na rynku, deptak na krakowskim, ogród
          saski... Zabudowa miejska jest wogóle bardziej sensownie planowana, aniżeli np
          na Śląsku...Tu dopiero wygląda...Stare kamienice (pomijam fakt, że w opłakanym
          stanie), i w bezpośrednim sasiedztwie szklana konstrukcja...wogóle bez ładu i
          składu...W Lublinie mi się to nie rzuciło tak drastycznie w oczy...
        • kwiat_paproci Re: Dworzec PKP w Lublinie... 12.09.04, 13:18
          Gość portalu: Super DidżeJ Heniu napisał(a):

> piekny jest dworzec w Chelmie, ostatnio cos
          > robia nawet na dworcu Pulawy Miasto, podobno maja budowac cos w Deblinie...
          Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale jako rodowita Chełminka ośmielę się
          nie zgodzić z Twoim zdaniem. Chełmski dworzec po przebudowie, to taka duża
          biało - niebiesk - ruda kupa. Chcieli, żeby było pięknie, nowocześnie, a
          wyszło, niestety, jak wyszło.
          Żeby nie być gołosłowną proszę, oto zdjęcie:
          www.kolej.pl/~sefar/pod_strony/chelm_dw.htm
          Za to w Lunlinie, muszę przyznać, że dworzec jest bardzo ładny.
          • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Dworzec PKP w Lublinie... IP: *.pl / *.enterpol.pl 12.09.04, 23:15
            Moim zdaniem Chelm ma bardzo ladny dworzec. Porównaj go sobie np. z Warszawa
            Centralna.
    • kwintesencja Re: Dworzec PKP w Lublinie... 09.09.04, 16:45
      A ja mam w domu rodzinne zdjecia z dworcem w tle :-)))) z przelomu wiekow i
      poczatkow wieku XX i zdjecia z budowy mostow kolejowych w Lublinie, ktorych
      stawianie nadzorowal moj Dziadek...
    • Gość: lublin niekonsekwentny remont dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:22
      poprzestano na peronie nr 1

a moze by tak zrobic wiatki nad 2 i 3?
      a takze wyremontowac przejscie podziemne do tychze 2 i 3?

nie mowie juz o takich szczegolach jak za szeroki brzeg wiaty jedynki
      zbytniozaslaniajacy zabytkowa fasade.

plac dworcowy tez by sie przydalo odnowic.
      • folkatka Re: niekonsekwentny remont dworca 09.09.04, 21:42

Duzo jeżdże po kraju, i musze szczerze powiedzieć: dworzec mamy naprawde
        ładny!!! Ostatnio np. byłam w Łodzi Fabrycznej- koszmar!! Co do otoczenia: to
        nie kwestia tylko jego najbliższej okolicy, lecz całej dzielnicy(ale się
        zrymowało:)) która - co tu duzo mówiąc - jest zdegradowana. Dworzec aytobusowy -
        może być, uwazam nawet ze że powinno sie przenieść to co tam jest na
        Podzamczu, (a na Podzamczu odbudować dzielnicę żydowską - ech...). Zniknąłby
        wtedy ten absurd, który tak wkurza przyjezdnych - dlaczego te dworce są tak
        daleko od siebie? Ile to juz razy musiałam im tłumaczyć dojazd:) !
        • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: niekonsekwentny remont dworca IP: *.pl / *.enterpol.pl 09.09.04, 22:55
          To ze dworce PKP i PKS sa daleko od siebie to wkurza pewnie 5% pasazerów albo
          mniej - bo na tyle szacuje ilosc pasazerów przesiadajacych sie w Lublinie z PKP
          na PKS/busa/Transpeda i vice versa. 95% pasazerów jest zadowolonych, ze dworzec
          PKS/busów/Transpedu jest praktycznie w centrum i nie trzeba niczym dojezdzac
          np. na Krakowskie. W Polsce wiekszosc dworców PKS jest w centrum ( wyjatkiem
          jest Warszawa Zachodnia) i tego warto sie trzymac.
          Jak juz to powinni przeniesc dworzec PKP blizej centrum a nie wyganiac PKS z
          Podzamcza. Na szczescie ani na jedno ani na drugie nie ma pieniedzy :-) to
          bedzie spokój.
          • Gość: lublin dworce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 08:16
            okolica PKP okolica a porzadny plac powinien tam byc i wiaty przystankowe dla
            trolejbusow od deszczu oslaniajace. dworzec PKS przy PKP mozna by zachowac,
            moze ukierunkowac linie z tamtad np na kierunek poludniowo-wschodni.

dworzec PKS na podzamczu wymaga zniwelowania i postawienia od nowa. mozna by
            pomyslec o lokalizacji czesci obiektow takze pod ziemia i bezwzglednie
            zlikwidowac bazar otwarty przy ruskiej.
            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: dworce IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.09.04, 08:20
              Dworzec PKS Poludniowy ( czyli ten przy PKP) umiera smiercia naturalna - jest
              stamtad teraz moze 30% polaczen z tego co kiedys. Sytuacje ratuja busy do
              Bilgoraja, Bychawy, Zakrzówka czy Krzczonowa które jednak odjezdzaja
              bezposrednio spod dworca PKP.
              POwód - oczywiscie duze oddalenie od centrum.
              Co do Podzamcza to nie masz pomysla gdzie na czas remontu przeniesc dworzec
              PKS? Mnie sie wydaje ze jest to dworzec o najwiekszym ruchu autobusów i busów w
              POlsce ( liczac z przewoznikami prywatnymi). Ciezko sobie wyobrazic gdzie na
              czas remontu przeniesc stanowiska odjazdowe.
              Bazar przy Ruskiej niech zostanie - taki folklor jak w Atenach Plaka czy w
              Paryzu Pchli Targ.
              • Gość: lublin Re: dworce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 14:58
                to nie moze byc powodem braku remontu. jest miejsc parkingowe nieopodal mozne
                na polnocny i poludniowy troche zmienic tez rozklad to nie problem
                nie ma sensu porownywania tego i innych naszych bazarow z tymi co wymieniles.
                bazary powinno sie ucywilizowac, zkanalizowac zrobic najlepiej hale,
                oswietlenie itp wtedy moga miec swoj nastroj.
                • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: dworce IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.09.04, 15:15
                  Gdzie mianowicie jest miejsce parkingowe obok dworca PKS? Bo ja nie wiem.
                  Nie byles chyba na place w Atenach - wcale nie wyglada to bardziej
                  cywilizowanie niz Ruska w Lublinie.
                  • Gość: Ciupazka Re: dworce i parkowanie koło nich... IP: *.it-net.pl 10.09.04, 18:45
                    Ale będąc na place w Atenach( a także byłam) samochody, autokary pozostawiało
                    się w znacznej odległości na parkingach i pieszo szło się ze 2 km. A u
                    nas wszyscy chcą zaparkować przy Ruskiej, PKS, BUS, taxi i samochody
                    prywatne także, a jeszcze nie tak dawno furmanki.... Dotyczy to nie tylko
                    Aten. I tu paradoks.
                    • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: dworce i parkowanie koło nich... IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.09.04, 19:51
                      NIe rozumiem. Chodzi CI o to zeby zamknac Ruska dla samochodów?
                      • ciupazka Re: dworce i parkowanie koło nich... 11.09.04, 00:26
                        Gość portalu: Super DidżeJ Heniu napisał(a):

> NIe rozumiem. Chodzi CI o to zeby zamknac Ruska dla samochodów?

Parking na Podzamczu świeci pustkami, osobowe samochody tam parkować a Ruską
                        zamnąć wyłącznie dla PKS, BUS. To co tam się dzieje w dni targowe, w
                        godzinach szczytu, to nie buduje. PZU, Nowa, Targowisko, PKS i przelotowa
                        ulica dwukierunkowa...I piesi z towarem na chodnikach plus samochody
                        osobowe... Nie za dużo tego?
                        • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: dworce i parkowanie koło nich... IP: *.pl / *.enterpol.pl 11.09.04, 07:20
                          To co sie dzieje na Ruskiej w godzinach szczytu jest do przezycia. Polecam
                          wycieczke np. do Krakowa. Tam to dopiero sa korki!
                        • Gość: bosman Re: dworce i parkowanie koło nich... IP: *.lublin.mm.pl 14.09.04, 17:30
                          gdybym miał coś do Ciebie to mój post był by własnie tu.Ale przepraszam skoro
                          tak to odebrałaś. Masz tez racje. Nie ma co odpowiadać na zaczepki tych z manią
                          wielkomiejskości ziejacych pogardą do prowincjuszy. Ukłony.
                          • Gość: bosman Re: do ciupazki IP: *.lublin.mm.pl 14.09.04, 17:31
                            vide post powyżej,ukłony
          • Gość: lutzek Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.crowley.pl 10.09.04, 20:18
            ... Warszawie, to mdło mi się robi i odnoszę wrażenie, że w życiu w niej nie byłeś.

Napisałeś:
            >W Polsce wiekszosc dworców PKS jest w centrum ( wyjatkiem
            >jest Warszawa Zachodnia) i tego warto sie trzymac.

Informuję Cię więc, że dworzec autobusowy Warszawa Zachodnia jest...3 przystanki autobusowe od Pałacu Kultury i Nauki. Rzeczywiście peryferia.
            Na piechotę od Pałacu Kultury to 20 minut. Ekspresowym E-5 to... 2 przystanki i podróż nie dłuższa niż 5 minut.

Przyjedź w końcu do Warszawy, rozejrzyj się, a nie pierdzielisz głupoty, non stop zresztą.

lutzek
            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.09.04, 21:04
              Dworzec Zachodni to peryferie bo dalej na zachód to tylko pola, laki i centra
              handlowe.
              Nie wybieram sie do Warszawy turystycznie tylko z musu bo sie nia brzydze.
              Fajnie ze w Lublinie przynajmniej nie ma PeKiNu
              • Gość: lutzek Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.crowley.pl 11.09.04, 14:58
                >Dworzec Zachodni to peryferie bo dalej na zachód to tylko pola, laki i centra
                >handlowe.

Ok, w takim razie lubelski dworzec na Podzamczu to też peryferia, bo na północ są tylko hipermarkety, giełda owocowo-warzywna i łąki.

A tak poważnie, to bredzisz i to strasznie.

>Nie wybieram sie do Warszawy turystycznie tylko z musu bo sie nia brzydze.

Cieszę się, że tu nie przyjeżdżasz.

lutzek
                • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.pl / *.enterpol.pl 12.09.04, 23:14
                  Przyjezdzam do Warszawy ale tylko jak musze. Nie ukrywam ze z obrzydzeniem.
                  Gdyby ktos chcial kiedys okreslic gdzie Polska ma odbyt to wybór bylby
                  oczywisty - WARSZAWA DRESSMEN CITY.
                  Wystarczy wejsc na reprezentacyjny dla warszawy dworzec centralny pkp aby sie
                  przekonac ze okreslenie tego miejsca odbytem Polski jest jak najbardziej
                  uzasadnione.
                  A ja ciesze sie lucku ze wyjechales z Lublina. cale szczescie. Przez to zarówno
                  w Lublinie jak i w Warszawie podniosl sie sredni poziom inteligencji.
                  • Gość: bosman Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.lublin.mm.pl 13.09.04, 22:00
                    Popatrz Heniu jaka to prawidłowość: byle kmiot spod Bychawy,jak tylko skończy
                    zawodówkę w Lublinie to natychmiast jedzie do "stolycy" i robi sie z niego
                    panisko z wielkiego świata (pewnie sprzata sracze na Marszałkowskiej). A potem
                    wydala z siebie bzdety i ma receptę na wszelkie bolączki "prowincji". A w
                    piętach szpary, a w szparach gnój (vide:lutzek, lublin i jeszcze kilku).
                    • Gość: lutzek Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.crowley.pl 14.09.04, 00:39
                      Synku, jeszcze 70 lat temu padłbyś w błoto na kolana, by mój dziadek mógł przejść przez kałużę bez ubrudzenia butów. A dzisiaj kłapiesz dziobem, bo rządzi chłop i robotnik. Idź zbieraj buraki albo do obrządku!!!
                      • Gość: bosman Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.lublin.mm.pl 14.09.04, 16:11
                        wracaj kmiotku do wideł , już ci pisałem warszawiaku za dychę.
                        • ciupazka Re: Dworzec PKP w Lublinie...... 14.09.04, 17:21
                          • Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.crowley.pl
                          Gość: lutzek 14.09.2004 00:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Synku, jeszcze 70 lat temu padłbyś w błoto na kolana, by mój dziadek mógł
                          przejść przez kałużę bez ubrudzenia
                          butów. A dzisiaj kłapiesz dziobem, bo rządzi chłop i robotnik. Idź zbieraj
                          buraki albo do obrządku!!!

Hehe, przypominam tytuł wątku, bo nie widzę nic wspólnego z nim w tych
                          wypowiedziach. Chcecie się wadzić, to załóżcie sobie wątek "Jak mu
                          przyłożyć" , może to będzie nawet ciekawe, a i pośmiejemy się...
                          Narazie to mnie przykładacie? PRZEPRASZAM, ŻE OŚMIELIŁAM SIĘ TU WEJŚĆ.
                          Już nie będę, hehe...

Telo.

• Re: Jak Cię czytam jak piszesz o.... IP: *.lublin.mm.pl
                          Gość: bosman 14.09.2004 16:11 odpowiedz na list odpowiedz cytując

wracaj kmiotku do wideł , już ci pisałem warszawiaku za dychę.

• Gość: lublin pisalem juz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 07:02
                      ze przebywam obecnie w Lublinie. nie czytasz wszystkich moich postow.
                      nieladnie...
                      • Gość: bosman Re: pisalem juz IP: *.lublin.mm.pl 14.09.04, 16:09
                        sam pisaleś że to pobyt czasowy, ze nie zamierzasz wiązać się na stałe z naszym
                        pieknym grodem....
    • hm` Re: Dworzec PKP w Lublinie... 10.09.04, 19:06
      Ciupazk co jak co, ale w Lublinie dworzec jest naprawde uroczy.. Za to okolica dworca... Heh tez urocza na swoj sposob..
      pozdr. hm`
      • ciupazka Re: Dworzec PKP w Lublinie... 11.09.04, 00:17
        A czy ja mowiłam, że brzydki? Kiedy zrobimy foty wcześnie rano, będzie taki,
        jak na tych starych fotografiach, h`m ?
        • hm` Re: Dworzec PKP w Lublinie... 11.09.04, 00:22
          W domysle, pisalas, ze brzydki teraz, bo kiedys pieknie sie prezentowal..
          pozdr. hm`

P.S.
          Ciupazko.... hm`....
          • ciupazka Re: Dworzec PKP w Lublinie... 11.09.04, 00:30
            hm`.... u mnie h`m
            Telo.Pozdr.
            • pawelek.s Re: Dworzec PKP w Lublinie... 14.09.04, 14:52
              Ja bardzo lubie dworzec lubeski aczkolwiek dawno tam nie byem......a szkoda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka