Dodaj do ulubionych

strasznie cicho jednak... zatem może coś porobić?

20.07.15, 23:01
padło takie hasło żeby Barską opisać we wikipedii
cóż zdaje się że jest jak najbardziej ency (to kategoria na wzór dobra i zła w wirtualnym świecie chórów wikipedii - bycie ency powoduje że dane coś nie zostaje strącone w niebyt)
...
w celu opracowania hasła to jednak nie wystarczy
potrzebne są źródła - mogą nimi być opublikowane nekrologi
ale przydałaby się i jakaś literatura
...
fotografie by wypadało jakieś wrzucić ale wypada mieć do nich prawa
tak więc to zadanie dla przyjaciół Jaworskiego
fotografie wrzuca się tu
commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard
najlepiej jak najlepszej jakości
i wypada je dobrze opisać
...
jutro zaproponuję coś na poczatek
Obserwuj wątek
    • moritor zasada gluta czyli 21.07.15, 08:03
      na wikipedii obowiązuje zasada gluta - czyli tak zwana neutralność
      w praktyce oznacza to jak gdzie indziej akceptację wszelkich lewackich durnot ale nie szedłbym w tę stronę jako że glutowatość nie licuje ani z postacią ani z godnością ludzką w ogóle
      ...
      z tegoż względu nekrolog Malinowskiego choć literacko piękny jako podstawa hasła się nie nadaje
      szczeciński nekrolog już tak
      ...
      przydałyby się oczywiście informacje dodatkowe np w jakim miesiącu 1948 MAJ zaczął pracę w Sztandarze Ludu - jeśli po 15 grudnia 1948 to sztandar był już nie organem Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Partii Robotniczej a organem Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej...
      ...
      a przede wszystkim przydałyby się wszelkie źródła na które można by się powołać w przypisach oraz coś do bibliografii
      ...
      ogólnie to jeśli macie ochotę nieco popracować to zapraszam
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedysta:Przemek_Leniak/Marek_Adam_Jaworski
      • moritor materiał do pracy 21.07.15, 08:18
        jest go sporo
        w sieci są wszystkie numery Kameny
        wszystkie posty barskiej (14 401) są pod adresem forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=joannabarska&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1
    • moritor ad meritum - kilka słów o Kamenie 21.07.15, 09:17
      Wracajac ze Szczecina Jaworski przyniósł do Kameny całą niemal PZPR
      ostatni grudniowy numer z 1964 - jest bardzo literacki i artystyczny
      jak na czasy kiedy stalinowska hydra podnosiła nieodrąbany do końca łeb (amnestia dla katów z MBP, aresztowanie i proces Wańkowicza) była to oaza kultury...
      tymczasem pierwszy numer z 1965 to tekst Rakowskiego pt Kierunki rozwojowe współczesnego komunizmu na pierwszej stronie i wiernopoddańczy wstępniak - pean Jaworskiego u stóp tow. Władysława Kozdry...
      powiało takim oto klimatem:
      ...photos/J1KDH8fYfxCfJxB66
      • moritor Re: ad meritum - kilka słów o Kamenie 21.07.15, 09:23
        lh5.googleusercontent.com/v0Gl0-haR9Teqn4k1Ce11iSpuYFVQmwGA6A0UfrE4so=w197-h571-no
        może teraz?
        • moritor Re: ad meritum - kilka słów o Kamenie 21.07.15, 09:24
          lh6.googleusercontent.com/-6ZYAyLA4vAM/Va3zLkvDR1I/AAAAAAAAEVA/PyKNrW54CVY/w197-h571-no/Barska%2B1965.jpg
          teraz na pewno
      • Gość: bleee... Re: ad meritum - kilka słów o Kamenie IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 10:28
        ...link nie otwiera się... bleee...
    • Gość: bleee... Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 10:38
      ...dobrze Ci idzie, skandalisto niepoprawny... zaglądałeś do cyfrowego Łopacińskiego?... materiały w WBŁ, myślę że obfite, mogą znajdować się w spuściźnie Bechczyc-Rudnickiej (...w opracowaniu... nie są jeszcze zeskanowane, warto byłoby sprawdzić, czy są mikrofilmy...)... życzę powodzenia... na razie, jak widać - "tylko echo grało"... ;)... bleee...

www.google.pl/search?q=marek+adam+jaworski&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIjI267ujrxgIVQvByCh2ewQyi&biw=1252&bih=614
      • moritor Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro 21.07.15, 11:27
        a czemu skandalisto? nie rozumiem...

póki co oto na szybko zrobiony krótki tekst na podstawie nekrologu
        bez kategoryzacji i niestety koniecznych przypisów

'''Marek Adam Jaworski''' '''(MAJ)''' (ur. [[5 listopada]] [[1928]] w [[Chełm|Chełmie]], zm. [[26 czerwca]] [[2015]] w
        [[Lublin|Lublinie]]) ? [[polska|polski]] [[Poezja|poeta]], [[publicysta]] i [[dziennikarz]].

Był synem redaktora, poety i prozaika Kazimierza Andrzeja Jaworskiego. Ukończył [[I Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Czarnieckiego w Chełmie]] oraz [[Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II|Wydział Prawa na KUL-u]], a także już w trakcie pracy (1949 rok) Centralną Szkołę Dziennikarską przy [[Komitet Centralny Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej|KC PZPR]] w [[Warszawa|Warszawie]].

Pracę zawodową rozpoczął w wieku 19 lat jako student w lubelskim dzienniku - organie Komitetu Wojewódzkiego [[Polska Partia Robotnicza|Polskiej Partii Robotniczej]] [teatrnn.pl/leksykon/node/1321/sztandar_ludu ''Sztandar Ludu''] gdzie pracował w latach [[1948]]-[[1957]].

W latach [[1957]]-[[1965]], przeniósł się do Szczecina na stanowisko sekretarza redakcji dziennika [[Głos Szczeciński|''Głosu Szczecińskiego'']] - organu Komitetu Wojewódzkiego [[Polska Zjednoczona Partia Robotnicza|Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej]].

W styczniu [[1965]] r. przeniósł się do Lublina gdzie do [[1989]] r. był redaktorem naczelnym dwutygodnika społeczno-kulturalnego ''[[Kamena]]''.
        Przez krótki czas pracował również w [[Dziennik Wschodni|''Dzienniku Lubelskim'']
        Na emeryturę przeszedł w [[1991]] r.

Zajmował się publicystyką w tym satyryczną drukując swe prace w wielu pismach, w tym m.in. w [[Odrodzenie (tygodnik)|''Odrodzeniu'']] ''Nowinach Literackich'', [[Po prostu (czasopismo)|''Po Prostu'']], ''Odgłosach'', [[Odrodzenie (tygodnik)|''Szpilkach'']], [[Karuzela (czasopismo)|''Karuzeli'']].

Poetycko debiutował w czasopiśmie ''Światło'' ([[1946]]). W [[1959]] roku wydał zbiorek poetycki ''Wisła w Kazimierzu''
        Napisał również powieść dla młodzieży ''Drewniane szable'' ([[1980]]).

Laureat nagród, m.in. Nagrody Wojewódzkiej w Lublinie (1970 r.) i ZG RSW Prasa-Ksiązka-Ruch (1983).
        Odznaczony m.in. Krzyżem Oficerskim [[Order Odrodzenia Polski|Orderu Odrodzenia Polski]] i [[Odznaka Honorowa Gryfa Pomorskiego|Złotym Gryfem Pomorskim]].

== Linki zewnętrzne ==
        * [www.dziennikarze.szczecin.pl/sdrp/index.php?option=com_content&view=article&id=512:odszed-marek-adam-jaworski&catid=43:aktualnoci&Itemid=100 Nekrolog na stronach Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczpospolitej Polskiej]
        * [wiersze.doktorzy.pl/kazimierz.htm wiersz ''Wisła w Kazimierzu'']
        * [wiersze.doktorzy.pl/wegry.htm wiersz ''Węgry '56'']

{{DEFAULTSORT:Jaworski, Marek Adam}}
        • moritor Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro 21.07.15, 11:39
          mozna dodać szablon
          {{Przypisy}}

oraz akapit
          W ostatnich latach życia był pod pseudonimem "joannabarska" jednym z najaktywniejszych lubelskich internautów.<ref>[forum.gazeta.pl/forum/w,62,158135572,158135572,Nie_zyje_joannabarska_.html Nekrolog na lubelskim forum internetowym Gazety Wyborczej]</ref>
          • Gość: bleee... Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 11:46
            ... super... bleee...
            • moritor Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro 21.07.15, 12:00
              hmm wypadałoby dodac też infobox
              {{Biogram infobox
              |imię i nazwisko = Marek Adam Jaworski
              |imię i nazwisko org =
              |pseudonim = MAJ
              |grafika =
              |opis grafiki =
              |podpis =
              |data urodzenia = [[5 listopada]] [[1928]]
              |miejsce urodzenia = [[Chełm]]
              |imię przy narodzeniu =
              |data śmierci = [[26 czerwca]] [[2015]]
              |miejsce śmierci = [[Lublin]]
              |przyczyna śmierci =
              |miejsce spoczynku = Cmentarz przy ul Białej w Lublinie
              |zawód = [[dziennikarz]], [[publicysta]], [[Poezja|poeta]]
              |odznaczenia = {{order|OOP|KO}}
              |commons =
              |wikiźródła =
              |wikicytaty = Marek Adam Jaworski
              |www =
              }}

w sumie tak by to wygladało

pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Przemek_Leniak/Marek_Adam_Jaworski

tyle że wciąż brak tak zwanego obferowania czyli przypisów literatury etc
              no i jakiegoś sensownego zdjęcia do infoboksu

albo może jakiegoś z redakcji do galerii w tekscie
        • Gość: bleee... Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 11:44
          ..."Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II" - tutaj musi być podana nazwa uczelni z momentu ukończenia studiów - czyli bez "Jana Pawła II"... bleee...

ps.: ...czemu skandalisto?... "a bo tak"... bleee...
          • moritor się nie znasz ;-) 21.07.15, 11:47
            to składnia wikipedii
            piszesz [[Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II|Wydział Prawa na KUL-u]]
            to daje linka do hasła w wikipedii:"Wydział Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II"
            ale wyświetla tekst: Wydział Prawa na KUL-u
            • Gość: bleee... Re: się nie znasz ;-) IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 11:51
              ...to prawda - nie znam się na tworzeniu haseł w wiki... :-)... bleee...
              • moritor e tam 21.07.15, 12:04
                nie ma konieczności znania się na wszystkiem ;-)
                ok idę powrzucać węgiel do komórki - w ramach akcji czarna ręka
                znaczy niewidzialna ręka
                www.youtube.com/watch?v=KQP8WEl-lPs
                choć w tym wypadku jednak bardziej czarna ;-)
                  • Gość: bleee... Re: niewidzialna ręka IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 14:44
                    ...czyli "tani sentymentalizm"... a dzisiaj?... cóż - dzisiaj to: "zlikwidowane przykazanie miłości bliźniego" [...31.34...]... albo: "nie można być dobrym człowiekiem w odruchu serca [...30.42...]... czyli o mendzeniu słów kilka... dziękuję za rękę widzialną i niewidzialną... ;-)))... bleee...
    • Gość: bleee... Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 11:13
      ...jeśli jesteś obdarzony cnotą cierpliwości:

www.szukajwarchiwach.pl/search?q=Urz%C4%85d%20Wojew%C3%B3dzki%20w%20Lublinie
      ...akta Urzędu Wojewódzkiego Lubelskiego 1944-1950[1972] - numer zespołu 698; akta Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej - numer zespołu 735... na początek... są też chyba jakieś akta Stowarzyszenia Dziennikarzy (... ?...)... no i oczywiście - akta komitetów PZPR... bleee...

ps.: ... zachęcam forumowiczów do pomocy w tworzeniu hasła... ;-)))... bleee...
    • Gość: bleee... Re: strasznie cicho jednak... zatem może coś poro IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 11:19
      ...no - może jeszcze to:

biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/dlibra/publication?id=89392&tab=3
      ... bleee...
    • moritor no to jak będzie? 21.07.15, 14:02
      no to co?
      jakieś uwagi może ktoś ma
      albo zechciałby się dołożyć do wtłoczenia Barskiej w jej przeznaczoną niszę w wielkim gmachu wikipedii?
      no prosze towarzystwa
      Empi?

www.sdrplublin.pl/images/templatemo_image_37_l.jpg
      • moritor Re: no to jak będzie? 21.07.15, 15:40
        zastanawiam się nad kategorią komuniści...
        wypadałoby go zaliczyć chyba - barska to ciotka rewolucji była przecie
        a i Jaworski się napracował nad utrwalaniem
        • Gość: bleee... Re: no to jak będzie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 15:51
          ...jeśli się pomylisz, ktoś Cię poprawi... znaczy - naprawi Twój błąd... bleee...
          • moritor a wiec poszedło 21.07.15, 15:59
            pojszło
            pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Adam_Jaworski
            i niechże jej port null lekkim będzie
            • Gość: bleee... Re: a wiec poszedło IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 17:57
              ...tak z grubsza, dla tych którzy znają język...

... "Dziś straciłem przyjaciela,
              czy nie widzisz, że jestem jak wrak.
              Sprawiłaś, że byłem szczęśliwy,
              włączałem komputer, a po dwóch godzinach
              Youtuba, fb, ... ..., byłem gotowy do pracy...
              I wtedy kliknąłem w link
              i ekran zgasł.

Tęsknię za Tobą Wikipedio,
              już nie mogę na nic spojrzeć.
              Bez Ciebie w moim życiu
              będę naprawdę musiał
              przeczytać jakąś książkę.
              Kocham Cię, Wikipedio,
              proszę, nie zostawiaj mnie na zgubę...
              Jeśli nie będę mógł codziennie
              odwiedzać Twojej strony,
              będę zmuszony naprawdę
              opuścić mój pokój.

Bez Ciebie nie będę mógł
              czytać biografii, życiorysów muzyków.
              Przecież po to zawsze byłaś.
              Informowałaś mnie na bieżąco
              o wydarzeniach z życia,
              takich jak pies gwiazdy,
              który w ostatnią niedzielę
              zjadł wielką paczkę chrupek...

Ok, przyznaję, mogę znaleźć inne strony,
              ale jestem naprawdę leniwy.
              Czuję się jak ośmiolatek, któremu wielki osiłek
              zabrał ukochaną zabawkę Power Rangers...

Przyznaję, że nic nie chcę,
              ale chcę wiedzieć,
              kto wygrał 5 serię Piekielnej kuchni.
              Mam nadzieję, że wrócisz pewnego dnia i tak,
              że każdy może zmienić treść strony,
              którą tylko zechce...
              Ale mój świat legł w gruzach,
              nie mam pojęcia,
              czy Wielka Stopa istnieje, czy nie...

Tęsknię Wikipedio, miałem dziś szalony dzień.
              Zadzwonię do mojego kongresmena i powiem,
              żeby zmienił zdanie, żeby w końcu wyszło na moje (?)

Tęsknię Wikipedio, miałem dziś szalony dzień.
              Zadzwonię do mojego kongresmena i powiem,
              żeby zmienił zdanie, żeby w końcu wyszło na moje (?)

... ...

Nawet jeśli połowa Twoich informacji jest błędna,
              dostałaś tą niesamowitą piosenkę,
              więc proszę, wróć, obiecuję,
              że zostanę z Tobą bardzo długo.

Tylko osiem godzin z Wikipedią..."...

...angielski... :-)))... bleee...

ps.: ...można nanosić poprawki... ;-)... bleee...
              • moritor Re: a wiec poszedło 21.07.15, 19:00
                nie zgadniesz ;-) szukałem przycisku lubię to :-P
                • Gość: bleee... Re: a wiec poszedło IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.15, 19:14
                  ... ;-)... bleee...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka