20.08.15, 02:17
Pamięta ktoś jeszcze lodziarzy z lat 90 tych? Interesuje się subkulturami. W tamtych czasam znałam tylko jednego takiego osobnika który z nimi trzymał nie mam dobrych wspomnień.
Obserwuj wątek
    • corami.5 Re: lodziarze 20.08.15, 02:23
      właśnie nigdy go nie zapytałam o tę grupę.
      • wampir-wampir Re: lodziarze 20.08.15, 02:41
        Subkultura to chyba przesada. Z tego co pamiętam nazywano tak osobników przesiadujących w lokalu o dumnej nazwie "Lodziarnia" przy Krakowskim Przedmieściu. Dziś nazwalibyśmy ich dresami i blacharami. Taka to była grupa.
    • Gość: z lublina Re: lodziarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.19, 10:41
      Lodziarstwo, subkultura wywodzaca sie z lumpen proletariatu, okreslenie szeroko rozpowszechnione w Lublinie. Osobnicy o czesto agresywnym usposobieniu, wygladzie recydywisty, charaterystyczny ubiór i fryzura. Włosy czesto wygolone na calej powierzchni, pozostawiona grzywa/grzywka, element ten czesto wystylizowany na tzw loda. Ubior charakterystyczny dla epoki, spodnie dresowe typu adidas rozpinane na calej dlugosci z boków, szerokie spodnie dżinsowe o blekitnej barwie, kurtki typu flek/bomberka, buty sportowe o dynamicznym charakterze. Okreslenie lodziarz mogloby wywolac niemila odpowiedz od osoby okreslanej, ma malo prestizowy wydzwiek, osobnicy ci byli raczje tak okreslani przez pozostala czesc mlodzierzy, sami sie raczje tak nie okreslali (wyjatki dot deficytow intelektualnych). Osobnicy bez specyficznej/nowatorskiej filozofii. Słowo lodziarz jest synonimem ogolnie pojetej potologiii upadku moralnego mlodzierzy w latach 90. Pomimo czesto smiesznego/komicznego wygladu jest to smutne zjawisko. Lodziarz bardzo czesto zahaczal o przestepcze srodowiska. Lodziarstwo to typowy przyklad degeneratow bez zasad i moralnosci, jest to grupa wychodowana w dzikich realiach biedy i agresji. Hierarchia wartosci i ogoł odsobnika na poziomie bardzo prymitywnym. Mama nadzieje ze grupa ta juz wymarla ustepujac miejsca bardziej cywilizowanym, łagodnym masom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka