mmwyka 29.03.16, 23:17 Proszę o opinie:-) polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmwyka Re: prywatna szkoła Montessori 30.03.16, 03:34 W wolnej chwili poproszę o krótkie uzasadnienie i dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: prywatna szkoła Montessori 30.03.16, 09:52 ...proszę bardzo... to proste: wszelkie - tego typu - "rewolucyjne" metody wychowawcze i pedagogiczne, w tym także "odkryta" przez Marię Montessori, nie sprawdziły się... a jako mało skuteczne - nie upowszechniły... nie ulega też wątpliwości, że elementy pedagogiki stosowane w wychowaniu i nauczaniu dzieci wg Montessori z powodzeniem stosowane są zarówno w procesie nauczania instytucjonalnego, jak i w wychowaniu w rodzinie... ale nie są one wynalazkiem Montessori... i nie są pierwszą próbą oczekiwania na efekty odbiegające od osiągnięć "zwykłej" pedagogiki... Maria Montessori (ur. 31 sierpnia 1870 w Chiaravalle, zm. 6 maja 1952 w Noordwijk aan Zee w Holandii) – włoska lekarka, twórczyni systemu wychowania dzieci zw. metodą Montessori. Metoda ta kładzie nacisk na swobodny rozwój dzieci. Przeciwstawia się systemowi szkolnemu, tłumiącemu aktywność dzieci, którego symbolem była dla Marii Montessori „szkolna ławka”. Montessori uważała, że głównym zadaniem pedagogiki jest wspieranie spontaniczności i twórczości dzieci, umożliwianie im wszechstronnego rozwoju fizycznego, duchowego, kulturowego i społecznego. Odkryła także zjawisko polaryzacji uwagi u dzieci. W 1907 otworzyła przedszkole Casa dei Bambini (pol. Dom Dzieci). pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Montessori ...np. Jean-Jacques Rousseau też zakładał, że całkowita wolność dana dziecku w procesie wychowawczym, pozwoli na ukształtowaniu geniusza... a efekt?... udało mu się "wyprodukować" człowieka dzikiego, nieprzystosowanego do życia w społeczeństwie... \/ \/ \/ ps.: ...chcesz wiedzieć więcej?... poczytaj, zanim zaczniesz eksperymentować na dziecku: www.google.pl/search?q=wychowanie+wg+rousseau&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=5oL7Vp-KBIqsswHYtIjwBg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadziawu Re: prywatna szkoła Montessori IP: *.dynamic.mm.pl 02.06.18, 07:56 nie wierzę, właśnie poczytaj,może nie z Wikipedii gdzie każdy może sobie wpisać co chce, tylko z naukowych źródeł i proszę się nie wypowiadać, jeśli się na czymś nie znasz, a dowodem na to, że się nie znasz jest przekonanie, że pedagogika Marii Montessori zakłada danie dziecku całkowitej wolności, rozumianej przez ciebie tak, że dziecko może robić co chce i gdzie chce i wejść wszystkim na głowę, a to zupełnie nie prawda. I tak Montessori stworzyła tę pedagogikę sama od podstaw, czerpiąc z różnych dokonań naukowych, ale co w tym dziwnego???? Odpowiedz Link Zgłoś
mmwyka Re: prywatna szkoła Montessori 30.03.16, 19:23 Mam na myśli konkretnie placówkę przy ul. Nadbystrzyckiej :-) ktoś coś? Odpowiedz Link Zgłoś
s.monte.z.uma Re: prywatna szkoła Montessori 30.03.16, 20:44 > ktoś coś? ...proszę: www.google.pl/search?q=montessori&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=xx38VtyQEuKhyAOXmLqQBg#q=montessori+lublin+opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: prywatna szkoła Montessori IP: *.nette.pl 06.04.16, 14:05 Ja też jestem ciekawa opinii o tej szkole: www.szkołalublin.pl - podzielcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
mmwyka Re: prywatna szkoła Montessori 09.04.16, 20:22 Rozmawialismy z Pania Elzbieta Futyma. Wspanialy pedagog z bogatym doswiadczeniem, pasjonatka Montessori. Warto umowic sie na spotkanie I porozmawiac:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmwyka Re: prywatna szkoła Montessori 07.09.16, 12:01 Proszę o opinie Niepublicznej Szkoły Montessori przy ul. Nadbystrzyckiej w Lublinie. Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: prywatna szkoła Montessori IP: *.nette.pl 07.08.17, 20:14 Kolejny rok szkolny się zbliża, a nadal nie można znaleźć opinii w necie o tej szkole: www.szkołalublin.pl . Czy są tu jacyś doświadczeni chcący się podzielić wrażeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna17 Re: prywatna szkoła Montessori IP: *.vtelecom.pl 13.08.17, 16:27 Zdecydowanie nie polecam tej szkoły. Mojej siostry córka tam chodziła, ubytki w wiedzy jakie po roku tzw. nauki miała, to ludzkie pojęcie przechodzi, dzieci tam nie realizują nawet podstawy programowej, zgodnie z wizją właścicieli jeśli dziecko nie chce się uczyć, niech przez 8 godzin leży na dywanie. Z Montessori ta szkoła ma wspólną jedynie nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
epi6 Re: prywatna szkoła Montessori 13.09.17, 10:58 Córka chodzi. Jesteśmy z żoną zadowoleni z obecnego wychowawcy, jak i poprzedniej Pani Agnieszki która niestety opuściła szkołę z powodów prywatnych. Bywają problemy organizacyjne, uważamy że zbyt często zmieniają się nauczyciele - z czego to wynika? Prawdopodobnie problem natury organizacyjnej. Obecnie funkcję dyrektora szkoły objęła jedna z właścicieli, Pani I.Łukasiewicz, bardzo sympatyczna i kompetentna osoba, mamy nadzieję że uda się jej zaprowadzić "porządek" ;). W szkole jest dużo zajęć dodatkowych dla uczniów chcących z nich korzystać, dobrze zorganizowana świetlica, smaczne obiady, wychowawcy znają swoich podopiecznych jak swoje dzieci i to jest mega plus. Jedynym kłopotem są roszczeniowi rodzice którzy wyżej srają niż dupę mają, uważają że ich dzieci są zrobione ze złota, muchy nie skrzywdzą i w ogóle oh ah. Nie da się przetłumaczyć pewnych faktów. Myślą że skoro płacą to wszystko im się należy, a właściciele często nie mają lub nie chcą mieć odpowiedniej siły przebicia. Ktoś wspomniał o Pani Elżbiecie Futymie, ona prowadzi przedszkole, nie szkołę podstawową. Odpowiedz Link Zgłoś
mrysnelka Re: prywatna szkoła Montessori 14.02.18, 17:32 Witam, czy wg Państwa a chyba bardziej Państwa córeczki,są też w szkole pogodne,przyjacielskie dzieci ? Czy dziecko czuje się dobrze w gronie swojego poziomu? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: prywatna szkoła Montessori 21.02.18, 21:03 Jeżeli chodzi o poziom kogoś, kto publiczną wypowiedź zaczyna od "witam", to żadna szkoła nie powinna rozczarować :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrysnelka Re: prywatna szkoła Montessori 14.02.18, 17:35 Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: prywatna szkoła Montessori IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.18, 01:21 Niestety system montessori w tej szkole nie sprawdził się... moje dziecko owszem było zadowolone bo w szkole tej jest tak duża swoboda że mogło latać i zajmować się wszystkim tylko nie nauką. Ubytki w wiedzy bardzo duże gdy porównać z tym co przerabia się w zwykłych szkołach a zaznaczam że nie mam parcia na naukę i wyścig szczurów ale to co tu się dzieje to już przesada. Odnośnie pogodnych, przyjacielskich dzieci też można mieć pewne uwagi bo jest tam wielu uczniów z orzeczeniami, ADHD itp-czyli tzw"odpadki" dzieci które w innych szkołach miałyby trudności tu mają niemalże raj. Odpowiedz Link Zgłoś
mrysnelka Re: prywatna szkoła Montessori 17.02.18, 04:38 Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag128 Re: prywatna szkoła Montessori IP: *.static.espol.com.pl 09.05.19, 11:16 Dokładnie mam takie same zdanie, zabrałam dziecko z tej szkoły po 3 latach, braki strasznę z j. polskiego i matematyki, angielski-dramat, dziecko słowa nie potrafiło powiedzieć, wydałam majątek na korepetycje aby ratować moje dziecko które w nowej szkole po 8 miesiącach korepetycji aktualne jest wzorowym i piątkowym uczniem a w montesorri teścik trzecioklasisty napisało z matematyki i polskiego na 30 %.Szkoła szczyci się że dzieci robią prezentacje ---i co z tego że moje dziecko je robiło skoro podstawy programowej nie przerabiało. To wszystko pięknie wygląda tylko na stronie na FB. Tak więc jeśli macie zdrowe i zdolne dziecko i chcecie je zniszczyć polecam tą szkołę.Zaznaczę że z moim dzieckiem odeszło jeszcze kilkanaście dzieci zdrowych z klas 3 i 4. Dzieci z orzeczeniami które rozwalały i zakłócały lekcję-zostały. Chłopiec z ADHD skopał na lekcji nauczycielkę-standard, poddusił inne dziecko-dzień jak co dzień. Naprawdę szkoła Montessori w Szczecinie to jedna wielka katastrofa. Sytuacja która mnie i innych rodziców spotkała nadaje się do nagłośnienia w telewizji.Dobre zdanie na jej temat mają głównie nieświadomi rodzice dzieci z pierwszych i drugich klas.....którzy wcześniej czy później obudzą się z 'ręką w nocniku'. Odpowiedz Link Zgłoś