Dodaj do ulubionych

Co z ta Polska

06.11.04, 18:50
Wlasnie wpadla mi w rece ksiazka Tomasza Lisa pt. "Co z ta Polska".
Ciekawa jestem opinii innych.
Przyznam, ze nie darzylam zbytnia sympatia tego pana, uwazalam go za bufona
nawet, ale nigdy nie odmawialam mu znawstwa tematu i profesjonalizmu.
Malo mam teraz czasu na czytanie, gdyz wlasnie nawiedzila mnie rodzinka, ale
kazda wolna chwile wykorzystuje na lykanie kolejnych stron.
Co myslicie o tematach przez niego poruszanych ?
Jak widzicie Polske, jak widzicie siebie i swoja role w tych kwestiach ?
Obserwuj wątek
    • Gość: chochlik Re: Co z ta Polska IP: *.lublin.mm.pl 06.11.04, 18:55
      Nie czytałam, ale temat mnie interesuje, choć niestety na nic już nie mam
      wpływu, a karta wyborcza to naprawdę w indywidualnym wydaniu bardzo niewiele.
      • wierna_rzeka Re: Co z ta Polska 06.11.04, 19:04
        Chochliku, powiem Ci tak: Jeszcze malo jej przeczytalam, ale chyba po raz
        pierwszy zgadzam sie z kims w sprawach politycznych i patriotycznych w 100%
        (na razie doczytalam do 62 strony).
        Temat tez mnie interesuje, w koncu jestem Polka.
        Ale ta ksiazka mnie fascynuje, cos w niej jest takiego, ze nie czyta sie jej
        obojetnie, ze powoduje ona natychmiastowe refleksje, ja czuje, jak wzrasta we
        mnie sila i energia...
        Jeja, moze lepiej ja zostawie, bo nie wiem czym to sie moze skonczyc ? :)
        • Gość: Mado Re: Co z ta Polska IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 19:18
          Wierna ..., a co on pisze do tej 62 strony?
        • turawski Wierna...tylko nie wybuchnij... :)) 06.11.04, 19:23
          ... jak przy 62 str juz takie emocje... to co będzie jak doczytasz do końca :)))
          Ja nie czytałem, w kolejce do poczytania czeka narazie na mnie całkiem inna
          książka, pewnie nawet wiesz jaka...
          Ale też jestem ciekaw refleksji osób, które przeczytają "Co z tą Polską"

pozdrawiam
          t
          • wierna_rzeka Do Mado i innych, co nie czytali 06.11.04, 19:52
            Lis pisze miedzy innymi:
            Tesknie, jak pewnie miliony Polakow, za polskim marzeniem, bo chce w cos
            wierzyc, bo potrzebuje idei, ktora moglaby inspirowac.
            Przytacza slowa Churchilla: Polacy, to narod wspanialy w nieszczesciu i
            najnikczemniejszy z nikczemnych w chwilach powodzenia".
            A mnie sie zaraz przypomnialy slowa mojego znajomego zza oceanu, ktory mi
            powiedzial tak: "Wy Polacy, to tylko umierac za kraj potraficie."
            I cos w tym jest, bo wrog z zewnatrz nas jednoczy i wtedy dajemy z siebie
            wszystko, ale jak nie ma takiego wroga, to sie zremy i klocimy i gdzie dwoch
            Polakow, tam trzy zdania.
            Lis pisze, ze potrzebny jest etos wspolnoty, co nie znaczy etos egalitaryzmu i
            zawisci wobec wspolobywateli.
            Ze marksizm odwolywal sie do nienawisci i usprawiedliwial ja, przynoszac zawisc.
            Wcielenie tej jednej idei naszym marksistom udalo sie ponad wszelka watpliwosc.
            Dlatego dzis musimy sie nauczyc prosic zlota rybke o to, by nasza krowa dawala
            wiecej mleka, a nie o to, by zdechla krowa sasiada.
            Lis przypomina slynne slowa Johna Kennedy'ego: "Nie pytaj siebie, co kraj moze
            dla Ciebie zrobic, zapytaj sie, co mozesz zrobic dla kraju."
            Pisze, ze slabosc naszego spoleczenstwa obywatelskiego az bije po oczach, gdy
            porowna sie ja z sila obywatleskich spoleczenstw w innych krajach.
            Pisze, ze dla wiekszosci wladza, czy ta w Warszawie, czy ta niedaleko, w
            gminie, to abstrakcja, to cos dalekiego.
            To nie jest "nasza wladza", to nie sa "nasi przedstawiciele", to sa "oni", tak
            w Sejmie, jak i w urzedzie.
            Pyta: Moze my nie chcemy wcale, by wladza byla w naszych rekach, bo jak bedzie,
            to pozbawieni zostaniemy przyjemnosci pomstowania na wladze?"
            • Gość: Barska Re: Do Mado i innych, co nie czytali IP: *.lublin.mm.pl 06.11.04, 19:56
              "wierna_rzeka(o)" - na razie to,co czytam to nihil novi. Przeżuwanie...
            • albert.flasz Re: Do Mado i innych, co nie czytali 06.11.04, 20:01
              Nie czytałem, ale w przytoczonym fragmencie nie widzę nic, oprócz banałów.
              Dziennikarzem, to On pewnie jest dobrym, pisać - jak widać, potrafi ale czy
              potrafi również rządzić (administrować) krajem?
              "To bardzo łatwo jest umierać - żyć trudniej, rzekł Horacy.
              Więcej Osmańczyka, mniej Grottgera - a wszystko będzie cacy!"
              /K. I. Gałczyński - "Teatrzyk Zielona Gęś"/
              • wierna_rzeka Re: Do Mado i innych, co nie czytali 06.11.04, 20:04
                Albercie, wlasnie on o tym pisze, zeby zyc i jak zyc, a nie tylko skupiac sie
                na umieraniu.
                Nie sposob, zebym tu przytaczala wszystko, co on pisze, to trzeba po prostu
                przeczytac, ale on chce poderwac ludzi do dzialania, wykazuje, ze moga wiele...
            • Gość: ciekawski glosujta tak dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 05:58
              na komune to tacy jak Lis jeszcze wiecej zarobia na takich ksiazkach.
          • wierna_rzeka Re: Wierna...tylko nie wybuchnij... :)) 06.11.04, 19:56
            Witaj Turawski :)
            Czy nie wybuchne, jak dojde do konca, tego nie moge obiecac ( w koncu i ja mam
            te ulanska fantazje :))
            A i na mnie tez czekac bedzie kolejna ksiazka, Chochlika ksiazka, wiec musze
            szybko sie uwinac z Lisem :)
      • Gość: Mado Re: Co z ta Polska IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 20:02
        Chochliku, karta wyborcza w indywidualnym wydaniu to ogromnie dużo. Tylko sęk w
        tym, kto i w jaki sposób korzysta z prawa głosu. Nie od dzisiaj wiadomo, że
        społeczeństwa w przeważającej większości cierpią na głupotę, a że liczniejsza
        ta grupa,to stąd takie a nie inne błędne wybory.
        • wierna_rzeka Re: Co z ta Polska 06.11.04, 20:06
          O wlasnie Mado, swietnie to ujelas, Lis pisze, ze glupota nie ma legitymacji
          partyjnej...
          • turawski Re: Co z ta Polska 06.11.04, 20:10
            ..no tak, ale jak ktoś pisze mądrze, nawet jesli "nihil novi", to zaraz wzbudza
            podejrzenia, że pewnie robi sobie reklame, lansuje się, że ktos za tym stoi,
            itd.... polskie piekiełko..
            • wierna_rzeka Re: Co z ta Polska 06.11.04, 20:16
              Dokladnie Turawski, tacy wlasnie jestesmy, tacy sa Polacy i dlatego jestesmy w
              tym wlasnie punkcie, w jakim jestesmy.
              Gdyby teraz ktos z zewnatrz nam zagrozil, stanelibysmy jak jeden maz bez
              wahania, ale jak ktos spokojnie o czyms pisze, cos sygnalizuje, cos
              proponuje..., to zaraz go w leb !
              • wierna_rzeka Re: Co z ta Polska 06.11.04, 20:21
                Jak czytam wypowiedzi niektorych ludzi na forum, to od razu mi sie z Lepperem
                kojarza: Do krytyki sa pierwsi, bo najlatwiej krytykowac, ale zeby wskazac
                jakies drogi wyjscia z tej zlej sytuacji, jakies propozycje konkretne...to juz
                nie oni, oni zaczekaja i znowu skrytykuja i znowu kogos zlamia, zniecheca,
                utraca... i to bedzie ich wielki sukces, w ktorym beda sie plawic i ktorym beda
                sie rozkoszowac, tylko co to da Polsce ?
          • Gość: Mado Re: Co z ta Polska IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 20:14
            Bo to jest prawda.
            Barska napisała nihil novi.. mnie to kojarzy się tylko z konstytucją z 1505 r.
            Nic nowego, przeżute... i ma być lepiej?
            • albert.flasz Re: Co z ta Polska 06.11.04, 20:31
              Tyle, że tamta nazwa wzięła się od pierwszych słów dokumentu. Ich sens był
              następujący: nic nowego nie wprowadzi Król bez zgody Sejmu... i w ten sposób
              Rzeczpospolita stała się pierwszym państwem w świecie, w którym król przestał
              stać ponad prawem a jego władza znalazła się pod kontrolą (inna sprawa, że z
              czasem wszystko poszło w złą stronę, ale to już inne dzieje).
              • Gość: Mado Re: Do alberta....Konstytucja Nihil novi... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 16:35
                usankcjonowała równouprawnienie średniej szlachty w stosunku do magnaterii na
                sejmie walnym. Przyjęła ona, znaną w Polsce i wcześniej, prawniczą doktrynę o
                potrzebie aprobaty przez wszystkich tego, co wszystkich dotyczy, o czym
                świadczy początek tejże konstytucji ,,Ustawy dotyczą nie jednostki, lecz całego
                narodu", stąd zobowiązanie króla, także w imieniu następców, by nie
                stanowić ,,nic nowego" bez zgody senatorów i posłów ziemskich. Ale
                stanowienie ,,nic o nas bez nas" nie oznacza bynajmniej ,,nic nowego w ogóle".
                A pozycja króla zależała od czynników społecznych i politycznych, które za nim
                stały.
                To tyle wyjaśnienia.
            • Gość: Barska Co z tymi Polkami i Polakami? IP: *.lublin.mm.pl 06.11.04, 21:36
              Mado,ja myslę przy "nihil novi" nie tylko o Polsce! Naiwnościa jest wiara,że tu
              mozna przedstawiac jakies pomysły,ktore potem ktos np nie tylko zaakceptuje,ale
              wezmie sie za ich realizację. Kartka wyborcza TAK, ale juz lektura niektorych
              opinii,nawet stad wzietych,nastraja pesymistycznie."Co z tą Polską"? A moze "Co
              z tymi Polkami i Polakami"? Zawsze mądrzy po szkodzie? Niestety,nawet to juz
              nie jest aktualne...A Lis,jak Lis,prochu nie wymysli,ale pisać kazdy moze.
              • Gość: Mado Re: Co z tymi Polkami i Polakami? IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 22:24
                Ale milczeć też nie można. Mamy wszyscy udawać, że jest OK, jeśli tak nie jest.
                Potrzebne są takie opinie, nawet jeśli Lis marzy o prezydenturze i książka ma
                zapewnić Mu głosy piękniejszej części elektoratu. Jak w życiu coś za coś. Zmarł
                Duda-Gracz -... wilki odchodzą zostają szakale...smutne.
              • wierna_rzeka Re: Co z tymi Polkami i Polakami? 06.11.04, 22:28
                Pisac kazdy moze, ale nie kazdy potrafi swoim pisaniem wzbudzac tak duze
                emocje, pobudzac tak bardzo do refleksji, a nawet do dzialania...
                • Gość: wierna_rzeka Lis na prezydenta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:39
                  Tez slyszalam takie plotki, nie wiem ile w tym prawdy, ale mysle, ze biorac pod
                  uwage wszystkich dotychczasowych potencjalnych kandydatow, to Lis ma sporo
                  atutow i moze sama bym na niego zaglosowala i to nie ze wzgledu na jego
                  prezencje :).
                  • Gość: Barska Re: Lis na prezydenta ? IP: *.lublin.mm.pl 06.11.04, 23:00
                    "Wierna_rzeko" nie rozsmieszaj mnie z ta prezydentura Lisa.A Twoj zachwyt nad
                    jego ksiazka co najmniej mnie dziwi,choc moze jest ona bardziej "dopracowana"
                    niz program telwizyjny Polsatu "Co z ta Polską". Przy okazji - Polsat rozpocząl
                    emisje dwoch seriali ,dziesiąta woda po kisielu seriali argentynskich tego
                    typu.Nie dziwie sie teraz,że "M jak milosc" zwycięza na wszystkich frontach
                    (Deutschland siegt...itd,pamięta ktokolwiek jeszcze te napisy na murach po
                    napasci Hitlera na ZSRR? - ale to dygresja). Dowiaduję sie,ze nowe kierownictwo
                    TVP zamierza zrezygnowac z "Pegaza".Konkurencja w telewizjach to kolejny
                    rozdział w ogłupianiu rodakow.Na szczęscie nawet w kablowkach jest kilka
                    interesujacych stacji spoza Polski.Ale naród bedzie "konsumowal" "Pierwszą
                    milosc." Moze i my otworzymy tutaj wątek PIERWSZA MIŁOSC idac z duchem czasu?
                    Nie zartuje.I dodatkowa uwaga: w Polsce mamy ponoc bezrobocie wsrod aktorów.I
                    czy dlatego w "Pierwszej milosci" widzę tych,co graja i w "Plebanii"? Az tacy
                    genialni? Bez przesady!!!
                    • Gość: Mado Pegaza szkoda... IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 23:05
                    • wierna_rzeka Re: Lis na prezydenta ? 06.11.04, 23:10
                      Gość portalu: Barska napisał(a):

> "Wierna_rzeko" nie rozsmieszaj mnie z ta prezydentura Lisa.A Twoj zachwyt nad
                      > jego ksiazka co najmniej mnie dziwi,

A co ja powinnam napisac na temat Twojego zachwytu osoba Stalina ?
                      To dopiero wzbudza zdziwienie i chyba nie tylko moje :).
                      • Gość: Mado Re: Lis na prezydenta ? IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 23:16
                        No i znów poboczny wątek zwyciężył? Tak wygląda dyskusja Polaków.
                        • wierna_rzeka Re: Lis na prezydenta ? 06.11.04, 23:20
                          Alez nie Mado, to dalej jest glowny watek :)
                          • Gość: Mado Re: Lis na prezydenta ? IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 23:29
                            To o tym też pisał?
                      • Gość: BARSKA Wierna_rzeko -nie kłam! IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 00:17
                        Ty chyba nie umiesz,wierna_rzeko,czytac.O Stalinie pisalam jasno,bez
                        niedomowien,ale i bez przekretow. Mow sobie ,co chcesz,ale Zachod godzil sie na
                        granice na Bugu,ale w ramach rekopensaty dawal nam co najwyzej Opole i Slupsk
                        oraz Warmie i Mazury (bez Krolewca).Stalin byl za granica na Odrze i Nysie
                        wcale nie z sympatii do Polakow,ale wiedzial,ze Polska to- jak postanowiła
                        wczesniej Wielka Trojka- strefa wplywow ZSRR.Tako tu rzekłam (nie tylko ja
                        zreszta),wiec nie gadaj (po prostu) glupot! Chyba,ze chcesz bym Cie punktowala.
                        • turawski Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barska... 07.11.04, 00:38
                          Gość portalu: BARSKA napisał(a):

> Ty chyba nie umiesz,wierna_rzeko,czytac.O Stalinie pisalam jasno,bez
                          > Zachod godzil sie na granice na Bugu,ale w ramach rekopensaty dawal nam co
                          > najwyzej Opole i Slupsk
                          > oraz Warmie i Mazury (bez Krolewca).Stalin byl za granica na Odrze i Nysie
                          > wcale nie z sympatii do Polakow,ale wiedzial,ze Polska to- jak postanowiła
                          > wczesniej Wielka Trojka- strefa wplywow ZSRR.Tako tu rzekłam (nie tylko ja
                          > zreszta),wiec nie gadaj (po prostu) glupot! Chyba,ze chcesz bym Cie
                          > punktowala.

a to Wasza kolezanka Zyta 1

Panie Turawski,Pan nie rozumie tego,co ja pisze. Stwierdzilam,ze dzieki
                          Stalinowi jestesmy dzis w Szczecinie i we Wroclawiu,bo tzw.Zachod godzil sie na
                          oddanie innym Wilna czy Lwowa,ale nie chcial Polsce przyznac odszkodowania
                          terytorialnego na Zachodzie,co najwyzej to Opole i moze Koszalin. To Stalin
                          twardo (jak i poproszona na krotko delegacja Rzadu Jednosci Narodowej z Polski)
                          stal na linii granicznej miedzy Polska a Niemcami- Odra-Nysa. We wlasnym przede
                          wszystkim interesie,ale jakie to ma znaczenie,skoro teraz w wolnej Polsce
                          jestesmy i w Szczecinie,i we Wroclawiu.O wyzwalaniu tych miast w drodze do
                          Berlina nie wspominalam,bo jasne dla kazdego,gdzie one leza. Chce Pan
                          polemizowac to prosze polemizowac nie z... samym soba.Ktos tam inny tlumaczy mi
                          czym jest Szczecin, czym Gdansk i Wilno. Historii Wilna to,czlowieku,nie
                          znasz.Adieu!A swoja droga musze chyba znizyc poziom mych opinii,by byly
                          bardziej zrozumiale przez niektorych...
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=14353658&a=14380893
                          zapamietałem sobie to Opole. Tam sie urodziłem. Dzieki Stalinowi.....

pozdrawiam
                          t

• Gość: BARSKA Poczytajcie ,Turawski IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 00:57
                            Turawski,moze dla Was ten autor jest" komuszy",ale z faktami sie nie
                            polemizuje,mozna z ich interpretacja. Sadze,ze p.Zyta korzystala m.in. z tego
                            samego zrodla. Mam tu głownie na mysli trzy tomy Wlodzimierza
                            T.Kowalskiego "Wielka koalicja 1941-1945",w sumie ok.2000 stron ,wyd.
                            MON,poczatek lat 70,ale tez i zbiory dokumentalne. Moze Was wychowywal juz
                            Paczkowski,ale to nie moja sprawa.Mimo wszystko zainteresowanym tematem te trzy
                            tomiska polecam.Lektura poszerzy wiedze,a odpowiednie filtry juz zapewne w
                            glowach są. "Co z tą Polską"? A jest inna Polska? "Druga" juz byla,gierkowska!
                            Przy okazji pozdrawiam Opole.Bez Was lepiej sie ludziom chyba tam oddycha!
                            • terraincognita P.Barska - z p.Tur.sie nie dyskutuje! 07.11.04, 01:52
                              Pani (Tow.-niepotrzebne skreślic!)Barska,daj Pani sobie spokoj z panem
                              Turawskim,ja staram sie go nie dostrzegac,bo nie lubię zaslepienia i
                              impertynencji.Są tacy ludzie,którzy przyczepią sie nawet do psiego ogona.
                              • turawski Uderz w stół odezwie się... a gdzie Zyta ? :) 07.11.04, 02:06
                                terraincognita napisał:
                                > Są tacy ludzie,którzy przyczepią sie nawet do psiego ogona.

przepraszam, że się przyczepiam... teraz juz przynajmniej wiem do czego
                                No jak tam chcecie... :)

"Historia uczy, że jeszcze nigdy, nikogo i niczego nie nauczyła. Oczywiście o
                                ile historii nie uczy prof. Włodzimierz T. Kowalski."
                                Jan Pietrzak

Was Barska Zyta Terraincognita historia sporo nauczyła... Gratuluje
                                nauczycieli....

pozdrawiam
                                t
                                • terraincognita Panie Turawski gratulacje! 07.11.04, 09:41
                                  Gratuluję Panu z calego serca,ze powołuje sie Pan na opinię satyryka,ktory nie
                                  umie sie znalezc w nowej rzeczywistosci i schodzi na przysłowiowe psy. Gdyby
                                  wspomnial Pan o Grońskim, to bym rozumiała,ale jego felietony w "Polityce" to
                                  juz dla niektorych poziom zbyt wysoki. I - jak widzę- Pan musi byc częstym
                                  gosciem w maglu.Zona Pana ma dobrego męża.PS Nie zycze sobie,by Pan zwracał sie
                                  w formie "wy" i robil ze mnie członkinię "swietej trojcy" czy "bandy trojga".
                                • Gość: Mado Tu warto przytoczyć.... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 16:10
                                  słowa Napoleona
                                  ,, Nie należy się unosić przeciwko kobiecie, tylko w milczeniu wysłuchać jej
                                  bredni."

Pozdrawiam.
                                  Mado
                                • Gość: ZYTA 1 Re: Uderz w stół odezwie się... a gdzie Zyta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 17:04
                                  Hej,Turawski stęskniony za mną,ze się tak dopytuje? Zyję ,ale nie chce mi się
                                  gadac z oficerem(?) śledczym. Teraz już nie muszę ,mimo ze jakiś dziwak robi
                                  fałszywki mojej poczty.Szcześliwi ludzie,nie wiedzą co zrobić z czasem!No i z
                                  tym Lisem "rzeka" teraz wyskoczyła.Utop sie wraz z nim!
                                  • turawski Zyta, dziekuje Wam za życzenia..... :)) 07.11.04, 19:23
                                    Gość portalu: ZYTA 1 napisał(a):

> Hej,Turawski (...)
                                    > No i z tym Lisem "rzeka" teraz wyskoczyła.Utop sie wraz z nim!

... życzenia rewolucyjne, jak przystało w taki dzień... Tylko w której rzece
                                    mam się utopić, Bystrzyca troche płytka jak na moje gabaryty, może chodzi Wam o
                                    Wierną Rzekę ? Cha, cha.... :)

pozdrawiam
                                    t

PS i co ten biedny Lis narobił, gdyby wiedział, to pewnie by nie pisał tej
                                    książki... Ta ksiązka zdaje się było tematem wątku...
                                    • wierna_rzeka Re: Zyta, dziekuje Wam za życzenia..... :)) 07.11.04, 20:44
                                      turawski napisał:

>...Tylko w której rzece
                                      > mam się utopić, Bystrzyca troche płytka jak na moje gabaryty, może chodzi Wam
                                      o Wierną Rzekę ? Cha, cha.... :)

Turawski, ja tam nie mam nic przeciw, cobys sie we mnie zatopil, ale obawiam
                                      sie, ze Twoja zona by jednak cos miala i wcale jej sie nie dziwie :)

A Ty Zyta zyj i pozwol zyc innym :)
                                      • turawski Znasz się na kobitkach... :) 07.11.04, 22:00
                                        wierna_rzeka napisała:

> Turawski, ja tam nie mam nic przeciw, cobys sie we mnie zatopil, ale obawiam
                                        > sie, ze Twoja zona by jednak cos miala i wcale jej sie nie dziwie :)

... byłbym trafiony zatopiony... :)

pozdr
                                        t
                                        • wierna_rzeka Re: Znasz się na kobitkach... :) 07.11.04, 22:06
                                          turawski napisał:

> ... byłbym trafiony zatopiony... :)

Tak Turawski, ale wtedy razem poszlibysmy na dno, wszak to i ja mam sie
                                          utopic :)
                                          • turawski Nie martw się to tylko burza w szklance wody :) 07.11.04, 22:21
                                            wierna_rzeka napisała:
                                            > (...) wszak to i ja mam sie utopic :)
                                            • wierna_rzeka Re: Nie martw się to tylko burza w szklance wody 07.11.04, 22:30
                                              Alez ja sie wcale nie martwie :)
                                              W takim towarzystwie moge isc na dno i ...pozniej tylko czekac na cud, tym
                                              razem niekoniecznie gospodarczy :)
                                              • Gość: Mado Re: Nie martw się to tylko burza w szklance wody IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 22:40
                                                Może cud nad Wisłą Was uratuje?
                                                • turawski Raczej nad Bystrzycą czy inną ...Ciemiegą :) 07.11.04, 22:43
                                                  Gość portalu: Mado napisał(a):

> Może cud nad Wisłą Was uratuje?
                                                • wierna_rzeka Re: Nie martw się to tylko burza w szklance wody 07.11.04, 22:44
                                                  Mado, jesli juz, to pewnie bedzie wlasnie Wisla, bo w Bystrzycy Turawski sie
                                                  nie zmiesci, a jak go znam, to jeszcze stawalby na palcach, wiec tym bardziej
                                                  nici z topienia :)
                                                  • turawski może na wiosne, weźmiemy jeszcze Marzanne :) 07.11.04, 22:47
                                                  • wierna_rzeka Re: może na wiosne, weźmiemy jeszcze Marzanne :) 07.11.04, 22:52
                                                    Ah Turawski, widze, ze lubisz trojkaty, tylko figle Ci w glowie :)
                                                  • Gość: mado Re: Nie martw się to tylko burza w szklance wody IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 22:48
                                                    To On taki wielki, czy Bystrzyca taka płytka?
                                                  • wierna_rzeka Re: Nie martw się to tylko burza w szklance wody 07.11.04, 22:54
                                                    Gość portalu: mado napisał(a):

> To On taki wielki, czy Bystrzyca taka płytka?

Pewnie i jedno i drugie, chociaz Turawski niedawno mi pisal, ze jest maly i
                                                    lysy, hihihi :)

• turawski I jak tu zaufać kobiecie...... :) 07.11.04, 23:05
                                                    wierna_rzeka napisała:

> Turawski niedawno mi pisal, ze jest maly i
                                                    > lysy, hihihi :)

• wierna_rzeka Re: I jak tu zaufać kobiecie...... :) 07.11.04, 23:10
                                                    Turawski, nie przejmuj sie, lysi sa seksowni, a male jest piekne :).
                                                    Ja juz sie w Tobie kocham :)
                                                    Pa :)
                                                  • wierna_rzeka Dobrej nocy :) 07.11.04, 23:08
                                                    No dobra, pozartowalismy, a teraz pora spac.
                                                    Jutro tu wroce i znowu zaczne powaznie pisac, choc nie obiecuje, ze nie bede
                                                    glupio, wszak nie jestem tak madra, jak niektorzy na tym forum :).
                                                    Pamietajcie o temacie glownym: Co z ta Polska.

Zycie jest zbyt powazna sprawa, by brac je tak bardzo serio :).
                                                  • Gość: Mado Re: Nie martw się to tylko burza w szklance wody IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 23:12
                                                    No to Wierna ... pasuje do klubu!!!:-DDDDD
                                              • turawski To dobrze, ze jeszcze Ktoś wierzy w cuda :) n/t 07.11.04, 22:41
                            • albert.flasz Re: Poczytajcie ,Turawski 07.11.04, 12:14
                              Czytałem (mam nawet w mojej biblioteczce). Wprawdzie jest tam trochę przekłamań
                              (choćby sprawa Katynia - ze zrozumiałych chyba względów opisana baaaaaardzo
                              tendencyjnie ale to chyba, jak dotąd jedyne tak pełne i tak dobrze
                              udokumentowane opracowanie tego tematu w języku polskim (nie jestem
                              historykiem, przeczytałem to ze zwykłej ciekawości).
                            • Gość: Mado Nie poczytam... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 16:07
                              Barska, proszę nie rozśmieszaj mnie podając to źródło. Rok wydania początek lat
                              1970(a cóż to za dziwoląg?), wydawnictwo MON...toż to pachnie brakiem
                              obiektywizmu w inerpretowaniu faktów historycznych. Miałam o Tobie lepsze
                              zdanie. Mu nie piszemy rozprawy naukowej, żeby porównywać stanowiska jednego
                              historyka z drugim, a ,,filtry" czasami mogą być zapchane albo w ogóle nie
                              używane, szczególnie przez młode pokolenie.

Pozdrawiam.
                              Mado
                              • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Nie poczytam... IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.11.04, 18:14
                                > Barska, proszę nie rozśmieszaj mnie podając to źródło. Rok wydania początek
                                lat 1970(a cóż to za dziwoląg?), wydawnictwo MON...toż to pachnie brakiem
                                > obiektywizmu w inerpretowaniu faktów historycznych.

Brakiem obiektywizmu? To wlasnie w 1970 historia zajmowali sie prawdziwi
                                historycy a nie amatorzy pokroju Paczkowskiego. Dzis historia jest zaklamana
                                przez kler i Barska ma racje ze wyciaga jakze obiektywne zródla z czasów
                                swietlanej przeszlosci.
                                • wierna_rzeka Re: Nie poczytam... 07.11.04, 18:34
                                  Komuna rzadzila, a Polska rosla w sile i ludziom zylo sie dostatnio...
                                  Dlaczego wiec komuna upadla ?
                                  Ja zylam w Polsce w czasach, gdy rzady komuny doprowadzily do tego, ze na
                                  polkach byl tylko ocet, ze po mydlo, papier toaletowy i prawie wszystko trzeba
                                  bylo stac kilka godzin w kolejce, a i to dawali tylko po 5 rolek.
                                  Ah, przepraszam, nie zawsze sie stalo, byly przeciez jeszcze kartki.
                                  To takie zycie wspominacie z lezka w oku ?
                                  To do takiego zycia chcecie wracac ?
                                  Do takiego upodlenia czlowieka ?
                                  Moze cos pokrecilam, moze to rzady prawicy, a nie komuna doprowadzila nasz kraj
                                  do takiej sytuacji?
                                  W takim razie bije sie w piers i ide sie douczyc historii.

• Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Nie poczytam... IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.11.04, 21:37
                                    > Komuna rzadzila, a Polska rosla w sile i ludziom zylo sie dostatnio...

A nie?

> Dlaczego wiec komuna upadla ?

Z powodu spisku kleru katolickiego, kapitalistów i Opus Dei. Niektórzy ( np. H.
                                    Pajak) dorzucaja tez masonów.

> Ja zylam w Polsce w czasach, gdy rzady komuny doprowadzily do tego, ze na
                                    > polkach byl tylko ocet, ze po mydlo, papier toaletowy i prawie wszystko
                                    trzeba
                                    > bylo stac kilka godzin w kolejce, a i to dawali tylko po 5 rolek.

Ale jaka byla satysfakcja jak czlowiek kupil papier toaletowy. Dzis niektórzy
                                    jezdza na wczasy do Grecji czy na Kanary i ciagle sa sfrustrowani a wtedy jak
                                    czlowiek czul te wymarzona rolke w swojej dloni to jakie to bylo cudowne
                                    uczucie!
                                    A co do rozdzialu papieru po 5 rolek to przynajmniej bylo sprawiedliwie. Nie
                                    bylo tak jak teraz ze kler kupuje sobie 10 rolek a bezrobotny 1 rolke.
                                    No i byl jednakowy papier dla wszystkich - taki szary, nie to co teraz
                                    uperfumowany, zielony, zolty, w kwiatki, w sierpy i mloty itp.
                                    To bylo wlasnie niwelowanie kontrastów spolecznych - przynajmniej na poziomie
                                    odbytnicy.

> Moze cos pokrecilam, moze to rzady prawicy, a nie komuna doprowadzila nasz
                                    kraj do takiej sytuacji?
                                    > W takim razie bije sie w piers i ide sie douczyc historii.

W roku 1979 Polska byla 10 potega gospodarcza swiata, a dzis zajmuje miejsce 50.

To sa fakty niestety. Prawica i kler zniszczyly polski cud gospodarczy.

• wierna_rzeka Re: Nie poczytam... 07.11.04, 22:03
                                      Gość portalu: Super DidżeJ Heniu napisał(a):

> > Komuna rzadzila, a Polska rosla w sile i ludziom zylo sie dostatnio...
                                      >
                                      > A nie?

A tak ?
                                      To dlaczego niemal caly narod sie poderwal i zjednoczyl, bo dosc mial tych
                                      rzadow ?
                                      Znaczy sie mial dosc tego dobrobytu?

> A co do rozdzialu papieru po 5 rolek to przynajmniej bylo sprawiedliwie. No i
                                      byl jednakowy papier dla wszystkich - taki szary, nie to co teraz
                                      > uperfumowany, zielony, zolty, w kwiatki, w sierpy i mloty itp.
                                      > To bylo wlasnie niwelowanie kontrastów spolecznych - przynajmniej na poziomie
                                      > odbytnicy.

Jasne, a najbardziej to niwelowali je rzadzacy, robiac zakupy w sklepach tylko
                                      dla nich, z innym towarem i z innymi cenami.

> W roku 1979 Polska byla 10 potega gospodarcza swiata, a dzis zajmuje miejsce
                                      50
                                      > To sa fakty niestety.

No a kto nami dzisiaj rzadzi ?
                                      Tak, to sa fakty, nie da sie ukryc.

Prawica i kler zniszczyly polski cud gospodarczy.

Puste polki i kolejki, rzeczywiscie to cud, tylko czy aby gospodarczy ?
                                      To ja juz wole bez tych cudow :)
                                      • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Nie poczytam... IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 08.11.04, 06:53
                                        > A tak ?
                                        > To dlaczego niemal caly narod sie poderwal i zjednoczyl, bo dosc mial tych
                                        > rzadow ?
                                        > Znaczy sie mial dosc tego dobrobytu?

Ludzie mieli dosc tego panoszenia sie komuchów, tego ze byle debil z
                                        legitymacja partyjna znaczyl wiecej od profesora, tego ze komuchów którzy
                                        nakradli przenoszono zwykle na wyzsze stanowiska.
                                        Do gospodarki PRLowskiej to by wielu teraz chcialo wrócic, problem ze jest to
                                        niemozliwe.

> Jasne, a najbardziej to niwelowali je rzadzacy, robiac zakupy w sklepach
                                        tylko
                                        > dla nich, z innym towarem i z innymi cenami.

Chinczycy lepiej to rozwiazali. Tam sa 2 rodzaje juanów - jeden normalny dla
                                        motlochu. A drugi tylko lepszy - dla towarzyszy. Sa specjalne sklepy dla
                                        towarzyszy które przyjmuja tylko te lepsze juany. I chocbys miala milion juanów
                                        gorszych to nie kupisz w tym lepszym sklepie nawet bulki.

> No a kto nami dzisiaj rzadzi ?
                                        > Tak, to sa fakty, nie da sie ukryc.

To jest fakt. Wiele osób twierdzi ze kler i solidaruchy zrujnowali gospodarke a
                                        tymczasem SOlidaruchy mieli pelnie wladzy jedynie w latach 1990 - 1994. Potem
                                        przeciez w latach 1994-1997 i 2001-2004 komuchy mieli premiera a w 1995-... tez
                                        i prezydenta. Co nie przeszkadza Dockowi twierdzic ze solidaruchy zrujnowaly
                                        Polske.

> Puste polki i kolejki, rzeczywiscie to cud, tylko czy aby gospodarczy ?
                                        > To ja juz wole bez tych cudow :)

CUdem gospodarczym PRLu bylo to ze nie bylo bezrobocia, choc pensja wynosila
                                        tylko 10-20$. Oczywiscie bylo bezrobocie ukryte - np. w biurach
                                • Gość: Mado Re: Nie poczytam... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 18:47
                                  Spuszczę zasłonę milczenia na Twoją opinię o prawdziwych historykach i
                                  świetlanej przeszłości!!!!

Nie ma niewoli haniebniejszej niźli dobrowolna. Seneka.
                          • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 07.11.04, 06:42
                            Czy Wy naprawde myslicie ze Polska by nie przezyla bez tego PGRowskiego pasa
                            Szczecin - Zielona Góra - Wroclaw? Stalin wiedzial co robi, tamte strony nadal
                            glosuja na komune, w przeciwienstwie do klerykalnego Lublina.
                            • terraincognita Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk 07.11.04, 09:54
                              Gość portalu: Super DidżeJ Heniu napisał(a):

> Czy Wy naprawde myslicie ze Polska by nie przezyla bez tego PGRowskiego pasa
                              > Szczecin - Zielona Góra - Wroclaw? Stalin wiedzial co robi, tamte strony
                              nadal
                              > glosuja na komune, w przeciwienstwie do klerykalnego Lublina.
                              --------------------------------------------------------------------------------
                              -P.Heniu,z Łęcznej,moze napisze Pan cos o swym "Gorniku"? Niepokoi mnie jego
                              miejsce w tabeli,a ja pilkę nozną kocham od dzieciństwa,bo tata ciągnąl mnie na
                              mecze,a takiego chuliganstwa jak dzis wowczas,za komuny,nie bylo.A Pana uwaga
                              pod adresem p.Barskiejo Ziemiach Zachodnich i Polsce w ksztalcie Ksiestwa
                              Warszawskiego jest przerażajaca.Komentarze do tego pozostawiam innym.Klerykalny
                              Lublin? Wolę "ateistyczny" Szczecin!Przynajmniej tam widzi sie,ze jestesmy w
                              Europie.
                              • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 07.11.04, 17:59
                                > -P.Heniu,z Łęcznej,moze napisze Pan cos o swym "Gorniku"?

Nie jestem z Lecznej. Mieszkam w Lublinie.

Niepokoi mnie jego
                                > miejsce w tabeli,a ja pilkę nozną kocham od dzieciństwa,bo tata ciągnąl mnie
                                na
                                >
                                > mecze,a takiego chuliganstwa jak dzis wowczas,za komuny,nie bylo.

A ja nie pasjonuje sie pilka nozna. A w Lecznej nie ma zadnego chuliganstwa na
                                meczach w przeciwienstwie do europejskiej Warszawy czy Lodzi.

>A Pana uwaga
                                > pod adresem p.Barskiejo Ziemiach Zachodnich i Polsce w ksztalcie Ksiestwa
                                > Warszawskiego jest przerażajaca.

No pewnie. Lepiej byc panstwem rozleglym niz niekomunistycznym. Wlochy maja
                                mniejsza powierzchnie niz Polska i jakos da sie zyc.

> Lublin? Wolę "ateistyczny" Szczecin!Przynajmniej tam widzi sie,ze jestesmy w
                                > Europie.

Mozna sie zawsze wyprowadzic. Szczecin to miasto o najwiekszej przestepczosci w
                                Polsce oprócz Warszawy. Europa.
                              • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 07.11.04, 18:23
                                >Wolę "ateistyczny" Szczecin!Przynajmniej tam widzi sie,ze jestesmy w
                                > Europie.

Wyniki ostatnich wyborów w ateistycznym Szczecinie którego prezydentem jest
                                znany ateista i Europejczyk Marian Jurczyk

PO - 30%
                                SLD - 12,5%
                                PiS -12%
                                LPR - 11%
                                UW - 8%
                                SdPl - 7%

Dlaczego w ateistycznym Szczecinie co najmniej 53% wyborców glosowalo na
                                klerykalne partie PO ( sprzeciwiaja sie aborcji) , PiS i LPR? Czyzby
                                Szczecinowi bylo blizej do Lublina niz do Europy?
                            • albert.flasz Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk 07.11.04, 12:32
                              Heniu - a pamiętasz Ty, niebożę, jakie psy wieszano na Gierku 23 lata temu za
                              Bogdankę (że to megalomania, ile to kosztuje, na Śląsku zamula się 1,5 metra
                              węgla a tutaj za ogromne pieniądze drąży się pokłady 50-centymetrowe, jeziora
                              wysychają itd.) - dziś jedną z niewielu niezadłużonych oraz rentownych kopalni
                              (nie liczę oststniej hossy na węgiel)? Dziś, bez tego Łęczna i Puchaczów nie
                              mieściłyby się wśród bogatszych gmin w Polsce, tylko wśród chylących się ku
                              upadkowi "zadupi", tak jak większość Lubelszczyzny. Nie jestem "fanem" komuny
                              ale trochę sprawiedliwości dziejowej wcale by nie zaszkodziło, w życiu nie
                              zawsze - to jest "be", a tamto "cacy"... W końcu jest to kawał naszej wspólnej
                              historii, której nie da się urzędowo zresetować!
                              • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 07.11.04, 18:04
                                >. Nie jestem "fanem" komuny
                                > ale trochę sprawiedliwości dziejowej wcale by nie zaszkodziło, w życiu nie
                                > zawsze - to jest "be", a tamto "cacy"... W końcu jest to kawał naszej
                                wspólnej
                                > historii, której nie da się urzędowo zresetować!

I ja sie z Panem zgadzam. W Polsce przed wojna nie bylo elektrycznosci, byla
                                bieda glód i tak dalej. NIe bylo szkól, szpitali, dróg, zakladów przemyslowych
                                w ogóle tego co komuna dala Polsce.

W Grecji czy Portugalii przed wojna ( w 1939) bylo jeszcze gorzej niz w Polsce
                                ( Dociek pewnie nie uwierzy ale tak bylo). Tam nie bylo w 1939 szkól, szpitali,
                                dróg,zakladów przemyslowych, byla bieda glód i tak dalej.

Teraz w Polsce mamy elektrycznosc, szkoly, szpitale, drogi, zaklady przemyslowe
                                i tak dalej. Wszystko dzieki komunie. To komunie zawdzieczamy wszystko.

Bylem kilka lat temu na wycieczce w Grecji. Tam komuny nie bylo. Kraj byl przed
                                1939 biedniejszy niz Polska. I wie Pan co? Z tego powodu ze w Grecji nie bylo
                                komuny nie ma tam nadal : elektrycznosci, dróg, szkól, szpitali, zakladów
                                przemyslowych, jest bieda , nedza glód podobnie jak u nas przed wojna. Dlaczego?
                                ANO DLATEGO ZE W GRECJI NIE BYLO KOMUNY!!!

Wlasnie za to powinnismy byc komunie wdzieczni - ze dzis jest u nas o wiele
                                lepiej niz w Grecji czy Portugalii. Przescignelismy te kraje dzieki komunie
                                wlasnie.
                                • albert.flasz Re: Tak, tak pisałyscie o tym, nie tylko Wy Barsk 07.11.04, 21:12
                                  Wprawdzie nie o to mi chodziło, ale przyjmijmy... A na Księżycu też komuny nie
                                  było - efekty są również widoczne (w Grecji i Portugalii za to była Unia a
                                  wcześniej Wspólnota Europejska)!
    • Gość: TommiIommi Re: Co z ta Polska IP: *.visp.energis.pl 06.11.04, 22:35
      I ma pani rację co do tego bufona. Zresztą jak się już człowiek zaczepi do tej
      wyższej swery to rękami i nogami się trzyma. Tu wyrzucą to gdzie indziej się
      wskoczy. Oglądałem programy z w/w panem i powiem żenada jest kilku dziennikarzy
      sympatyczniejszych i bardziej profesjonalnych. Ale to tylko moje zdanie
      • Gość: Mado Re: Co z ta Polska IP: *.net.pulawy.pl 06.11.04, 22:43
        Jeszcze nie narodził się taki, co by dogodził wszystkim. Rzecz nie w moralności
        Lisa, jego przeskakiwaniu ze stacji do stacji, tylko w tym, że kolejna osoba ze
        świecznika, sensu largo, wzywa do refleksji. Takim "ustami narodu"
        wykrzykującymi okrutne prawdy jest Łysiak, który ze względów politycznych jest
        pomijany przez GW. Ale wiadomo, najtrudniej być prorokiem we własnym
        kraju...szczególnie w Polsce.
        • ryza_malpa1 Re: Co z ta Polska 08.11.04, 11:04
          no na to , co Lysiak czasami wypisuje to włos mi sie jeży ...
    • Gość: szperacz Re: I co z tym lisem.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 01:12
      Chodzi Lisek kolo..............pieniedzy . Zauwazyly panie jaki to
      chytrusek ? Zaczynal jako pachole w jedynce ,potem Stany a potem
      sie wypial na kolezanki i kolegow z publicznej mimo ze go wysfatali
      i byli goscmi na slubie . A kiedy trafil do Waltera zmienil
      fryzure sposob zachowania i te jego komentarze ronda z akcentem.
      Zrobilo sie panisko z ogniem w paszczy . Kiedys puscili Go
      wczesniej nim sie spostrzegl ...Rynsztok w porownanie z jego
      slownictwem to krysztal. Glosno bylo o tym w Polsce i zyskal
      miano "fryzjera" A kiedy go jedna z tygodniowek spalila z chrapki
      na prezydenta i poszedl w odstawke z TVN( zreszta zaprzyjaznionego
      z para prezydencka)powrocil jak bumerang do tej klamliwej czerwonej
      ipro - rzadowej publicznej odmieniony ,przygladzony i straszliwie
      rozsadny z kontraktem gwiazdorskim . Do dawnych
      kolegow ,znajomych ,ktorych w TVN-ie szkalowal za nieobiektywizm
      sluzalczosc izaklamanie. Pieniadz ,Casch ,forsa i zapewniony gorny
      pulap plac to dla Lisa motto zyciowe . Takich jak On nazywa sie
      lowcami glow ,bo czyz nie posypaly sie glowy? Pozwolcie ze Ja Lisa
      traktuje jako czlowieka do wynajecia dobrze wyksztalconego ,zdolnego
      ambitnego sprytnego ...jednak Liska Chytruska ,ktory bedzie tak dlugo
      chodzil wokol kurnika az zmyli gospodarzy i dobierze sie do
      ptactwa........... Bylem na spotkaniu Liska w Lublinie ,gdzie
      przepieknie owinal sobie studentow wokol palca ....no wokol ksiazki i
      swej szczerosci ale ja i moje pokolenie zdrowo (warzwnie -owocowo-
      rybno) odzywiane pamiec ma znakomita i zdrowy poglad na zycie . Juz
      takich zbawcow Polski mielismy w ostatnim dwudziestoleciu kilkunastu .
    • Gość: zgodny Re: Co z ta Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 05:52
      zgadzam sie z toba ze Lis to wielki bufon.
      zgadzam sie z tytulem ze z Polska bylo jest i moze bedzie dalej zle.
      zgadzam sie sam ze soba ze nie dosc ze bufon to cwaniak ktory za oczywista
      konstatacje ze zle wzial kolejne pieniadze sfrustrowany ze go odsuneli od
      korytka w TVN za jakies 40 tysiaczkow miesiecznie.
      • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Co z ta Polska IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 07.11.04, 06:43
        Jedyne wyjscie dla Polski to powrót do sprawdzonych idei socjalizmu -
        upanstwowienie zakladów pracy, ziemi ( budowa PGRów w calym kraju), kierownicza
        rola partii, walka z klerem i Dociek na pierwszego sekretarza.
        W ten sposób szybko osiagniemy dobrobyt i powszechne szczescie.
        • Gość: Jan bez ziemi Re: Co z ta Polska IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 14:11
          Heniu z Lecznej to jakas postac nie z tej ziemi,ale pies z nim
          tancowal.Wrocilem wlasnie z kosciolka,ksiadz cos tam bleble i patrze,co tu
          nowego. Jak zawsze Turawski,Barska, Terra biora sie za bary,ale dla mnie to
          OK,bo jest co poczytac,a nie tylko pleple jak u cioci Kloci na
          imieninach,towarzystwo wzajemnej adoracji,chyba tak gadaja elyty.Wielka rzecz
          Lis.Szkoda mi na jego temat kliknac nawet,zreszta juz inni za mnie zrobili
          to,co ja chcialbym powiedziec.Rozumiem,ze prezydentem Polski mogl byc taki
          Wojciechowski,taki Moscicki,taki Kwasniewski a nawet Walęsa,ale...LIS? Ludzie,w
          kurniku sie powinno z takim nazwiskiem siedziec i polowac na wiadomo co,ale nie
          w Palacu Prezydenckim.Ta rzeka wierna ,nie wiem komu wierna,choc to cos z
          Zeroma,jak mowi moja mamusia wziela wreszcie ksiazke do reki i sie cieszy,ze
          jeszcze umie dukac.Lis ja zamiast udusic omamil,gotowa leciec do urny i to nie
          na cmentarz ale do urny wyborczej i za tym cwaniaczkiem glosowac.Jakby ich bylo
          malo w polityce.Ale ja sobie mysle,ze Lis,aby startowac musialby sie do kogos
          przykleic,miec za soba zaplecze,no i forse. Na wybory w USA poszly miliardy
          dolcow,u nas pojda co najmniej setki miliony zetel.Lis moze miec i 10 tysiecy
          dolcow czy zetel za miesiac to i tak rady nie da,bo nie przebije sie sam jeden.
          Taki Pietrzak probowal i mama ryczala ze smiechu jak zobaczyla wyniki,to byl
          jak mowila najlepszy numer tego dowpcipnisia,ponoc kiedys kadeta ludowego
          wojska.A mama sie zna na tym i kloci czasem ze mna,ze ja tu udaje wiejskiego
          filozofa,a jestem lepszy niz niejeden magister. Haha,ale co to dzis
          magister,doktor czy profesor nawet? Glupich nie sieja,a papierek to tylko
          papierek.Mozna odróżniac glony,ale z odroznieniem partii to juz gorzej,co
          zreszta nie dziwi,bo mamy partioskoczkow,takich rokitnikow np.Diabel zmieni
          kolor byle sie znowu zahaczyc,bo sie przywyczail,ze ciagle jego mordke w
          telewizji pokazuja,a on sam moze sie naszczekac. A do budy! Barska i Turawski
          to nie do was,bez was na forum swiat bylby nudny,bardziej niz flaki z
          olejem.Pozdrawiam,ucze sie kultury,tu sie pozdrawiaja to ja tez moge,co mi
          tam.Ale Heniusia z Łecznej nie,bo on chce by Lublin byl katolicki i to mu
          starczy,no i Lęczna chyba tez katolicka,i to by byla cala Polska,4 chyba
          Rzeczpospolita,bo na tym zachodzie Polski wedlug tego typka nie glosują jak
          Rydzyk nakazuje,ale po swojemu,bo to cwioki z PGRow.Podkanski juz sie nie
          zajmuje folklorem,ale - i to jaja dopieo jest europoslem,ale Heniu i owszem.
          Folkrorysta,kurde.Ludzie,ten nasz narod to musi miec fisia jednak-tych,co
          wolali, ze do Unii niet powybieral na cieple posadki w Brukseli.Chyba po
          to,zeby swiat wył ze smiechu.Fakt,ze smutno,ale az taka rozrywke zafundowac? To
          przesada,jak zawsze nad Wisła.Bugiem,Odra i Nysami.Baltykiem i Tatrami,ale co
          ja tu nie belfer i geografii nie bede nikogo uczyl.Tyle mej ewangelii na
          dzisiaj.
          • wierna_rzeka Re: Co z ta Polska 07.11.04, 15:34
            Janie bez ziemi, obawiam sie, ze nie tylko ziemi Ci brak :)
            • Gość: Jan bez ziemi Re: Co z ta Polska IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 16:37
              wierna rzeczko,ale histerykiem nie jestem!
          • Gość: bosman Re: Janie! brawo IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 19:33
        • Gość: Mado Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 17:02
          to były idee utopijne, a znalazły posłuch, bo były niesprawdzone i dlatego tak
          pociągające. A jak zostały krwawo przetestowane, to nastąpił odwrót lub
          następuje vide Chiny, Wietnam. Najgorsze spustoszenia wywolały one jednak w
          mentalności i moralności. Znany jest Ci jest zapewnie termin homo sovieticus, i
          to jest największa obecnie bolączka wszystkich społeczeństw dawnego bloku
          państw socjalistycznych.

Ja testowałam ten ,,dobrobyt i powszechne szczęście" - największemu wrogowi
          tego nie życzę. Myślę, że naszym komunistom, ,,różowym" nie w głowie powrót do
          tego ustroju, bo żyje im się tak, jak nigdy dotąd.

Ale jak chcesz... to może zafundujesz sobie podróż np. na Kubę albo do Kambodży.
          Broń Boże nie namawiam na emigrację. Potrzeba w Polsce ludzi z poczuciem humoru.

Pozdrawiam.
          Mado
          • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.11.04, 18:10
            Autorytety z tej grupy takie jak Dociek czy Barska potwierdza ze za komuny bylo
            lepiej niz teraz, budowano zaklady pracy, osiedla mieszkaniowe,
            zelektryfikowano koleje panstwowe i tak dalej. Polska rosla w sile a ludziom
            zylo sie dostatniej. Nie bylo glodu, nedzy, bezrobocia i nierównosci
            spolecznych. I sekretarz KC PZPR mial taka sama pensje jak salowa w szpitalu w
            Jaszczowie. Panowala idealna równosc, dobrobyt.

Dlaczego teraz nie wrócic do rozwiazan sprawdzonych w praktyce za komuny? Skoro
            wtedy zapewnily one dobrobyt dlaczego teraz mialoby byc inaczej?
            • Gość: Mado Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 18:51
              Cha, cha, cha ....ale masz poczucie humoru, gratulacje. Marnujesz się na tym
              forum..Twoim celem powinna być scena kabaretowa.:-DDDD
            • turawski Heniu, wiecej powagi, dzisiaj rocznica :) n/t 07.11.04, 19:16
          • Gość: BARSKA Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 18:56
            Chiny pokazuja swiatu,ze ta "zółta rasa" wcale taka głupia nie jest.Gorbaczow
            zaczal od pierestrojki i walki z plaga alkoholizmu,czyli przegral juz na
            starcie we własnym spoleczenstwie,ktore nigdy za kolnierz nie wylewało.Chiny
            krwawo,to prawda,rozprawily sie ze studenteria na Placu Niebianskiego Spokoju
            (ładny spokoj!),ale potem kierownictwo KPCh dało lejcom wiecej luzu. Oczywiscie
            Chiny odeszly daleko od modelu Mao ( w mauzoleum sie zapewne przewraca),ale
            ludzie poczuli ulge. Obejrzyjcie zdjecia chociazby zw wspolczesnych Chin (sa w
            internecie),dech niekiedy zapiera.Temat nie na krotka notke.Teraz Putin chce z
            kolei z lejcami robic cos wrecz odwrotnego niz KPCh.Ale straconych lat łatwo
            sie nie nadrobi. Cale szczescie dla niego,ze jest boom na rope naftowę,czyli na
            dolary lub euro i moze dlatego Putin tak zdecydowanie poparl Busha. A co to ma
            wspolnego z Polska? Od cholery ma,bo nie jestesmy sami na globie,a swiat to
            naczynia połaczone.Mozna miec takie czy inne zdanie o W.T.Kowalskim,ale fakty
            sa faktami,a przemilczenia mozna sobie uzupełniac dowoli.Nie doda,nie
            poprawi,bo go juz wsrod nas nie ma.Chochliku,nie martw sie rozpietoscia
            wieku,sa przeciez miejsca,gdzie młodziez moze sie wyszczekac jak tylko chce i
            nikt ze starszych nie zareaguje,bo na te strony po prostu nie wchodzi. Konflikt
            pokolen? Zawsze byl. Znam 20latkow,ktorzy wydaja mi starsi niz ja...A w glowie
            maja pustke albo slogany rodem z konstelacji o.Rydzyka,"Gazety Polskiej" itp.I
            jeszcze cos-jakos nikt nie zauwazyl tutaj,ze dzis 7 listopada,czyli rocznica
            WSRP!
            • Gość: Mado Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 19:03
              >jeszcze cos-jakos nikt nie zauwazyl tutaj,ze dzis 7 listopada,czyli rocznica
              > WSRP!

Jestem Polką, a niby dlaczego mam pamiętać i wspominać o rocznicy rewolucji?
              Czy Rosjanie pamietają o 11 listopada czy 15 sierpnia?

Pozdrawiam.
              Mado
              • Gość: Barska Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 19:30
                Nie chodzi o pamiec w sensie "czczenie",ale o przypomnienie faktu
                historycznego.15 sierpnia i 11 listopada nie ma tu nic do rzeczy,zreszta
                obchodów z tych okazji mamy teraz nie tak mało,co nie dziwi nawet,bo jest
                odreagowywaniem po epoce,ktorej nie ma.Jesli cokolwiek irytuje to gledzenie
                o "cudzie nad Wislą" (to obniża wizje strategow naszych i francuskich) i
                klerykalizacja wszelkich uroczystosci.Znow w Polsce,jak przed wojna, wiecej
                kadzidła niz mydla.
                • turawski Macie problemy z mydłem ? przyślę Wam... :) 07.11.04, 19:38
                  Gość portalu: Barska napisał(a):
                  > Znow w Polsce,jak przed wojna, wiecej kadzidła niz mydla.

• Gość: BARSKA Turawienie... IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 20:05
                    Wy,Turawski,tak bierzecie wszystko doslownie,ze do Was chyba trzeba pisac
                    specjalnie DRUKOWANYMI LITERAMI.Za propozycje mydlaną dziekuje - jeszcze nie
                    znacie mego adresu? Macie az tak krótką pamiec?
                    • turawski Re: Turawienie... 07.11.04, 20:14

> Wy,Turawski,tak bierzecie wszystko doslownie,ze do Was chyba trzeba pisac
                      > specjalnie DRUKOWANYMI LITERAMI.Za propozycje mydlaną dziekuje - jeszcze nie
                      > znacie mego adresu? Macie az tak krótką pamiec?

No, wiecie, nie wszystko biorę dosłownie, bo już bym się utopił. Jakoś sobie
                      radzę z Waszym kadzeniem i bez caps locka'a a nawet bez mydła.

pamięć mam krótką, ale dobrą - jak to mówią - także pod tym względem możecie na
                      mnie liczyć :)

pozdrawiam
                      t

PS strasznie dziś barska, o przeeeprrrraszamm, barowa pogoda
                      Wasze zdrowie !
                • Gość: Mado Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 20:59
                  A wskaż mi, w którym miejscu napisałam o ,,czczeniu" rewolucji?
                  Ja osobiście odetchnęłam, że nie obchodzimy tej rocznicy...UFFFF

Jak dla Ciebie nie mają znaczenia te przytoczone daty to;:,, Biada, kto daje
                  ojczyźnie pół duszy, a drugie tu pół dla szczęścia zachowa;"
                  J. Słowacki, Beniowski, Pieśń III

A West Point to amerykańska akademia wojskowa - tak dla przypomnienia.

Pozdrawiam.
                  Mado
                  • terraincognita Re: Idee socjalizmu i komunizmu... 07.11.04, 23:09
                    Najpierw poprawiłam - cały czas temat szedł z błędem.Od czasu do czasu wpadam
                    na forum,ale ono coraz bardziej nudne mimo zabiegów p.Barskiej i
                    p.Turawskiego."Wierna rzeka" tez jakby mniej egzaltowana,choc przypomina jak to
                    bylo w trakcie ostatniego etapu "komuny" w Polsce.Bylo mało towarow (bez
                    przesady,ze w sklepach jedynie ocet!),ale w torebce miałam sporo
                    banknotow.Ksiązki kupowałam za grosze(czesto w antykwariatach),pociagi tez byly
                    tanie i nikt nie rabował w nich jak dzis,poczta-znaczki pocztowe na listy-
                    niemal darmowe.Wyskoczylam w teren,kupiłam w GSie kilka kilogramow jajek na
                    wagę. W pracy szef nie mnie straszyl wymowieniem,ale raczej ja jego jak mi sie
                    cos nie podobalo,bo mialam za soba siłe zwiazku zawodowego.Zdobycie papieru
                    toaletowego trudne nie bylo,ale po oddaniu makulatury,a tej zawsze mam pelno w
                    domu,teraz wyrzucam na smietnik np."Wybiorcza" czy "Nasz Dziennik",wiec zadna
                    róznica.Chyba w tytulach jedynie.A do restauracji mogłam pojsc bez żyranta.
                    Mozna sobie pokpiwac,ale PRL po prostu zbankrutowala. Jak mozna bylo kupowac od
                    chlopa mleko za 2 zl litr i w tej samej cenie sprzedawac je w sklepie? W
                    przeliczeniu na czarnorynkowy kurs dolara placilo sie za 3 pokoje z kuchnia na
                    LSM 3-6 dolarów miesiecznie,zalezy o jaki okres chodzi.Ksiezycowa gospodarka i
                    ona predzej czy pozniej i bez "Solidarnosci" musiala sie zawalic.Porownywanie
                    Polski z Hiszpania o tyle nie ma sensu,ze pomijajac wszelkie wzgledy polityczne
                    trzeba wziac po uwage pogode. Nie chce mi sie szukac danych,ale porownajmy, ile
                    na turystyce zarabia Polska a ile Hiszpania.Podobnie jest z Grecją.Hiszpania
                    zakonczyla swa wojne domowa,a nas wojna sie rozpoczeła.Madryt mimo
                    hitlerowskich bomb nie wygladal jak Warszawa w 1945 roku. A olbrzymie
                    przemieszczenie ludnosci w Polsce ze wschodu na zachod to niby nic? Do dzis sa
                    klopoty z zagospodarowaniem terenow po Armii Radzieckiej,chocby Borno-
                    Sulimowa.Mozna sie tylko dziwic,jak to nasi rodzice,dziadkowie z tym sie
                    uporali skoro my dzis z tym poradzieckim bagazem rady sobie nie dajemy.Polak
                    jest dobry do obszczekiwania.Kto przy wladzy - ten wróg,co jest smętnym
                    spadkiem rozbiorow,miedzywojennego dwudziestolecia(ciagla wojna Pilsudski-
                    Dmowski),okupacji i wreszcie PRL o ograniczonej suwerennosci.My,srednie
                    pokolenie,no moze nieco bardziej niz srednie,wielesmy sie nauczyli,ale mlodziez
                    ma tak zabełtane w glowach,ze az sie boje i o nią, i o kraj.Populizm to zmora
                    naszych czasów. Unia Wolnosci zarzuca ten populizm i PiS i PO.Wie,ze to lep dla
                    maluczkich,a oni przede wszystkim swa masowoscia przy urnach mogą zadecydowac o
                    dalszych losach kraju.Czarno widze.
                    • Gość: Mado Re: Idee socjalizmu i komunizmu... IP: *.net.pulawy.pl 07.11.04, 23:30
                      Dzięki za skorygowanie literówki.

Pozdrawiam.
                      Mado
                    • Gość: Jan bez ziemi Re: Idee socjalizmu i komunizmu... IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 00:56
                      O kurcze,chciałem tu miec jakąs nagrode za dlugie posty,a tu mnie dala OPR
                      wierna rzeczka,a teraz terrain...o,kurcze, nie ucza laciny,mamumcia mowi,ze to
                      znaczy ziemia nieznana.Wiec ta ziemia nieznana (a jak wierna rzeka po
                      lacinie,kto tu taki mądry bedzie?)referacik machnęła,chyba pisze do gazet i
                      placa jej od długosci artykulu i co ja,półsierotka mam robić?Prąd od tego kompa
                      leci jak diabli,mama mnie goni lulu,mowi, że za komuny to prąd tez byl tani jak
                      barszcz w torebkach dzisiaj,ale wtedy takiego barszczu nie robiono i trzeba
                      bylo iśc na targ i potem godzinami gotowac zupe.Więc jest lepiej,bo ja tez jak
                      chce to torebke Knorra otworze,albo cos tanszego wezme,rzuce na wrzątek do
                      kubka,dodam maggi,pieprzu,octu winnego,do tego pajde chleba wrąbie lub kartofle
                      umundurowane,czyli zyc nie umierac. Nie spieszno mi,bo mnie wychowuje
                      mama,szkola i ulica. Ale glownie internet i wy,kochani bracia i
                      siostry.Wczoraj,bo tu juz wczoraj,jak czytam, kazał (kazanie glosil,gdy ktos
                      nie wie,co ja pisze)ks.Jankowski od Brygidy.Oczy przecieram,bo on za Kwachem i
                      Millerkiem sie ujal.Ze nagonka i tak dalej,ze sie autorytety niszczy itp.
                      Zawsze myslalem,ze jak trwoga to do Boga,a tu inaczej- jak trwoga to do
                      Kwacha.Porobilo sie w Polsce,nie ma co.Ale przedtem Młynarz pojechal do prałata
                      Heniusia i pozwolil mu ponoc bursztyny na oltarz gromadzic.Zdziwilo mnie to,bo
                      znajomi mamy,tacy pokomuszeni ciagle,rzucili sie na naszego premiera,ze niby
                      zdradza,ba,ze sobie robi fory za niebieska brama.Więc zdziwiło mnie i zacząlem
                      dumac.Wierna rzeczka sądzi,ze ja nie tylko jestem Janem bez ziemi,ale bez
                      czegos tam jeszcze,ale ja tam sie babskim gadaniem sie nie przejmuję. Baby
                      szczekaja,karawana zapieprza dalej.I niech sie o mnie nikt nie martwi,bo ja
                      pisac troche umiem i jeszcze Pietrzaka przeskocze,co znow takie trudne nie
                      jest,bo poprzeczka mocno opuszczona.Cierpliwym,niech spadnie na ziemie,bo po
                      licho mam sie wysilac....Mamo,zaraz,juz koncze,o Jezu to nie do Was kochani,ale
                      sie napisalo,a czasu nie mam wiec nie poprawiam,wy obyci w mowie i pismie to
                      wicie,rozumicie,bo tak mamuncia czasem mamrocze,chyba na Pietrzaka sie w zyciu
                      napatrzyla.No i teraz zgubilem glowny watek,choc na górze pisze jak
                      wół "re:Idee socjalizmu i komunizmu".A głowny temat to Lis i jego kurnik,to
                      znaczy nasz kurnik,czyli Rzecz Pospolita.Specjalnie tak napisalem,bo
                      patrzcie,jaki mamy glupi jezyk.Rzecz to rzecz,ot olowek,szklanka,byle co.A z
                      kolei pospolita...Inaczej- zwyczajna. Dla pospolstwa moze? A połączy sie oba
                      slowa i powstaje Rzeczpospolita.Pierwsza,druga,trzecia,a teraz Kaczki mowia o
                      czwartej,dla mnie moze byc i dziesiata,bo ja bym zaczal od zmiany
                      zasadniczej,wlasnie od zmiany slowa Rzeczpospolita,bo mi sie kojarzy tak jak
                      wam ukazałem.Moze Krolestwo z regentem-prezydentem wybieranym przez narod i
                      Leppera? Jacys monarchisci wstali z grobow i szykuja w Lublinie spotkanko. Nie
                      za bardzo mi sie chce,ale moze zajrze,jak tak prosza,bo lubie robic jaja na
                      twardo.Obejrzyjcie watki,oni prosżą na kilku,bo jakos nikt sie nie wpisuje (ja
                      sie wpisałem),a jak sie nie wpisuje to watek ucieka i ucieka az znajdzie sie
                      dalej i wowczas ginie w internetowej galektyce i nawet Barska z Turowskim tam
                      nie zajrza.Moze wierna rzeka tylko poplynie,bo ona cos tu wspomniala o
                      trojkacie. O.kurcze,zaraz sie ozywilem preczytawszy to (moze to nie wierna
                      rzeka,ale o trojkat ktos zahaczyl),bo mam takie lata,ze co laska to dla mnie
                      samolot,do ktorego bym wsiadl i sie przelecial. Moze nie "sie".Terra bajała tu
                      z kolei o Hiszpanii.Nie wiem,czy byla,ja tak,bo mam tam kumpla.Ludzie,jak on
                      zapieprza! Ale nie tylko on. Tam tyraja mimo upałow jak w piekle.U nas to ten
                      moj kumpel polozylbu sie pod drzewkiem,gdzies w cieniu i czekal na manne z
                      nieba,a tam z niego inny czlowiek.Euro czyni cuda,a tu nasza Maslowska,czy jak
                      tam jej,grzmiala w Sejmie,ze tylko zloty jest nasza przyszłoscia. Złoty...Ja
                      kumam,ladnie brzmi,to nie 30 srebrnikow.Gdyby zamiast zlotowki byly u nas
                      srebrniki to wszyscy ci ultrakatolicy goniliby do euro az by im buty czy kapcie
                      z nog pospadaly.Wiec klimat ma jak medal dwie strony -awers i rewers,jak sie
                      nie myle. Na logike to im zimniej
                    • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Idee socjalizmu i komunizmu... IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 08.11.04, 06:46
                      Co z tego ze mialas duzo banknotów jak nie moglas nic za nie kupic?

Ksiazki kupowalas za grosze? Teraz ja kupuje niektóre po 2 zlote na allegro.

Pociagi byly tanie - a teraz sa tanie busy. Za 2 zlote mozna dojechac do
                      Lubartowa tylko 40 gr drozej niz bilet MPK Lublin.
                      Za to drogie byly samochody - dzis mozna kupic naprawde niezly samochód za 2
                      srednie krajowe. Za komuny nowy Maluch kosztowal 50 przecietnych pensji,
                      uzywany byl jeszcze drozszy.

musialas skakac w teren zeby kupic jajka - dzis kupisz je w kazdym sklepie.

Szef nie straszyl zwolnieniem - bronily Cie zwiazki zawodowe - i to wlasnie
                      bylo bez sensu. Powinno byc tak ze latwo jest prace stracic i latwo znalezc.
                      Co jest zreszta teraz w wielu zawodach ale nie we wszystkich.

Do restauracji moglas pojsc bez zyranta? A dzis mozna zamówic sobie pizze do
                      domu za 20 zl na 4 osoby

Z tym mlekiem za 2 zl to prawda. Komuchy mysleli ze zmienia prawa ekonomii.
                      Niestety 2 plus dwa równa sie 4 a nie 5. I tak bedzie niezaleznie od ustroju.

Do Grecji przyjezdza mniej turystów niz do Polski. Nawet na Olimpiade malo komu
                      chcialo sie jechac.
                      • Gość: Jan bez ziemi Dawnych wspomnień czar IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 10:41
                        Heniu,ja ide do budy,ale czytam jeszcze,co tu powstalo.I powiem jedno,tu nie ma
                        sporu starzy-mlodzi,ale mądrzy-mniej mądrzy,albo dowcipnisie-ponuraki. Do
                        Lubartowa nie jeżdże,bylem raz w zyciu, to skad mam wiedziec po ile bilety? To
                        jednak betka.Są ludzie,ktorzy zawsze bedą myslec zajebiscie o swej
                        mlodosci,niezaleznie czy rządzil wtedy Gomulka czy Pilsudski.Tak Ty tez mozesz
                        cieplo powspominac kiedys Kwacha czy nawet tego elektryka z Gdanska.Towarow w
                        sklepach mnogo i to prawda,ale w kieszeniach suchoty.Jak tych towarow pelno ,to
                        chce sie je zdobyc.Stąd pogon za zlotowkami.Uczciwa lub nie.Albo robota albo
                        walenie kogos w łeb.To,co bylo se ne vrati,tak jak babci Barskiej nie vrati sie
                        jej chyba bujna mlodosc,a Turawskiemu tez a to samo jest z terrą i wszystkimi
                        na ziemi.Nawet siedmiolatek nie bedzie juz oseskiem a wierna rzeka
                        dziewicą,czego chyba za bardzo nie pragnie.O.kurde,ide,bo chyba mam klasowke z
                        matmy. Po cholere mi ta matma?Moglby, dalej siedziec na Forum,nawet za kare.
                        • Gość: Mado Re: Dawnych wspomnień czar IP: *.net.pulawy.pl 08.11.04, 10:58
                          ,,Póki fantazja nie zginie, póty i Rzeczpospolita trwać bedzie."
                          H. Sienkiewicz, Potop

Pozdrawiam.
                          Mado
                        • Gość: Jan bez ziemi Re: Dawnych wspomnień czar IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 11:12
                          Ja ja tu jeszcze cos dodam,bo dokladniej wybaluszylem gały na post terry.Wedlug
                          mnie to ona sobie robi z nas jaja i z tymi pociagami to nawet prowokuje,bo tak
                          to mozna nazwac.Dziadek opowiadal,jak jezdzil na dachu wagonu,ale to bylo zaraz
                          po wojnie,terry chyba nie bylo wtedy na swiecie,choc tu ma Forum nic nie
                          wiadomo,ale potem komuna wziela sie za pociagi i nawet z Lublina do Wawy
                          zaczeto elektrycznym zasuwac.Zaden lux to nie byl,ludziska,jak mowi mama,czesto
                          stali na korytarzach,ale to zawsze lepsze niz lezenie na wagonie,wiec sie
                          polepszylo w porownaniu z powojniem.A kiedys byly dylizanse i zyli
                          ludzie,ktorzy cale zycie nosa poza swoja wioche nie wysadzili. Za komuny do
                          tego sierpnia przez duze S strajkow na kolei zadnych nie bylo, ludzie
                          pracowali,albo udawali ze pracuja.Zabraklo pieniedzy? To panstwo wyjelo z innej
                          kieszeni i dalo na kolej.A teraz guzik.Ten obecny Kolodko pokazuje pusta
                          kieszen,a ten dawny,prawdziwy Kolodko,co go juz nie ma,dzielil wielki chleb w
                          telewizji co widzialem na wlasne gały.Na zdrowy rozum jest jakis pat,pacisko
                          wielkie,bo po szynach pedzą wagony z powietrzem.Ludziska nasciagali trupow z
                          zachodu i byle cham zapycha nimi i czesto sam sie robi na trupa,zwlaszcza ze
                          czesto juz siada do kierownicy w trupa zalany.Ponad tysiac pijanych kierowcow
                          na naszych szosach w Zaduszki złapała policja.A ilu nie zlapala?Co z ta Polska?
                          No własnie,co? Po pijaku do kapitalizmu zapychamy,chwiejemy sie raz w prawo,raz
                          w lewo,zataczamy sie jak moj sasiad w sobote,ale go podnioslem,bo mama
                          uczyla,by ludziom pomagac.Ale co tam jeden sasiad,wszystkich nie podniose.I
                          bedzie jak bylo,jak jest i bedzie jak bedzie,chyba ze sie wzajemnie
                          wytłuczemy,albo ktos nam w tym pomoze.Papatki!I jeszcze cos- gadajcie bardziej
                          po ludzku i nie po kilka zdan. W gardziolkach zaschlo wam po gorzalce? Paluszki
                          sie trzęsą? Quo vadis Polonia? Quo...Widzicie,ja tez po łacinie jak terra moge
                          juz zasuwac.
                          • Gość: Mado Re: Ach, Janie.... IP: *.net.pulawy.pl 08.11.04, 13:14
                            ...któż Ci dorówna Twojej lekkości języka i trafności sądów? No kto?

Pytasz Quo vadis Polonia? Bono animo es!

Jak matama?

Pozdrawiam.
                            Mado
                            • Gość: Mado Miało być matma...sorry IP: *.net.pulawy.pl 08.11.04, 13:18
                        • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Dawnych wspomnień czar IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 09.11.04, 17:54
                          >Tak Ty tez mozesz
                          > cieplo powspominac kiedys Kwacha czy nawet tego elektryka z Gdanska.Towarow w
                          > sklepach mnogo i to prawda,ale w kieszeniach suchoty.

W komunie w kieszeniach bylo pelno - 10$ miesiecznie srednia pensja.
                          Byle Arab czy Murzyn przyjezdzal do Polski na studia i mial kieszonkowego 5
                          razy wiecej niz wynosila pensja jego profesora.

>Jak tych towarow pelno ,to
                          >
                          > chce sie je zdobyc.

Za komuny nikt nie chcial zdobywac towarów?

>Stąd pogon za zlotowkami.Uczciwa lub nie

Za komuny wszyscy dorabiali sie uczciwie?
                • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Idee socjalizu i komunizmu... IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 07.11.04, 21:40
                  >Jesli cokolwiek irytuje to gledzenie
                  >o "cudzie nad Wislą" (to obniża wizje strategow naszych i francuskich) i
                  >klerykalizacja wszelkich uroczystosci.Znow w Polsce,jak przed wojna, wiecej
                  >kadzidła niz mydla.

Bez przesady. 1 Maja nie jest sklerykalizowany. Moze gdyby ktos chodzil na
                  pochód w Lublinie to byloby inaczej a tak jak nikt nie chodzi to nie jest bo
                  nie ma czego klerykalizowac.
                  • Gość: BARSKA I tu kler miesza! IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 03:34
                    Heniu,1 Maja nie jest skleryzowany? Ha,ha,gdzie Ty zyjesz? A kto tu angazuje
                    Jozefa,męża(?)Maryi,czyli Matki Boskiej, i przekształcic chce swięto 1-majowe w
                    swięto św.Jozefa? Krasnoludki? Przed wojną kler bogojczyznianie opanował 3
                    Maja,a 1 Maja potępiał,co sama raz w kosciele slyszalam i zapamietalam do
                    dziś.A teraz sie włączyl i tu swoje paluchy wtyka.Więc nie rób innym wody z
                    mozgu.
                    • wierna_rzeka Na kogo wiec ? 09.11.04, 10:52
                      No dobra, wiem juz, ze na Lisa mam nie glosowac bo jest szuja i karierowicz,
                      wiem, ze prawica jest be, a komuna byla cacy, ale to bylo proste, chyba zbyt
                      proste i zbyt latwe do przewidzenia, niczym tu mnie nie zaskoczyliscie :).
                      Teraz bedzie nieco trudniej.
                      Nawet moja kobieca intuicja nie jest w stanie mi podpowiedziec, co kto teraz
                      napisze i czy ktos w ogole odwazy sie podjac temat.
                      Jak juz pisalam, krytykowac jest latwo, ale wymyslec cos konstruktywnego..., no
                      wlasnie, z tym, to obawiam sie, ze bedzie znacznie gorzej, ale nie uprzedzajmy
                      faktow, poczekam na Wasze propozycje i tak naprawde, to dopiero teraz sie
                      okaze, kto tu ile jest wart.
                      A moje pytanie tym razem brzmi nastepujaco:

NA KOGO WIEC POWINNAM GLOSOWAC, KTO JEST GODNY BYC NASZYM KOLEJNYM PREZYDENTEM ?

Ps.Ja pytam powaznie. Nigdy sie wlasciwie nie interesowalam polityka, a Wy
                      wiecie wszystko przeciez na ten temat, bardzo wiec prosze o uswiadomienie mnie
                      w tej kwestii, bede wdzieczna :)
                      • Gość: Mado Ja Cię proszę, nie głosuj tylko na demagogów IP: *.net.pulawy.pl 09.11.04, 12:16
                        którzy składają obietnice bez pokrycia i omamiają nimi i tak ogłupiały naród.
                        Na takich co szafują nieprawdziwymi argumentami aczkolwiek którym trudno
                        udowodnić fałsz, posługujących się patetyczno-narodową retoryką i siejących
                        nienawiść. Na ludzi pokroju Leppera, Kaczyńskiego, Giertycha czy Millera -
                        Wierna...nie głosuj.
                        • wierna_rzeka Re: Ja Cię proszę, nie głosuj tylko na demagogów 09.11.04, 13:20
                          Madoooooooooo!!!
                          Zaraz Cie udusze ! :)
                          Kurcze, przeciez ja tu napisalam, ze juz wiem na kogo nie mam glosowac, teraz
                          sie chce dowiedziec wlasnie na kogo mam, moge, powinnam ...:)
                          • Gość: Mado Re: Ja Cię proszę, nie głosuj tylko na demagogów IP: *.net.pulawy.pl 09.11.04, 13:55
                            No wiesz, od razu dusić! chociaż...to Ci akurat wolno! :-))))

Oficjalnych kandydatów to jeszcze nie ma... Nie słyszałam o zbieraniu podpisów,
                            a musi ich być co najmniej 100 tys., ale ważnych...to może Borowski albo Lis
                            albo Tusk a contrario do wcześniejszych kandydatów. Raczej nie reprezentują
                            demagogicznych ciągotek, ale o tym to można powiedzieć dopiero po
                            przedstawieniu programu wyborczego.

Wyszedł chyba zestaw fauny i flory. :-DD

Ja stawiam osobiście, o ile będzie kandydował, na Borówkę...trzeźwo myślący
                            gość i błyskotliwie inteligentny, chyba, że spyknie się z SLD, to w takim razie
                            odpada, bo to nie ta formacja. Nie wiem kto będzie startował z mojej
                            listy...ale reprezentację w PE mam, co mnie bardzo ucieszyło.
                            Teraz może być?

Pozdrawiam.
                            Mado
                            • wierna_rzeka Re: Ja Cię proszę, nie głosuj tylko na demagogów 09.11.04, 16:00
                              No Mado, jasne, ze lepiej :)
                              Przemysle Twoich kandydatow. Wiem, ze nie ma jeszcze oficjalnej listy
                              pretendentow do tronu, ale wole juz zaczac sie przypatrywac tym, o ktorych sie
                              mowi w kuluarach.
                              Mado, brawo za odwage ! :)
                              No i znowu mi sie chce napisac, ze jestes WIELKA, ale jak tak napisze, to zaraz
                              mnie zjada, wiec nie napisze tego :).

Ps. Ja wcale nie napisalam tu, ze Mado jest WIELKA, wiec prosze uprzejmie
                              odplatac sie ode mnie w tej kwestii :).
                            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Ja Cię proszę, nie głosuj tylko na demagogów IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.11.04, 17:45
                              > Ja stawiam osobiście, o ile będzie kandydował, na Borówkę...trzeźwo myślący
                              > gość i błyskotliwie inteligentny, chyba, że spyknie się z SLD

A on sie w ogóle kiedykolwiek od SLD odspyknal? Sprzedal swoja niezaleznosc za
                              fotel ministra zdrowia :-)
                              • Gość: Mado Re: Ja Cię proszę, nie głosuj tylko na demagogów IP: *.net.pulawy.pl 09.11.04, 18:30
                                Super... Heniu...mówiąc o Borówce miałam na myśli Borowskiego, a ten o ile mi
                                wiadomo pożegnał się z SLD. :-)

A ministrem zdrowia jest Marek Balicki. :-)))Podobne inicjały i tyle. Nieraz
                                pewne ruchy mogą świadczyć o zaprzedaniu swojej niezależności, ale tutaj raczej
                                chodzi o działanie pro publico bono. Takich przykładów było co niemiara w
                                naszej historii, np. Wielopolski za czasow Królestwa Polskiego, no ale to
                                odległe czasy.

Pozdrawiam.
                                Mado
                      • Gość: bosman Re: Na kogo wiec ? IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 19:58
                        Nie ma jeszcze oficjalnych kandydatów ale i nie ma, moim zdaniem, wiarygodnych
                        kandydatów. Zgadzam sie z m(M)ado, że Borowski byłby wiarygodny. Ten facet, jak
                        do tej pory, miał swoje zdanie, nie był koniunkturalny i populistyczny. Sam
                        fakt odcięcia się od Millera dużo znaczy. Nie wierzę, by wszedł w układy z
                        LSD.Nie wiem czy pamiętacie pierwszy rząd lewicy (lata `90), on był chyba
                        wicepremierem i min. finansów. Gdy jakaś jego koncepcja nie przeszła (nie
                        pamiętam o co chodziło) po prostu wstał i odszedł, nie trzymał się kurczowo
                        stołka marszałka tylko założył swoje ugrupowanie. Jest to facet z kręgosłupem
                        i, jak pisze Mado, inteligentny, błyskotliwy. Jeżeli bedzie kandydował to
                        będzie ,mój typ.
                    • Gość: szperacz Re:Lis wie czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 11:49
                    • Gość: szperacz Re:Lis wie czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 11:49
                    • Gość: szperacz Re:Lis wie czego chce.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 11:57
                      Kto uwaznie obejrzal ostatni program Lisa ten wie ze rzecz ma
                      sie zawsze okolo kaski . Wdal sie w pyskowke z Ikonowiczem ..... A
                      przeciez dziennikarz powinien byc osoba prowadzaca program a nie
                      zalatwiajaca swoje sprawy. Rzecz dotyczy 50 % podatku i dal sie
                      Lisek zlapac. Powinien poprosic o nauki u pani Jaworowicz. Widzom
                      zafundowal jarmark zydowski( bez obrazy taki gdzie jeden przekrzykuje
                      drugiego zachwalajac swoj towar)
                      • wierna_rzeka Re:Lis wie czego chce.......... 11.11.04, 18:52
                        Gość portalu: szperacz napisał(a):

> Kto uwaznie obejrzal ostatni program Lisa ten wie ze rzecz ma
                        > sie zawsze okolo kaski . Wdal sie w pyskowke z Ikonowiczem ..... A
                        > przeciez dziennikarz powinien byc osoba prowadzaca program a nie
                        > zalatwiajaca swoje sprawy.

Ogladalam ten program i tu sie z Toba zgadzam.
                        Lis jest swietny w sferze informacyjnej, natomiast jesli chodzi o prowadzenie
                        programu, w ktorym zaproszeni goscie dyskutuja na tematy wzbudzajace dosc duze
                        emocje, to juz tu zaczyna sie gubic i czasem nie panuje nad caloscia.
                        Dzisiaj jest jego kolejny program, zobaczymy wiec, jak tym razem sobie poradzi.
                    • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: I tu kler miesza! IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 09.11.04, 17:49
                      > Heniu,1 Maja nie jest skleryzowany? Ha,ha,gdzie Ty zyjesz? A kto tu angazuje
                      > Jozefa,męża(?)Maryi,czyli Matki Boskiej, i przekształcic chce swięto 1-majowe
                      w swięto św.Jozefa?

Nie jest to swieto koscielne. A dzis jest dzien sw.Ludwika. A pojutrze bedzie
                      sw. Marcina. Kiedy kler zawlaszczyl swieto niepodleglosci Polski???

Krasnoludki? Przed wojną kler bogojczyznianie opanował 3
                      > Maja,a 1 Maja potępiał,co sama raz w kosciele slyszalam i zapamietalam do
                      > dziś.A teraz sie włączyl i tu swoje paluchy wtyka.

Nie ma w co wtykac bo nikt nie chodzi na pochody.
                      Nikt poza Dockiem, Barska, biznesmenami z lewicy i dziadkami z UB nie obchodzi
                      w Polsce 1 Maja.
                      • Gość: bosman Re: I tu kler miesza! IP: *.lublin.mm.pl 09.11.04, 20:00
                        nie wszyscy chodzą też na pielgrzymki
      • albert.flasz Re: Co z ta Polska 07.11.04, 12:43
        Przesadzasz... W końcu Wałęsa (gwoli sprawiedliwości - Kwach raczej też)
        również orłem nie jest, a prezydentem był! To solidny kraj, dużo wytrzyma.
    • Gość: szperacz Re: Co z tym Heniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:14
      Mniemam ze Henio ma przewlekla chorobe gastryczna z notoryczna
      czkawka . Nie polykaj czegos czego nie trawisz .Dociek jest
      smaczkiem ,przyprawa ,bakalia w lodzie trawka we flaszce i niech
      to sie nie zmienia.
      • Gość: chochlik Re: Co z tym Heniem? IP: *.lublin.mm.pl 07.11.04, 17:30
        Przeczytałam co się dało i stwierdzam, ze bardzo trudno dyskutować na forum o
        polityce gdy różnica wieku dyskutantów sięga do 50 lat. Lisa ogladałam przed
        jego wyjazdem do Stanów. Słuchało się go z zainteresowaniem. Również jego zona
        Kinga Rusin była niezłym dziennikarzem. Zniknęli na wiele lat. Lis wrócił,
        Kinga nie. Mazowiecki, też z zawodu dziennikarz przegrał nie tylko z Wałęsą,
        ale nawet z Tymińskim. Wątpię, czy Lis ma szansę przeskoczyć Mazowieckiego.
        chochlik
        • Gość: BARSKA Lisownia rusinowa IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 12:06
          Chochliku,nie oceniaj dziennikarzy - dobry czy zly i nie zmieniaj im
          płci."Kinga Rusin jest niezłą DZIENNIKARKĄ" jesli juz.Zniknela,bo urodzila
          dzieciaki,ale tak calkiem nie znikneła,choc z TVP to tak.Mazowiecki przegral,bo
          prawica zrobila z niego Zyda i rozpetała wsciekla nagonke na tego bardzo
          uczciwego czlowieka. A Tymiński to jeszcze jeden ze wstydow polskich.Moze ktos
          kiedys napisze ksiazke "Siedem wstydow polskich",ale obawiam sie,ze znajdzie
          ich sie wiecej.Np.jak ten cały Lis wystartuje do wyborów...Ale skoro Pietrzak
          mogl,to co jeszcze moze zadziwic? Zastanawiam sie,czy ten "Jan bez ziemi" to
          nie wcielenie Turawskiego? Jesli nie i jesli faktycznie to jeszcze uczen,to
          gratuluje jego mamie: ma brylant w domu.Oszlifowac go i niech sie zajmie
          pisaniem na powazne.Nawet studiujac moze gdzies to i owo sobie dorobic.A
          ty,wierna_rzeko ,nie doluj chlopaka,skoro tego nie czujesz,co ja przy lekturze
          jego dlugawych postów.
          • turawski Barska, jam małorolny... :) 08.11.04, 13:36

> Zastanawiam sie,czy ten "Jan bez ziemi" to nie wcielenie Turawskiego? Jesli
            > nie i jesli faktycznie to jeszcze uczen,to gratuluje jego mamie: ma brylant w
            > domu.

Oj Barska, taki zdolny to ja nie jestem. Poza tym ja mam kawałek ziemi, nawet
            więcej niż w doniczce. A Jan bez ziemi pachnie mi pewnym Janem bez gazety i
            etatu... Redaktorem znaczy się. A moze to ten Pietrzakowski, co to sobie
            miejsca znaleźć nie może i nam tu satyry odstawia... Wy go coś za bardzo
            chwalicie, to pewnie go znacie...

pozdrawiam
            t
            • Gość: barska Re: Barska, jam małorolny... :) IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 18:20
              Oj Barska, taki zdolny to ja nie jestem. Poza tym ja mam kawałek ziemi, nawet
              > więcej niż w doniczce. A Jan bez ziemi pachnie mi pewnym Janem bez gazety i
              > etatu... Redaktorem znaczy się. A moze to ten Pietrzakowski, co to sobie
              > miejsca znaleźć nie może i nam tu satyry odstawia... Wy go coś za bardzo
              > chwalicie, to pewnie go znacie...
              ales obszarnik
              • turawski Ale rozkułaczać nie będziecie, hm ? :) 08.11.04, 19:19
                Gość portalu: barska napisał(a):
                > ales obszarnik
    • empi Re: Co z ta Polska 08.11.04, 17:57
      ktoś tu powiedział, że ksiązka ta to same, slogany, banały itd. Fakt, tak wiele
      zostało mądrego powiedziane na tym świecie, że nie trudno popełnić plagiat.
      Prawdami i ideałami wycierali gęby różni. Mam problem. Ile w tej książce serca
      i miłości Lisa do Ojczyzny a ile rzemiosła?. Tak przecież chcemy znowu komuś
      zaufać, uwierzyć.
      pzdr.
      • Gość: Jan z tej ziemi Re: Co z ta Polska IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 20:05
        Klasowka z matmy OK.Gadka tu umacnia a nie inaczej. Dzk.! Nie mam sily gadac
        teraz,zreszta z kim i o czym?
      • Gość: Barska Re: Co z ta Polska IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 21:32
        Wierz sobie Lisowi.Wszystko wolno teraz.
    • Gość: bosman Do mado IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 21:39
      czyżbyś sie odnalazła "intelektualnie"?Tak szybko?
      • Gość: Mado Re: Do mado IP: *.net.pulawy.pl 08.11.04, 22:09
        Witaj!
        Czekałam na kopa od Ciebie... no i doczekałam się.
        Daruj sobie cudzysłów. Mam prośbę, abyś nicka pisał z dużej litery, bo tak na
        tym forum loguję się.
        Pojęcie szybkości jest relatywne, jak większość rzeczy na tym świecie, z
        wyjątkiem złośliwości...

Pozdrawiam.
        Mado
        • Gość: chochlik Re: Do dyskutantów IP: *.lublin.mm.pl 08.11.04, 22:25
          Jestem porazona elokwencją Jana. Wprawdzie pisuję co nieco i nawet znajdują sie
          chętni czytelnicy, ale Jana nie jestem w stanie przegadać, ani w mowie, ani w
          piśmie. Masz Janie przyszłość. Nie zmarnuj talentu. chochlik
          • Gość: Mado Re: Do chochlika IP: *.net.pulawy.pl 08.11.04, 22:41
            Chochliku, wcięcie sugeruje, że odpowiadasz na post bosmana, więc dyskutantami
            są właśnie On i ja. My tylko świadczymy sobie drobne uprzejmości....

A Jan.... jest OK.

Pozdrawiam.
            Mado
      • wierna_rzeka Do Jana bez ziemi, ale z sercem jak na dloni :) 08.11.04, 22:18
        Czy Ty sie Boga nie boisz !
        Ja mam to wszystko czytac ? :)
        • Gość: Jan bez ziemi Wam czytac nie kazano! IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 01:22
          Wierna rzeczka popłakuje,kiedy to wszystko przeczyta,co moje mózgowe zwoje
          wypluja na Forum.I z gory rozpacz,ze bedzie tego tyla a tyla.Rzeczko,płyń
          sobie,omiń kamien czyli moj post,ja korzystam z techniki i demokracji i zabijam
          nude choc nie tylko. Bo nie moge sie nadziwic-ot ja tu pleple wcale nie do
          szuflady jak niejeden dzis pisarczyk.Za minute,dwie bedą sobie to mogli
          poczytac i ci co mieszkaja w Lublinie i ci,co siedza za wielka wodą,jak moj
          tata na przykład,ale cicho-sza on nie wie,ze mu rosnie noblista,bo mnie
          takiego nie znal.Ja tez tak nagle rozkwitłem,że mi sie w glowie
          przewrocilo.Mała grypka a tu tyle luda nieznanego mi wcale nagle sle zyczenia
          zdrowia i szczęsliwosci wszelkiej,a nawet zaleca,co mam brac za leki,aby szybko
          stanac na nogi.Dzięki,dzieki,dzieki!!!Polska to piekny kraj i jak ma sie
          prawdziwych przyjaciol to ich sie poznaje przy nieszczesciach nawet tak
          drobnych jak grypka. A ile by mi nażyczono,gdyby mnie złapala czarna ospa
          np.czy inna cholera!Cieszyłby sie tylko jakis monarchista z nickiem "ja"-
          biedak,jedynie tyle potrafil ze swej łepetyny wykrzesac."Ja Klaudiusz"
          napisalby i ja wiedzialbym,ze facet cos tam liznał.A tak? Szkoda słow.Jak tu
          juz gdzies rzekłem ,na Forum wysluchalem w telewizorku relacji z przesluchania
          Kulczyka i jakiegos spryciarza z Wiednia,który nawet mowil całkiem do rzeczy,a
          Wasserman chcial go przydeptac jak cmę.Zeby ćmę przydeptac, trzeba ja najpierw
          dopaść ,ale mozna wtedy sparzyc sobie palce o zarowke,jesli ta zbytnio sie
          rozpali.Przesłuchanie Kulczyka odbylo sie ale inaczej niz powszechnie
          myslano.Nasz miliarder w drodze z USA osiadl w Londynie i zameldowal sie w
          szpitalu,bo mu serce trzepnelo. Podobno,ale to calkiem mozliwe,bo przeciez w
          USA mogl sobie w internecie wszystko znalezc co sie wokoł jego osoby nad Wisłą
          dzieje.Przedtem jeszcze udzielil wywiadu amerykanskiej gazecie i przejechal sie
          zdrowo po ojczystym kraju,a wlasciwie po tzw.populistach,ktorzy tu sobie uwili
          gniazdko.Ale prawdziwe jaja byly dopiero na posiedzeniu komisji,kiedy pan
          Widacki (chyba Widacki,nie jakis tam chlystek skoro byl ambasadorem Polski na
          Litwie)objawil sie w roli pelnomocnika kulczykowego i obrugal od matuszki
          przeswietne cialo,a własciwie czlonkow tego ciala w postaci
          Giertycha,Wassermana i tego od miodu (z nazwiska).Ba,zażadał nawet wypieprzenia
          ich z komisji! Najlepsza obrona jest atak- w szachach,na wojnie,tutaj
          takze.Wasserman,jak tu gdzies juz zauwazylem,pieknie sie podlozyl,bo powiedzial
          kiedys,ze on na miejscu Kulczyka do Polski by nie wracał.I tym powiedzeniem
          jakby podarował Kulczykowi rakietę napelniona wodorem.Teraz Kulczyk ma pelne
          prawo domagac sie przesluchania poza granicami Polski. Moze byc tak,ze on
          siedzi w Londynie,jak dla przykladu u Olejnik Rokita w Krakowie,a Kurczuk w
          Lublinie i szanowna komisja gada do obrazu,a obraz ...no nie,nie ani razu,ale
          sytuacja na pewno jest bardziej komfortowała dla Kulczyka niz byla dla
          Siemiątkowskiego,ktorego wachlowano cos dobe z okladem,na raty,ale ile godzin
          mozna wytrzeszczac gały na konia,ktory mowi i baczyc,by nie byc łapanym za
          slowka? Trudno nawet w takim towarzystwie swobodniej pooddychac!Komisja wezwała
          Kulczyka na spotkanko w Wawie,dala mu termin,chyba na 30 listopada,jakby nie
          mogła do swiętego Mikolaja poczekac,kiedy to Kulczyk moglby przy okazji
          przebrac sie w czerwona sukmanke,dorobic sobie wąsy i brode i pojsc do dzieci z
          podarkami.Ciemnym w polityce,ale jak znam zycie
          • Gość: chochlik Re: Wam czytac nie kazano! IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 08:44
            Witaj Janie bez ziemi. Czy lezysz jeszcze w łózeczku? Czy zjadłeś sniadanko?
            Przeczytałam z uwagą Twój ostatni post i doszłam do wniosku, że świetnie się
            bawisz udajac zagrypionego synka wyrywającego się spod skrzydełek troskliwej
            mamusi. Małolat za jakiego się podajesz prezentujacy tak rozległą orientację
            polityczną i dojrzały komentarz musiał by być geniuszem. Jestem przekonana, ze
            robisz sobie z forumowiczów gigantyczny żart. Nawiązując do straszliwych chorób
            o których wspomniałeś: czarna ospa i cholera. Gdybyś nie daj Boże się nimi
            zakaził to siedziałbyś w izolatce szpitala zakaźnego bez dostępy do komputera.
            Telewizor nie wykluczony. Nie zdziwiłabym się, gdyby w którejś z lokalnych
            gazet ukazałby się felieton oparty na materiałach zebranych z forum.
            pozdrawiam, chochlik
            • turawski Brawo Chochliku, mam podobne wrażenia... :) 10.11.04, 11:37
              Gość portalu: chochlik napisał(a):
              (...)
              > doszłam do wniosku, że świetnie się bawisz udajac zagrypionego synka
              > wyrywającego się spod skrzydełek troskliwej mamusi. (...). Jestem przekonana,
              > że robisz sobie z forumowiczów gigantyczny żart. (...)Nie zdziwiłabym się,
              > gdyby w którejś z lokalnych gazet ukazałby się felieton oparty na materiałach
              > zebranych z forum.

pozdrawiam
              turawski
              • Gość: BARSKA A może to ja,Turawski? IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 13:05
                Turawski,Wy jeszcze nie odkryliscie urzędowo,ze "Jan bez ziemi" to ja?
                Kompromitacja,bo wyzej cenilam Wasze umiejętnosci detektywistyczne!A jak nie
                ja,to może mój wnuczek,ja mu siedzę na plecach i tu i owdzie pomagam? Weżcie i
                to pod uwagę.A szczerze- mistyfikacja czy nie,to sie po prostu daje
                czytac.Nawet jeśli Wy,Turawski,tak sie zabawiacie,ale o tej porze? Zona
                wyjechała?
                • turawski Wiecie Barska, mam nieco inną koncepcje, ale... 10.11.04, 15:25
                  ... nie odmawiam Wam prawa do antykoncepcji.

pozdrawiam ;)
                  t
                • Gość: Klaudia A własnie ,ze Jan b.z. to ja! IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 16:26
                  Pani Barska,proszę nie zartowac- Pani dobrze wie,ze pod nickiem "Jan bez ziemi"
                  jestem ja!Pozdrawiam p.Turawskiego przy okazji,nie raczy odpisywac na moje e-
                  maile,nawet nie podziękuje! Szkoła z Opola (Sl.)?
                  • wierna_rzeka Turawski, popraw sie Wasc i odpisuj Klaudii :) 10.11.04, 23:21
                    Gość portalu: Klaudia napisał(a):

> Pozdrawiam p.Turawskiego przy okazji,nie raczy odpisywac na moje e-
                    > maile,nawet nie podziękuje!

Na moje maile Turawski odpowiada i z tego co wiem, nie tylko na moje, widac
                    Klaudia masz slaba sile przebicia :).
          • Gość: Mado Re:Ale ja przeczytałam... i jesteś dla mnie.. IP: *.net.pulawy.pl 10.11.04, 09:19
            ...numerem jeden dla przyszłorocznej Nagrody Nike!
            Nagroda Pulitzera - za dwa lata. A Nobla dostaniesz, jak wywiążesz się ze
            wcześniejszych zobowiązań tzn. poprawisz warsztat i stworzysz wielkopomne
            strofy poetyckie. :-DDDD
            No i trochę łaciny, bo dobrze Ci idzie: Bono animo es!!! czego Tobie, sobie i
            wszystkim forumowiczom życzę.

Pozdrawiam.
            Mado
          • Gość: bosman Do Jana b.z. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 10:08
            Lubie takie komentarze.Pozdro.
            • Gość: chochlik Re: Do Jana b.z. IP: *.lublin.mm.pl 10.11.04, 17:16
              Z zabawy w ciuciu-babkę dawno wyrosłam. chochlik
              • janbezziemi ZAPORA PRZECIW ZŁOSLIWYM FAŁSZYWCOM 10.11.04, 23:22
                Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Z zabawy w ciuciu-babkę dawno wyrosłam. chochlik
                ================================PONIEWAZ JAKIES TYPY PODSZYWAJA SIE PODE MNIE
                ZALOGOWAŁEM SIE I BEDE TYLKO POD TYM NICKIEM SIE WYPOWIADAC.DO PANI BARSKIEJ I
                IN.- SA GRANICE ZARTOW.NIE WIERZYCIE - WASZA SPRAWKA. SERDECZNIE POZDRAWIAM Z
                OKAZJI DNIA NIEPODLEGLOSCI.PONIEKAD JESTEM NA SWIECIE DZIEKI TEMU. MOJ
                PRADZIADEK NIGDY NIE POZNALBY PRABABKI,BO ZYLA POD INNYM ZABOREM.WIEC TO DLA
                MNIE SWIETO SZCZEGOLNE I SĄDZĘ,ZE NIE TYLKO DLA MNIE W TAKIM UWAŻANIU.
                • wierna_rzeka Re: ZAPORA PRZECIW ZŁOSLIWYM FAŁSZYWCOM 12.11.04, 09:48
                  Janiebezziemi, dziekujemy za pozdrowienia, Ty tez czuj sie pozdrowiony :).

Ogladaliscie wczoraj program Lisa ?
                  Dlaczego Polacy maja az tak zle zdanie o sobie ?
                  Naprawde jestesmy az tak zazdrosni i zawistni, az tak podli i wredni dla
                  siebie ?
                  Polak Polakowi wilkiem ?
                  • Gość: Mado Nie tylko to , ale gdy brakuje... IP: *.net.pulawy.pl 13.11.04, 18:46
                    ... wiedzy i argumentów, to dochodzi do głosu obrażanie rozmówców, zanika
                    kultura słowa, i zwyciężają złe emocje. Poza tym brakuje Polakom najzwyklejszej
                    odwagi cywilnej do przyznania się do błędu, nie wspominając o słowie
                    przepraszam.

Jakoś Wierna...nikły odzew na Twoją prośbę. Czy tylko na Borowskiego należy
                    głosować?

Pozdrawiam.
                    Mado

• wierna_rzeka Re: Nie tylko to , ale gdy brakuje... 13.11.04, 19:36

> ... wiedzy i argumentów, to dochodzi do głosu obrażanie rozmówców, zanika
                      > kultura słowa, i zwyciężają złe emocje. Poza tym brakuje Polakom
                      najzwyklejszej odwagi cywilnej do przyznania się do błędu, nie wspominając o
                      słowie przepraszam.

Ze smutkiem musze stwierdzic, ze masz Mado calkowita racje, sama tutaj nie raz
                      tego doswiadczylam mimo, ze nikomu nie ublizalam, nikogo nie obrazalam, a tylko
                      napisalam co mysle na jakis temat. Z tym, ze mnie to akurat nie rusza i jesli
                      ktos sie zachowuje w sposob prostacki, czy wrecz chamski (chocby wlasnie z
                      braku argumentow), to ja mimo wszystko nie bede sie znizac do jego poziomu i
                      wdawac sie w jakies pyskowki. Proponuje Ci reagowac podobnie, szkoda zdrowia i
                      czasu na polemike z kims, kto miast argumentow, uzywa epitetow.

> Jakoś Wierna...nikły odzew na Twoją prośbę. Czy tylko na Borowskiego należy
                      > głosować?

Ano widzisz, takim Lepperem to najlatwiej byc, najlatwiej krzyczec, ze ten jest
                      zly, tamten glupi, a tego trzeciego, to powiesic...

Czy nie lepiej byłoby, zamiast tępić zło, szerzyć dobro?

[ Antoine de Saint-Exupery ]

• Gość: Mado Re: Nie tylko to , ale gdy brakuje... IP: *.net.pulawy.pl 13.11.04, 21:15
                        wierna_rzeka napisała:
                        Proponuje Ci reagowac podobnie, szkoda zdrowia i
                        > czasu na polemike z kims, kto miast argumentow, uzywa epitetow.

To droczenie podoba mi się, nerwów nie szarpię tylko mój przeciwnik.
                        Pozdrawiam. Mado
                        • wierna_rzeka Re: Nie tylko to , ale gdy brakuje... 13.11.04, 21:45

>> To droczenie podoba mi się, nerwów nie szarpię tylko mój przeciwnik.
                          > Pozdrawiam. Mado

Jesli tak, to OK, milego droczenia :)
                          A ja pewnie sie jednak nie doczekam na wytyczne od tych wszystkowiedzacych
                          najlepiej, na kogo w koncu powinnam glosowac, pewnie zagram w marynarza i na
                          kogo wypadnie, na tego bec ! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka