Dodaj do ulubionych

osiedle Poręba

IP: *.inteligo.com.pl 11.01.05, 16:34
Jak Wam się tam mieszka? Planuję kupić tam mieszkanie - jakie plusy, a jakie
minusy osiedla widzicie???
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: osiedle Poręba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:09
      Poręba 1 - kiepsko - osiedle juz stare i dużo memelstwa. Na "dwójce"
      zdecydowanie lepiej,. tylko w czasie szczytu nie można wepchnąc się do
      autobusu... 9 i 14 jeżdżą za rzadko...
      • Gość: Justyś Re: osiedle Poręba IP: *.inteligo.com.pl 11.01.05, 19:37
        o rany! Turkusowa to Poręba 1 czy 2???? :-)
        A może będzie lepiej z tymi autobusami, skoro mieszkańców przybywa...?
    • ryza_malpa1 Re: osiedle Poręba 11.01.05, 20:10
      Mi się rewelacyjnie mieszkało na Szafirowej ( "nowa" pPoręba) - wszystko jest ,
      sklepy, usługi itp., mało menestwa, spokój, cisza, czyste powietrze, dużo
      młodych ludzi.
      jedyną wada jest odległośc od centrum ( ok. 40 minut żeby dotrzeć na Starówkę
      np) .
    • channach doskonałe miejsce 11.01.05, 20:45
      Myślę, że to niezła lokalizacja - jeśli posiadasz samochód, bo do przystanków
      nieco daleko. Ale oczywiście da się przeżyć! Zalety: piękny las w pobliżu,
      obrzeża miasta, spokój. Osiedle oceniam na bezpieczne.
      • heure Re: doskonałe miejsce 11.01.05, 21:14
        Moim zdaniem Poręba to najlepsze osiedle w Lublinie jeśli nie lubi się
        centrum...blisko do lasu, cicho i spokojnie, sklepy itd wszytsko jest, jesli
        chodzi o dojazd do centrum to jest ok bo praktycznie wszedzie mozna bez
        wiekszego problemu sie dostac, jak sie ma samochod to juz sie tych odleglosci
        wcale nie odczuwa. Z tym ze faktycznie jest cos takiego jak Poreba 1 i 2 :-)
        Mialam przyjemnosc mieszkac na Szafirowej, w tej lepszej (nowszej)czesci Poreby
        i bylo super. Teraz mieszkam w czesci starszej no i to juz jest duuuuzo mniej
        milo...faktycznie menelstwa nieco duzo jest i wieczorami srednio milo sie
        wraca...osobiscie odradzalabym kupowanie mieszkania w tych starszych blokach...
        (także ze wzgledu na ich stan). A Turkusowa to zdaje się starsza część
        osiedla...
        • Gość: Justyś Re: doskonałe miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:34
          dzięki za wszystkie odpowiedzi!
          Heure, "mój" blok na Turkusowej ma 5 lat, więc chyba jeszcze nie taki stary...
          (teraz mieszkam w 34-letnim:)))Znajomi mieszkają w sąsiednim bloku, już
          kilkunastoletnim, ale są bardzo zadowoleni...
          • Gość: lubelak Re: doskonałe miejsce IP: 217.17.33.* 11.01.05, 23:08
            mieszkam na szafirowej i gdybym miał samochód nie narzekałbym.
            a tak, odlgełości duże, autobusy w miare (9 ok pozostałe za mało), poza tym
            jest stokrotka, wybiła konkurencję, ale jest niedroga, cisza, w miare spokoj,
            coraz wiecej płotów pomiedzy blokami, malo menelstwa, duzo dzieci, niedaleko
            wieś, tory kolejowe, nie problem, pociagow coraz mniej. ogolnie wybierałbym
            miedzy willowa a poreba gdybym kupowal lokal.
          • heure Re: doskonałe miejsce 12.01.05, 01:11
            aaa jak 5 lat to jeszcze młodziutki, nic tylko brać i kupować...:-) widocznie
            część bloków na Turkusowej jest starych a część mlodych....a swoją drogą to
            rozlokowanie ulic na Porębie jest co najmniej tajemnicze i wyjątkowo zapętłane,
            mieszkam tu już 5 lat a ciągle mi sie trudno połapać gdzie się która uliczka
            kończy a gdzie zaczyna...zauważylicie gdzie jest początek Szafirowej a gdzie
            koniec? ;-)))
    • Gość: radegast Re: osiedle Poręba IP: *.resetnet.pl 12.01.05, 01:37
      ktos cos napisal o tloku w 9...wsiadam kilka przystankow dalej i JA moge mowic
      o wciskaniu sie do autobusu...ale zeby ktos kto wsiada na petli sie czepial?:D
      hehe...
      • Gość: Justyś Re: osiedle Poręba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:05
        oj zapętlone, zapętlone te uliczki, to fakt:-) Bursztynowa też nie grzeszy
        krótkością:-)
        Z Waszych wypowiedzi wynika, że najwięszym problemem jest jednak ta odległość
        do przystanku - no fakt, kilka dobrych minut trzeba iść. Na szczęście ja mam
        samochód, gorzej z moim mężem - wygląda na to, że to on się będzie od czasu do
        czasu gniótł w tych zatłoczonych autobusach... Ponieważ jednak na co dzień
        podstawowym problemem jest dojazd do pracy, a my oboje pracujemy przy Zana,
        więc myślę, że w naszym przypadku i odległości nie będą jakąś dużą przeszkodą.
        Teraz dojezdżamy na Zana z Kaliny - po przeprowadzce ten dystans znacznie by
        się zmniejszył: 9 km zamienimy na 3 km (i tylko jedno skrzyżowanie ze światłami
        zamiast obecnych 8:-))))))
        Ale, ale! A jak pociągi??? Nie przeszkadzają Wam????
        • ryza_malpa1 Re: osiedle Poręba 12.01.05, 08:46
          JA mieszkałam niemal przy torach i po kilku dniach niemal nie słyszałam
          pociągów. Mozna sie przyzwyczaić zwłaszcza , ze ja raczej lubię ten odgłos.
          No a Turkusowa jest trochę oddalona od torów.Nie jest to problem ( przynajmniej
          dla mnie).
          Jeżelipracujecie przy Zana to faktycznie będziecie mieli blisko :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka