Gość: dominik IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 30.01.05, 08:42 Na stronach rzeszowskich Gazety pojawlio sie odwrotne pytanie-dlatego teraz ja jestem ciekawy co sadzicie o nas:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.lublin.mm.pl 30.01.05, 10:17 Wybraliscie w Rzeszowie na posła Wrzodaka,więc co mozna o was sądzic? Chyba wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.01.05, 10:42 Rzeszów ma prezydenta z SLD ponoc i na razie zadnej wiekszej afery. Miasto cudów :-) Aha podoba mi sie tez wielka ci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 30.01.05, 10:55 Pozdrowienia dla SDH:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 30.01.05, 10:54 A wydawalo mi sie, ze to w Lubline rzadzi LPR. Ale moge sie mylic-szopka jeszcze stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Bardzo fajne i sympatyczne miasto IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:03 i ten pomnik:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 23:30 A ja mieszkam na pograniczu tych województw, bo w Stalowej Woli i uważam, że Lublin jest teraz mocno zaniedbanym miastem, ze szczególnie nieuprzejmymi paniami na dworcu PKS. Rzeszów jest mniejszy obszarowo, ale bardziej zadbany i czysty. Poza tym Rzeszów ma o wiele lepszą bazę handlową od Lublina; dostępność poszczególnych towarów, ich różnorodność jest o wiele lepsza w Rzeszowie. No i co mnie ostatnio szczególnie zniechęciło do Lublina, te pseudo listy gończe za Putinem rozklejone na wszystkich przystankach, drzewach. Dlaczego "mądrzy" autorzy nie rozklejają podobnych za Bushem? Kto na większą skalę stosuje ludobójstwo? Trochę obiektywizmu by się przydało. W 2000 roku Lublin dwa razy dostał w "twarz" od mieszkańców dwóch granicznych gmin Podkarpacia. Otóż część mieszkańców Zaklikowa i Harasiuk zapragnęło należeć pod Lublin, jak za dawnych czasów. Przed referendum gminnym władze lubelszczyzny organizowały spotkania i przekonywały o poparciu "przejścia" spod władzy Rzeszowa pod Lublin. W dniu referendum Telewizja Lublin relacjonowała ten news jako numer 1. I co się okazało, zdecydowana większosć mieszkańców gminy, bo ok. 2200 nie chciała powrotu do Lublina, który reklamował się tymi uczelniami, klinikami itd. a tylko niespełna 600 osób poparło ten pomysł. Te proporcje dotyczą gminy Zaklików, ale w Harasiukach były podobne. Oczywiście, ma to znaczenie symboliczne, ale jednak. Pora przestać twierdzić, że Rzeszów to Polska C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.01.05, 22:03 A w Rzeszowie czcza Putina? Ciekawe ja mam znajomego z Rzeszowa i to totalny komuch, cos jak u nas Dociek :-) co do dworca PKS to mozna sie zgodzic ze jest syf, w Rzeszowie raczej nie jest lepiej. co do wyboru towarów to w Rzeszowie jest Reserved? A moze Ikea? :-) co do referendum w Zaklikowie to podobno Lubaczów chce pod Lublin tak w ogóle Rzeszów jako stolica województwa to pomylka, podobnie jak Kielce, Opole, Olsztyn, Zielona Góra z Gorzowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:18 Chodzi o dostępność towarów wszelkiej maści, a nie nazwy sklepów. Takiego wyboru płyt CD jak w Rzeszowie, nie ma nawet w Warszawie, nie mówiąc o Lublinie. To tylko jeden przykład, jest ich więcej. A czemuż to Lublin nie jest pomyłką, jako stolica? Co tam jest? Malutkie centrum, kilka klinik-szpitali i uniwersytet? Poza tym ogromne blokowiska rodem z PRLu. W czym jest lepszy od Rzeszowa? W większej ilości bloków z wielkiej płyty? Co takiego Lublin ma, czego brakuje Rzeszowowi, z wyjątkiem Akademii Medycznej? A co do Putina, nie piszę, że go kocham lub nie, tylko piszę o jednostronności autorów plakatów. U jednego dostrzega się źdźbło, a u innego nie widzi się belki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 01.02.05, 14:05 Lublin nie jest pomylka jako stolica bo ma blisko 400 tys. mieszkanców A Rzeszów blisko 200 tysiecy. Widac róznice??? co do wyboru plyt CD to przeciez w dzisiejszych czasach mozna sobie kupic co dusza zapragnie przez internet czy sie mieszka w Rzeszowie, Lublinie czy Dolhobyczowie czy w Rzeszowie nie ma blokowisk rodem z PRLu??? czy w Rzeszowie NIE MA WIELKIEJ PLYTY???? Chyba tylko Ostrów Lubelski jest wolny od blokowisk w tym kraju co do Putina to prowadzi on od lat eksterminacje Czeczenców niestety. A Bush niesie Irakijczykom wolnosc. Bush nie przylacza na sile Iraku do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 19:53 Bush niesie wolność. Trudno o większą groteskę. ZSRR tez niósł wolność, ale na temat. Kraków ma 800 tysięcy a Lublin 400, widać różnicę? Czemu więc Lublin jest stolicą województwa? Porównywania tego typu nie mają sensu. W czym Lublin jest lepszy od Rzeszowa? To na Podkarpaciu przemysł jest lepiej rozwinięty niż na Lubelszczyźnie. Lublin to przede wszystkim stolica regionu wiejskiego, rolniczego. Podkarpacie jest trochę inne i musi mieć inną stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 01.02.05, 20:53 Gdyby nie Bush i Amerykanie to swiatem rzadzilby Putin na spóle z Chinczykami. A Schroeder bylby najwyzej sekretarzem gminnym w Bad Kreuzbach a Chirac mlodszym KGBowcem w Vichy. dlatego wlasnie Bush jest potrzebny - ze dzieki niemu swiat nie musi sie obawiac róznych komuchów i KGBowców Kraków ma 800 tys. Lublin 400 tys. A LÓDZ PONAD MILION!!!! DLACZEGO KRAKÓW JEST MIASTEM WOJEWÓDZKIM??? Podkarpacie nie jest regionem rolniczym? czy ty byles kiedys na Podkarpaciu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:59 Mieszkam na Podkarpaciu i wiem. Rzeszów, Mielec, Dębica, Stalowa Wola, Tarnobrzeg, Jasło, Krosno- jakby nie patrzeć, ośrodki przemysłowe większe lub mniejsze. A na Lubelszczyźnie gdzie są takie ośrodki oprócz Bogdanki i Azotów Puławskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:03 I jeszcze jedno. Ja chcę by w Polsce rządzili Polacy a nie Bush, jak kiedyś ZSRR. Bo to, że teraz jest władza w rękach Narodu, jest nieprawdą. jest niby demokracja ale. To musi być demokracja podobajaca się Ameryce. Kiedyś też była demokracja ludowa, ta podobała się ZSRR. A ja chcę by to była demokracja polska. Czy to się komuś podoba czy nie, jesteśmy pod butem Ameryki, tak jak kiedyś pod butem ZSRR i nie można mówić o wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 02.02.05, 19:37 niby dlaczego jest to demokracja która musi podobac sie Ameryce? Ciekawe, moze to Ameryka wyznacza nam prezydentów jak kiedys ZSRR pierwszych sekretarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:51 A dlaczego był taki krzyk "demokracji" zachodniej jak w Austrii wygrał Joerg Haider? Państwa zachodnie i USA groziły sankcjami. A jaki był krzyk jak we Francji do II tury przeszedł Le Pen i Chirac? Krzyczeli, skandal, zamach na demokracje! USA narzucają tzw. poprawność polityczną. W wyborach mogą brać udział tylko te siły, które w programach nie mają zapisane np. walki z kapitalizmem itp. Czy to jest demokracja? Czy to jest wolność? A czemu zachód i USA tak chcą ingerować w Białoruś? Widocznie mieszkańcy popierają tę politykę prowadzoną przez Łukaszenkę. Buntuje się tylko garstka wywrotowców, chcąca skolonizować Białoruś, jak zrobiono w 1989 roku z Polską. Na polityce trzeba się dobrze znać i mieć szeroki światopogląd, oparty na lekturze m.in. Gazety Wyborczej, ale też Naszego Dziennika, NIE, Trubuny, Gazety Polskiej itp. I dopiero po analizie wszystkich spojrzeń madry człowiek zaczyna wyciągać średnią, czyli wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 02.02.05, 21:30 Panowie szlachta ja rozumiem schodzenie z tematu, ale..Bush i Putin a sprawa lueblska?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 03.02.05, 07:45 krzyk byl bo Haider to idiota jakich malo - wychwalal Hitlera i spotykal sie z Saddamem. O Polakach powiedzial, ze to naród zlodziei samochodów. Jest to po prostu idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 03.02.05, 07:47 to nieprawda ze USA narzucaja. Na przyklad w Hiszpanii wygral Zapatero który jest antyamerykanski az do granic choroby psychicznej. I co? I nic. Co do Bialorusi to na pewno ludzie sa szczesliwi ze rzadzi tam Lukaszenko. Tak jak na Ukrainie byli szczesliwi, ze rzadzili Kuczma z Janukowiczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 03.02.05, 10:29 Ludzie, o co wy się kłócicie. Z tego co zauważyłam, pytanie było proste i dotyczyło tego co mieszkańcy Lublina sądzą o Rzeszowie. A wy tu takie teksty o Bushu i Putinie. Albo się licytujecie na betonowe bloki, lub sklepy z płytami CD. Ja jestem z Rzeszowa ale miło i ciepło kojarzy mi się Lublin. Trochę więcej loozu i radości! Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parczew Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 193.0.117.* 09.02.05, 12:04 z tym Ostrowem to dobre :) zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLSZTYN-CITY Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.02.05, 11:28 SORRY GOSCIU JAK UWAZASZ ZE OLSZTYN STOLICA WOJEWODZTWA TO POMYLKA TO JESTES CHYBA CHORY.TEN TWOJ SZARY ZACOFANY UKRAINSKI LUBLIN Z WSZECH OBECNA BIEDA I SYFEM NIE DORASTA NAWET DO PIET OLSZTYNOWI W KTORYM JEST ZAWSZE PELNO TURYSTOW Z NIEMIEC I ZACHODU NIE TAK JAK TAM U WAS HANDLARY ZE WSCHODU Z TORBAMI W KRATE.O TAKICH KNAJPACH I SKLEPACH JAK MA OLSZTYN TO MOZESZ SOBIE POMARZYC.WSZYSTKIE MIASTA "W KTORYCH BYLI NIEMCY" SA SUPER PATRZ WROCLAW GDANSK TORUN OLSZTYN.POROWNOJ SOBIE TE TWOJE LUBLINIEWO TO UKRAINY I BIALORUSI TAM JEGO MIEJSCE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 05.02.05, 18:49 my przyjmujemy turystów - Zydów i Ukrainców a wy w Olsztynie tych co Zydom gardla podrzynali czyli Niemców - i tym sie podniecacie tylko wspólczuc aha jeszcze wybraliscie Florka do Sejmu. I Iwinskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 05.02.05, 18:51 piekne niemcy miasta budowali i pieknie zniszczyli Warszawe nie zostal kamien na kamieniu, prawda? ach jakie piekne niemcy miasta budowali cywilizowany naród PANÓW co wyrznal 50 mln ludzi , Zydami palil w piecach, ach cywilizacja Allenstein to wlasnie w Prusach Wschodnich NSDAP miala najwieksze poparcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:52 jak Rzeszów to pomyłka jak stolica regionu to Lublin podobnie razem z Białymstokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaklikowiak Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.238.64.60.adsl.inetia.pl 02.02.05, 12:43 małe sprostowanie do listu GSM, jestem mieszkańcem Zaklikowa czyli gminy która na podstawie referendum zadecydowała o przynależnosci do województwa podkarpackiego a nie lubelskiego. W referendum bardziej chodziło o przynaleznosć do powiatu, mieszkańcy woleli nalezec do duzo bogatszej Stalowej Woli gdzie znakomita wiekszośc mieszkanców pracuje niż do biedniejszego i 2 razy mneijeszego Kraśnika, takze rola miast wojewódzkich miała drugorzedne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:08 Niemniej jednak, w reklamie za Lublinem, w wystąpieniach władz Lubelszczyzny zawsze przedstawiane były argumenty, że Lublin ma uniwersytety, kliniki itd. Nie pamiętam by Kraśnik był reklamowany. Mówiąc szczerze to była wojna na linii Lublin- Stalowa Wola. Zwolennicy Lublina reklamowali Lublin, zwolennicy Rzeszowa Stalową Wolę. Pamiętam te ulotki jednej i drugiej strony konfliktu. Wojna, którą zdecydowanie wygrała Stalowa Wola, co mnie bardzo cieszy, jako mieszkańca tego miasta;) Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.01.05, 08:34 Moje zdanie o Rzeszowie ostatnio sie zmieniło na lepsze . To po tym jak znajomi zaczęli emigrowac tam za pracą ( dodam, że skutecznie). No i słynna "pipa rzeszowska"....Generalnie miasto nogdys prowincjonalne a teraz rozwijające się tak, ze Lublino moze tylko pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.01.05, 11:54 Bardzo lubię Rzeszów. Mam tam mnóstwo znajomych. Co prawda miasto jest trochę mniejsze od Lublina ale rozwija się. Miałem powiedzieć, że szybciej ale Lublin przecież... ;) I jak dobrze pójdzie Rzeszów niedługo prześcignie nas. Odpowiedz Link Zgłoś
reig Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.01.05, 12:06 Uwazam ze Rzeszow moze niedlugo przescignac (jezeli juz tego nie zrobil) Lublin i jako mieszkaniec Lublina ktory nie chce sie nigdzie przeprowadzac nie lubie Rzeszowa ;) . A tak na powaznie to sadze ze jestescie madrzejsi jezeli chodzi o wybor wladz samorzadowych. Po prostu sprawiacie wrazenie miasta sprzyjajacego inwestorom (czasami za bardzo bo chyba teraz macie jaka afere) a to sie teraz liczy gdy Polska sie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.01.05, 12:08 Poza tym Rzeszów ma lotnisko. I to od dosyć dawna. Nie jestem pewien na 100% ale chyba mają też jakiś multipleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIELGIBOLO Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.bojarski.lublin.pl 31.01.05, 12:15 A mnie wkurza takie mierzenie atrakcyjnści miasta ilością multipleksów i hipermarketów. Nie mam nic do rzeszowa. Bardzo podoba mi się to miasto, ale jak słyszę że Lublinowi daleko do nie go to mnie ogarnia pusty śmiech. Lublin jest wielkim mastem z ogromnym potencjałem turystycznym, demograficznym i ekonomicznym. Rzeszów nie może się z nim równać ani pod względem zabytków, ani infrastruktury społecznej ( szkoły, szpitale itp.) ani pod względem obiektywnie postrzeganej urody miasta. Rzeszów jest zwykłym niewielkim dość ładnym sympatycznym miastem i porówywanie go do Lublina jest takim samym nieporozumieniem jak porównywanie Lublina do np. Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:47 Nie zgodze sie z toba w tym momencie. Mozna mieszkac w wielkim miescie, gdzie oprocz kosciolow, szkol i urzedow nie ma nic, a mozna w duzo mniejszym, gdzie zawsze znajdziesz cos do roboty. Rzeszow jest takim miastem. W Lublinie w wolnym czasie mieszkancy siedza w domu, natomiast wladze Rzeszowa postawily na to, by mieszkancy sie nie nudzili. Oczywiscie maja multipleks - Helios - 4 sale kinowe. Zuzel stoi na wysokim poziomie, teraz sie bardzo wzmocnili, naszym kosztem takze. A co najwazniejsze, obok Rzeszowa bedzie biegla autostrada. Co na pewno zacheci inwestorow. A co do twojego tekstu o turystyce, to sam nie wiesz co mowisz. No i co z tego ze Lublin ma zamek, starowke i inne miejsca. Skoro i tak nikt nie przyjezdza ich ogladac. Co najwyzej w wakacje pojawi sie jeden autokar raz na jakis czas, no i wieczne przyjazdy Zydow na Majdanek. Oprocz tego nie mozemy turystom nic zagwarantowac. Nie mamy bazy hotelowej, nie mamy dobrych polaczen z innymi miastami, co najwyzej bardzo dobra droga do Piask. I na tym konczy sie nasza infrastruktura. Trasa Lublin - Warszawa nie na darmo nazywana jest niekiedy trasa smierci. Jest tam kilka czarnych punktow, jest bardzo niebezpieczna. No i dochodzi do tego brak lotniska. Nie marze tutaj o Heathrow, ale cos na wzor krakowskich Balic, czy poznanskiej Lawicy powinnismy miec od dawna. Nie chodzi o to, by to Lublinianie latali do Londynu i Nowego Jorku, tylko zeby inwestorzy z Europy i USA nie musieli tluc sie PKP albo naszymi polnymi drogami do naszego miasta. Uwierzcie, ale oni wola przyleciec prywatna awionetka i tutaj na miejscu sobie wynajac prywatne auto. Niestety ale tak jest. Dopoki nie bedziemy mieli infrastuktury drogowej nie mozemy co marzyc o ingerencji inwestorow w Lublin. Ale widze, ze moj poprzednik nie chce wlasnie takiej ingerencji i woli, zeby tutaj bylo wielkie bezrobocie, biedny region, problemy zlodziejstwa, alkoholizmu i narkotykow. Jezeli tego wlasnie chcesz to prosze bardzo. Ja bym jednak wolal, by powstalo jakies centrum handlowe - WIECZNIE W LUBLINIE MYLONE Z HIPERMARKETAMI. Centrum handlowe, to zupelnie co innego. Owszem znajduje sie tam market, ale oprocz tego mozna tam spedzic caly dzien. Kregle, bilard, kawiarnie, basen, sauna, no i oczywiscie wielkie pasaze sklepow z ubraniami, bizuteria itd itp. Tak wlasnie zyje Warszawa, Krakow, Wroclaw. Mam nadzieje, ze budowa na Lipowej wreszcie ruszy i mieszkancy Lublina zrozumieja co to jest ta galeria handlowa. Smac mi sie chce jak czasem na autobusach albo plakatach widze napis - Centrum Handlowe Biedronka. To jest dla mieszkancow Lublina Centrum Handlowe. Heh, mozna temu co najwyzej dac nazwe - kramik, albo kilka sklepikow, ale na pewno nie Centrum Handlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.01.05, 22:08 1. trasa Lublin - Warszawa to droga smierci Ok czy trasa Rzeszów -Warszawa i Rzeszów - Kraków jest lepsza???? jest 100 razy gorsza niestety, na dlugim odcinku trasy Warszawa - Rzeszów nawet nie ma poboczy czy o atrakcyjnosci miasta decyduje zuzel? Watpie :-) Multipleks owszem w Lublinie by sie przydal czy to ze przyjezdzaja Zydzi to zle? Czy w Rzeszowie sa jakies kosmiczne tlumy turystów w porównaniu z Lublinem? Pusty smiech. Wiekszosc jedzie przejazdem w drodze w Bieszczady, na Slowacje czy Wegry lotnisko w Rzeszowie jest, w Lublinie niektórzy dostaja sraczki na wiesc o tym ze mogloby powstac... co ciekawe ci sami krzycza ze Lublin jest strasznie prowincjonalny co do autostrady to decyduje centrala w Warszawie gdzie ma byc W Lublinie jest takie centrum handlowe jest Olimp, wprawdzie nie ma tam basenu ale czy w Warszawie i Krakowie sa centra handlowe z basenami??? co do tego ze mieszkancy Lublina siedza w domu zamiast szlajac sie po knajpach i rujnowac sobie zdrowie alkokholem i papierosami to uwazam to za zalete Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.01.05, 22:57 Rzeczywiscie porownywanie Lublina i Wroclawia nie ma sensu, natomiast Lublina i Rzeszowa chyba jednak ma sens. To, ze w Rzeszowie jest slabiej rozwiniete jak to nazwales infrastruktura spoleczna, jest zwiazane z rozmiarami miasta i liczba mieszkancow. Po co im tyle szkol i szpitali co w Lublinie? Masz racje odnosnie zabytkow, z tym ze te nasze niedlugo sie rozsypia, wiec bilans bedzie jakby zblizony. Turystyka...Atutem Lublina moze byc starowka..ale co wiecej? Kazimierz, Naleczow, Pojezierze LEczynsko - Wlodawskie, Roztocze....owszem, ale co to ma wsplnego z Lublinem? Rzeszow sie rozwija tak czy inaczej widaac w miescie zmiany jak przejzdza sie raz na jakis czas...a tu? Rzeszow jeast, jak zauwazyles, niewielkim dosc ladnym miastem z potencjalem! A Lublin to niestety kolos na glinianych nogach. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.bojarski.lublin.pl 31.01.05, 23:47 Co do tego że tylko starówka jest jedyną atrakcją turystyczną Lublina to grubo przesadziłeś. Nawet gdyby tak było to jest to zabytek tej klasy że jego atrakcyjnością można by obdzielić 5 takich miast jak Rzeszów i napewno się ona nie rozsypie , a wręcz przeciwnie pięknieje nam w oczach. Pozatym Lublin może się pochwalić takimi atrakcjami jak: Przpiękna katedra z niespotykanymi freskami, kościoły i klasztry z krórymi w polsce mogą się równać tylko te krakowskie, kaplicą trójcy św. zabytek klasy zerowej w skali ŚWIATA, obozem na majdanku, ogrodem botanicznym, skansenem, Kilkoma pałacami w centrum miasta i na obrzeżach, jedynym w tej części europy układem urbanistycznym miasta, niesamowitą i nespotykaną historią kulturalną, trzema orginalnie zachowanymi bramami miejskimi, najstarszym budynkiem teatralnym w Polsce, najstarszym budynkiem hotelowym w polsce, i wieloma wieloma innymi zabytkami. To nie jest zaplecze kolosa na glinianch nogach tylko miasta które za 10 lat może być prawdziwą wizytówką polski jeżeli tylko ludzie przestaną narzekać i wezmą sie za robotę, a nie będą psuć miastu klimatu m.in. bzdurnymi wypowiedziami na forum Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 01.02.05, 21:05 Lublin moze sie pochwalic...obozem na Majdanku...no powod do chwaly zaiste wielki. Co do pozostalych rzeczy w sumie moze i masz racje. Warto tylko zastanowic sie, jak bardzo zmienil sie Lublin przez ostatnie lata i jak duzo wykorzystal mozliwosci, ktore sie nadarzaly. Wedlug mnie niewiele. Udowodnily to te wladze, jak rowniez poprzednie, co czyni utyskiwanie na czerwonych czy zielonych bezsensownym. Oni wszyscy sa tacy sami i chodzi im o jedno, bynajmniej nie jest to rozwoj miasta. Dlaczego kolos na glinianych nogach? Zgadzam sie, ze Lublin ma wspaniala historie, ma rowniez zabytki. Ale to za malo. Bo sa to rodzynki ale w zakalcu. Brak infrastruktury komunikacyjnej, niechec wobec obcych inwestycji, swiatle idee budowy tunelu i drog do nikad trudno nazwac plusami. Radom, Kielce czy Rzeszow mimo, ze mniejsze lepiej rozumieja mechanizmy, dzieki ktorym miasto wzbogaca swoja tkanke miejska w dzisiejszych czasach. A my co.. tylko banany i banany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.bojarski.lublin.pl 01.02.05, 22:06 Przesadzasz. To że w Lublinie brak przemysłu czy infrastruktury komunikacyjnej na światowym poziomie to nie jest wina tych czy tamtych władz ale ogólnych trendów w gospodarce i patologii jakie narosły tutaj prze 50 lat komuny. Przsadzasz również gdy porównojesz z Lublinem Kielce a już kompletnie przesadzasz gdy za wzór stawiasz Radom. Uważam że nie we władzach jest problem Lublina tylko w ludziach i ich podejściu do wykorzystywania szans jakie daje to miasto. To nie prawda ze tu nie ma pracy , nie ma perspektyw jak ktoś che się za coś wziąść to sobie spokojnie poradzi bo Lublin daje naprawde duże perspektywy i możliwości. Władze... to prawda nie są najleposze, ale śmieszy mnie jak za wszystko osądza się na tym forum pruszona, ostatnio przczytałem że to jego wina ze nie bedziemy mieli autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liont Wawa Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 22:23 Nie zgadzam sie z Toba. Uważam, że w Lublinie nie ma żadnych perspektyw. I dobrze zrobilem, że stamtad zwiałem do Warszawy. Moj kolega, ktory prowadzi biznes w Lublinie ciagle narzeka i ledwie waize koniec z koncem, a moj biznes w Warszawie kreci sie coraz lepiej i jestem zadowolony. Ludzie w Lublinie są jacys tacy zahukani, nie myślą perspektywicznie i strasznie boja się wszelkiego ryzyka. Wszyscy w Lublinie chca tylko miec ciepły stołeczek i etacik i stałą pensyjkę. Malo kto tu myśli o pracy na własny rachunek. Ja po przeprowadzeniu sie do Warszawy wiele sie nauczyłem i wiele zrozumiałem. Zeby odniesć sukces niestety niezbedny jest jakis element ryzyka no i ciezka praca. Praca na własny rachunek jest ow iele lepsza, ciekawsza i daje wiecej satysfakcji, ale w Lublinie niestety mało kto tak myśli, dlatego Lublin cofa sie w rozwoju a godpodarka podupada. Za każdym razem jak przyjeżdzam do Lublina jest tu coraz gorzej ze wszystkim. Za każdym razem komunikacja też jest coraz gorsza a ludzie coraz bardziej smutni i nieuprzejmi. No i jak do takich ludzi maja przyjśc inwestorzy? Lubelacy blagam obuźcie sie i bierzcie przykład z Warszawy, bo inaczej marny wasz los w tej rzeczywistości jaką mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 23:12 A może by tak rzeczywistość zmienić a nie ludzi? Co jest dla kogo? Ludzie dla rzeczywistości czy odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jami Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pronet.lublin.pl 11.02.05, 23:31 Co do ludzi to sie całkowicie z tobą nie zgadzam. Prosze wszystkich Lublinian nie bierzcie przykładu z Warszawiaków bo wzrośnie nam populacja nadętych bufonów w mieście Odpowiedz Link Zgłoś
muminek33 Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 05.02.05, 00:20 Tak tu sobie patrze i czytam,ze porownywanie Lublina i Wrocławia nie ma sensu i powstaje pytanie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirut Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:38 ależ ma, Wrocław przy Lublinie to wioska przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petr22 Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie?nie li IP: *.novi-net.info 06.02.05, 21:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petr22lublin!!!!!! Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.novi-net.info 06.02.05, 21:19 przeciez nie chodzi zeby udowadniac ktore miasto jest lepsze,licytowac sie,klocic!!!!!!mowcie o tym co jest w rzeszowie fajne a co do kitu,ktore dobre rozwiazania powinnny byc wprowadzone w lublinie!!!!jezeli Rzeszow sie rozwija lepiej od lublina to trzeba zobaczyc dlaczego,moze lublin moglby skorzystac z jego doswiadczen,trzeba wspolpracowac!!!!bylem z rzeszowie ale downo wiec nie chce sie wypowiadac i stosowne by bylo by inni tez w takiej sytuacji nie krytykowali wspomnianego miasta,bo sam fakt wielkosci jeszce o niczym nie swiadczy!!!!pozdrawiam mieszkancow lublina i rzeszowa!!!!pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 07.02.05, 08:00 ja proponowalem zeby polaczyc województwa podkarpackie i lubelskie - np. Urzad Marszalkowski w Rzeszowie a Urzad Wojewódzki w Lublinie - zmniejszenie o polowe drogiej biurokracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:36 SLD ci to zapewni. Powstał plan "rozbioru" Polski na ogromne chyba 6 regionów (to tak jak rozbicie dzielnicowe w czasach Krzywoustego), w którym 1 region ma się składać z 4 obecnych województw- Rzeszów, Kielce, Lublin i Białystok, w którym stolicą ma być Lublin. Na razie jest to opracowywane, ale kto wie, może zdążą zepsuć obecny układ administracyjny przed wyborami? Powolutku realizują swój plan; Rzeszowowi zabrali Oddziały Banków PKO BP i SA, teraz chcą zabrać energetykę i oddać Lublinowi. Całe szczeście, że wybory już niedługo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:58 prównywani rzeszow i lublina ma sens jeżeli rozwalimy granice Rzeszowa do takich rozmiarów jak ma Lublin to już nie będzie tak drastycznej różnicy w ludności, potencjal ekonomiczny Rzeszowa jest dużo większy - poczytaj różne ekspertyzy na temat rozwoju miast i terenów Polski!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.net.pulawy.pl 04.02.05, 18:42 No i oczywiście trzeba dodać, że w Rzszowie murzynów nie biją. Jestem z lubelszczyzny, ale obiektywnie muszę stwierdzić ten fakt. Ha,ha,ha,ha!!!!! Ta licytacja to paranoja. Paru nie do końca spełnionych polityków robi wodę z mózgu ludziom napuszczając nas na siebie. Nie dajcie sie zwariować!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:12 na tej liscie wychwala sie Rzeszow za nie jego zaslugi. centralnie uzgodniono ze przez Rzeszow ma przebiegac autostrada Zgorzelec-Przemysl lotnisko zbudowano dziesiatki lat temu. polozony jest w atrakcyjnej poludniowej lokacji kraju w bliskosci do bieszczad a takze w sumie do Tatr i Krakowskiego. coz. lotnisko mozemy zbudowac nawet musimy. autostrady nie bedzie, predzej juz systematyczna budowa ekspresowki na Warszawe, systematyczne przedluzanie dwupasmowki na Chelm ( chociazby 5km rocznie ) oraz pozostalych wylotow z miasta jak na Lubartow, Rzeszow plus oczywiscie obwodnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: hmm 31.01.05, 12:15 > autostrady nie bedzie, predzej juz > systematyczna budowa ekspresowki na Warszawe, systematyczne przedluzanie dwupas > mowki na Chelm ( chociazby 5km rocznie ) oraz pozostalych wylotow z miasta jak > na Lubartow, Rzeszow plus oczywiscie obwodnica. Jeśli chodzi o autostradę - szanse powoli wzrastają. W 2012 mają odbyć się w Polsce Mistrzostwa Żwiata w piłce nożnej (organizowane wspólnie z Ukrainą. Czy nie wydaje się Wam, że lokalne władze powinny wykorzystać ten fakt?? Może zrobią to. Ech, jestem niepoprawnym optymistą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: hmm IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:50 maja sie odbyc... ale sie nie odbeda, bo mamy nieco trudnych konkurentow. Ale w sumie gdyby sie odbyly, to bardzo realna wydawalaby mi sie autostrada Warszawa - Lublin - Kijow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:50 moze i realna ale nie do 2012 zeby nie wiem jaka olimiada miala sie odbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: hmm IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:09 Innego polaczenia nie widze miedzy Polska a Ukraina, chyba za lotnisko. Tym wszystkim federacjom pilkarskim nie bedzie chcialo sie tluc polnymi drogami z Polski do Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:46 czlowieku, ale nie wybuduja ci autostrady z powodu jednorazowego wydarzenia sportowego to nie Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
reig Re: hmm 31.01.05, 18:56 na autostrade nie ma szans ale na jakas wyremontowana droge szybkiego ruchu bylyby szanse, tym bardziej ze juz czesc (Lublin - Piaski) istnieje. Przeciez do 2012 roku jest jeszcze duzo czasu. Tylko nie zapominajmy ze jeszcze jest Rzeszow kolo ktorego tez ma biec autostrada na Ukraine wiec... A poza tym po co gadac skoro i tak tych mistrzostw u nas nie zrobia, juz Putin sie postara zeby pokazac Polakom i Ukraincom, i sam zrobi u siebie mistrzowstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Rzeszów - wielka wieś IP: *.lublin.mm.pl 31.01.05, 19:10 Co wy z tym Rzeszowem? To wielka wieś! A mentalnosć mieszkancow rydzykowata, "Nowiny" zaś gorsze od lubelskich dziennikow,a one sa juz teraz dnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Rzeszów - fajne miasto IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:17 Oto przyklad czlowieka, ktory nigdy nie byl w Rzeszowie, umie tylko bluzgac na to miasto. Wydaje mu sie, ze Lublin jest najlepszy na swiecie, bo nie wie jak jest gdzie indziej. Przejedz sie do Rzeszowa, a dopiero potem krytykuj. Przeciez ty swojej wypowiedzi nawet w 5% nie uzasadniles. Chcesz wiedziec jaka jest mentalnosc ludzi w Lublinie? Spiaca, leniwa, chamska, zacofana i majaca na czole napisane - "co to nie ja" oraz "po co mi to". Poza tym skad ty mozesz, co pisza w Nowinach? Moze dorwales gdzies jeden artykul i ci sie nie spodobal, wiec krytykujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Wiocha z wrzod... IP: *.lublin.mm.pl 01.02.05, 01:19 Panie maxie w Rzeszowie byłem kilkakrotnie jadąc dalej w Bieszczady lub do Iwonicza. Rzeszów byl kiedys miastem powiatowym,awansował po wojnie,kiedy od Polski odpadł Lwów. Potem dzielil sie dochodami z Przemyslem,az go znów wchlonął.A co do "Nowin"...Czy Ty nie masz internetu? Łatwo znajdziesz "Nowiny" codziennie. Fakt że z tego regionu startował do Sejmu Wrzodak ma swoja wymowę. Bo zeby tylko startował! Przeszedł,a kto go tam znał? I plecie w Sejmie co mu ślina na jezyk przyniesie. A to idzie na wasze konto,wielce szanowni rzeszowianie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golek Re: Wiocha z wrzod... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:15 tam wrzodak, ale u nas sierakowska, kurczuk i bender, wiec tez sie nie ma czym chwalic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Wiocha z wrzod... IP: *.lublin.mm.pl 01.02.05, 08:55 Aleś "golek" (golec intelektualny?)! Sierakowskiej Wrzodak nie dorasta nawet do stopy,licząc od ziemi,a Bender to w praktyce emeryt ("naukowy" i "polityczny"),ale-niestety-nie umie on się z tym się pogodzic. Panowie,pogody ducha! Przypominam,ile lat trwały targi na temat lokalizacji obwodnicy w kierunku Kraśnika,a przedtem w Piaskach.Jestesmy bardzo "patriotyczni" do czasu póki nam włos nawet z bujnej czupryny nie spada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liont Wawa Lublin Reszów, takie same wiochy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 22:41 Dobrze, że uciekłem z tego zacofanego Lublina do Warszawy a i w Podkarapckim też czesto bywałem, wiec sie wypowiem. Otóż w obu tych miastach ludzie sa strasznie zacofani, maja mentalnośc dosłownie rydzykowatą i nie chą żadnego postępu ani otwarcia na szeroki świat. Triumfy w obu miastach święci Młodzież Wszechpolska, która gnebi ledwie wiążących koniec z końcem kioskarzy, zamiast zająć się czymś pożyteczniejszym, np. edukowac młodzież, aktywizować ją, zachecić do otwierania biznesu i uczyc ją jak prowadzić swój biznes. Ludzie mamy kapitalizm, a umiejętnośc zarabiania pieniedzy jets w kapitaliżmie niezbedna do przetrwania po prostu. A w obu miastach młodziez wszechpolska robi ludziom wode z mózgu i w mawia im, że Polacy to jakis naród uprzywilejowany i że im sie nalezy i wszystko dostana za darmo. Żeby sie te regiony i miasta rozwijały się trzeba cieżkiej pracy i otwarcia na świat, nowe idee i innyh ludzi, a nie słuchanie Rydzyka, Bendera i Gertycha. Oni najlepiej oddzielili by Polske od reszty świata, żeby nie przyjeżdzali tu rózni niewygodni im ludzie, jak żydzi, masoni, homoseksualiści lub inni jeszcze na których akurat padnie. Lublinianie i Reszowainie otwórzcie sie na Europe, na Świat na innych ludzi. Otwórzcie swoje umysły i nie myślcie jak typowy zascianek w stylu "a na co mnie to", bo inaczej marny wasz los. Checie sie rozwijac, musicie byc barziej tolerancyjni i otwarci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laka Re: Lublin Reszów, takie same wiochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 23:04 chyba ci troche oczy po tej przeprowdzce skleiło albo nie kojarzysz najlepiej zarzucając RZ i LUb ksenofobie i nietolerancje brak otwarcia na świat itp. czarne cechy polskiego ruchu narodowego. Chciałbym ci przypomnieć ze najwięcej młodzieży wszechpolskiej to jest w wysoce kulturalnym krakowie w czerwcu 2005 nawet pokazywali się w TV jak rozpędzali marsz gejo lezbo, podobna sprawa w europejskim poznaniu, dodałbym jeszcze prezydenta wawy słynnego kaczo bis jak krzyczał pedały pedały!!! natomiast jako ciekawostke podałbym ci iż na Festiwalu zespołów polonijnych odbywającym się w RZ dwa razy z rzędu występował zespół gejowski w strojach ludowych i jakoś nikogo to nie bulwersowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: Lublin Reszów, takie same wiochy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 23:44 Precz z kapitalizmem i żądzą pieniądza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: hmm IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:25 Droge szybkiego ruchu to kombinujmy na Warszawe, a nie na Chelm i Zamosc. Jak na taki ruch, to droga na wschod jest bardzo dobra. A ta na Warszawe, to nie ma nawet pasa zieleni. Chyba wszyscy sie ze mna zgodza, ze jest niesamowicie niebezpieczne. Wydaje mi sie, ze prezydenci Lublina i Warszawy powinni dojsc do porozumienia i rozpoczac jak najszybciej budowe szybkiej drogi, lub poszerzenia istniejacej i rozdzielenia jej pasem zieleni. Mysle, ze Unia Europejska na pewno by nie poskapila pieniedzy. Ale takie plany pojawia sie w budzecie pewnie dopiero za kilka lat. Miejsca na poszerzenie drogi wystarczy, a w Rykach i Garwolinie powinno sie zrobic obwodnice i po problemie. Tylko jezeli UM Lublina bedzie dalej zajmowal sie chipowaniem kotow i graffiti, to dlugo bedziemy czekac na taka expresowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: hmm IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.01.05, 22:10 tylko zastanów sie czlowieku JAKI WPLYW NA BUDOWE AUTOSTRADY MAJA PREZYDENCI LUBLINA I WARSZAWY??? ZADEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: hmm IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:23 A maly maja wplyw??? Oni malo moga??? Chyba moga sie spotkac, pogadac, zatrudnic ludzi, ktorzy beda odpowiedzialni za poprawe komunikacji miedzy naszymi miastami. Myslisz, ze po co prezydenci krajow spotykaja sie miedzy soba? Chyba zeby polepszyc stosunki i gospodarke miedzy swoimi krajami, to samo dzieje sie z miastami. Nie chodzi o autostrade, tylko o jakakolwiek droge szybkiego ruchu, co w polsce sie wlasciwie z autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: hmm IP: *.bojarski.lublin.pl 31.01.05, 23:36 Nie masz człowieu pojęcia o funkcjonowaniu państwa. Zgoń na władze miejskie że wisły nie uregulowały [sic] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 00:00 panstwo funkcjonuje zle a miejscami nawet fatalnie i gdyby nie zaradnos i dynamika polskiego spoleczenstwa to byloby juz dawno rozkradzione i rozlozone przez obecne pseudoelity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: hmm IP: *.bojarski.lublin.pl 01.02.05, 00:05 To że pństwo funkcjonuje źle nie usprawiedliwia nieuctwa w krytykowaniu go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin lobbing jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:48 i mam uwage nie przedzezniajcie sie nie docinajcie. myslcie w jednym kierunku. oczywiscie ze o autostradzie decyduje centrum ale juz o drodze lokalnej wojewodztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: lobbing jak najbardziej IP: *.bojarski.lublin.pl 31.01.05, 23:58 Ale my tu nie mówimy o drodze lokalnej tylko krajowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: lobbing jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 01:30 nestety niewiele wnosisz do calej tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: lobbing jak najbardziej IP: *.bojarski.lublin.pl 01.02.05, 10:43 Te posty nie miały nic wnieść tylko skrytykować Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: hmm 01.02.05, 16:15 Gość portalu: sdh napisał(a): > tylko zastanów sie czlowieku JAKI WPLYW NA BUDOWE AUTOSTRADY MAJA PREZYDENCI > LUBLINA I WARSZAWY??? > > ZADEN. Heniu, słyszałes kiedyś o takim słowie - "lobbing"?? Jeśli nie - sprawdź w słowniku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: hmm IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 01.02.05, 20:58 slyszalem owszem o lobbingu. Dochnal i Peczak mozesz sobie lobbowac na rzecz drogi Lublin - Warszawa a Sejm i tak wpompuje pareset milionów w metro warszawskie i kilkadziesiat milionów w fabryke samochodów w Wawie gdzie bezrobocie wynosi 6 czy 7 % ot racjonalny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:34 kinio koncepcja takiej wlasnie modernizacji drogi na warszawe jest jak najbardziej sluszna i sam o tym juz pisalem. wlasnie dalsze jej poszerzenie z pasem zieleni/bariera rozdzielajaca plus obwodnice Kurowa, Ryk, Garwolina. pisalem tez ze odcinek z Lublina - okolica skansenu do okolic kurowa powinien byc calkiem nowy czyli osobny odcinek drogi bo tu mamy miejskie i podmiejskie zageszczenie. wpadac by on mial do starej trasy wlasnie przed kurowem. byloby to przy okazji znaczne ulatwienie wylotu na zachod kraju i europy na kierunek Pulawski ( rusza tam budowa obwodnicy ) i dalej na zachod. od tego to wlasnie odcinka nalezaloby zaczac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: hmm IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:12 I tu sie mylisz. Wlasnie najczesciej wykorzystuje sie to, gdy ma sie odbyc jakies wazne wydarzenie. Przyklad? Portugalia. Jak ich wybrali do organizacji EURO, to mieli zaledwie jeden stadion spelniajacy wymogi UEFA. A teraz? Teraz maja ich bodajze 9. Gdyby nie bylo u nich Euro, to o tych stadionach mogliby dalej marzyc. I wlasnie gdyby Euro mialo u nas miejsce UM Lublin powinien walczyc o dotacje z UE na budowe autostrady Warszawa - Lublin - Kijow. Mozna by ja takze polaczyc z A4 w Rzeszowie lub okolicach. W Lublinie meczy Euro raczej nie bedzie, ale nasz region moze na tym bardzo skorzystac, jako, ze lezy na wspanialym szlaku laczacym zachod Polski z Ukraina. Wszystko w rekach UEFA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remuś Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:53 I cóż z tego, że Lublin posiada duży potencjał jeżeli go nie tylko nie wykorzystuje, ale marnotrawi. Gratuluję Rzeszowowi rozwoju i ubolewam nad upadkiem Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinek w sasiedniej dyskusji o autostradach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:51 z linka do mapki ktory to link zapodal szanowny kolega dyskutant wynika ze my bedziemy mieli szybciej ekspresowke niz Rzeszow awtostrade a wiec Lublin pany! Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotnyx Re: w sasiedniej dyskusji o autostradach 01.02.05, 16:59 Z linka moga wynikac rozne rzeczy ale to co sie dzieje w rzeczywistosci jest tez wazne:-) Otoz Rzeszow lezy na trasie A4 i ta autostrada bedzie w pierwszej kolejnosci zrobiona. Przejedzcie sie samochodem z Rzeszowa do Przemysla albo do Tarnowa i zobaczycie. Niestety nasze drogi w kierunku granicy nie maja sie nijak do tamtych. Nie tylko w kierunku granic - w kierunku stolicy tez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: w sasiedniej dyskusji o autostradach IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 01.02.05, 20:57 co ty czlowieku chrzanisz jechales kiedys droga Rzeszów - Warszawa???? to jest tragedia po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotnyx Re: w sasiedniej dyskusji o autostradach 02.02.05, 08:37 Nie nie jechalem i nie chce jechac bo i po co. Rzeszow ma polaczenie lotnicze ze stlyca:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.3.pl / *.3.pl 01.02.05, 20:51 Mojżeszowie zasadniczo, ale mają tam fajne górki na rower i dwa dworce w kupie a ni tak jak w Lublinie 6 km away i lotnisko niczego sobie też. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 01.02.05, 21:16 No wlasnie, moze ktos wie kto i dlaczego odsunal od siebie pks i pkp. W wiekszosci duzych miast jeden jest kolo drugiego co wydaje sie dosyc logiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 05.02.05, 12:41 > No wlasnie, moze ktos wie kto i dlaczego odsunal od siebie pks i pkp. W dawnym zaborze rosyjskim linie kolejowe miały przedewszystkim znaczenie militarne, wygoda obywteli nie miała znaczenia. Rosjanie jak kładli tory to nie przejmowali sie że stacja kolejowa bedzie oddalona o kilka (a w niektorych przypadkach nawet o kilkanaście kilometrów od centrum miasta czy od miejscowości). Austryjacy zaś zawsze ciągneli nitke koleji do centrum miast. Dlatego w Rzeszowie, Krakowie, Tarnowie dworce kolejowe są praktycznie przy starówce, a w Lublinie dworzec wylądował na dawnych rogatkach. Tak wiec za lokalizacje lubleskiego dworca podziekowac możemy zaborcom. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 05.02.05, 18:47 mamy przynajmniej szczescie ze dworzec PKS jest w centrum choc co jakis czas wyskakuja poronione plany przeniesienia go w okolice Dworca PKP. Na szczescie nie ma tam miejsca, no i nie ma kasy na takie przenosiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 212.182.97.* 05.02.05, 20:00 To nie jest wcale poroniony pomysł. mozna by dzieki temu zwolnić świetne grunty w centrum miasta, a to co dzisiaj jest lubelskim dworcem pks woła o pomste do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 06.02.05, 10:31 to jest poroniony pomysl bo przynajmniej jeden dworzec (PKS) powinien byc w centrum miasta a nie na zadupiu jak PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 212.182.97.* 09.02.05, 23:09 Bardziej niż to żeby przynajmniej jeden dworzec był w centrum potrzebne jest to zeby oba był blisko siebie, a niestety tego kolejowego przniesc sie nie da. a poza tym to rejon dworca PKP za 10 lat i tak bedzie częścią centrum Lublina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 212.182.97.* 09.02.05, 23:09 Bardziej niż to żeby przynajmniej jeden dworzec był w centrum potrzebne jest to zeby oba był blisko siebie, a niestety tego kolejowego przniesc sie nie da. a poza tym to rejon dworca PKP za 10 lat i tak bedzie częścią centrum Lublina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.02.05, 16:23 tylko policz ile ludzi korzysta z dworca PKS i ile z dworca PKP i powiedz na cholere one obok siebie maja byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 212.182.97.* 10.02.05, 16:33 Nie na cholerę tylko dla wygody pasażerów. Dla lepszych i szybszych przesiadek i dla płynniejszego tranzytu ludzi przez miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.02.05, 22:22 a ciekawe ile procent ludzi przesiada sie w Lublinie z autobusów na pociagi podejrzewam ze 1-2% jakim cudem ma byc szybszy tranzyt ludzi przez miasto? To ze ludzie beda wysiadac z autobusów na zadupiu, jaki jest dworzec PKP i okolice i beda musieli tluc sie do centrum trolejbusem to wg ciebie szybszy tranzyt przez miasto????? a z obecnego dworca PKS mozna przejsc sie piechota kawalek i juz jestes na deptaku. Dlaczego Tobie to przeszkadza ze dworzec PKS jest w centrum??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 212.182.97.* 10.02.05, 22:34 Primo - nie chodzi o tych co się mają przesiadać z autobusu na pociąg tylko tych co się mają przesiąść z pociągu na autobus. nie zapominaj ze dworce lubelskie nie służą tylko mieszkańcom lublna ale tekże i to w dużym procencie przyjezdnym. Jak ktoś wróci z warszawy do Lublna to się jeszcze musi dostać na PKS i z tamtąd dopiero na swoją pipidówe a to jest problem. Secundo - Mi nie przeszkadza że dworzec PKS jest w centrum a nawet bardzo to sobie chweale, ale jak już wspomniałem onegdaj ważniejsze od tego żeby dworzec był w centrum jest to żeby obydwa dworce były obok siebie. A PKP przenieść się NIE DA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 212.182.97.* 10.02.05, 22:34 Primo - nie chodzi o tych co się mają przesiadać z autobusu na pociąg tylko tych co się mają przesiąść z pociągu na autobus. nie zapominaj ze dworce lubelskie nie służą tylko mieszkańcom lublna ale tekże i to w dużym procencie przyjezdnym. Jak ktoś wróci z warszawy do Lublna to się jeszcze musi dostać na PKS i z tamtąd dopiero na swoją pipidówe a to jest problem. Secundo - Mi nie przeszkadza że dworzec PKS jest w centrum a nawet bardzo to sobie chweale, ale jak już wspomniałem onegdaj ważniejsze od tego żeby dworzec był w centrum jest to żeby obydwa dworce były obok siebie. A PKP przenieść się NIE DA. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.03.05, 21:19 w Białymstoku dworzec PKP znajduje sie w centrum miasta i tory tez kładli Rosjanie ;) a obok jest dworzec PKS :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.03.05, 22:33 na upartego możnaby powiedzieć że z dworca PKS w Białymstoku jest mniej więcej tyle do katedry co w Lublinie z dworca PKP. No i też pod górę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laka Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:15 1. Wrzodak został wybrany głosmi mieszkańców całego podkarpacia (niestety) - w rzeszowie nie miał zbyt dużego poparcia. 2. Droga E -44 między Przemyślem a Dębicą (między granicą z ukrainą a małopolską) jak na Polskie warunki jest ok no ale nie jest to hajłej 3. Poczytajcie sobie forum Rzeszów o lublinie nikt nie był nie miły dla Lublina, a u was po głosie gości ze stalowej i przemyśla niektórym lublinianą puszczają nerwy i w niemiły złosliwy sposób krytykują RZ. bez merytorycznych wnioskow. 4. Gościnność i tolerancje oceńcie sami Pozdrawiam z Rzeszowa - Mojżeszowa z cienia wielkiej PINK PUSSY POWER Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 01.02.05, 22:18 Rzeszów góra ;) Pipa rulez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotnyx Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 02.02.05, 08:46 Rzeszow jest bardziej otwartym miastem niz Lublin. Posiada zupelnie inna atmosfere, jakas taka bardziej europejska aura, czuje sie powiew swiezosci. To mnie zawsze zastanawialo dlaczego. Moze dlatego ze maja tam Swiatowy Festival a moze przez te gorki:-) Chociaz do Lublina tez sie jedzie z gorki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
verbaveritatis Rzesów-Chełm tak,ale nie Rzeszów-Lublin! 02.02.05, 09:58 Ja na marginesie zauważam,ze po Pazdzierniku 1956 r. I sekretarzem KW PZPR w Lublinie był Kozdra,a w Rzeszowie Kruczek.Ten ostatni miał w "warszawce" nieco wieksze wpływy i posłuch aczkolwiek tez geniuszem nie był. Przedwojenny Rzeszów był jak przedwojenny Chełm (liczba mieszkancow!) i moze własnie te miasta należaloby porownywac. Lublin-Rzeszów,piszcie co chcecie- ja nie jestem szczególnym patriotą lubelskim,ale stawianie w jednym szeregu obu tych miast po prostu śmieszy i dlatego nie mam zamiaru o tym sie rozpisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: Rzesów-Chełm tak,ale nie Rzeszów-Lublin! IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:31 Chełm i Rzeszów to można było porównać ale przed wojną a nie teraz. Mimo, że mieszkam w Rzeszowie od urodzenia to połowe rodziny mam w Lublinie gdyż moja mamuśka jest ze Świdnika. Często jestem w Waszym mieście i zawsze chetnie do niego przyjeżdzam bo mi się w nim podoba. Tak porównują jak się rozwija obecnie Rzeszów i Lublin to powiem krótko, że podobnie(w Rzeszowie powstaje więcej galerii handlowych). Lublin to stare miasto, które zawsze coś znaczyło przed wojną w przeciwienstwie do Rzeszowa, którego świetność zaczęła się tak na prawde po wojnie dlatego Lublin uważam za miasto bardziej znacząceod mojego(zresztą jest prawie dwa razy większe). Pozdrawiem wszystkich mieszkańców Lublina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 02.02.05, 21:22 Taaa tutaj to juz rownia pochyla:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czechow to mowi wszystko-kto jest gora:( IP: *.proxy.aol.com 02.02.05, 09:56 TO CHYBA MOWI WSZYSTKO_kto jest gora (niestety) RZESZÓW. W piątek marszałek województwa i przedstawiciele Rayan Air, jednego z największych tanich przewoźników na świecie, podpisują list o współpracy. Na jedynym po prawej stronie Wisły lądowisku w Polsce już niedługo zakończy się wydłużanie oraz remont pasa startowego i rozpocznie budowa olbrzymiego terminalu. - List intencyjny to pierwszy krok do wejścia Rayan Air na lotniczy rynek na Podkarpaciu - mówi Julian Ozimek, wicemarszałek województwa. Wstępnie wiadomo, że przewoźnik zamierza latać na 7 trasach i przewozić blisko 300 tys. pasażerów rocznie. Oczywiście nie w pierwszym roku, ale z czasem wszystko jest możliwe. Na początek informacje o naszym regionie ukażą się na stronach internetowych Rayan Air. Codziennie odwiedzanych przez 2 mln ludzi. Parlamentarzyści w Warszawie żartują, że nic się nam tak dobrze nie wyszło, jak lotnisko. Jedyne na wschodniej ścianie Polski. Mogące obsługiwać pasażerów z Podkarpacia, Lubelskiego oraz chętnych z Ukrainy i Słowacji. Lotami czarterowymi z Jasionki zainteresowana jest nawet Gruzja. Dotychczas lądowanie i start dużych samolotów były niemożliwe. Ale w czerwcu, gdy zakończy się remont pasa startowego, lotnisko bez problemu obsłuży maszyny zabierające na pokład blisko 200 pasażerów. Nowy, wydłużony pas będzie miał 3 tys. 200 metrów długości i po Okęciu stanie się drugim pod względem długości pasem startowym w Polsce. - Na początek chcemy zwiększyć liczbę stałych połączeń z Warszawą - mówi Jan Straż, dyrektor portu lotniczego w Jasionce. - Od jesieni jeden z tanich przewoźników zapewni codzienne przeloty do Londynu. W przyszłości kilka razy w tygodniu będzie też można polecieć do miast w Niemczech, Hiszpanii i Włoch. - Rzeszów i lotnisko położone kilka kilometrów od niego, to gwarancja, że do regionu muszą przyjść inwestorzy - uważa Barbara Kuźniar-Jabłczyńska, dyrektor rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Problem w tym , że lotnisko ma już pas i chęci, ale nie ma warunków do obsługi pasażerów. - Obecny terminal musimy rozbudować i jak najszybciej wybudować nowy - przyznaje Straż. Obecny o powierzchni nie całych 1000 metrów zastąpi nowy, zajmujący blisko 10 tys. metrów kw. W przyszłości lotnisko obsługiwałoby loty rejsowe, czarterowe (samoloty podstawiane jednorazowo np. przez biuro turystyczne, które dowożą turystów na wczasy do Grecji i z powrotem) oraz cargo. Te ostatnie zajmują się transportem towarów. Ten rok zapowiada się rokiem Jasionki. Aby lotnisko miało lepsze połączenie remontowane będą też krajowa "dziewiątka” na Warszawę i "dziewiętnastka” na Lublina, na odcinku Rzeszów-Jasionka. Tygodnik "Polityka" opracował Raport "Gdzie się żyje najlepiej". Oceniono 66 polskich miast, a brano pod uwagę wiele ważnych aspektów, m.in.: bezrobocie, wynagrodzenie, dochody miejskich budżetów, liczbę firm działajcych na terenie miasta, dostępnoć do wiadczeń medycznych, kultury i edukacji, sytuację mieszkaniow, sieci handlowe i miejskie inwestycje. Rzeszów uplasował się na wysokiej, 7 pozycji. Miejsce Rzeszowa w Rankingu najprawdopodobniej mogło być wyższe, gdyż do opracowania przygotowanego przez "Politykę" wkradł się błąd. Podano wskaĽnik bezrobocia w Rzeszowie w kwietniu 2004 r - 20,1 proc. W rzeczywistoci był on znacznie niższy i wynosił 9,7 proc. Chyba powinnismy sie bac "malego" Rzeszowa:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek-slawinek Re: to mowi wszystko-kto jest gora:( IP: *.proxy.aol.com 02.02.05, 12:42 To nie tylko lotnisko, duze centr handlowe, sklepy muzyczne, AUTOBUSY NOCNE (czego u nas nie ma) decyduja o charakterze miasta. Rzeszow jest duzo mniejszy, ale mentalnie duzo blizej mu do Krakowa, podczas gdy my udajemy, ze jestesmy Warszawa wschodniej Polski. Tam ludzie sa duzo bardziej otwarci, studenci moga sie normalnie bawic w centrum bo wiedza, ze beda mieli jak wrocic do siebie po polnocy...takie szczegoly decyduja wlasnie o poziomie miasta i ludzi (wiekszosc wypowiedzi na tym forum mowi o lublinie az za duzo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh komunikacji nocnej - nie! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 02.02.05, 19:43 jak studenci moga sie bawic w centrum ( 5 zl na piwo) to stac ich tez na taksówki. Precz z komunikacja nocna dotowana przez miasto! niech knajpiarze zloza sie po 100 zl miesiecznie, wynajma od MPK/PKS/prywaciarzy autobusy nocne. Taka komunikacje popieram. Ale nie widze powodu dlaczego mieszkancy miasta mieliby dotowac ze swoich podatków nocne autobusy imprezowiczom-biedakom którzy wydali wszystko na piwo i na taxi juz NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: komunikacji nocnej - nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 21:04 Precz z PKP dotowanymi przez państwo! Precz z nierentownymi PKSami! Zlikwidować! Bogaci i tak jeżdżą samochodami, a plebs niech siedzi w domu przy piecu lub chodzi piechotą! Ot, ideologia liberalna! Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: komunikacji nocnej - nie! 02.02.05, 21:20 Wlasnie precz z pocekalnia dla emrytow w pkp. Walcza w interesie wlasnych tylkow a nie pasazerow. Komunikacja nocna to standard. A studenci nie maja nic do tego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: komunikacji nocnej - nie! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 03.02.05, 07:46 przeciez jest komunikacja prywatna. Jak ktos nie ma samochodu moze sobie wziac taksówke lub jezdzic z prywaciarzami. MPK, PKP i PKS nie sa do niczego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: to mowi wszystko-kto jest gora:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:17 Lubelskim problemem, nie jest zagrożenie ze strony "małego" Rzeszowa, tylko zagrożenie ze strony małego "Pruszkowa" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 82.177.98.* 02.02.05, 21:15 bezrobocie:www.um.bialystok.pl/statysty/w2002z3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 03.02.05, 10:37 Nie wiem czy mnie oczy myla? 1293 osoby na jedna oferte pracy w Lublinie? 56 w Rzeszowie? OK-moze jestem przywiazany do Lublina, ale chyba nie az tak bardzo, zeby mieszkac tu, podziwiac te piekne zabytki itd. nie majac roboty:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh bezrobocie IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 03.02.05, 13:55 no nie wiem - jest 18701 bezrobotnych zarejestrowanych w Lublinie na 30 listopada 2004 ( wg strony www.mup.lublin.pl) to chyba niemozliwe zeby w Lublinie bylo tylko 18 ofert pracy bo wiecej jest samej wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:01 RZESZÓW. Tylko godzinę będzie trwała podróż pociągiem z Rzeszowa do Krakowa. Będzie to jednak możliwe dopiero za kilka lat dzięki modernizacji linii kolejowej na tym odcinku. Po zakończeniu inwestycji pociągi będą jeździć z prędkością od 200 do 250 kilometrów na godzinę. Prace przy wymianie torów, rozjazdów, przebudowie przejazdów kolejowych, wiaduktów i innych obiektów rozpoczną się jednak dopiero po 2010 roku. Gotowa jest już wstępna koncepcja tej inwestycji. Przygotowało ją włoskie biuro projektów Delta Triazone. Modernizacja tej linii będzie realizowana dzięki umowie, jaką zawarły rząd polski z włoskim. - Kilka lat temu podczas konferencji na Krecie wyznaczono w różnych częściach Europy korytarze transportowe, w tym kolejowe, o strategicznym znaczeniu - poinformował Andrzej Kościelniak, dyrektor Zakładu Linii Kolejowych w Rzeszowie. – Korytarz transeuropejski wschód-zachód o numerze trzy przebiega od Drezna przez Wrocław, Kraków, Rzeszów, Przemyśl do Kijowa. Dlatego też postanowiono dostosować technicznie tę linię o dodatkowej nazwie E-30 do dyrektyw unijnych dotyczących standardów transportu kolejowego. Etapy modernizacji Biuro Inwestycji centrali PKP poinformowało rzeszowski Zakład Linii Kolejowych, że za 5 lat rozpocznie się modernizacja odcinka Tarnów-Rzeszów. Prawdopodobnie już od 2006 roku takie prace będą prowadzone od strony Wrocławia. Na razie nie jest znany termin modernizacji kolejnego etapu, z Rzeszowa do Medyki. Po modernizacji torów pociągi pasażerskie będą mogły jeździć z minimalną prędkością 140 -160 kilometrów, a maksymalną od 200 do 250 km na godzinę, towarowe zaś 120 km na godzinę. W związku z dużymi prędkościami trzeba będzie zmniejszyć liczbę stacji. Muszą być od siebie oddalone od 15 do 20 km. Teraz te odległości wynoszą 5-6 kilometrów. Nie przewiduje się natomiast likwidacji przystanków kolejowych (różnią się od stacji mniejszą liczbą torów). Tak więc na pewno na tej trasie pozostanie stacja Sędziszów Młp., a przestanie nią być Świlcza, która stanie się tylko przystankiem. Powstaną też nowe obiekty, m.in. w Olchowej wybudowany zostanie tunel. Linia kolejowa E-30 będzie ogrodzona z obu stron torów. Wymienione zostaną pod torami drewniane podkłady i w ich miejscu pojawią się stalowobetonowe. Z niektórych miejsc, w których będzie realizowana inwestycja, zostaną wywłaszczani prywatni właściciele działek. Prędkości Specjaliści z Włoch we wstępnej koncepcji już określili, z jakimi prędkościami na danych odcinkach będą jeździć pociągi: przez Dębicę 140 km na godzinę, a dalej do Sędziszowa z prędkością 200 km, przez Sędziszów 140 km, dalej do Rudnej 200 kilometrów i od tej miejscowości do Rzeszowa 140 kilometrów na godzinę. Wyliczono też wstępne koszty modernizacji wspomnianej linii kolejowej. Za każdy kilometr trzeba będzie zapłacić kilkanaście milionów złotych. Wiadomo już, że 70 procent tej inwestycji pokryje Unia Europejska, a reszta będzie pochodzić z budżetu PKP. MARIUSZ ANDRES ****** Andrzej Kościelniak, dyrektor Zakładu Linii Kolejowych w Rzeszowie - Za kilka lat, po modernizacji linii kolejowej, z Rzeszowa do Krakowa dojedziemy w godzinę (obecnie przejazd trwa ponad dwie godziny), a z Przemyśla do Krakowa w dwie godziny, czyli szybciej niż samochodem, którym ze stolicy Podkarpacia do Krakowa jedzie się dwie i pół godziny. Mamy już wagony dostosowane do prędkości 200 kilometrów na godzinę, musimy jeszcze zakupić odpowiednie lokomotywy. Grzegorz Cioch, naczelnik Działu Technicznego w Zakładzie Linii Kolejowych w Rzeszowie: - Ze strony polskiej działam w komitecie sterującym przygotowującym modernizację linii kolejowej w strategicznym korytarzu numer 3 na odcinku Tarnów-Rzeszów. Do przygotowywanej przez Włochów koncepcji dostosowywania infrastruktury kolejowej w naszym regionie do wymogów unijnych wnosiłem istotne poprawki. Biuro projektowe Delta Triazone już je uwzględniło Super Nowości z dnia 02_02_2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronny Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.proxy.aol.com 03.02.05, 12:53 Przygladam sie tej dyskusji z boku-jestem z Krakowa, studiowalem w Rzeszowie 3 lata, teraz koncze tutaj. Roznice sa ogromne zwlaszcza w tym, ze w porownaniu z Rzeszowem Lublin ma mase kompleksow, co doskomale tutaj widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 04.02.05, 13:36 www.joemonster.org PIPA RULEZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinek Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 09:33 jakbym byl z Rzeszowa to juz dawno mieszkalbym w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 83.238.200.* 05.02.05, 12:26 Jestem lubliniakiem czasami bywającym w Rzeszowie. Co ma wiec Rzeszow czego Lublin może mu zazdrościć? - czyściutkie ulice (brak śmieci, momentalnie wywożony śnieg, w Lublinie pryzmy potrafia leżeć tygodniami) - zadbaną starowkę (faktem jest że nie tak urokliwą i zabytkową jak lubelską) - komunikację nocną - multikino Helios - Rzeszów przynajmniej na pierwszy rzut oka wydaje sie bezpieczniejszy, ale to pewnie przeklada sie na to że tam dworce znajdują sie w centrum miasta, a nie jak u nas - lotnisko w Jasionce (a w Lublinie od kilku lat sie wykłocamy) (- no i w Bieszczady mają bliżej ;-)) Ogolnie Rzeszow robi dobre wrażenie. Jednak Lublin ma za to: - urokliwą starowkę - mnostwo zabytkow (w porównaniu z Rzeszowem) - mnóstwo knajpek (bardziej klimatycznych niż w Rz) - moc studentow, a to tez ma swoje znaczenie w kwestii klimatu miasta - fajne rzeczy którę ja osobiście lubię: skansen z cyklicznymi imprezami, Mikolajki Folkowe, Więcej rzeczy nie mogę sobie przypomnieć. Pozdrawiam zarowno Rzeszowiakow jak i Lubliniakow Michał W mojego "lubleskiego" punktu widzenia Rzeszow jest miastem czystym (czyściejszym od Lublina), bezpiecznym (prosze porównać okolice lubleskich i rzeszowskich dworców nocą, na marginesie jednak dodam że w Rzeszowie dworzec kolejowy jest w centrum, wiec maja latwiej), przyjaznym mieszkańcowi (Rz ma komunikacje nocną czego brakuje w Lublinie, sporo niezłych ścieżek rowerowych, multikino Helios, no i lotnisko w Jasionce), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidor Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:58 Strasznie nie lubię takich porównań, gdyż zawsze jedna ze stron musi być "mądrzejsza", tą "mądrzejszą" stroną teraz jest chyba Lublin, bo na rzeszowskim forum nie znalazłem obelg pod adresem Lublina ;-) Co do Rzeszowa to jedno jest pewne, Rzeszów jest mały (tylko 161 000 mieszkańców), ale ma wszystko co w dużych miastach, no może prawie, nie ma np. opery... jednak pod wieloma względami w niczym nie odbiega od innych miast, może właśnie z tym mamy problem... niby taki malutki ten Rzeszów a musimy się z nim porównywać... ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 05.02.05, 14:34 Kurcze-zadalem to pytanie nie spodziweajac sie... tego. Wiedzialem, ze duzo ludzi kursuje miedzy L. i Rz. i myslalem, ze znajde tu jakies uwagi, spostrzezenia... A z tego sie robi jakas licytacja i nagonka Lublina na Rzeszow, Lublina na Lublin, Olsztyna na Lublin. Jednak z Rzeszowa gosci rzucajacych miesem na Lublin nie widze. Ciekawe po tych wszystkich wypowiedziach, ze Rzeszow jako stolica woj. to pomylka itd. Podstawowa roznica miedzy nami (co wynika z tej dyskusji) to to, ze Rzeszowiacy maja do siebie wiecej dystansu i moze poczucia humoru... no ale gdy sie mieszka w miescie z wielka ci..;) pozdrowienia dla Lublina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZL Do wszystkich palantów oraz ludzi mądrych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 18:27 Pytanie dotyczy Rzeszowa, co my Lublinianie sądzimy o Rzeszowie, a nie porównania tych miast, czy rzucanie obelg do kilku innych jeszcze miasteczek, czy miast wojewódzkich. Rzeszów to miasto ładne w centrum, z przyjemnymi uliczkami, ludzie sympatyczni i wredni w takiej samej proporcji jak w całej Polsce, czyli ani na plus, ani na minus. Palantów rozumiem przez tych zakompleksionych "człowieczków", którzy odbierają prawo miastom do bycia stolicami województw itd. itp. Każde miasto ma do tego prawo i nadaje się do tego. U Gdańszczan kompleksy przejawiają się nienawiścią do woj. kujawsko-pomorskiego (chcieliby mieć je w swoim "królestwie") i do Warszawy, która wsadziła Elbląg do pomocy Olsztynowi (a to riposta dla tego zarozumiałego Olsztynianina), który jest zbyt mały i za biedny, żeby "pociągnąć" samodzielnie województwo. Dla was zakompleksione ćwoczki z Lublina, mam inną ripostę..."mądrzy" to wy nie jesteście (ja też, bo ja też jestem z Lublina, ale mam inne zdanie i umiem czytać pytania tak mi się wydaje), jak możecie porównywać to miasto z Rzeszowem? Z Krakowem? Z Olsztynem? Jak was pytają co sądzicie o Rzeszowie, to powiedzcie co sądzicie o Rzeszowie pod kątem Rzeszowa, a nie Lublina. Po co ta bezsensowna i idiotyczna gra "kto jest lepszy"? A gó.. jesteśmy lepsi z naszym zapyziałym miastem (kocham je i szanuję i niesamowicie mi się podoba <mieszkam tymczasowo w Gdańsku i cholernie tęsknię do Lublina>), syfiastym dworcem PKS i pięknym PKP. Co z tego, że mamy jedną z piękniejszych starówek w Europie (takiego charakteru nie ma żadna inna), skoro władze mają to daleko w ... tyłku i nic z tym nie robią, co z tego, że mamy XVII, XVIII i XIX wieczne, prześliczne pałace, skoro nikt o nich nie wie spoza Lublina? Co z tego wszystkiego, że jest to śliczne, urocze i przytulne miasto, skoro dajemy taką wizytówkę jak to forum chociażby? Czy nie lepiej docenić to co można zobaczyć i poczuć w Rzeszowie, Poznaniu, Wrocławiu, Zaklikowie i Krężnicy Jarej niż porównywać i twierdzić, że wszystko to dziura beznadziejna, a Lublin to pępek świata? Ja się cieszę z każdego pobytu w Rzeszowie, poznałem tam sympatycznych ludzi, kilka ciekawych miejsc, a Lublin w sercu moim zostaje nietknięty. Czy nie lepiej powiedzieć dobrze o Rzeszowie? Zasługuje na to, uwierzcie. A jak ktoś zada pytanie, co sądzicie o Lublinie, to wtedy się popiszcie, ale nie porównując, tylko opisując. Pozdrawiam serdecznie Rzeszowian i polecam to miasto do zwiedzenia i nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.chello.pl 05.02.05, 19:22 mieszkałem służbowo w Rzeszowie przez ostatnie sześć lat,rozwój miasta dział się na moich oczach.przez te lata miato bardzo dynamicznie się posunęło do przodu, tylko pozazdrościć, a w Lublinie w porównaniu do Rzeszowa nie dzieje się nic, wprost cofa się, Lublin podupada.co do stolicy regionu jaką jest Lublin to w tym tempie już nią nie będziemy zbyt długo. gratuluję Rzeszowowi. miasto naprawdę jest świetne a i wszelkie zakupy z przyjemnością tam robię i specjalnie na nie jadę z Lublina kilka razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.chello.pl 05.02.05, 21:56 a do tego muszę koniecznie dodać, że ludzie w Rzeszowie i na podkarpaciu są przyjaźni, uprzejmi, zdecydowanie są lepsze relacje międzyludzkie niż w Lublinie. polecam Rzeszów do bliższego poznania. mimo iż jestem rodowitym lublinianinem to Rzeszów po sześciu latach stał się dla mnie ''moim miastem'' do którego zawsze chętnie wracam. mój gorący apel do wszystkich mieszkańców- trzeba chdzić na wybory samorządowe, zmieńcie tych ludzi co są od lat we władzach Lublina, którzy nic nie robią dla miasta.od tego kto jest w samorządzie i jak rządzi baaaardzo dużo zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Creature Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.resetnet.pl 08.02.05, 01:01 Zapmniałeś dodać że w Rzeszowie być nie miał Chello z któego obecnie korzystasz Zdania są podzielone jak widać nawet wśród rzeszowian o czym może świadczyć ten link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=19584984&a=19994856 Ja osobiście nie zamieniłbym samego widoku z wieży trynitarskiej na żadne cuda świata. Spieranie sie któro miasto jest lepsze nie ma sensu, bo tego nie da się zmierzyć żadnymi obiektywnymi metodami. Wystarczy, że na świecie znajdzie sie choć jedna osoba, która będzie uważać że Rzeszów to najwspanialsze miasto na świecie i ze swojego punktu widzenia będzie miała racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.chello.pl 08.02.05, 12:05 chello bym nie miał ale za to kręgielnię ( a nie taką "lipę" z demobilu jaka jest w Lublinie ), dobrą salę kinową, jeszcze kilka innych rzeczy można wymienić które są w mniejszym Rzeszowie a w " stolicy regionu " nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez komantarza Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 15:38 Lublin stolicą regionu? :D Chyba części województwa lubelskiego. Jeśli uważasz Rzeszów za część regionu lubelskiego to popytaj w Polsce jaka jest opinia o Rzeszowie a jaka o Lublinie. Bo Rzeszów uchodzi za miasto któremu bliżej do Krakowa niż jakiegoś tam Lublina i przy którym Lublin wygląda jak wschodnia wiocha. Prędzej Rzeszów byłby stolicą regionu niż ten zaściankowy Lublin z krzywymi ulicami i odcięty od wszystkiego. Śmierdzące brudne, odrapane miasto i wy umiecie napisać że Rzeszów jest brzydki? Popatrzcie na swoje autobusy albo kina itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:57 Rzeszów jest nieduży, ale nie musi się wstydzić, jest lepiej wyposażony niż niektóre większe miasta, przykładów nie muszę podawać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VS Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.02.05, 15:12 Miałem okazję być w Rzeszowie,ale tylko przejazdem(punkt docelowy Krynica),więc miasto to mogę oceniac tylko na podstawie tego co widziałem po drodze.Ogólne wrażenia moje i współpodróżników:miasto ma mało ulic dwukierunkowych,wjeżdżająć do niego nikt by nie powiedział,że to miasto wojewódzkie(pewnie wynika to z małej liczby mieszkańców),przejeżdzając przez miasto rzucają się w oczy obdrapane budynki(coś jakby Kunickiego w Lublinie),natomiast wszystkim podobała sie bardzo wielka Ci.a w środku miasta:-)Wasz kompleks handlowy w którym jest multikino w niczym nie przypomina podobnych inwestycji w innych miastach,ale na pewno w środku jest fajnie(co do architektury to naprawde jest shit),wolałbym,żeby w Lublinie powstało coś ładniejszego,a nie budowla typu hangar,no ale narazie to w ogóle trzeba sie modlić żeby coś powstało:-P Zaskoczyła mnie jedna rzecz-mianowicie Rzeszów ma 2 salony Mercedesa,to dosyć sporo jak na tak małe miasto(ciekawe czy obaj Dealerzy na tym zarabiają).W drodze powrotnej przyciśnięci głodem chcieliśmy zajechać w Rzeszowie do Mcdonalda,ale po drodze nie zauważyliśmy żadnych kierunkowskazów i pomysł upadł (pewno Mcdonald oszczedza kase na oznaczeniach Ogolnie miasto przejazdem jest brzydkie tak jak wiekszosc Polskich miast,choc moim zdaniem jest kilka ladniejszch, w tym Lublin.Nie mialem okazji zwiedzic starowki ktora podobno macie i porownac jej z lubelska,ale moze kiedzys.Pozatym na ulicach malo ludzi,miasto sprawia wrazenie wymarlego,cos jak Lublin w wakacje.Tyle z moich obserwacji i subiektzwnzch odczuc.Pozdro dla Rzeszowian!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: 82.177.98.* 09.02.05, 20:17 mulitipleks nie jest w obiekcie handlowym tylko osobnym budyniem tak wiec nie wiadomo co widziales:) zycie koncentruje sie na starowce wiec trudno zeby tabuny ludzi chodzily gdzies po za centrum, wjezdzajac od strony Lublina i Warszawy faktycznie nie wyglada za ciekawie, jadac od strony Krynicy jest duzy znak w ktora strone do Mcdonalda wiec trzeba po prostu sie rozgladac, z reszta to akurat nie jest istotne bo Mc atrakcja nie jest wiec oznaczac nie wiadoma jak nie ma sensu( a tak wogole to McD.. jest przy multipleksie) wiec jak widziles kino to musiales widziec maka:) pozdrawiam Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VS Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 09.02.05, 22:41 To faktycznie,może widziałem coś innego niż mltipleks,jeśli tak,to zwracam honor (jeśli chodzi o multipleks oczywiście:-P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.autocom.pl 10.02.05, 10:33 Dorzucę pare groszy z Krakowa jako rodowidy rzeszowianin który poznał lubelskie uczelnie:) 1. Mentalność ludzisk galicyjska a maentalność ludzi kongresówki, na plus dla tych pierwszych, była o tym już tu mowa. 2. Lubelszczyzna jak i Podkarpacie to regiony rolnicze więc stolice tych województw, to swoiste skrzyżowania "metropolii z wiochami". 3. Starówka i klimat akademickości Lublina przewyższają w cuglach Rzeszów. 4. Rzeszów jest małym miastem, na łapach można dojść z centrum na każde osiedle w około pół godziny (nocne autobusy do tego niepotrzebne), posiadające za to wszystkie walory miasta dużego (brakuje mi w nim akła parku), a rozwija sie że hoho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandragora Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.resetnet.pl 10.02.05, 15:18 Wy tam jakoś w Rzeszowie zdaje sie nazywacie galerie handlowe kontynentami:) Gdy się wjeżdża od strony Lublina troche przytłacza szarość, ale ogólnie sprawia wrażenie zadbanego miasta. Niedawno miałem przyjemność być w klubie "Le Greco" fajny koncert ale sama okolica niezaciekawa, zwłaszcza wieczorem. Akedemia to chyba dla burżujów jest? Czy macie jeszcze coś lepszego? Korzystając z tego tematu podziele się takim wrażeniem. Mianowicie wydaje sie, że za Rzeszowem stoją inne miasta które mu podlegają typu Łańcut, Krosno, Przeworsk, Leżajsk i traktują go jako "swój". I w tym temacie nawet miasto rowerów wychwala Rzeszów. Nie są zazdrośni o stolicę województwa tylko są dumni ze "swojego" Rzeszowa. To jest ciekawe, bo w przypadku Lublina jest raczej odwrotnie. Weźmy np. taką Łęczną, Kraśnik, Zamość, Puławy- tam mało kto pozytywnie wypowie się o Lublinie. Gdyby przyłączyć Świdnik to "łyknęlibyśmy" Bydgoszcz, ale Świdniczanie prędzej zdechną niż dadzą się wcielić. Może odrobine przesadzam, bo znam opinie tylko pojedyńczych ludzi z tych miejscowości, ale narzuca się właśnie takie spostrzeżenie. Dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.autocom.pl 10.02.05, 19:01 do Mandragory! Byłaś w "Le Greco" a to osiedlowa knajpa z drugiego garnitury. Akademia www.akademiaklub.pl/ - jeden z najlepszych klubów w kraju wg artystów (Kazik często w koszulce tego klubu sie pojawia w tv)to ostatnio miejsce modne dla całego Podkarpacia, rzeszowianie wybrali ostatnio inne. Teraz na topie są kluby muzyczne: Deja vue, Appolo,Chilli klub i Piano. Program TVN "Co za noc" już dwukrotnie gościł w Rzeszowie, co się inny miastom raczej nie zdażało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.autocom.pl 10.02.05, 19:03 tak przy okazji: cozanoc.tvn.pl/index.php/section=city/city=rzeszow/zone=main/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandragora Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.resetnet.pl 10.02.05, 20:39 Był i u nas Oliwer Janiak w MC:) Ale za to u Was nie kręcili teledysku disko polo w Realu, pt. "Hipermarkety":P A Akademia owszem niczego sobie, ale i tak wole Le Greco, bo to u Was coś takiego jak w Warszaiwe CDQ. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 19:39 Wypraszam sobie nazywanie Stalowej Woli miastem rowerów. To było dawno i nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandragora Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.resetnet.pl 10.02.05, 20:45 Przepraszam najmocniej. A Pławo może być? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:51 Pławo to dzielnica, tak jak Abramowice w Lublinie. Czy na Lublin mam mówić Abramowice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandragora Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: *.resetnet.pl 10.02.05, 21:42 Abramowice z historycznego punktu widzenia nie są dla nas tak ważne jak dla Was Pławo, więc to nie to samo. Ale w ramach ugody proponuję Stalówkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Moja subiektywna ocena Rzeszowa: IP: 80.51.168.* 11.02.05, 12:35 SERCE PODPOWIADA ROWEREM ZDROWIEJ! Życzliwe pozdrówka dla Stalówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:35 w Rzeszowie rzadzi prawica w tym tak nie lubiany przez wielu tutak LPR. i co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommi Bitwa o wschod-kurier lubelski: IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 20.02.05, 19:24 Za Kurierem Lubelskim!!!!!!: PORÓWNALIŚMY NAJWIĘKSZE MIASTA NA TZW. ŚCIANIE WSCHODNIEJ Kto wygra walkę o przejęcie palmy pierwszeństwa na ścianie wschodniej? Bój toczy się między Rzeszowem, Lublinem i Białymstokiem. Najlepszą pozycję ma na razie najmniejszy Rzeszów, który wypada najlepiej wśród rywali we wszystkich rankingach porównujących jakość życia czy potencjał gospodarczy miast w Polsce. Dotarliśmy do najnowszego — jeszcze niepublikowanego — rankingu potencjału gospodarczego miast polskich, które opracowało Centrum Badań Regionalnych. Wśród 65 największych miast Rzeszów plasuje się pod tym względem na 3. miejscu. Znacząco wyprzedza zarówno Lublin (17. miejsce), jak i Białystok (19.). — Różnice są spore, ale wszystkie duże miasta na wschodzie Polski znajdują się w tej samej — pierwszej kategorii. Żadne nie przekroczyło bariery i nie weszło do miast z grona ekstraklasy — mówi Wisła Surażska, szefowa Centrum Badań Regionalnych w Warszawie. — Warto jednak zwrócić uwagę na silną pozycję miast województwa podkarpackiego. Lublin i Białystok wyprzedza nie tylko Rzeszów, ale również Krosno, które znalazło się na siódmym miejscu. Jaka jest waga takich rankingów? — To bardzo subiektywne zestawienie, pozycja na liście zależy w końcu od arbitralnie przyjętych kryteriów. Ważniejsze niż miejsce na liście jest odczucie mieszkańców: czy żyje im się dobrze czy źle — przekonuje Marcin Stopa, rzecznik prezydenta Rzeszowa. Nie ukrywa jednak satysfakcji z wysokich notowań Rzeszowa. — Dobre miejsce w takich zestawieniach ma swoje przełożenie na większe zainteresowanie inwestorów. W końcu warto zwrócić uwagę na miasto, które plasuje się w gronie najlepiej ocenianych w kraju. – Rzeszów nam ucieka w rankingach – przyznaje Wiesław Perdeus, zastępca prezydenta Lublina. — Nie znaczy to jednak, że tracimy swoją pozycję. Rzeszów to raczej krótkodystansowiec, Lublin porównałbym do długodystansowca. „Odległość”, którą teraz tracimy w rankingach, nadrobimy w najbliższym czasie. Ranking CBR brał pod uwagę cztery podstawowe kategorie: aktywność gospodarczą, infrastrukturę miejską, przyciąganie nowych mieszkańców oraz aktywność obywatelską. W każdej kategorii zrobiono odrębny ranking. Suma punktów w poszczególnych klasach wyznaczyła ostatecznie miejsce w całościowym zestawieniu. Pod względem aktywności gospodarczej (liczba prywatnych firm, w tym spółek z kapitałem zagranicznym, wielkość sektora otoczenia biznesu, dochody mieszkańców) Rzeszów znalazł się na 7. miejscu, Lublin dopiero na 23, o trzy miejsca wyżej niż Białystok. Lublin zdecydowanie odstaje od pozostałych miast ze wschodu Polski w kategorii „miejska infrastruktura” (dostęp do wodociągów i kanalizacji, oczyszczanie ścieków, procent dróg ulepszonych). Rzeszów zajmuje w tym zestawieniu bardzo wysoką 2. pozycję. — Stawiamy na drogi, budujemy m.in. obwodnice z częścią autostrady — twierdzi Stopa. — W tym roku na same inwestycje drogowe wydamy 60 mln zł. Tymczasem Lublin na inwestycje drogowe wyda w 2005 r. dwa razy mniej niż Rzeszów. A w kategorii infrastruktury miejskiej zajmuje w rankingu CBR dopiero 39. miejsce. Oddając pole nie tylko Rzeszowowi, ale i Białemustokowi (12. pozycja). — Po 1990 roku w Białymstoku było kilkaset kilometrów ulic gruntowych, teraz zostało ich tylko kilka kilometrów. Obecnie jedną z największych inwestycji drogowych jest budowa tunelu, który udrożni komunikację w mieście — wylicza powody wysokiej pozycji Białegostoku Tadeusz Arłukowicz, rzecznik prezydenta Białegostoku. Spośród trzech miast „Polski B” tylko Białystok w ciągu ostatnich trzech lat zwiększył liczbę mieszkańców. Przyrost mieszkańców w stolicy Podlaskiego wyniósł 0,6 proc. Z pozostałych miast mieszkańcy uciekają (Lublin — minus 0,3 proc., Rzeszów — minus 0,7 proc). — Tracicie najbardziej aktywnych, którzy wyprowadzają się szukając lepszej szansy na życie — tłumaczy Surażska. Zdaniem Surażskiej wyjaśnieniem wysokiej pozycji Rzeszowa w rankingach jest znaczna aktywność obywatelska mieszkańców Podkarpacia. — Tu rządzący muszą się bardzo starać, aby w oczach wyborców zapisać się jako dobrzy gospodarze — tłumaczy Surażska. — To zmusza radnych, władze miasta oraz parlamentarzystów do współpracy. Na Lubelszczyźnie, gdzie np. frekwencja wyborcza jest prawie dwa razy niższa niż na Podkarpaciu, osoby, które dochodzą do władzy, nie są praktycznie kontrolowane przez nikogo. To nie zmusza ich do żadnego wysiłku podczas sprawowania kadencji. – Lobbyng posłów na rzecz województwa jest bardzo istotnym elementem naszego rozwoju — nie ukrywa Stopa. — My tymczasem nie umiemy współpracować. Nie potrafimy wspólnym głosem krzyczeć o przyznanie nam większej puli pieniędzy — stwierdza Perdeus. — Rzeszów potrafi. Przykłady? Na rozbudowę lotniska w Jasionce przeznaczono 61 mln zł z pieniędzy centralnych. Te pieniądze trzeba było wychodzić w Warszawie. Na Lubelszczyźnie zamiast wspólnego frontu na rzecz powstania dużego lotniska mamy walkę między samorządami o to, gdzie powinno być ono zlokalizowane. Władze Lublina stawiają na rozbudowę lotniska w Świdniku. Samorząd województwa forsuje tymczasem koncepcję budowy od podstaw lotniska w Niedźwiadzie. Rzeszów skorzystał też na umowie „offsetowej”, czyli środkach, jakie Amerykanie zobowiązali się zainwestować w Polsce w związku z zakupem przez Polskę samolotów F16. Z rzeszowską Wytwórnią Sprzętu Komunikacyjnego szeroką współpracę rozpoczął koncern Lockhead Martin. — A to pociąga za sobą kolejne inwestycje amerykańskie — stwierdza Stopa. W Lublinie tymczasem największe inwestycje ostatnich lat są związane głównie z budową centrów handlowych. — To nienaturalna sytuacja — przyznaje Perdeus. — Podobnie jak to, że największym inwestorem w Lublinie jest samo miasto. Lublin może rozwijać się tylko dzięki inwestorom zewnętrznym, za pieniądze z budżetu miasta nie jesteśmy w stanie wybudować wszystkiego. Zdaniem Perdeusa dominująca pozycja Lublina na wschodzie Polski, mimo niskich notowań w rankingach, jest niezagrożona. — Jesteśmy największym miastem w tej części kraju, nasz potencjał ludzki jest najsilniejszy — wyjaśnia Perdeus. — Ale nie możecie czekać, aż manna spadnie z nieba — ostrzega Surażska. — Dla mnie Lublin i jego słabe notowania są zagadką. Wydaje mi się, że miastu po prostu brakuje wizji. Artur Jurkowski STATYSTYCZNIE Gdzie żyje się najlepiej? W ostatnim rankingu tygodnika „Polityka” (czerwiec 2004 r.) Lublin znalazł się na 25. miejscu (905 punktów) wśród 66 badanych miast. Wyprzedziły nas zarówno Białystok (21. miejsce – 939 punktów), jak i plasujący się w czołówce Rzeszów (7. miejsce – 1047 punktów). Pierwsze miejsce w rankingu zajął Sopot (1174 punkty), drugie – Warszawa – 1158 punktów. W badaniach uwzględniono kilkadziesiąt czynników decydujących o jakości życia mieszkańców. M.in. stopa bezrobocia, średnie wynagrodzenie brutto, dochody miasta czy liczba firm działających na terenie aglomeracji. Pod uwagę wzięto też sytuację mieszkaniową, np. powierzchnię zajmowanych lokali, wyposażenie techniczne oraz warunki życia w mieście: gęstość zaludnienia, sieci handlowe, liczbę kin, bibliotek. INWESTYCJE SAMORZĄDóW W latach 2001-2003 najwięcej z dużych miast na wschodzie Polski inwestował Rzeszów, w przeliczeniu na jednego mieszkańca wydatki wyniosły 248,76 zł. Dało to stolicy Podkarpacia 8. miejsce w kraju. Białystok był na pozycji 14. – średnia wydatków 178,23 zł, Lublin uplasował się na miejscu 16. – 160,04 zł. Najwięcej inwestowały Katowice 628,27 zł. W z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Tak to sie robi w "miescie"... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.03.05, 16:13 Gratuluje wam "Parady"... a tak to sie robi na serio: radni zgodzili się na wystawienie na sprzedaż działek znajdujących się przy hotelu Rzeszów. Zainteresowana ich kupnem jest amerykańska firma Cushman&Wakefield&Healey, która chce wybudować tam najnowocześniejsze w Rzeszowie centrum konferencyjno-handlowo-rozrywkowe. Rzeszów. Projektanci największego centrum handlowego wprowadzili część zmian, których żądali radni. Ci, zdecydują jutro czy sprzedać działkę, na której ma stanąć "Galeria Hotel Rzeszów”. "Galerię” chce wybudować amerykańska firma Cushman&Wakefield Healey&Baker. Przedstawiony wcześniej projekt wzbudził dużo kontrowersji wśród radnych, którzy zażądali kilku drastycznych zmian. - Zmieniliśmy projekt tak, aby spełnić niektóre oczekiwania radnych. Wszystkiego jednak nie da się zrobić, bo to podważałoby sens budowy centrum. Dotyczy to zwłaszcza drastycznego zmniejszenia powierzchni - mówi Maciej Łobos z pracowni projektowej MWM w Rzeszowie. Inwestor zgodził się na zmniejszenie powierzchni o 5 tys. metrów kw. Zmieni się również kształt budynku. W części położonej od strony dworca podmiejskiego będzie on sięgał na wysokość ok. 30 metrów, czyli prawie tyle, co hotel Rzeszów. Ma się tu mieścić multikino. Architekci zaproponowali również nowe rozwiązanie połączenia centrum z ul. Krakowską. Na wysokości ul. Króla Augusta powstanie nowy przejazd kolejowy, przez który będzie można się dostać na Krakowską. - Staraliśmy się również rozwiązać problem braku zieleni wokół centrum. Przesunęliśmy budynek od ul. Krakowskiej o ok. 20 metrów. W tym miejscu powstanie plac, na którym będą drzewa i krzewy. Być może pomyślimy również o tzw. zielonych dachach. Mam nadzieję, że radni będą usatysfakcjonowani tymi zmianami - mówi Łobos. Remont słynnego Centrum Handlu Sztuki i Biznesu Stary Browar w Poznaniu kosztował 66 mln dolarów. Dla porównania, amerykańska firma Cushman&Wakefield, która zainteresowana jest inwestowaniem w centrum handlowe wokół hotelu "Rzeszów” może wydać około 60 mln dolarów. Tyle ma kosztować hotel o czterogwiazdkowym standardzie, pasaż handlowy, kina, kluby odnowy biologicznej i wiele innych atrakcji, w których zamożni nie będą mieli problemu z wydaniem każdych pieniędzy. Amerykanie pytani dlaczego nagle zainteresowali się Rzeszowem, odpowiadają krótko: Waszym atutem jest jedyne we wschodniej Polsce lotnisko i graniczny region na linii Unia Europejska - Ukraina. - Dużo w tym racji - potwierdza dr Krzysztof Kaszuba, ekonomista. - Nasi europarlamentarzyści powinni zrobić wszystko, by ściągnąć tu wyjazdowe posiedzenia UE, seminaria unijnych urzędników. A to jest realne, zwłaszcza, gdy będzie odpowiednie zaplecze konferencyjne i hotelowe. Kaszuba tłumaczy, że po tym, jak powoli opada zachwyt rzeszowian nad hipermarketami, teraz przyszedł czas na galerie. - Hipermarkety to jest szybki biznes spożywczy - mówi ekonomista. - Galeria to propozycja dla ludzi, którzy maja czas, ochotę i pieniądze, by nie tylko kupić markowe ciuchy, ale i wypić kawę, zagrać w kręgle, oglądnąć film, przeczytać książkę. W 2006 r. rzeszowianie będą mieli trzy takie miejsca do wyboru. Oprócz Amerykanów, do budowy galerii startują też "Conres” i firma "Womaks” Ta pierwsza powstanie przy ul. Kopisto. - Zapewni możliwość atrakcyjnego spędzenia czasu dla całej rodziny. Jak w warszawskich centrach pojawią się wykwalifikowane opiekunki, które zaopiekują się małymi dziećmi, rodzice znajdą czas na kino, kosmetyczkę, masaż - mówi Edyta Cupryś, prezes "Conresu”. Przyszła Galeria Nowe Miasto to: trzygwiazdkowy hotel na 120 miejsc, powierzchnia biurowa o podniesionym standardzie do wynajęcia, kluby fitness, sale kinowe, billardowe, puby, restauracje i ściany wspinaczkowej Odpowiedz Link Zgłoś
slavres Re: Tak to sie robi w "miescie"... 25.03.05, 15:35 Popatrzcie na stronę Urzędu Miasta Rzeszowa. W roku 2005 samo miasto planuje ponad 250 inwestycji!!! www.erzeszow.pl/2794/2794/ Odpowiedz Link Zgłoś
slavres Re: Tak to sie robi w "miescie"... 25.03.05, 15:45 Autopoprawka. Po przeliczeniu wszystkich inwestycji na tej stronie wychodzi razem 388 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackvader Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 25.03.05, 22:33 Gość: GSM 30.01.2005 23:30 napisal: +++++++++++++++++++++ A ja mieszkam na pograniczu tych województw, bo w Stalowej Woli i uważam, że Lublin jest teraz mocno zaniedbanym miastem, ze szczególnie nieuprzejmymi paniami na dworcu PKS. +++++++++++++++++++++ Wyglad starowki jak i calego centrum bardzo szybko sie zmienia. w ciagu roku wyremontowano lub zaczeto gruntowny remont conajmniej kilkunastu kamienic w centrum. szkoda ze bazgroly pseudograficiarzy nie sa zmywane na bierzaco. Ale instalowany monitoring moze to zmienic. Co do PKS-u to u nas w stalowce panie sa znacznie gorsze, zwlaszcza te w informacji, nieprawda? Lublin posiada za to jeden z najladniejszych i najbardziej zadbanych dworcow PKP, ktory moze byc przykladem kooperacji biznesu i kolei. +++++++++++++++++++++ te pseudo listy gończe za Putinem rozklejone na wszystkich przystankach, +++++++++++++++++++++ Studenci maja poprostu wiecej kasy, lub ekonomiczniejsze drukarki niz w Rz. ;-) +++++++++++++++++++++ Przed referendum gminnym władze lubelszczyzny organizowały spotkania i przekonywały o poparciu "przejścia" spod władzy Rzeszowa pod Lublin. +++++++++++++++++++++ ma rodzine w wielu miejscowosciach gminy Harasiuki i o zadnym szkoleniu nie slyszalem. Ludzie maja przyzwyczajenia i wola zalatwiac sprawy w Nisku , czy Stalowej Woli. A wiekszosci ludzi to zwisalo wiec nie poszli. +++++++++++++++++++++ Oczywiście, ma to znaczenie symboliczne, ale jednak. Pora przestać twierdzić, że Rzeszów to Polska C. +++++++++++++++++++++ B- ;-) ++++++++++++++++++++ Malutkie centrum, kilka klinik-szpitali i uniwersytet? Poza tym ogromne blokowiska rodem z PRLu. W czym jest lepszy od Rzeszowa? W większej ilości bloków z wielkiej płyty? ++++++++++++++++++++ Sporo szpitali, bardzo dobrych zreszta. Z podkarpackiej stalowej woli ciezsze przypadki wozi sie do Lublina, nie do Rz. Dwa uniwersytety, dwie akademie i politechnika. Ogolnie (razem z prywatnymi prawie 100 tys studentow. Miasteczko akademickie z prawdziwego zdazenia. Wokol Lublina powstaje sporo nowych osiedli. Pozatym co do wielkiej plyty, to przeciez na rzeszow mowi sie "betoniarnia":-) +++++++++++++++++++ Mieszkam na Podkarpaciu i wiem. Rzeszów, Mielec, Dębica, Stalowa Wola, Tarnobrzeg, Jasło, Krosno- jakby nie patrzeć, ośrodki przemysłowe większe lub mniejsze. A na Lubelszczyźnie gdzie są takie ośrodki oprócz Bogdanki i Azotów Puławskich? ++++++++++++++++++ ja tez tu mieszkam i takie osrodki jak w St. Woli czy tarnobrzegu sa tylko problemem bo wala sie i nie ma wiekszych szans na ich uratowanie - co dla mnie jest bardzo przykre. Bogdanka - kopalnia (chyba jedyna w polsce przynoszaca zyski) Pulawy - na piedziesiatym ktoryms miejsc listy najcenniejszych polskich przedsiebiorstw - duze zyski i caly czas inwestycje. sonnenkinder 01.02.2005 21:05 napisal: ++++++++++++++++ rudno nazwac plusami. Radom, Kielce czy Rzeszow mimo, ze mniejsze lepiej rozumieja mechanizmy +++++++++++++++++ Znam wielu ludzi z radomia-Tylko ronda, hipermarkety, stacje bezynowe, dresiarze i zlodzieje. Mlodziez zwiewa. Kielce tez probuja zatrzymac odwrot mlodziezy. Zle, bardzo zle porownanie. Gość: Michał 05.02.2005 12:41 napisal: ++++++++++++++++ W dawnym zaborze rosyjskim linie kolejowe miały przedewszystkim znaczenie militarne, wygoda obywteli nie miała znaczenia ++++++++++++++++ Budowano je w oddaleniu od miast, aby w razie jakiegos buntu nie stracic polaczenia kolejowego. Moze jestem uprzedzony do Rzeszowa bo mieszkam w stalowce, ktora jeszcze nie tak dawno byla podobnej wielkosci co rzeszow. Tyle ze wy dostaliscie stolice wojewodztwa i to was rozkrecilo, a nas wlaczono do Tarnobrzegu. I mielismy paradoks ponad 70-tysieczna Stalowa Wola, w wojewodztwie ze stolica w o polowe mniejszym miescie.Obecnie rzeszow traktuje St wole jako zlo konieczne. Mielismy autobus szynowy - jezdzi teraz w rzeszowie, W stalowej woli buduja 8 pietrowy nowy budynek szpitala, z ladowiskiem dla helikopterow na dachu specjalnie przystosowany do kardiologii - wladze rzeszowa juz kreca ze moze lepiej kardiologie walnac do starego, malego szpitala w Tarnobrzegu. Mowcie co chcecie, ale mnie sie politycka wladz w Rzeszowie poprostu nie podoba. Rozdaja wazne urzedy, okregi (odzialy krajowej dyrekcji drog, okregi sadowe itp) i inwestycje "po znajomosciach", a najchetniej biora wszystko dla siebie. Sadze ze zamiast klotni (ktora ja w sumie tez rozkrecam) i chrej rywalizacji Lublin i Rzeszow powinny dzialac w porozumieniu i wspolpracujac dbac o rozwoj calego regionu, a nie pakowac tylko kase w swoje stolice by pokazac kto silniejszy (tzw."zastaw sie, a wystaw sie") Odpowiedz Link Zgłoś
slavres Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 31.03.05, 20:07 blackvader wypisując coś na temat co Rzeszów dał Stalowej i innym miastom najpierw zapoznaj się z ustawami o samorządach. Przecież to nie zależy od Rzeszowa, jego Prezydenta czy Radnych jaki będzie budżet Stalowej lub Mielca. Podobnie przeanalizuj budżet województwa podkarpackiego i zobacz ile jest tak naprawdę inwestycji finanswoanych z budżetu Marszałka. To, że Stalowa Wola nie ma szczęścia do większych inwestycji może być winą władz, lub tez tak może być sporządzony budżet miasta. A to czy Stalowa będzie w Lubelskim, Świętokrzyskim czy też Podkarpackim to zastosuj stare powiedzenie "Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". A jeszcze, co Rzeszowowi zależeć może gdzie będzie oddział kardiologiczny? W Rzeszowie buduje się właśnie duży szpital kardiochirurgiczny / budowana jest już czwarta kondygnacja/. A wiedz, że większość ludzi z Rzeszowa lubi Stalową Wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ACAB Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.resetnet.pl 31.03.05, 23:46 to ja doleje oliwy do ognia i powiem że rzeszowska energetyka będzie podlegała Lublinowi:D Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_rz Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? 01.08.05, 19:13 Przykro mi ale nie. Energetyka Podparkacka, jakby ktoś nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: co mieszkancy Lublina sadza o Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:10 zgadza się, Rzeszów nie wejdzie do wspólnego worka czyli G czy E5, pozostaja niezalezni...z najwyzszymi cenami za energię w kraju, cfffaniaczki:))) Odpowiedz Link Zgłoś