Dodaj do ulubionych

Dom cadyka w Kazimierzu Dln.

28.03.05, 20:20
Świąteczny numer Dziennika Wschodniego przynosi wiadomość na temat domku, w
którym mieszkał niegdys żydowski cadyk, a który to domek został zburzony przez
Niemców w czasie wojny.Niedawno chciano go odbudować, na przeszkodzie stanął
brak zgody burmistrza. Czy ktos moze wie cos więcej na ten temat?? Dlaczego
burmistrz się nie zgodził?? Bardzo mni to ciekawi.
Obserwuj wątek
    • Gość: cad Re: Dom cadyka w Kazimierzu Dln. IP: *.lublin.mm.pl 28.03.05, 22:43
      A nie ciekawi cię, dlaczego Żydzi jako jedyni korzystają z następującego prawa:
      wyznaniowa gmina żydowska jest spadkobiercą majątku po osobach fizycznych -
      Żydach, którzy zmarli nie zostawiwszy spadkobierców (zamordowani w czasie wojny)
      (w przypadku Lublina chodzi o warszawską gminę żydowską, bo Lublinie gminy
      żydowskiej nie ma). Zgodnie z polskim prawem spadkowym, majątek osoby
      fizycznej, do którego nie ma spadkobierców, przechodzi na skarb państwa.
      Zrobiono wyjątek tylko dla Żydów? Dlaczego? Polaków też wymordowano bardzo
      wielu w czasie wojny i wielu z nich nie pozostawiło spadkobierców. Ich majątek
      przejęło państwo, a nie np. parafia (co odpowiadałoby przejmowaniu majątku
      przez wyznaniowe gminy żydowskie).
      • Gość: esterka Re: Dom cadyka w Kazimierzu Dln. n/t IP: *.man.pulawy.pl 29.03.05, 13:14
        tak się bulwersujesz że Żydzi jako jedyni korzystają z wyjątkowego prawa
        spadkowego. heh, ale że np. z byłej bożnicy zrobiono kino (tak jak w
        Kazimierzu) to jest wporządku?! w krajach byłego ZSRR w kościołach katolickich
        mieszczą się magazyny albo knajpy i to jest skandal, a potraktownie Żydów w
        taki sam sposób jest traktowane jako cos normalnego. brak słów!
        • robertw18 Ad "Esterka" 29.03.05, 14:30
          Chyba trzeba odróżniać to, że nie ma chętnych na odbudowę bożnicy i
          uczęszczanie modlitewne do niej, a to, że były i są w Rosji parafie oraz ludzie
          chętni by odnowić kościoły i modlić się w nich?
          W Holandii liczne kościoły są używane niemodlitewnie i też nie ma sprawy.
          Tak więc Esterka powinna odwołać swoje nieprawdziwe słowa o "potraktowaniu
          Żydów w taki sam sposób". Tylko, że jej "brak słów!". Oby nie z nienawiści do
          Polaków...
          Pozdr.
          • Gość: esterka Re: Ad "Esterka" IP: *.man.pulawy.pl 29.03.05, 15:52
            1. nienawiść do polaków? - chyba grbua pomyłka
            2. z tego co mi wiadomo (ale oczywiście moge sie mylić) kilka lat temu gmina
            żydowska (chyba) ubiegała się o odzyskanie synagogi-bezskutecznie...
            • Gość: H Re: Ad "Esterka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 16:04
              To jak to w końcu z tą bożnicą w Kazimierzu jest? Bo ja słyszałem, ze gmina ją
              odzyskała.
              • Gość: NEW Re: Ad "Esterka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:23
                a ja myslalem ze tu sa sami Polacy...
                • Gość: cadyk Re: Ad "Esterka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:34
                  Gmina odzyskała bóżnicę parę lat - działania okazały się skuteczne. Jednak w
                  czasach kiedy było tam kino budynek był ogrzewany i mimo, że działania
                  remontowe były podejmowane w małym wymiarze (ale były)nic nie niszczało. Teraz
                  od ponad roku w ramach "oszczędności" ogrzewanie jest wyłączone, bóżnica
                  niszczeje (dom jest kamienno-drewniany). Są pozorowane działania w kierunku
                  wynajęcia - były juz trzy niby-przetargi, ale mimo to, że chętni byli - nie
                  wybrano nikogo. Bóżnica niszczeje, nie ma w Kazimierzu praktykujących Żydów -
                  Gmina niby chce ją wynająć, ale nie wynajmuje.... Zagadkowe to trochę.

A tak wogóle to odbiegamy od tematu, bo bóżnica nie była przeciez domem
                  cadyka...
                • Gość: H Re: Ad "Esterka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 16:43
                  Gość portalu: NEW napisał(a):

> a ja myslalem ze tu sa sami Polacy...
                  A ty myślisz, ze są w Polsce ludzie, którzy nie mają ani kropli żydowskich,
                  ukraińskich, niemieckich, ormiańskich i nie wiadomo jeszcfze jakich genów? Nie
                  ma. Nawet nie wiecie, jak jesteśmy wszyscy przemieszani - i pamiętajmy, że
                  dawniej to nikomu nie przeszkadzało - to dopiero koniec XIX wieku wymyślił
                  nacjonalizm. Napisałem gmina nie okreslając jak, bo Kazimierz to miasto - więc
                  na pewno nie chodziło mi o gminę Kazimierz.
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: NEW ty mnie kompletnie nie zrozumiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 18:27
                    doskonale to wiem i sam o tym innym przypominam.
                    chodziło mi oczywiście o to że wszyscy jestesmy o b y w a t e l a m i p o l s k i m i i jako tacy powinnismy sie utozsamiac z tym krajem, szanowac go i siebie nawzajem i byc wobec tegoz kraju lojalni. a nie podoba sie to kraje ojczystego pochodzenia w większosci istnieją.
                    • folkatka Re: ty mnie kompletnie nie zrozumiałeś 31.03.05, 18:12

Okazało sie ze nie mozna spokojnie zapytac o nic związanego z Żydami- bo od
                      razu wywiąże się pyskówka
                      • Gość: ryża małpa Re: ty mnie kompletnie nie zrozumiałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 20:30
                        A to nie wiedziałaś , ze słowem gwarantującym duża ilośc odpowiedzie w necie
                        jest słowo "żyd"? Wystarczy wpisać i awantura jak ta lala - a tematy od sasa do
                        lasa - od komunizmu, przez wojne 7 dniową , palestynczyków, tsunami, spiski w
                        sprawie orlenu itd.

Gwoli sprawiedliwości dodam, że podobnie działają słowa "ksiądz", "kościół'
                        i "biznesman" Tylko generują inny rozrzut temtów.
                        • robertw18 "Folkatka" etc. (w sprawie "formalnej") 31.03.05, 21:14
                          Oto cała wypowiedź Folkatki: "Okazało sie ze nie mozna spokojnie zapytac o nic
                          związanego z Żydami- bo od razu wywiąże się pyskówka".
                          W tej pyskówce zapewne biorą udział posiadacze pysków? (A Folkatka go nie ma?)
                          Niezbyt to grzeczne określenie rozmowy, rozpoczętej przez Folkatkę, w której
                          nie padały obelgi, dopóki Folkatka nie zabrała głosu po raz wtóry.
                          "Ryza małpa" dodaje wypowiedź, która niewątpliwie jest przesadna, bo w choćby w
                          niniejszym wątku o zagadnieniach przez nią poruszanych (a tematy od sasa do
                          lasa - od komunizmu, przez wojne 7 dniową , palestynczyków, tsunami, spiski w
                          sprawie orlenu itd.)- nie było mowy. A zwrot w rozmowie dotyczącej żydowskich
                          zabytków, dokonał się za sprawą Folkatki, która zająć się wolała nie Żydami i
                          nie zabytkami, lecz swoimi rozmówcami i ich "pyskówką".
                          Pozdr.

• Gość: m13 Re: "Folkatka" etc. (w sprawie "formalnej") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:40
                            Co stoi na przeszkodzie jest nas sporo w Lublinie wiec nalezy sie opodatkowac i
                            bedzie sciepa na nowe muzeum martrologii Zydow w naszym regjonie- moze jeszcze
                            jakies odszkodowania za zniszczenia wojenne a czego nie...
                          • Gość: NEW pełna zgoda z tobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:49
                            Typowa przeczulica wpadająca nieraz w histerię. Efektem jest najczęściej błedne koło i próba łapania własnego ogona.
                          • Gość: ryza malpa Re: "Folkatka" etc. (w sprawie "formalnej") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:49
                            no to dlaczego wiekszosc odpowiedxzi jest nie na temat?
                      • Gość: NEW Re: ty mnie kompletnie nie zrozumiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:47
                        Istotnie wywiązała się "straszna" pyskówka...
                        • Gość: cadyk Re: ty mnie kompletnie nie zrozumiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 00:29
                          Ludzie, nic nie jest czarno-białe!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka