Dodaj do ulubionych

Wybory rektora UMCS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 00:44
Najwyższy czas na ZMIANY. Prof. Kamiński jest świetnym kandydatem. Mam
nadzieję, że teraz nie zabraknie mu 5 głosów do zwycięstwa. To uczciwy i
prawy człowiek. Warto na niego postawić !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Durakiewicz Re: Wybory rektora UMCS IP: *.albq.qwest.net 09.04.05, 03:57
      Goraco popieram kandydature prof Kaminskiego. To czlowiek nowoczesny,
      energiczny, otwarty, doskonaly organizator i swietny naukowiec. Wazne tez ze
      jest spoza obecnego "ukladu", a kazdej instytucji potrzebne jest od czasu do
      czasu przewietrzenie! Mam nadzieje ze tym razem wygra wybory.
      Pozdrawiam,
      TD
      • Gość: student Re: Wybory rektora UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 08:08
        Tylko nie prof. Pomorski rektorem UMCS.
        • zjw Re: Wybory rektora UMCS 09.04.05, 11:50
          Modzi elektorzy uważnie posłuchajcie co kandydaci chcą....... ??? Czy dalej
          zaścianek i stara ekipa czy może szeroki świat!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: Marek Re: Wybory rektora UMCS IP: *.dyn.optonline.net 09.04.05, 13:38
      Prof Kaminski jest fantastycznym kandydatem. Swietny naukowiec, olbrzymia
      moralnosc, wiedza i wzystko naj... Jest moim rowiesnikiem i zawsze byl dla mnie
      niedoscignionym wzorem. Zycze UMCS takiego rektora.
    • Gość: obserwator Re: Wybory rektora UMCS IP: *.resetnet.pl 09.04.05, 14:21
      Gorąco popieram prof. Kamińskiego. A pan prof. Pomorski niech się lepiej
      wytłumaczy ze swojego zaangażowania w tej i owej radzie nadzorczej.
      • dociek Re: Wybory rektora UMCS 09.04.05, 19:56
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Gorąco popieram prof. Kamińskiego. A pan prof. Pomorski niech się lepiej
        > wytłumaczy ze swojego zaangażowania w tej i owej radzie nadzorczej.

Dysponowanie wiedzą ekonomicznej i umiejętnościami zarządzania, to chyba takie
        kwalifikacje trzeba posiadać w tych radach? Zaś przypadku spółek skarbu państwa
        wymagane jest ustawowo ukończenie kilkumiesięcznego kursu i zdanie państwowego,
        poważnego fachowo egzaminu. Sorry, ale dla mnie to raczej wzmacnia pozycję
        kandydata na szefa największego zakładu pracy w Lublinie, nieprawdaż?
        • Gość: Marek Re: Wybory rektora UMCS IP: *.dyn.optonline.net 09.04.05, 20:07
          Prof Pomorski specjalizowal sie w historii nie ekonmii. Zatem co on robil w tych
          spolkach, pisal ich historie.
          • dociek Re: Wybory rektora UMCS 09.04.05, 20:18
            Coś właśnie z historii. Słyszałeś np. o takim panu Leonardo da Vinci? Podobno
            był malarzem, a projektował wielce oryginalne urządzenia techniczne. Większość
            obytych w świecie i znających życie ludzi wie, że w obecnych czasach trzeba być
            bardzo mało elastycznym umysłowo albo nawet leniwym, by pozostawać tylko w
            ograniczonej przestrzeni wiedzy i umiejętności, którą posiadło się w szkółce
            czy na studiach.
            • Gość: Marek Re: Wybory rektora UMCS IP: *.dyn.optonline.net 09.04.05, 20:50
              Discover Leonardo da Vinci a man well beyond his time. Byl wynalazca, a ze przy
              okazji malowal dla przyjemnosci. On byl wielki i Twoje porownanie jest nie na
              miejscu, z calym szacunkiem dla prof.Pomorskiego.
            • Gość: mimi Re: Wybory rektora UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:03
              Ooooo! Niezly jestes z historii! Da Vinci w grobie sie przewraca.
              • Gość: Marek Re: Wybory rektora UMCS IP: *.dyn.optonline.net 09.04.05, 21:58
                Wiem o co Ci chodzi, chcesz z niego zrobic malarza pokojowego, ktory wplynal na
                historie i przez to jest historykiem. Jak tacy popieraja prof. Pomorskiego to
                tym bardziej jestem za moim prof. Kaminskim. Ten przynajmiej zajmuje sie
                prawdziwa nauka.
                • dociek Re: Wybory rektora UMCS 10.04.05, 09:52
                  Gość portalu: Marek napisał(a):

> Wiem o co Ci chodzi, chcesz z niego zrobic malarza pokojowego, ktory wplynal
                  > na historie i przez to jest historykiem.

Teraz to już ewidentnie przekraczasz granicę i po prostu ubliżasz. To świadczy
                  o "wysokim poziomie". To charakterystyczne zjawisko "kulturowe" po wielokroć
                  się potwierdza w tym specyficznym środowisku, tzw. "naukowym".

> zajmuje sie prawdziwa nauka.

Co jest, a co nie jest nauką i na dodatek prawdziwą, to kwestia odrębnej
                  dyskusji. Mam poważanie dla Prof.Kamińskiego i wcale nie występuję tu przeciwko
                  niemu, ale znam sporo przypadków "prawdziwych" naukowców, którzy są tak
                  wyspecjalizowani w swoich dziedzinach, że "spuszczenie wody w toalecie" po
                  sobie bywa dla nich problemem.
                  • Gość: Marek Re: Wybory rektora UMCS IP: *.dyn.optonline.net 10.04.05, 10:27
                    Ja nikomu nie ublizam. Ja jestem tylko zszokowany Twoim brakiem logiki i wiedzy.
                    Nie wiesz nawet kto to byl Leonardo da Vinci. Przy takiej logice i wiedzy
                    spuszczenie wody w toalecie to wielki problem, trzeba przeciesz podjac bardzo
                    wazna historycznie decyzje, czy zawolac mamusie czy 2-letniego brata.
    • Gość: ja Prof. Kaminski jest najlepszym kandydatem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:41
      • janbezziemi Re: Prof. Kaminski jest najlepszym kandydatem! 09.04.05, 18:44
        Kampania przedwyborcza? Nie przeliczcie sie zwolennicy Kaminskiego!
        • dociek Masz rację. To jednak kampania. 09.04.05, 21:26
          janbezziemi napisał:

> Kampania przedwyborcza? Nie przeliczcie sie zwolennicy Kaminskiego!

Faktycznie. To już frontalny atak na forum GwL stronników Prof.Kamińskiego.
    • Gość: humanista Re: Wybory rektora UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:46
      Trzymam kciuki za prof. Kaminskiego. Z calego serca zycze mu wygranej! UMCS
      potrzebuje czlowieka o nieposzlakowanej opinii jako autorytetu moralnego dla
      mlodziezy i nie tylko...
      • Gość: Bang! Re: Wybory rektora UMCS... IP: 129.81.192.* 09.04.05, 20:49
        Zdecydowanie popieram prof. Kaminskiego!
        Sadze, ze jest on lepszym gwarantem reform
        i modernizacji uniwersytetu.

P.S. Dodam tylko, ze od kilkunastu lat przebywam
        poza Polska. W tych wyborach nie mam zadnego
        wlasnego interesu...
        • Gość: Marek Re: Wybory rektora UMCS... IP: *.dyn.optonline.net 09.04.05, 20:54
          Ja tez nie mam zadnego interesu. Prof Kaminski to znakomity kandydat. Nikt
          jednak nie jest w stanie zmienic marazmu w naszej nauce, nawet tak znakomity i
          moralny kandydat. Ale moze chociaz troszeczke we wlasciwym kierunku. To lepsze
          niz nic.
    • Gość: Kawecki Re: Tylko Prof. Kamiński na rektora UMCS !!! IP: 212.182.116.* 09.04.05, 21:12
      Tylko Prof. Kamiński na rektora UMCS !!!
      ps.
      Jasiu, daj sobie spokój - nie nadajesz się do tego.
    • Gość: Ryszard Re: Wybory rektora UMCS IP: 212.182.116.* 09.04.05, 21:18
      Stępnik za Pomorskim pójdzie w ogień!
      • Gość: j24 Re: Wybory rektora UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:13
        to widac, slychac i czuc!
    • Gość: xxxxxxxxx Re: Wybory rektora UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:24
      Precz z pomorskim i kidybą!!!!!!!!!!!! Czy to prawda że kidyba ma być
      prorektorem???Dlaczego ci panowie kręcą całym Lublinem robiąc na tym
      miliony????? Co miał wspólnego pomorski z odlewnią??????????????
      • Gość: hh Re: Wybory rektora UMCS IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.05, 10:31
        Prof. Kidyba to bardzo pożądny gość i wybitny, uznany naukowiec. Z tego co
        wiem, nie zamierza być prorekorem.
        • Gość: Jadwiga Re: Wybory rektora UMCS IP: *.lublin.mm.pl 11.04.05, 12:10
          Obaj kandydaci są godni szacunku i uznania. Kampania negatywna swiadczy o braku
          kultury, a wybór należy do Ciebie. Przecież nie można wybrać obu.
          • Gość: kuba Re: Wybory rektora UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 21:09
            Forum nie sluzy kampanii ani negatywnej ani pozytywnej, a jedynie wyrazaniu
            sadow i opinii subiektywnych. Czyzby Jadwiga o tym nie wiedziala?
          • Gość: xyz Re: Wybory rektora UMCS IP: 212.182.116.* 20.04.05, 08:15
            Dlatego nie wybieramy pomorskiego, chociaż i tak zostanie.
    • shawman Spotkanie przedwyborcze? 11.04.05, 21:31
      Chętnie bym wysłuchał tego, co obaj kandydaci mają do powiedzenia na temat
      przyszłości naszej uczelni. Wiem, kim jest prof. Pomorski, ale nigdy nie
      poznałem jego zdania w tej kwestii, nie znam zaś całkowicie prof. Kamińskiego.
      Gdybyście wiedzieli coś o jakimś spotkaniu przedwyborczym, dajcie znać! ;)

Of course, kandydaci mogą takowe zlekceważyć, bo przecież wybory nie są
      powszechne, ale to nie za dobrze by o nich świadczyło...
      • Gość: xyz Re: Spotkanie przedwyborcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 00:47
        czwartek godz. 16.oo
        • Gość: xyz Re: Spotkanie przedwyborcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:18
          sorry; ale to w ten ptek! godz ta sama
          • shawman Re: Spotkanie przedwyborcze? 12.04.05, 21:41
            Thnx.
    • Gość: wyborca Re: Wybory rektora UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:47
      Pytanie do Gazety ? Dlaczego w sondzie p.Pomorski jest umieszczony na pierwszym
      miejscu bez zachowania listy alfabetycznej. Przeoczenie ???
      • Gość: leo Re: Wybory rektora UMCS IP: 1.5.* / *.pl 19.04.05, 09:54
        Dlaczego dyskutujecie o osobach zamiast o programach? Demokracja na poziomie uczelni powinna się różnić na korzyść od demokracji medialnej, gdzie liczy się wygląd w telewizji. Prezydenta i posłów wybiera się jakby byli aktorami i piosenkarkami. Z rektorem mogłoby być inaczej.
        Prosimy o programy. Czy UMCS ma zamiar nadal przyjmować takie masy studentów i prowadzić zajęcia po strychach i piwnicach? Dlaczego sztucznie dzieli się wydziały? Czy kultura na uczelni musi się kończyć na zespole pieśni i tańca?
        • Gość: aaa Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 19.04.05, 14:23
          tę opinię wypowiadała chyba osoba nie związana z uczelnią. Wystarczy rozejrzec
          się po miasteczku. Każdy moze wybnrać wiele rzeczy dla siebie. W Chatce Żaka
          wciąż odbywają się jakieś kulturalne imprezy. Trzeba chcieć. Każda inicjatywa
          dla studentów kończy się niewypałem z powodu braku zainteresowania
        • Gość: abc Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 19.04.05, 14:26
          to jest ewidentna nagonka na prof. Pomorskiego. Czy aby celowo nie biorą w niej
          udziału stronnicy prof. Kamińskiego.
          To chyba taka nasza narodowa skłonność do negatywnego marketingu - byleby
          oczernić kontrkandydata
          Nieładnie panowie!!!
        • Gość: abc Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 19.04.05, 14:32
          odnośnie prowadzonych zajęć na strychach i w piwnicach to nasuwa się tylko
          jeden komentarz - widziały gały co brały. Nie ma u nas rejonizacji szkół
          wyższych. W samym Lublinie jest pięć uczelni wyższych państwowych - do wyboru,
          do koloru.
          Każdy decyduje sam, co i gdzie chce studiować.
          Spróbuj kolego na prywatnej uczelni (których ostatnimi czasy namnożyło się
          wiele)- też jest w czym wybierać.Moze warunki będą bardziej odpowiadały
    • Gość: xyz Re: Wybory rektora UMCS IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.04.05, 12:58
      A co Państwo sądzą o kandydaturze Prof. dr. hab. J. Pomorskiego w kontekście
      artykułu J. Brzuszkiewicza o nieprawidłowościach (czyt. przekrętach) w UMCS
      przy rozliczaniu pieniędzy z zewnętrznymi podmiotami?
    • Gość: observ Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl / *.umcs.lublin.pl 20.04.05, 15:19
      Po, hm... "poziomie" wypowiedzi krytycznych odnośnie prof. Pomorskiego można
      odnieść wrażenie, że stronnicy prof. Kamińskiego grają wyłącznie na
      personalnych animozjach i osobistych podchodach. Nie wypowiadają się o
      rozmydlonym "programie" swojego pupila. O jego wystąpieniu, które zawierało nie
      za wiele istotnej treści. Eksponowanie, jako zasadniczego waloru moralnego -
      kombatanckiego opozycyjno-solidarnościowego życiorysu w polskiej, gorzkiej
      rzeczywistości ewidentnie udowodniło, że ważni są ludzie, a nie ich szyldy.
      Moja uwaga nie jest atakiem na osobę profesora Kamińskiego, którego cenię, a
      zastrzeżeniem do jego programu i złośliwie agresywnych wypowiedzi uczestników
      forum.
      • Gość: długoleni pracowni Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 20.04.05, 17:26
        Z prawdziwym oburzeniem i wręcz obrzydzeniem czytam wypowiedzi zamieszczone w
        Forum. Gdzie kultura akademicka? Dlaczgo nikt z dyskutantów ( ewidentnie
        nasłanych przez zwolenników Prof. Kamińskiego) nie miał odwagi otwarcie
        przedstawić swojej wizji naszego uniwersytetu na spotkaniu z kandydatami na
        Rektora. Trzeba być kompletnie ślepym, żeby nie zauważać ogromnych zmian na
        korzyść , jakie dokonały się w ostatnich latach. Jesteśmy coraz bardziej
        nowoczesną uczelnią. Tylko Prof. Pomorski z ekipą prorektorów poprzedniej
        kadencji może nam wszystkich zagwarantować dalszy rozwój w baradzo , bardzo
        trudnych czasach .Mam nadzieję,że wybrani elektorzy zagłosują zgodnie ze zdrowym
        rozsądkiem
    • Gość: Także pracownik Re: Wybory rektora UMCS IP: *.vip-net.pl 21.04.05, 13:19
      Nie należe do klubu zwolenników ani jednego, ani drugiego kandydata na rektora
      UMCS. Nie piszę tego więc z powdodu takich czy innych sympatii lub antypatii.
      Myślę, że mogę powiedzieć, iż znam dokonania obu kandydatów, ich związki z taką
      czy inną instytucją, firmami, ugupowaniami politycznymi, itp. I to wszystko
      mnie przeraża, zwłaszcza pod kątem związków obecnego prorektora ze wszelkiego
      rodzaju układami na Lubelszczyźnie i nie tylko. Patrze z żalem, na to co ekipa
      rządząca UMCA od kilku lat - niczym swoim własnym prywatnym folwarkiem -
      zrobiła z tą uczelnią. Towarzystwo wzajemnej adoracji i banda kolesi -
      irytujemy się Rywinem, Kulczykiem, prezydentem Kwaśniewskim, a na własnym
      podwórku mamy takie same bagno tylko w mniejszym wymiarze. Służbowe samochody -
      a mówimy o kryzysie, majątki tworzone na uniwersyteckich inwestycjach - skąd
      panowie przy przeciętnych dochodach pobudowali wille pod Lublinem i nie tylko,
      wyjazdy zagraniczne - na obie półkule począwszych od Ukrainy skończywszy na
      Brazylii w tzw. celach służbowych (zastanawiam się po co dyrektor
      administracyjny zwiedza różne kraje jak nie zna żadnego z języków obcych, chyba
      tylko po to żeby zobaczyć jak tam traktuje się ludzi, którzy robią takie
      przekręty jak On i mieć to na uwadze po powrocie do kraju), zatrudnianie samych
      swoich znajomych i z tego powodu coraz większy rozrost administracji w
      rekotracie - sama kwestura to ponad 60 osób( która firma udzwignęłaby tak
      liczną księgowość). Jak ktoś szuka przykładów nepotyzmu to proszę przejrzeć
      profil osobowy zatrudnienia w UMCS - jak dzieci się nie podostawały do pracy to
      przecież mogą pracować u tatusia - dwa, trzy piętra niżej.Niech nie piszą mi tu
      jacyś idioci, że zwiążki z biznesem są atutem prof. Pomorskiego - tylko czy Ci
      piszący wiedzą jakie to są związki - ostatnio jeden z takich przyjaciół pana
      prorektora został aresztowany - Mieczysław K. były prezes bratniego zarówno
      rektorowi, jak i prorektorowi Hotelu Europa. Zastanawiam się czy pan prorektor
      nie ma udziałó w tym właśnie hotelu, lub w firmie ZOMAR. To ma być więc atut
      kandydata o tzw. "nieposzlakowanej opinii" - uwikłanie w niejasne interesy i
      tzw. przysługi za które później trzeba będzie się odwdzięczyć. To może od razu
      sprywatyzyjmy UMCS - akcje pracownicze i dopuszczenie do publicznego obrotu -
      wtedy zarówno pracownicy , jak i studenci będa mieli jasną sytuację - jaka jest
      wizja i strategia rozowju uczelni na nadchodzące lata, bo jedyną jaką ja
      zauważam to ta polegająca na grabieniu ndo siebie póki jeszcze można.Dobry
      gospodarz wie, że w każdej stajni trzeba czasem przewietrzyć - może to właśnie
      dobry moment, aby przewietrzyć trochę wśród "układu UMCS", może warto więc
      oddać głos na kandydata, który będzie spoza właśnie tego układu, który na
      początku będzie niewiadomą i właśnie to będzie jego wielkim atutem.
      Z resztą dlaczego my mówimy o tym, że prof. Pomorski kandyduje na rektora UMCS -
      przecież faktycznie tą funkcję sprawował już od lat, przy małostanowczym,
      zdominowanym przez Niego rektorze Harasimiuku. Pożal się Boże takie władze,
      które z jednej strony mówią o dobru Uniwersytetu a z drugiej podkopuja jego
      pozycję - vide przykład współpracy z WSPA - najpierw panowie mówią o rynku
      edukacyjnym w Lublinie i działaniach konkurencji wykraczających poza ramy
      wszelkich zasad, a później podpisują stosowne porozumienia o współpracy - może
      z tego powodu, że zięć obecnego rektora tam otrzymał pracę po studiach - i
      znowu ten nepotyzm. Chłopaki, może wreszcie się spakujecie i odejdziecie z 15
      piętra dając innym szanse na naprawę tego co - według wzorców byłego premeira
      Leszka M. - nie można już spieprzyć. Gdzie w Waszym postępowaniu te ideały, na
      które się powołujecie - ideały ludzi takich jak prof. Seidler, Skrzydło,
      Szymański, dla których DOBRO UNIWERSYTETU było DOBREM najwyższym, którzy przy
      okazji pracy pro publico bono nie tworzyli własnych majątków i fortun, tylko
      dbali o obecne i przyszłe pokolenia, bo gdyby robili tak jak Wy to teraz tej
      uczelni chyba w ogóle by nie było!!!!
      • tomekjot Re: Wybory rektora UMCS 01.05.05, 20:36
        pan Pomorski ma udziały w chemskich spółkach np. Escott
    • Gość: pracownik CD Re: Wybory rektora UMCS IP: *.vip-net.pl 21.04.05, 13:32
      Zapomniałem npisać o związkach z panem Adamiakiem, Lubelskim Towarzystwem
      Ziemskim, ministrami SLD w szczególności panem Nikolskm, interesami w
      Poniatowej i Chełmie, niejasnych sprawach związanych z PUW - czyli wirtualnym
      uniwersytetem, XOR Solutions, Profuturo, panem Dyr. Magdoniem iw ieloma innymi
      firmami, które działają "bezinteresownie" dla dobra naszego ukochanego UMCS.
      Proszę mi tu tylko nie mówić, że prowadzę negatywny marketing polityczny - po
      prostu wolę, aby społecznośc akademicka i leketorzy wiedzieli z kim mają do
      czynienia i nie żyli w nieświadomości, a świadomi korzystali ze swoich praw.
      Osobiście uważam, iż elektorzy powinni skreślić obu kandydatów i może wtedy
      pojawiłby się odpowiedni!!!
    • Gość: długoletni pracown Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 21.04.05, 14:27
      Dalej obrzydzenie, bardzo brzydko pracowniku( myślę,że tuż przed emeryturą a
      może już na niej ). Z tonu listu wyziera dobry, komunistyczny obywatel PRL.
      Jeżeli autorytetem jest prof. Szymański-reżimowy rektor to bardzo
      dziękuję.Wszystko jest oszczrstwem co napisałeś pracowniku w tym długim
      liście.Co się z Wami LUDZIE dzieje. Do czego to ma wszystko doprowadzić!!!
      • Gość: leo Re: Wybory rektora UMCS IP: 1.5.* / *.pl 21.04.05, 14:57
        Szymański i Skrzydło jako świetlane postacie! Pękam ze śmiechu. Dodaj Raabego i inne mamuty. Był jeszcze Kozdra, przyjaciel młodzieży, świetlana postać miasta Lublina. Kto pamięta?
        Wyciągnijcie jeszcze paru takich bohaterów! Może zamówić komiks z ich udziałem? Może koszulki z ich podobiznami? Zamiast Che Guevary - Skrzydło. Pozdrawiam
        • Gość: pracownik Re: Wybory rektora UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 18:21
          przepraszam - mialem na mysli Baszynskiego!!!!
      • Gość: pracownik Re: Wybory rektora UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 18:22
        przepraszam - mialem na mysli rektora baszynskiego!!!
      • Gość: ad długoletni prac Re: Wybory rektora UMCS IP: *.vip-net.pl 22.04.05, 09:05
        Do długoletniego pracownika - to Pan jest chyba przed emeryturą i boi się o
        swój stołek, ja nie jestem i trochę chce jeszcze pożyć na tym świecie. Akurat
        informacje które przytaczam są z dobrego źródła - znam tych ludzi i z nimi
        współpracuję. A jeżeli Pan nie ma pewności to niech Pan nie pisze pierduł. Jast
        Pan na garnuszku u prof. Pomorskiego? Sądze że tam. I dodam nie sympatyzuje z
        prof. Kamińskim. Dl amnie żaden z nich nie jest odpowiedni!!!!
        • Gość: Jadwiga Re: Wybory rektora UMCS IP: *.lublin.mm.pl 22.04.05, 10:28
          Z UMCS-em byłam związana jeszcze w latach czterdziestych. Sądzę, że szanse
          wypisywania mniej lub wiecej sensownych opinii (żeby nie powiedzieć bzdur)
          straszą lustracją i obrzydliwie psują atmosferę przedwyborczą.
          Czyżby "pracownik-lustrator" chciał kandydować na stanowisko rektora i dla tego
          dyskwalifikuje obu kandydatów? Przecież ma alternatywę. Moze zmienić pracę,
          albo założyć własną idealną uczelnię z ideałami w osobach rektora i wykładowców.
          Kazdy może pomarzyć.
          • Gość: pracownik Re: Wybory rektora UMCS IP: *.vip-net.pl 22.04.05, 11:37
            Nie jestem idealista i nie chce zmieniac pracy, czy tez tworzyc idealnych
            uczelni. Po prostu jestem zwolennikiem jasnych reguł i mówienia prawdy a nie
            życia w zakłamaniu.
    • Gość: a Re: Wybory rektora UMCS IP: *.umcs.lublin.pl / *.umcs.lublin.pl 22.04.05, 11:45
      Koniec dyskusji. Wybrano.
    • Gość: Gratulacje Re: Wybory rektora UMCS IP: *.vip-net.pl 22.04.05, 11:46
      Gratuluje prof. Kaminskiemu - wiecej slow nie bede pisal bo po co.
      • Gość: umcz Re: Wybory rektora UMCS IP: 212.182.110.* 22.04.05, 23:40
        Szybkie zwycięstwo prof. Kamińskiego świadczy o konserwatyzmie panującym na
        Naszej Uczelni i o tym, że rzekome elity intelektualne Lublina ponad rozwój
        stawiają sobie- wzorem polityków- wygrzane foteliki w pokojach pełnych
        zakurzonych książek, z których nie chce im się nawet owego kurzu zetrzeć.
        Pomysły wprowadzania multimediów i zwiększenia wymagań wobec kadry
        nauczycielskiej odebrali jako zamach na ich nietykalność- prof. Kamiński
        zagwarantje im jeszcze kilka lat spokoju. Odpowiedź na niepoprawnie sformułowane
        pytanie dotyczące ECTS jest dowodem na nieznajomość systemu przez elekta.
        Studenci, którzy wyjeżdżają za granicę zaliczając semestr na innej uczelni
        zdobywają wymaganą ilość punktów ECTS i tym samym nie są zobligowani do
        zaliczania semestru na macierzystej uczelni. Jedyną metodą "uelastycznienia" (co
        pan Kamiński przez to rozumie?) jest wycofanie się z ECTS, bowiem nie wyobrażam
        sobie, aby UMCS był jedyną uczelnią w ramach systemu, która nie respektuje jego
        zasad. Następną sprawą jest kwestia ilości doktorantów- wbrew temu co mówi elekt
        nie potrzeba więcej informatyków. Ponadto zwolnienia w TPSA sugerują, że rynek
        pracy będzie cierpiał na nadmiar osób wykształconych do obsługi telekomunikacji.
        Następną kwestią jest zagadnienie kolegium polsko-ukraińskiego. Elekt
        kwestionuje zasadność prowadzenia studiów magisterskich właśnie w momencie,
        kiedy każdy logicznie myślący człowiek upatruje na wschodzie szans rozwoju.
        Myślę, że dalszy komentarz jest tu zbędny. Na zakończenie mam nadzieję, że prof.
        Kamiński nie przeksztalci Naszej Uczelni w wystawę strachów na wróble, bo
        niestety- jak sam przyznaje- jest to temat, o którym może mówić godzinami. A ja
        ponawiam moje pytanie z innego wątku: jak elektorzy mogli oddać głos na
        człowieka, który swój program przedstawi dopiero po zwycięstwie?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka