Gość: agent Korman IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 09:20 Zostawcie w spokoju ormowców oni nie są nic winni! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mzl bo wójt jabłonnej to stary komuch !!!! IP: 217.17.33.* 04.06.05, 18:19 dawno już widziałem tą tablicę i szkoda mi się zrobiło tych ludzi tam mieszkających - wieśniki komunistyczne na hak !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: bo wójt jabłonnej to stary komuch !!!! 04.06.05, 18:58 Jeżeli "tablicę", to "TĘ". Poza tym, czy ty jesteś z tej samej popapranej bandy oszołomów, która uważa, że należy również rozliczyć wszystkie krasnoludki z bajek wydanych w PRL-u i, o których napisano dobrze, jako tajnych współpracowników komunistycznych sił bezpieczeństwa?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: bo wójt jabłonnej to stary komuch !!!! IP: *.lublin.mm.pl 04.06.05, 19:51 Wykopac, wyrzucic z grobow, ale przedtem wieszajcie siebie na latarniach osobiscie wy z Abramowic! W "GwL" też takich widac, bo nie mają się czym zajmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chronos Re: Tablica bohaterom ORMO IP: *.resetnet.pl 04.06.05, 20:12 15 lat temu za wzywanie do dekomunizacji i likwidowania śladów PRL Wyborcza obdarzała przydomkiem oszołoma, świra i faszysty. Dziś, półtorej dekady po okrągłym stole i grubej kresce panowie redaktorzy wzięli się za rozliczanie historii. Rychło w czas. To trochę tak jak z walką z aferami. W Polsce sprzed Rywina nie było korupcji, skandali, a kto mówił o złodziejskiej prywatyzacji podnosił dłoń na podwaliny ustroju. I nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - przyszedł Rywin do Michnika i nagle okazało się, że żyjemy w bananowej republice. Pewnie, że lepiej zmądrzeć późno niż w cale, mnie jednak inkwizytorski zapał Wyborczej zwyczajnie brzydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Tablica bohaterom ORMO 05.06.05, 02:24 Chronos, wydaje mi się, że tutaj to są jednak dwie sprawy, które należy oddzielić. Dekomunizacja to jedno - sprawa do dyskusji, są jej zwolennicy i przeciwnicy. A oddawanie czci ORMO, czy KBW, o czym jest mowa w innym wątku, to poczynania bezdyskusyjnie niewłaściwe. Odpowiedz Link Zgłoś
obces Bez komentarza... 05.06.05, 10:55 Oni Również Mogą Okraść Oni Również Mogą Obić Od nich Również Możesz Oberwać Ostatnia Rezerwa Ministerstwa Oświaty Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Bez komentarza... 05.06.05, 11:45 Obces jednak jest na przepustce z Abramowic! Odpowiedz Link Zgłoś
obces barska - mierna propagandzistka 05.06.05, 12:07 Interesujący komentarz... Widzę, że wy barska to za Polski Ludowej w propagandzie nie pracowaliście. Nic śmiesznego ani interesującego nie potraficie wymyśleć. Bardziej mi pasujecie na cenzora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Szacunek dla ORMO ! IP: *.chello.pl 05.06.05, 14:21 Pogarda dla UPA i reszty band. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Bez komentarza... 05.06.05, 14:48 Joanno, takie wierszyki krążyły niegdyś po Polsce Ludowej i to ty powinnaś wiedzieć lepiej, niż ja. Więc obces nie jest na przepustce z Abramowic, tylko ma dobrą pamięć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Bez komentarza... 05.06.05, 15:04 "shawman" - Tys obronca "obcesa"? No,OK, ale tego akurat wierszyka nie znam. Jesli juz, to wolałam utwory Stachury chociazby, przez pewien czas studiował w Lublinie i tu drukował swe pierwsze utwory. A na zaczepki "obcesa" przestanę reagować. Nie jestem lekarką. Choc nie wiem, czy w tym przypadku medycyna sprawi tu cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Bez komentarza... 06.06.05, 13:38 Joanno, po prostu staram się nie uprzedzać do nikogo. Z Obcesem zgadzam się w kwestii oceny PRL, a w innych być może nie. Zdarzało mi się nawet zgadzać z Doćkiem, chociaż rzadko. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jozek46 Re: Tablica bohaterom ORMO 06.06.05, 05:32 I to jest mądry wójt,oszczędza czas i pieniądze,a tablica jest żywą historią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh a może ulica? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.06.05, 05:56 a może przywrócić nazwę ulicy Bohaterów ORMO ( czy ZOMO) ulicy Krańcowej? bo już nie powiem że możnaby przemianować Al. Solidarności na Bohaterów MO, al. Tysiąclecia na Bohaterów ORMO a al. Witosa na Bohaterów ZOMO. Wtedy Lublin dałby wyraz swojemu przywiązaniu do bohaterów walki o państwo laickie i sprawiedliwość społeczną. no i trzebaby zmienić ul. Lwowską na Bieruta. Przecież to Bierut zbudował podstawy PRLu - raju na ziemi. A że był agentem gestapo - co tam, AK i NSZ to byli bandyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Re: a może ulica? IP: *.lublin.mm.pl 06.06.05, 10:24 A czyim agentem jest "sdh"? Że gada gLupoty to widac. Moze dlatego nikt go na agenta nie weżmie. To nie o.Hejmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh ulica Bohaterów KBW IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.06.05, 12:28 co sądzicie o tym żeby nazwać jedną z ulic Lublina "Bohaterów KBW"? bo swoją ulicę ma faszystowska Armia Krajowa, ronda mają zbrodnicze WiN i NSZ a bohaterscy bojownicy o racjonalizm, państwo laickie i sprawiedliwość społeczną ( żołnierze KBW) nie mają nawet ślepego zaułka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: ulica Bohaterów KBW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:19 Ja bym proponował wszystkie tego typu nazwy pozmieniac - jak już kiedys pisałem (oczywiście oprócz Armii Krajowej i 1 Armii WP), a przede wszystkim al. Solidarnosci zmienić na Al. Solidarnosci - ale tej od cukierków - i przy okazji byłaby promocja regionalnej marki! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: a może ulica? 07.06.05, 00:40 Heniu mieszasz. Bohaterów ORMO nosiła nazwę obecna ulica Grabskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: a może ulica? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.06.05, 05:34 a Głęboka - POlskiego Komitetu Zniewolenia Narodowego wybacz Doćku pomyłkę ale to było tak dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosek Re: a może ulica? IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 11:09 oj sdh masz cos w głowie poza sloganami? Kto ci tak namącil w tym łbie? Odpowiedz Link Zgłoś
pbd2 Re: a może ulica? 07.06.05, 11:58 ORMO wraz z tzw. aktywem robotniczym (czyli ubekami przebranymi za robotników) biło np. studentów w marcu 1968. Poza tym, jak świadczy tablica w Jabłonnej, tępiło także tzw. reakcyjne bandy. Przypomnijmy, że do reakcyjnych band zaliczano m. in. Armię Krajową. Jeżeli za tępienie Armii Krajowej 16 lat po odzyskaniu wolności kogoś się czxci, to mimo wszystko coś jest w Polsce ciągle nie tak jak trzeba... Poza tym zdjęcie tablicy (nikt przecież wójtowi nie każe wstawiać w to miejsce innej, np. o Papieżu)chyba nie kosztuje aż tak bajońsko... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Nic nowego nie wymyślimy 07.06.05, 12:38 Co komu przeszkadza ta tablica? Gdyby żyli, gdyby mieli bóg wie jakie emerytury ,to rozumiem, od biedy, ale o co tu chodzi? Mnie się nie podoba np. rondo WiN (sama nazwa) w Lublinie. Ale o to kruszyc kopie? Bo rondo Dudajewa w Warszawie to juz polityczny kretynizm kompletny, ale dzisiejsze władze stolicy mają więcej idiotyzmow na sumieniu. Moze czas skonczyć ten wątek? Co tu jest jeszcze do dodania poza wyrażaniem frustracji tych czy tamtych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: Nic nowego nie wymyślimy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.06.05, 15:35 > Bo rondo Dudajewa w > > Warszawie to juz polityczny kretynizm kompletny, ale dzisiejsze władze stolicy > mają więcej idiotyzmow na sumieniu. a dlaczego rondo Dudajewa to idiotyzm polityczny? w Rosji w każdym mieście jest ulica Lenina który napadł na Polskę w 1920 (przynajmniej tak uczyli mnie w szkole) to u nas nie może być ulicy Dudajewa, który przecież na Rosję nie napadał, bronił tylko swojej Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: a może ulica? IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 12:40 Już od lat sześćdziesiatych spotkałam się z ORMO w ramach osiedlowej działalności samorządowej. Do lokalnego oddziału ORMO zgłosili się z pośród mieszkańców osiedla starsi chłopcy, a właściwie młodzi mężczyźni jako ochotnicy do czuwania nad porzadkiem osiedla. Dyżurowali w skromnym pomieszczeniu od wieczora do rana i przez całą noc. Po trzech patrolowali osiedle. W razie jakichś niepokojów można się było zwrócić do nich o pomoc. Awanturujacych sie pijaków wysyłali do izby wytrzeźwień. Kiedyś pamietam, zobaczyłam jak młodzi, pijani awanturnicy już po godzinach pracy zablokowali jedyne wejście do sklepu z kwiatami, uniemożliwiając zabarykadowanej sprzedawczyni opuszczenie miejsca pracy.Nie mogła wezwać pomocy bo nie miała telefonu. Telefony należały w tamtym czasie do rzadkości. Zawiadomiłam o tym incydencie patrol ORMO. Zareagowali natychmiast. Napastnicy zwiali. Trudno nazwać ich działalność bohaterstwem, ale w każdym razie na terenie przez nich patrolowanym był spokój. Grupa ORMO w ramach rady osiedlowej działała społecznie tak samo jak i inne komisje. Oczywiście Jak sama nazwa wskazuje działali pod patronaatem MO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: a może ulica? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.06.05, 12:38 we łbie namącili mi nauczyciele historii z liceum dopiero teraz z forum dowiaduję się że NKWD i przyległości to byli bohaterowie w szkole uczyli mnie że Stalin i NKWD są be Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: a może ulica? 07.06.05, 12:41 Oj,sdh,sdh...moze sdch? Będzie bez błędu ortograficznego! Słuchasz(s),Dziecięcy (d) itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Bez beretu Rydzyka IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 14:59 Hehe, dobrze,ze nie wszystkie starsze panie są w gronie tych z beretami Rydzyka. I mozna sie nawet usmiechnąc, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewot Re: Bez beretu Rydzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:52 przesada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Tablica bohaterom ORMO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:10 No i bardzo dobrze - wójt nie wie, skąd się to wzięło, nikomu nie przeszkadza. Super. Gratulacje. Kto tam dzieci historii uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
pbd2 Re: Tablica bohaterom ORMO 11.06.05, 11:50 To, że ta organizacja czy służba pilnowała także zwykłego porządku, łapała złodziei itd. to jeszcze nie jest powód, żeby jej stawiać pomniki. Milicja Obywatelska też przecież to robiła. Państwo dyktatorskie nie przestaje przecież pełnić normalnych funkcji państwa jako takiego, policja w takim państwie też nie przestaje zajmoewać się normalną pracą policyjną. Problem w tym, że takie państwo dorzuca do tego funkcje dodatkowe, często zbrodnicze. Niejeden opozycjonista z czasów PRL pisał, że czuje się nieco schiozofrenicznie, bo jak kolportował nielegalną prasę, to policja (MO właściwie) była jego wrogiem, ale jak mu ukradli samochód, to przecież nie szedł do Wałęsy, tylko na milicję właśnie... Ale pomniki czy tablice ku czci MO, ZOMO, ORMO,SB itd. to lekka przesada. Podobnie jak tablice ku czci policji z lat 1926 - 1939, bo sanacja to też była dyktatura, o czym wielu dziś zapomina, i to bardzo brutalna. Samo tłumienie strajków rolniczych w 1937 roku kosztowało życie 44 osób, a są to dane oficjalne, zabitych było zapoewne więcej. Zresztą nasza policja zawsze była jakaś taka... antypatyczna - nawet za Hitlera była jedyną grupą społeczną, która poszła na współpracę z Niemcami - ci tzw. granatowi policjanci to byli w większości funkcjommnariusze ze stażem przedwojennym. Nawet mundurów im specjalnie nie zmieniono... A w demokracji - zarówno przed 1926, jak i po 1989, zawsze są jakieś problemy, afery, korupcja itd... Odpowiedz Link Zgłoś