Dodaj do ulubionych

Napięcie osiowe

22.09.10, 12:56
Witam,
Mój synek ma 4 mieisące.Wzoraj na wizycie u pediatry lekarz stwierdził wzmożone napięcie osiowe i brak podporu na przedramionach.Dodam, ze wcześniej bylismy u neurologa i nic takiego nie zauważył.Wacając do tematu, Kazał nam ćwiczyc metodą Vojty ( tylko taka uznaje, bo inne to nie rehabilitacja).Wcześniej mały mial problemy z podnoszeniem głowki i tez zaleciła Vojtę ale synek nie chciał ćwiczyć i zaczelismy próbowac Bobathem.Po trzech sesjach było już widać efekty.Czy teraz na to napięcie i brak podporu mogę ćwiczyć metodą Bobath?Są jakieś proste ćwiczenia które mogę wykonywać sama w domu?Wiem że Vojtą rezultaty byłyby szybsze ale szkoda mi młodego.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Napięcie osiowe 22.09.10, 13:26
      Droga mamo,

lekarz pediatra stwierdził: "wzmożone napięcie osiowe i brak podporu na przedramionach"

wcześniej lekarz neurolog: "nic takiego nie zauważył"

Jeżeli chodzi o parametry neurorozwojowe to lekarz neurolog jest z założenia lepiej przygotowanym specjalistą by ocenić trafnie takowe.

W związku z tym faktem:
      a - zapytałbym się lekarza pediatry skąd u niego takie obserwacje, skoro wcześniej lekarz neurolog tego nie stwierdził?
      b - poprosiłbym lekarza pediatrę o konsultację / kontakt z neurologiem i ustalenie wspólnego stanowiska w tej sprawie

Jeżeli teraz Pani synek ma 4 miesiące to "wcześniej" pewnie jakieś 2 wcześniej, mógł nie chcieć podnosić główki i na takie przypadłości nie zaleca się rehabilitacji...

Istnieje realna szansa, że wspomniane zalecenia nie mają podstaw, stąd - pozwoli Pani - że nie poradzę Pani jakie ćwiczenia i czy ma Pani wykonywać.
      W pierwszej kolejności należy wyjaśnić sprawę według np. zaproponowanego przeze mnie schematu.
      Nie jestem pewien, czy w ogóle ćwiczenia są dziecku potrzebne...

Jeżeli ktoś zaleca założenie gipsu na nogę, warto się przekonać przynajmniej czy noga ta jest złamana.
      Taka, ot prosta i życiowa zasada.

Jeżeli chodzi o rezultaty "szybciej" versus przeciwnie (chodzi o metodę terapii) to jest to akurat parametr, którego porównać się nie da.
      Najszybsze efekty naszej pracy osiągamy kiedy nie ma żadnego problemu... :)

Pozdrawiam

Paweł Z.
      • eo1981 Re: Napięcie osiowe 22.09.10, 13:52
        Własnie dlamnie tez to jest dziwne.U neurologa byliśmy 17 sierpnia więc może od tego czasu coś się zmieniło.Wtedy neurolog powiedziała jedynie ,że za mało pracuje nóżkami w górze a za dużo w poziomie.Że juz powinien więcej do góry je podnosić.Podejrzewam słabe mięsnie brzucha u małego ale lekarzem nie jestem.Nie stwierdziła żadnej asymetrii itp.Z tym nóżkami to powiedziała, ze to błahostka i do wyćwiczenia.Najwidoczniej przez miesiąc pojawiła się asymetria( akurat traf chciał, ze jak go badała to ułożył się w rogal i za długo w takiej pozycji leżał), napięcie osiowe ( chyba poznała to potym, ze młody wypina sie na piętkach do góry i robi tak jakby mostek, ale tylko przez chwilę a tak nie powinien) wg pediatry.Trochę to śmieszne ale jak mowiłam lekarzem nie jestem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka