Dodaj do ulubionych

Daszek nad murami przy Plazie

03.08.05, 21:55
Może ktoś wie co oni wyrabiają z murami, które odkryli przy Plazie ?
Widziałem tam robiony chyba jakiś daszek... Tak sobie myślę, że jeśli to nie
przeszkadza w konstrukcji (np. miałby tam być pas zieleni) to można by było
wyeksponować te mury jako atrakcję turystyczną ? Fajnie by było gdyby na
trawniku przez nowoczesną konstrukcją były zabezpieczone i zakonserwowane
ślady z przeszłości...
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:35
      Mury przy Plazie? Ktoś wie coś bardziej konkretnego na ten temat? Na starych
      planach Lublina nic tam nie ma - więc albo sa dosć nowe, albo to mogą być
      pozostałosci umocnień nowożytnych, które biegły w XVIII wieku mniej wiecej po
      linii dzisiejszej Lipowej - relikty bastei ogniowej z XVIII wieku badano kilka
      lat temu w piwnicach PZU przy Lipowej - gdyby to było to - to byłoby dość
      ciekawe. Ale nie przesadzajmy - co innego relikty wczesnośredniowieczne - a co
      innego osiemnastowieczne, czy późniejsze - to nie będzie specjalna "atrakcja"
      dla nikogo.
      Pozdrawiam!
      • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 03.08.05, 22:50
        Wiesz. Dla "laikonika" to czy to są mury średniowieczne czy XVIII wieczne to
        żadna różnica. Ważne że wygląda staro i jest ruiną. Np. jak zapytać z którego
        wieku są mury Fary, to pewnie niewielu by wiedziało, a wyglądają mimo to
        fajnie. To są chyba właśnie mury z linii obronnych. Jak stoi się tyłem do
        Apelacyjnego to one są w lewym najdalszym rogu. Co do "atrakcji", to myślę, że
        nie tyle stanowiłoby to atrakcję do zwiedzania, co ciekawy element krajobrazu,
        oczywiście po ładnym wyeksponowaniu.
        • Gość: budowlaniec Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.top.net.pl 03.08.05, 23:13
          mury sa rzekomo dosyc stare xvii wieczne, dla jednych nie stanowia moze duzej
          wartosci dla innych wieksza. H, byc moze przy calym oczytaniu nie powinienes
          uzurpowac sobie prawa do oceny co warte jest zainteresowania a co nie. Co do
          wyeksponowania, sa one pod ziemia, i jedyne wyksponowanie mozliwe bylo by na
          poziomie podziemnego parkingu.
          • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:25
            Ja tylko wyraziłem swój sąd na ten temat - nie uzurpowałem sobie żadnego prawa
            do decyzji - która zreszta i tak nie ode mnie zależy. Ktoś inny moze uważac
            inaczej. Moim zdaiem te mury (jeśli rzeczywiscie sa XVII-wieczne) - to są
            ciekawe przede wszystkim jako dowód tego, jak dużym był Lublin w XVII wieku
            miastem - bo w skali tych czasów odległość od bramy krakowskiej do tych murów -
            to naprawdę bardzo dużo. A przecież jeszcze dalej był już od XV wieku kosciół
            Św. Krzyża.
            Przy okazji widzimy bardzo pozytywną cechę inwestycji - ledwie dwie rozpoczęte
            budowy: na Lipowej i Olejnej - a już dwa bardzo interesujące odkrycia - a tamto
            na starówce - jeśli datowanie okaze sie prawdziwe - to zapowiada się nielicha
            rewelacja!
            Pozdrawiam i dzięki za informację co do wieku murów przy Lipowej!
            • Gość: budowlaniec Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:46
              Swoja droga pomyslcie nad taka ewentualnoscia..gdyby te mury odpowiednio
              zabezpieczyc, umiescic jakas notke historyczna i umozliwic ludziom ogladanie
              tego na jednym z poziomow podziemnego parkingu...Dosyc oryginalna atrakcja w
              centrum handlowy i jednoczesnie szacunek dla historii. Skoro moze byc akwarium
              z rekinami w centrum handlwoym to dlaczego nie zabytkowe mury?
              • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 09:48
                No właśnie o czymś takim myślałem. Taki fajny element krajobrazu. W Krakowie
                przy Plazie jest np. staw. U nas też mogłoby być coś ciekawego.
                • sonnenkinder Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 09:52
                  Z calym szacunkiem ale architektonicznie krakowska plaza jest tak okrutna, ze
                  nawet zlota rybka w owym stawie niczego by nie zmienila:) Ale udostepnienie
                  odkrytych murow dla kupujaco zwiedzajacych moglo by byc ciekawym precednsem.
                  • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 09:55
                    Hehe okrutna czy nie fakt że staw jest, a taki akcent moim zdaniem jakoś tak
                    "ociepla" atmosferę
                    • Gość: Ania Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:40
                      Dawno nie bylam w Lublinie, w ktorym miejscu powstaje Plaza, co tam bedzie ,
                      jakiej wielkosci itd.
                      Dzieki
                      • zo_h Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 10:46
                        Powstaje na wolnym placu przy cmentarzu na ulicy lipowej. Dawniej w miejscu tym
                        były dwa pawilony a w jednym z nich znajdował sie sklep "1001 drobiazgów".
                        • Gość: Ania Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:50
                          Dzieki. A czy bedzie wygodny parking, czy sie cieszycie z tej budowy?
                          Ponadto w poblizu jest szkola , czy uczniowie beda mieli bezpiecznie?
                    • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:30
                      To nie byłby zły pomysł - na świecie isę tak robi -np. w Mediolanie w metrze
                      można oglądać przy niektórych stacjach mury - średniowieczne, ale również
                      starożytne - jak sądzę odkryte podczas prac budowalnych. Gdyby były dobrze
                      opisane i ciekawie wyeksponowane - byłoby fajnie. Mimo wszystko ja nadal z
                      niecierpliwoscią czekam na dalsze informacje o murach wczesnosredniowieznych
                      przy Olejnej - tam też możnaby coś takiego zrobić (a nawet trzeba, jeśli te
                      mury faktycznie są takie stare, jak napisali przedwczoraj w Gazecie).
                      Pozdrawiam!
      • halevi Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 12:55
        Nie wiem czy wiecie, ale reliktem siedemnastowiecznych dzieł obronnych jest
        także górka na wschodniej krawędzi Ogrodu Miejskiego (vel Saskiego) oraz
        trójkątne skwerki przy bramie cmentarza przy Lipowej i drugi leżący dalej w
        kierunku Narutowicza (jest tam jakaś szkoła). W którymś numerze "Fortyfikacji"
        sprzed paru lat jest artykuł o nowożytnych fortyfikacjach Lublina, chyba jedyny
        w ogóle napisany.
        Gdyby rzeczywiście odkryto i zachowano pozostałości jakiegoś bastionu czy
        szańca to byłaby gratka dla miłośników fortyfikacji, i kolejny zabytek w
        Lublinie.
        • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:08
          A czy ten wielki regularny nasyp przy skrzyżowaniu Lubomelskiej z Czechowską
          też? Oglądając plany z przełomu XVIII i XIX wieku można odnieść wrażenie, że to
          również nowożytne dzieło obronne.
          Pozdr.
          • halevi Re: Daszek nad murami przy Plazie 05.08.05, 10:38
            Z tego co wiem, też
    • Gość: wuoz Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:43
      Zgodnie z ustaleniami inwestora z urzędem konserwatorskim zabytkowe mury d.
      bastionu pochodzącego z XVII w. linii obronnej Lublina /przechodzącej mniej
      więcej wzdłuż ul. Lipowej i potwierdzone w dwóch innych miejscach - przy
      Lipowej 5 i na terenie Ogrodu Saskiego/ będą zachowane i wyeksponowane w
      projektowanych wnętrzach /poziom parkingu/ nowego centrum Plaza. Wymaga to
      jednak przeprojektowania architektonicznych i konstrukcyjnych rozwiązań. Do
      tego czasu mury trzeba zabezpieczyć doraźnie bo są zalewane i podmywane
      spływającym z Lipowej lessem.
      • sonnenkinder Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 14:02
        Swietnie! Jak widac dobra wola obu stron prowadzi do godnych nasladowania
        rozwiazan. Dlaczego wiec tak trudno przelamac impas w przypadku gorek
        czechowskich?
      • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 04.08.05, 17:02
        No proszę :). Masz ciekawe informacje. Myślę, że to naprawdę fajny pomysł.
      • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:04
        No i świetnie - pozostaje czekac az zbudują ten parking:-)
        Pozdrawiam!
        • mali_bu Re: Daszek nad murami przy Plazie 05.08.05, 01:06
          Ale czy widział ktoś co się tam dzisiaj dzieje? Ponoć w tej ogromnej wykopanej
          dziurze powstało jezioro po ulewnym deszczu.
          • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 05.08.05, 08:34
            Tak się też porobiło po tej burzy, co była w czasie ostatnich upałów. Później
            jakąś słabiutką pompką to wypompowywali.
            • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 05.08.05, 22:57
              Jakby ktoś chciał pośledzić budowę Plazy to namierzyłem takie fajne forum o
              nowych inwestycjach budowlanych.
              www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=228059&page=1&pp=20
              • mali_bu Re: Daszek nad murami przy Plazie 05.08.05, 23:17
                No właśnie. Pierwotna wersja była dobra, czyli dużo szkła. Obecna wersja to
                potężny betonowy bunkier w środku miasta. Ohyda!
                • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 05.08.05, 23:32
                  Zobaczymy. Na razie nie ma co dzielić skóry na Plazie. W sumie to chyba trzeba
                  sie cieszyć że wogóle się buduje...
                  • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 18:50
                    Ja mimo wszystko wolalbym, zeby sie nie budowało, jeśli ma sie budować źle -
                    potm nie tak łatwo to przebudować na cos przyjemniejszego - i mamy takie
                    koszmarki w śródmiesci, jak sad okręgowy (oczywiście chodzi mi o ta blaszaną
                    część)
                    Pozdrawiam!
                    • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 06.08.05, 21:22
                      No Sąd Okręgowy to radosna twórczość starego systemu. Ale cię pocieszę. Z tego
                      co wiem przymierzają się do gruntownego remontu, łącznie z elewacją. Może coś z
                      tego wyjdzie jeszcze pozytywnego.
                      • Gość: H Re: Daszek nad murami przy Plazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 21:37
                        To ja Cię pocieszę jeszcze bardziej - mają zdjać te ochydne blachy i otynkowac.
                        A przy okazji zmiejszyc okna - ma byc remont całych elewacji. Maqm nadzieję, ze
                        niedługo.
                        Pozdr.
                        • zorbi1 Re: Daszek nad murami przy Plazie 06.08.05, 21:41
                          Ano widzi kolega. To wiesz jeszcze więcej niż ja, a to potwierdza że remont
                          rzeczywiście będzie. No i bardzo dobrze bo jak się idzie do Okręgu i patrzy się
                          na ten bunkier to rozpacz bierze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka