ziedrzec 10.10.02, 13:41 Podobno mieszkancy lubelszczyzny znani są z barwnych powiedzonek i przysłów. Poszperajcie w zakamarkach pamięci, może coś Wam się przypmni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anna Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA IP: *.umcs.lublin.pl 10.10.02, 14:04 bardzo podoba mi się ten temat, i wydaje mi się, że mogę coś o tym powiedzieć, wprawdzie nie będzie to sensu stricte o przysłowiach, ale spotkałam się tutaj z określeniami których nie rozumiałam 1\brejdak 2\ciapy 3\psita nie jestem do końca przekonana czy tych słów używa się tylko w tym regionie Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA 10.10.02, 14:11 Okreslenie na kogoś, kto mizernie wygląda, bidnie: "Wygląda jak księgowa z Gościeradowa." Na chciwca: "Ten, który za 5 groszy będzie wesz gonił do Lubartowa" Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA 10.10.02, 14:37 Historyczne (podobno) określenia mieszkańców okolicznych miejscowości: 1. Fujara bełżycka (słyszałem też pier..ła bełżycka). 2. Srul z Lubartowa. Jeśli tylko przypomni mi się coś więcej - skrobnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul don't worry... be hippie :-) by ziedrzec. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 14:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA IP: spc:* / 126.17.26.* 10.10.02, 16:58 Może niezbyt lubelskie, ale bardzo pesymistycznie ólóbione: Życie nie je bajka, życie je bitwa... pozdr pk Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA 10.10.02, 17:17 Nie zagladaj do Staszica, to nie zlapie Cie grzybica.... czy cos takiego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA IP: *.it 10.10.02, 18:08 <<< Kiebyś se był nie wymyśloł, byłbyś dostoł, coś pomyśloł, a za twoje wymyślanie, to ci sie nic nie dostanie, z tom dziewcynom Jadwigom!!!Uhaaa >>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA IP: *.proxy.aol.com 11.10.02, 03:28 Jo nie winien. Una winna. Una dawac nie powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociek Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA IP: proxy / *.lublin.mm.pl 11.10.02, 03:52 Artystyczno-studenckie, z czasów gdy Instytut Wychowania Artystycznego UMCS dopiero co zaczął urzędować w "zabytkowym" baraku przy Zana: "...płaneta kopsa żaru...", czyli słoneczko przygrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA 11.10.02, 07:39 Z lubelskej ulycy: "Ee... człeniu, obstawisz pojarę?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA IP: *.it 11.10.02, 08:16 Zokopiańskie: " W lesie grzyb, w lesie grzyb, w lesie jodełecka Nie przyznoj sie dziywce, cyjaś kochanecka! Ka póde, to póde, dziywcyna musi być, Diabli by widzieli syćkie , a nie jednom lubić." Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: PRZYSŁOWIA, POWIEDZONKA 15.10.02, 07:43 Następne zasłyszane (ulyca to prawdziwa kopalnia) 'Kąsam bryłkę", co oznacza :'Rozumiem" :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś