Dodaj do ulubionych

wzory na blokach

08.12.05, 14:20
Witam!
Jestem studentka V roku grafiki na ASP w Krakowie. W tym roku realizuje prace
dyplomowa z fotografii. Moim tematem jest archutektura przecietnych polskich
osiedli a scislej blokow i wiezowcow. Szukam budynkow, ktorych fasady sa
pomalowane w nietypowy sposob (sloneczka,
rybki, kwiatki, tecza itp.). Niestety nie ma ich wiele dlatego szukam w
calej Polsce. Jesli widzieliscie takie bloki (a moze w nich
mieszkacie) to bardzo prosze o informacje z dokladnym adresem i krotkim
opisem wygladu, a jesli ktos bedzie mial mozliwosc nawet ze zdjeciem
(manbar@buziaczek.pl) serdecznie dziekuje i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: e Re: wzory na blokach IP: *.it-net.pl 08.12.05, 16:14
      chyba ciezko bedzie, a moga byc stare murale totolotka ;)?
    • Gość: ryża małpa Re: wzory na blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 16:52
      Akademik Helios ma na sobie wymalowane piękne słońce....
      Czy piszesz tylko o wzorach typu słoneczka, kwiatki? Czy tez bardziej
      abstrakcyjnych? Geometrycznych? Bo tych drugich jest u nas więcej, duża część
      osiedla LSM jest pomalowana na kolorowo.
      • Gość: efad Re: wzory na blokach IP: *.it-net.pl 08.12.05, 20:43
        abstrakcji geometrycznych to chyba na blokach sporo w całej polsce; rewitalizacja :)
    • Gość: Phoenix Re: wzory na blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:55
      w Stalowej Woli jest blok z pieknie wymalowana tecza i napisem "Metalowiec".
    • manu81 Re: wzory na blokach 09.12.05, 10:39
      jesli wzory geometryczne w jakis szczegolny sposob zwracaja uwage, tez moga
      byc.zeby tema zawezic, postanowilam nie fotografowac reklam,choc niektore sa
      naprawde imponujace :)staram sie szukac malowidel na blokach i wiezowcach
      mieszkalnych, najlepiej na fasadach, nie na szczytach. dziekuje wszystkim
      ktorzy odpisali. prosze o wiecej!!!
      • efad4d Re: wzory na blokach 09.12.05, 12:27
        zalezy co wg ciebie zwraca uwage w jakis szczegolny sposob, podeslij moze mi na
        maila pare fotek przekroju tego co zwrocilo twoja uwage, to moze nada sie to co
        ja mam w zasiegu wzroku
        • manu81 Re: wzory na blokach 18.12.05, 12:45
          nie ma twojej wizytowki na forum i nie moge wyslac maila ze zdjeciami :( napisz
          najpierw do mnie (moj mail w pierwszym poscie) a wtedy wysle ci zdjecia mych
          dotychczasowych zdobyczy ;)
          • Gość: H Re: wzory na blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:32
            W Lublinie i regionie już chyba większość bloków jest pomalowana na rozmaite
            kolory. Najczęściej są to proste geometryczne wzory - jak już tu pisano - ale są
            też rozwiązania ciekawsze. Jeśli nie bylaś w Lublinie - to powinnaś przyjechać,
            bo z tego co widziałem w całej Polsce - to chyba u nas malowanych na kolorowo
            bloków jest najwięcej. Niektóre z projektów są zresztą całkiem interesujące.
            Jeżeli chodzi o znaczenia - symbolikę itp., swoistą ikonografię architektury, to
            już wymienione Helios i Ikar - akademiki UMCS - powinny Cię zainteresować - na
            Heliosie jest słońce, na Ikarze coś w rodzaju samolotu/ptaka - oczywiście dosć
            schematyczne "coś":-). Na Grzesiu jest litera "G" wielkosci 4 kondygnacji:-)
            Prosta ionografia - ale chyba bardziej wyszukanej i tak nigdzie nie ma:-))))
            Jeżeli mogą być też budynki niemieszkalne - to na "Chatce Żaka" jest wielkie
            malowidłow "surrealistyczne" - jak Magritte, a moze nawet Chirico:-)
            Jezeli chodzi o wzory zupełnie geometryczne, to chyba najbardziej udane są przy
            Kompozytorów Polskich (po zachodniej stronie) i na LSM - na os. Krasińskiego i
            na os. Konopnickiej i Sienkiewicza - przynajmniej z tych które znam. W regionie
            raczje malują na jednokolorow - ale i bloki mniejsze - więc i nie ma takiej
            potrzeby rozbijania bryły, jak w przypadku 11 kondygnacyjnych w Lublinie.
            Do kolegi efada: wrzuc kilka fotek na forum - w ten sposób też mozesz pokazać
            koleżance.
            Pozdrawiam i życzę udanej pracy - i naprawdę polecam rozejrzenie się w Lublinie
            - sporo ludiz spoza Lublina zwraca uwagę na kolorowe bloki u nas:-)
            • Gość: efad Re: wzory na blokach IP: *.it-net.pl 18.12.05, 21:00
              zeby je wrzucic musiałbym je miec, a nie wiem czy warto robic- po to własnie
              prosiłem kolezanke, zeby mi cos przysłała, zebym mogl sie zorientowac co ja
              interesuje
              • hubertkm Re: wzory na blokach 18.12.05, 23:13
                To moze nich wrzuci w jakąś publiczna galerie i poda sznurek? Bo jakby było
                wiadomo o co chodzi to i ja bym pewnie coś znalazł.
                Pozdr.
                • Gość: efad Re: wzory na blokach IP: *.it-net.pl 20.12.05, 10:18
                  dobry pomysł
    • Gość: H.A.L. Re: wzory na blokach IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 25.12.05, 21:28
      Z tego co pamiętam, to na os. Słowackiego w przejściach przez bloki (takie
      wijące się liniowce) znajdują się różnobarwne mozaiki, ale nie wiem, czy to się
      mieści w kategorii "wzorów na blokach".
      • hubertkm Re: wzory na blokach 25.12.05, 21:47
        Są. I są nawet wymieniane w syntezie polskiej sztuki współczesnej A. Olszewskiego.
        Tylko że chyba rzeczywiście do "wzorów na blokach" w rozumieniu naszej milczącej
        ostatnio rozmówczyni to się nie będzie zaliczać - ale trudno powiedzieć, bo sie
        nie odzywa i nadal niewiele wiemy...
        Pozdr.
        • Gość: gini Re: wzory na blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 23:02
          W Łodzi na os.Retkini jest całe mnóstwo kolorowych bloków. Pomalowane w tęcze, egipskie piramidy i wiele innych. Całe osiedle jest bardzo kolorowe z tego co pamiętam.
          • Gość: H Re: wzory na blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:22
            Pewnej mojej znajomej z Łodzi niedawno gdy była w Lublinie Czechów skojarzył sie
            właśnie z Retkinią - więc coś w tym moze być. Znajoma jest zreszta plastyczką:-)
            Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka