-
Mam pytanie do tych, co pieka domowy chleb i sami miela ziarno. Gdzie kupujecie zboze? W Warszawie widzialam tylko w Leclercu, ale jest drozsze od zwyklej maki.
-
Pomóżcie! W sklepie zamiast mąki na chleb kupiłam nie zmielone ziarno (nie mam jak zmielić).
Nie mam pojęcia do czego to się może nadać. Robicie coś z całych ziaren? Będę wdzięczna za wskazówki co można z tym zrobić,
Pozdrawiam
-
Mam problem. Pieke chleb z ziarnami soi. Kupuje suche, mocze przez noc i potem gotuje na pol miekko. Dzis udalo mi sie kupic tylko świeże zielone ( mrozone) ziarna soi. I moje pytanie - co teraz? Takie świeże to chyba nie zbyt smaczne? To tak jak orzechy wloskie, ktore dopiero spadly z drzewa. Czy mam je suszyc i jak ewentualnie czy po prostu ugotowac zielone? Prosze o pomoc :-)
-
Witam.
Dotychczas nie gotowałam ziarna soi i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Na opakowaniu było jedynie napisane, że należy soję namoczyć na noc i "gotować do miękkości". Czas gotowania podany w przepisach internetowych waha się natomiast pomiędzy 40 a 90 minutami...
A jak Wy gotujecie ziarno soi? I cóż znaczy owo "gotowanie do miękkości" (czy np. soja ugotowana do miękkości to taka, którą da się bez problemu rozgnieść widelcem, czy może nie musi być aż tak miękka)?
I wreszcie ostat...
-
Czyktroś wie jak sie przygotowuje, co trzeba zrobić z ziarnamikukurydzyżeby
można byłortobićpopcorn iczy tosą jakieś specjalne odmiany??
-
Troche niescislosci: "farro" to gatunek przenicy.
-
Od dłuższego czasu ( rok, może więcej) nie widzę w żadnym sklepie
soi w ziarenkach do samodzielnego namoczenia i dalszej obróbki.
Niegdyś taką kupowałam i robiłam sama tofu albo gotowane ziarno
dodawałam do sałatek, jako nadzienie do pierogów itp. itd. Dziś
szukałam w tesco, kauflandzie i carrefourze i nic. Co się stało??
Wycofane zostało ze sprzedaży? Czy ktoś coś wie i może mi
podpowiedzieć? Bo wytworów typu kotlety sojowe czy pasztet, mleko
nie wezmę do ust. Na allegro też ni...
-
I żadnego pomysłu co z tym zrobić :( Może znacie jakiś przepis z ziarnem w
roli głównej ? :)
-
Podajcie ceny, wage i gdzie - Mnie jedno szokuje ze 1 kg Soji jest warty
jakies 20 centow a w sklepie takie ceny :( Dziwne
-
Mam w domu ziarno prosa i sorgo. Wyszukiwarka wyrzuca mało co. Polskojęzyczny googiel też nie za bardzo pomaga. Może ktoś z Was ma we własnych zbiorach jakieś przepisy z udziałem tych ziaren? Albo choć nakieruje, jak ich szukać?
-
"Nie wolno wam tylko jeść mięsa z krwią życia" BIBLIA KS.RODZAJU 9:4
-pominąłeś najbardziej sporny fragment: :(
nie jesteś wiarygodny - wszystko to co dalej piszesz o przekręcaniu Biblii dla swoich korzyści DOTYCZY CIEBIE -
CHCESZ USPRAWIEDLIWIĆ KREW NA SWOICH RĘKACH, tak jak przez wieki torturowano i palono ludzi...
przekłady są bardziej lub mniej celne aczkolwiek sens mają z reguły podobny: tu w jeszcze innym przekładzie:
CZŁOWIEK MA Z NAKAZU BOGA JEŚĆ ZIARNA I OWOCE(NIE MI...
-
Widzialam w sklepach tureckich w Niemczech ziarno sezamu w sloikach. Wiecie
moze do czego sie to uzywa ?
Mozna np panierowac kurczaka w sezamie tak jak w kokosie ?
-
co mozna ugotowac (na cieplo najlepiej) z suchych ziaren soi? czy uzywa sie
ich tak samo, jak grochu czy fasolek? soja do tej pory kojarzyla mi sie z
miesnymi "podrobkami" i tofu (ktory mi nie smakuje), az zobaczylam wysuszone
ziarna, i, poniewaz uwielbiam fasole i grochy, kusi mnie ta sucha soja...
pomozecie? :)
-
Mój mąż często kupuje ziarna słonecznika tak po prostu do pogryzania, a ja
bym chciała użyć ich do zrobienia jakiejś fajnej sałatki, a może i innej
potrawy (na ciepło), znacie jakieś przepisy, w których występują pestki? Do
czego pasują?
-
Witam,
czesto zagladam na forum i papuguje Wasze przepisy :-) Wolowina po
flamandzku - mniam :-)
Mam do Was ogromna prosbe. Czy ktos ma przepis na chleb z pszenicy? Jadlam
taki chleb u kolezanki. Byl wysmienity jedna nie pamietam przepisu. Czy ktos
z szanownych forumowiczow ma taki przpisik? Z gory dziekuje.
-
Witam. Zdarzyło mi się kiedyś jeść przepyszną sałatkę z makaronem
wyglądającym jak ziarna białego ryżu (tylko trochę większe). Czy
ktoś z Was może mi powiedzieć jak się taki makaron nazywa?
-
Witam wszystkich na forum
jestem wege-mama 8 miesiecznej Julii i wlasnie na potrzeby mego niemowlecia
musze zmielic np. ryz brazowy na kaszke, nasiona oleiste (np. slonacznik) do
zupki itp. W czym to zmielic, macie pomysl? Czy mlynek do kawy bedzie sie
nadawal? Jaki to ma byc mlynek? Pytalam sprzedawcow mlynkow elektrycznych na
allegro i albo odpowiadaja ze zboza tak, oleiste nie, albo ze nie maja
pojecia. Poradzcie cos - z gory dzieki!
-
I czy musi być wcześniej uprażone aby mieć ten dobry smak i zapach ?
-
Z pewnością jest dobry i zdrowy, ale nim go kupię pls o informacje, czy są
jakieś przeciwwskazania np. tylko do szybkiego smażenia, bo dymi; ma
intensywny smak, do czego najlepiej pasuje.
Proszę o opinie i doświadczenia
"Przed użyciem zapoznaj się z ulotką dostarczoną do opakowania bądź
skonsultuj z forum kuchnia"
-
Macie jakies doswiadczenia z tym rodzajem makaronu?