Dodaj do ulubionych

Staszic najlepszy

18.01.06, 22:29

I właśnie dlatego nie posłałbym dziecka do Staszica. Chcę mieć modręgo potomka, a nie kujona, co się za łapówy w przyszłości weźmie.
Obserwuj wątek
    • robertw18 "Modręgo" t.p. pouczenie. 18.01.06, 23:30
      Nie widać bezpośredniego związku pomiędzy powodzeniem w zawodach uczniów pod
      względem posiadanych przez nich wiedzy a braniem "łapówy".
      Czy t.p. świadomie nawiązywał w przybranym przez siebie przydomku do Pulcinello?
      Pozdr.
      • robertw18 PS. Czy może t.p. to "ona" ? 18.01.06, 23:31
        :)
        • tajemnica.poliszynela Re: PS. Czy może t.p. to "ona" ? 19.01.06, 02:52
          On. Jestem facetem.
          • robertw18 Re: Dzięki i... 19.01.06, 17:52
            przeprosiny. Powinno być "pod względem posiadanej wiedzy". W pośpiechu zdarzają
            się pomyłki. :)
            Pozdr.
    • Gość: Guest 8 Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 00:10
      "Staszic leci na dawnych, dobrych opiniach oraz na olimpijczykach. Ranking nie
      powinien polegac na liczeniu olimpijczykow lecz na rozpoznaniu poziomu liceum.
      Znam to liceum, wiem jaka tam teraz "kadra". To nie jest najlepsze lic.
      Napiszcie, ze trzeba zmienic kryteria. A "Zamoja" nie ma? Szkoly upadaja,
      wzorujac sie na glupawych szkolach USA. Guest 8.
      • anuletka Re: Staszic najlepszy 19.01.06, 01:35
        co racja to racja... szkoda, że nikt tak naprawdę nie bada poziomu nauczania w
        polskich szkołach, kompetencji kadry, wyposażenia pracowni naukowych, realizacji
        programu nauczania, czy zaangażowania uczniów nie tylko w walczenie o średnią.
        to mogłoby być bardzo ciekawe, podejrzewam, że tzw. renoma pierwszej piątki
        Lublina padłaby na przysłowiowy pysk, a zapomniane i pomijane licea mogłyby się
        nareszcie wykazać.
        • Gość: ds Re: Staszic najlepszy IP: 217.17.32.* 19.01.06, 05:41
          Nie inaczej jest na uczelniach wyższych .te wszystkie rankingi można w WC
          powiesić i będzie najlepiej. Nalezy analizować kadrę osiągnięcia i poziom
          nauczanie jaskółki wiosny nie czynią.
      • franeq89 Re: Staszic najlepszy 19.01.06, 19:40
        Gość portalu: Guest 8 napisał(a):

> "Staszic leci na dawnych, dobrych opiniach oraz na olimpijczykach. Ranking
        nie
        > powinien polegac na liczeniu olimpijczykow lecz na rozpoznaniu poziomu
        liceum.
        > Znam to liceum, wiem jaka tam teraz "kadra". To nie jest najlepsze lic.
        > Napiszcie, ze trzeba zmienic kryteria. A "Zamoja" nie ma? Szkoly upadaja,
        > wzorujac sie na glupawych szkolach USA. Guest 8.

W pełni się z tobą zgadzam. Staszic to nędza!!!
      • Gość: x Re: Staszic najlepszy IP: *.net / *.pl 20.01.06, 00:07
        Szkoła ma zawalisty klimat i sa tam naprawde fajni ludzie, ale połowę kadry faktycznie bym usunęła. A prawdą jest to że w stasiu duża część uczniów ''jedzie na korkach'' :-]
        • Gość: G. Re: Staszic najlepszy IP: *.nat.renicom.pl 20.01.06, 13:12
          składać tam papiery, czy nie? Oto jest pytanie!
          • Gość: Staszicak Re: Staszic najlepszy IP: *.it-net.pl 20.01.06, 18:57
            Jasne,że składać!!! ;)
            • Gość: G. Re: Staszic najlepszy IP: *.nat.renicom.pl 22.01.06, 21:12
              Dobra, to składam. A przy odrobinie szczęścia... do zobaczenia we wrześniu! ;)
    • Gość: Katarzyna Gwóźdź Re: Staszic najlepszy IP: 195.205.71.* 19.01.06, 08:56
      Brawo " Staszic"!
    • Gość: dpap Re: Staszic najlepszy...:) IP: *.pronet.lublin.pl 19.01.06, 09:42
      no tak kiedyś to III LO przodowało ale jak p.Dyrektor ścigać uczniów za fryzury
      nawet zaczęła no to i ja na ich miejscu dała bym sobie spokój z nauka dla sławy
      szkoły ..olimpiady? po co. lepiej sie na czerwono ufarbować i na złośc
      wszystkim zrobić...:)))))
      • Gość: Guest nr 6 Re: Staszic najlepszy...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:07
        Byko uczyl b. dobrze, do konca studiow korzystalem z Jego wiedzy, nam
        przekazanej. POZDRAWIAM PROFESORA. Ale - jak pamietam- atmosfera w klasie byla
        napieta, pelna strachu, mimo, ze dobrze stalem z matmy. Byl tez niejaki
        Sikorski, szkoda, ze moj wrog polityczny, bo mial ambicje fizyka-teraz poszedl
        w kuratory. Czy on jeszcze egzystuje w Kuratorium. Guest 6.
        • Gość: Guest 6 Re: Staszic najlepszy...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:18
          DOPISEK MOJ: wrog polityczny tzn. - dla jasnosci- za Solidarnoscia, a on za
          PZPR i SLD. To "nomenklatura". Czy ktos wie, co to byla i jest "nomenklatura"?
          To "oni" awansowali, to byli dyrektory, a ci co blizej ul. dawnej 22-Lipca,
          dostawali extra przydzialy, ktore wtedy nazywaly sie - kochane dzieci- nazywaly
          sie talonami. To nie zawisc bo mi to wisialo i wisi, pisze jedynie dla
          pouczenia: uczcie sie historii, tylko skad wziac w szkole uczciwego, dobreho
          historyka. A czy Prof. Lupina pracuje jeszcze? Pozdrawiam. Guest 6.
    • Gość: Gość Re: Staszic najlepszy IP: *.daewoo.lublin.pl 19.01.06, 11:59
      To stary dobry Zamoj juz tak nisko upadł? Dziękujemy Wam Panowie Mołocznik i
      Kowal. Nauczyciele byli z Was kiepscy. Ale widzę, że dyrektorzy jeszcze gorsi.
      Smutne....
    • Gość: mamamonika Re: Staszic najlepszy IP: *.chello.pl 19.01.06, 13:29
      Skończyłam Staszica, nic mi się nie stało ;-). Wspominam bardzo sympatycznie.
      P.s. - nie biorę łapów - wystarczą mi inne źródła utrzymania. Grunt to wylać
      frustracje...
    • Gość: absolwent Staszica Re: Staszic najlepszy IP: 212.160.172.* 19.01.06, 15:34
      Najlatwiej opluwac jak sie nie ma pojecia o sprawie. Ja zadnej lapowy nie
      musialem dawac zeby sie dostac i nie jestem osamotniony. Nie twierdze ze
      takiego procederu tam nie bylo za poprzedniego dyrektora (o ktorym mam zle
      zdanie) zlapanego na jezdzie po pijaku, ale nie demonizowalbym. Ci co sie
      dostaja za lapowy raczej nie decyduja o poziomie szkoly i to nie oni sa
      olimpijczykami. Nie wiem jak jest za obecnej dyrekcji, ale Ston nie wyglada mi
      na lapownika i fajnym byl (i chyba nadal jest) nauczycielem. Dzieki tej szkole
      (a wlasciwie dzieki Bykowi) dostalem sie na dobre studia bez zadnych problemow
      i teraz mam fajna prace.

A jezeli chodzi o poziom to decyduja o nim wlasnie nauczyciele. Takiego kogos
      jak Byko ta szkola juz niestety nie bedzie miala i z tego co slyszalem to go po
      prostu wyrzucili na emeryture, co bylo duzym bledem, ale pomimo to jakos szkola
      ciagnie. Dobra jest Berecka, Blazejowska, Widomska, Kaczmar, Mistrzak,
      Piotrowska, Borkowska, Smutek (ach te lekcje z bandazowania, no i do dzisiaj
      pamietam jak sie zachowac w przypadku wybuchy bomby atomowej :)) ) no i
      obowiazkowo Wiśnia.
      Są też niestety przyklady negatywne jezeli chodzi o nauczycieli. Barbara
      jeszcze nikogo nie nauczyla francuskiego, a nieobecna juz na cale szczescie
      Przesmycka angielskiego i jeszcze parę przykladow by sie znalazlo. Wielu nowych
      nauczycieli nie znam wiec sie nie wypowiem. Od nauczycieli zalezy bardzo duzo.

Takze nie sluchajcie jakiegos frustrata. Jest wiele powodow zeby poslac dziecko
      do Staszica.
      • Gość: St Re: Staszic najlepszy IP: *.it-net.pl 20.01.06, 20:06
        Ach Berecka wymiata:D:D:D:D:D hehehehe
      • Gość: Absolwent'95 Re: Staszic najlepszy IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.01.06, 15:08
        No nie. Wszystko pięknie, ale na jednym wydechu Mistrzaka i Kaczmara to już
        zbyt wiele! Jeszcze go tam trzymają? Jeden argment,żeby nie posyłać tam dzieci.
        Po 11 latach od matury stwierdzam, że to nie nauczyciele ale uczniowie stanowią
        o sile tej szkoły. Koledzy ze Stasia to jak koledzy z wojska. :)
        Ale jak zwykle po tylu latach i tak częściej pamięta się o tym dobrym niż o
        złym. Pozdrawiam wszystkich absolwentów!!
      • Gość: Absolwentka '97 Re: Staszic najlepszy IP: *.chello.pl 28.01.06, 16:01
        O tak, ktokolwiek miał lekcje z Bykiem, chyba go nie zapomni. Do dziś pamiętam,
        jak kazał mi tłuc tyłkiem w kaloryfer na korytarzu, bo zdarzyło mi się nie
        zaliczyć sprawdzianu (a z większości miałam niezłe oceny, zawsze lubiłam matmę).
        Co do wspomnianego wcześniej Sikorskiego, nie zgadzam się. Naszej klasy
        (angielskiej) fizyki nauczyć nie umiał, to był jedyny przedmiot, z którego w
        Stasiu brałam korki. Ze starej kadry, która odeszła (przeważnie na emeryturę)
        dobrze wspominam jeszcze Witkowską.
        Co do Mistrzaka, sympatyczny gość, ale swoimi olimpijczykami z angielskiego nie
        przejmował się zupełnie (a za to potem dostawał nagrody prezydenta miasta).
    • Gość: paula ... IP: *.lublin.mm.pl 19.01.06, 15:47
      "tajemnica.poliszynela" kimkolwiek jesteś, na jakiej podstawie tak mówisz??
      ja baardzo dobrze znam tę szkołę i twierdzę, że nie masz racji. Ma dość wysoki
      poziom, a na łapówkarzzy to owszem można wyrosnąć, ale w szkole tego nie uczą,
      tylko w domu... takie jest moje zdanie.
    • Gość: gocha Re: Staszic najlepszy IP: *.pronet.lublin.pl 19.01.06, 16:59
      a ja spotkalam tam najbardziej inteligentnych nieuków w swoim życiu..
      pozdrawiam!
    • Gość: g Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 17:11
      Tak sie składa, że chodze do staszica juz trzeci rok i wydaje mi sie ze poznalam
      ta szkołe bardzo dobrze. Jakie jest moje zdanie na jej temat? Z ręka na sercu
      moge przyznać, że jest to najlepsze miejsce dla człowieka, który nie boi się
      osiągnięcia w życiu sukcesu! Ta szkoła uczy i kształtuje pod każdym kątem,
      nietylko pomaga zdobyć wiedze teoretyczną, ale też uczy budowania relacji
      miedzyludzkich w życiu codziennym. Nie wiem jak to sie dzieje, może będe
      potrafiła to wyjaśnic z perspektywy czasu. Ale bądz co bądz, uważam, ze jest to
      zasłużenie najbardziej prestiżowa szkoła w Lublinie.
      Ponad to uczniowie nie są ograniczani bzdurnymi zakazami typu "nie farbuj
      wlosów", przez trzy lata chodzenia do szkoly nie zdarzyło mi sie tez zeby moja
      klasa nie mogła znaleść wspólnego języka z jakimś nauczycielem. Mam porównanie z
      innymi lubelskimi liceami i wiem, że naszych nauczycieli powinniśmy na rękach
      nosić za wyrozumiałość dla naszego wieku a jednocześnie za precyzje i
      kompetencje wykonywanego zawodu. Nie bez przyczyny Staszic ma tylu
      olimpijczyków- w tej szkole dba sie o ucznia!
    • Gość: Radek Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:48
      Jestem absolwentem STASZICA z roku 1974 W tamtym czasie STASZIC rywalizował z
      ZAMOJSKIM o palme pierszeństwa wśród lubelskich liceów Cieszę się że moja
      szkoła jest najlepsza Pozdrawiam Tak trzymać .
      • Gość: absolwent Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 19:21
        Teraz Zamoy jest pod koniec stawki na jakims 80 czy 90 miejscu. Nasi gora.
        • Gość: HEh Re: Staszic najlepszy IP: *.marsoft.net 21.01.06, 22:53
          Ja chodzę do stasia i do tego kujonowego biolchemu.Jak ktoś chce to jest kujonem
          i korki tez brac moze- ja nie biore i zyje. Pozdro dla biolchemu!
          • Gość: Agu$a Re: Staszic najlepszy IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.06, 23:02
            Ja również z biolchemu,korków nie biorę, kujonem (raczej) nie jestem i świetnie sie czuję w tej szkole. Pozdro for all!! ;)
    • franeq89 Re: Staszic najlepszy 19.01.06, 19:17
      tajemnica.poliszynela napisał:

>
      > I właśnie dlatego nie posłałbym dziecka do Staszica. Chcę mieć modręgo potomka,
      > a nie kujona, co się za łapówy w przyszłości weźmie.

No i masz rację takie licea ja Staś czy Unia są może najlepsze, ale co z tego.
      Mam kumpla skończył stasia i jest żałosnym kujonem(w dodatku bez humoru).
    • Gość: Absolwent Re: Staszic najlepszy IP: 212.182.117.* 19.01.06, 19:23
      Że pan były dyrektor przyjmował do szkoły jeszcze w październiku na dziwnych
      zasadach - to prawda. Sam miałem w klasie parę osób "nie wiadomo skąd". Staszic
      to niezła szkoła; szkoda tylko, że wiekszość starej kadry już odeszła. I
      dlaczego wszyscy na raz? O poziomie francuskiego i lekcjach pani Barbary
      wypowiadać się nie należy; była to rzecz osobliwa...(a tyle bezrobotnych
      nauczycieli na rynku...). Mam nadzieję, że chociaż stan męskich toalet się
      poprawił i że w miejscu dziur w podłodze pojawiły się jednak muszle klozetowe.
      Reasumując, jako absolwent Staszica, mogę polecić tę szkołę. Jest tam luźniej
      niż się mówi, a zdolni i bez ogromu nauki przetrwają bez problemu. Ino czasami
      nieco psychodelicznie :)
    • Gość: star Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:57
      chodze do staszica ludzie sa naprawde super ale kadra...no comments
      nie bede opisywac niesprawiedliwosci ktore dzieje sie w mojej klasie nie chce
      sie denerwowac :/
      powiem tylko o moim przypadku: biore udzial w olimpiadzie ale poniewaz nie mam
      samych 5 i 6 wiec nie mam takich przywilejow jak olimpijczycy z super cenzurka
      nikogo nie obchodzi ze na drugi dzien po olimpiadzie musialam pisac karna
      kartkowke a potem w ogole zapomniano mi napisac zwolnienia
      nauczycielom zalezy tylko na tym aby podnosic sradnia (jak sie bulwersowali jak
      kiedys w Kurierze Stas nie byl na pierwszym miejscu)
      wiem wiem jestem gorsza
      dla nauczycieli zawsze bede nikim bo nie kuje po nocach przedmiotow ktorych na
      maturze nie zdaje
      co do probnych matur poszly mi naprawde super....ale radosci pozbawily mnie
      komentarze nauczycieli ze "pewnie ktos mnie za lagodnie ocenil"
      KADRO ZE STASZICA DZIEKUJE ZA WSPARCIE I MOTYWACJE!!!
    • Gość: tralalala Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:35
      zawsze śmieszy mnie to, że najwiecej złych rzeczy mówią o stasiu ludzie, którzy do tej szkoły nie chodzą lub nie chodzili. Jestem uczennica tej "strasznej szkoły kujonów i lapówkarzy", raz bywa lepiej, raz gorzej ale nie zamieniłabym tej szkoły na inną! Atmosfera jest niepowtarzalna, "stasiowa", ludzie przeróżni i jeśli ktos myśli, że przeciętny staszicak spędza swój cały wolny czas w książkach to bardzo się myli! Owszem są kujony ale to chyba nie jest niespodzianka, że niektórzy ludzie zwyczajnie lubia sie uczyc lub muszą bo bez dobrych wyników nie dostana się na wymarzone studia! To, ze komus zalezy na nauce,zdobywaniu wiedzy nalezy docenic a nie krytykować :P pozdr. dla 3g, która bynajmniej z kujonów się nie składa, za to słynie z innych rzeczy ;)
      • Gość: She_ila Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 23:54
        Ja też chodziłam do Staszica, do mat-fizu. Również uczył mnie Byko-wtedy jako
        osoba o przeciętnych zdolnościach z matematyki szczerze Go nienawidziłam,
        lądowałam na trójach, czasami jakaś czwórka wpadła. Teraz wiem, że te trójki
        były mocniejsze niż niejedne szóstki w innych liceach-matematyczna wiedza
        wyniesiona ze Stasia to podwaliny mojego sukcesu zawodowego. Przy okazji-szkoła
        życia i determinacji. Teraz już niestety Byko odpoczywa na emeryturze-w Stasiu
        uczy jego dawny uczeń-czy skutecznie-wyjdzie w praniu. Stara kadra wykruszyła
        się-Koldrynki, Cieślaka i innych wspaniałych pedagogów już tam nie ma, zdaje
        się, że sorka Błażejowska jeszcze jest i wymiatająca Berecka ;)A, dr Smutek,
        kochany Smutek też ma się dobrze :)))))))) Czy nowa kadra będzie w stanie
        załatać powstałe dziury-czas pokaże. Jedno jest jasne-nigdy, ani przez chwilę
        nie miałam wątpliwości co do trafności mojego wyboru-a rewelacyjnie pozdawane
        egzaminy na studia i dalsze sukcesy tylko utwierdziły mnie w tym przkonaniu.
    • Gość: anonim Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 22:14
      no to mamy wyidealizowanego Staiszica, bez wad, z cudownym gronem
      nauczycielskim, supeeerr.... co wy dajecie???? ludziom, którzy znają prawdę to
      nawet nie chce się dodawać komentów??!! ;>
      • Gość: uczennica Re: Staszic najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:57
        Ja obecnie jestem w pierwszej klasie i jestem bardzo zadowolona z wyboru
        szkółki, klimat wśród uczniów jest super, w końcu jacyś ludzie na poziomie bo w
        gimnazjum spotkałam sie tylko z chamstwem.Co do kadry rzeczywiście pozostawia
        sporo do myślenia, ale jest też paru dobrych nauczycieli typu Borkowska,
        Błażejowska, Maleska czy Bajda-Kowalczyk. Co do kujonów nie wydaje mi się żeby
        było ich aż tak wielu poprostu jest tu sporo inteligentnych ludzi,ale
        niekoniecznie ciągle uczących się. Dodatkowo jest organizowanych sporo imprez na
        auli co tez umila życie w szkole. Ogólnie polecam szkołe i radze nie słuchać
        opinni ludzi którzy nigdy tu nie chodzili i tak naprawde nie mają o Stasiu
        zielonego pojęcia.
    • Gość: ja Re: Staszic najlepszy IP: *.nat.renicom.pl 26.01.06, 11:30
      jestem w 1klasie w staszicu i powiem tyle: nauczyciele duzo wymagaja, malo
      ucza. Wywierana jest presja: ucz sie , zeby nie splamic honoru szkoly. Dla nich
      staszic i jego pozycja to swietosc. Panuje tu istna paranoja, ale dobrze ze
      atmosfera wsrod niektorych uczniow jest luzna, totalna olewka, bo inaczej to w
      chorobe psychiczna mozna popasc....
      • paplotek Re: Staszic najlepszy 26.01.06, 13:52
        po prostu staraja się nauczyć Cię jak się uczyć. Będziesz miał jak znalazł na
        studiach.
    • Gość: Ktoś Re: Staszic najlepszy IP: *.chello.pl 26.01.06, 20:01
      Chodzę do Staszica i moja opinia jest taka: nauczyciele w zdecydowanej większości są beznadziejni (zarozumiali, nie uczą, tylko wymagają). Ale selekcja młodzieży podczas rekrutacji jest ostra, więc uczniowie radzą sobie sami (np. ucząc się nawzajem przed/po lekcjach). Tylko po co wtedy nauczyciel jeśli ja nauczę kolegów dajmy na to niemieckiego, oni mnie fizyki, a nauczyciel tylko stawia ocenę? Tak jest w mojej klasie.
      Są oczwiście dobrzy sorowie, ale to wyjątki. Nie spotkałam w tej szkole jeszcze nauczyciela który uczyłby, z którym można by pogadać, pożartować.
      Atmosfera jest natomiast naprawdę fajna (nie wierzyłam w takie rzeczy dopóki nie trafiłam do Stasia), uczniowie fajni, są kujony, ale nie tylko. Najważniejsze że w większości są to naprawdę inteligentni ludzie.
      Polecam tę szkołę tym, którzy potrafią/lubią uczyć się sami i nie przeszkadza im że "nauczyciel jest po to, żeby dać wskazówki, jak się uczyć" :D
      • wastedqba Re: Staszic najlepszy 29.01.06, 22:58
        Nie ma nauczycieli z którymi można pożartować? A widziałeś/aś kiedyś sorkę
        Wiśniewską, sora Karczmarczyka, sora Mistrzaka, czy też sorkę Rodak? Nauczyciele
        nic nie uczą? Na pierwszym semestrze studiów na Politechnice Rzeszowskiej nic
        sie matmy nie musiałem uczyć (na lotnictwie a tam jest ostry przesiew). A w
        szkole orłem z matmy nie byłem. Nauczycieli którzy nie uczą a wymagają to znam
        ale w LO w Świdniku. Pozdrowienia dla Staszicaków którzy są dumni ze swojej szkoły.
    • wastedqba Re: Staszic najlepszy 29.01.06, 22:48
      Jestem po staszicu i kujonem nigdy nie byłem. Nie byłem specjalnie dobrym
      uczniem ale ta szkoła wiele uczy. Każdy absolwent to potwierdzi. Różne są mity o
      Staszicu ale zawsze rozpuszczane przez konkurencyjne szkoły. I na pewno jestem
      przeciwny łapówkarstwu.
      Staszic is the best.
      Pozdrowienia dla Pani Prof. M. Rodak - Nawrot i Prof. Z. Karczmarczyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka