lusia_janusia 01.08.26, 02:55 Sierpniowe zwyczaje w polskiej tradycji ludowej wiążą się głównie z dziękczynieniem za plony, a do najważniejszych należą: ** święto Matki Boskiej Zielnej - 15.08. ** dożynki oraz odpusty parafialne Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: && -** -SIERPIEN - ** - && 2026 01.08.26, 03:17 << Na świętego Polikopy grom popali kopy. << * 15.08 - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny * 15.08 - Święto Wojska Polskiego * 30.08 - niedziela handlowa * 28.08 - Pełnia ksiezyca, godz,6:20 Mam nadzieje, ze zdrowie nam dopisze jak i pogoda. Odpowiedz Link
kendo Re: && -** -SIERPIEN - ** - && 2026 01.08.26, 05:49 och,zerwalam sie z lozeczka by alozyc sierpniowy wateczek, jaka mila niespodzianka Lusia, dziekuje bardzo.. no wlasnie przewaznie budze sie o tej godzinie, za oknem dzis pochmurnie/mewy dra dzioby, weekendzik poczety, zatem przemilych wrazen zycze taki widok mialysmy,jak siedzialysmy z Lusia na altanie. Odpowiedz Link
maria88 Re: && -** -SIERPIEN - ** - && 2026 01.08.26, 09:47 Witam Was dziewczeta.Lusiu dzięki za podpowiedzi swiąt na sierpień. Tak,juz organizowane sa pielgrzymki regionalne do Częstochowy zeby dojśc na 15.08. Trudne to będzie maszerowanie bo z tego co widziałam do temperatury dzień w dzień b.wysokie. Obrazek KENDO swiadczy ze u Was juz zniwa całą parą. Susza i wszystko schnie. Piękny ten pejzaż. U mnie chyba dzisiaj najgoręcej bo ma byc +38. Troche zaspałam bo wstałam po 8mej i słabe bylo wietrzenie bo bylo juz +25. Moze jakośc przetrzymam .Będę wiecej leniuchować. Wszystkim zyczę spokojnego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: && -** -SIERPIEN - ** - && 2026 01.08.26, 10:33 Witajcie Wczorajszy dzień był bardzo gorący,teraz słonko nie za bardzo się śpieszy Teraz przyszedł alert na dzień i noc,że deszcz i silny wiatr,teraz 25st. Wypiłam kawę z bułeczką budyniową i śliwkami. Córka zabrała się za pranie swoje,najwyżej powiesi w pokoju na drabince. Noc nie była dobra ze względu na męża,ale już jest dobrze. A ja wczoraj wyrzuciłam część kwiatów,bo kończyły kwitnienie,będzie mniej do podlewania. Odpowiedz Link
kendo Re: && -** -SIERPIEN - ** - && 2026 01.08.26, 10:44 witam,wiatam, to dopiero rodzice zadowoleni ,ze spedzili pieknie czas z Wami w naturze, Wedrowki kurki czysciutkie,od razu na patelnie sie nadaja.. musze sobie chyba tez kupic jak zobacze w sklepie, Maria zaspala na wietrzenie pokoi, ja wlasnie zawsze po otwarciu oczu otwieram wszystkie okna ,a budzie sie nad ranem 5/6 godz. Motto Jagusi na sobote super...badzimy szczesliwi. tak sobie samotnie wyrosl i cieszy oczy.. Odpowiedz Link