janeczka79 09.02.06, 15:14 Bardzo interesują mnie lubelskie przdszkola katolickie... gdzie?, czy warto?, jak cena? Wszelkie opinie na ten temat będą bardzo dla mnie znaczące!!! Z góry dziękuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 15:39 na pierwszej armii wojska polskiego- sama tam chodzilam wiieeele lat temu, ale z tego co wiem, nic sie nie zmieniło - nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 09.02.06, 17:48 19 marca będzie dzień otwartych drzwi w Katolickiej Szkole Podstawoej św. jadwigi Królowej. Jest w niej zerówka (ale chodzą też dzieci 5-letnie). www.ksp.neostrada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka 79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 09.02.06, 18:58 Dziękuję rillian...ale ja mam 4-o latka, wiec chyba odpada zerówka narazie ;0 Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 09.02.06, 20:28 Na Kochanowskiego (Dziesiąta), rewelacyjne katolickie przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 09.02.06, 20:52 basiek13 - czy mogłabym prosić jakieś szczegółt...jak cena za miesiąc i jakie szanse na zapisanie dziecka od wrzesnia...no i cokolwiek jeszcze przyjdzie ci do głowy, dla mnie napewno będzie cenne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 10.02.06, 14:52 Bardzo prosze o głosy w tej sprawie...bardzo mi zależy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:38 Przedszkole kosztuje mnie ok. 280 zł. Dziecko chodzi na tańce, angielski, gimnastykę korekcyjną. Jeśli bez dodatkowych zajęc to koszt ok. 250 zł. godziny otwarcia (jedyny minus) 7 - 16.30, o 16.30 zamykają.Przedszkole ma salę balową, salę do zabaw (zamki, kulki itp.)Zajecia prowadzi siostra zakonna(zwykle po pedagogice) i mgr. pedagog.Jest dużo imprez, kulig, teatr, kino. Naprawde polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:41 www.promyczki.lublin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 11.02.06, 21:45 basiek13 - bardzo dziękuję za informację...zastanowię się głęboko nad tym "unieszczęśliwianiem" mego dziecka...mamy przecież XXI wiek...hihihi...kto to widział by w tych czasach dzieci do katolickich przedszkolo posyłać... ...ale się uśmiałam ;) Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam WYRODNA MATKA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman hej Olka! IP: *.lublin.mm.pl 09.02.06, 20:33 też tam chodziłem wieeeele lat temu. Ale to chyba było inne przedszkole i inne czasy. Pamiętasz Panią Felę - przedszkolankę,taką w okularach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: hej Olka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:39 Na Kochanowskiego są dwa przedszkola, jedno państwowe (koszmar), drugie katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mataka-przełożona Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:52 A może oddasz dziecko od razu do nowicjatu?Czesne niezbyt wygórowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:59 HAHAHA,a to dobre........... Dlaczego zainteresował Cię ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JotKa Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.02.06, 17:27 Nie uszczęśliwiaj dziecka na siłę.Chcesz go póżniej do zakonu oddać?Przecież tam przez pół dnia są same modlitwy.Ludzie,opamiętajcie się.Mamy XXI wiek! Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 11.02.06, 17:43 Jesteś w błędzie, jak wiele osób, które nie wiedzą nic o prywatnych katolickich przedszkolach. Nie ma tam nic, co by mnie prawie niewierzącą(napewno nie za często praktykującą) osobę niepokoiło.Jest 20 min. katechezy , modlitwa przed obiadem, celebracja uroczystości, które są celebrowane również w większości polskich domów.Wybrałam to przedszkole, poniewaz w państwowych nie widziałam dla mojej córki miejsca.Teraz wiem,ze dziecko ma dobrą , fachową opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka-przełożona Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 20:52 Przeglądając forum,rzucił mi się w oczy temat przedszkoli katolickich.Nie tak dawno ktoś poruszał sprawę szkół katolickich. Otóż przeczytałam prośbę osoby zainteresowanej (jak zrozumiałam) wyłacznie przedszkolami katolickimi.Skojarzyłam sobie od razu,że osoba chce wychodować od dziecka mniszkę (lub mnicha).Zaproponowałam więc oddanie dziecka do zakonu.Jednakowe robienie wody z mózgu.Myślę,że po edukacji w takim przedszkolu,dziecko będzie nieszczęśliwe przez długi czas.Gdy podrośnie,będzie dobrym materia lem na oazowca (oazówkę),wcześniej ministranta. Ale po cóż ja o tym piszę.Niech się sami rodzice przekonają jaka jest edukacja w przedszkolach zakonnych (katolickich) oraz w przedszkolach państwowych. Wybór edukacji zależy wyłącznie od rodziców. Nadmieniam,że w brew pozorom,w zakonach są również bardzo miłe,sympatyczne i oddane siostrzyczki. Resztę pozostawiam bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian ____robienie wody z mózgu____ 11.02.06, 21:19 owszem, wodę z mózgu robią posty osób, które pojęcia nie mają o uczelniach, szkołach i przedszkolach katolickich. i bełkoczą dyrdymały o "hodowaniu dziecka na mnicha/mniszkę", czy też robienie "dobrego materiału na oazówkę". znam bardzo licznych absolwentów szkół i liceów katolickich (sam ukończyłem szkoły "laickie") - ten zbiór jest rozłączny ze zbiorem "oazowiczów" i kleryków/sióstr, których również znam nieco... co do poziomu... jestem głęboko przekonany, i obserwuję to od lat, że szkołami katolickimi są zainteresowani rodzice, którzy dobrze widzą kulawe strony systemu edukacji państwowej i szereg bezdyskusyjnych plusów szkół prywatnych (w tym katolickich). zresztą... w takiej belgii odsetek szkół katolickich i ich uczniów jest zdaje się największy w europie. i jak wszyscy wiemy, belgia to "wylęgarnia" dewotów, oazowiczów, mnichów i mniszek, prawda? [SATIRE] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezu Re: ____robienie wody z mózgu____ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 21:33 Jako nauczyciel w szkole katolickiej,masz prawo do obrony edukacji w takich "placówkach oświatowych" Znam różnych nauczycieli,więc mam prawo twierdzić że większość nauczycieli szkół katolickich są odpowiednikami moherowców.Ale po co wiele dyskutować.Wystaczy przykład ostatnich dni-dyrektora szkoły katolickiej.A na KULU może lepiej?Również asystent udaje wszystkowiedzącego,robi sobie siupy z i tak zestresowanych studentów.ksiądz odpytujący młodzież przystępującą do bierzmowania,katecheta (w tym ksiądz i zakonnica) od dzieci pierwszokomunijnych wymaga więcej niż sam wie itp. www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060201/LUBLIN/60131027&SearchID=73235377264211 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060203/MAGAZYN/60201016&SearchID=73235377264211 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060131/NEWS01/60130029&SearchID=73235377264211 PS.Pozdrawiam nauczieli szkół katolickich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belg Re: ____robienie wody z mózgu____ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 16:53 Belgia to wylęgarnia przeróżnej maści zboków - zastanów się dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 11.02.06, 21:36 Jam pedagog po KULu i nie uważam aby ze mną było coś nie tak...na żadne oazy nigdy nie uczęszczałam, święta specjalnie nie jestem...ale pewnie ...szanowna matka przełożona zauważy we mnie pewną nienormalność...a mianowicie zainteresowanie przedszkolami katolickim. No cosz może to zboczenie kulowskie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.pronet.lublin.pl 13.02.06, 22:44 Dymowskiego Uliczka rownolegla do Unickiej Jest tam super przedszkole prowadzone przez siostry Cenowo bardzo korzystnie bo taka sama cena czesnego jak w lubelskich przedszkolach publicznych Atmosfera super, male grupy... Naprawde warte polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorik Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.02.06, 12:41 Kurcze,ktoś napisał,że w takim przedszkolu jest 20 minut katechezy,modlenie się przed posiłkami,celebrowanie jak w każdym domu... Jakie celebrowanie?Modlitwa przed posiłkami?To już nie wystarczy umyć rąk?Ja w życiu nie oddałbym dziecka do takiego "ogłupiacza".Dziecko ma prawo bawić się a nie od małego modlić.Szkoda mi tych dzieci i ich "moherowych"rodziców też. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 13:38 Tak sie składa że takie placówki istnieją na całym swiecie, ba! Przewaznie maja doskonałą opinię.I nikomu jakos nie przeszkadza modlitwa przed jedzeniem. Ehhh...odezwał sie "nowoczesny i wielcetolerancyjny"...Okazuje sie że iekoniecznie trzeba byc fanem o. Rydzyka by zasłuzyć na epitet "moherowy". Wystarczy wyznawac w zyciu jakies wartości i chcieć wychowac w zgodzie z nimi swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 13:25 Bardzo dziękuję ;)... a czy maja moze swoją stronę w necie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.lublin.mm.pl 16.02.06, 13:59 Temat dzis nie dla mnie, ale marzyłabym o przedszkolu całkowiecie wolnym od jakiejkolwiek religii! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 14:02 Mysle że z tym nie miałabyś żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 16:25 Gdybym miał pocichę w wieku przedszkolnym, auto i trochę czasu na dojazdy, wybrałbym przedszkole pracujące metodami Montesori na Tatarach. Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 17:39 Też fajny pomysł bo owa metoda, sama w sobie bardzo cenna lecz...mam wątpliwości co do tego, że jest w pełni realizowana zgodnie z założeniami teoretycznymi jakie Maria Montessori stworzyła... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 18:34 ojoojojojoj ... jak najdalej!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:49 Bardzo ciekawe jest to iż w dyskusji wypowiadają się Ci, którzy do katolickiego przedszkola nie uczęszczali albo nie posyłali tam swoich dzieci. 20 lat temu chodziłam do przedszkola prowadzonego przez siostry zakonne przy ulicy Dymowskiego. Mam jak najbardziej miłe wspomnienia. Modlitwa była ale bez przesady, bardziej jakos utkwiła mi w pamięci miłość jaka od tych sióstr płyneła. Dzieci się normalnie bawiły jak w każdym przedszkolu, było granie na pianinie i śpiewanie itd. Nikt nie zrobił ze mnie zakonnicy, przekazano mi pewne wartości, w których rodzice mnie chcieli wychować. Życie zweryfikowało część z nich, ale nigdy nie będe żałować tego, że rodzice mnie tam posłali. Jeżeli w przyszłości będe mieć dzieci to właśnie do takiego przedszkola będe chciała je zapisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 21:25 Dziękuję za głos w sprawie... Tak to juz jest, że najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy tak naprawde nie mają zielonego pojęcia o temacie!!! Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 16.02.06, 21:27 rilian napisał: > ojoojojojoj ... jak najdalej!... > Jak najdalekj od...katolickiego czy montessoriańskiego??? Przepraszam ale nie załapałam...może to dlategpo, że ja taka po Kulu, i moherowa pewnie jak to niektórzy "normalni" określają...hihihi Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 17.02.06, 00:26 Juz niemowlęta trzeba uczyc paciorka! Wszędzie ten kler. Mozna sie udusic w tym kraju! "ŚMIEJMY SIĘ Z GŁUPICH, CHOĆ I PRZEWIELEBNYCH" - Ignacy Krasicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania a co sądzicie o PRYWATNYCH???np STRUMYK? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 09:04 o prywtanych przedszklach, ??? ja do katolickieggo nie dam, ale mysle o prywatnym np Strumyk za jakies info o nim bardzo dziękeuje ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamai Re: a co sądzicie o PRYWATNYCH???np STRUMYK? IP: *.it-net.pl 17.02.06, 10:45 Było coś kiedys na tym forum, wrzuć w wyszukiwarke i napewno cos znajdziesz. Aczkolwiek moje zdanie...nie zawsze dobre jest to, za co się łono płaci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamai Re: a co sądzicie o PRYWATNYCH???np STRUMYK? IP: *.it-net.pl 17.02.06, 10:46 ...za co się słono płaci (przepraszam za literówkę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 17.02.06, 10:41 Ktoś cie trzyma w tym kraju??? Kobieto jak masz sie udusić to spadaj... Nikt ci nie nakazuje uczyc dziecka paciorka, nikt ci nie nakazuje zapisywać go do przedszkola katolickiego...jesteś wolna, nikt do niczego cie nie zmusza...masz wolny wybór i korzystaj z niego. Ale zapamiętaj sobie, ze ten wolny wybór ma każdy, i jeżeli jest ktoś kto chce posłać dziecko do przedszkola lub szkoły katolickiej to nie masz prawa takimi pustymi tekstami tego komentować!!!!!!!! Pytanie dotyczy osoób które miały coś wspólnego z takowymi instytucjami a nie do tych co mają specyficzny stosunek do Kościoło bo taki ich kaprys!!! Lubisz byc widoczna, wypowiadać sie na każdy temat, to rób to ale NA TEMAT!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 17.02.06, 10:43 Oczywiście ten post wcześniejsz był skierowany do joannybarskiej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.lublin.mm.pl 17.02.06, 10:46 Janeczko 79, pisz sobie na Berdyczów! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 17.02.06, 10:55 Gość portalu: janeczka79 napisał(a): > Oczywiście ten post wcześniejsz był skierowany do joannybarskiej!!!!! Janeczko 79 - jeśli 79 w nicku oznacza rok Twego urodzenia ,to jestes o pół wieku młodsza ode mnie, więc raczej zostaw swoje uwagi dla siebie. Będę sie wypowiadała wówczas, kiedy uznam to za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 17.02.06, 14:26 "Uwagi zostaw dla siebie"...to dobre, aczkolwiek winno działać w dwie strony bez względu na wiek... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.lublin.mm.pl 17.02.06, 18:23 Dobre, dobre, janeczko z numerkiem... Nie bede chyba już tu zabierać głosu na ten temat,bowiem nikt nikogo nie przekona, ale dzieci żal, dzieci żal...I kasy rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 17.02.06, 18:25 a skąd ten żal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :):):) Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) IP: *.it-net.pl 17.02.06, 20:40 Skąd żal...komu żal...??? Tobie??? Dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Przedszkola katolickie...prosze o opinie ;) 17.02.06, 08:48 sam pracuję w szkole katolickiej, więc chodziło o montessori... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Montesori IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 13:56 Te przedszkole pracuje pod ścisłym nadzorem Instytutu Pedagogiki UMCS, który tą metodę upowszechnia nie tylko w naszym rejonie. W razie wątpliwości proszę o kontakt z instytutem. Odpowiedz Link Zgłoś