Dodaj do ulubionych

PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS

20.02.06, 16:56
Mówiąc jednym słowem to SKANDAL, że wystawa zdjęć znanych osób w koszulkach z hasłami o kontrowersyjnych tekstach została zdjęta w Chatce Żaka. Wszystkich, których bulwersuje zachowanie rektora UMCS proszę o głosy poparcia.
Obserwuj wątek
    • petit7 Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 17:11
      Protestuję!
      Ciemnota górą!
      • Gość: as Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.it-net.pl 22.02.06, 21:35
        popieram!!!
      • Gość: as Re: IP: *.it-net.pl 22.02.06, 21:35
        popieram!!!
    • ratatatam CHYBA SZTUKI MIĘS 20.02.06, 17:26
      ROTFL
      od kiedy to konfekcja trykotowa to sztuka?
      • isab Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 20.02.06, 17:59
        a słyszał pan słówko "sztuka użytkowa"? ;)

może też mało trafne, ale warto nie posługiwać się aż tak spłycającymi problem
        argumentami. swojadroga polecam przyjrzeć się koszulkom z nadrukami grupy
        twożywo.

Co do protestu.... eh... co on da, ale chciałoby się krzyknąć, że uniwersytet
        nie jest miejscem, gdzie próbuje się ograniczać wolność słowa, a nawet
        eksperymenty stojące na jej granicy!
        Ale cóż, idealistka ze mnie...
        • ratatatam Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 20.02.06, 18:10
          nie idealistka tylko egzaltowana lewaczka
          • in.vino.veritas Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 20.02.06, 18:11
            Ratatatam, dewoci są niemile widziani na tym forum.
            • Gość: ratatatam Re: CHYBA SZTUKI MIĘS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 19:12
              to spadaj stad
              • prezu16 Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 21.02.06, 15:37
                bigot!
          • isab Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 20.02.06, 19:21
            lewaczka... hmmm...

wolałabym "osoba o poglądach lewicowych" ;) ale to kwestia kultury języka, nie
            mam żalu ;)
            • Gość: ratatatam Re: CHYBA SZTUKI MIĘS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 19:24
              isab napisała:

> nie mam żalu ;)

a masz okres?
              • in.vino.veritas Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 20.02.06, 19:46

Tobie okres szajby bigockiej nie mija przez lata.
                • ratatatam Re: CHYBA SZTUKI MIĘS 21.02.06, 10:11
                  joaska przestan sie wyglupiac i podpisuj jednym nickiem bo oczoplasu mozna dostac
      • Gość: sratatam Jest to część pop-kultury! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:42
        Od czasu Andy Warhola, wiesz kto to taki?
        • diskoj Re: Jest to część pop-kultury! 22.02.06, 16:14
          Andy Warhol był szajbusem! Ultraviolet mi to mówiła. Opętany czy jakoś tak...
    • in.vino.veritas Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 18:10
      Pełne poparcie dla prof. Zbigniewa Hołdy! Nie do pomyślenia, że rektor bez jakichkolwiek uzgodnień, zakazał eksponowania wystawy!
    • mali_bu Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 18:31
      Walcz prezu, walcz!
      • in.vino.veritas Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 18:42

A ty co, znowu tutaj?
        • mali_bu Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 18:44
          Ty byś się lepiej z Maryśki przestał śmiać. To nie jej wina:)
          • in.vino.veritas Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 18:56
            W polityce wszystkie chwyty są dozwolone. Mi wcale o jej brodawkę na nosie nie chodzi.
      • rilian słowo wytrych 20.02.06, 18:44
        ale nie używaj słowa "sztuka", bo stanie się ono wytrychem za pomocą którego:

- właściciele psów będą nimi srali na twojej wycieracze (to sztuka!)
        - pruszkowski powie, że miasto nie musi odśnieżać chodników, bo to taki happening!
        • mali_bu Re: słowo wytrych 20.02.06, 18:46
          A ten znowu z tym odśnieżaniem:)
          • rilian Re: słowo wytrych 20.02.06, 18:50
            oj, bo klnę na czym świat stoi ilekroć muszę przejść np. wąskim chodnikiem przy
            sądzie rejonowym na krakowskim... z jednej strony lód, śnieg, z drugiej kałuże,
            pośrodku kapie, cholera mnie bierze. i jeszcze te tłumy z naprzeciwka...

wolę już o śniegu, niż o "sztuce" i "niesztuce"... a zwłaszcza jej granicach.

zresztą, ci co plują teraz na władze UMCS, niech nam zrobią własnym suptem inną
            wystawę sztuki. karykatur mahometa. hihihi
            • in.vino.veritas Re: słowo wytrych 20.02.06, 18:57
              więc co sądzisz o wystawie?
              • rilian co sądzę 20.02.06, 19:27
                jako człowiek uważam, że to taka sama głupota jak inna wystawa fotografii - na
                placu litewskim, ongiś. w jednym i drugim wypadku można dyskutować n/t wolności
                wypowiedzi.

jako historyk sztuki sądzę, że w jednym i drugim nie należy w to mieszać sztuki.
                • in.vino.veritas Re: co sądzę 20.02.06, 19:30
                  Wystawie na Litewskim ostro protestowałem, to była manipulacja. Wystawa w Chatce, co innego.
                  • rilian Re: co sądzę 20.02.06, 19:32
                    hahahaha
                    • in.vino.veritas Re: co sądzę 20.02.06, 19:47
                      Czyżbyś w to wątpił?
            • Gość: ratatatam Re: słowo wytrych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 19:13
              panie R. wyjatkowo sie z panem zgadzam
              • mali_bu Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:16
                Mówisz o nieuprzątniętym śniegu?
                • Gość: ratatatam Re: słowo wytrych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 19:24
                  mowie o psich gownach
                  • in.vino.veritas Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:30
                    Odchodów szukaj na wyjątkowych audiencjach, w których uczestniczysz.
                    • Gość: ratatatam jestes zydowka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:22
                      ??
                      • Gość: ime Re: jestes zydowka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 16:19
                        a jakby nawet była to co?
                        pójdziesz poskarżyć?
                  • isab Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:33
                    aj aj... tu o psich gównach, tam, że ja mam okres... pan na poziomie widze ;)
                    aż się ciepło na serduszku się robi, jak sie pana czyta :)
                    • rilian Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:34
                      o, wybacz, psie gówna były i są cytatem z dnia świra. bo jak tu nie
                      ześwirować?... ;)
                      • isab Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:39
                        mi chodziło osoboście o pana ratatatam, bo instynkt mordercy mi się włacza jak
                        ktoś argumentuje moją niższość/omylność itp. tym, że jako kobieta miewam tzw
                        okres ;) więc nawet nie zwrócilam uwagi że ktosto przed nim napisał :>
                        • rilian Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:52
                          rozumiem. w takiej sytuacji zawsze pociesz się, że adwersarzowi pewnie cała krew
                          odpłynęła z mózgu do innego narządu ;)
                          • isab Re: słowo wytrych 20.02.06, 20:00
                            też mi pocieszenie. on miał z tego chociaż jakąś przyjemność:P
                    • in.vino.veritas Re: słowo wytrych 20.02.06, 19:46
                      isab napisała:

> aj aj... tu o psich gównach, tam, że ja mam okres... pan na poziomie widze ;)
                      > aż się ciepło na serduszku się robi, jak sie pana czyta :)

Ratatatam to człowiek właśnie na tym poziomie. I co niedziela runda do kościoła.
                    • Gość: ratatatam to poziom tekstow z twojej sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:24
                      nie pasuje?
                      • studenci.umcs Re: to poziom tekstow z twojej sztuki 23.02.06, 00:02
                        co to ma do rzeczy?
                        • joannaabarska ma do rzeczy to: 24.02.06, 23:24
                          że jeśli ona poczuła się dotknieta zamieszczonymi tutaj tekstami, których sama
                          broni, to co mają powiedziec ci biedni ludkowie , kórym by przez myśl nie
                          przeszła obrona koszulkowego chłamu- wniosek : dziewczyna ma ewidentnie sprany
                          przez lewactwo berecik - nie potrafi myśleć samodzielnie- ale jak papuga
                          powtarza to , co jej ktoś podsunął
    • isab Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 20:15
      a tak wogóle to kurcze... kupię sobie jedną :)
      • Gość: idzi Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.it-net.pl 20.02.06, 20:22
        W imię obrony wolności słowa zrobię ci taką z Adolfem. Założysz?
        • in.vino.veritas Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 20:27
          nie manipuluj...
        • folkatka Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 20:29

A ja uważam ze nie powinni tej wystawy zamykać. Wiele z tych haseł to zwykłe
          kretynizmy, ale tez jest kilka, które mi sie spodobały - np. "będę stara" albo
          "nie stać mnie".
        • isab Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 20:30
          nie. założę tylko taką, która pasuje do mnie :)
      • diskoj Re: protest przeciwko cenzurze sztuki na umcs 22.02.06, 16:24
        A co Ty isab powiesz na hasło "mam Aids" albo "mam grzybicę w mijscach
        intymnych"?... albo zwykłe hasło "jestem homofobką"
        • isab Re: protest przeciwko cenzurze sztuki na umcs 22.02.06, 18:04
          Pytasz czy bym założyła? Nie, bo to akurat nie pasuje do mnie, ale jeśli pasuje
          do Ciebie, zamów sobie coś takiego i noś, na zdrowie :) Nikomu tym krzywdy nie
          zrobisz. Tak jak te koszulki nie robiły.
    • Gość: maniek.27 Jakiej sztuce??? IP: *.lublin.mm.pl 20.02.06, 20:54
      • in.vino.veritas Re: Jakiej sztuce??? 20.02.06, 20:56
        nie udawaj...
        • Gość: ratatatam a teraz powazne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:25
          dlaczego raz piszesz jako: "joannabarska" raz jako: "janbezziemi" a raz jako:
          "in.vino.veritas" ?
          • 700tys.zl.zmarnowali.w.lbn Re: a teraz powazne pytanie 26.02.06, 15:49
            idź sie utop judaszu!!!
    • Gość: lotnik 78 Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.pronet.lublin.pl 20.02.06, 21:13
      Ojciec Dyrektor Milioner Rydzyk znowu górą
    • bajtek-fm Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 21:23
      Kiedy nie wiadomo o co chodzi, to przeważnie chodzi o pieniądze. Autorzy wystawy
      są oburzeni, że ta ich pseudosztuka została zdjęta. Niech się cieszą, że to tak
      zostało rozdmuchane, bo inaczej pies z kulawą noga by tam nie zajrzał. Teraz
      mają darmową reklamę i mogą sprzdawać te tandente koszulki dorabiając do nich
      jakąś ideologię. Niech namalują obraz a'a Matejko lub skomponują symfonię, to
      dopiero zobaczymy ich poziom artystyczny. Koszulki z lepszymi tekstami można
      kupic na byle targu. Generalnie poziom sztuki w Polsce osiągnął dno - wystarczy
      przejść sie do kina na polski film czy po tych "galeriach" by swierdzić, że
      większość tych twórców-megalomanów nie ma nic ciekawego do powiedzenia, a ich
      mająca szokować sztuka ma poziom Faktu lub Superexpresu.

PS. Proszę nie mieszać wolności do poziomu "tego czegoś"
      • folkatka Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 20.02.06, 21:35

Bo tak juz wygląda współczesna sztuka (nie tylko w POlsce, ale wogóle) - w 90
        procentach to badziewie z dorobioną ideologią. Wystarczy troche prowokacji,
        reklama w Jedynie Słusznej Gazecie Codziennej - i mamy.
        Co nie oznacza ze popieram usuniecie tej wystawy (o tym zreszta pisałam wyżej).
        Sam pomysł nie jest IMHO głupi, to mogłaby byc naprawdę ciekawa akcja, ale jak
        zwykle - ktos przedobrzył i chciał byc za bardzo "nowoczesny" i "prowokujący" i
        wyszło jak wyszło.
        • Gość: ratatatam PROSTEST PRZECIWKO LEWACKIEJ EKSTREMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:38
          nie po raz pierwszy rektor UMCS uzycza lewackim ekstremistom sal nalezacych do
          uczelni - mam nadzieje ze tym razem po raz ostatni
          • isab Re: PROSTEST PRZECIWKO LEWACKIEJ EKSTREMIE 20.02.06, 21:45
            "lewackim ekstremistom" - czy można traktowac poważnie kogoś, kto używa takiego
            języka?

A tak przy okazji - nie jest to współczesnym wynalazkiem, że sztuka służy do
            propagowania jakiejś idei. Oprócz "sztuki dla sztuki", taki jej był los
            począwszy od obrazów gdzie polskie rycerstwo odnosi spektakularne zwycięstwa,
            skończywszy na większej częsci poezji, jaka kiedykolwiek powstała.

Tylko idee się zmieniają. Do czego mają prawo.
            • Gość: ratatatam masz okres? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:47
              pytam tekstem z koszulki ktora byla na wystawie
              • isab Re: masz okres? 20.02.06, 22:08
                uważasz, że powinnam podać ci jak wygląda mój kalendarzyk?
                • ratatatam masz AIDS ? 20.02.06, 23:17
                  nic nie uwazam - zadalem ci pytanie , ktore nawiazuje do tekstu z wystawy ,
                  ktora bronisz?

masz AIDS?
                  • lagazetta Re: masz AIDS ? 21.02.06, 02:00
                    ty chyba masz hifa ratatatam, nikt tak lubiący najszuba nie moze nie miec!

--
                    Sratatatam sk..
                    • ratatatam joaska masz spiralke? 21.02.06, 10:12
                      pytanie z gatunku "tekstow koszulkowych"
                      • studenci.umcs Re: joaska masz spiralke? 23.02.06, 00:03
                        daruj sobie
                        • joannaabarska Re: joaska masz spiralke? 24.02.06, 23:25
                          a niby dlaczego? teksty koszulkowe miały przecież służyć przełamywaniu tabu-
                          tak? czy nie ?
        • Gość: efad Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.it-net.pl 21.02.06, 11:41
          folkatka napisała:

>
          > Bo tak juz wygląda współczesna sztuka (nie tylko w POlsce, ale wogóle) - w 90
          > procentach to badziewie z dorobioną ideologią. Wystarczy troche prowokacji,
          > reklama w Jedynie Słusznej Gazecie Codziennej - i mamy.
          > Co nie oznacza ze popieram usuniecie tej wystawy (o tym zreszta pisałam wyżej)
          > .
          > Sam pomysł nie jest IMHO głupi, to mogłaby byc naprawdę ciekawa akcja, ale jak
          > zwykle - ktos przedobrzył i chciał byc za bardzo "nowoczesny" i "prowokujący" i
          > wyszło jak wyszło.
          >
          >

zeby wygłaszac poglady o sztuce współczesnej trzeba sie nia troche interesować -
          a z tego co piszesz to wyglada na to, ze wyrabiasz sobie o niej pogladu na
          podstawie medialnych doniesien o nielicznych skandalach z nia zwiazanych - jest
          to jest niepowazne i nie najlepiej swiaczy o tobie. Sztuka zawsze mniej lub
          bardziej łaczyła się z prowokacja i budziła sprzeciw niezaleznie od epok oraz
          formy.
          Zdaje sobie sprawe, że wspólczesna sztuka dla wiekszosci jest niezrozumiała,
          ponieważ nie sa to "piekne widoczki" czy też nawet "rozmazane kolorowe plamy ,
          ale tak ładnie rozmazane" ale taki a nie inny jest wynik rozwoju MYŚLI ludzkiej
          o kondycji człowieka we wspólczesnym świecie oraz myslenia o sztuce.
          • Gość: r. w zwiazku z tym wywodem artystyczne pytanie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:43
            masturbujesz sie ?
            a moze masz okres?
        • Gość: efad4d Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.it-net.pl 21.02.06, 11:43
          folkatka napisała:

>
          > Bo tak juz wygląda współczesna sztuka (nie tylko w POlsce, ale wogóle) - w 90
          > procentach to badziewie z dorobioną ideologią. Wystarczy troche prowokacji,
          > reklama w Jedynie Słusznej Gazecie Codziennej - i mamy.
          > Co nie oznacza ze popieram usuniecie tej wystawy (o tym zreszta pisałam wyżej)
          > .
          > Sam pomysł nie jest IMHO głupi, to mogłaby byc naprawdę ciekawa akcja, ale jak
          > zwykle - ktos przedobrzył i chciał byc za bardzo "nowoczesny" i "prowokujący" i
          > wyszło jak wyszło.
          >
          >

zeby wygłaszac poglady o sztuce współczesnej trzeba sie nia troche interesować -
          podstawie medialnych doniesien o nielicznych skandalach z nia zwiazanych - jest
          to jest niepowazne i nie najlepiej swiaczy o tobie. Sztuka zawsze mniej lub
          bardziej łaczyła się z prowokacja i budziła sprzeciw niezaleznie od epok oraz
          formy.
          Zdaje sobie sprawe, że wspólczesna sztuka dla wiekszosci jest niezrozumiała,
          ponieważ nie sa to "piekne widoczki" czy też nawet "rozmazane kolorowe plamy ,
          ale tak ładnie rozmazane" ale taki a nie inny jest wynik rozwoju MYŚLI ludzkiej
          o kondycji człowieka we wspólczesnym świecie oraz myslenia o sztuce.
      • Gość: Balas barokowy Barok to też "sztuka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:45
        Barok (kontrreformacja) jakoś mniej się ludziom podoba niż wolnomyślicielski
        renesans
        • isab Re: Barok to też "sztuka" 20.02.06, 22:09
          o to to... wolnomyślicielski... ładne, szkoda, że obecnie pompatyczne słówko :)
        • rilian Re: Barok to też "sztuka" 21.02.06, 09:00
          na jakiej podstawie wysnuwasz ten rewolucyjny wniosek?...
    • halevi społeczeństwo obywatelskie 21.02.06, 10:26
      srodowisko Gazety tak bardzo chce, żeby w Polsce było społeczeństwo
      obywatelskie. No toż właśnie protest młodych ludzi z DA przeciwko tej wystawie
      jest przejawem tego społeczeństwa obywatelskiego, podobnie zresztą, jak
      niedawny bojkot "Machiny".
      Jeśli się chce aktywności obywatelskiej to należy dopuszczać wszystkie strony
      bo inaczej to pokazuje się własną hipokryzję a la Kali.
    • lagazetta Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 11:07
      poparcie!
      • folkatka Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 11:44
        Moje też!
        • Gość: r. a moje NIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:50
          • folkatka Re: a moje NIE! 21.02.06, 11:51
            Mi chodziło o wypowiedź Haleviego.
            • ratatatam Re: a moje NIE! 21.02.06, 12:03
              napisalas to pod postem lagazety
              ;]
              cheer
    • ot_taksobie Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 13:02
      nie ma słów zbliżamy się do średniowiecza a nie żadnej europy!!!!!!!
      • Gość: ratatatam Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 13:04
        izrael lezy w azji - szerokiej drogi!
    • skin.polski Re: PROSTEST PRZECIWKO PROTESTOWI!! 21.02.06, 13:14
      w ramach tego drugiego protestu wypuszcam własne koszulki z takimi oto napisami:
      jestem homofobem
      jestem skinem
      mam wielodzietną rodzinę i szczycę sie tym
      jestem dziewicą
      jestem prawiczkiem
      jestem narodowcem
      nie lubię Owsiaka
      nie lubię Michnika
      olewam polityczną poprawność
      obcy precz z Polski
      Hitler miał rację!
      • Gość: ratatam Re: PROSTEST PRZECIWKO PROTESTOWI!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:24
        odezwij sie do mnie na priv - zorganizujemy taka wystawe - mowie serio!
    • jaxa.lublin Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 13:42
      protestuję i ja!
      • folkatka Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 14:53
        podstawie medialnych doniesien o nielicznych skandalach z nia zwiazanych -
        ==================================
        Skandale - skandalami. Nie je miałam akurat na myśli. Chodziło mi o to, że
        sztuka wspólczesna jest w 90 procentach wtórna (takie jest przynajmniej moje
        zdanie). Wiekszości twórców wydaje się że są strasznie awangadowi i
        prowokatorscy, tymczasem wysiadają przy awangardzie z początku XX wieku. Wtedy
        przynajmniej wszystko to było świeże i naprawdę buntownicze, teraz zaś bunt się
        usystematyzował i stał sie NUDNY - rozumiesz, człowieku?? Nudny. Kiedy ogladam
        te ich wszystkie wyscigi pt. "kto jest bardziej obrazoburczy" to smiech mnie
        bierze. Picasso, Picabia, Mondrian, Braque - byli sto razy lepsi i mieli więcej
        do powiedzenia niż Kozyra wypychajaca zwierzęta. 45 lat temu Klein zapakował
        swoje odchody do puszki i wystawił na wystawie podpisane "Gó.. artysty".
        Czasami mam wrazenie że od tamtej pory nic nie drgnęło. Tak sobie myslałam gdy
        ostatnio ogladałam w hallu ChŻ wystawione tam obrazy. Fajne, nie powiem -
        podobały mi sie, ale IMHO jechały tak mocno Pollockiem że az nieprzyzwoicie.
        Dwa tygodnie temu byłam w Warszawie, na wernisażu w bardzo modnej galerii
        "Raster". Nie będe już opisywać co to była za wystawa. W kazdym razie reporterka
        z radia BIS zapytała mnie "Czy bardzo zaszokowała ciebie ta prowokacja?"
        odpowiedziałam mniej więcej w tonie Twojej wypowiedzi "Takie prowokacje
        spotykamy juz w czasach Renesansu". Po za tym ja interesuje sie współczesną
        sztuką. I nie jest tak że ona en bloc budzi we mnie negatywne odczucia. Tak nie
        jest.
        ---------------------------
        • Gość: efad4d Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.it-net.pl 22.02.06, 00:30
          andale - skandalami. Nie je miałam akurat na myśli. Chodziło mi o to, że
          > sztuka wspólczesna jest w 90 procentach wtórna (takie jest przynajmniej moje
          > zdanie). Wiekszości twórców wydaje się że są strasznie awangadowi i
          > prowokatorscy, tymczasem wysiadają przy awangardzie z początku XX wieku. Wtedy
          > przynajmniej wszystko to było świeże i naprawdę buntownicze, teraz zaś bunt się
          > usystematyzował i stał sie NUDNY - rozumiesz, człowieku?? Nudny. Kiedy ogladam
          > te ich wszystkie wyscigi pt. "kto jest bardziej obrazoburczy" to smiech mnie
          > bierze.

Z pewnoscia w jakiejs mierze jest to prawdą, że niewiele dzis potrzeba jak tylko
          swoim czółnem odbic sie od brzegu i wpasować w odpowiedni nurt, tak
          przynajmniej niektórym artystom i widzom (takze tobie ) sie wydaje .Tak naprawde
          -co jest wartościowe a co jest odpadem ocenia potomni.

Nadal mysle jednak, że nie rozumiesz współczesnej sztuki a chcesz o nie
          opiniowac. Istota wiekszosci wypowiedzi artystycznych jest nie prowokowanie czy
          powodowanie u kogos dyskomfortu , ale subiektywna analiza człowieczenstwa i
          zwiazanych z tym łowieczenstwa w skomplikowanych kontekstach kulturowych ,
          pewnych rzeczy problemów. Sztuka przeszła doge- o proługa drstego pojmowania
          człowieka i zajmowania sie nim jako takim do pojecia cznie mozna pominac czy tez
          udawac , ze nie ich było. Jasne jest, ze pewne rzeczy budza sprzeciw , mysle ,
          ze nie wiekszy niz iles tam lat temu- skandal jest wiekszy proporcjonalnie do
          oddziaływania mediów dlatego (choc sa to w stosunku do całoscni jednak
          odosobnione przypadki) zdarza sie ich wykorzystywanie do własnej autokreacji.

Nie za dobrze swiadczy to jednak o tobie jesli chcesz autorytarnie wypowiadac
          sady o sztuce współczesnej a dajesz sie zwiesc marnym prowokacjom jej
          przedstawicieli lub jeszcze gorzej- szukajacym sensacji mediom podsycanym przez
          roznego rodzaju oszołomskie zapedy, ktore w sztuce nie majacej tego rodzaju
          intencji prowokcaji szukaja!

Nikt cie nie zmusza do obcowania ze sztuka współczesna, jasne jest , ze mozesz
          cieszyc sie dziełami "dobrych, starych mistrzów". Nie bedziesz w ten sposób
          narażona ani na oszołomskie pytania niedorobionych dziennikarzy ani gwałcenie
          twoich estetycznych odczuc, ale wtedy wypowiadaj sie o tym co cie kreci i co
          wydaje ci sie , ze rozumiesz.

Co do umiejetnosci i pozerstwa to w znaczynym stopniu sie z toba zgadzam, brak
          jednego jest czesto odwrotnie proporcjonaly do drugiego

sory za moje moze zbyt, rygorystyczne, mogace dotknac cie sady ,ale przeczytałem
          troche twoich postów i wiele znich mnie zirytowało i irytuje, w tym i innych
          watkach , dlatego pozwoliłem sobie na taka a nie inna wypowiedz
        • Gość: efad4 Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.it-net.pl 22.02.06, 00:36
          do folkatki

andale - skandalami. Nie je miałam akurat na myśli. Chodziło mi o to, że
          > sztuka wspólczesna jest w 90 procentach wtórna (takie jest przynajmniej moje
          > zdanie). Wiekszości twórców wydaje się że są strasznie awangadowi i
          > prowokatorscy, tymczasem wysiadają przy awangardzie z początku XX wieku. Wtedy
          > przynajmniej wszystko to było świeże i naprawdę buntownicze, teraz zaś bunt się
          > usystematyzował i stał sie NUDNY - rozumiesz, człowieku?? Nudny. Kiedy ogladam
          > te ich wszystkie wyscigi pt. "kto jest bardziej obrazoburczy" to smiech mnie
          > bierze.

Z pewnoscia w jakiejs mierze jest to prawdą, że niewiele dzis potrzeba jak tylko
          swoim czółnem odbic sie od brzegu i wpasować w odpowiedni nurt, tak
          przynajmniej niektórym artystom i widzom (takze tobie ) sie wydaje .Tak naprawde
          -co jest wartościowe a co jest odpadem ocenia potomni.

opiniowac. Istota wiekszosci wypowiedzi artystycznych jest nie prowokowanie czy
          powodowanie u kogos dyskomfortu , ale subiektywna analiza człowieczenstwa i
          zwiazanych z tym problemów. Sztuka przeszła długa droge- o prostego pojmowania
          człowieka i zajmowania sie nim jako takim do pojecia człowieczenstwa w
          skomplikowanych kontekstach kulturowych , pewnych rzeczy nie mozna pominac czy
          tez udawac , ze nie ich było. Jasne jest, ze pewne rzeczy budza sprzeciw , mysle
          , ze nie wiekszy niz iles tam lat temu- skandal jest wiekszy proporcjonalnie do
          oddziaływania mediów dlatego (choc sa to w stosunku do całoscni jednak
          odosobnione przypadki) zdarza sie ich wykorzystywanie do własnej autokreacji.

Nie za dobrze swiadczy to jednak o tobie jesli chcesz autorytarnie wypowiadac
          sady o sztuce współczesnej a dajesz sie zwiesc marnym prowokacjom jej
          przedstawicieli lub jeszcze gorzej- szukajacym sensacji mediom podsycanym przez
          roznego rodzaju oszołomskie zapedy, ktore w sztuce nie majacej tego rodzaju
          intencji prowokcaji szukaja!

Nikt cie nie zmusza do obcowania ze sztuka współczesna, jasne jest , ze mozesz
          cieszyc sie dziełami "dobrych, starych mistrzów". Nie bedziesz w ten sposób
          narażona ani na oszołomskie pytania niedorobionych dziennikarzy ani gwałcenie
          twoich estetycznych odczuc, ale wtedy wypowiadaj sie o tym co cie kreci i co
          wydaje ci sie , ze rozumiesz.

Co do umiejetnosci i pozerstwa to w znaczynym stopniu sie z toba zgadzam, brak
          jednego jest czesto odwrotnie proporcjonaly do drugiego

sory za moje moze zbyt, rygorystyczne, mogace dotknac cie sady ,ale przeczytałem
          troche twoich postów i wiele znich mnie zirytowało i irytuje, w tym i innych
          watkach , dlatego pozwoliłem sobie na taka a nie inna wypowiedz
          • folkatka Re: protest przeciwko cenzurze sztuki na UMCS 26.02.06, 12:35
            Do efad4: być może zrobiłam bląd wstawiajac kilka dni temu odpowiedź dla
            Ciebie na sam koniec wątku - w kadzyn razie nie otrzymałam od Ciebie odpowiedzi
            i mysle ze jej nie zauwazyłeś.
            Teraz wklejam ten sam tekst - tutaj, pod nasza wczesniejsza dyskusję.
            -----------------------------------------------------------------------------

opiniowac.
            -------------------------------
            Wcale nie roszczę sobie pretensji do bycia znawcą. Ale jednocześnie - nie
            uwazam żeby sztukę współczesną mozna było traktować jako cos jednolitego. W
            obrębie niej występują różne zjawiska - jedne są dla mnie mniej zrozumiałe, inne
            bardziej. Myslę że tak tez jest w Twoim przypadku.
            -----------------------------------------------
    • zo_h Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 15:56
      No i niestety okazało się że Dworzec Centralny PKP w Warszawie cieszy się
      większymi swobodami niż Chatka Żaka na UMCS’ie. Troszkę to dziwne ... czyżby
      znów ktoś chciał udowadniać że jest politycznie czysty?

• joannaabarska Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 20:03
        No to niech zaczną studiować na dworcu Centralnym w Warszawie!
    • Gość: maniek.siekiera Sztuki? Buahaha,chyba debilizmu ;) IP: *.wurnet.nl / *.wur.NL 21.02.06, 19:39
      a jak chcecie zaprowokowac - to wlozcie koszulki z napisem - kibole to debile -
      i stancie pod stadionem przed meczem Motoru ;)))
      • joannaabarska Re: Sztuki? Buahaha,chyba debilizmu ;) 21.02.06, 19:53
        to samo z tym tam jak to sie nazywa... hologramem! ... i niech staną na trasie
        "marszu żywych"
      • studenci.umcs Re: Sztuki? Buahaha,chyba debilizmu ;) 23.02.06, 00:03
        daruj sobie
    • felicja666 Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 21.02.06, 22:54
      o bardzo proszę -moje poparcie chciałam sobie zrobić maratonik filmów
      dokumentalnych a tu lipa,w związku z tym mój facet ciągnie mnie na basen,ale to
      nie to samo...:(
      • studenci.umcs Re: 23.02.06, 00:04
        no nie wiem
    • rilian raz jeszcze powtórzę: TO NIE SZTUKA !!!!!!!!! 22.02.06, 07:36
      kropka.
      • Gość: sushi Re: raz jeszcze powtórzę: to nie sztuka... IP: *.tulane.edu 26.02.06, 05:35
        Podobnie jak i wiekszosc istniejacych w Polsce
        pomnikow papieza (Jana Pawla II). Kropka!
    • studenci.umcs Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS 22.02.06, 11:21
      in.vino.veritas napisał:

> Mówiąc jednym słowem to SKANDAL, że wystawa zdjęć znanych osób w koszulkach z h
      > asłami o kontrowersyjnych tekstach została zdjęta w Chatce Żaka. Wszystkich, kt
      > órych bulwersuje zachowanie rektora UMCS proszę o głosy poparcia.
      >
      poparcie!!!
    • Gość: kamaru Re: do happenerow w koszulkach! IP: 213.133.219.* 22.02.06, 15:47
      drodzy happenerzy.pamietajcie,ze dawniej za prl,podczas prob pacyfikowania
      dzialan ulicznych Pomaranczowej Alternatywy przez milicje padlo haslo:kazdy
      milicjant jest integralna czescia happeningu i tworzy go razem z nami...
      wykorzystajcie ta swiecka tradycje;niech Jego Magnificencja oraz Wielki
      Inkwizytor tez otrzymaja swoje koszulki i stana sie tym samym wspoltworcami
      happeningu...
      • Gość: kamaru Re: do happenerow w koszulkach! IP: 213.133.219.* 22.02.06, 16:40
        ....krotko mowiac:w tej chwili Jego Magnificencja i Wielki Inkwizytor zaczynaja
        sobie szyc koszulki.
        to,ze koszulki objechaly nasz piekny kraj i nigdzie nie napotkaly mocherowej
        armii ani zastepow nadslowian,swiadczy chyba o tym,ze wlasnie tu,w kozim
        grodzie,gdzie pojawilo sie zarzewie konfliktu nalezy zalozyc glowny osrodek
        misyjny i wyjsc ludowi naprzeciw z kagankiem.tu koszulek potrzeba najbardziej!
        wsrod ludu nalezy poruszac sie ostroznie,delikatnie,bez przemocy i poslugiwac
        sie jezykiem ogolnie rozumianym.starac sie unikac sytuacji,ktore moga
        doprowadzic do starc zbrojnych.pamietajmy o tym,ze koszulkom jak i innym
        przyodziewkom jest dana ta sama ZIEMIA!I wszystko miesci sie w BOSKIM PLANIE!
        Niech orez mocnych hasel zastapi subtelna metafora!AMOR OMNIS VINCIT!
        • Gość: kamaru Re: do happenerow w koszulkach! IP: 213.133.219.* 22.02.06, 17:01
          ps.przepraszam za Wielkiego Inkwizytora.to bylo za mocne.chodzi oczywiscie o
          arcybiskupa.przepraszam za brak polskiej czcionki(rodacy wybaczcie ta obraze
          ojczystej mowy)przebywam za granica i korzystam z kompa w kawiarniach
          internetowych.pozdrawiam!
          • Gość: Lidka Re: do happenerow w koszulkach! IP: *.cybernet.ch 22.02.06, 17:39
            Oni tego nie znaja ! Oni sie boja !

Do Lublyna demokracja jeszcze nie dotarla...
    • Gość: aber Re: PROSTEST PRZECIWKO CENZURZE SZTUKI NA UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:13
      Głos poparcia? Puknij się w ten pusty i tępy łeb i przeczytaj:
      fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news?inf=720982
      • Gość: Lidka I to ma byc powod do zakazania wystawy ?! IP: *.cybernet.ch 22.02.06, 20:25
        I to ma byc powod do zakazania wystawy ?!

Bo Ziemkiewicz ma wlasne fantazje na temat ?!

"A dlaczego nie nosza takiej..."

Krytyka to jedno. Zakaz to drugie.
        • Gość: Lidka Jeszcze mala uwaga: IP: *.cybernet.ch 22.02.06, 20:29
          Jeszcze mala uwaga:

Europa jest o bardzo maly krok od koszulki z napisem

"Polska mnie brzydzi"

• folkatka Re: Jeszcze mala uwaga: 22.02.06, 21:42

opiniowac.
            -------------------------------
            Wcale nie roszczę sobie pretensji do bycia znawcą. Ale jednocześnie - nie
            uwazam żeby sztukę współczesną mozna było traktować jako cos jednolitego. W
            obrębie niej występują różne zjawiska - jedne są dla mnie mniej zrozumiałe, inne
            bardziej. Myslę że tak tez jest w Twoim przypadku.
            -----------------------------------------------
          • halevi Re: Jeszcze mala uwaga: 23.02.06, 10:21
            no to ja korzystając z "wolności wypowiedzi" stwierdzam:

wypowiedzi osoby Gość: Lidka są idiotyczne

i może sobie to nawet wrzuce na koszulkę, gdybym tylko wiedział kim jest
            Gość:Lidka
            • Gość: Lidka Re: Jeszcze mala uwaga: IP: *.cybernet.ch 23.02.06, 16:12
              Moj "idiotyzm" - moja sprawa. Dotarlo ?!

"Gdybym tylko wiedzial kim jest Gosc: Lidka..."

Teksty z Gestapo nie robia na mnie wrazenia.

P. S.
              "Polska mnie brzydzi" - w Europie sukces murowany !

Nie bawcie sie w polityczna niepoprawnosc
              - bo wroci ona do was, jak zimna fala...
    • halevi aby zdemitologizowac problem 23.02.06, 10:31
      nalezy przypomnieć, że:

1. ACK ChŻ jest własnością (a w kazdym razie w zarządzie) UMCS, którym kieruje
      rektor.
      2. więc rektor nie jest jakimś mniemanym inkwizytorem, tylko pełni funkcję
      właściciela, jak się fundacji nie podoba, to niech zrobią wystawę w którejś z
      galerii sztuki (skoro to niby taka sztuka), albo gdziekolwiek indziej
      3. koszulki to nie żadna sztuka tylko prymitywne hasełka, ocierające się o
      chamstwo, albo po prostu chamskie
      5. rektor podjął decyzję nie na podstawie własnego widzimisię, ale na skutek
      protestu złożonego przez studentów z Duszpasterstwa Akademickiego, rozważając
      wszystkie za i przeciw
      6. protest DA jest przejawem społeczeństwa obywatelskiego
      • Gość: Guest 5. Re: aby zdemitologizowac problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 17:51
        Kogo bronicie? Glupcow bronicie. Mysle dla jasnosci o glupcach-autorach napisow
        i pomyslu niby-wystawy (co ludziska potrafia zrobic dla szmalu lub niby-
        poklasku. BYLA TEZ i JEST MANIPULACJA: wystawa to JEDNO a festiwal filmow to
        DRUGIE. Dlaczego MANIPULUJECIE. Ach ci organizatorzy: zwietrzyli, ze narobienie
        wrzawy przysporzy glorii i slawy "ARTYSCI"???? A Rektor mial i ma prawo. Ja, w
        ramach swych praw i obowiazkow na Uczelni przegonie kazdego glupka, ktory
        bedzie probowal organizowac jakas wystawe, akcje, wlasnie z powodu OBOWIAZKU
        KSZTALCENIA WAS i WYCHOWYWANIA. Czy wiecie, ze jeden z dziekanow w Kielcach
        zabronil przeklinania na terenie uczelni. TO JUZ DO TEGO DOSZLO, ze trzeba w
        UNIWERSYTECIE zakazywac tego, w miejscu, gdzie obowiazuje kultura, chec nauki.
        LUDZIE w UMCS- czy powariowaliscie???!!! Uczymy Was , uczymy a efektu nie
        widac. to ja, Wasz Guest 5.
        • Gość: Lidka Re: aby zdemitologizowac problem IP: *.cybernet.ch 23.02.06, 18:34
          Wrzawa wokol wystawy to dopiero teraz jest !!!

Nigdy w zyciu nie zajrzalabym na forum lubelskie.

A tu prosze bardzo ! Ile atrakcji !

Jedno madrzejsze od drugiego !

Nie ma lepszej reklamy, niz zakaz.

Wszystko poszlo po mysli organizatorow wystawy ?!
      • rilian brawo halevi! 23.02.06, 18:29

• Gość: sushi Re: aby zdemitologizowac problem (cenzury) IP: *.tulane.edu 26.02.06, 05:58
        "protest DA jest przejawem spoleczenstwa obywatelskiego"

Coz... kiedys podobna sprawe zalatwial telefon z KM
        (Komitetu Miejskiego), lub KW (Komitetu Wojewodzkiego).
        Rozumiem, ze teraz osrodek dyspozycyjny jest inny
        i DA (Duszpasterstwo Akademickie) przejelo te role!
        • Gość: idzi Re: aby zdemitologizowac problem (cenzury) IP: *.it-net.pl 26.02.06, 11:17
          zza oceanu aż tyle widać?
        • halevi istotna różnica 27.02.06, 10:06
          Gość portalu: sushi napisał(a):

> "protest DA jest przejawem spoleczenstwa obywatelskiego"
          >
          > Coz... kiedys podobna sprawe zalatwial telefon z KM
          > (Komitetu Miejskiego), lub KW (Komitetu Wojewodzkiego).

Otóż kolego/koleżanko, KW dysponował nie tylko telefonem, ale również stała za
          nim cała potęga aparatu represji, łącznie z esbecją, milicją i wojskiem, nie
          wspominając o takich "łagodnych" środkach, jak możliwość wyrzucenia kogoś z
          pracy czy całym asortymencie innych umilających życie środków

a DA to studenci i tyle

Więc z łaski swojej pomyśl najpierw, zanim ci przyjdzie do głowy dzielenie się
          na forum swymi błyskotliwymi analogiami.

PZDR
    • t.duszynski protest przeciwko głupocie i prostactwu na UMCS 24.02.06, 22:56
      in.vino.veritas napisał:

> Mówiąc jednym słowem to SKANDAL, że wystawa zdjęć znanych osób w koszulkach z
      h
      > asłami o kontrowersyjnych tekstach została zdjęta w Chatce Żaka. Wszystkich,
      kt
      > órych bulwersuje zachowanie rektora UMCS proszę o głosy poparcia.
      BULWERSUJE MNIE TWOJA NIEDOJRZALOŚĆ.Jajka ogolic i do przedszkola wysłać....
      >
    • Gość: .. Re: IP: *.it-net.pl 27.02.06, 09:59
      popieram
    • Gość: gość Protest IP: *.chelmsfdrdc2.ma.boston.comcast.net 27.02.06, 10:11
      Uuuu OOOO AAAA bbeeee
      • Gość: asd Re: Protest IP: *.racsa.co.cr 27.02.06, 10:14
        Ehe ehe :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka