Gość: Magda Szkoły podstawowe IP: *.resetnet.pl 28.04.07, 18:17 Ja uczęszczam do SP nr6 i jakoś jestem zadowolona. A przecież i tak nie wszystkie szkoły w Lublinie tutaj podały dane,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń ze szkoły 42 Szkoły podstawowe IP: 212.106.18.* 17.05.07, 19:56 ta szkoła jest bardzo fajna nooooooooooooooooooooooooooooooooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szkoły podstawowe IP: *.lublin.mm.pl 10.03.08, 09:10 Czy to gimnazjum jest duże (dawna 42) ile jest pierwsych klas? Czy te wielkie boiska i korty za szkołą nalezą do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda(l) Re: Szkoły podstawowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 15:03 a ja tak sobie mysle ze warto by bylo zebrac tez "stare+ nie istniejacr juz szkoly .... kiedys ludzie o nich zamopna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek Szkoły podstawowe IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.08, 15:33 Ponawiam pytanie o poziom szkoły nr.2 na Mickiewicza, jak ona jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xn SP 51 IP: *.chello.pl 28.02.09, 13:10 najgorsza szkoła w mieście kłamstwo obłuda pod przykrywką życzliwych nie dawajcie tam dzieci !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp 51 fan Re: SP 51 IP: *.nplay.net.pl 20.06.12, 14:42 Skandal w Szkole Podstawowej Nr 51 w Lublinie – prywata, kłamstwo kosztem małych dzieci. Władze Szkoły pozbawiły dzieci z klas 0, 1,2, 3 zajęć gimnastycznych oraz miejsca do ich realizacji. Szkoła zdecydowała się przekazać dotychczasowe miejsce do ćwiczeń gimnastycznych na cele teatralno – muzyczne ( prywatnej szkole muzycznej), likwidując ostatnią dobrą powierzchnie do przeprowadzenia ćwiczeń gimnastycznych dla małych dzieci. Szkoła w lutym 2012 postanowiła wyremontować salkę do ćwiczeń tylko pod kontem spotkań, występów teatralnych itp. Po remoncie Dyrekcja wprowadziła zakaz ćwiczeń oraz zakaz przebywania na tejże Sali. Jak władze szkoły mogą pozbawić ćwiczeń gimnastycznych około 700 dzieci na rzecz prywatnego przedsięwzięcia? Salka powinna być tak wyremontowana by dawała szersze możliwości użytkowania powierzchni. Trzeba zaznaczyć, że od początku szkoły dzieci miały tam zajęcia gimnastyczne, były szatnie, bramki, oraz magazynek na osprzęt. Szkoła posiada jeszcze sale gimnastyczną ale z uwagi na tak dużą liczbę dzieci ( bliską 2000), uczniowie z klas od 0-3 nie mają regularnych ćwiczeń na Sali. Regularne zajęcia na Sali gimnastycznej mają dzieci od klasy 4. Dzieci z zakresu 0-3 są od czasu remontu salki do ćwiczeń skazane na brak gimnastyki i miejsca do ich realizacji. Dzieci skarżą się, że nie mogą już wchodzić do salki i ćwiczyć. Panie próbują leczyć rany organizując jakieś zabawy na śliskim holu. Dzieci ganiają się po halach, korytarzach szkolnych oraz schodach co na pewno nie jest dla nich bezpieczne. Rodzice domagają się przywrócenia zabranej salki i od września 2012 umożliwienia wszystkim dzieciom przeprowadzenia normalnych zajęć. Z przykrością trzeba stwierdzić, że w szkole panuje dziwna atmosfera. Nauczyciele są skryci nie zaborczo mówią o tym co dzieje się złego. Brak informacji dla rodzica. Wszyscy nauczyciele boją się o pracę w szkolę dlatego też wszystkie panie nauczycielki nie chciały informować o problemie ani także nie chciały zbierać podpisów od rodziców dzieci. W środę 13. czerwca 2012 w szkole odbyło się zebranie z nauczycielami i temat gimnastyki dzieci oraz tej salki było poruszony. Dyrekcja szkoły zabroniła nauczycielom, wypowiadania się w tej sprawie oraz nakłania by nauczycielki kłamały, że zajęcia gigantyczne przebiegają normalnie. Ciężko będzie znaleźć nauczyciela, który w sposób otwarcie, jawnie powie prawdę i to co o tym myśli – wszystko z obawy o pracę. Wysłano też pismo do Prezydenta Miasta Lublin oraz Oświaty. Poniżej pismo Do Dyrekcji Szkoły Nr 51 w Lublinie pod którym zbieramy podpisy My rodzice dzieci z klas 0-3 uczęszczających do Szkoły Podstawowej Nr 51 w Lublinie, z uwagi na niepokojące informacje płynące ze szkoły ( dzieci, rodzice, personel szkolny) dotyczące realizowania zajęć wychowania fizycznego , pragniemy zapytać; W jaki sposób i gdzie nasze dzieci będą miały realizowane zajęcia gimnastyczne od klasy 1 do 3? Do niedawna dzieci z klas od 1do 3 zajęcia gimnastyczne miały realizowane w salce pod patio. Ze smutkiem dowiedzieliśmy się, że Władze Szkoły pochopnie postanowiły przekazać salkę pod patio prywatnej szkole muzycznej na cele koncertowe itp., pozbawiając w ten sposób ostatniego dobrego miejsca na realizację ćwiczeń sportowych. Od kilku miesięcy szkoła zabrania dzieciom ćwiczeń w salce pod patio. Uważamy, że nowo wyremontowana salka powinna być tak przystosowana by dawała możliwość przeprowadzenia zajęć muzycznych jak i przede wszystkim zajęć gimnastycznych tak bardzo potrzebnych młodemu organizmowi. Salka ta została zmodernizowana pod kontem tylko występów muzycznych i teatralnych. Z wielką przykrością trzeba stwierdzić, że Władze Szkoły Nr 51 zapomniały o setkach dzieci, które mogłyby w tej Sali realizować ćwiczenia gimnastyczne tak jak to było przed remontem. Chcemy mocno podkreślić, że była to jedyna salka, w której dzieci z klas od 1 do 3 mogły realizować zajęcia gimnastyczne, które są konieczne dla prawidłowego rozwoju psychofizycznego młodego organizmu. W rozumieniu zajęć gimnastycznych dla klas od 1 do 3 mamy na myśli ćwiczenia koordynacyjne, wzmacniające oraz rozciągające, które bardzo dobrze wpływają na stan zdrowia psychicznego i fizycznego naszych dzieci. My rodzice bardzo gorąco prosimy o zmodernizowanie i przystosowanie salki pod patio do zajęć gimnastycznych dla małych dzieci. Nie możemy pozwolić na to, że nasze dzieci będą skazane na brak ćwiczeń fizycznych oraz brak miejsca do ich realizacji. Wszyscy zgodnie twierdzimy, że śliskie szkolne hole i korytarze, nie są odpowiednim miejscem do bezpiecznych ćwiczeń ze względu na rodzaj nawierzchni. Z uwagi na to, że jest początek czerwca Szkoła ma sporo czasu by przystosować salkę pod patio tak aby od września 2012 r. zajęcia gimnastyczne mogłyby się normalnie odbywać. By zapewnić takiej dużej ilości dzieci miejsce do ćwiczeń, Władze Szkoły powinny pomyśleć także o zmianie nawierzchni dużych holi w szkole. Temat ćwiczeń gimnastycznych jest dla nas niezmiernie ważny i konieczny do realizowania przez cały okres nauki w szkole podstawowej. Głęboko wierzymy, że Władze Szkoły przychylą się do naszej prośby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Szkoły podstawowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 22:52 czy ktoś może mi coś napisać o SP nr 14 przy Al. Warszawskie; jakie warunki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: *.enterpol.pl 13.03.09, 06:38 witam, moze znajdzie sie ktos kto wyrazi swoja opinie na temat sp 21 i sp 6 w lublinie, mam powazny dylemat a wasze komentarze beda na pewno pomocne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: 212.106.23.* 03.01.11, 16:02 Obie są super, ale ja wybrałam 21-ą. Świetnie wyposażona (komputery to konik Dyrektora), bezpieczeństwo (stały monitoring szkoły). Bardzo przyjazna kadra nauczycieli i dobry poziom. Szkoła nr 6 to zgodnie z tym co się już utarło szkoła dla dzieci osób bardzo wysoko postawionych w Lublinie. Dzieci są więc przesadnie mocno zmanierowane i zbyt pewne siebie. Poziom jednak jest bardzo wysoki i nikt nie powie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: *.nette.pl 05.01.11, 21:11 Piszę w imieniu mojego niezmanierowanego dziecka, uczennicy SP6.Szkoła jest ok, nauczyciele tez.ja nie jestem wysoko postawiona osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:11 Czy do 21-ki trudno jest się dostać, jeśli dziecko jest z innego rejonu? Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: 212.182.28.* 12.01.11, 14:12 Podobno niemożliwe, podań z poza rejonu nie przyjmują nawet, przynajmniej tak informuje pani w sekretariacie :((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: *.centertel.pl 03.02.11, 20:16 Witam, ja również stoję przed dylematem 6 czy 21, poradźcie co wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniaak Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 15:31 witam, ja również miałam dylemat, zdecydowałam się jednak na 21, podanie przyjęli w kwietniu, musiałam odczekać swoje i przyjęli :) 6tka nadal ma opinie wylęgarni kujonów, dzieci są przystosowywane do wyścigu szczurów już od pierwszej klasy, zapewne się im to przyda w dzisiejszym świecie, ale nieodłącznym elementem ich życia będzie również terapia u psychologa przy takim ciśnieniu jakie funduje im szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: 212.182.35.* 14.05.12, 08:47 Przyjmują podania. Gdyby nie przyjmowali to nikt nie miałby dylematu 6 czy 21, a ja też w tej chwili taki mam. Szkoły różnią się organizacją i liczbą uczniów. Dla mnie osobiście kluczowe jest do jakiego nauczyciela trafi dziecko, bo od tego najwięcej zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Sp nr 21 i szp nr 6 w lublinie IP: *.play-internet.pl 19.03.18, 22:23 Świetne wyposażenie to sprawa drugorzędna. Ważniejszy jest szacunek do dziecka i motywacja do nauki. 21 jest bardzo przereklamowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoom sp 28 czy 51? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 14:16 Stoję przed dylematem. Poradźcie rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabka Re: sp 28 czy 51? IP: *.uw.lublin.pl 09.06.11, 12:13 Gdyby teraz wiedziała to co wiem, to nie wysłałabym dziecka do SP51. Moloch, klasy liczne powyżej 25 os. , dzieci chodzą na zmiany, podczas gdy w innych szkołach luz, poziom wysoki, bo to rodzic z dzieckiem pracuje a nie nauczyciel. Nauczyciele olewają, a ponadto z roku na rok coraz więcej przyjmuja uczniów. Na pewno plusem jest basen, sala gimnastyczna, ale to nie wszytsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: sp 28 czy 51? IP: *.nplay.net.pl 11.07.12, 16:15 Polecam sp 28 ponieważ sama do niej chodziłam i chodzi tam moja córka . Byłyśmy na dniach otwartych w 28 i 51 i ola czyli moja Córeczka powiedziała : "szkoła 28 jest fajniejsza ,a 51 tylko nowoczesniejsza.'' w 51 szkole za 1 błąd w czwartej klasie dostaje sie 3 a w 28 dostaje sie 5- lub 4+ MAM NADZIEJĘ ŻE WYBIErzESZ SP28;) Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: sp 28 czy 51? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 23:36 Za 1 błąd jest 3, a w innej szkle 5-. Przecież to absurdalne stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia055 nie sp 6 tylko 21 09.06.12, 21:32 mam nadzieję, że padł dobry wybór, czyli sp 21 w Lublinie. W przeciwieństwie ( jest ich zdecydowanie więcej) do SP6 w szkole 21 są serdeczni nauczyciele i życzliwa kadra nie tylko dla uczniów. Miła i ciepła atmosfera, jaką wprowadzają wszyscy pracownicy szkoły w szczególności kadra dyrektorska ( czego nie da się powiedzieć o te w szkole SP6). Dzieci mają możliwość rozwoju na różnych płaszczyznach a Pan Dyrektor Piskor, solidnie dba o wyposażenie szkoły i rozwój infrastruktury szkoły. W SP doczekali się boiska, szkoda, że nie są jego gospodarzami. No cóż, dobrze, że jest wybór wśród szkół. Polecam 21 SP w Lublinie. Zadowolony rodzic Odpowiedz Link Zgłoś
mama.2002 Szkoły podstawowe 26.08.11, 14:17 witam Poszukuję rodziców którzy wrócili z dziećmi z Anglii. Czy ktos może polecic szkole podstawową dla powracającego dziecka? Dziekuje za wszelkie wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia055 Re: Szkoły podstawowe IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.12, 19:11 polecam prywatną szkołę Paderewskiego, naprawdę warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Szkoły podstawowe (i inne) IP: 173.233.197.* 19.06.12, 18:48 A tym czasem na lamach "Gazety Wyborczej" trwa akcja uporczywego kopania i ponizania nauczycieli... Spolka "Agora SA" zatrudnila w tym celu, m.in. tak wielkie "autorytety" jak znany pseudo-ekonomista prof. Balcerowicz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świeżak Re: Szkoły podstawowe IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 27.07.12, 01:39 Dla osoby, która przybywa do Lublina nez znajomości i doświadczeń z miastem związanych, wybór dobrej podstawówki jest mocno utrudniony. Przeczytałam każdy post z tego tematu (i wielu innych znalezionych z pomocą googla), jednak nie jestem ani trochę bliższa wyboru. Opinie są sprzeczne, szczątkowe, wiele szkół w ogóle nie wymienionych. Mam mętlik w głowie, tylko tyle. Macie jakieś aktualne przemyślenia nt. lubelskich placówek? 23 może? Nie wiem. Ratujcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkoły podstawowe IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.12, 08:51 fajnie jest mieć takie problemy... Zamieszkasz w okolicach Kaliny, daj dziecko do 23 (super szkoła, z zapleczem sportowym jak się patrzy, rozsądnym dyrektorem); Bazylianówka - daj do czwórki, szkoła świetna. Chcesz zrywac dziecko o 5 rano, żeby wieźć je do szkoły na Czuby, bo ktoś ci napomknął, że tam sa dobre szkoły - zapisz do szkoły na Czubach. Poziom w szkołach kształtują uczniowie, którzy do niej uczęszczają, w kazdej znajda się geniusze i dzieci na granicy upośledzenia intelektualnego; wszędzie się uczniowie z maksymalną liczbą punktów na wszystkich możliwych testach kompetencji oraz uczniowie z "minimalnym minimum:)"; w kazdej szkole znajdziesz rodziców z fatalnym doświadczeniem, którzy powiedzą "gdybym wiedział/-a co czeka tam moje dziecko, to nigdy w życiu bym do tej szkoły nie dał/-a swego dziecka" (to rodzice, którzy oczekują, że szkoła dokona przeszczepu kodu genetycznego ich dziecka i sprawi, że miernota osiągnie 39,5 na teście szóstoklasisty); tylu samo rodziców powie, że wybór tej właśnie szkoły (czyli każdej w Lbn) był najlepszym wyborem życiowym, bo ich dziecko parło do przodu przez 6 lat szkoły, zdobywało tytuły laureata w olimpiadach, nagrody we wszystkich możliwych konkursach, a pożegnało podstawówkę z maksimum punktów na teście (to rodzice, którzy mogliby oddać do przeszczepu znaczną częśc genów swego dziecka i obdzielić nimi połowę klasy). No właśnie; bądź mądry i pisz wiersze, prawda? To jak randka w ciemno: "wybór należy do ciebie":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 3klasisty Re: Szkoły podstawowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 01:14 i to cała prawda:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Szkoły podstawowe - nowa 14 czy doświadczona 21? IP: *.neospot.pl 11.02.14, 19:37 witam, nie pochodzę z Lublina, choć mieszkam tu już 15 lat, no i stanęłam przezd dylematem wyboru szkoły dla mojego 6- letniego dziecka. Mieszkam na ul. bocznej Sławinkowskiej, w rejonie szkoły w Snopkowie, choć meldunek mam wciąż w rejonie 21, a najbliżej do nowej SP 14 na ul. Sławinkowskiej. Logistycznie byłoby mi najbliżej do tej 14, ale słyszałam że tam kadra jest słaba, zaś w 21 kadra ok, ale znów dla dziecka sporo dalej by wrócić do domu... no i nie wiem. Pomóżcie, biorą pod uwagę 21 lub 14. Odpowiedz Link Zgłoś