Dodaj do ulubionych

Nowoczesny PKS

IP: *.prv.zone.lub.pl / 10.7.1.* 27.12.02, 22:07
Jakiś czas temu pisałem o tym że w rejonie dworca kolejowego powinno powstać
centrum komunikacyjne, poprzez budowę nowego, głównego dworca autobusowego
przy pomocy pchających się do Lublina zagranicznych firm handlowych. A że
jest to możliwe pokazuje przykład Poznania w którym w podobny sposób
powstanie nowoczesny dworzec PKS. Wiadomość na ten temat pochodzi z
poznańskiej strony GW o inwestycjach
www1.gazeta.pl/poznan/1,36036,1237056.html
Może tak u nas.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dociek Re: Nowoczesny PKS IP: proxy / *.lublin.mm.pl 28.12.02, 11:25
      Gość portalu: oou napisał(a):

> Jakiś czas temu pisałem o tym że w rejonie dworca kolejowego powinno powstać
      > centrum komunikacyjne, poprzez budowę nowego, głównego dworca autobusowego
      > przy pomocy pchających się do Lublina zagranicznych firm handlowych. A że
      > jest to możliwe pokazuje przykład Poznania w którym w podobny sposób
      > powstanie nowoczesny dworzec PKS. Wiadomość na ten temat pochodzi z
      > poznańskiej strony GW o inwestycjach
      > www1.gazeta.pl/poznan/1,36036,1237056.html
      > Może tak u nas.

Pchają się jak cholera, aż końca kolejki nie widać... Szczególnie do
      Lublina!!! Też mi, abstrakcyjne porównanie z Poznaniem! Tu wieś cicha i
      spokojna. Ciemnogród i zaścianek. To nie ten świat człowieku! Władze Miasta są
      ok. 20 mln. do tyłu na niesprzedanych, nawet dosyć atrakcyjnych, terenach dla
      takich właśnie "pchających się" firm. Już Rzeszów nas chyba przeskoczył, a
      Białystok dochodzi. Jednakże myślę, że gdyby to Kościół wszedł ze swoimi
      inwestycjami, miałby pole do popisu i wszystkie ulgi oraz ułatwienia, a tereny
      za friko.
      • Gość: folkatka Re: Nowoczesny PKS IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 18:14
        ):
        >
        > > Jakiś czas temu pisałem o tym że w rejonie dworca kolejowego powinno powst
        > ać
        > > centrum komunikacyjne, poprzez budowę nowego, głównego dworca autobusowego
        >
        > > przy pomocy pchających się do Lublina zagranicznych firm handlowych.
        -----------------------------------------------------------------------------
        Nie powinno sie budowac nowego, tylko cos zrobic ze starym. Bo ten remont
        zatoczek to bylo tak, ze tak powiem, jakby sobie Baba Jaga henne walnela :((
        ---------------------------------
        Ciemnogród i zaścianek.
        ------------------------------
        Nie przesadzasz Ty troche ?? Rzesziow, Bialystok - to wszedzie tak samo jak u
        nas. Nie powinno sie akurat podawac Poznania jako przykladu, poniewaz jest to
        miasto drugie po Wawie pod wzgledem atrakcyjnosci inwestycyjnej. Mam nadzieje
        ze jak wejdziemy do UE to cos sie ruszy. Aha - wie ktos mnoze co sie stalo z
        inwestycja Norwegow na Lubliniance ??
        - ---------------------------------------------------
        Jednakże myślę, że gdyby to Kościół wszedł ze swoimi
        > inwestycjami, miałby pole do popisu i wszystkie ulgi oraz ułatwienia, a
        tereny
        > za friko.
        --------------------------------------
        Ktos tu jest owladniety lekka paranoja...
        Pozdrawiam
        Folkatka

• Gość: Dociek Nowy kościół osiedlowy IP: *.szel-sat.com.pl 28.12.02, 20:20
          To nie paranoja tylko nawiązanie do centralnego placu zabaw na osiedlu
          im.Słowackiego (LSM) zamienionego przez władze miasta, przy odpowiednim
          nacisku z pałacu przy Wyszyńskiego, na kościelny plac budowy i Młodzieżowego
          Domu Kultury, na tymże właśnie osiedlu, zamienionego na kaplicę i dom
          parafialny. Co ciekawsze, droga dojazdowa powstanie skutkiem zamiany podjazdu
          pod budynek żłobka i śmietniki do jednego z wieżowców, bo to jedyna
          jakakolwiek możliwość dojazdu dla ciężarówek, oczywiście tuż pod oknami
          mieszkańców osiedla.
          • Gość: Stach Re: Dociek niedoceniony IP: w3cache:* / 192.168.0.* 28.12.02, 21:53
            Dobrze, że twoja aktywność kończy się na pisaniu postów bo gdyby to przełożyć
            na efektywną działalność społeczną to po krótkim czasie Lublin i Lubelszczyzna
            zniknęłaby z mapy Polski.

ps. Tak, tak...a świstak siedzi i ....

pozdr.
            • Gość: Dociek Re: Dociek niedoceniony IP: *.szel-sat.com.pl 29.12.02, 01:52
              Gość portalu: Stach napisał(a):

> Dobrze, że twoja aktywność kończy się na pisaniu postów bo gdyby to
              przełożyć
              > na efektywną działalność społeczną to po krótkim czasie Lublin i
              Lubelszczyzna
              > zniknęłaby z mapy Polski.
              >
              > ps. Tak, tak...a świstak siedzi i ....
              >
              >
              > pozdr.

Dzięki Stachu. Hodujesz świstaki? Bo tyle o nich piszesz... Oczywiście, że
              jeżeli mógłbym o tym decydować, to przez najbliższe, co najmniej, 5-10 lat nie
              pobudowano by kolejnego nowego kościoła w Lublinie. A jeżeli uważasz, że tylko
              od takich inwestycji zależy byt naszego miasta, to masz rzeczywiście rację, że
              długo tak się nie da i że to prowadzi do zniszczenia.
          • Gość: Dociek Nowy kościół osiedlowy, a Mongolia. IP: *.szel-sat.com.pl 29.12.02, 02:01
            Przy okazji, zachęcam Cię do zapoznania się z historią przedsocjalistycznej
            Mongolii. A zwłaszcza, do zwrócenia uwagi na relację pomiędzy lawinowym
            przyrostem zakonników buddyjskich i raptownym obniżeniem poziomu, i tak
            niskiego, standardu życia pozostałych Mongołów i ich ówczesnej gospodarki.
            Potem oczywiście dokopał im jeszcze azjatycki, prosowiecki socjalizm, ale to
            już następna bajka. Bardzo interesujące przemyślenia można wysnuć, nie tylko z
            naszej historii.
            • Gość: Stach Re: Dociek monotematyczny IP: w3cache:* / 192.168.0.* 29.12.02, 18:18
              Nie zrozumiałeś mnie, a szkoda.
              Masz szczególne umiejętności do zmiany tematu dyskusji. Ktoś o chlebie a ty o
              (anty)niebie .
              Dyskusja kilku osób nie trzymających się tematu jest poprostu bez sensowną gdyż
              nie prowadzi do żadnych wniosków.
              Twoje ewentualne rządzenie (tak sądzę po twoich wypowiedziach) skupiłoby się na
              burzeniu już istniejących budowli kościelnych lub przeznaczenie tychże na cele
              nie związane z kultem religijnym a władze kościelne pewnie wylądowałyby w
              kamieniołomach.
              Mongolię zostawmy Mongołom. Zyjemy w Polsce chciałoby się kraju tolerancyjnym,
              demokrotycznym, wolnym i nowoczesnym. Aby to osiągnąć mamy przed sobą jeszcze
              ogromnie dużo pracy...(ty też).

pozdr.
    • Gość: Patriota Re: Nowoczesny PKS IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 29.12.02, 10:51
      A nawet jakby znalazł się jakiś inwestor to i kta nic nie wybuduje. Dla czego?
      Bo "mądre" jak cholera szare szeregi radia maryji wybrały na władze lublina
      ludzi, którzy już przez poprzednie cztery lata wystarczająco pchnęli Lublin w
      dół. I tak będzie przez kolejne 4 lata. Wszystko będzie tak jak z firmą Echo
      Investment. Nie dasz łapówki - nie zbudujesz nic w Eldorado zwanym Lublinem. Bo
      każdy nowy inwestor dostaje tyle uciążliwych nowych warunków zanim nadzadzą mu
      zgodne na działalność, że firmy po prostu się zniechęcają do Lublina. Dla mnie
      jest to paranoja, bo to wasz (nie mój) prezydent + rada miejsca powinny prosić
      przedsiębiorców o inwestycje a nie na odwrót.

Ps. Dla kolegi pytającego się o Norwegów na Wieniawie. Wszystko jest ok. Prace
      architektoniczne oraz sprawy urzędowe muszą troche potrwać a szczególnie długo
      w Polsce. Poza tym kto zaczyna budowę w zimie? Na wiosne prawdopodobnie budowa
      się ruszy.
    • Gość: krzych Re: Nowoczesny PKS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.02, 19:00
      Przede wszytkim pozdrawiam Lublin. Byłem tam pierwszy raz w zyciu w tym roku i
      byłem mile zaskoczony jak wygląda Stare Miasto - no oczywiście trzeba by je
      odmalowac...., ale ja nie o tym.

Wątek o prywatyzacji i rozbudowach terenów wokół dworców PKS pojawił się nie
      tylko w Lublinie, ale i we Wrocławiu i Poznaniu. Życzę oczywiście, aby
      wszystkim miastom udało siś to zrealizować, ale patrząc na polskie realia
      bardzo wątpię w szybką prywatyzacjię PKS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka