bronislaw 29.04.06, 04:13 20 lat minelo a ci dalej proboja siac panike. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gwer Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 10:44 a może podać by nazwiska tych profesorów, którzy tak udawadniali, żeby dzieci szły po śmierć? Na pewno teraz są znanymi osobistościami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-ray Re: Atomowy 1 maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 11:37 Chyba masz rację.Warto by podać nazwiska "fachowców" i profesorów,którzy uspokajali opinię publiczną.A może oni mieli rację? Dzisiaj,gdy podaje się do publicznej wiadomości nazwiska donosicieli (wyłaczając skutecznie donosicieli w sutannach i habitach),może warto podać nazwiska właśnie "uspokajaczy" opinii publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 12:03 oni musieli, żeby głupi tłum nie wpadł w panikę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażyna Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 00:06 I czym się tu ekscytować? Czy ci profesorowie nie mieli racji w odniesieniu do naszego województwa? Czy faktycznie zagrożenie u nas było? Z tego, co wiadomo obiektywnie, chmura radioaktywna ominęła Lubelszczyznę, więc natężenie promieniowania nie było u nas duże i profesorowie mówili prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da29 Re: Atomowy 1 maja IP: *.chello.pl 30.04.06, 14:05 a wlasnie ze nie ominela!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażyna Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:29 No, tak, wszyscy wiedzą, że ominęła, ale Ty wiesz lepiej niez wszyscy ... Odpowiedz Link Zgłoś
bronislaw Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 13:07 Ciebie gdyby taki profesor ugryzl w d... to bys sie nie zorientowal. Z okazji rocznicy media opublikowaly jeszcze raz nazwiska profesorow a "glowny uspokajacz" dal dwustronnicowy wywiad. Jak rozumiem obecnie umierasz na chorobe popromienna i raka piersi z powiklaniami? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 13:24 aleś mu dowalił!? frustrujesz lustratora - jak się sfrustruje zrobi krzywe zwierciadło Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 10:48 w każdą rocznicę możemy sobie strzelić szklaneczkę lugoli za stare dobre (promieniste) czasy naszej młodości. NA ZDROWIE! Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 13:42 Tak... ignorancja i pseudoekologiczna propaganda jest żenująca w przypadku wydarzeń sprzed 20 lat. Polecam lekturę artykułu poświęconego temu tematowi w jednym z ostatnich wydań "Polityki"... kiedyś i "Wprost" dało duży artykuł o "największym blefie". Dla bardziej wnikliwych raporty: Międzynarodowej komisji ds. energetykii atomowej (IAEA): www.iaea.org/Publications/Booklets/Chernobyl/chernobyl.pdf i UNSCEAR (agendy ONZ do spraw skażeń radioaktywnych): www.unscear.org/unscear/en/chernobyl.html Odpowiedz Link Zgłoś
kwintesencja Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 15:12 Naukowcy dalej sie spieraja o skutki Czarnobyla, a wy wiecie lepiej... Coz, przejawem niewiedzy zawsze moze byc tylko glupota wypowiedzi... A jak juz sprobujecie odbyc maly spacerek po rozum do glowy, to sprobujcie poszukac niezaleznych raportow w sieci. Sa takie, ktore nie sa podyktowane innymi wzgledami niz proba oszacowania rzeczywistych skutkow bez wzgledu na polityke, na pieniadze potrzebne na nowy sarkofag na ciagle aktywnym reaktorze itp. bzdury waszym zdaniem. Powodzenia w wedrowce po rozum ;-) klaniam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronek Re: Atomowy 1 maja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.06, 20:42 Ty mnie tu nie odsylaj do internetu tylko sama podaj nazwiska tych "naukowcow ktorzy sie spieraja". "Na sieci" to ja tez moge opublikowac "niezalezny raport" i potem sie na niego powolywac. Sarkofag itd. to zupelnie inna kwestia niz rzekome zatajanie sprawy w '86 i pozniejszy pomor. Jak tam Twoja wedrowka? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 20:57 Nie jest problemem ten czy inny raport,bo materia naukowa jest trudna w tym obszarze.Jedyną pewną rzeczą jest to,że komunistyczni władcy 20 lat temu popełnili zbrodnię zatajając fakt katastrofy,a więc narażając ileś milionów ludzi na ewentualne skutki nadmiernego napromieniowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 21:25 Pytanie tylko jakie one były i czy było sie czego bać, co do autorki artykułu to chciałem zwrócic uwagę ze to nasza gwiazda wystepów na Białorusi, co do Czernobyla to mogła sobie wtedy leżeć w beciku ze względu na wiek, więc nie bardzo wiem dlaczego się w tym temacie terz wymądrza. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Atomowy 1 maja 29.04.06, 23:59 No właśnie a ja jakoś to pamiętam. I kojarzy mi się z atmosferą strachu i tylko strachu. Trawa wcale nie była bardziej zielona ;-) Czy było się czego bać - jak widać nie ale inna sprawa że nie wiedzieliśmy tego wtedy. Wystarczy poczytać relacje większość ludzi świadomych sie bała naukowcy też, nie było właściwie pomysłu na to co to może być i jak będzie sie rozwijać sytuacja. 500 razy przekroczone normy dla beta to nie byle co ale jak się okazuje nie przekłada się to na zabójcze gamma wprost. Co ma wpływ na nowotwory - wszystko. itd itp. W 87 czy 88 zbierałem podpisy przeciwko atomówce w Chotczy, dziś zbierałbym za. Nie dlatego że zmieniłem zdanie w kwestii ekologii lecz dlatego że wiem więcej niż wtedy i lepiej poznałem argumenty ówczesnych adwersarzy - tempora mutantur et nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 00:13 Panie Leniak. Boj sie Boga: to Pan i tutaj piszesz? Ktos pytal , i pisal, ze nie moglem miec licznika G-M dla BETA, bo przekraczalo 500 razy; a slyszales kotku o skali logarytmicznej. Jesli nie , to nie mam o czym dalej pisac, jesli tak, to Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Atomowy 1 maja 03.05.06, 14:03 No to zaczynam się bać i Boga i skali logarytmicznej ;-) czy ja panu wymawiam "metaliczne cząstki?" choć powinienem? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Atomowy 1 maja 30.04.06, 00:17 kwintesencja napisała: > Naukowcy dalej sie spieraja o skutki Czarnobyla, a wy wiecie lepiej... Coz, > przejawem niewiedzy zawsze moze byc tylko glupota wypowiedzi... A jak juz > sprobujecie odbyc maly spacerek po rozum do glowy, to sprobujcie poszukac > niezaleznych raportow w sieci. Sa takie, ktore nie sa podyktowane innymi > wzgledami niz proba oszacowania rzeczywistych skutkow bez wzgledu na polityke, > na pieniadze potrzebne na nowy sarkofag na ciagle aktywnym reaktorze itp. > bzdury waszym zdaniem. Powodzenia w wedrowce po rozum ;-) > > klaniam;-) Również się szanownej Pani kłaniam. Jeżeli język angielski nie jest dla Pani "terra incognita" zapraszam do lektury raportów cytowanych przeze mnie. W pierwszym dokumencie godne polecenia są zwłaszcza strony 14-17 (dokument jest w formacie .pdf, otworzyć można go za pomocą darmowego Acrobat Reader-a) dotyczące skutków zdrowotnych skażenia radioaktywnego... zdaniem autorów z najbardziej szanowanych instytucji atomistycznych na świecie- żadnych obserwowalnych do tej pory, poza 30 ofiarami śmiertelnymi wśród pracowników elektrownii, napromieniowanych w dniu awarii. "sarkofag na ciagle aktywnym reaktorze"? A co to takiego? O ile mi wiadomo, blok 4 elektrowni jądrowej w Czarnobylu jest nieaktywny od godziny 1:23, dnia 26 kwietnia 1986 roku, kiedy to próba zatrzymania reaktora, celem stwierdzenia jak długo turbiny gazowe generować będą jeszcze energię na biegu jałowym, niezupełnie się Radzieckim naukowcom udała. Mnie osobiście po tej próbie zmuszono do picia płynu Lugola, co z punktu widzenia dzisiejszej nauki, było zupełnie zbędnym środkiem prewencyjnym. Fakt- posiadając "na stanie" tatusia opozycjonistę, dnia 1 maja 1986 nie musiałem uczestniczyć w, obowiązkowej dla reszty mojej klasy w SP21 w Lublinie, imprezie 1-majowej... co było powodem do zazdrości ze strony moich kolegów. Ale alarmistyczne artykuły GW na temat tego, na co rzekomo narażano wtedy ludzi i to 20 lat po fakcie, kiedy zbadane są już dogłębnie skutki tejże awarii są publicystyką z gatunku tej, uprawianej przez "Fakt" i "Super Express" raczej niźli przez poważną prasę. Powodzenia w wędrówce po rozum (a dlaczegoż miałbym się nie zrewanżować;) kłaniam się Pani w pas o ja uniżony ignorant ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwintesencja Re: Atomowy 1 maja.. do qqubka, mianujacego sie... 01.05.06, 15:00 ... unizonym ignorantem. Poniewaz nie doczytales do konca lub niezbyt dokladnie czytales wersje angielska, proponuje ci link do wersji polskiej jednego z raportow... <a href="www.atomowe.kei.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=160&Itemid=2>spuscizna_czarnobyla</a> I zgodnie z tym co sugerujesz, okreslajac sie mianem ignoranta, odpowiem ci w podobnym tonie - ja tez jestem ignorantem, bo jest nim kady z nas, wypowiadajacych sie autorytatywnie przed uplywem ilus tam dziesiatek lat, niezbednych dla oceny wplywu skazen na kolejne pokolenia. I niewazne przy tym jest jakiej narodowosci to beda pokolenia, chociaz skutki dla naszej nacji beda mniejsze, a dla mieszkancow Prypeci i innych bliskich okolic Czarnobyla - wieksze. I nie myl prosze skutkow ARS i spowodowanych przez nie zgonow ze zgonami wynikajacymi z nowotowrow bedacych skutkiem napromieniowania, bo tych nikt jeszcze nie oszacowal. Uklony dla taty-opozycjonisty :-). Po raz pierwszy sie dowiaduje, ze juz wtedy mozna bylo czerpac jakies 'profifty' z faktu bycia opozycjonista ;-) lub dziecieciem opozycjonisty. Ja 1. maja po prostu zwyczajnie spedzilam na dzialce, wystawiajac swoj doczesny zezwlok na slonce i wiatr ze wschodu, ktory wial dosc porywiscie w tamtych dniach... Odpowiedz Link Zgłoś
kwintesencja Re: Atomowy 1 maja.. do qqubka, mianujacego sie.. 01.05.06, 15:02 <a href="www.atomowe.kei.pl/index.php? > option=com_content&task=view&id=160&Itemid=2>spuscizna_czarnobyla</a > 2; moze teraz bedzie lepiej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Atomowy 1 maja.. do qqubka, mianujacego sie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:02 kwintesencja napisała: "I nie myl prosze skutkow ARS i spowodowanych przez nie zgonow ze zgonami wynikajacymi z nowotowrow bedacych skutkiem napromieniowania, bo tych nikt jeszcze nie oszacowal." Skoro nikt nie oszacował to skąd wiadomo, o "nowotworach będących skutkiem napromieniowania". Może się więc zdecydujesz co oszacowano, a co nie? I na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hrynek Mądralińska Weronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 00:02 I co ty, dziecko, trujesz tu o czasie, którego sama nie pamiętasz. Czy to szanowny tatuś tak ci napowiadał czy pani w szkole w ramach przemalowywania historii z czerwonej na czarną? Pisz może raczej o tym co widzisz, a na dodatek rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Mądralińska Weronka 30.04.06, 10:09 A może konkretniej,a nie wodolejstwo.Hrynek,o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hrynek Re: Mądralińska Weronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:56 Co ci będę tłumaczył i tak nie zrozumiesz. Co nie przeszkodzi ci zająć stanowiska "anty". No, więc oszczędzę tobie fatygi, a sobie wątpliwej przyjemności czytania twoich kolejnych "mądrości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FAchman. Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 10:05 Tak bylo jak pisze GW w Lubl. Nie czytam Gazety od dwu lat ale teraz w internecie przeczyt. i odpisuje: brak instrukcji dla mieszkancow-jak postepowac, TO BYL SKANDAL! A wystarczyly drobne zabiegi i sposoby postepowania: 1). nie wyprowadzac dzieci do piaskownic, 2). myc glowe codziennie, 3).szczotkowac na dworze ubrania (panowie koniecznie wywracac mankiety od spodni na lewa strone i szczotkowac), 4). przed mieszkaniami polozyc mokre wycieraczki z jakiegos starego koca i po dniu - wyrzucac do koszy, 5). nie jezdzic na dzialki choc pogoda byla piekna. Charakterystyczne bylo to, ze za pomoca liczn. Geigera-Mullera znajdowalismy metaliczne, drobne kawaleczki -- BARDZO SILNIE PROMIENIUJACE (beta i gamma). Nie mialem dostepu do tzw "srodkow masowego przykazu" ale wszystkim wokol , ludziom, znajomym, kolegom -mowilem to o czym tu pisze. Zreszta chodzac z licznikiem G-M balem sie ze UB-owcy mi go zabiora z paragrafu: "szerzenie defetyzmu w spoleczenstwie i wrogosc do CCCP" KTO NIE MA POJECIA O TAMTYCH CZASACH niech nie pisze glupot. A wladze w Polsce (komuchy)? im zalezalo na "wiecznej przyjazni z bratnim, przodujacym krajem" i niestety NIE ZADBALY O NASZE BEZPIECZENSTWO. PS. gdybyscie wiedzieli ile ja tych pylkow metalicznych znalazlem i usunalem to byscie nie lekcewazyli niebezpieczenstwa. A statystyki niestety, sa zalezne od tego, kto je podaje: zwolennicy elektrowni jadrowych lekcewaza, zanizaja, przeciwnicy - odwrotnie. Ja fachman. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Atomowy 1 maja 30.04.06, 13:17 Gość portalu: FAchman. napisał(a): > 1). nie wyprowadzac dzieci do piaskownic, 2). myc glowe codziennie, > 3).szczotkowac na dworze ubrania (panowie koniecznie wywracac mankiety od > spodni na lewa strone i szczotkowac), 4). przed mieszkaniami polozyc mokre > wycieraczki z jakiegos starego koca i po dniu - wyrzucac do koszy, 5). nie > jezdzic na dzialki choc pogoda byla piekna. Te rady, to zachowałbym na czas ewentualnej konfrontacji militarnej mocarstw atomowych. W 1986 dopisałbym (z dzisiejszego punktu widzenia zupełnie słusznie) zaś następującą radę: 1) Popsuć radioodbiorniki w domu, ze względu na alarmistyczne (i zupełnie pozbawione podstaw- mówili między innymi o masowych grobach w Prypeci) audycje RWE miałem przez tydzień szlaban na wychodzenie z domu na podwórko. A pogoda była przepiękna... to pamiętam. Po tygodniu w końcu podali co się stało i rzeczywistą skalę zagrożeń... na całe szczęście rodzice mieli dostęp do miarodajnych źródeł informacji (RWE przestali słuchać) i szlaban zdjęto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 21:38 Rzeczywiscie, straszna przykrosc, ze madrzy rodzice robili to, co nalezalo. A dodam Wam czytelnicy: zapytano po kilku latach naczelnego dyrektora, inzyniera, fachowca wysokiej rangi, co mu najbardziej dokuczylo w akcji? Wiecie co odpowiedzial? "Przez trzy miesiace nie wiedzialem co sie dzieje z moja wywieziona rodzina". Wyobrazacie to sobie? Facet najwyzszej rangi na tym terenie nie mogl sie dowiedziec, gdzie rodzina. Ot- przodujacy system komunistyczny!!!! A ktos tu dowcipny pisze o wyrzuceniu z domu radia!. Fachman. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Atomowy 1 maja 01.05.06, 01:56 Gość portalu: Fachman napisał(a): > Rzeczywiscie, straszna przykrosc, ze madrzy rodzice robili to, co nalezalo. A > dodam Wam czytelnicy: zapytano po kilku latach naczelnego dyrektora, inzyniera, > > fachowca wysokiej rangi, co mu najbardziej dokuczylo w akcji? Wiecie co > odpowiedzial? "Przez trzy miesiace nie wiedzialem co sie dzieje z moja > wywieziona rodzina". Wyobrazacie to sobie? Facet najwyzszej rangi na tym > terenie nie mogl sie dowiedziec, gdzie rodzina. Ot- przodujacy system > komunistyczny!!!! A ktos tu dowcipny pisze o wyrzuceniu z domu radia!. Fachman. Proszę o dane li tylko... skąd licznik Geigera, jakiej marki, gdzie pomiary, jakie wskazania... jakie to "metaliczne cząsteczki" i jaki był ich poziom promieniowania Gamma... bo ja nadal skłonny jestem twierdzić, że Radio Wolna Europa ukradło mi tydzień szczęśliwego dzieciństwa. Proszę więc o dawki w Msv w Lublinie na dzień 1.05.1986 i o mapę skażeń na ten dzień... skoro bowiem zbrodniczo wypędzono 120tys Lubelaków w tym dniu z domów, to powinien się tym IPN zająć. O ile zaś zagrożenia żadnego nie było (a skłonny jestem twierdzić takowo, na gruncie analiz dostępnych na stronach renomowanych instytucji atomistycznych) to chciałbym (chcieć a móc) przeprosin od ekologów za ten zmarnowany tydzień w moim młodym wieku a także 20 lat alarmistycznej propagandy. Czytanie nie boli, co najwyżej czas zajmuje. Jeżeli Pan Fachman miał licznik Geigera w 1986 roku, to ciekaw jestem tylko skąd. Mam znajomego pracownika UMCS, który w tym okresie parał się oceną skażeń i twierdzi on, że nijak nie można powiedzieć, że doszło do zagrożenia czyjegokolwiek życia, tudzież zdrowia w 1986. Pracownik ten był aktywnym członkiem podziemnej "S" w tymże czasie, także wydaje się miarodajnym źródłem informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachman. Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 13:57 Mam te dane zapisane w moich "historycznych" notatkach. Nie placz nad swym zmarnowanym tygodniem pieknej pogody-odbij sobie np. dzis , bo w Lublinie pogoda piekna. Tylko nie zaplacz sie gdzies kolo komuchow, bo dzis 1 maja i NIESTETY , juz na zawsze to swieto zostanie dla mnie , dla nas - patriotow - zmarnowane przez te defilady przed I sekretarzem i przez to hurra. Ja pamietam okrzyki , jakie BYLY PODAWANE drukiem przed pochodem, co komuchy maja krzyczec: np. takie kwiatki: "stalin, bierut, rokossowski" albo : "stalin, bierut ,wilhelm pik" (pisze fonetycznie bo tak wrzeszczeli. No nie moge Ci napisac, co to byl za "licznik G-M" bo sie zdekonspiruje a ciagle jeszcze sie boje UB i SB. Fachman. Odpowiedz Link Zgłoś
bronislaw Re: Atomowy 1 maja 01.05.06, 18:57 > No nie moge Ci napisac, co to byl za "licznik G-M" bo sie zdekonspiruje a Nie mogles miec licznika skalibrowanego na wykrycie promieniowania Beta dziesiatki, jesli nie setki tysiecy razy przekraczajacego normy. Ale, ale, czekaj, czy to nie ciebie widuje czasami chodzacego aluminiowej czapce zeby "obcy" nie mogli odczytac Twoich mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Atomowy 1 maja 30.04.06, 13:41 I tu mamy pozytywne skutki tego, że Shawman-trzylatek nie był przez rodziców prowadzany na pierwszomajowe pochody. :) A tak poważnie - jakaś straszna wrogość panuje w tym wątku. Czy naprawdę dyskusja o większej, lub mniejszej szkodliwości wybuchu w Czarnobylu jest na tyle dla was istotna, żeby obrzucać się obelgami i syczeć na siebie wzajemnie ze złością? Trochę luzu... Cieszcie się majowym weekendem. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Atomowy 1 maja 30.04.06, 15:32 Jaki atomowy? Fantazja poniosła autorke, wówczas zapewne dzieciaczka.Miałam w ręku mapy skażen wydane na Zachodzie. W Polsce nieco zagrozony był rejon Suwałk, ale bardziej jeszcze - o dziwo - częśc Kanady i..Włoch. Nie panikujmy bezsensownie, zresztą to i tak musztarda po obiedzie. Na szczęscie - nie gaz musztardowy...Zainteresowani mogą sobie dzis poczytac w ostatnim "NIE", co po latach pisze o tym Urban. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wf Re: A co z SBkami IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.06, 11:59 A co z SBkami ktorzy wtedy zajmowali sie dezinformacja - czyli skazywali dziesiatki tysiecy ludzi na eksppozycje na promieniowanie? Maja dzis wspaniale emeryturki i sie w nos smieja. Jesli ktos uważa że w Polsce dokonały się prawdziwe przemiany polityczne po 89roku, to jest w wielki blędzie. >Zainteresowani mogą sobie dzis poczytac w ostatnim "NIE" ...co widać po takim szmatławcu dla debili. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Szmatlawiec 02.05.06, 14:01 Szmatławcem jest "ND". Poszukajmy w internecie. Poczytajmy. Pomyslmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: A co z SBkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:31 Spocznij, chory człowieku ... Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: A co z SBkami 03.05.06, 13:36 Gość portalu: bk napisał(a): > Spocznij, chory człowieku ... ====================Mowisz o sobie? Spocznę, ale bez Twego towarzystwa ,anonimowy "bk". Lubelskim korespondem "ND" jest Kruczek. Imienia nie pamiętam. Zaczyna się na "B"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Janbezokularów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:51 Ty, Janie, kup sobie okulary i przyjrzyj się uważnie tzw. drzewku do kogo odnosiłą się moja uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joszka 1 maja 20 lat temu IP: *.pl / *.enterpol.pl 03.05.06, 13:58 Niestety,to była prawda.Tamtego 1 maja gdy staliśmy pod zakładem pracy czekając na przemarsz na Plac Zebrń Ludowych,drapało w gardle jak cholera.Poprzedniego dnia zresztą też. I nie jestem taki pewien czy to drapanie nie spowodowało w nas jakichś konsekwencji.Skąd chociażby tyle różnych chorób wśród mojego pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: 1 maja 20 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:07 A swego rozumu jesteś, Joszka, pewien? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janbezziemi Re: Janbezokularów IP: *.lublin.mm.pl 04.05.06, 01:37 Słuchaj "bk" tak bedzie zawsze,jesli ktos nie pisze, do kogo sie zwraca. Wchodza w międzyczasie nowe posty i moze wyjsc głupotka. Jak u mnie takowa wyszła, to sorry.Okurarów nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Janbezokularów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:15 Owszem, można zacytować tego, do którego się "pije", ale można też (z okularami czy bez - co kto lubi:) przyjrzeć się "drzewku", z którego wynika to samo. Postaram się wyciągnąć wnioski i cytować :) Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Atomowy 1 maja 03.05.06, 19:12 Wydaje mi się, że autorka akrtykulu cytowala jedynie slowa przedstawicielki BEP-u z IPN oraz gazety z tego okresu. Nie rozumiem więc skąd oskarżenie o fantazjowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:20 Nie udawaj, shawman, że jesteś pierwszy naiwny. W Polsce nie jest ważny temat dyskusji, ale "korzenie", z których wyrasta dyskutant i jego "generalne stanowisko polityczne". W szczególności dotyczy to chorych z nienawiści do wszystkiego, co wiąże się z okresem PRL. Jeśłiwięc tylko wspomnisz o czymś, co miało miejsce w latach 1944-89, masz jak w banku, że natychmiast rozlegnie się chór zagryziaków plujących, warczących, bluzgających itp. Niestety, potwierdzają oni tylko tezę wielkiego uczonego Iwana Pawłowa, choć przecież był Rosjaninem i pracował także dla bolszewików (zmarł w 1936 r. w wieku 87 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik sam w dolin Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 00:40 Ostatnie posty sa wredne, jezyk niektorych to jezyk broszur KW PZPR dla aktywistow. A racje ma Joszka ze swym wywazonym postem, potem zaraz, kilkakrotnie odzywa sie "bk" no i pisze brednie. Jesli nic nie wiesz o sprawie bo sie nie znasz albo tych czasow nie pamietasz bo jestes niedouczonym absolwentem jakiegos liceum (zamiast sie uczyc skakales sobie np. na piwo)to nie pisz glupot. To byly straszne czasy a powazna , dobrze , obiektywnie podana statystyka przekona was dyskutasow komunistycznych, ze jednak wybuch w Czarnobylu byl powazna katastrofa. Rolnik sam w dolinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:24 Ty nie jesteś żaden rolnik, tylko tzw. filozof chłopski, a to znaczna różnica. W ramach tego filozofowanania wiesz, oczywiście, lepiej co ja pamiętam, a czego nie i jakie liceum ukończyłem. Ech, biedaku, biedaku .... Broszury KW PZPR były pisane różnym językiem, ale ty, oczywiście, znów wiesz lepiej, bo ... ich nie czytałeś. Masz za to "głębokie przekonanie" co do ich treści i jakości. Niestety, to nie wystarczy, trzeba było przynajmniej ukończyć jakąś "espeerkę" (o ile wiesz co to znaczy). Owszem, wybuch w Czarnobylu był "powazną katastrofa", a nawet chyba największą w całej historii energetyki jądrowej. Ale nie jest to powód aby dodatkowo go demonizować upowszechniając wiadomości nie mające pokrycia w stwierdzonych naukowo faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-bk Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:28 Do p. "bk" . "Naukowo udowodnione"? Za komuny naukowo udowodnic to znaczy powolac sie np na Lenina albo, co gorsza, (dla nas-patriotow, ) na Stalina. Smieszysz mnie tym: "naukowo udowodnione". Ja WIEM, bo pamietam doskonale, z powodu swego zawodu , tamte warunki, niebezpieczenstwo tkwiace w .... trawie, w p;iaskownicy. Czy chcialbys kotku nosic przez wiele tygodni , na kolnierzu marynarki "promieniujacy pylek" czyli kawaleczek sowieckiego reaktora? I nie pisz o nienawisci, obsesji, straszeniu (ze niby ja strasze); ja pisze jako zawodowiec w tej sprawie , wiec Ty nie masz tu nic do gadania. SMOLEN: "a tam, cicho byc!". Anty-bk. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Atomowy 1 maja 07.05.06, 01:31 Gość portalu: Anty-bk napisał(a): > Do p. "bk" . "Naukowo udowodnione"? Za komuny naukowo udowodnic to znaczy > powolac sie np na Lenina albo, co gorsza, (dla nas-patriotow, ) na Stalina. > Smieszysz mnie tym: "naukowo udowodnione". Ja WIEM, bo pamietam doskonale, z > powodu swego zawodu , tamte warunki, niebezpieczenstwo tkwiace w .... trawie, w > > p;iaskownicy. Czy chcialbys kotku nosic przez wiele tygodni , na kolnierzu > marynarki "promieniujacy pylek" czyli kawaleczek sowieckiego reaktora? I nie > pisz o nienawisci, obsesji, straszeniu (ze niby ja strasze); ja pisze jako > zawodowiec w tej sprawie , wiec Ty nie masz tu nic do gadania. SMOLEN: "a tam, > cicho byc!". Anty-bk. Jaki kawałek reaktora? Te "kawałki" przy dekompresji całości bloku nie przeleciały więcej jak kilkadziesiąd metrów (głównie pod osłoną biologiczną, więc nie w górę a naokoło reaktora). Jedynym źródłem skażenia w Polsce był pożar grafitowych kostek z których skonstruowany był sam reaktor (typu RMBK, ale to nie dla ignorantów, proszę przeszukać wpierw Internet na okoliczność występowania w nim pojęć "RMBK" "PWR" "Promieniowanie Gamma" "Promieniowanie Beta" "Promieniowanie Alfa" przed zamieszczaniem w tym temacie jakichkolwiek odpowiedzi... bo nudzi mi się taka dyskusja ze zwolennikami "jedynej słusznej linii"). Skoro piszesz jako "zawodowiec" to pochwal się proszę swoimi osiągnięciami... zapewne jesteś naukowcem z nieodległego reaktora ze Świerku pod Warszawą, gdzie rok temu przez przygłupów pokroju Greenpeace wyczerpało się paliwo w reaktorze i nie ma czym go uzupełnić... toteż chętnie przyklaśniesz mojej polemice ;) Ja będę odważny i napiszę... o: Nienawiści: wobec ZSRR i wszystkiego co Radzieckie... być może uzasadnionej w punkcie "po jaką cholerę sprawdzali jak długo turbiny będą generować prąd na jałowym biegu 26.04.1986?" i "polityka informacyjna Kremla" ale w niczym nieuzasadnionej jeżeli chodzi o likwidację skutków wypadku (tu nawet ostro przesadzili, wysiedlając prawie pół miliona osób z terenów nadających się do zamieszkania- skażony jest bowiem sam blok reaktora nr4 i nic więcej). Obsesji: bo zwykły wypadek pociągu w Indiach pociąga za sobą więcej ofiar śmiertelnych niż cała ta rozdmuchana "afera Czarnobylska"... nie mówiąc już o tragedii w Bhopal-u, w której zginęło nieporównywalnie więcej osób a o której w naszym kraju nikt nie wie (ostatnio kupowałem akumulatorki do aparatu fotograficznego- jak zobaczyłem na opakowaniu "Union Carbide", to zrezygnowałem, kupując droższe, innej firmy... jak bym ujrzał "made in Ukraine, Chernobyl" nie zareagowałbym w ten sposób). Straszeniu: bo wy tylko straszyć potraficie... bo jako nauczyciel wystraszony jestem... osobą nowego Ministra Edukacji a nie kwestią awarii jednego z reaktorów elekrownii Czarnobyla. Skoro to była taka tragedia to dlaczego: 1. Nie notuje się zwiększonego poziomu zachorowań na raka w krajach takich jak: Ukraina, Białoruś, Polska, Finlandia? 2. Trzy pozostałe bloki elektrowni w Czarnobylu działały jeszcze przez ponad 10 lat i codziennie dowożono tam do pracy pracowników (wśród których- co warte wspomnienia- nie notuje się wzrostu poziomu zachorowań na nowotwory i którzy (to dane UNSCEAR) są dużo zdrowsi niźli przeciętni obywatele Ukrainy)? 3. (dramatyzacja) Ja jeszcze żyję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik sam w dolin Re: Atomowy 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 14:32 Po Twojej Tomku wypowiedzi rozszyfrowalem Ciebie. Klaniam sie z szacunkiem dla Twej wiedzy merytorycznej, niestety-oczarowanie , jakiemu ulegles 30 lat temu, oczarowanie entuzjasta energii tzw. atomowej (winno byc: jadrowej) jakim jest i bedzie zawsze pewien prof. zwycz. z Krakowka. Jakie TY czytales i cytujesz statystyki, po co to robisz, przeciez nie pracujesz "w energii jadrowej"? Statystyki - niestety - sa rozne, jedne poprawne zatem uczciwe, drugie tendencyjne , bo generowane przez lobbystow energii. Trzymaj sie zdrowo. Pozdrawiam. Rolnik sam w dolinie. Odpowiedz Link Zgłoś