Dodaj do ulubionych

Kod Leonarda Da Vinci odkodowany!

30.04.06, 23:36
Zapowiada się filmowy hit na podstawie sławnej książki Dana Browna. W kinach
już w maju. Grają Tom Hanks, Audrey Tautou i Jean Reno. Czekam z wypiekami na
twarzy.

Obserwuj wątek
    • Gość: lady maver Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 09:27
      jeżeli Ty oczekujesz na wejście do kin marnego filmu, opartego na jeszcze
      słabszej książce, z wypiekami na twarzy, to moje najszczersze wyrazy
      współczucia. nowej części serialoreklamy na podstawie żałosnych płodów
      pisarskich Grocholi też się zapewne nie możesz doczekać? Matko.

• Gość: idzi Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.it-net.pl 01.05.06, 10:08
        książka będąca stekiem bredni i majaków, z setkami błędów rzeczowych i
        logicznych... pseudointelektualne poszukiwania będące efektem przeglądania
        internetu i prasy przez PT małżonkę Browna, zaznaczającą mu markerem co
        ciekawsze "sensacje" w stylu discovery channel i national geografic... efekt
        przypomina nieco "matrix" - czyta się może i miło, ale wierzyć w to (jak czyni
        znaczny procent czytelników)? czekać z wypiekami na twarzy na film? wybacz...
        • Gość: idzie Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 12:28
          Skąd wiesz,że ta książka (i film) to stek bzdur?Jakie masz prawo (wykształcenie) aby negować myśli zawarte w książce?
          Kiedyś też było głośno o całunie Turyńskim.I co?Znowu kościołowi nie udało się zrobić ludzi w bambuko.
          A co,może też powiesz,że ewangelia Judasza też nie istnieje?Nad tymi sprawami nie takie głowy jak Twoja pracowały.
          • andrzej.sawa Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 12:52
            Nie żartuj, "myśli"zawarte w książce.
          • rilian to może ja się zgłoszę? 01.05.06, 12:55
            wykształcenie... nie takie głowy...

jako doktor historii sztuki interesujący się żywo również wczesnym
            chrześcijaństwem chętnie podyskutuję ;)
            • Gość: lady maver Re: to może ja się zgłoszę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:45
              znaczy...?
              do mojej głowy się zgłosisz?
              bo Twoja głowa zapewne tego zaszczytu godna :D
          • Gość: lady maver Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:44
            oczywiście, że 'ewangelia Judasza' istnieje, to taki tekst z II czy III wieku
            n.e., tak makabrycznie antysemicki, że bardziej się chyba nie dało. sekciarskie
            popłuczyny, ot co. polecam inne apokryfy, przynajmniej mają urok, którego w tym
            tekście nie ma ni hu hu.

p.s. byłabym wdzięczna, żebyś nie zajmował się kwestią mojej głowy. nie takie
            głowy jak Twoja są tego godne, heh.
            • Gość: Bereka Lady maver IP: 81.219.60.* 01.05.06, 23:03
              A kiedy to Judasz miał komu przekazać tę swoją ewangelię? Kiedy zył? Wtedy
              wszyscy przeciez by wiedzieli o jego roli. Bo po ukrzyzowaniu Jezusa szans juz
              nie miał- przecie się powiesił.
              Dlatego ta ewangelia na pewno nie jest przekazem Judasza.
              • Gość: lady maver Re: Lady maver IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 15:26
                ależ ja nie twierdzę, że Judasz ją sam spisał. ja tylko stwierdziłam, że
                istnieje tekst zwany 'ewanelią Judasza', ot co.
      • Gość: rada parafialna Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 12:16
        Skąd wiesz,że film jest do niczego?Oglądałaś go?
        Nasłuchałaś się bzdurnych kazan (a może rozmów niedokończonych).Każdy ma prawo oglądać i czytać to,na co ma ochotę.
        Kościół zrobił dobrą reklamę dla filmu,nakazując jego bojkot.Ja nie jestem kinomanem,ale po takiej reklamie tego filmu do kina pójdę.
        • rilian Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 12:24
          dobrą reklamę hitlerowi zrobili żydzi. czytaj "main kampf".
          jeszcze lepszą reklamę zrobili muzułmianie "szatańskim wersetom". poczytaj
          (mierne, strata czasu).
          myślący ludzie chcąc-niechcąc robią reklamę prof. nowakowi i radiu maryja.
          poczytaj i posłuchaj ciut wymysłów nt. masonerii, żydów, liberałów itd.

w końcu to tylko kwestia smaku.
          • Gość: rada parafialna Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 13:06
            Pomyśl trochę "na trzeźwo",po laicku.
            Katolickie mślenie nie zawsze na dobre wychodzi.
            Nie tak dawno niewiele potrafiłem powiedzieć o ludziach "po KULu"
            Dziś wiem,że większość z absolwentów tej "jakże szacownej uczelni" ma wypaczone polądy.A po ostatniej wizycie zwierzchnika polskiego kościoła katolickiegio na KULu (mowa o prof.Rydzyku) i zwierzchniku naukowców katolickich,mam swoje zdanie.Co wcale nie oznacza,że wszyscy uczeni po KULawej uczelni są nic nie warci.
            A film warto oglądnąć,aby można dyskutować.Filmu nie znam,więc nie zabieram głosu (na razie)
            • rilian Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 13:11
              ale książki dona browna znasz, mam nadzieję? "cyfrowa twierdza" to majstersztyk,
              "anioły i demony" uwielbiam...

ale wiesz, zniesmaczają mnie tezy "kodu..." i tylko dlatego traktuję osobiście
              pójście na ten film na równi z kupieniem biletu na imprezę RM, z której dochód
              przeznaczany jest np. na szkołę o. tadeusza w toruniu. i jednego i drugiego nie
              zasponsoruję. nie stawiam na nim kreski, może być świetnie zrealizowany (choć
              recenzje krytyków nie są powalające, wręcz odwrotnie...), hanksa bardzo lubię,
              "amelię" również...

kwestia smaku, jak napisał poeta.
              • Gość: rada parafialna Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 13:27
                Wybacz,ale nie jestem w stanie z Tobą dyskutować.Ja nie jestem ani historykiem,ani historykiem sztuki ani teologiem.Jestem po prostu politykiem-amatorem (politykierem).
                O książce wiem z prasy (nie czytałem jej).Nie chcę,aby mi recenzent sugerował treść książki czy też filmu.
        • Gość: lady maver Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:55
          ależ wobec porażającej mocy takiego argumentu jestem najzupełniej bezradna...
          każdy ma prawo robić, co tylko ma ochotę [no, z tym to bym jednak
          polemizowała], ale nie każdy musi to wszem i wobec obwieszczać. że co, że niby
          mam go za uszkiem pomiziać, że jest taki szalenie niezależny, że nie słucha
          bzdurnych kazań, zawsze kończy rozpoczęte rozmowy [no, i zapewne zazwyczaj ma
          ostatnie słowo], a w dodatku chodzi do kina na wybitne filmy? że co, że niby
          wolnomyślicielski intelektualista znający się na sztuce? a niechże by mi wtedy
          plugawy język i jeszcze gorsze, bo przecież miziające, paluszki uschły. ja do
          kina idę wtedy, kiedy film jest tego wart, a nie wtedy, kiedy iść na
          niego 'wypada' [co, w przypadku tego obrazu, także jest dyskusyjne]. bo, jak
          mówi Iwo Zaniewski, nie jestem pojemnikiem na kolorową, migającą sałatę, a te
          10 pln wolę wydać na dobrą kawę w miłym towarzystwie.
          • rilian macte! 01.05.06, 20:14
            lady, padam na kolana!...
            • Gość: lady maver Re: macte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:16
              oj, zaprawdę powiadam, nie tylko na pomnikach się znasz, rilianie...
              eeeeeeeeeeeeech.
              • rilian Re: macte! 01.05.06, 20:19
                coż... jestem człowiekiem renesansu. ;)

ale nie jak leonardo, bo żaden z niego geniusz, najwyżej dla debilnych amerykanów.
      • Gość: aron Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.pl / *.enterpol.pl 02.05.06, 15:13
        po obejrzeniu takiego filmu każdy fan Archiwum X, Baru i tańca z gwiazdami
        poczuje się jak prawdziwy intelektualista.
    • Gość: Tom Hanks Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.rlan.pl / 81.219.156.* 01.05.06, 11:53
      Podajcie swoje typy na dobry film
      • Gość: idzi Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.it-net.pl 01.05.06, 12:04
        pytanie zadane w zły sposób. typy na dobry film - czyli ewentualne przyszłe
        dobre filmy na podstawie książek? nasze ulubione filmy? dobre filmy?
    • 4gwiazdki Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 14:34
      Ja krótko wypowiem się na "rzucony temat".
      Czytając posty,dochodzi się do wniosku,że część dyskutantów jest za pójściem do kinna,inni kategorycznie się zastrzegają.Dlaczego kościół domaga się bojkotu tego filmu?Otóż "rewelacje" opisane w książce,wywracają prawie całkowicie naukę kościoła.Trudno jest dyskutować z fachowcami w dziedzinie genetyki,filozofii,z historykami.Jeszcze trudniej na ten temat polemizować z księżmi.Ale film chyba warto obejrzeć.Choćby dlatego,że jest kontrowersyjny.
      Polecam więc trochę "rewelacji":
      www.kosciol.pl/article.php?story=20041115094127359
      do tego można jeszcze dodać informacje o Całunie Turyńskim:
      www.kosciol.pl/article.php/200502161756048
      No i sprawę ostatnio bardzo głośnego tematu dotyczącego Ewangelii Judasza.
      Zaznaczam,że są to sprawy kontrowersyjne i gdyby przyjąć te wszystkie rewelacje jako PEWNIK,nauka kościoła nie miała by dziś żadnego sensu.
      Z takiego powodu kościół proponuje bojkot filmu.Myślę,że zarówno z książką jak i filmem powino zapoznać się jaknajwięcej ludzi.Skoro nikt nie protestował przeciwko wyświetlaniu różnych filmów o niedawno zmarłym papieżu,takkościół nie powinien nikomu nakazywać oglądania filmów,z treścią których kościół się nie zgadza.
      • Gość: radziszewski Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.it-net.pl 01.05.06, 15:23
        Badania Ericha von Daenikena też całkowicie wywracają naszą wiedzę o historii i
        pochodzeniu człowieka. Warto się z nimi zapoznawać.
        • Gość: hmm... Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 15:32
          Oooo...!!! To ktos jeszcze tego dinozaura pamieta..?
        • empi Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 16:24
          Dinikin, Miczurin, nie wspominając turbinki Kowalskiego i preparatu torfowego
          prof. Tołpy. Ileż to takich cudów i cudeniek, odkryć już było.
          pzdr.
          • empi Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 16:29
            p.s Daeniken :)
    • niktwazny126 Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 17:59
      Żeby oceniać, trzeba jednak przeczytać czy obejrzeć. Z góry zakładać, że coś
      jest brzydkie, to chyba nie w porządku. Dlaczego mamy się kierować opiniami
      prasy? Recenzje bywają różne i mają różne cele.
      • rilian Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 19:35
        uwielbiam ten argument. i zawsze pytam, czy czytał/a pan/pani osobiście "Mein
        Kampf"? bo opinie, że ta książka jest "be" mogą mieć "różne cele"...
        • Gość: ciekawa Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 08:10
          A co ma wspólnego Mein Kampf z Kodem Leonarda.....?
      • bruner4 Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 01.05.06, 22:20
        Nie rozumiem tych dyskusji. Ten film jest przebojem kinowym i kazdy kto chce
        powinien go obejrzec chocby o to by go ocenic. A co to za zabranianie
        oglądania, czy nakazy bokotu? To nie te czasy i nie ten system, kiedyś byli
        tacy co mieli monopol na madrość i mówili reszcie co ma ogladać a co nie. A
        porównanie do "Mein Kampf" to delikatnie mówiąc lekkie przegięcie i
        manipulacja.Propagowanie faszyzmu jest u nas prawnie zabronione a tresci
        zawartych w tym filmie nie.
        • gabriel Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! 02.05.06, 09:36
          Nie wiem jak słaba musiałaby byc moja wiara żeby taka tania sensacja i filmidło
          do którego sławy zatrudniono żeby się sprzedało, miało ją zachwiać.
          Książka stała sie popularna bo jest podana niemal w wersji dla idiotów. Bo ile
          osób wcześniej czytało :Święty Gral święta krew", czy inne książki propagujące
          teorię o tym że Jezus I Maria Magdalena byli małżeństwem i że ona urodziła jego
          dzicko i uciekła do Francji, jednostki, bo tamte książki nie są napisane w
          sposób który trafiałby do mas. A może by ktoś tak "Klucz Hirama" przeczytał, ale
          to też pewnie okaże się za trudne albo za nudne.
          A tutaj mamy pseudonaukowy sosik tajemnicę straszną i trochę sensacji, w sam raz
          materiał na film, i na bestseller.
          Do kina na film pójdę ze względu bardziej na aktorów niż na samą fabułę. A
          książkę w której autor na wstępie pisze że miejsca i rytuały są prawdziwe, po
          czym okazuje się że w rzeczywistości nie, traktuje jako efekt wyobraźni autora,
          nic więcej.
          • Gość: ja Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.it-net.pl 02.05.06, 10:52
            Książka leży na półce i czeka na swoją kolej. A na film się nie wybiorę, bo nie
            lubię kina (ze względu na współoglądaczy i komentatorów, oraz zapach
            popcornu).Dziwi mnie hałas, jaki powstał wokół filmu. O samej powieści było
            ciszej, a już od pewnego czasu jest na tym świecie :).
            Zgadzam się ze zdaniem Gabriela, że tylko słaba wiara ulegnie wobec popularnej
            powieści. Kościół widzi zagrożenie bardziej w filmie, bo książki czyta niewiele
            osób, a do kina jednak trochę chodzi. Ale bez obaw. Większość "kinomanów" nie
            przyswaja treści, tylko ogląda obrazki, więc zagrożenie upadkiem wiary
            niewielkie.
            Wydaje mi się, że mniej osob chciałoby obejrzeć film, gdyby nie jego potępienie.
            Czy "Harry ..." uczynił tak wiele zła, mimo zakazów czytania płynących z ambon?
            • Gość: Papa Re: Kod Leonarda Da Vinci odkodowany! IP: *.rlan.pl / 81.219.156.* 03.05.06, 21:33
              Czekam na film!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka