skala1 07.01.03, 20:02 co sadzicie o masłowskiej?podoba wam się jej styl,wulgarny jezyk i złość w każdej scenie?? zastanawiam sie czy jest to przyszlosc literatury polskiej, oby nie!!! pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faciu Re: masłowska - w Lublinie lodziarze 07.01.03, 20:26 Polska rzeczywistość - w Lublinie można by rzec - Lodziarska - ubarwiona miejscami jak należy... Ps Lodziarze - tak chyba mówi się w Lublinie na towarzystwo opisane u Masłowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: masłowska IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 07.01.03, 21:46 Nie wiem czy po przeczytaniu jednego niepełnego rozdziału mogę się wypowiadać ale i tak sie wypowiem , dlaczego więcej nie zdzierżyłam. 1. Język,którym posługuje sie Masłowska nie jest mi egzotyczny i nawet w naturze mnie drażni 2. Za dużo w tym agresji. Nie lubię. 3. Ludzi takich jak bohaterowie Masłowskiej znałam, znam i widuje i nie odczuwam potrzeby czytania o nich jeszcze książek. całośc dzieła racze należy potraktowac jako pewien eksperyment a nie dzieło ściśle literackie. To tylko moja skromna opinia. ps) Poza tym trawi mnie zawodowa zawiśc. Gdybym ja w w ieku 19 lat miała takie recenzje...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skala1 Re: masłowska 07.01.03, 21:55 tyle wulgaryzmow nie slyszalem w calym swoim zyciu, ksiazke nalezy przeczytac i zapomniec pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: masłowska IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 07.01.03, 22:02 szkoda czasu na czytanie i zapominanie. Mam stos nowiutkich książek prosto z antykwariatu a czasu mało... "krucabomba, mało casu!" Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: masłowska 07.01.03, 22:07 Świat nie jest cukierkowy....Skoro drażnią Was ostre słowa w literaturze to polecam czytać harlekinowskie romanse albo powieści klasyków z XIX w. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: masłowska IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 07.01.03, 22:13 Harlekinowskie romanse..no bez przesady...poczytaj sobie Pereca Georgesa.. do Harlekina mu daleko ( i to jak bardzo) a tyle pięknych słów. Język u Masłowskiej nie tyle razi mnie wulgarnością co jakby mi spowszedniał, nie bawi mnie a nawet nudzi. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: masłowska 07.01.03, 22:25 No tak, ale trudno pisać jako narrator - lodziarz używając języka salonowego... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: masłowska IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 07.01.03, 22:39 Tak , ja nie mówię , że książka jest zła tylko jej tematyka i forma mnie nie interesuje bo wcale nie jestem ciekawa lodziarzy. Wiem jaką sieczke mają w głowach i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: masłowska 07.01.03, 22:48 Ale dla mnie mimo wszystko książka jest zakręcona, bo mimo tematyki i jezyka czytało mi się ją wyśmienicie.... Odpowiedz Link Zgłoś
skala1 Re: masłowska 07.01.03, 23:07 musze przyznac,ze maslowska ma b.dobra umiejetnosc kojarzenia, ale w zlym kierunku to wykorzystuje, przerost formy nad trescia pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: masłowska 08.01.03, 09:54 I forma i treść..Tym dla mnie charakteryzuje się dobra literatura że nawet proza życia przedstawiona jest w ciekawy sposób, w czym mistrzem moim jest Bohumil Hrabal... :)) Odpowiedz Link Zgłoś