Dodaj do ulubionych

podzamcze za czasow PRL

28.05.06, 03:26
patrzcie co znalazlem:
allegro.pl/item106284332_lublin_panorama_starego_miasta_67r.html#photo
nie wklejam tego dla promocji (bo jak ktos nie chce to i tak tego nie kupi)
,ale dlatego zebypokazac jak fanie wygladalo podzamcze kiedys. mozeby i tak
teraz by sie dalo?
Obserwuj wątek
    • fotel_prl to byl dokladnie 1967 28.05.06, 03:27
    • Gość: ja Re: podzamcze za czasow PRL IP: *.it-net.pl 28.05.06, 09:07
      prawie jak w Ciechocinku :)
      • andrzej.sawa Re: podzamcze za czasow PRL 28.05.06, 09:37
        No na wątek ciekawostki z innej epoki napewno się nadaje.
        • joannabarska Myśl Bieruta? 28.05.06, 12:42
          Przed 10-leciem Polski Ludowej zlikwidowano więzienie. Ludzie w "czynie
          społecznym" usuwali zabezpieczenia, druty kolczaste itp. Bolesław
          Bierut,lublinianin przeciez z urodzenia, stanął tyłem do Zamku, spojrzał przed
          siebie i rzucił mysl: tu by sie przydały budynki, cos takiego jak warszawska
          Starówka! I słowo z czasem ciałem sie stało. No i mamy własną Starowkę,powstałą
          od podstaw w XX wieku!
          • Gość: wisia Re: Myśl Bieruta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 13:16
            przeciez to nie jest widok z zamku... to dolina bystrzycy, zwana przez
            malego 'bloniami'...?
          • empi Re: Myśl Bieruta? 28.05.06, 13:40
            Bez przesady :), Bierut kazał tak zagospodarować tylko teren dzisiejszego Placu
            Zamkowego aż do Lubartowskiej, po getcie.
            pzdr.
            • Gość: joaśka Re: Myśl Bieruta? IP: *.lublin.mm.pl 28.05.06, 14:37
              To miałam na mysli.
          • andrzej.sawa Re: Myśl Bieruta? 28.05.06, 14:39
            Ciekawe,bandyta po likwidacji więzienia każe budować mieszkania.
            Dobry pan,ludzki pan.
            • leniak Re: Myśl Bieruta? 29.05.06, 00:53
              hi hi estetyka Andrzeju estetyka ponoć nie wolno zaniedbywać tej dziedziny...
              • andrzej.sawa Re: Myśl Bieruta? 30.05.06, 07:58
                To zupełnie inna sprawa.Czy ja mam coś przeciw estetyce,pisałem o czym innym.
                • leniak Re: Myśl Bieruta? 30.05.06, 13:34
                  no wiem wiem przecież
                  maja i zbóje jakąś tendencję do prac w ogródkach po prostu...
                  a w tej dziedzinie można brać przykład i od zbójów, nie sądzisz?
                  • andrzej.sawa Re: Myśl Bieruta? 30.05.06, 19:52
                    Fakt,podobno ss-mani w Oświęcimiu mieli ładne ogródki.
                    • Gość: mały Re: Myśl Bieruta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:04
                      andrzej.sawa napisał:
                      > Fakt,podobno ss-mani w Oświęcimiu mieli ładne ogródki.

Jesteś aż tak głupi czy tylko podły?
                      Nikt nie uważa że trzeba powrotu ss-manów ani komunistów żeby w Lublinie
                      zaczęto dbać o zieleń miejską! Wystarczy żeby zajął się tym gospodarz miasta!!!
                      Wystarczy żeby za wzór posłużyły mu współczesne doświadczenia gospodarzy innych
                      polskich miast!
                      • Gość: mały Re: Myśl Bieruta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:05
                        Dotyczy to również programu budowy mieszkań!
                      • andrzej.sawa Re: Myśl Bieruta? 30.05.06, 20:19
                        Pisałem a propos bieruta,tak trudno Ci czytać ze zrozumieniem?
                        • Gość: ??? Myśl Bieruta? A twoja myśl, jaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:50
                          W roku 1967 Bieruta już raczej nie było! Ale jak komuś to pasuje bardziej od
                          obecnych problemów bezrobocia i zacofania Lublina,to może go ożywić i zażarcie
                          zwalczać nawet dzisiaj!
    • Gość: leszeke Re: podzamcze za czasow PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 17:38
      W Parku Ludowym w tamtych czasach też było fajnie ... (Nie mówiąc o Saskim)
      A obecnie zamiast zieleni wydaje się, że ważniejsze będzie płot i zamykana na
      noc brama ...
      • Gość: mały Błonia Lubelskie - nie tutaj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 18:26
        wisia: przeciez to nie jest widok z zamku... to dolina bystrzycy, zwana przez
        malego 'bloniami'...?

Błoniami nazwałem naturalne łąki po dawnej Wielkiej Zalewie czyli po
        naturalnych mokradłach broniących od wieków wzgórze miejskie i Zamkowe od
        strony wschodu(czyli od strony najbardziej obrony wymagającej!) tam gdzie
        łączyły sie ze soba dwie rzeku okalajace miasto: Bystrzyzca i Czechówka. Błonia
        w stanie naturalnej rozległej łąkowej równiny można podziwiać jeszcze na
        powojennych zdjęciach tego terenu a przetrwały cudem do dzisiaj bo nie nadawały
        sie do intensywnej zabudowy z uwagi na torfowe podłoże. Dzisiaj niestety juz
        się nadają bo technika i ludzka chciwość nie mają granic! Błonia Lubelskie to
        teren obecnych ogródków działkowych oraz Targu pod Zamkiem u stóp klsztoru
        Dominikanów. Zdjęcie-pocztówka przedstawia fragment Podzamcza dawnego Miasta
        Zydowskiego(kiedyś była tu ulica Krawiecka z pozostałościami kilku naprawdę
        pięknych parterowych domów) które po zburzeniu przez hitlerowców w planowej
        akcji i po usunięciu ruin i uporzadkowaniu terenu
        przez bierutowców w związku z obchodami X-lecia PRL urządzono w formie parku.
        Od paru lat zupełnie bezpodstawnie i niemądrze przy okazji różnych
        organizowanych tam imprez nazywa się to miejsce Błoniami pod Zamkiem.
        Komuniści byli paskudni ale o zieleń dbali jak należy co widać na załączonym
        obrazku! Obecni gospodarze powinny się wstydzić!!!!
        • joannabarska Pies łańcuchowy 28.05.06, 20:48
          Mówiąc szczerze, komunisci dbali nie tylko o zieleń, ale dzis widzi się tylko
          jedną stronę medalu. Zaraz "sawa" rzuci się na mnie jak pies łańcuchowy
          imperializmu. Więzienie na Zamku było i przed wojną ,i w czasie okupacji
          hitlerowskiej ,i troche po wojnie też, niestety. Dobrze, ze ci wstrętni
          komunisci ostatecznie podjęli decyzję o przekazaniu Zamku lubelskiej kulturze.
          • Gość: ef Re: Pies łańcuchowy IP: *.it-net.pl 28.05.06, 23:58
            co prawda to prawda, coby o komunie nie powiedziec to poki kasa była o zielen
            dbano wyjatkowo, wystarczy spojrzec na np. lsm -zielen, fontanny , rzezby,
            głupie rondo kolo bramy krakowskiej az swieciło sie od kolorowych kwiatów, nie
            to co teraz : naj...ć domków ile sie da, drzewa precz , bo korzenie rozsadzaj
            beton , bo jesienia liscie, bo kosztuje, i tylko kasa kasa kasa...od jakiegos
            czasu non stop widze tylko wycinke drzew w miescie , a gdzie te nasadzenia o
            ktorych trabione 2-czy 3 lata temu?
          • leniak Re: Pies łańcuchowy 29.05.06, 00:55
            I tu się z Panią zgadzam zupełnie!
          • Gość: L. Re: Pies łańcuchowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:45
            Co do więzienia na Zamku Lubelskim, to w początku lat 20-tych XIX w. rząd
            Królestwa Polskiego przebudował ruiny zamku z czasów Kazimierza wielkiego
            właśnie na więzienie w stylu neogotyckim. Jako więzienie zamek służył do chyba
            1953 r.
    • Gość: bleee Re: podzamcze za czasow PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:04
      trzebaby jezdnię zlikwidować...
      • Gość: mały RE: estetyka ..... nas nie dotyka !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:03
        leniak:
        hi hi estetyka Andrzeju estetyka ponoć nie wolno zaniedbywać tej dziedziny...

Zieleń i mała architektura w mieście to tak jak bielizna i np.paznokcie u
        człowieka! Można o nie dbać ale od braku dbałości się przecież nie umiera!
        To tylko kwestia priorytetów!W Lublinie zwycięża zmiana bielizny raz do roku!
        • Gość: mały Re: RE: estetyka ..... nas nie dotyka !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:06
          ... a paznokcie - wystarczy raz na cztery lata - przed wyborami !!!!
          • leniak Re: RE: estetyka ..... nas nie dotyka !!!!! 29.05.06, 12:18
            znaczy P. maluje muszę się wybrać do ratusza i naocznie zerknąć na te
            śliczności..
            hi hi Pozdr. Mały!
      • Gość: chochlik Re: podzamcze za czasow PRL IP: *.lublin.mm.pl 29.05.06, 12:24
        Na dziesieciolecie wyzwolenia w Lublinie odbywały sie centralne dożynki wystawą
        rolnicza. Ponieważ jeszcze nie zdążono z budową kamienic wokół Placu Zamkowego
        przylegajacych do ulicy Furmańskiej (dawniej getto zabudowane kramami) więc
        sbudowano jedynie piekne fasady od tyły podparte rusztowaniami. Zbudowano
        wiadukt Prowadzący z Bramy grodzkiej do podium zbudowane pod Zamkiem. Kiedyś
        było to poprostu wzniesienie na którym stała wartownia połączaona wysokim murem
        okalajacym Zamek. Przed uroczystościami mur zburzono, więzienie aadaptowano na
        muzeum. Na podium pod Zamkiem zbudowanestradę na której podczas dozynek były
        występy o ile sobie przyponminam to wystepował tam żespól Mazowsze. Na wystawie
        rolniczej pod Zamkiem były klatki z rasowym bydłem i inna trzodą. Były tez
        wystawiane płody rolne. Po prawej stronie Zamku zasadzono drzewa. Drzewa
        sadzili mieszkańcy z dumą opowiadając ,że pod Zamkiem mają swoje drzewko.
        Jednocześnie z Podzamczem została odbudowana ulica Kowalska. Wtedy korzystając
        z okazji wygospodarowano tam pomieszczenie dla przychodni lekarskiej.
        Część obchodów odbywała się w niedawno posadzonym parku Tysiąclecia. Niestety
        przy okazji połamano tem szereg niedawno posadzonych drzewek. Na
        dziesięciolecie odnowiono fasady Starówki, ale tylko fasady.
        Byłam tam wtedy
        Byłam tam
        • Gość: mały Re: podzamcze za czasow PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:37
          Zazdroszczę pani! Pozdrawiam!
          • chochlik5 Re: podzamcze za czasow PRL 29.05.06, 17:34
            Gość portalu: mały napisał(a):

> Zazdroszczę pani! Pozdrawiam!
            Nie ma czego. W prawdzie znane mi są czasy minione, ale nie poznam tego, co
            zobaczą i przeżyją moje wnuki. Co prawda nie jestem pewna, czy to bedą czasy
            ciekawe. Zainteresowanym chętnie opowiadam "jak to drzewiej bywało". Ze
            smutkiem stwierdzam, że zainteresowanie jest ograniczone
            • andrzej.sawa Re: podzamcze za czasow PRL 30.05.06, 08:00
              Fakt, warto wiedzieć,choć często z rozmaitych powodów.
            • leniak Re: podzamcze za czasow PRL 30.05.06, 13:41
              ;-) dzięki za ten tekst to wszak nie historia niemal...
              jakoś w naszym kraju zawsze są czasy ciekawe, więc pewnie będą i dla przyszłych
              Pozdr.
              • Gość: chochlik Re: podzamcze za czasow PRL IP: *.lublin.mm.pl 30.05.06, 18:29
                To historia, którą mam jeszcze zywo w pamieci.
                • Gość: mały Wehikuł czasu-to jest to !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:52
                  Za jakieś trzydzieści lat my którzy nie pamiętamy Lubelskiej Starówki z czasów
                  Bieruta na żywo, też bedziemy mogli zabłysnąć opowiadając na forum że pamietamy
                  kiedy po Deptaku jeżdziły małe fiaty!!!! To pocieszające!
                  Ale i tak marzy mi się że dożyję do wynalezienia wehikułu czasu!!!! :-))))
                  • leniak Re: Wehikuł czasu-to jest to !!!!! 30.05.06, 23:07
                    wtedy byś mógł sprawdzić które czasy były najlepsze...
    • halevi no to trzebaby co nieco wyburzyć 31.05.06, 09:30
      a zwłaszcza szkołę, którą rozbudowują w celu dalszego zeszpecenia panoramy
      • Gość: mały Re: no to trzebaby co nieco wyburzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:33
        Trasę W-Z !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka